Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2017

Fakta Anak Kedua yang Anda Semua Tidak Tahu! Sebarkan!

Imej
Tahukah anda, anak kedua:
-Manis mulut, manis juga rupa -Mudah ketawa, dan mudah juga menangis
-Rajin membantu kawan-kawan dalam kesusahan -Kuat merajuk, Drama Queen
-Suka makan coklat bersama tempoyak,

serta suka tipu dan troll orang?

Kahkahkah.

Gurau aje.

Sebenarnya, kau perasan tak, kalau baca benda-benda rahsia anak ke-X ni, mesti lebih kurang je. Kau baca rahsia anak ke-2, lebih kurang macam kau. Kau baca rahsia anak ke-3, lebih kurang macam kau, kau baca rahsia anak pertama, pun macam kau. Lepas tu, kalau kau ni anak ketujuh kelapan kesembilan kesebelas keduabelas tak ada pun dalam list...kau jenis anak apa pula, anak tak wujud? Eh. Hahaha.

Bukan aku nak menganjing siapa-siapa. Cuma, aku teringat dulu pun aku percaya juga benda ni. Lagi-lagi kalau artikel tu ditag dengan nama orang famous seperti Fazdilah Kamsah lah, Tuah Iskandar lah, Oprah lah, Confucius lah Jack Ma lah, maka aku pun percayalah bulat-bulat. Gigih la aku cara birthday crush, umur kelahiran crush, crush anak ke berapa,…

Hal Azab (Bukan Adab) Orang Keliling Dunia.

Imej
Pagi Sabtu ini kecoh satu Malaysia mengenai berita sekumpulan backpacker tempatan dicari pihak berkuasa Jepun kerana merosakkan bilik hostel dan mengasari staf nya sehingga kerugian beratus ribu yen.

Namun, aku bukan mahu sambung lagi kasi panas dalam post aku ni - lagipun laman The Vocket dah cover sampai licin. Cuma...there's something about travelling that is really interesting - it takes out the real you. 
Real, real you.


Mana taknya - kau berada di tempat asing. Satu jalan pun kau tak pernah kenal, melainkan yang kau lihat dalam gambar (itupun kadang-kala kau dah kelek semua gambar dalam google, masih tak sama dengan rupa dunia di depan mata). Kiri, kanan kau, orang semua berbahasa asing, budaya pun asing, kau ke kiri, mereka ke kanan, kau cakap Hai, mereka cakap Hola!

Kau cuba cari jalan. Kau cuba bernavigasi. Kau sesat sendiri. Mau tanya jalan, ramai yang tak memahami. Kua mahu pergi ke semua tempat terkenal - semua instragrammable places- tapi rupanya semuanya mahal, jauh …

To Love: A Debate on Definition.

Apparently, to love (your definition) is not to let anyone be involved in your story.
To love (your definition) is to set you free.
To love (your definition) is as long as you are happy.
To love (your definition) is for me - to stop being a busybody.
But, that's not what it is to me.
To love (my definition) is to show you I still care.
To love (my definition) is to question you because I am concerned.
To love (my definition) is to protect you, not because I don't trust you, but I just don't trust anyone else.
So, where exactly does love stand?