28 Disember 2012

How to Handle Conflicts in Relationship


*credits to google.com and Calvin and Hobbes' creator.


  No matter you are or you are not (or already not) in a relationship, that does not mean you should not give a care about how to handle conflicts in relationship. If you’re single, you will face conflicts when you are in a relationship, either engaged or married. If you are, already in a relationship, right now, I bet you probably have dealt with countless of conflicts. Be it over where or what to eat to even serious conflict that threatens your relationship. The art of saving a relationship is how you deal wisely with conflict(s).

                Conflicts are inevitable. It is unavoidable. You don’t have to be in a relationship to have a conflict. You can also have conflict with yourself. Conflict is a problem, rather a state of uncertainties. You are undecided of what you want or what you really want and what you actually need. For example, you are having a conflict either to bathe or not when waking up to freezing tap water in the morning. Or you are considering what to eat when the money you have right now is needed for house rent and you can’t afford to ask for more from your parents when it will be the third time asking. See? That’s internal conflict; conflict within yourself. Also, you could also be having conflict with others, particularly with your partner, be it your girlfriend/boyfriend or fiancé or husband/wife. Say you wanted to dine in at KLMNOP Restaurant but he/she does not think so because he/she feels like having western food that day. Or both of you disagree on your wedding theme where one party wants a fantasy wedding but the other wishes a Bollywood-themed wedding (just for example). This is what we call external conflict. Both types of conflict create tension. That is why external conflict is a bit dangerous because it usually causes arguments and fights. Those unwanted circumstances are what you want to avoid.

                When there’s a conflict, there’s an impact. At least, an impact. And the impact is definitely on your relationship. Small conflict can lead to serious damage to your relationship. So you have to deal with it carefully. As I was saying, conflicts are likely to cause tension. When you are disagreeing over a mall to go shopping, let say, then you debate or rather quarrel. After that, one or both get carried away and bring up irrelevant issues which trigger another’s anger. Then, both of you start yelling (or probably cursing). The next thing you know, you could end up being mad at each other for as how long as your ego stands. This kind of scenario should be avoided. In fact, it can be avoided. The more serious impact is mostly people break up over what was (initially) small thing. That is so sad, so not worth it. That’s why you need to handle conflicts wisely. It is very important when you are particularly in a relationship.

                So, how to handle conflicts? As far as conflicts are inevitable, it is solvable. Mind that. There are plenty of ways to handle conflicts. Of course you can Google it (but I did not, really). But can you Google the tips when you are in the middle of a conflict? Of course you won’t or you don’t even think of doing it. So, numero uno, when conflict breaks out between you and your partner, one has to remain quiet. Let one party talks or yell or babble. Sometimes, remain silent is an effective way to be calm. By being calm, you can think wisely and respond only what is necessary. Well I know you just can’t stay quiet, can you? Especially when you get yelled at. But trust me, give it a try. Keep calm and let one party bursts. It will help, hopefully.

Number two, try to be the ice when the other is as flaming as fire. What I mean is, stay cool when the other is boiling. Act as cool as you like. But just don’t be annoying. Take note, acting cool and acting cold is different. Turning cold means you don’t care. It hates even more.  So, listen and care what the other is mad at. Calm him/her by making a joke (do not care if your joke sucks. The suckier the joke, the more likely it will make your partner laugh or at least smile), or even give him/her a surprise kiss (only applies to legal couples). Again, this is also not easy. But why not give it a shot. It doesn’t cost a sweat.

Next, number three, when conflicts happen between both of you, try not to quarrel with emotions. Arguing with emotions usually heats up the tension. Mostly, women tend to make judgment with emotions. That’s normal. It is not a sexist remark, okay. However, do your best to argue objectively. Let me explain how. Let say both of you are having a conflict of which type of house to move in after your marriage where one prefers an apartment and another wants a terrace house. No matter how hard you explain the pros and cons, and line out the winning points, the other still debate about her preference just because she likes her choice, just because she is emotionally attached to her choice. That’s an example of emotion-related argument. In simple words, deal it with brain not emotion.

Also, at number four, forget the conflict as soon as possible and act as normal, like before. The art of putting a stop to a conflict is not to prolong it. What happened should remain what happened. Get back to your usual mood quickly. Don’t drag the conflict for hours or days or weeks or even months. It is bad for your relationship. What’s worse is when you bring up previous conflict when the current one still needs a breather. That is so incorrect. Forget and move on. But, learn not to repeat the mistakes which lead to the conflict. Do you get me so far? If you don’t, reread this particular passage, at least three times. And think. You’ll get it.

At number five, a very important one is, never ever like ever curse or use foul words when you’re in the middle of a conflict. First, you cannot curse your loved one. Yes, things maybe out of your control but as long as your mind is conscious, avoid using foul words. Second, cursing shows that you’re a pathetic lover. Be a gentleman/be a respectable lady and argue what is necessary. Third, it does not help instead it worsens what is already worse. You don’t want to drag the conflict for too long. Therefore, avoid making it even worse. Fourth, no one likes to hear foul words and to be cursed. That includes you. Fifth, because I forbid! Enough said.

At number six, consult another reliable party if your conflict seems to reach a dead end. Serious conflict sometimes cannot be solved especially when both parties avoid each other or simply too egocentric. Or sometimes, a dragged conflict has gone too far to be handled by both of you. Therefore, you need a third person who can be trusted to help. You can meet your parents and ask for their opinions. Most likely they know how to help. Or you can opt for professional person like counselor for that matter. It is the most efficient solution. The only thing needed is your will. Both of you should be ready to bring the conflict to the counselor. You don’t need to wait for it to be serious to meet counselor. This solution is best for married couples who always deal with conflicts. It is for the good of their long lasting marriage.

Lastly, at number seven, just say sorry. No matter it is your fault or not, just say sorry. Ask for an apology honestly. The most honest and humble you can be. Sorry does not cost any cent. Sorry makes sense. By saying sorry, heart could melt. By saying sorry, anger disappears. By saying sorry, everything can turn to normal. Do not wait to ask for an apology. Do not wait until you’ll be sorry. By that time, your relationship may already end.

Like I said, you can’t avoid conflicts much like you can’t avoid falling in love. When it happens, it just happens. The way you handle it shows how wise and matured you are. Conflicts are not supposed to be an excuse for ending a relationship. The truth is it is a lame excuse to simply end a relationship just because you fail to deal with the conflict. There are plenty of ways to successfully deal with it. You just have to think and act in correct manners. Or you can practice what I have preached above. All in all, we are all not perfect. We quarrel, we make mistakes, we get angry and we are emotional. But the most important quality a person should have is, forgiving. 

27 Disember 2012

Kitab Terfaktab 3

Asalamualaikum w.b.t,

Setelah mendapat perkenan dari penyimpan rahsia-rahsia besar majlis tertinggi Terfaktab. Maka patik dengan ini sukacitanya mengumumkan buku ketiga Kitab Terfaktab.






Kitab Terfaktab : Sarkastik Cinta. Dijangka akan berada di pasaran pada 26 Januari 2013. Pre-order akan dibuka pada 1 Januari 2013. 

Stay tune with us for any new update!

26 Disember 2012

Oh Lelaki Oh Perempuan 3.0



Lelaki oh Lelaki
Tak semua perempuan tu pandang hati
Jadi kau siap-siapkan lah diri
Dengan harta berguni-guni
Dah kau sendiri nak muka macam Angelina Jolie
Maintanance tinggi
Setakat pakai kereta Kenari
Makwe kilang sekarang pun demand tinggi
Mintak-mintak perempuan gini dapat dijauhi.

Perempuan oh Perempuan
Tak semua lelaki berperangai setan
Masih ada yang siuman
Yang jenis tak pandang kau punya cutting badan
Yang prefer muka keibuan
Jadi tak payah la kau asyik nak buat perbandingan
Muka kau dengan Emma Stone bagai langit dan lautan
Jadi jaga la perangai jangan jadi murahan.

Lelaki oh Lelaki
Tak semua perempuan pandai luahkan rasa hati
Jadi kau tengoklah kanan kiri
Mana tau hint-hint dah diberi
Jangan lah kau asyik buat tak reti
Makwe sakit hati pun kau boleh lepak Ameer Ali sampai pagi
Siap pulak kau bermention-mention dengan Nani, Hani, dan Abby Abadi
Nanti aku takut kau makan kaki
Baru kau tahu erti hidup ini.

Perempuan oh Perempuan
Tak semua lelaki jenis yang kau idamkan
Jenis apa kau mintak semua dia lambak penuh satu taman
Kau ni pun beragak agak lah kan
Kerja baru nak masuk 3 bulan
Kau dah mintak cincin berlian
Kau ingat kau kawan dengan jutawan?
Atau anak Sultan?
Come on la, pakwe kau tu pun tak cukup makan
Siap paw kau hujung bulan.

Perempuan oh Lelaki
Harap kau semua mengerti
Hidup bercinta tak manis hari-hari
Ada masa orang akan pergi
Ada masa kau sendiri lari
Harap kau tak makan diri
Harap kau tak rabak serupa ada orang mati
Setakat baru bercinta 3 bulan dah sampai nak bunuh diri
Kau nampak aku punya kaki?



p/s: Ini nukilan terakhir dari ER di Terfaktab. Dengan ini aku mengundur diri dengan menyusun 10 jari, semoga kata-kata kesat, sinis, dan kurang menyenangkan dapat di maafkan. Sekian, terima kasih. 





24 Disember 2012

Diorama Eksisten



Terfaktab Media dengan ini berbesar hati untuk menerbitkan karya tulisan Nami Cob Nobler (Alumni Terfaktab) berjudul Diorama Eksisten. Buku ini akan berada di pasaran pada awal Januari 2013. Bila tarikh yang betul, tidaklah dapat dipastikan. Tentang harga pula, masih menjadi misteri. Namun secara rasionalnya, harganya adalah harga mampu milik, berbaloi dan sempoi untuk di beli. 

Diorama Eksisten adalah kesinambungan dari novel Lelaki EksistenSial yang dikatakan mendapat rating 4/5 bintang secara purata oleh pembaca-pembaca urban di Kuala Lumpur. Untuk Diorama Eksisten ini, kami target dapat 6/5 bintang. Cewahh. 

Jadi, apa lagi? Pastikan kalian mendapatkan novel Diorama Eksisten pada awal Januari 2013 nanti. Lai ya lai yaaa!

When You're Gone

Berikut ialah kiriman dari Ree (amirahree96@yahoo.com.my). Malang betul bila kena jadi macam ni. Pasrah je lah.


Dia cakap dia suka aku, hmm okay. Sila bina tembok untuk diri sendiri ye. Aku tak hadap lelaki, lepas sekali kena dump. Aku takde nafsu tengok lelaki, sungguh tak tipu. Dia betul-betul masuk dalam bulatan hidup aku, keluarga aku. Cuba menyentuh isu-isu peribadi aku. Wei apek, aku rimas. Please don’t cockroach my life.

At the same time, hati ini mula melting sebab aku ini antara pemegang tegar hashtag #ForeverAlone haha. Aip, aku masih ada iman pada tuhan. Aku mula buka ruang untuk dia tapi dengan sombong dan angkuh. Nampak cool aite?

You, who always make my heart waver. I hid my true feeling again, I hate you.

Awak, I’m sorry for all the harsh word that I use on you to reduce my true feeling. Waving goodbye without looking at you. Nampak macam aku ignore kau? Boleh faham tak tu maksudnya “jaga diri iloveyou”. When I hear the honk sound, the sun, the birds, the cloud aren’t breathing anymore. The rain pours heavily, cat and dog bahasa omputihnya. The things that I really want to protect. It’s you, who should be walking behind me. I dunno how you’re left at the back and being so clumsy.

Idiot, kereta bukan main besaq hang tak nampak? At that moment, apa yang aku tahu, you have to be alright. At first, everything seems running very smooth. Aku jadi penghuni hospital, ya, kau tak sedar pun, kau koma ngek. Aku jadi pencinta setia untuk tebus kesalahan mungkin. 10 hari kau koma, kena lenyek dengan MPV. Subuh, aku terjaga kerana tangan kau begerak. Mamai mata sepet, tiba-tiba kau pergi.

Aku jadi kebodohan and tekan button panggil nurse tu. Kau betul-betul pergi, aku hilang kata. Keluarga kau meletakkan seluruh kesalahan atas kematian kau di bahu aku. Beban bertenggek atas bahu, air mata tak kering lagi. Ini balasan buat pengajaran. Kamsahamnida kerana sudi menampung sisa beban ini. Al-Fatihah buat kau di sana. Usah bimbang, aku kuat kerana dah dua tahun berlalu kan sayang.

Percaturan Rindu Seribu Tahun

Berikut ialah kiriman dari pengguna Twitter @ShinaDaniella. Salah langkah. Bawa padah.


Silap sungguh percaturan ini. Perhubungan kita semakin hambar. Mungkin lemau tak disimpan rapi. Atau kering tanpa baja. Bila mana cinta yang disemai semakin kurang berbuah tahun demi tahun. Bila mana cinta berzaman itu disumpah menjadi hanya sekadar tanggungjawab. Lafaz I love you, I miss you, gudmorning, gudnyte sweetheart. Itu semua menjadi satu kata wajib dan bukan lagi terucap dek cinta dan kasih sayang. 


Bukan kita tiada sefahaman, bukan antara kita pernah berlaku curang. Mungkin kerana kita tidak pernah dipisahkan. Lantaran sentiasa bersama siang dan malam. Setiap hari aku hanya menghadap engkau. Dan engkau hanya menghadap aku. Dan titik bosan itu mulai tercipta. Silap sungguh percaturan kita. 

Lantas timbul usul supaya kita menjauh. Mencari semula titik cinta yang entah kemana diterbangkan. Memberi ruang dan masa untuk kita menilai kembali. Kerna kita sebenarnya memang berjodoh, tapi jodoh itu terkabut dek masa yang meribut. Keyakinan kita utuh. Engkau untukku. Dan aku untukmu. Dan dalam kalut mencari sesuatu yang semakin pudar, kita masing-masing mabuk dengan benda melalut. Membuat kita lupa seketika pada janji mencari jodoh yang dikabut. Akhirnya kita sesat semakin jauh. Leka dan alpa menerjah tanpa disedari. Silap sungguh percaturan kita. 

Kita masing-masing semakin jauh membawa diri. Dengan hala tuju yang entah ke mana dan langsung tak terbayangkan. Aku si burung bebas dari sangkar emas. Engkau si rerama yang pantas menarik perhatian. Sedang aku terbang ke utara selatan mencari hala tuju arah hilangnya jodoh kita. Engkau pula dengan tanpa sengaja mengganti permaisuri baru. Hilang sudah sangkar emasku. Tanpa kerelaanku dan juga tanpa kerelaanmu. Silap sunguh percaturan kita. 

Aku hanya mampu menunggu. Akan bilakah munculnya detik itu, di mana sangkar emas itu tidak berpenghuni kembali. Ketaksengajaan itu aku maafi, dan untuk menggoncang sangkar itu bukanlah aku orangnya. Biarlah pemilik itu bertakhta buat seketika. Asal engkau masih menyimpan ruang untuk aku. Walau kita sedar rindu seribu tahun itu sukar nak dibayangkan namun aku yakin. Percaturan yang pertama kita itu silap. Aku menunggu percaturan yang kedua walau perlu diharung sepanjang hayat. Percaturan kedua kita tak mungkin silap lagi. Aku mohon.

17 Disember 2012

Sosial Media yang Gagal ke, Awak yang Gagal?


“Gadis dirogol lelaki yang ditemui dalam facebook”
“Anakku dilarikan rakan facebooknya”
“Jejaka kasanova mencari mangsa dalam Facebook”
“jerat facebook mamat Afrika”
“Hilang dara kerana Facebook”
“Facebook membawa kepada keruntuhan akhlak”

Apa lagi? Apa lagi? Banyak betul kisah pasal Facebook dan gadis yang tertipu cinta ni. Daripada guru, selebriti, ustaz, hinggalah menteri semua sibuk membincangkan isu ini. Sampaikan media cetak, dan forum dalam TV juga membincangkan isu yang sama. Sehinggakan ibu bapa zaman sekarang cepat mencegah anak-anaknya daripada mencari jodoh dalam Facebook. Bahaya, banyak penipu katanya.

Apakah benar Facebook ini satu alat yang kejam dan membahayakan? Yang direka khas oleh Zuckerberg dengan hanya keuntungan di minda tanpa memikirkan natijahnya kepada anak gadis seluruh dunia?
Cukup tinggi kebencian golongan bukan-muda (cara sebut yang lebih berhemah) kepada laman sosial Facebook. 

Tapi betulkah ia salah Facebook, atau salah anak gadis itu sendiri?

Zaman saya dulu- masa Mark Zuckerberg masih dalam boxer dan main Mario World dalam bilik tidur dia- tak ada Facebook. Tetapi anak gadis masih hilang dara. Masih ditipu sang kasanova. Berita-berita macam ini selalu ada;

“Gadis dirogol lelaki yang ditemui dalam MIRC”
“Jerat lelaki kasanova dalam Chat Room”
“Hilang dara kerana #kampung chat”
“MIRC membawa ketagihan dan keruntuhan akhlak”

Dan entah banyak lagi.

Isu sama, masalah sama.

Cuma gantikan perkataan MIRC dengan Facebook.

Zaman sebelum itu lagi—zaman senior-senior saya—zaman anak gadis dan jejaka menulis biodata ke ruang sahabat pena dan bertukar-tukar surat. Dan pada zaman itu juga, ada penipu; dan ada juga orang yang ditipunya.

Secara logiknya, makin ramai orang dalam satu komuniti, makin ramailah juga penjahatnya. Tetapi bukan bermakna tiada orang yang baik, yang jujur, yang bertatasusila. Sedangkan ada juga pernah berjumpa jodoh melalui Myspace, Friendster, MIRC malah email, jadi mengapa tidak Facebook?

Mungkin orang zaman “lebih makan garam” lebih curiga terhadap inovasi zaman sekarang—seperti ibu bapa mereka juga pernah curiga tentang inovasi pada zaman mereka.

Biarpun jenayah terang-terangan berlaku dalam landas sosial media namun, bukan salah ia sepenuhnya.

Tetapi salah para manusia yang belum cukup matang, yang mengharungi media ini tanpa membawa sekali common sense mereka.

Dari zaman 'Sahabat Pena', ke Myspace, Friendster, MIRC, hinggalah Facebook.

Pemangsa dan mangsa akan sentiasa ada.

Mana-mana zaman pun ada gadis yang kurang akal tetapi dahaga cinta, dan lelaki yang kurang adab tetapi dahaga senggama.

Bak kata orang putih;

 There’s a sucker born every minute.



12 Disember 2012

Jom lah kahwen

Majlis perkahwinan tuan punya gambar untuk Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti. Sekalung tahniah kami ucapkan dan semoga berkekalan hingga ke akhir hayat! Kredit buat Ruang Waktu, Azri dan Nina serta Tok Kadi Cikgu Ghani. Peh cikgu ghani pernah lempang aku dengan pengantin lelaki masa time kami sekolah dulu kot. Bisa bisa.. tapi bermakna!

Bab lamar makwe untuk jadi kahwen kena ada ayat power. Contoh;

Saya ingat nak ajak awak makan malam, tapi kalau awak macam okay, saya ingat nak ajak awak kahwen sekali.

Mwahahaha.

9 Disember 2012

Romanticism


On a silent, dark night, I was asked,
What kind of guy that you wish to like,
I giggled a little, and put on a smile.
“Very intellectual, moderately political
But no romantic guys, no not at all.”
——————————————————
“Well I’m sorry to hear that, I can’t fulfill your wish,
For I am romantic, as romantic as I can be.
Flowers and serenades, are all known to me,
I would jump a bridge for a lady so lovely.”
——————————————————
The guy was sad, I reckon he spouted a frown,
As he had never met a lass, principally profound.
——————————————————
Romanticism doesn’t pay the bills, honey
Neither does it makes you forever happy,
Also, have you lived so long and seen it all,
You’d see that romanticism is just a clay mask.
It hides the flaws with rose-tinted glasses,
Just feeding the drugs of euphoria to the lasses,
until they can’t see no more, between the diamond and the glasses.
——————————————————
I’d rather see some real faces,
Real conversation—advices and debates,
and get high over the truth
then over the facade of the temporary gold glass,
for when the truth come out, and the tricks are spent,
what more you have, than your real soul instead?
——————————————————

5 Disember 2012

Seorang ayah yang terfaktab.

Assalamualaikum.

Setiap anak perempuan pada hakikatnya adalah kesayangan dan kerisauan seorang ayah. Percayalah, tiada ayah yang tidak mahukan yang terbaik buat anak-anaknya lagi-lagi anak perempuan. Dan makin meningkat dewasa seorang anak perempuan, kerisauan seorang ayah semakin menebal. Demi memikirkan siapalah yang bakal mengambil alih tanggungjawab menjaga amanah sepenuhnya ke atas anak perempuannya, seorang ayah yang selain makin memutih rambut di kepala, rasanya juga makin menyesak dada.

Dan apa yang sedang berlaku pada aku masa ini adalah apa yang juga dilalui oleh anak-anak perempuan lain.

Aku membesar sebagai anak perempuan tunggal yang jika mengikut gejolak jiwa seorang remaja, aku acap kali memberontak. Mahukan ini, tapi ayah mahukan itu. Tidak mahukan itu, tapi itulah yang dimahukan ayah. Apa yang aku rasakan sering sekali bercanggah dengan kemahuan seorang ayah. Tapi sebagai seorang anak yang menggelodak jiwanya, segala kemahuan ayah sering aku anggap sebagai ayah-memang-tak-faham-jiwa-anak.

Bohong kalau aku katakan aku membesar dengan langsung tidak membetah kata ayah. Sampai satu tahap jika difikirkan balik, boleh jatuh hukum anak derhaka aku ni. Tapi, syukur Tuhan masih sayang. Diberi kesempatan untuk aku sedar sebelum ayah pergi tanpa sempat aku tagih kata ampun.

Dan pada tahap sekarang, kerisauan ayah terhadap aku adalah tentang calon suami aku. Walau ayah tak pernah bersuara secara terus dengan aku berbicara soal pilihan hati dan sebagainya, tapi aku tahu jauh di sudut hati ayah sebenarnya bimbang melihat keadaan aku.

Satu stigma yang perlu masyarakat kita perbetulkan adalah; Kahwin bukan pengukur kegatalan.

Kalau nak kata bila anak nak kawen dianggap gatal, gatal lagi orang yang gasak bercinta tapi taknak kawen. Dan dalam kes aku, bukannya aku yang beria gatal sangat nak kawen. Secara jujurnya, aku masih belum punya calon untuk diangkat sebagai suami. Dan dah lama aku terapkan dalam diri sendiri untuk mengikut kata ibu dan ayah, termasuk pilihan suami. Tambahan pula, aku sendiri tiada calon.

Jadi, untuk keadaan ini, seorang ayah (baca: ayah aku) risau dengan keselamatan hidup aku dan akhirnya berkata pada ibu jika ada calon yang sesuai, kawenkan dia dengan aku. Kiranya ayah aku yang gatal ke sebab nak kawenkan aku? Tak kan. Kalau nak kata aku gatal pun tak adil jugak, sebab bukan aku yang mintak nak kawen. Calon pun takde kot.

Yang sbnanye seorang ayah yang tahu tentang pancaroba kehidupan mengharapkan ada lelaki yang dapat menjaga aku kerana dia juga tahu bahawa hayatnya tak lama untuk terus menjaga aku seumur hidupnya. Ayah takut aku terjerumus dalam perkara yang tidak-tidak, lalu dia mahu aku dikawenkan. Bukan dia cuba lari dari tanggungjawab, tapi dia mahu tahu aku selamat dalam jagaan seorang suami.

Ibu pernah cakap, aku ibarat berada di bawah bukit dan ibu ayah sudah pun berada di puncak bukit tersebut. Apa yang ibu dan ayah nampak dari puncak bukit tersebut aku hanya mampu pandang secara sama rata kerana perkara tersebut telah pun dilalui oleh ibu ayah tapi tidak aku.

Aku memandang lelaki untuk dibuat calon suami dengan ayah sebagai benchmark. Susah nak cari lelaki yang betul-betul mahu bertanggungjawab ke atas kita. Sebab tu usaha dan doa kita kena selari. Tahap kebergantungan yang tinggi kepada Tuhan adalah perlu. Kerana kita hanya hamba yang mampu meminta tapi Dia yang punya kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

Pernah seorang teman berkata alangkah bertuahnya aku mendapat ayah seperti itu, yang mahu jaga aurat anaknya, mahu jaga batas pergaulan anaknya, mahu jaga anaknya serba serbi. Kerana katanya, ayah dia tak pernah menghalang baju apa pun yang dia nak pakai sedangkan aku, baju sentiasa hendaklah dilabuhkan. Kata-kata dia membuatkan aku berfikir. Lama. Dalam.

Lalu, aku keluarkan satu kenyataan; Kenapa kita suka nak sesuatu yang kita tak punya? Sebab kita belum tahu apa rasanya jika kita punya sesuatu tersebut. Dan kenapa kita susah nak hargai apa yang kita punya? Sebab kita belum pernah rasa kehilangan apa yang sudah kita punya.

Jadi buat ayah yang sedang terfaktab, maafkanlah anakandamu ini. Sesungguhnya apa yang aku ingin lihat adalah senyuman dan hati ayah menjadi tenang. Kahwinkanlah aku bila-bila masa kau sudah bersedia melepaskan aku daripada tanggunganmu. Hanya anak yang terfaktab memahami ayah yang juga terfaktab.

Annyeong~

3 Disember 2012

Dia



Perjalanan hidup kita tidak pernah mudah. Kita diuji dengan berbagai cara, dan setiap dari ujian itu sebenarnya untuk menjadikan kita kuat. Lebih kuat dari yang sebelumnya. Perjalanan hidup kakak sendiri tak mudah. Koyak rabak punah ranap bersepai-sepai. Pernah. Sampai penat. Sehingga pernah bersumpah untuk kebumikan setiap cebis hati yang bersepai sepai.

Tapi hidup tak seronok pun.
Sepi.

Kakak mula sedar bahawa penat dan putus asa itu sebenarnya lebih membunuh. Namun untuk bangkit kembali dan berjalan seperti tiada apa yang berlaku adalah sesuatu yang sangat sukar. Barangkali hampir kepada mustahil. Namun sebenarnya tidak ada yang mustahil kalau disandarkan setiap perih dan pedih kepada tuhan.

"Hasbunallah wani'mal wakeel"

Allah (alone) is sufficient for us, and He is the best disposer of affairs (for us) - Al Imran 3:173

Jadi untuk mendapatkan bahagia, minta kepada Dia.
Untuk ditemukan dengan teman hidup, minta kepada Dia.
Untuk diberi kekuatan membina semula jiwa yang ranap, minta kepada Dia.
Jangan minta sekali.
Jangan minta dua kali.
Minta berkali-kali.
Semakin kita minta, semakin kita dekat dengan Dia.
Semakin dekat kita dengan Dia, semakin kita menemukan hikmah dan nikmatnya.

Jangan dikeluhkan sangat akan hati yang bersepai sepai.
Kalau dikongsi dengan seluruh isi dunia sekali pun, tak akan mempu merubah apa apa.
Cari Dia.


28 November 2012

Love.














Let us talk about love. 
Love is like a rose with thorns (whatever colour the rose is). 
It is beautiful yet it can hurt. 
Love hurts, love also heals. 
To love is to give commitment. 
To love is to build trust.
To love is to sacrifice.
To love is to be responsible.
To love is to be dependable.
To love is to be flexible.
To love is to be respectable.

Love means sharing, love means caring.
Love is accepting, love is understanding.
Love is when you pay attention to the smallest of things.
Love is when you care for everything.
Love is when you (force to) like what she/he likes.
Love is when you'll be there when she/he needs you.
Love is when you offer your shoulder to cry on to.
Love is when you lend you ears to listen to her/his issues.

Love is when you're my doctor when I'm sick.
Love is when you're my BFF whenever I need.

Love is when you're the one I'd hope to die with.
Love is when I'm the one you'd hope to die with.







24 November 2012

Belon

Berikut ialah kiriman dari Khairul Ismat (Khairul.Ismat.Zakaria@akersolutions.com) yang menceritakan analogi yang menarik tentang kehidupan dan cinta. Deep orang cakap. Enjoy!


Life is not always be the same. It’s like a balloon that u blow.

There’s one competition. Where’s a person need to blow his balloon and release it. The first balloon that reach the end line. He’s the winner. A lot of man participate in that competition. When the game started. Everybody blow their balloon and release it.

Ada belon yang ditiup kemudian dilepaskan. Ada yang berpusing-pusing ke udara kemudian jatuh semula di hadapan tuan-nya. Ada yang terus terbang ke depan dan tuan belon itu juga ke depan untuk sampai ke garisan penamat, tetapi belon nye heading to left side of him. Ada yang pada awal nya using a Red ballon.

At the end the person who using the Red balloon ambil balloon Biru yang dah terjatuh berhampiran dengan garisan penamat. (main sebat je belon orang lain, nak menang punya pasal). Ada orang yang jujur gunakan belon nya sendiri hingga garisan penamat. Tapi lambat skit menang.

This is life. There’s a lot of things that u want it to be like what u want. But at the end. The things doesn’t goes like what u want..

Perca-Terabur

Berikut ialah kiriman dari Adi (bknmlkt@gmail.com). Sebuah artikel yang sangat 'kena' dengan konsep idealisma Terfaktab. Menarik menarik. 

Mohon bertenang dan senyum baca ini karangan, wahai zombi cinta sekalian.
Babi kan bercinta ni?
Dulu, kalau masa single mingle lagi, rilek je hati yang nak kena jaga cuma hati sendiri. Atau kalau kau ni manusia sosialit, beberapa hati yang lain. Itupun, kalau ikut satah pandangan aku, cuma beberapa kerat je yang layak dijaga. Yang jumlahnya boleh dibilang dengan jari sebelah tangan saja. Yang lain? Boleh cari leprechaun dan pergi meninggal.

Itupun, di dalam mod single mingle ni, banyak kali jugaklah hati koyak, rabak dan berdarah sebab kena rodok dengan manusia lain. Yang tahap celakanya memang sudah sampai neraka jahannam. Tapi yang bagusnya, sebab kena rodok tu adalah sebab eksternal, takde kaitan dengan hal-hal internal pun. Jadi, kesannya tak berapa nak deep, bak kata indie boys and girls.

Misalannya, Team Member tugasan yang kerjanya jadi parasit. Kita duk sibuk struggle nak kasi siap tugasan, time tu jugaklah dia dengan alasan sepanjang Tembok Besar China terbentang dengan tema : Aku tak dapat buat sebab.... Kang kena tarik nama dari muka depan laporan, ternganga kau. Lepas tu mengamuk, duk kabor kat orang lain, aku ni pulak yang parasit, lepas tu hijack dari belakang sampai nama kau kena buang.

Bodoh tak beralas, sial tak berlipat.

Nasib baiklah dia cuma satu lagi manusia dari sekalian 6 biliona manusia dalam dunia ni, yang tak ada signifikasi dalam hidup kita. Cuma habuk yang menempel pada pipi, tinggal kita jentik ke hembusan angin, supaya dia hilang jauh dari hidup kita.
Atau,
Kalau seorang kawan surface, buat taik dengan menghijack dari belakang, mengata mengumpat pumpangpumpang pasal diri kita yang tak betul pun faktanya. Dan dia lakukan semua itu, atas sebab yang kita tak pasti asal usulnya. Mungkin kita pernah terpakai spender dia di masa-masa genting alias semua spender dia dah mahshem dan cuma tinggal itu jelah spender dia dan KITA jugaklah yang terpakai – kamon bro, spender kita sama kaler kot, aku nak cepat masa tu! Maka atas sebab marah tak berpenghujung dia ceritalah semua pasal kita yang tak ada fakta itu. Atau mungkin ada sebab lain. Entah, karanglah sebab dia sendiri. Jadikan karangan ni milik semua. Cewah. Cumanya, slack dia, dia tak berani berdepan.

Kawan surface begini, memang konfem bikin rabak hati jugak. Sudahlah hubungan antara kita-kita cuma ditahap surface je. Yakni tidak rapat dan tidak juga renggang. Cuma bila bersua di tengah jalan, berhentilah kejap borak sikit-sikit lepas tu chalo buat hal masing-masing. Tapi sebab tak puas hati, atau sebab apa pun tak tau, dia canang hal kita yang tak berfakta ittew ( demmit, aku dah bosan ulang hal ni, dah tiga kali kot kena sebut)

Kawan macam ni pun, sebab sekadar di surface saja, boleh saja jadi habuk macam parasit tadi tu. Kita kasi rilek.

Tapi, kalau pasangan kasi hati rabak?
Peh peh peh.

Itu yang babinya bercinta tu.

Rabak tu boleh jadi perca-perca yang takde bekas lagi dah. Dah terabur atas lantai. Nak pungut satu-satu dan tampal balik supaya jadi seperti semula, akan jadi usaha yang memenatkan dan menjerihkan. Dan bila penat dan jerih kuasai jiwa, segala usaha akan jadi tidak relevan, segala fikiran jadi tidak rasional. Dan masa itulah, yang kita nampak cuma ratapan, dan putus asa.

Kita cuma mampu jadi robot. Yakni tetap jalani hidup seperti biasa – ketawa, gembira, senyum, marah, tak puas hati, join Bersih, tumbuk Adam Adli, kutuk bini Bik Mama, layan Ustaz Don dekat YouTube, atau stalk Facebook Ustaz Aj-har, tapi hakikatnya, dalam hati kita ada lohong hitam. Suram, kelam, dan menyedihkan. Kita nak jadi seperti semula, seperti masa kita bercinta sakan dulu, nak rasakan kembali perasaan semasa dia ambil berat pasal kita, bagi mesej yang jadikan kita rasa kitalah pemilik dunia, jadi pengharap masa tak akan berhenti dan segala yang cliche tapi hakikatnya kita suka. Kita nak yang itu. Atau setidaknya perasaan sebelum dia wujud dalam hidup kita sebagai pasangan. Kita nak sangat rasa balik perasaan tu semua, bak kata Bobby Singer, you want it so badly you will kill for it. Masalahnya, kita dah kena bunuh dulu.

Oleh perangai celaka pasangan kita.

Dia sudah tiup helium cinta baik punya dalam hati, tapi bila dah sampai Marikh, dia jugaklah jadi asteroid yang hentam hati tu, dan sekaligus bikin helium-helium cinta tu lari jauh dari kita. And god know how painful gravity is.

Kemudian, macam aku sebut tadi, kita jadi rabak. Hati jadi perca – terabur tak terpungutkan.
Lalu jadilah kita, manusia bertopeng yang hatinya sudah jadi lohong hitam. Yang orang lain nampak cumalah sesuatu (bukan seseorang) yang kita ingin mereka percaya adalah kita. Andai saja mereka tahu, kita sudah mati.

Second Choice

Berikut ialah kiriman dari Iffa Zalila (lady_effazalila@yahoo.com). Ni orang cakap menulis itu terapi. Kena dengan jiwa perempuan kan? Hayati.


Seriously aku tak pandai menulis sangat. Bolehlah kalau nak tulis suka-suka, fen-feeling sengsorang sebab aku jenis tak suka sangat cerita direct dengan orang apa yang aku tengah rasa. Aku lagi suka express kan feeling aku melalui tulisan. Bila aku menulis aku rasa macam aku tengah bercerita dengan orang secara ikhlas lagi telus. Puii. Ayat gebang. Serius aku cakap. Menulis bagi aku lagi baik dari cerita face to face. Kang kalau face to face aku tak sempat habis cakap orang dah potong line. Menyampah aku. Sebab itu orang sekeliling banyak tahu kisah aku pun dari blog aku. Almaklum, aku pernah jugaklah bercita-cita nak jadi penulis. Tapi haram tersasar entah ke mana. Mengutuk aku. Mengutuk. Mentang korang terror menulis nak kutuk aku lah tu. Kang kaki makan dia.

Merujuk kepada identiti Terfaktab, article mesti related dengan cinta. Ye, selaras dengan tagline Cinta Infiniti. Tagline kemain. Aku ni takdelah hebat sangat macam bak hang nak cakap pasal cinta yang sampai boleh buat movie 7 Petala Cinta. Tapi bolehlah. Article ni pun ditulis sekadar nak kongsi pendapat and kisah aku. Korang suka tak suka belakang cite.

Actually aku nak cakap pasal 'second choice'. Apa yang aku cuba nak maksudkan second choice kat sini adalah ada orang approached kau, tapi dia approached orang lain yang terdekat dengan kau dulu atau couple dengan kawan kau dulu atau flirt-flirt dengan kawan kau sebelum kau. Faham tak? Meh aku aku bagi contoh kisah aku.

Dulu, aku ada sorang abang angkat ni. Dulu lah time baru nak up. Biasalah, orang ada abang angkat aku pun nak jugak. Gatal. Entah macam mana aku dengan dia masing-masing macam ada satu feeling towards each other. Tapi kitorang tak pernah confess benda tu. Nak dijadikan cerita, bestfriend aku tetiba masuk line dia and diorang couple. WTH?! Tapi aku buat cool je. Jodoh diorang pun tak panjang, diorang clash (kalau aku cakap padan muka jahat sangat tak rasa?). Lepas diorang break up, si mamat yang bukan lagi abang angkat aku ni boleh pulak approached aku. Kau rasa aku nak terima dia?

Hatta, disinilah bermulanya kisah terfaktab aku. Celaka.

Sambung cerita balik. Bukan sekali dia try aku. Banyak kali tapi haram satu pun aku tak terima. Sebab aku rasa yang dia buat aku ni macam second choice. Kejadah hape dia setiap kali lepas break up nak cari aku. Agaklah kalau nak buat aku jadi crying shoulder pun. Aku pun ada perasaan apa. Aku cakap kau, 5 ex-girlfriend dia pernah ada, 5 kali jugaklah dia pernah approached aku. Kau rasa kalau dia couple 10 kali apa cerita? Stop jap. Aku dah start emo. Ini pun keyboard aku dah start bunyi kuat lain macam aku hentak.

Tinggalkan cerita pasal aku.

Serious aku tak faham dengan orang yang macam mamat tadi tu (tak nak mengaku abang angkat dah) dengan diri aku sendiri. Aku tak tahu orang lain macam mana, tapi bagi aku bila ada lelaki buat aku macam tu, aku rasa macam aku ni second choice eventhou lelaki tu cakap tak. Bro, lu tau wa suka lu dulu, lu pun suka wa. Tapi lu couple dengan kawan baik wa. Lu rasa wa nak terima lu ke bro. Otak letak mana? Alasan dia takut nak approached aku sebab aku nampak serius instead of kawan aku yang lagi senang nak tackle. Bila dia cakap macam tu aku rasa macam nak cakap balik;

"Kalau kau dah tahu aku susah nak di tackle, kau approached aku lagi kenapa?"


Tengok, aku dah marah lagi.

Aku percaya ada segelintir umat kat luar sana yang ada prinsip macam aku which is tak kan couple dengan ex kawan. Ah, tak kira ex kawan ke, bf/gf tak menjadi ke, scandal ke. Once kau pernah flirt-flirt dengan kawan aku, tetiba kau datang kat aku, aku kategorikan benda tu as second choice. Fyi, I've never dream to be the second choice. Get it? Tapi aku jugak percaya yang ada jugak orang yang takde masalah nak deal dengan second choice ini. Orang-orang macam tu bagi aku adalah sangat positive. Kalau kau boleh terima orang yang pernah duk flirt-flirt and berkasih sayang dengan orang terdekat dengan kau depan mata kau, aku sangat-sangat salute kat kau. Sumpah bukan senang.

Benda ni sama jugak macam bekas abang ipar kahwin dengan adik ipar. Jap berbelit. Contoh macam kau kahwin dengan bekas suami/isteri kepada abang/kakak kau. (jangan cakap tak faham lagi). Bagi aku benda tu macam second choice jugaklah. Again, bagi aku. Bagi korang aku tak tahu lah. Tapi kalau dah sampai kahwin tu orang kata jodoh. Betul. Tapi entah. Aku boleh terima kalau dia ex orang lain, tapi bukan dengan orang terdekat dengan aku.

Sakit sebenarnya kalau jadi second choice ni. Let me tell you, bila dia ada problem dengan pasangan dia dan hubungan dah retak menanti belah dia cari kau. Time tu dia layan kau baik punya sebab dia tengah tak baik dengan gf. Sampai masa dia dah okay dengan gf dia, dia blah gitu je. Dia tinggalkan kau terkontang-kanting gitu. Biadap tak biadap lah kan. Tapi aku tak lah kena sampai macam ni sekali. Haha.

Bagi aku, lelaki pun kena lah stay and keep try kalau kau betul sayang kat perempuan tu. Kalau setakat suka tu cukuplah sekali lepastu blah. Ni tak. Kena reject sekali, lari kat minah lain. Dah break up datang balik try. Reject lagi. Cari lagi perempuan lain. Try lagi. Eh, dah kenapa kau. Biasalah tu. Perempuan kekadang memang menggedik sikit reject lelaki. Nak tengok lelaki tu betul ke sayang kat dia. Kalau baru kena reject lepastu terus cari minah lain kau rasa macam mana? Aku tak nak jawab.

Pasal bekas abang angkat aku ni entahlah. Jauh mana pun aku lari, lama mana pun aku hilang, dia still akan cari aku jugak. Tau-tau kang muncul. Susah. Bukan aku tak nampak usaha dia tu cuma aku still tak dapat terima yang dia tu ex kawan baik aku. Bukan kawan biasa weyh. Tahap terfaktab aku dengan terms second choice ni kalau 10 tu aku level 9 lah. Haih.

Dalam cinta mungkin takde istilah second choice, tapi terpulang kepada diri masing-masing. Setiap individu ada pendirian dan prinsip hidup. Kalau rasa benda tu tak mengganggu and korang selesa just go on. Tapi kalau tak, better jangan. Nanti kalau terima cinta sebab terpaksa lain jadinya.

"Choose me or lose me. I'm no one's second choice."

Ganja Love

Berikut ialah kiriman entri dari Shahira Nabila (shutup_she@yahoo.com). Terdapat sesuatu yang menarik dalam entri ini hingga buat kami tersenyum. Layan!




Rindu terbang ke bulan setiap hari, setiap malam dengan awak. Rindu terbang ke bulan, kita fikir jauh, bawak balik idea, dapat markah tinggi untuk semua kerja kreatif. 

Rindu kita masak sama-sama, makan bertambah sebab lapar yang amat. Ingat dulu setiap hari makan sedap? Rindu kita duduk berdua, saya dengan ukulele, awak kadang-kadang main ukulele jugak, kadang-kadang main gitar. Pastu kita nyanyi sampai penat. Kita rasa kita macam cool gila bila dapat main lagu sampai habis, siap rap laju-laju. Rindu tak? Rindu bila kita dah terbang jauh, kita tengok cerita-cerita kelakar. Fail compilations dekat youtube tu kita dah khatam dah. Sambil tengok, sambil mengunyah.

Bila dah penat, saya tidur bau ketiak awak sampai esok pagi.

Bangun pagi, awak senyum. Saya buat kopi. Kita pergi kelas, dapat markah tinggi. Balik nanti ke bulan lagi.
Ada orang cakap, “A couple that smokes weed together, stays together.” Betul la jugak tu sebab awak la yang paling lama dengan saya.

Tapi tu semua dulu. Sekarang ni dah jarang awak bawak saya ke bulan macam dulu. Kesian saya. Markah pun menurun. Eii kedekut.

6 November 2012

Lagu Cinta Hari Ini



Cinta zaman sekolah jika difikir-fikir semula, sangat seronok dan ada warnanya. Walau sudah dewasa sekalipun, jadi terlalu seriuuuus pun tak boleh juga sebenarnya. Mahukan hubungan yang matang serius atau hubungan matang tapi ada warnanya?

I choose love with color. Not black and white like others.

"Yes no yes no, itu tak boleh, ini tak boleh. Jangan pergi sana, jangan pergi sini. Keluar dengan kawan ke tempat ini boleh pula, keluar dengan I tak boleh? Kalau nak keluar, kena ada I. U tak boleh keluar dengan kawan kalau takde I."

Seriously, kejadah apa seyhh? Hitam putih gila hubungan macam tu. (weh, dah nak 2013 wey)

Inb4, "Hidup ini tak bererti, jika tiada cinta dihati"

Kau single? HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHHAHAHHAHAHHAHA!








p/s : Cakap ke diri sendiri nampak yang part single tu?

1 November 2012

Permasalah Cinta?


Permasalahan Cinta.

Kadang-kadang aku tertanya. Itu babi apa? Termenung tepi tangga, bucu katil, luar jendela. Makan tak lalu, mandi tak basah. Rabak tak sudah. Ditinggalkan, meninggalkan itu perkara lumrah. Sama ada kau yang akan blah, ataupun dia yang akan pergi. Tak kesah lah kalau kau dah berkahwin, untung sangat lah kau mati sekali dengan pasangan. Tapi sebenarnya, salah satu akan pergi dulu.

Tapi aku meninjau sekeliling, pandang kiri kanan. Orang putus cinta pun boleh terjun bangunan. Aku tak tau nak kata bangang ke meroyan. Bila tanya balik baru 3 bulan berkenalan. Kau nak aku terajang kau dari belakang? Kena tinggal macam kau dah mengandung 5 bulan, macam kau ada kongsi anak sampai 8. Orang lain masalah cinta dan perhubungan lagi besar beban. Tak ada pun nak pisang 24 jam.

Bila kau rasa kau patut sedih selama 5, 6 bulan, aku rasa akau kena pikir balik tentang diri kau. Adil atau tidak kau biar benda tu pengaruhi diri kau, emosi kau, mak cakap pun kau nak melawan, dengan kawan-kawan pun kau nak pinggirkan. Setakat bercinta setahun jagung tu tak payah la nak melarat sangat. Masalah orang lain lagi complicated pun takde sampai nak tulis buku 600 halaman.

Kadang-kadang aku tengok budak sekolah pun kemain lagi perangai. Putus cinta sikit dok kelar-kelar tangan. Aku kalau dapat jumpa depan depan memang aku buat senyum setan. Apa benda la masa kecik-kecik kau makan? Dunia ni bukan end sebab masalah cinta kau tu je kan? Jadi cuba buat perangai elok sikit. Orang bercerai berai pun tahu erti kehidupan.

Aku cuba nak nasihatkan, tak salah nak rabak bagai tapi biarlah berpada, biarlah bersesuaian. And jangan biar kisah lama kau drag kepada hubungan baru. Tak salah kalau kau buat fresh start macam kau tak pernah bercinta sebelum ni. Jangan bawak hukuman dulu ke perhubungan yang akan datng. Jangan jadikan cinta tu complicated sangat. Tak kesah lah kau dah umur 35 tahun seklai pun, if jodoh tu bukan untuk kau, jadi maknanya memang tak ada harapan.

Biarlah sampai 5000 news feed Facebook pasal gambar kahwin kawan-kawan pun, enjoy la sementara hidup single ni. Kau boleh buat apa yang kau nak, masa untuk diri kau sendiri, semua duit pun hak kau seorang. Ada je orang yang dah kahwin beranak pinak merungut tak ada masa untuk diri sendiri. Jadi persiapkan lah diri sepenuhnya.

Tak kahwin awal bukannya mati pun. Bela lah kucing.



p/s:  Buku gua nak keluar awal tahun depan. Gua saja je nak promote.



30 Oktober 2012

Diari Perpisahan Ini


Dear Diary,

Putus cinta pada usia 25 tahun tu tak kelakar kau tahu tak? Memang tak kelakar langsung bila mana kawan kawan kau yang lain sibuk duk bertunang, berkahwin, post gambar ultra sound kat facebook, post progress pregnancy kat facebook, post gambar anak kat facebook, komen wall to wall dengan INCHEK ASBEN kat facebook, dan macam macam lagi lah kat facebook tu yang mana aku dah hide derang semua dari news feed sebab nak unfriend tak sampai hati. Tapi aku musykil gak kenapa tetibe pas kawen terus nak panggil laki kau tu INCHEK ASBEN. Tak sedap pun. Berbulu aku tau tak berbulu!

Kau tau tak ape rasanya bila beberapa tahun kau dah bertungkus lumus mempertahankan hubungan kau tetibe putus camtu je? Rasa celaka. Rasa dia macam hati kau ni kena siat siat tau tak? Kerja tunggang langgang, termenung sana sini, sebelum tido nanges, bangun tido nanges, tengok henpon nanges, pandang PC nanges, sampaikan dengar lagu kat radio pun dah meraung semacam. Rasa diri tu dipersia siakan. Tak berbaloi berkorban masa, tenaga, duit selama beberapa tahun. Perasaan dia macam kau dah bersusah payah tanam kobis, kau siram, baja setiap hari tapi bila nak pungut hasil, kobis tu dah takde. Orang lain dah rembat. Haa macam tu lah rasa dia.

Semenjak putus cinta ni kemain pisang (baca : jiwa kacau) aku rasa. Sampai terpaksa bawak diri dan bercuti sensorang. Hati aku ni punye la sakit, bengkek semacam sampai aku curse dia memacam tahu tak? Selama suku abad aku hidup ni aku tak penah curse ex boyfriend sendiri. Ni first time. Kau tau ape aku curse dia? Aku curse dia kena gilis dengan treler 16 tayar. Muahahaha. Biar padan muka dia. Biar dia tau sakit hati aku macam mane. Tapi, jahat jugak mulut aku ni kan? Kemahiran memaki aku pun dah semakin meningkat semenjak dua menjak ni. Tapi jangan cemas sangat, setakat ni aku belum komplot dengan mana mana driver treler lagi untuk langgar kau. Esok lusa belum tau lagi.

Dear Diary,

Kau tahu tak ape yang paling menyakitkan hati aku bila putus cinta kali ni? Sebab aku dah commit my whole life untuk dia. Aku tolak pendirian aku ke tepi yang hanya akan introduce boyfriend aku kalau bebetul nak kawen je. Cis. Beriye iye aku introduce dia kat family tapi lepas tu tak jadi ape ape. Adehh. Pedih la hati aku ni. Mana aku nak letak muka ni? Ego aku dah jatuh sampai tapak kaki. Dan yang lebih memisangkan aku sebab aku pun dah kenal dengan family dia. Dah baik. Dah rapat. Nak let go benda tu semua aduyai begitu payah pun adoi.

Tapi lama lama aku dah boleh terima kenyataan dah. Aku anggap je janji janji manis yang dia tabur selama ni cuma cakap kosong yang tak boleh pakai pun. Dan bila aku request for a fresh start, dia menolak dengan macam macam alasan, aku anggap benda tu normal. Hendak seribu daya, taknak seribu dalih. Aku berhenti berharap. Aku anggap je takde jodoh. Dia bukan jodoh aku. Walau pun selama ni puas aku yakinkan diri yang dia tu jodoh aku. Sebab tu aku bermati matian bertahan. Kau nampak aku dah bertenang dan macam dah tak pisang kan? Tapi, aku bukan macam perempuan lain yang saya-akan-doakan-kebahagiaan-awak-walaupun-bukan-dengan-saya-asalkan-awak-bahagia-saya-pun-bahagia type. Aku takkan doakan dia bahagia pun. Aku tak harap dia bahagia. Sebab ape? Sebab aku bukan saya-akan-doakan-kebahagiaan-awak-walaupun-bukan-dengan-saya-asalkan-awak-bahagia-saya-pun-bahagia type la. Ape ingat senang senang je aku nak doakan kebahagiaan dia padahal aku kat sini menderita macam nak mati?

Dear You,

Thank you and fakyu.




Tah zaman bila nak tulis tulis diary lagi.

22 Oktober 2012

Mimpi Indah Celaka.


Bila kau bangun, terjaga dari mimpi yang indah.
Kau mungkin akan senyum tak sudah.
Tolak ketepi semua benda susah.
Kau hargai nikmat mimpi meriah.
Yang bikin kau bahagia dalam resah.
Dan hidup tidak bemakna pasrah.

Kau tidur lagi.
Terjaga dengan mimpi buruk bagaikan mati.
Kau tersentak dan enggan tidur lagi.
Otak mengganas memikir mimpi.
Apakah itu petanda hubungan ini.
Apakah itu satu petunjuk tentang duniawi?
Atau hanya mainan durjana penghuni neraka abadi?

Kau sayang dia.
Dia umpama satu kurnia.
Dia kau ibaratkan bagaikan mimpi ceria.
Dan engkau enggan terjaga.
Dan biarkan segalanya hilang begitu sahaja.
Bagi kau dia adalah syurga dunia.

Tapi bila dia menyeleweng, kau marah gila.
Mulalah kau kata celakanya kau sebab percaya.
Pada sumpah dia.
Pada janji dia.
Pada manusia lain yang konon kawan semata.
Walaupun nikmat tertipu itu hanya kau yang rasa.
Dia mula jadi neraka.

Ya, mimpi ada indah bahagia.
Ya, mimpi ada celaka durjana.

[Sumber gambar]

Lord Zara : "I promise the moment I swear to you" - Benda begini kau tak boleh bawa main. Hati manusia bukan bahan mainan yang kau boleh campak sesuka hati (22 Oktober 2012)

14 Oktober 2012

Perkahwinan adalah lebih indah, lebih romantis, lebih menyengat.

Perkahwinan membawa aku ke suatu dunia baru yang bernama realiti. Perkahwinan sama sekali tidak serupa dengan alam percintaan. Maksud aku, percintaan sebelum berkahwin.

Perkahwinan adalah lebih indah, lebih romantis, lebih menyengat.
Yang menyengat itu lah realitinya.


Betapa selepas berkahwin, baru aku sedar bahawa bercinta selepas diikat dengan ijab dan kabul adalah lebih manis.

Manisnya, apabila segalanya tentang pasangan adalah yang baru sebab sebelum ini kita tak pernah benar benar kenal dengan dia.
Segalanya tentang dia adalah sesuatu yang kita harus belajar untuk pertama kali.
Segala galanya juga adalah pengalaman untuk yang pertama kali.

Faham maksud aku?
Misalnya bila merajuk, untuk yang pertama kali kita dipujuk dengan pelukan. Kan manis.

:)

Bila bercinta lama lama sebelum kahwin, keindahannya adalah berbeza.
Sementara nak biasa, kita akan rasa ada saja yang tidak kena. Aku kasi contoh.
Leman dengan Timah bercinta tiga tahun. Sepanjang tiga tahun, setiap yang dilihat oleh Timah indah belaka. Asal merajuk, Leman pujuk. Mahu apa, semua Leman tunaikan. Timah buat apa pun, Leman tak pernah tinggi suara. Tapi bila dah kahwin, Leman jadi lain. Bila merajuk Leman buat tidak peduli. Kemahuan Timah jarang tertunai. Leman bukan berduit sangat sebenarnya. Timah pulak, tidak boleh buat silap sikit. Menyinga lah si Leman, suaminya itu nanti. Timah makan hati. Timah jauh hati.


Nampak apa yang cuba aku maksudkan? Timah sudah terbiasa dengan  Leman versi bujang, Leman yang selalu mengambil hati (alaaa.. sementara nak dapat...). Bila Leman jadi berlainan, sukar untuk Timah terima. Timah jadi blur, tak tahu nak buat apa. Padahal kalau sifat Leman itu adalah sesuatu yang baru, pasti Timah boleh terima tanpa banyak soal. Pasti isu 'kenapa Leman berubah' tidak akan timbul.

Cuba kalau sebelum ini kita tak cukup kenal dengan perangai Leman. Kan semuanya jadi indah. Kalau kemahuan tak dapat ditunaikan pun tidak mengapa. Marilah kita bersama sama mengharungi kesusahan dan kepayahan di dalam hidup ini. Kalau Leman cepat naik angin, Timah pasti akan belajar cara cara untuk menjinakkan Leman misalnya membuat muka comel, main ba ba chak, atau apa saja alternatif asalkan Leman tak jadi nak naik marah.

-- Bagi diri aku sendiri, perkahwinan adalah sesuatu yang sangat adventure. Setiap hari aku akan belajar perkara yang baru tentang suami. Setiap hari, suami juga akan belajar perkara yang baru tentang aku.

:)

Setelah berkahwin baru aku tahu bahawa suami mampu setia dengan channel espn untuk sepanjang hari sampaikan aku nak tengok drama pun jadi serba salah nak minta. Haha.

Setelah berkahwin baru aku tahu betapa organize nya suami sampaikan aku jadi susah hati -- dapat ke aku adapt dengan cara suami sedangkan aku ni jenis bersepah sepah dan messy.

Itu di antaranya lah. Tak kan aku nak cerita semua kan?

Reliti yang menyengat

Kita selalu dihidangkan dengan cerita cerita cinta di saluran televisyen dan novel novel. Segala galanya nampak indah. Tengok Seth dengan Elina bergaduh pun kita rasa macam comel. Padahal kalau dibawa watak mereka menjadi realiti, Seth dengan Elina tu bukan main membara lagi perasaan dia.

Dalam alam perkahwinan ni, kadang kadang isu yang kecil pun boleh membawa kepada pergeseran. Fasa lima tahun pertama adalah fasa penyesuaian. Suami dan isteri saling mengenal dan cuba untuk fit in dengan sikap dan sifat alami masing masing. Misalnya aku yang messy dan suami yang organize ni la. Rasa renyah gila nak susun susun baju ikut jenis dan occasion. Tapi bila suami susun sendiri aku rasa kecik hati pulak. Rasa macam isteri yang tak berguna lah, tak boleh diharap lah, apa lah. Padahal apa yang sepatutnya aku buat ialah lihat dan belajar. Suami tak ada niat pun nak guris perasaan kita. Dia tahu kita tak reti, jadi dia buat lah sendiri. Kita pulak yang nak feeling feeling menyengat. Tapi inilah realitinya adik adik.

Berbekalkan pengalaman kawan kawan, dan juga pengalaman diri aku sendiri, maka aku sangat sangatlah menggalakkan hubungan yang pendek sebelum berkahwin. Tak payah nak bercinta makan tahun. Cukup sekadar kau kenal dengan latar belakang keluarga bakal suami serba sedikit, dan tahu tentang diri bakal suami itu serba sedikit. Lepas tu kawan kawan dalam dua tiga bulan untuk tengok cara berfikir dia dengan kita ni boleh masuk tak. Tak payah nak kenal hati budi lama lama sangat. Nanti kau jadi kejutan budaya pulak sebabthe true colours will come out selepas beberapa bulan kau berkahwin.

Till then, aku tinggalkan engkau orang dengan lagu ini.

-- menarilah dan terus tertawa, walau dunia tak seindah sorga, bersyukurlah pada yang kuasa, CINTA kita di dunia.. SELAMANYA..

8 Oktober 2012

Makanan Pantang Perempuan Sewaktu "Dating"



[#SedangMendengar : Kelly Clarkson - Dark Side]

Semalam usai penat mendengarkan taklimat pilihanraya, waktu makan tengah hari pun tiba. Tetapi malangnya, makanan yang tidak mencukupi menyebabkan aku mencari pilihan lain dengan satu tekad - Lepas pergi selesaikan urusan bank, marilah kita makan benda yang paling banyak diperkatakan di Twitterjaya sejak kebelakangan ini : Burger Samurai McDonalds.

Kebetulan ternampak beberapa budak sekolah perempuan yang sedang makan bersama pasangan masing-masing (mungkin sebab waktu balik sekolah) - masing- masing hanya minum dan makan kentang goreng berbanding dengan teman lelaki (atau kawan baik kot?) yang makan burger dengan berselera. Sama ada mereka sudah kenyang makan di sekolah ataupun punya alasan lain, aku terus teringat beberapa makanan yang digariskan oleh kawan-kawan aku sebagai pantang semasa keluar bersama teman lelaki.

01 - Burger.
Tak kira apa sahaja jenis burger walaupun burger itu hanya setingkat sahaja (maksudnya sekeping daging) sehinggalah membawa kepada burger yang besar pinggan. Burger adalah TIDAK sesekali dalam menu pilihan mereka dengan alasan perlu mengangakan mulut dengan besar untuk menggigit burger. Kelihatan kurang sopan di mata teman lelaki dan juga mungkin masyarakat. Kemungkinan untuk selekeh juga tinggi disebabkan mayonis, sos dan entah apa lagi itu. 

Tapi aku, kali pertama aku keluar (Januari 2007) - aku makan burger McDonalds. Peduli apa aku dengan pantang larang ke apa tu. Pada aku, kalau lapar dan kebetulan kau sedang belajar - lebih baik ambil makanan yang mengenyangkan berbanding terpaksa pura-pura kenyang bila teman lelaki mengajak makan burger. Kalau kau buat macam tu, kau juga lapar kan? Perempuan yang halang diri dia makan burger depan teman lelaki sebab takut selekeh, aku harap kau tak terlepas nikmat makan ni.

Untuk rekod, aku pergi makan #DAMBurger (15 September 2012) depan Kopi - aku makan sahaja burger yang besar dan bertingkat. Selamba.

http://farm7.staticflickr.com/6206/6087543121_55ac379739.jpg
[Sumber gambar]

Tapi ada teman lelaki yang memahami, dia tak ajak makan burger. Memahami apa itu aku kurang pasti. Heh!

02 - Makan ayam/daging.
Ada yang tak boleh makan ayam. Bukan sebab teman lelaki adalah vegetarian. Tetapi memang dia takut makan ayam - takut ayam itu hidup semula sewaktu makan. Dalam erti kata lain, ayam akan terpelanting masa dipotong. Heh. Kalau yang makan ayam goreng, takut juga nak pegang dengan tangan - nanti minyak dan sebagainya. Sudahnya, kalau teman lelaki bawa ke KFC sebagai contohnya, mahu makan apa sudah mula terbayang dalam kepala perempuan begini memandangkan ayam adalah pantang dalam menu pilihannya.

Kalau gunakan tangan (lebih tepat jari) adalah lebih baik berbanding sudu-garfu-pisau pada pendapat aku. Mengurangkan risiko terpelanting ataupun bunyi sudu dan pinggan saling berperang menghadap makanan. Heh! Tapi kalau makan "steak" , guna kutleri ya sayang sekalian.

03 - Makanan berkuah.
Daripada soto membawa kepada pasta dan sebagainya - sebarang benda berkuah dielakkan dengan alasan takut terpercik pada baju. Lebih-lebih lagi kalau tempat tersebut tiada alas napkin, terus sahaja tidak mahu makan makanan sedemikian. Aduhai perempuan, kadangkala kita kena kasihan juga dengan lelaki yang menemani kita makan tahu? Selera mereka perlu dihormati sebagaimana mereka melayan juga kehendak kita makan.

04 - Makanan berlada.
Kalau namanya orang Malaysia, benda yang pedas itu sudah menjadi satu menu yang diambil secara berleluasa. Jadi, ada yang takut mahu makan sambal atau asam pedas disebabkan takut tertinggal biji lada di gigi dan sebagainya. Maklumlah, kadangkala sos cili Thai pun ada juga biji yang memang sengaja tidak hancur itu kan?

Buat masa ini, itu sahaja yang aku dapat ingat kembali apa yang diperkatakan oleh kawan-kawan aku dahulu. Mungkin ada benda yang mahu dikongsi juga?

Lord Zara : Aku setakat ini makan semua benda. Walaupun benda itu adalah makanan pantang dalam regim makanan aku - tapi kalau keluar bersama - "Let's call it as cheat day diet!" Heh!

Ralat : Maafkan hujung minggu aku yang padat. Tulisan di atas adalah daripada catatan asal di sini.

5 Oktober 2012

Kata Lima - Perihal Menjolok Mata


Disebabkan ramai wanita di dunia, ada sesetengah mereka memilih untuk memakai pakaian yang menjolok mata bagi menarik perhatian lelaki kerana gusar dengan nisbah 9:1 yang dikhabarkan golongan ulama untuk menakutkan umat Islam di akhir zaman membuatkan mereka rasa terancam dengan banyaknya saingan di dalam sirkulasi kehidupan mereka.

Harus diketahui bahawa menjolok mata itu bukan sahaja yang tidak cukup kain dedah sana dedah sini, bahkan yang berwarna meriah di sana di sini juga sama menjolok mata sebenarnya. Jalan sahaja ke mana-mana, maka segala gerak-geri menjadi bahan perhatian lelaki. Bagi aku, aku lebih memilih dan lebih nampak gadis yang memakai warna-warna biasa. Putih, hitam, biru cair, kuning cair dan segala warna cair lain yang mampu mencairkan hati aku melihat memandangnya sepanjang masa. Bukan warna-warni seperti trend semasa yang digelarkan colour-block dalam seni fashionista yang pelbagai rupa entah apa-apa itu.
Ya, hari ini aku bercakap pasal Sains Sosial dalam menarik perhatian lelaki.

Mungkin ada sesetengah antara pembaca yang merasakan aku akan bercakap mengenai ‘Jika kau ingin menarik perhatian lelaki, bukanlah dari segi fizikal kerana lelaki hanya memandang isi hati seseorang gadis, bukanlah fizikalnya’.

Tidak, bukan. Aku langsung tak berniat untuk bercakap mengenai itu. Lelaki lebih tertarik dengan isi hati seorang gadis? That is bullshit! Lelaki hanya akan tertarik pada seorang gadis yang fizikalnya mampu meliurkan salivanya, sudah tentu.

Lalu, apa sebenarnya yang ingin aku ketengahkan dalam hal ini? Itu, itu. Pakaian itu yang sungguh menyakitkan mata aku! Kau kulit gelap, kenapa sarungkan sesuatu yang membuatkan kau langsung tenggelam di dalam kecerahan pakaian kau? Kau kulit cerah, kenapa kau sarungkan segala aksesori pemakaian tak kira sama ada ianya selendang atau shawl atau abaya atau jilbaya atau apa sahaja semuanya sekaligus di hari yang sama? Apa, dengan pemakaian kau yang kau rasa sungguh unik itu mampu menarik perhatian lelaki membuatkan mereka bernafsu untuk mengambil kau sebagai kekasih mahupun isteri? Tidak. Kau bukan kelihatan unik dan eksotik, tetapi kau kelihatan seperti badut yang tersesat ingin mencari arena sarkasnya.
Kemudian, bagaimana lagi harus kau memikat hati lelaki di zaman yang kebanyakan dari golongan berpenis ini pandang hanyalah kecantikan fizikal semata? Kau buntu, lalu membuat keputusan untuk tidak lagi cuba memikat mana-mana hati lelaki. Kau lebih rela untuk duduk sahaja menunggu jodoh yang dikata mereka, ‘Jodoh itu semuanya ditentukan oleh Tuhan, maka kau tak perlu lagi berusaha untuk mencari jodoh di merata-rata. Cukup kau sekadar menunggu dan fokus mengejar Syurga, maka yang akan datang nanti itu tentulah seorang khalifah yang bakal membawa kau ke Syurga bersama’.

Iya, kau terus menjelma menjadi seorang yang pasif pemalu dan tidak lagi mampu bekerja dengan mana-mana lelaki. Hanya kerana kau merasakan kau sungguh tidak mampu menarik perhatian mana-mana lelaki.

Namun, jika kau masih mahu terus menjadi seorang badut yang tersesat mencari arena sarkasnya, silakanlah. Mungkin hanya dengan cara itu sahaja mampu membuatkan kau bahagia menjalani hidup yang penuh celaka dalam perjalanan mencari redha Ilahi.