20 Jun 2011

Peringatan | Marriage


Dear ladies and gentleman,

Everybody wants to be married to someone they love.
Why?
Because marriage is a license, a permit or a pass, might be a legal ticket for u to have a legal permission to fuck and stay around that one person u loved so much.

Yeah, lelaki yg rasa nak kahwin 4 boleh la rasa dia layak kawin 4 kalau dia rasa dia layak.

Marriage used to be a reason to stay around somebody, to be with the one u loved to share and care about each other. Since Malaysia belum lagi jadi liberal macam negara2 liberal kat luar sana, perempuan and lelaki tak boleh lagi hidup sebumbung tanpa  lesen perkahwinan ni. Though i bet, ramai gila dah duduk sebumbung, tidur sekatil, mandi sekolam sama sama even before marriage. (cerita lain)

Marriage is a big thing. Its a promise made to each other to be faithful and loyal and stay together high and low.

Gwa percaya ramai pernah dengar cerita pasal lelaki n perempuan yang 'dikahwinkan' and 'bercinta' lepas kawin. Right? No?

Tapi tu lah antara cerita paling lame ass gwa pernah dengar seumur hayat gwa, Life's not a fairy tale. Yes. Life is real. To know how real it is try to slit your skin with a knife and feel yourself bleeding. It hurts. Thats life.

So,  Perkahwinan yang dirancang and bercinta lepas kahwin is another story made by idk real life story or some drunk bollocks. Seriously. Get real.

If and only if that story is fucking real, it will only cover about less than 5 percent or maybe less than that. This is 21st century. Bukan cerita pasal mak ayah awak yang kawin before merdeka or masa masa lampau yang selalunya dipahat dalam ingatan sebab nak sedapkan cerita, no.

So, if u wanna get married, be real, get real. Love them, embrace them, The one u love of course. Make that vow to stay with each other a concrete illusion so that you'll stay forever the way u've planned it way before u even have the means to do so.

Jangan lah dimomok momokkan lagi dengan cerita mengarut zaman purbakala dimana semua orang dikahwinkan and mereka bercinta lepas berkahwin. Coz i'll tell this to your face out loud,thats  bullshit. It shouldn't happened since we have the freedom to love and to choose the one we loved. Blessing dari mak bapak is a yes tapi pilihan dari mak bapak is a big no for me. Coz it eventually violates our rights to our own choice.

So, jangan mabuk bila buat pilihan. Jangan stoned bila lafazkan kata kata janji dengan tok kadi. And jangan jadi manusia yang perangai macam pukimak lepas kahwin.

And oh, jangan lupa rancang keluarga. Main memang sedap tapi lagi sedap bila anak kau penuh satu bas lepas tu kau tak mampu tanggung satu satu.
Tu hak anak plak tahu? (cerita lain)

Ciao

16 ulasan:

shinobee46 berkata...

imaginasi penulis novel banyak la wat citer kahwin paksa lama2 leh jatuh suka. alolo....

aku mahu kawen dengan pilihan sendiri. :)

Tanpa Nama berkata...

ramai je kes bercinta lepas kawin. kau yang masih dlm fairytale kot. wake up, wake up!

aku x akan bercinta langsung sblm kawin (vow nih)

rerehalim berkata...

part plan buat anak mmg aku stuju.dah tau gaji pon cukup2 makan,anak nak bederet.(taakde keje lain ke woi).dahla jage malas.lpstu anak tak terjaga.lepastu makan pakai tak cukup.lepastu memberontak.lepastu anak jadi social.jadi remfit.pstu blakon cte juvana (cite lain).

Husna Zainal berkata...

rerehalim: kena kawen dulu kot baru nak judge sampai camtu..

EZAN IDMA berkata...

belum jumpa mr. right ;(

shahreign92 berkata...

terase nak kawen la plak :3

cintadalamislam berkata...

sorry tapi ak xsetuju 100%.

dalam era ini, masih ad perkahwinan begitu di mesia; lecturer aku.

indah sungguh bila dia cita kisah dia kt kami sekelas.bagaimana dia berta'aruf dgn isteri dia.mmg indah.klo ko dgr pon mmg ko pon akan rsa indah sgt2; perkahwinan yang mengikut cara islam, percintaan cara islam.sangat amat indah.siapa yang tak pernah rasa mmg xtau betapa indahnya.ak y xpernah rsa, cuma mendengar ja pon rsa indah.cam fairytale tp itu adalah cerita benar.

Jazica Albek berkata...

salam.
aku perempuan yg hidup di 21st century, dan tak setuju dgn pendapat di atas. dunia bercinta selepas kahwin masih belambak di sekeliling aku dan ternyata indah.

mungkin kau yang masih dalam fairy tales. (repeat ayat Tanpa Nama)

RastaMat berkata...

research lagi..

banyakkan campur dengan orang lebih dewasa..

seriously, masih banyak sebenarnya..
mungkin lu belum atau sangat2 jarang jumpa..

lilin berkata...

sorry, but i dont really agree with the above statement.
sebabnya,saya sendiri ada ramai kawan & senior yg bercinta lepas kahwin,tapi mereka bahagia je.
tapi,kalau kita yg cari sendiri,itu lagi bagus la kan?

aebob berkata...

setiap ank ade rezeki die... rilek sudah... buatla byk mane pon janji tau jage bkn tau buat ajer!

izwanyusof berkata...

perkahwinan satu tanggungjawab yg besar disamping mnyemai cinta dengan lebih lagi..

rerehalim berkata...

Husna zainal:kamon.itu bukan judge.plan keluarga tu penting supaya anak2 hdup tak melarat.suke ke tgk anak2 terbiar tak cukup makan pakai.tsk tsk tsk

anak mak berkata...

senang je sifir dia. Yang kawen dengan pilihan sendiri yg bercinta sapuluh tahun pun, ada yg bahagia, ada yg tak. same goes to yg kawen dgn pilihan parent. mungkin kekal, mungkin cerai.

So, kalau tak bahagia, bukan salah mak bapak yg pilih ke ape, tu namanya kau memang bengap dalam rumahtangga yang itu.


Pilihan parent tu hanya jalan.Jodoh datang dengan pelbagai cara. Ada jugak yg kenal dengan bakal wife/husband melalui kawan. Kau nak kata pilihan kawan tak bahagia jugak?

catherine- berkata...

jodoh terbahagi kepada 3.

1)jodoh dari syaitan
berkenalan, berpegangan tangan kemudian mengandung, baru bernikah.

2)jodoh dari jin
berkenalan, pemuda suka sigadis, tetapi sigadis tidak suka si pemuda. pemuda bomohkn sigadis supaya sigadis suka kepada pemuda, dan kemudian bernikah.

3)jodoh dari Allah
berpandangan mata, terus menusuk ke kalbu, pemuda terus mengambil keputusan untuk meminang si gadis, dan gadis itu menerima pinangan pemuda itu.dan kemudian bernikah.

anda di mana?

Akulah Aqilah Itu berkata...

catherine - saya di separuh yang pertama, dan saya tak bangga langsung. =(