29 Ogos 2011

Salahkah Menyukai Perempuan Lain Walau Dah Berpunya?



Hiasan semata.

  • Terfaktab sekarang berada dalam fasa baru. Beralih kepada semester baru. Disebabkan penulis-penulis lain ada yang berehat, malas, atau mungkin ketiadaan idea. Jadi, aku share je lah penulisan aku di sini. 
  • Bila dah naik semester baru, jangan jadi bebal tulis esei. Tulis point-point macam ini. Ringkas, mudah dan padat. Sama macam bercinta. Jangan complicated. Ringkas kan selagi boleh. Senang pemeriksa nak tanda.

  • Topik cinta yang nak di buka ialah mengenai 'Salahkah Menyukai Perempuan Lain Walau Dah Berpunya?'. Bincangkan.

  1. Tak salah. Tapi kena ada batas dan kesedaran sivik bahawa diri dah berpunya.
  2. Kejujuran adalah penting. Tetapi bergantung pada situasi. Contoh, jika menyukai perempuan yang lebih menawan dari girlfriend sendiri. Mesti sediakan ayat yang terbaik untuk nak bagi jelas kat girlfriend. Ayat yang manis dan menyedapkan hati.
  3. Jika tak berterus-terang, dan terus suka, serta menterjemahkan dengan perbuatan. Itu di panggil lelaki gatal.
  4. Menyukai seseorang yang lain adalah normal. Lelaki ada konek. Konek ada nafsu. Nafsu masuk ke hati. Hati terjemah ke otak. Otak mengatakan. 'I like'. So, perempuan di luar sana, jangan gelabah tak tentu arah.
  5. Benda ni sebenarnya banyak berlaku dan membawa pergaduhan pasangan. Contoh situasi, girlfriend anda tak menyukai anda berkawan rapat dengan kawan-kawan baik anda yang perempuan. Sedangkan anda menyukai dan selesa dengan mereka. Lagi-lagi yang rapat dengan anda seperti jiran, classmate, coursemate mahupun rakan facebook.

  • Seterusnya, 'Bagaimanakah Hendak Memberitahu Kepada Girlfriend Jika Menyukai Seseorang Gadis'. Huraikan.
  1. Beritahu pada waktu yang sesuai. Cari bala kalau beritahu waktu PMS. Sia-sia kena silat gayong 44 jurus.
  2. Fikirkan reason dan excuse yang munasabah kenapa kita suka sesorang itu dan mahu 'just kawan' sahaja. Ingat! Yang munasabah.
  3. Cari tempat yang sesuai untuk berbual. Mesej, call-call termasuk video call, mms, YM, facebook untuk explain adalah di larang sama sekali. Sebab? Tak gentle. Face off la baru hebat.
  4. Mulakan dengan bismillah. Bila bercinta, walau nak macam omputeh, agama kena ingat gak.
  5. Ulang semula langkah satu tadi.
  • Nyatakan kesan-kesan yang bakal berlaku pada girlfriend jika anda berterus-terang?
  1. Girlfriend anda tampar anda. Tak mungkin. Siapa dia nak tampar kita? Suka-suka nak tampar lelaki.
  2. Girlfriend anda akan lebih caring dan akan bersikap protected. Itupun jika dia memang ada akal.
  3. Mungkin girlfriend anda akan marah dan menjauhkan diri. Rilek dan cool beb. Itu sementara. Nanti dia akan terima sedikit demi sedikit. Perempuan yang bereaksi seperti ini adalah bagus!
  4. Serangan balas akan berlaku. Bukan kepada anda. Tetapi pada kawan-kawan perempuan anda. Jika itu berlaku, bersiap sedia untuk tinggalkan girlfriend anda secepat mungkin. Perempuan macam tu tak boleh pakai.
  5. Girlfriend anda yang ada akal akan menerima rakan-rakan anda dan mula berbaik dengan mereka dengan motif mahu mengenali anda lebih jauh. Wow. I like!
  6. Clash. Takpelah, dah tak suka nak buat macam mana. Easy come, easy go.



p/s: Ada komplen dan komplementing? Sila-sila lah ulas.

33 ulasan:

A.I berkata...

for a second question u forget a point.

CARIK HAL DENGAN GF TU, SO TAK PAYAH BAGI TAU PON DIA PAHAM SENDIRI U HAVE SOMEONE ELSE.

pegi la jalan nak ada pompuan lain pon. prinsip aku senang, tak payah ckp apa2 pon kalo dia buat hal. aku akan paham sendiri and do the same too.

tp kan, org ketiga mmg suck. but org ketiga la yang mengajar insan dalam cinta tu banyak hal. seryesly =)

kukukakiku berkata...

aiyooo...puase2...cube ler kome censored kn skit gambo tu...
:)

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?052039c9c655497560dec47eae520e79

Syazana Ahmad berkata...

bila boy dah suka ngn girl laen,, maksudnya dia nak akhirkan hubungan dengan gf dia ka??or dia nak madukan gf dia??

kukukakiku berkata...

@A.I

btul ah...cm kene je waktunye dgn aku..
ahhhh! aqram ni sgt memahami..
love terfaktab!

Asip Hussin berkata...

Kalau dah suka tu, nikah je la. tak mampu nikah, banyak-banyak la berpuasa.

Aqram berkata...

kalau dah suka, nikah.

HAHAHAHAHAHAAHAHAH!

ingat nak nikah ni macam kucing mengawan ka?

Deeva B. berkata...

aku penah berhadapan dengan situasi ni..tindakan aku adalah cuba berbaik dengan kawan-kawan perempuan dia..yang aku dapat ialah "aduan aku mengganggu kawan2 perempuna dia" Tak guna!! tetibe di fitnah. sape tak marah. sape tak hangen..lagi percayakan kawan perempuan dari awek.
Siap aku print screen bagi bukti niat aku baik..lain plak dapat.

Sekarang, itu cuma masa lalu.

bye2 lelaki. :P

Tanpa Nama berkata...

Pompuan buduh ja ikot ckp lu.

Adekah lu syok tengok bapak lu syok dekat pmpuan lain selain mak lu? Kalau ya, lu mmg gila.

Husna Lana berkata...

setakat suka je takpe. lumrah. tapi jangan menggatal bersayang2 pulak. siap mengaku single lagi. apa citee tu? haha

aiko kato berkata...

*ehem*

wahai en aqram, that is definitely a one good way to dump ur gf...just tell ur gf, u like other girl...simple..

well, itu la lelaki...SELFISH

It seems ok, if a guy like other woman, what if your gf like other man??can u accept it with ur open heart??

ya..man and woman is easy come and easy go but one day my dear fren...you will find sum1 that you don't ever want to let go...;)

Danbo berkata...

Never leave the one you LOVE for the one you LIKE, because the one you LIKE will leave you for the one they LOVE.

ringo berkata...

normal la tu kalau dah tersuka orang lain. we're human after all. but acknowledging your feeling for someone else doesnt mean you must act on it. learn to accept it without no further movement. kalau dah berpunya tu, buat lah cara dah berpunya. figure out things yang boleh kuatkan lagi feelings dekat your partner instead of the new girl. lelaki nh paling kimak perangai dia ialah cepat bosan. so possibility untuk dia suka orang lain kalau his gf tak treat dia right akan jadi makin tinggi. so, dont take for granted, dont stop trying. if the feeling is there, you guys gotta build on it. the relationship wont take care of itself,its you guys.

~unlimited love~ berkata...

great comment ringo. i loike :)

memessy berkata...

sampai bila kau nak suka kat girl laen padahal kau da ada gf. pastu suka lagi pastu sukaa laagiii, passtuuu lagii...sampai bile? kalau kau jenis yang nekad nak setia, kau takkan ada perasaan suka tu weii..ketuk kepala, tanya akal la..

Eady Minn berkata...

Baik jadi macam aku..single manjang..tak de masalah nak suka kat sape-sape..nak suka kat ramai lelaki pun takpe..see ? betapa mudah kan..HAHA !

Nurul Atiqah Yazid berkata...

ada pakwe orang suka dekat aku, and aku pun TERsuka dekat dia. mcm mane tu ?

Fara berkata...

@Nurul Atiqah Yazid
itu celaka namanya =.= zzzz

Cob Nobbler berkata...

ni ape bontot2 ni aqram...
besok baru raya laa...

Tanpa Nama berkata...

salahkah menyukai lelaki lain walaupun dah berpunya? no wonder u're single now. :)

AIMIHAMID berkata...

kalau macam tu perempuan pun boleh buat yang sama juga. jangan marah lah kalau gf anda semua suka pada lelaki lain ya. itukan normal ? :)

Aqram berkata...

hehehe. saja menguji last minit nami. kehkehkeh!

syaza syahhanna berkata...

Aaaaaa~ xbuleh ke state je dlm hati tu nak setia...
xyah la nk suka2 org lain...
suka org lain tu mmg normal.. tp buleh controlkan.. lg pun kan dah ad gf...
gegirl buleh je nk kwn dgn bf dorng punya mmber.. mmber laki lg best...
^^v

Nasuha Suhada berkata...

@Husna Lana sokong laju-laju!

Miss Farah. berkata...

as for me , I rasa , tak payah bagitau awek pon tak apa , just diam je , and padamkan perasaan tu , perempuan mudah rasa insecure , you know yourself , maybe kalau you bagitau awek you , maybe dia akan control you , for sure you tak suka kan ? this situation penah berlaku kat i , haha ,

Tanpa Nama berkata...

klu suke kat pompuan lain xpayah la gatal2 nak bg tawu awek.tu buang tebiat + nak mampos namenye.mne ade pompuan yg boleh trime.kalau ade pon pompuan gile le tu,or pompuan tu prangai sewaktu dengan pakwenye..tapi dah kalau sampei tahap angau tak boleh tahan terus terang je la kat awek.daripada asyk dok tringat kat pompuan lain jek,x best ah camtu.

-i-

Tanpa Nama berkata...

@A.I
bg ak,ak pgg prinsip ak xkcau org punya jgn kcau ak punya..the one that u love should be ur bestfriend,then...nape nak cri kwn laen,semak bro,stkat hye hello ok bye,its ok...bg ak lau dah smpai pm,chat its kinda rude babe...yela..setia ke lau cmtu..igt satu je,love is friends,bestfriends,enemies,foe,or yg sewaktu dgn tu la...spend time together bkn three gather or gather2.. pape pun msing2 ad cara masing2,ak dgn cre nie dah 15 taun knl n 6 taun kawen dgn my wife,and ktorg alhamdulillah xpnah ag ad msalah 3rd person.. yg pnting wa punya wa punya,lu,lu punya..k babe

Tanpa Nama berkata...

aku ader bf but suke laki laen dan laki tu suke aku . how ?

CikBennyLullaby~ berkata...

@ringo
ahah cmment ringo bes. ak stuju :D

rozeeta rashid berkata...

orang yg aku sayang, yg selalu ada utk aku, tiba2 cakap nak kawin dengan orang lain n dalam byk2 tarikh, dia nak kawin masa birthday aku. 'hadiah' terbaik.

how would u feel if u're treated like that wahai lelaki?

aqilahromi berkata...

@ringo nice comment ringo! :)

jaY berkata...

no.5-->"Girlfriend anda yang ada akal akan menerima rakan-rakan anda dan mula berbaik dengan mereka dengan motif mahu mengenali anda lebih jauh."

perempuan yg EGO akan jawab: "pergi mampos la! ape ngko ingat ko tu baguih sgt?" hakkk tuuiii

perempuan yg BAGUS& XSUKE BZBODI akan jawab: "saya lagi kenal awk dr kwn2 awak tu, spt mana sy tak suka awak kenal sy dr ckp mulut org lain..spt itu jg la sy mahu mengenali awk" hehehe tuuii

akhirnya..sampai mampos la korang tak ke mana--> lari topik nih

Tanpa Nama berkata...

mcm fuck ja pendapat aqram nihh!!! cuba kalau bapak dia sendiri buat kat mak dia camtu, apa dia rasa? haha

Qu azniza ;) berkata...

dia jeles aku. aku pon jeles ngn dia. susah tu.muahahah. clash