13 Jun 2011

Hiburkan Si Dia

Gembirakan hati si dia dengan pay-attention. Pandang wajahnya. Renung mata dia dalam-dalam, lemparkan senyuman dan dengari apa yang si dia bebelkan. Mudah seperti ABC. 

Si dia akan gembira. Semestinya.

Menyakat itu penting juga sebagai bahan perbualan. Kalau jadi lelaki yang tiada sifat humoris. Masuk tabligh lagi bagus dari buang masa bercinta. 

Humoris memang di perlukan oleh seseorang perempuan. Orang perempuan mudah ketawa. Reseptor ketawa mereka sensitif sangat. Jadi, kalau lawak yang bagi orang lelaki tidaklah selawak mana, ia berlainan dengan orang perempuan yang mungkin menjadi humoris yang boleh buat dia ketawa tak henti-henti. Jadi, tidak hairan peminat Amir Raja Lawak banyak dari kalangan perempuan. 

Cuma, berhati-hati dalam humor. Jangan silap langkah. Sebab kalau silap langkah, mungkin terpesong kepada 'perasan', 'bajek bagus' dan mungkin juga 'lawak bodoh-murahan'. Atau macam Tizz Zaqyah kesayangan cakap ; 'sooo annoying okayhh?'

Perempuan sukakan emosi. Adakalanya cara mereka mengaplikasi emosi sangat kelakar. Mimik muka mereka dan cara mereka mengambil hati lelaki dengan godaan manja dan sensual. 

Jika teman wanita kalian bukan seorang yang pandai ketawa. Tidak pandai membezakan antara lawak dan perkara serius. Rilek, jangan marah dia. Jangan tekan dia. Cuba asah dia. Didik dia sedikit-demi sedikit dengan lawak ringan. Belikan dia komik Apo? dan baca karya-karya lukisan oleh pelukis bernama Lambok. Pasti berhasil.

Jangan lupa selitkan humor lucah yang ringan. Open-minded itu perlu adakalanya. Contohnya ;
"Hai sayang, abang tengah makan kaki udang ni, tapi abang rasa kaki sayang lagi sedap! Kehkehkeh!"
*kredit to ER.

Kenang kembali kisah lalu yang manis dan kelakar. Jadikan ia sebagai topik perbualan semasa berduaan. Gamatkan perbualan dengan gaya lakonan yang beria dan bersungguh. Pasti gelak guling-guling.

Saat yang indah, bila sudah gembira. Pandangan mata bertentangan, tiba-tiba bibir bertautan. (Hanya untuk yang telah berkahwin sahaja). Ambillah kamera, jadikan ia kenangan. Simpan di dalam album peribadi. Tak usah rasanya sampai ke facebook atau blog. Kelak nama jadi trend di twitter pula. 

So, buatlah si dia ketawa. Masalah seakan hilang bila dapat ketawa dengan yang tersayang. Manis.

p/s: Kalau tak ketawa jugak, geletek je. Dapat pelempang pun kira okay apa?

20 ulasan:

nur atiqah wahida berkata...

nice one:)

iffah imani berkata...

best...kenang masa dulu...

Wadi AR berkata...

hahaha pelempang bai. pmpn gns mcm aku dapat xpe gk. kalo pmpn len? mau melelehhhh

NANA berkata...

comelnye entry ni..anyway..saya bukan perempuan yg gelak sakan bila amir buat lawak..so annoying okayh!..[amik ayat tiz]..hehehe

QarteeNi berkata...

jambu pun sy x brape nk gelak , ini kan amir . btw , nice entry :)

kuat berkata...

true.. perempuan mudah ketawa, kecuali dgn lawak amir.. aku gelak berdekah2 baca entry ni, padalah aku tau kau tak buat lawak pun.. hahahahaha.. klaka, sbb bila baca ni, aku teringatkan bf aku.. he is a humoris..

atiqah wadiah berkata...

haha~tang dia compare kaki udang n kaki gf dia tuh plg lawak~haha

nurfatiha blacky berkata...

fuhh. dapat pelampanggg.bedusshhh.haha

b a m b a m ' s berkata...

amir lawakkkk??!!!

T__T'

dreary dreamx berkata...

okay , nanti sepak dia -.-"

Rapunzel Cikilolo berkata...

lawak lambok Apo memang totally boleh guling-guling... hahaha

mushroom berkata...

haaaa sweet gilaaa.. semua entry korang sweet2 :)

Tanpa Nama berkata...

bagaimana kalau hati dah rasa tawar.

♥nitnot abc berkata...

yurp the last one . kalau dah tawar hati ? how how .

EZAN IDMA berkata...

u make me smile :)

MisZ inSZAiNS berkata...

bkn ssh kan nk tackle ati pompuan ni sbnrye,,tu pon ad gak yg xfhm smpi kna tulis blog cenggini..thx pd pnulis :)

putrifayad berkata...

tepat sekali...;)hehehe

suka merapu berkata...

ramai komen dari gurl..hurmmm =)

Ecca Zulaikha berkata...

haha.seriously, seronok bile kenal guy yg tau wat kite gelak+happy. nak marah pun tak boley marah. last2 kalu gaduh pun, boleh ckp kat si dia.. "sy marah ni.." but then mulut dah tergelak lebar. eii, tension! (:

Tanpa Nama berkata...

Nk sampai babitkan Maharaja Lawak Amir tu sori lah bro. Awek aku pon mnyampah dengar die. Haha, klakar gilee :)
Hadi