28 Julai 2013

We Believe in Love, but in a Different View.


I was actually lying down on my bed, not knowing what to do, besides thinking about love, love, and love – not implying that I am in a relationship or things like that. I just feel the urge to write something, in which most of you could probably relate.

I noticed, living here on the other side of the world ( not really far, to be exact, it’s just an immigration tap away like duhh ) people do not really think about love / marriage as much as when I was back in Malaysia. Let’s just call this people as workaholic / career-minded people. And this ‘mindset’ changed me, it gave me a whole new perspective, I must say.

Some might say it’s a matter of conservative or provocative thinking, but honestly it’s beyond that. First of all, let me start off by putting this disclaimer – I am not promoting which country has the best mentality, and this is just a personal point of view. Plus, I am not stereotyping / overgeneralizing every one of you because I know not all people behave the same way. I would have to say there are both pros and cons. Let’s just look at the greener side, shall we?

***

Culture shock is the term. That’s what people call it when you are not used to the culture in the country that you live in. At first, I was quite impressed by how these people could concentrate 100% on work, and do not even bother about not getting married, or even be in a relationship. Because even for me myself, I started to so-called ‘love’ someone when I was sixteen years old (though it’s a puppy love).

Back then; I used to prioritize my love life. I would go all out by the name of love. I would sacrifice everything for a thing called love. It’s healthy – because that’s a form of motivation, yes. But when you are hurt, then that’s it. You will lose your energy-drive. 

One thing good, I believe about being a career-minded person, is that no matter how hard life gets your way. You will realize your priority. And clearly, love is something, but it is not about everything.

I may not have the experience on how is it like being questioned, “ when are you getting married?” And I thank God, for that. Marriage is something big. It’s not something that I would want to mess up, so why the rush?

Like hello, I am not playing wedding dash here.


*wink* J



20 Julai 2013

Buku Baru : Koskenkorva

Terfaktab Media ingin mengumumkan buku kelapan terbaru mereka iaitu Koskenkorva. Buku ini merupakan antologi cerita pendek dan puisi dari kumpulan penulisan Meteor Rasa yang dianggotai oleh Amal Hamsan (Heroin dan Seyogia), Ashraf Sahdan, Syed Hafeez (Korban Cinta Remaja), Pyol Muhammad dan Acap Rahman.

Meteor Rasa adalah sebuah kumpulan penulisan yang bertapak di blog meteorasa.blogspot.com sejak April 2010 dengan menampilkan penulisan ringkas berkonsepkan 'naluri-jiwa-rasa yang berkait dengan sesuatu peristiwa atau fenomena.

Dari zine kepada buku, mereka telah mengeluarkan tiga buah zine iaitu Koskenkorva #1, Koskenkorva #2 dan Koskenkorva #3. Adalah amat sukar untuk mencari ketiga-tiga koleksi zine mereka ini kerana cetakan yang terhad.

Oleh itu, pihak Terfaktab Media telah mengumpul dan membukukan penulisan terbaik dari Koskenkorva serta melakukan penambahan penulisan baru dari penulis Koskenkorva. Ini bertujuan untuk memelihara cetusan idea penulisan yang bagus agar tidak ditelan arus pembangunan.

Berikut antara cerita pendek yang terkandung di dalam Koskenkorva.



Koskenkorva boleh dibeli secara online-pos melalui laman Terfaktab Shop iaitu www.terfaktab.com <-- klik untuk ke pautan.

"I read Koskenkorva when I want. Simple" - komen Dash mengenai Koskenkorva sambil meletakkan rating 4/5 bintang.

8 Julai 2013

5 Julai 2013

Kisah Sang Matahari dan Pohon Hutan.

Selamat malam pacar orang dan tukang tukang selingkuh. Eh, salah ni. Maksut saya, selamat malam para pejuang yang masih bertahan memperjuang cinta. Gagah sekali kalian :’) Tanggal sudah menginjak ke bulan Juli yang menjadi pertanda kalau sudah lebih dari separuh bagian tahun 2013 yang tlah kalian lewatkan. 

Saya kurang tau apakah kalian pernah denger analogi matahari dan pohon. Kalau ada yang udah tau, yo wes. Minggir sana main jauh jauh. Kalau ada yang belum tau, saya bakal berbagi cerita ini sama kalian. 

Jadi kemaren, saya dan teman teman saya kebetulan lagi duduk dan bercerita tentang tingkat kecepatan seorang manusia untuk bisa jatuh cinta. Yang nama manusia pasti banyak perbedaan dong, iyakan? Ada orang yang bisa jatuh cinta dengan satu potong ayat. Dan ada orang yang bahkan udah diracuni beratus ratus ayat pun, dia belum tentu bisa untuk jatuh cinta, istilahnya ini - play hard to get. Kategori manapun anda, tenang dulu. 

Seperti kata pepatah, orang tamak selalu rugi. Jadi jangan rakus dalam memilih. 

Cinta yang datang itu ibarat matahari dan pohon pohon hutan, saling bergantungan. Ada banyak pohon di hutan, dan mereka harus berkompetisi untuk mendapatkan sang matahari untuk terus hidup. Ada pohon yang bakal lelah di tengah jalan, bahkan ada pohon yang nyerah dan memilih untuk mati. Di sisi lain, ada pohon yang berusaha jadi yang terbaik dari yang lain, memperjuangkan dirinya untuk hidup demi cinta buat sang matahari. Karena mereka saling membutuhkan. 

Sama seperti cinta, ketika orang bilang suka / sayang. Tenang dulu, jangan langsung mau. Saat anda yakin kalau dia orang yang tepat, dia sudah usaha memperjuangkan cinta kalian. Yo wes, dijalanin aja. Siapa tau dia memang jodoh yang ditetapkan untuk kalian. 


Bunda pernah pesan ke saya, do not rush in searching for love. The faster you fall for someone, the faster he/she will leave you.

Semoga berhasil dalam menemukan orang yang cocok buat jadi pendamping hidup dan cinta kalian ☺

4 Julai 2013

Mungkin Dan Masih Bertahan?



Kadang-kadang
Kenapa entah kau tak faham
Kenapa kau suka buat perbandingan
Pernah tak kau terfikir untuk pergi jauh sedikit?
Mungkin kau rasa dia menjengkelkan.
Mungkin kau rasa dia menyusahkan.
Mungkin kau rasa dia berperangai kebudak-budakan.
Tapi cuba kau pikir jauh sedikit.
Kau tahu dia suka masak engkau punya makanan kegemaran.
Kau tahu dia akan ambil baju kerja kau dan gosokkan.
Kau tahu dia akan tolong kau dalam kesusahan.
Kau tahu dia akan maafkan kau biar mana pun besar kesalahan.

Jadi kenapa kau tak pernah terpikir jauh sedikit untuk masih lagi terus bertahan?

Reeney Zulkifli @ ER
#ProjekBukuSinis123


3 Julai 2013

Dilema gadis cantik.

Suatu tengahari di pantri pekerja. Rakan sepejabat berhimpun semeja dengan hidangan masing-masing. Ada nasi lemak, ada mihun bungkus, ada pula hanya hirup mi maggi sebab kekeringan duit (baru awal bulan kering duit? dasar boros!). Tetapi biarpun sibuk dengan pinggan masing-masing, kami membisu, membiarkan hanya suara seorang gadis langsing tinggi lampai bermuka putih--Mal--yang bercakap.
"...And then, si lelaki tu mesej I banyak-banyak kali, lepastu I buat tak layan, lepastu dia bagi mesej yu-tak-sudi-tak-apalah. Ewww poyo sangat! Tak hingin kot kat dia. Lepastu ni ha lagi seekor ni. Bini dia dah tahu dah pun. Dah nampak dah I. Tu belum lagi pasal Datuk yang asyik kacau I ni. Nabi baiklah ex I yang kacau I sepanjang minggu lepas dah back down. I ni kalau sekali cakap taknak memang taknak dah kat dia. Degil meroyan jugak nak kat I. Hmmmm."
Min geleng kepala mendengar celoteh Mal. Sambil menghirup mi karinya beliau cuma komen;

"Untunglah orang cantik."

***************

Memang realitinya.
Orang yang berwajah *standard* cantik Malaysia- Muka putih, mata besar, dagu runcing, hidung kecil terletak, langsing macam gitar-memang selalu dikejar digilai orang. Kalau putus cepat saja dapat pengganti, yang kurang cantik ni tiga tahun siar diri single pun tak ada orang nak mendekat. Kalau yang cantik, berjalan je orang pandang, bukan sekali, dua kali, tiga kali, siap patah balik hulur nombor telefon dekat kertas.

Untungkah jadi orang cantik sebenarnya?

Untuk menjawab soalan ini--biarpun saya tidak cantik--tapi sejak dari zaman sekolah menengah sampai ke matrik sampai ke universiti saya berpeluang menjadi kawan, aka wingman kepada makwe cantik. Entah mengapa, mungkin sebab saya 4/10 gitu, tak cukup inci, sawo matang, kurus kering, pakai spek dan jarang senyum; saya ni dapat repel lelaki-lelaki gatal daripada dia. Also, dengan muka 4/10 ni jugalah saya dipercayai untuk simpan rahsia dan jaga kekasihnya tanpa takut dia dikebas orang!

Dan ya, biarpun kadang-kala si gadis cantik gembira sebab ada lelaki yang mereka nak mengorat mereka, kadangkala mereka merungut gusar kerana selalu dikacau orang yang tak diingini dengan ayat acah-acah manis sebenarnya tapi boleh buat muntah darah. Tu belum lagi yang memang gatal gelenyar; dah terang-terang berpunya pun orang kacau lagi. Kadang-kadang kawan sendiri!

Lepas itu bila si gadis cantik mengambil keputusan untuk berumahtangga--jalannya belum lagi mudah. Mungkin kita rasa "Wah seronoknya, mesti banyak pilihan, senang la nak kaut yang terbaik."

Aduh, malangnya orang cantik, lelaki gentlemen pun berkehendak, yang douchebag pun berkehendak. Dan biasanya sukar untuk bezakan antara keduanya, sebab ayat mereka samada sama-sama manis atau sama-sama ditongsampahkan. (Oh ya--tak semestinya berpasangan dengan muka biasa-biasa boleh bahagia, tak semua kasanova bermuka hensem, kaya-raya, percayalah). Maka si gadis cantik akan jatuh dari satu kesilapan ke satu kesilapan yang lain, samada dengan rela atau paksa-rela.

Dan setelah berterusan dirundung malang--si gadis cantik beberapa kali 'terkena' dengan douchebag dan kasnova yang berlagak baik dan alim--akhirnya mereka meletakkan perisai besar depan hati. Makin susah pula nak didekati. Makin pula mendapatkan bantuan si pengawal peribadi--wingman--untuk menjarakkan semua lelaki hingga hati benar-benar terbuka.

Malangnya ia disalah faham pula jadi "jual mahal" atau "perasan berkasta tinggi"!

And here you think, makwe-makwe lawa lambat kahwin sebab terlalu memilih

*Nota kaki: Oh ya, sebelum menamatkan blogpost ni, izinkan saya cerita sesuatu.

Sumber gambar
Ada suatu masa ketika di awal karier saya sebagai wingman ni, saya jadi wingman makwe yang rupa dia macam Mandy Moore. Tak tipu--entah genetik campuran etnik apa sampai dia jadi macam orang putih. Mata ke dalam dan warna coklat cerah. Pipi gebu dan kemerahan pulak tu. Badan fit sebab pandai bersukan, tambah pula bertudung dan bersopan gitu. Pendek kata dah boleh jadi model Dara.com versi pilihan mak ayah aih!

Satu hari saya temankan dia pulang ke KL naik bas sama. Dan dari asrama hinggalah ke stesen bas, amboi, ramai betul lelaki yang memandang. Ada yang mata tak berkelip, ada yang macam ternganga, ada yang kepala berpusing follow kami keliling (nasib baik tak teleng mamat tu). Tu belum lagi yang feewit-feewit panggil-panggil. Rasa macam escort artis. Dalam hati saya berkata "wah, mesti seronok dapat perhatian macamtu." Lalu saya pandang muka kawan tu.

Saya sangkakan muka dia mesti tersenyum atau paling kurang ada ekspresi nyampah-tapi-suka. Tapi muka dia betul-betul terseksa macam tengah lalu titian api dengan zombie serang kiri kanan. Dia jalan laju. Matanya mengecil pandang depan. Tak ada sikit pun senyum. 

Dan kemudian saya terfikir;

"untung jugak aku jadi tak lawa ni."