Catatan

Tunjukkan catatan dari 2012

How to Handle Conflicts in Relationship

Imej
*credits to google.com and Calvin and Hobbes' creator.

  No matter you are or you are not (or already not) in a relationship, that does not mean you should not give a care about how to handle conflicts in relationship. If you’re single, you will face conflicts when you are in a relationship, either engaged or married. If you are, already in a relationship, right now, I bet you probably have dealt with countless of conflicts. Be it over where or what to eat to even serious conflict that threatens your relationship. The art of saving a relationship is how you deal wisely with conflict(s).
                Conflicts are inevitable. It is unavoidable. You don’t have to be in a relationship to have a conflict. You can also have conflict with yourself. Conflict is a problem, rather a state of uncertainties. You are undecided of what you want or what you really want and what you actually need. For example, you are having a conflict either to bathe or not when waking up to freezing tap wat…

Kitab Terfaktab 3

Imej
Asalamualaikum w.b.t,
Setelah mendapat perkenan dari penyimpan rahsia-rahsia besar majlis tertinggi Terfaktab. Maka patik dengan ini sukacitanya mengumumkan buku ketiga Kitab Terfaktab.





Kitab Terfaktab : Sarkastik Cinta. Dijangka akan berada di pasaran pada 26 Januari 2013. Pre-order akan dibuka pada 1 Januari 2013. 
Stay tune with us for any new update!

Oh Lelaki Oh Perempuan 3.0

Lelaki oh Lelaki Tak semua perempuan tu pandang hati Jadi kau siap-siapkan lah diri Dengan harta berguni-guni Dah kau sendiri nak muka macam Angelina Jolie Maintanance tinggi Setakat pakai kereta Kenari Makwe kilang sekarang pun demand tinggi Mintak-mintak perempuan gini dapat dijauhi.
Perempuan oh Perempuan Tak semua lelaki berperangai setan Masih ada yang siuman Yang jenis tak pandang kau punya cutting badan Yang prefer muka keibuan Jadi tak payah la kau asyik nak buat perbandingan Muka kau dengan Emma Stone bagai langit dan lautan Jadi jaga la perangai jangan jadi murahan.
Lelaki oh Lelaki Tak semua perempuan pandai luahkan rasa hati Jadi kau tengoklah kanan kiri Mana tau hint-hint dah diberi Jangan lah kau asyik buat tak reti Makwe sakit hati pun kau boleh lepak Ameer Ali sampai pagi Siap pulak kau bermention-mention dengan Nani, Hani, dan Abby Abadi Nanti aku takut kau makan kaki Baru kau tahu erti hidup ini.
Perempuan oh Perempuan Tak semua lelaki jenis yang kau idamkan Jenis a…

Jauh

Ku utus surat cinta ini kepada kau yang jauh.
Hatiku meronta kerana satu perkara. Kau mahu aku lepaskan kau pergi. 
Gesekkan viola pada kali pertama kita bertemu. Kau dengan kemerduan suara. Aku dengan viola ku. Kita dendangkan lagu tentang janji cinta kita bersama. Pada setiap bait-bait yang dinyanyikan. Pada setiap melodi yang aku hasilkan. Tertulis satu makna ringkas ;
Kita sedang jatuh cinta bersama.
Tahun kedua kita bersama. Masihkah kau ingat sewaktu aku mengalunkan organ lama di rumahmu dengan lagu tentang betapa bermakna kau di sisiku selama ini? Kau menyanyikannya. Aku mengiringinya. Kita duduk sebelah menyebelah dan bermain organ bersama. Dari lagu kisah lama kepada lagu hilai tawa. Kau dan aku percaya pada satu makna ;
Kita akan terus setia bersama.
Bila aku datang kepadamu dalam kering kontang. Kau isikan dengan kasih sayang. Bila kau datang kepadaku dengan seribu permasalahan. Aku isikan dengan jalan penyelesaian. Apakah itu bukan saling lengkap-melengkapi? Aku suka begi…

Diorama Eksisten

Imej
Terfaktab Media dengan ini berbesar hati untuk menerbitkan karya tulisan Nami Cob Nobler (Alumni Terfaktab) berjudul Diorama Eksisten. Buku ini akan berada di pasaran pada awal Januari 2013. Bila tarikh yang betul, tidaklah dapat dipastikan. Tentang harga pula, masih menjadi misteri. Namun secara rasionalnya, harganya adalah harga mampu milik, berbaloi dan sempoi untuk di beli. 
Diorama Eksisten adalah kesinambungan dari novel Lelaki EksistenSial yang dikatakan mendapat rating 4/5 bintang secara purata oleh pembaca-pembaca urban di Kuala Lumpur. Untuk Diorama Eksisten ini, kami target dapat 6/5 bintang. Cewahh. 
Jadi, apa lagi? Pastikan kalian mendapatkan novel Diorama Eksisten pada awal Januari 2013 nanti. Lai ya lai yaaa!

When You're Gone

Berikut ialah kiriman dari Ree (amirahree96@yahoo.com.my). Malang betul bila kena jadi macam ni. Pasrah je lah.

Dia cakap dia suka aku, hmm okay. Sila bina tembok untuk diri sendiri ye. Aku tak hadap lelaki, lepas sekali kena dump. Aku takde nafsu tengok lelaki, sungguh tak tipu. Dia betul-betul masuk dalam bulatan hidup aku, keluarga aku. Cuba menyentuh isu-isu peribadi aku. Wei apek, aku rimas. Please don’t cockroach my life.
At the same time, hati ini mula melting sebab aku ini antara pemegang tegar hashtag #ForeverAlone haha. Aip, aku masih ada iman pada tuhan. Aku mula buka ruang untuk dia tapi dengan sombong dan angkuh. Nampak cool aite?
You, who always make my heart waver. I hid my true feeling again, I hate you.
Awak, I’m sorry for all the harsh word that I use on you to reduce my true feeling. Waving goodbye without looking at you. Nampak macam aku ignore kau? Boleh faham tak tu maksudnya “jaga diri iloveyou”. When I hear the honk sound, the sun, the birds, the cloud aren’t b…

Percaturan Rindu Seribu Tahun

Berikut ialah kiriman dari pengguna Twitter @ShinaDaniella. Salah langkah. Bawa padah.

Silap sungguh percaturan ini. Perhubungan kita semakin hambar. Mungkin lemau tak disimpan rapi. Atau kering tanpa baja. Bila mana cinta yang disemai semakin kurang berbuah tahun demi tahun. Bila mana cinta berzaman itu disumpah menjadi hanya sekadar tanggungjawab. Lafaz I love you, I miss you, gudmorning, gudnyte sweetheart. Itu semua menjadi satu kata wajib dan bukan lagi terucap dek cinta dan kasih sayang. 

Bukan kita tiada sefahaman, bukan antara kita pernah berlaku curang. Mungkin kerana kita tidak pernah dipisahkan. Lantaran sentiasa bersama siang dan malam. Setiap hari aku hanya menghadap engkau. Dan engkau hanya menghadap aku. Dan titik bosan itu mulai tercipta. Silap sungguh percaturan kita. 
Lantas timbul usul supaya kita menjauh. Mencari semula titik cinta yang entah kemana diterbangkan. Memberi ruang dan masa untuk kita menilai kembali. Kerna kita sebenarnya memang berjodoh, tapi jodoh i…

Sosial Media yang Gagal ke, Awak yang Gagal?

Imej
“Gadis dirogol lelaki yang ditemui dalam facebook” “Anakku dilarikan rakan facebooknya” “Jejaka kasanova mencari mangsa dalam Facebook” “jerat facebook mamat Afrika” “Hilang dara kerana Facebook” “Facebook membawa kepada keruntuhan akhlak”
Apa lagi? Apa lagi? Banyak betul kisah pasal Facebook dan gadis yang tertipu cinta ni. Daripada guru, selebriti, ustaz, hinggalah menteri semua sibuk membincangkan isu ini. Sampaikan media cetak, dan forum dalam TV juga membincangkan isu yang sama. Sehinggakan ibu bapa zaman sekarang cepat mencegah anak-anaknya daripada mencari jodoh dalam Facebook. Bahaya, banyak penipu katanya.
Apakah benar Facebook ini satu alat yang kejam dan membahayakan? Yang direka khas oleh Zuckerberg dengan hanya keuntungan di minda tanpa memikirkan natijahnya kepada anak gadis seluruh dunia? Cukup tinggi kebencian golongan bukan-muda (cara sebut yang lebih berhemah) kepada laman sosial Facebook. 
Tapi betulkah ia salah Facebook, atau salah anak gadis itu sendiri?
Zaman saya dulu- ma…

Jom lah kahwen

Imej
Majlis perkahwinan tuan punya gambar untuk Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti. Sekalung tahniah kami ucapkan dan semoga berkekalan hingga ke akhir hayat! Kredit buat Ruang Waktu, Azri dan Nina serta Tok Kadi Cikgu Ghani. Peh cikgu ghani pernah lempang aku dengan pengantin lelaki masa time kami sekolah dulu kot. Bisa bisa.. tapi bermakna!

Bab lamar makwe untuk jadi kahwen kena ada ayat power. Contoh;

Saya ingat nak ajak awak makan malam, tapi kalau awak macam okay, saya ingat nak ajak awak kahwen sekali.

Mwahahaha.

Romanticism

On a silent, dark night, I was asked, What kind of guy that you wish to like, I giggled a little, and put on a smile. “Very intellectual, moderately political But no romantic guys, no not at all.” —————————————————— “Well I’m sorry to hear that, I can’t fulfill your wish, For I am romantic, as romantic as I can be. Flowers and serenades, are all known to me, I would jump a bridge for a lady so lovely.” —————————————————— The guy was sad, I reckon he spouted a frown, As he had never met a lass, principally profound. —————————————————— Romanticism doesn’t pay the bills, honey Neither does it makes you forever happy, Also, have you lived so long and seen it all, You’d see that romanticism is just a clay mask. It hides the flaws with rose-tinted glasses, Just feeding the drugs of euphoria to the lasses, until they can’t see no more, between the diamond and the glasses. —————————————————— I’d rather see some real faces, Real conversation—advices and debates, and get high over the truth th…

Seorang ayah yang terfaktab.

Assalamualaikum.
Setiap anak perempuan pada hakikatnya adalah kesayangan dan kerisauan seorang ayah. Percayalah, tiada ayah yang tidak mahukan yang terbaik buat anak-anaknya lagi-lagi anak perempuan. Dan makin meningkat dewasa seorang anak perempuan, kerisauan seorang ayah semakin menebal. Demi memikirkan siapalah yang bakal mengambil alih tanggungjawab menjaga amanah sepenuhnya ke atas anak perempuannya, seorang ayah yang selain makin memutih rambut di kepala, rasanya juga makin menyesak dada.
Dan apa yang sedang berlaku pada aku masa ini adalah apa yang juga dilalui oleh anak-anak perempuan lain.
Aku membesar sebagai anak perempuan tunggal yang jika mengikut gejolak jiwa seorang remaja, aku acap kali memberontak. Mahukan ini, tapi ayah mahukan itu. Tidak mahukan itu, tapi itulah yang dimahukan ayah. Apa yang aku rasakan sering sekali bercanggah dengan kemahuan seorang ayah. Tapi sebagai seorang anak yang menggelodak jiwanya, segala kemahuan ayah sering aku anggap sebagai ayah-meman…

Dia

Imej
Perjalanan hidup kita tidak pernah mudah. Kita diuji dengan berbagai cara, dan setiap dari ujian itu sebenarnya untuk menjadikan kita kuat. Lebih kuat dari yang sebelumnya. Perjalanan hidup kakak sendiri tak mudah. Koyak rabak punah ranap bersepai-sepai. Pernah. Sampai penat. Sehingga pernah bersumpah untuk kebumikan setiap cebis hati yang bersepai sepai.

Tapi hidup tak seronok pun.
Sepi.

Kakak mula sedar bahawa penat dan putus asa itu sebenarnya lebih membunuh. Namun untuk bangkit kembali dan berjalan seperti tiada apa yang berlaku adalah sesuatu yang sangat sukar. Barangkali hampir kepada mustahil. Namun sebenarnya tidak ada yang mustahil kalau disandarkan setiap perih dan pedih kepada tuhan.

"Hasbunallah wani'mal wakeel"

Allah (alone) is sufficient for us, and He is the best disposer of affairs (for us) - Al Imran 3:173

Jadi untuk mendapatkan bahagia, minta kepada Dia.
Untuk ditemukan dengan teman hidup, minta kepada Dia.
Untuk diberi kekuatan membina semula jiwa yan…

Love.

Imej
Let us talk about love.  Love is like a rose with thorns (whatever colour the rose is).  It is beautiful yet it can hurt.  Love hurts, love also heals.  To love is to give commitment.  To love is to build trust. To love is to sacrifice. To love is to be responsible. To love is to be dependable. To love is to be flexible. To love is to be respectable.
Love means sharing, love means caring. Love is accepting, love is understanding. Love is when you pay attention to the smallest of things. Love is when you care for everything. Love is when you (force to) like what she/he likes. Love is when you'll be there when she/he needs you. Love is when you offer your shoulder to cry on to. Love is when you lend you ears to listen to her/his issues.
Love is when you're my doctor when I'm sick. Love is when you're my BFF whenever I need.
Love is when you're the one I'd hope to die with. Love is when I'm the one you'd hope to die with.






Belon

Imej
Berikut ialah kiriman dari Khairul Ismat (Khairul.Ismat.Zakaria@akersolutions.com) yang menceritakan analogi yang menarik tentang kehidupan dan cinta. Deep orang cakap. Enjoy!


Life is not always be the same. It’s like a balloon that u blow.

There’s one competition. Where’s a person need to blow his balloon and release it. The first balloon that reach the end line. He’s the winner. A lot of man participate in that competition. When the game started. Everybody blow their balloon and release it.

Ada belon yang ditiup kemudian dilepaskan. Ada yang berpusing-pusing ke udara kemudian jatuh semula di hadapan tuan-nya. Ada yang terus terbang ke depan dan tuan belon itu juga ke depan untuk sampai ke garisan penamat, tetapi belon nye heading to left side of him. Ada yang pada awal nya using a Red ballon.

At the end the person who using the Red balloon ambil balloon Biru yang dah terjatuh berhampiran dengan garisan penamat. (main sebat je belon orang lain, nak menang punya pasal). Ada orang yan…

Perca-Terabur

Berikut ialah kiriman dari Adi (bknmlkt@gmail.com). Sebuah artikel yang sangat 'kena' dengan konsep idealisma Terfaktab. Menarik menarik. 
Mohon bertenang dan senyum baca ini karangan, wahai zombi cinta sekalian. Babi kan bercinta ni? Dulu, kalau masa single mingle lagi, rilek je hati yang nak kena jaga cuma hati sendiri. Atau kalau kau ni manusia sosialit, beberapa hati yang lain. Itupun, kalau ikut satah pandangan aku, cuma beberapa kerat je yang layak dijaga. Yang jumlahnya boleh dibilang dengan jari sebelah tangan saja. Yang lain? Boleh cari leprechaun dan pergi meninggal.
Itupun, di dalam mod single mingle ni, banyak kali jugaklah hati koyak, rabak dan berdarah sebab kena rodok dengan manusia lain. Yang tahap celakanya memang sudah sampai neraka jahannam. Tapi yang bagusnya, sebab kena rodok tu adalah sebab eksternal, takde kaitan dengan hal-hal internal pun. Jadi, kesannya tak berapa nak deep, bak kata indie boys and girls.
Misalannya, Team Member tugasan yang kerjany…

Second Choice

Imej
Berikut ialah kiriman dari Iffa Zalila (lady_effazalila@yahoo.com). Ni orang cakap menulis itu terapi. Kena dengan jiwa perempuan kan? Hayati.


Seriously aku tak pandai menulis sangat. Bolehlah kalau nak tulis suka-suka, fen-feeling sengsorang sebab aku jenis tak suka sangat cerita direct dengan orang apa yang aku tengah rasa. Aku lagi suka express kan feeling aku melalui tulisan. Bila aku menulis aku rasa macam aku tengah bercerita dengan orang secara ikhlas lagi telus. Puii. Ayat gebang. Serius aku cakap. Menulis bagi aku lagi baik dari cerita face to face. Kang kalau face to face aku tak sempat habis cakap orang dah potong line. Menyampah aku. Sebab itu orang sekeliling banyak tahu kisah aku pun dari blog aku. Almaklum, aku pernah jugaklah bercita-cita nak jadi penulis. Tapi haram tersasar entah ke mana. Mengutuk aku. Mengutuk. Mentang korang terror menulis nak kutuk aku lah tu. Kang kaki makan dia.

Merujuk kepada identiti Terfaktab, article mesti related dengan cinta. Ye, selaras d…

Ganja Love

Imej
Berikut ialah kiriman entri dari Shahira Nabila (shutup_she@yahoo.com). Terdapat sesuatu yang menarik dalam entri ini hingga buat kami tersenyum. Layan!




Rindu terbang ke bulan setiap hari, setiap malam dengan awak. Rindu terbang ke bulan, kita fikir jauh, bawak balik idea, dapat markah tinggi untuk semua kerja kreatif. 
Rindu kita masak sama-sama, makan bertambah sebab lapar yang amat. Ingat dulu setiap hari makan sedap? Rindu kita duduk berdua, saya dengan ukulele, awak kadang-kadang main ukulele jugak, kadang-kadang main gitar. Pastu kita nyanyi sampai penat. Kita rasa kita macam cool gila bila dapat main lagu sampai habis, siap rap laju-laju. Rindu tak? Rindu bila kita dah terbang jauh, kita tengok cerita-cerita kelakar. Fail compilations dekat youtube tu kita dah khatam dah. Sambil tengok, sambil mengunyah.
Bila dah penat, saya tidur bau ketiak awak sampai esok pagi.
Bangun pagi, awak senyum. Saya buat kopi. Kita pergi kelas, dapat markah tinggi. Balik nanti ke bulan lagi. Ada or…

Lagu Cinta Hari Ini

Imej
Cinta zaman sekolah jika difikir-fikir semula, sangat seronok dan ada warnanya. Walau sudah dewasa sekalipun, jadi terlalu seriuuuus pun tak boleh juga sebenarnya. Mahukan hubungan yang matang serius atau hubungan matang tapi ada warnanya?

I choose love with color. Not black and white like others.

"Yes no yes no, itu tak boleh, ini tak boleh. Jangan pergi sana, jangan pergi sini. Keluar dengan kawan ke tempat ini boleh pula, keluar dengan I tak boleh? Kalau nak keluar, kena ada I. U tak boleh keluar dengan kawan kalau takde I."

Seriously, kejadah apa seyhh? Hitam putih gila hubungan macam tu. (weh, dah nak 2013 wey)

Inb4, "Hidup ini tak bererti, jika tiada cinta dihati"

Kau single? HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHHAHAHHAHAHHAHA!








p/s : Cakap ke diri sendiri nampak yang part single tu?

The Terfaktab Arrivals

Imej

Permasalah Cinta?

Permasalahan Cinta.

Kadang-kadang aku tertanya. Itu babi apa? Termenung tepi tangga, bucu katil, luar jendela. Makan tak lalu, mandi tak basah. Rabak tak sudah. Ditinggalkan, meninggalkan itu perkara lumrah. Sama ada kau yang akan blah, ataupun dia yang akan pergi. Tak kesah lah kalau kau dah berkahwin, untung sangat lah kau mati sekali dengan pasangan. Tapi sebenarnya, salah satu akan pergi dulu.

Tapi aku meninjau sekeliling, pandang kiri kanan. Orang putus cinta pun boleh terjun bangunan. Aku tak tau nak kata bangang ke meroyan. Bila tanya balik baru 3 bulan berkenalan. Kau nak aku terajang kau dari belakang? Kena tinggal macam kau dah mengandung 5 bulan, macam kau ada kongsi anak sampai 8. Orang lain masalah cinta dan perhubungan lagi besar beban. Tak ada pun nak pisang 24 jam.

Bila kau rasa kau patut sedih selama 5, 6 bulan, aku rasa akau kena pikir balik tentang diri kau. Adil atau tidak kau biar benda tu pengaruhi diri kau, emosi kau, mak cakap pun kau nak melawan, dengan kawan…

Diari Perpisahan Ini

Dear Diary,
Putus cinta pada usia 25 tahun tu tak kelakar kau tahu tak? Memang tak kelakar langsung bila mana kawan kawan kau yang lain sibuk duk bertunang, berkahwin, post gambar ultra sound kat facebook, post progress pregnancy kat facebook, post gambar anak kat facebook, komen wall to wall dengan INCHEK ASBEN kat facebook, dan macam macam lagi lah kat facebook tu yang mana aku dah hide derang semua dari news feed sebab nak unfriend tak sampai hati. Tapi aku musykil gak kenapa tetibe pas kawen terus nak panggil laki kau tu INCHEK ASBEN. Tak sedap pun. Berbulu aku tau tak berbulu!
Kau tau tak ape rasanya bila beberapa tahun kau dah bertungkus lumus mempertahankan hubungan kau tetibe putus camtu je? Rasa celaka. Rasa dia macam hati kau ni kena siat siat tau tak? Kerja tunggang langgang, termenung sana sini, sebelum tido nanges, bangun tido nanges, tengok henpon nanges, pandang PC nanges, sampaikan dengar lagu kat radio pun dah meraung semacam. Rasa diri tu dipersia siakan. Tak berbaloi…

Dilema-dilema

Sekarang baru aku rasa apa yang abang Jamal bagitau aku dulu tapi aku tak percaya. Dan aku dapat rasa perasaan ini kadangkala seronok, tetapi jauh dalam sudut hati ini rasa kurang enaknya, kurang lazatnya. Rasa nak menyumpah pada diri sendiri.

Inilah rasa dilema seorang lelaki yang ramai kawan perempuan tapi masih takde calon lagi untuk dibuat bini dan rasa celakanya bila sedara-mara-kawan-kawan asyik tanya ;

"Kau bila lagi?"
"Sepupu kau dah kahwin, kau bila pulak?"
"Kawan kau ni dah kahwin, kau tak nak kahwin?"
"Kerja dah sedap. Gaji dah sedap, dah mampu. Perempuan pun ramai. Takkan takde rasa nak kahwin?"

Blerghhhh. Tengkorak kau. Kalau memilih perempuan itu seumpama memilih baju baju cotton yang serba menarik kat butik Uniqlo, dah lama aku borong tiga empat bag.

Celaka, tak sedap langsung perumpamaan sebegitu.

Yelah, takkan aku nak buat perumpamaan, kalau memilih perempuan itu seumpama pilih baju kat Big Bundle, dah lama aku borong satu troli?!

W…

Mimpi Indah Celaka.

Imej
Bila kau bangun, terjaga dari mimpi yang indah. Kau mungkin akan senyum tak sudah. Tolak ketepi semua benda susah. Kau hargai nikmat mimpi meriah. Yang bikin kau bahagia dalam resah. Dan hidup tidak bemakna pasrah.
Kau tidur lagi. Terjaga dengan mimpi buruk bagaikan mati. Kau tersentak dan enggan tidur lagi. Otak mengganas memikir mimpi. Apakah itu petanda hubungan ini. Apakah itu satu petunjuk tentang duniawi? Atau hanya mainan durjana penghuni neraka abadi?
Kau sayang dia. Dia umpama satu kurnia. Dia kau ibaratkan bagaikan mimpi ceria. Dan engkau enggan terjaga. Dan biarkan segalanya hilang begitu sahaja. Bagi kau dia adalah syurga dunia.
Tapi bila dia menyeleweng, kau marah gila. Mulalah kau kata celakanya kau sebab percaya. Pada sumpah dia. Pada janji dia. Pada manusia lain yang konon kawan semata. Walaupun nikmat tertipu itu hanya kau yang rasa. Dia mula jadi neraka.
Ya, mimpi ada indah bahagia. Ya, mimpi ada celaka durjana.

Lord Zara : "I promise the moment I swear to you&…

Perkahwinan adalah lebih indah, lebih romantis, lebih menyengat.

Imej
Perkahwinan membawa aku ke suatu dunia baru yang bernama realiti. Perkahwinan sama sekali tidak serupa dengan alam percintaan. Maksud aku, percintaan sebelum berkahwin.

Perkahwinan adalah lebih indah, lebih romantis, lebih menyengat.
Yang menyengat itu lah realitinya.


Betapa selepas berkahwin, baru aku sedar bahawa bercinta selepas diikat dengan ijab dan kabul adalah lebih manis.

Manisnya, apabila segalanya tentang pasangan adalah yang baru sebab sebelum ini kita tak pernah benar benar kenal dengan dia.
Segalanya tentang dia adalah sesuatu yang kita harus belajar untuk pertama kali.
Segala galanya juga adalah pengalaman untuk yang pertama kali.

Faham maksud aku?
Misalnya bila merajuk, untuk yang pertama kali kita dipujuk dengan pelukan. Kan manis.

:)

Bila bercinta lama lama sebelum kahwin, keindahannya adalah berbeza.
Sementara nak biasa, kita akan rasa ada saja yang tidak kena. Aku kasi contoh.
Leman dengan Timah bercinta tiga tahun. Sepanjang tiga tahun, setiap yang dilihat oleh Timah …

Makanan Pantang Perempuan Sewaktu "Dating"

Imej
[#SedangMendengar : Kelly Clarkson - Dark Side]
Semalam usai penat mendengarkan taklimat pilihanraya, waktu makan tengah hari pun tiba. Tetapi malangnya, makanan yang tidak mencukupi menyebabkan aku mencari pilihan lain dengan satu tekad - Lepas pergi selesaikan urusan bank, marilah kita makan benda yang paling banyak diperkatakan di Twitterjaya sejak kebelakangan ini : Burger Samurai McDonalds.
Kebetulan ternampak beberapa budak sekolah perempuan yang sedang makan bersama pasangan masing-masing (mungkin sebab waktu balik sekolah) - masing- masing hanya minum dan makan kentang goreng berbanding dengan teman lelaki (atau kawan baik kot?) yang makan burger dengan berselera. Sama ada mereka sudah kenyang makan di sekolah ataupun punya alasan lain, aku terus teringat beberapa makanan yang digariskan oleh kawan-kawan aku sebagai pantang semasa keluar bersama teman lelaki.
01 - Burger. Tak kira apa sahaja jenis burger walaupun burger itu hanya setingkat sahaja (maksudnya seke…

Kata Lima - Perihal Menjolok Mata

Imej
Disebabkan ramai wanita di dunia, ada sesetengah mereka memilih untuk memakai pakaian yang menjolok mata bagi menarik perhatian lelaki kerana gusar dengan nisbah 9:1 yang dikhabarkan golongan ulama untuk menakutkan umat Islam di akhir zaman membuatkan mereka rasa terancam dengan banyaknya saingan di dalam sirkulasi kehidupan mereka.
Harus diketahui bahawa menjolok mata itu bukan sahaja yang tidak cukup kain dedah sana dedah sini, bahkan yang berwarna meriah di sana di sini juga sama menjolok mata sebenarnya. Jalan sahaja ke mana-mana, maka segala gerak-geri menjadi bahan perhatian lelaki. Bagi aku, aku lebih memilih dan lebih nampak gadis yang memakai warna-warna biasa. Putih, hitam, biru cair, kuning cair dan segala warna cair lain yang mampu mencairkan hati aku melihat memandangnya sepanjang masa. Bukan warna-warni seperti trend semasa yang digelarkan colour-block dalam seni fashionista yang pelbagai rupa entah apa-apa itu.
Sumber
Ya, hari ini aku bercakap pasal Sains Sosial dalam mena…