22 Jun 2011

Masuk Toilet Pun Dah Naik 40sen, Bro.

Lokasi : Dalam bilik
Mood : Sedang menghabiskan Marlboro Biru berperisa gula gula

Gua agak struggle dari minggu lepas. Gua agak bengang bila idea tak datang datang dalam kepala hotak gua. Kadang kadang gua rasa agak benak la jugak. Tapi lately ni agak hangat bila gua baca tentang hantaran ah, mas kahwin lah, dinar emas lah, apa kejadahnya lagi lah.

Tapi lu perasan tak, kalau jejantans ni semua, bila berbual bab ni je mesti jadi super kedekut. Hellloooo? Nak menikah dengan anak orang okayyy.. Bukan hanak hayam.

Bila tanya, nak tunang ke tak sebelum nikah?

Laju je jejantans ni semua. Tak payah tunang-tunang, membazir je. Hah? Menjawab la kau dengan bakal mak mertua. Kalau gua, haruslah merisik, bertunang, nikah. 3 cincin kau. Tak nak ke? Lepas tu semua benda nak ala kadar. InsyaAllah benda ni sekali je seumur hidup, apa salahnya. Bukan nak suruh buat gah macam Elly Mazlin bertunang siap naik kereta kuda bagai. Tapi biarlah senonoh sikit. Banyak benda boleh kita buat kalau pandai. Ni tak, kalau boleh semua lu nak free kan?

Sebut plak pasal hantaran, semua nak menggelabah tetek. Nak siap keluar hadis la bagai. Cakap hantaran senaskah Al-Quran dah memadai. Eh eh eh jejantansss semua... Kalau lu nak bandingkan hantaran zaman mak bapak lu agak agak 20 tahun lepas memang tak dapat lah weyh. Lu ingat duit hantaran berbelas belas ribu tu pihak perempuan buat jadi sijil simpanan ke apa? Tu kan untuk kenduri. Jemput sedara mara, sekolah rendah je bertukar 4 kali, sekeloh menengah lagi, teknik lagi. Time amik diploma, degree, master bagai. Setiap semester kawan lain lain. Belum lagi jiran tetangga, budak budak Facebook, Geng Blogger Sedunia.

Ye ah, dah ah side jejantans nak buat kalau boleh paling ala kadar dalam dunia. Contoh:


kalau aku kahwin. maybe aku buat malam. buat kat masjid. ada makan2. dan mungkin ceramah agama oleh ustaz kazim elias. ucapan dari bapa pengantin. lepas ceramah, jemput ambil berkat. nasi bungkus je. so, dapatlah elak sanding2, tepung tawar, bersilat bagai ye dak?

tapi tu lah, lepas tu 10 tahun orang kutuk. di katanya KEDEKUT. keh3~~



                                                                                                                  Rujuk Facebook Alexia Aqram (hehe.. sorry Boss)


Haaa.. habis dah lu nak buat macam tu, takkan belah perempuan pun nak berkira. Duit tu jugak la nak sewa khemah, bagi door gift, Mak Senah nak bungkus berkat sampai 3 tong, beli baju glamor glamor. Tambah plak sekarang semua benda pun dah mahal kan? Takkan harga bawang sekarang sama macam harga bawang tahun 1968 baiiii? Agak agak ah.

Memang la bersederhana. Takde siapa marah just releven ah. Naik muak gua dengar/baca/tengok orang nak fight fight pasal hantaran sekarang mahal la, kalau boleh tak payah majlis lah, membazir amalam Seth Tan la. Buat majlis, bagi orang datang makan sedap sedap (sedap = agak mahal) apa salahnya nya kan? Lain ah lu jenis nak kahwin tetiap tahun.

Tak rasa berbaloi ke bai, habis berpuluh ribu (bukan duit lu sangat, pakai duit mak bapak gak nnti). Dapat isteri cantik molek, boleh basuh baju, memasak, tolong urut badan, jaga time sakit, penghilang stress dan juga memberi 'KERJA MENIUP' yang terbaik. InsyaAllah sepanjang hayat di kandung badan. Berbaloi baloi kan?                          

Pada gua senang lah, yang jenis memekak tu mahal, ni mahal, semuanya jenis tak cukup duit lagi tapi gatal nak kahwin dah. Apa kata para jejantans kat luar sana, bincang elok elok and itu duit kasi cukup. Susah susah lu pergi slow talk itu sama mak singa, mana tau dia bagi je anak dia kat lu buta buta. Dia kira sedekah je lah.

p/s: Lelaki mana suka perempuan free/murahan. Tapi time nak meminang lu orang semua nak discount/murah. Tak pun paling bangang boleh cakap,

"Takpe lah kalau JAWI tangkap, best lah kita kahwin free." 


Eh.. Eh.. Eh..

ABAH LU ah !!

34 ulasan:

shahirahkhairudin berkata...

hantaran 20k no diskon diskon

smiley berkata...

yer..sokong 100% !!

saya melalui semua peringkat..dari risik hingga la berkahwin..buat tuh semua bukan lah membazir..tapi ada baiknye..ia tak akan membazir selagi kite membuatnya ala kadar..cukup memberi makan..apa salahnya jika kita keluar duit beri orang makan..ia seperti bersedekah jugak kan..kita akan rasa happy bila org puas hati dapat makan kat majlis kita..

regards,
Sofia Smiley

Tanpa Nama berkata...

Jiahl snguguh pieluns ini.

-Seth Tun-

shahreign92 berkata...

hantaran pon masuk dalam bajet malaysia ea??patotlaa tiap2 tahun naek harga...hahaha

cik payung berkata...

pedas dan padat.
tapi kalau mahal sangat
akan jd mcm trend sekarang.
nak kawen pon buat loan.
takpon lepas kawen
pening kepala pikir hutang kad kredit kn.
biar sederhana tapi taklah sampai kawen koboi je.
famili takkan setuju.haha

"dulu seringgit makan sorang,sekarang seringgit kongsi berdua."

peace=)

roxanne de maria berkata...

wahhh... aku suke ah kau ER! paling aku suke yang ni "p/s: Lelaki mana suka perempuan free/murahan. Tapi time nak meminang lu orang semua nak discount/murah."

kuikuikui.actually aku tergolong dalam orang yang tanak bertunang.tapi cincin 3 ketul WAJIB bagi bhai. WAJIB. emas segram sekarang ni bape lak?? gile ke tanak?

kalau kawen tahun ni or tahun depan 10k, after that 15k. sekian. harap maklong.

mushroom berkata...

sekarang dah terbuka luas mata aku. hahaha! x nak komen lebih2.. :P

Eyzan Encha berkata...

jejantans yg suke memberi alasan. bukan nak usaha.
usaha kumpul duit.
usaha merancang bajet supaya tak membazir/terlebey2.
usaha anda, kami hargai. (^_^)

Cik Miera Aziz berkata...

Paling kurang pun 20k kalau nak kawen. Yee dak!? ;p

Amni berkata...

Mak aku cakap, bagi je berapa yang mampu... =)Aku? Tak kisah sangat... tapi kalau boleh, bagi la 20K sebagai duit hantaran.. hahahhaha....

New Entri :GELORA HATI

cikpia berkata...

aku memang dah setuju tamau tunang, kawen terus.

aku rasa kehidupan LEPAS berkahwin tu lagi penting. kalau dok kalut ngan utang2 kawen sampai ke tua, caner nak idop tenang....???

tapi aku pompuan.... normal ka pompuan berfikiran camtu???? lantak ah!!! he he....

milimilo berkata...

terbaek lah ER. aku suka gila haha. memang jejantans keje nak diskaun je. berpada2 lah sikit ye dak. XD

EZAN IDMA berkata...

Dengr tu jajntan smue. Kami bukan ank hayam

Tanpa Nama berkata...

sangat betul. kehidupan lepas kawen memang la yg paling penting, tapi igat, kalau lepas kawen ada konflik rumahtangga, ko nak claim dulu pihak perempuan humble/takmeminta/betolakansur semua dah terlambat beb. si lelaki dah bayar 'murah' je utk kawen dgn ko. buat pulak dia nak kawen lagi 1, siap nak buat grand2 utk bini no dua, menangisla korang hahahaha.

so to girls out there, takpayah nak bagi muka sgt kat bakal husband korang tu, suruh dia menyimpan instead of korang men'diskaun'kan diri korang.

sekian. true story. :P

Ibnu Saleh berkata...

Okay aku agak sentap. Tapi tape la, kalau nak fikir balik, betol jugak, adat adat ni mana yg xbercanggah tu, xsalah nak wat, cuma xperlu nak lebih-lebih sangat sampai berhutang sana-sini & preparation utk kehidupan lepas kawen tu lingkup. Baik laki & pompuan kena get ready to put more effort. Laki kena xleh malas lah ini macam, kena kerja lebih. Tapi pompuan pon apa kurangnya. Kalau xdapat tolong dari segi duit, boleh pergi lengkapkan diri dgn ilmu segala bagai. Xnak la dah sediakan apa yg pihak pompuan mintak last last pompuan tu pulak yg buat hal. But then ini applies pada laki gak, sebab laki pon nak kena berilmu sebab nak pimpin keluarga baik baik. Pendek kata dua dua main peranan gak lah.

Akulah Aqilah Itu berkata...

yeay!! tapi sekarang, lagi belajar tinggi kononnya lagi mahal hantaran mas kawin pe semua.

cukup lah lelaki dah kecut telur dengan sijil2 PhD budak tu.
tambah hantaran mahal, memang andartu la jadinya.

hmm.

Educated women tend to stay single.

Fakta.

ZeBentPenzel berkata...

actually saya kalau nak kahwin kosnya murah je kot.

nak buat banyak2 pun buat apa, kawan tak banyak.

*foreveralone.jpg

J. Abdullah berkata...

thank god for your existence, ER.

Aebob berkata...

patutla ramai andartu... hik3

AlexiaAqram berkata...

LAHANATTTTTTTTTTTTTTTTTTTT!!!!

gyahahahahaha!

eh, dah lama tak ketawa cara helly.

Aslina berkata...

ahhh... beli rokok tu boleh plak...

pegi ngeteh ke... blanje awek ke... pasang awek sampai 2-3 orang blanje soping awek2... tengok wayang... gayut tepon malam2... sms2... kejadah la bazirkan duit boleh jeeeeeee...

bab hantaran yang untuk hubungan halal seumo hidup nak diskon2 plak...

manyak hensem...

sapa suh tak pandai bajet membajet duit....

padan ah muke. last2 tageh duit mak bapak. wat malu jeeeeeeeeeee...

Nur Salsabilla berkata...

sentap jejantans membaca. Muahaha
em, tunang dah naik kete kuda. bapak la. kawin mesti naik kete kebal pulak :)

Tanpa Nama berkata...

hahahha...anda adalah seorang yang tuleh ikut emosi bukan realiti..hahahaha...

bact. berkata...

tak ralat la kalo penulisneh membujang sampai ke akhir hayatnya.

dayaaaaaah! berkata...

buat jejantans, entry ini bukan ttg materialistik, tapi realistik.

peace V

asipo berkata...

Setelah menstatistik secara pengalaman. Kalau seorang jejaka normal yang betul2 saving. Dia dapat simpan RM 1300 sebulan (bersih).

Kawin 20k? => 15 bulan => 1 tahun 3 bulan saving

Neh tak masuk bagi jejaka yang ada kereta (kene bulan-bulan RM400, dah jadi 900/month saving) atau yang banyak berbelanje

The point is,

1. Bekerja keras & saving for 1 tahun lebih woi! (Org keje 6 bulan dah ada kereta & henset baru)

2. So while para jejaka susah-susah saving ketika diusia muda selama 1 tahun lebih tuk 'duit kawin', manakala awek awek lak selama 1 tahun lebih tuh duit diorang gi mana?

3. 20k abis tuk kawin jek, tak masuk lagi nak cari rumah sewa, cari rumah betul, furniture, beli kereta...

Sam berkata...

'Kerja Meniup' Terbaikkkkkkk

eira sakura berkata...

klu aku pulak,biar mjlis kawen aku xgah..
wat kt msjid pn buley laa..
tp..
aku nk rmh aku gah dgn prabot yg gah2..
senang cte rmh yg slesa n btitle rmh sdr,de laman sdr n blkg rmh leh bcucuk tanam..
bkn rmh flat ok yg mcm kiub 2 eh..

bkn rmh sewa mahupn rmh yg mak bapak pnye(tgl dgn mak bapak??oh,nooooo..)
jgn mjlis kawen gah,tp pas kawen ko mampu sewa bilik blapikkan tilam lembik tnpa katil..LOL..
yer ini cter benar sbenr2nye..

klu dpt laki yg mmg kaya raya,knfirm mjlis kawen aku gah gilerrrrr,kalah ank raja zimbabwe..
muahahahahahahahaha..

Pa'an berkata...

aku suka statement,'xda duit jgn gatal nak kawin'..mmg betol pon.haha..best..

azhar shoib berkata...

sgt stuju dgn asipo n eira sakura..

kerja keras bagai nk mati smata2 nk kawen, duit abes kat situ je..then pas kawen nk beli umah lg, keta, prabot, anta mak ayah duit tiap2 bln..kena lak kalo ade adek lg..fuh..sakit pala..then kalo pas kawen, pkai duit bini tuk beli umah atau ape2 saje, mula la dicop DAYUS..

nk kawen cpat punya pasal (yela, da bakal mak mertua asyik tekan tiap2 kali jmpa, bila nk masuk mminang, kawen), wat la personal loan smpai rm20-30k..kawen suma siap, da kena cari umah plak..x ke byk prkara nk pkir 2..

itu kalo umur pnjg..kena lak kalo umur x pnjg (stiap umat Islam kna slalu igt mati, kita xtau mati bila), x ke da tgglkn byk utang kat bini n anak2...x tgk cte P Ramlee ke..kan Aziz Sattar da kate "adeeyy kici, bunga xde pokok xde, saman court dalam"..pngajaran 2 beb..hehehe..

ok ak nk komen scara emosi lak..hahaha...abes yg pmpn je ade ribu2 kawn..yg laki2 xde lak kwn..geng skola rndh, menengah, msrm, form 6, geng basikal time kecik, basikal lerun satu team, basikal bmx satu team..geng degree satu batch, pensyarah dekan naib canselor, geng fb da bribu,lom lg geng DOTA, geng keta, konvoi, kwn2 sepermainan..abeh nk jamu diorg ngan ape lak kalo duit suma abes wat hntaran..hahaha~

amywammy berkata...

yang saya sokong:
Kalau boleh beli rokok, modify kereta, kasi mamak roti canai kaya, takkan tak boleh nak berhabis untuk bini? Kalau priority kat benda bodoh camtu, maaf, anda masih belum matang untuk berkahwin.

yang saya tak sokong:
salah ke kalau lelaki tu cuba berjimat? saya lagi sanggup dapat lelaki kedekut masa kenduri tapi ada duit bila dah kahwin tak perlu berhutang ngan sesiapa. Dari belanja RM 30,000 untuk satu hari, kasi jamu orang yang kadang2 kita tak minat, tapi terpaksa ajak sebab berbagai-bagai alasan, saya lagi sanggup pakai RM 30,000 tu buat downpayment rumah, atau pakai duit tu pergi Eurotrip untuk sama-sama laki bini buat kerja meniup. Lagi berbaloi. Pesan saya untuk bakal-bakal isteri. Confirm ke awak layak untuk dapat mas kahwin RM 30 000? Ibadah sudah sempurna, tanggung jawab sebagai isteri dah confirm boleh buat dgn jayanya?

Aslina berkata...

takyah citer rm20k-rm30k laaaa...

area umah aku nih... ada je tak jadi kawen pasal mak ayah dia letak hantaran rm5000...

tu pun komplen mahal...

ntah apape... last2 dapat tau yang laki tu memang jenis takde saving langsung walaupun keje gaji cecah rm3k sebulan.

pastu jenis bertuah plak tu... keta memang mak ayah sponsor... umah sendiri plak, kalo dier jadik kawen ngan pompuan tu... takyah susah2 pikir dah... mak ayah pompuan tu kasik sebagai hadiah...

mana taknye... mcm komen aku sebelum ni ah... blanje kengkawan... pasang awek spare 3-4 orang... sponsor awek shopping... line telepon share ngan 2 awek... dier yang bayar... selalu make-over keta... shopping branded2 je... rokok lagi... nak kata support mak bapak? akak dia sendiri citer ngan aku siap pinjam duit mak ayah lagi bila sesak... gaji rm3k sebulan pon tak cukopppp...

adoi laa... bazir kot... padahal dengan gaji dia ada tuuu... kalo btol2 punye wat financial planning... 3 bulan je dah bleh setel la hantaran...

wat malu je la hoiii...

Hayati Hamzah berkata...

ni mmg memahami jiwa :(

Tanpa Nama berkata...

@eira sakurabetul sgt tak setuju dengan penulis, dari zaman p ramlee lagi dah tunjuk akibatnye terlalu tinggi hantaran, yg gaduh laki bini tu. see?
terpaksa berhutang dah sampai anak lima tak habis baya..... semata kerana kawen. aleh2 cerai.... waaaa utang tak habis baya lagik! stop la berpikiran camni...pleasela.. bagi aku lagi tinggi 'stendet' perempauntu kalau tak demand sgt pasal money money money ok... ko akan lebih disayangi. lagi pulak... ko bukan tak keje tak? pompuan zaman skang ramai yg keje dahtu pejadahnye nak mintak hantaran bebanyak baik pk kehidupan lepas kawen. belom sampai setahun dah beranak pekehalnye ,mana plak nak cekau duit semua?! ada aku kisah.-aku bukan perempuan itu-