9 Jun 2011

10 Perkara Yang Nak Dilakukan Sebelum Berkahwin.

Masuk blog Hanis Zalikha lepas tu terbaca entri ini dari blog dia. Tetiba rasa nak list down jugaaaa sejak aku dah habis idea nak tulis kan.

20 perkara macam payah je nak cari. 12 perkara pun aku malas nak cari. Jadi mari cari 10 perkara dahulu. Lagi 10 besok besok sahaja lah.



Pernah ditulis dalam blog peribadi sendiiri. Nanti nak cari 10 Perkara Part II plak. Kalau 50% dari list ni tak dicapai, tak kahwin lah aku. T_T. wuwuwuwuwu.

1. Bayar habis dulu hutang PTPTN tu nyah. Currently berhutang RM16ribu.

2. Belajar habis sampai Master. Oh kalau tak pandai sangat Degree at least. Kalau pandai sangat go for until PHD.

3. Ada sesuatu yang boleh dibanggakan oleh mak ayah. Sekarang tak ada lagi weh.

4. Dalam bank sudah ada 20k untuk marriage dan duit kecemasan kalau tiba tiba ditinggalkan oleh suami sendiri. We can't predict the future. I hope I will only marry once in my life :')

5. Buat party anak dara dengan kawan kawan yang masih anak dara of course pada malam sebelum berkahwin. Kalau lelaki ada bachelor party. Aku perempuan pun nak!

6. Belajar masak semua lauk basic contohnya ayam masak kicap (lauk faveret). Kalau tak ada pengetahuan dalam skills handle dapur jangan harap aku berani nak kahwin woi. Kang suami nak makan apa? Setiap hari makan roti ke? T_T

7. Menghilangkan perut buncit supaya muat untuk pakai gaun wedding idaman hati. ehheeehee

*jeles makkk tak ada perut buncit pun dia ni. cisciscis!*

8. Nak ada butik sendiri yang jual baju style korea. NAKKKK! (ya. saya korea wannabe). Tapi hari itu dah ada butik online lepas tu disebabkan kesibukan yang melanda diri sendiri secara tiba tiba. Terus hold on dulu butik online tu. Lepas graduate baru buka balik. HAHAHA.

9. Nak beli kereta mini cooper pakai duit sendiri. Tak nak lah beli kereta besar besar. Takut parking tak lepas. Kelemahan aku ialah selalu parking kereta lepas tu kereta mesti termasuk tapak parking kereta orang lain sikit.

*mini cooper hitam idaman hati sejak zaman sekolah menengah*

10. Ambik lesen kereta. Lepas tu boleh drfit kereta sendiri sesuka hati. HAHAHAHAHA. Done this. Dah full lesen dah pun. Drift kereta pun dah pernah zaman belajar drive kat sekolah memandu dulu. kahkahkahkah!

*you come to love not by finding the perfect person,
but by seeing an imperfect person perfectly. - Sam Keen*
[Credit Tumblr]

Apa 10 perkara anda?

20 ulasan:

ainakhani berkata...

betul... nak sangat ada lesen keta!

Wadi AR berkata...

lekluuu moi. kite same. bujang lg power.

Miss Dolce and Gabbana berkata...

yang mini cooper tu setuju.I admit suker giler kereta tu dari zaman sekolah menengah.tengah work for it.haha;)

cu734ngel berkata...

bab ptptn tu cam agak mustahil unless u sacrifice ur saving...ptptpu is more exact...hahah akak dah dua anak dah pon, byr tak beh2 gi...dierorg pon kalau ley nak suh kita langsai trus smua...kalau byr sket2, dierorg kata super tak byr..cisdale shial kan?adoi....n selamat further study...learn for the knowledge yeah..:)

saiazuan berkata...

hehe menarik.. ;)

aida berkata...

perut kate tak buncit sebab dia pakai bengkung tu. kehkehkeh

Aisumi Chan Kawa'i berkata...

part masak belom lepas lagi nihh.. acane???

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ berkata...

20k tu amoi!

Pergh!

♥nitnot abc berkata...

gud gud ! siap sedia before kena dtgalkan suami . HAHHAH . :D

Yuyu Musa berkata...

woh mini cooper tu mmg wajib beli sebelum kawen..satgi nk bawak mak mentua naik shopping2..haha

fuhh 20k???aku aku diam.

vampire's lovex berkata...

ye betol....*tetiba. hahaha..nak ada kereta sendiri..boleh jalan2..wauu wauu best

y-A-n-A berkata...

haha. list2 tu semua penting tu! xDD

kc kasedah berkata...

hehe skg aku tgk ramai kawen lek2 je maybe guna loan bank ke kita tak tahu. cer kupas isu mcm neh. :)

A to Z berkata...

1. tggl lagi 3 ribu nak abis bayar. *setahun lagi habis la*

2. Degree cukop la, ada rezeki nnt sambung Master plak.

3. Parents aku setakat ni bangga dengan pencapaian pelajaran dan pekerjaan aku. hmm..

4. Ada la simpanan, tapi xde la smpi 20k.

5. Okay nanti b4 kawin memang rancang nak ada bachelorette party. hehe

6. I love to bake. Masak yg basic pun boleh juga!

7. oh perut makin buncit. I need to work out on this.

8. Thot of bukak cafe macam wondermilk tu, may b bila dah cukup dana lepas kawin la. =)

9. skarang aku ada kereta buatan Malaysia je.. yg penting dah habis bayar.

10. Lesen pun dah ada!

Calon je xde lagi.. ;)

fifie berkata...

hahha.nk mini cooper jgkkkkk :D btw,free nty dtg lh blog i ye.bulat bulat ^^

oh nudra berkata...

nak ada kereta sendiri dan rumah. hoho

Cik Atiqah Shaharin berkata...

stju sgt dgn amoi pnye 10 pkara sblm kawen ni!

Rapunzel Cikilolo berkata...

bila bercinta dan berkahwin dengan orang yang tak perfect, akan berusaha menjadi perfect mungkin lagi bahagia. huhu

mimie berkata...

eleh..belum jumpa mr right blh la kata camnie..sok dh jumpa..ingat nk kawen je...

tak pandai masak tapi realistik berkata...

ideal but unrealistic.

harga sebijik mini cooper tu, kalo ko penjawat jawatan awam yang honest, tak makan rasuah, sampai ke tua pun ko tak kawen. kereta yang lagi besar dari mini cooper pun lagi murah. keke.. TAPI kalo ko anak orang kaya, i rest my case lah. kasihan anak orang tak kaya yang baca article ni dan terikut ikut. isk.

dah ada lesen tapi tak reti parking? cemana ko dapat lesen?