24 Februari 2014

Sedih

Lelaki. Mana pandai tunjuk sedih. Entah bagaimana mereka control hati, mereka jarang luahkan rasa sedih. Tak macho konon-kononnya. Putus cinta, lelaki akan tumbuk dinding dua tiga kali, menjerit dan pergi main snuker dengan member. Itu je.

Perempuan. Memang pandai tunjuk sedih. Entah bagaimana hati mereka, luahkan sedih dah jadi tabiat. Tak gadis la kalau tak beremosi. Putus cinta, meraung dua tiga jam, tumbuk tumbuk bantal, pergi makan, masuk bilik sambung menangis, pergi mandi, menangis bawah shower, jumpa kawan-kawan, cerita sambil menangis, balik, menangis lagi. Itu je.

"Jangan cengeng sangat, itu pun nak menangis," kata lelaki pada perempuan.

"Jangan ego sangat, lega kalau menangis," balas perempuan pada lelaki.

Tapi tunjukkan atau tak, pendamkan atau tak, rasanya tetap sama. Rasa yang buat kau sesak nafas, rasa yang membunuh segala logik, rasa yang akan menghilangkan segala rasa. Rasa macam celaka.

Lelaki atau perempuan, bila tiba masanya akan diberi banyak pilihan dan pilihan itu samada membahagiakan atau merosakkan. Kadang-kadang, kau hanya ada satu pilihan. Satu. Nak taknak, kau kena lakukan jugak. Walau dengan mengetap bibir atau dengan air mata yang berlinang. 

Sebenarnya gua tulis entri ni tanpa berfikir panjang atau tanpa berfikir langsung. Kalau kau dapat apa yang bagus dalam entri ni, baguslah. Kalau tak dapat, kau anggaplah entri ni entri selingan macam iklan.

Dan pada akhirnya nanti, kalau kau sedih, ada 3 benda je yang mampu buat kau rasa lega sikit. Mak, coklat(untuk perempuan) dan rokok(untuk lelaki, tapi kalau perempuan nak buat jugak takdehal, gua sporting.)

Tapi semua tu mampu melegakan je. Sekejap je. Temporary. Yang mampu menghilangkan terus kesedihan kau itu ialah diri kau sendiri.

Tapi gua tak sedih. Gua tak pernah sedih. Gua terer. Kah kah kah!


Jatuh Suka

Salam sejahtera.

Jatuh suka dengan jatuh cinta ini benda-alah yang berbeza sebenarnya. Kau boleh jatuh suka hari-hari, tapi belum tentu boleh jatuh cinta hari-hari (dalam skop perhubungan lelaki-perempuan). Maksud kat sini, adalah perkara normal kalau kau dah ada teman lelaki/perempuan, mahupun dah ada suami/isteri, kau jatuh suka dekat orang lain. Jatuh suka kat pelakon ke, jatuh suka kat ofismate kau ke, jatuh suka kat kawan kuliah ke, jatuh suka kat mamat/minah mana entah yang caring ke kau tak pasal-pasal dalam twitter/fesbuk mahupun whatsapp. Jatuh suka ke member pasangan kau pun ada.

Benda tu normal. Cuma bila kau tak kawal. Akan jadi jatuh cinta. Yang itu jadi kesalahan sikit atau pun boleh mendatangkan ribut taufan dalam hubungan kau yang sedia ada. Boleh mendatangkan curang dan skandal.

Sebab itu penting bagi kita yang lelaki, tak kiralah kau dah kahwin ke belum. Always take care pasangan kau. Caring ke dia tu biar selalu. Always alert. Kalau boleh, jadikan hari-hari kau bersama si dia tu macam hari pertama kau jatuh cinta. Supaya! Supaya takde can langsung untuk dia jatuh suka ke orang lain, apatah lagi jatuh cinta ke orang lain.

Call lah dia. Tak pun whatsapp. Ni bukan zaman henpon Nokia 3310 tok kaduk setiap kali mesej kena 5 sen. Ni zaman whatsapp kau tulis lah mesej panjang macam mana pun, masih lagi bulanan RM28 internet. (kalau pakai U Mobile la)

Ha, tak pun. Jumpa! Seminggu sekali pun orait. Kalau yang Long Distance Relationship. Tu cerita lain.

Kita nak bagi ruang untuk girlfriend/isteri kita supaya dia tak pandang orang lain (jatuh suka ke orang lain) itu kecil atau lagi bagus, tertutup. Biar dia pandang kita je. Biar dia lihat kita sebagai the only person secara fizikal untuk dia suka. Kalau kau dah kahwin tapi kau seolah membuka ruang bini kau untuk pandang ke lelaki lain. Tu problem beb. Kalau bini kau jenis 'not so kind easy', takpe lagi. Kalau jenis cepat terpengaruh ni bahaya sikit. Kena ingatlah sekarang zaman bini/laki curang melambak. Kau pernah dengar kes yang laki dia rakam bini dia main dalam kereta dengan lelaki lain baru-baru ini? Tak nak sedih pulak, kan?

Aku terus-terang banyak kali jumpa sama ada girlfriend orang atau isteri orang yang entah macam mana boleh rasa sunyi, lalu sunyi itu penyebab dia jatuh suka ke orang lain sebab orang lain tu lebih caring dari boyfriend/suami dia. Teman wanita aku pun pernah rasa benda itu mengenangkan aku selalu sibuk dengan kerja out-station. Nasib baik teman wanita aku ni jenis berakal, dia bagitahu apa yang dia rasa. Aku pun terfikir kejap dan mula membuat satu resolusi. (peh dah macam PBB siap resolusi bagai)


"Sayang, untuk elak awak jatuh suka ke orang lain akibat ketiadaan saya di sisi yang menyebabkan awak akan berasa sunyi. Which is saya faham orang perempuan memang sangat-sangat-sangat perlukan perhatian dari teman lelaki or husband-nya. Maka awak ambillah baju saya yang saya gemar pakai ini. Bila awak rindu atau sunyi, awak pakai."










Ah mamposlah. Makwe aku dengan aku baju sama saiz. Sapa suruh kau jarang bersenam?

6 Februari 2014

Membuka Ruang Penulisan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tahun 2014 ini kami ingin membuka ruang penulisan seluas-luasnya kepada semua pembaca Terfaktab yang mempunyai bakat dalam bidang penulisan untuk menulis di bawah penerbitan Terfaktab. Kami merasakan hal ini amat penting untuk memeriahkan lagi industri penulisan kreatif di Malaysia ke tahap yang lebih baru dan dinamik.

Kami membuka ruang untuk kalian menulis novel berunsurkan cinta yang lebih kreatif, berkonsepkan gaya Malaysia yang lebih realiti dan menyelitkan konflik menarik untuk menjadi tatapan bacaan berjuta pembaca Terfaktab di seluruh Malaysia.

Hantarkan manuskrip anda berupa dua bab awal karangan anda kepada kami melalui emel ke publishing@terfaktab.com . Atau, anda boleh menghantar karangan penuh yang mengandungi 40,000 hingga 60,000 patah perkataan juga ke email publishing@terfaktab.com

Jika anda rasa penulisan berunsurkan cinta bukan gaya anda, usah risau. Kami juga menerima untuk anda menghantar novel berunsurkan pengembaraan, sci-fi, pulp, thriller, urban mahupun kisah epik yang kreatif dan di luar kotak pemikiran biasa. Hanya layangkan dua bab awal karangan atau karangan penuh yang mengandungi 40,000 hingga 60,000 patah perkataan ke email publishing@terfaktab.com

Apa? Anda bukan jenis menulis novel? Usah risau, kerana kami juga menerima penulisan berbentuk antologi cerpen. Jika anda dan rakan-rakan anda ingin bergabung tenaga menulis buku antologi cerpen atau anda mempunyai zine yang bagus untuk kami terbitkan menjadi buku? Layangkan karangan cerpen-cerpen anda atau penulisan zine anda itu juga ke publishing@terfaktab.com .

Kami juga membuka ruang untuk anda untuk menerbitkan buku puisi. Tetapi, dengan syarat anda juga adalah seorang penyampai puisi dan berani menyampaikan puisi-puisi anda ke khalayak ramai agar puisi anda itu lebih bermakna didengari oleh para pembaca.

Semoga 2014 ini kita semua lebih aktif menulis dan dapat mengeratkan hubungan antara penulis dan pembaca dengan lebih muafakat dan mesra.

Terima kasih atas perhatian kalian.

Bahagian Penerbitan
Terfaktab Media
TTDI Jaya, Shah Alam.

4 Februari 2014

Of Queen Control and Self Respect


Relationship was built upon a lot of weird foundation

One of the weird foundation is trying too hard on holding back gracefully. Although you're suffocating inside.

Actually, holding back is good. Holding back means you're respecting the foundation of the relationship you've built upon and willing to give and take although sometimes you'll realize that you're giving in too much.

But as a human, we were built with limits. You have to understand and put a benchmark to your limits. Tolerating is good. I even encourage friends and family to tolerate relationship because relationship means endurance, a marathon, not a sprint.

But someway somehow, you might want to look back and let your partner play their part carefully so that your self-respect is well preserved within the scope of your own relationship.

Those people who's suffering from queen control usually is less dominant in nature. Maybe they're adapting or leading the life of a pacifist. Whatever the fuck any feminists are telling/shouting/rambling and babbling about their so-called self empowerment is just a symbol of  hazy independence, because in the end, all they'll be needing is guidance. From us, men.

No matter how strong, independent and high self-pride they said they were, you will eventually have to understand this ;
"They need a man to guide them".

They will eventually need our part of dominance to take over control of the relationship.

That is when self respect comes knocking on the front door. Its not only about saving your face in the public, but its about self respect. When you failed to teach your woman how to respect yourself as their man, you are failing the self respect agenda.

Yeah, of course. You can hold back. You can hold back as long as you want, but how long? How long will you hold back to the shouting, cursing and public humiliation anyway? Will you erupt in the middle of unwed relationship, in the middle of marriage or stay on living in silence of mistreatment from your woman?

I'm not a hardcore anti-feminists nor a hardcore patriarchial subjugator. I love empowered women who knew their rights in relationships and i will never condone any violence in relationships.

All i wanted to say is take over control and teach some respect to your woman so that the process and progress of self-respect happened interchangeably.