7 Ogos 2011

I Meet With Stranger


Berikut ialah artikel kiriman e-mail pembaca yang bernama Norashimah Norkamal. Sebuah artikel ringkas yang menarik untuk di baca. Kirimkan artikel anda yang menarik kepada kami di terfaktab@gmail.com . Terima kasih kepada Norashimah Norkamal atas kiriman artikel yang di hantar. :)

Orang kata dengan menulis tu dapat menenangkan hati yang lara kan? Aku ada kisah cinta pendek yang aku rasa layak diluah dan dibaca umum.

Seorang lelaki separuh gila. Dua bulan, rasanya. Dia sangat annoying dengan perangai yang sangat menjengkelkan. Setiap hari dia cuba untuk rapat. Tapi aku balas dengan jelingan.

Tapi at last we meet up and know each other at last because of satu incident. Orang kata jangan terlalu benci sebab nanti jadi sayang kan? Dan inilah keadaan aku sekarang. Aku tahu dia cuba. Cuba menarik perhatian. Aku biarkan tanda jual mahal. Tapi lama kelamaan aku layankan di satu meja makan. Tukar nombor itu biasa kan? Aku tahu dia tidak akan tunggu lama. Dan tekaan aku tepat.

Malam pertama sms bagai orang gila. Dia gila! Tapi aku jumpa diri aku dalam dia. Fuck. Aku jadi selesa dengan dia sebab dia gila. Cakaplah apa saja pun, semuanya diakhiri dengan gelak tawa. Tapi saat itu sebenarnya aku tahu yang dia sudah dipunyai seseorang. Aku diam. Sebab niat aku dia tetap akan kekalkan dia sebagai kawan terbaik aku.

Hari berganti hari, sms tak pernah berhenti, dari memaki kepada touching, kemudian meet up dengan hilai tawa. Aku suka bila aku garang dengan dia dan dia lansung tak takut. Sebab dia gila. Dalam hati, aku suka kau.

Tapi malam tadi,dia buat satu pengakuan yang aku sebenarnya taknak dengar. Dia akan menamatkan zaman bujang. Demn. Aku senyum, sebab aku nak dia tahu, aku bahagia bila dia bahagia.

Aku suruh dia pandang tepat pada mata aku. Dengar! 

"Saya lansung tak fall in love dengan awak lah!" 

Dia senyum. "Baguslah begitu" 

Tapi kenapa kau tak nampak mata aku yang berkaca ni? Aku cuma perlukan lebih masa lagi, sebab aku jumpa aku dalam diri kau.

Sebab aku tak pernah jumpa diri aku dalam diri orang lain. Tapi kenapa tuhan takdirkan kita berjumpa agaknya? Segila gila aku, segarang garang aku, sejahat jahat aku. Aku jijik tengok aku dengan apa adanya aku. Aku smoke, kau ok. Aku panggil kau babi, kau ok. Aku lempang kau, kau ok. Malah aku sengal-sengalkan kau, kau tetap ok. Sebab kau gila, dan gila kau buat aku suka kau. Kenapa?

Aku tak tahu mcm mana nak jumpa kau lagi lepas ni. Sebab aku taknak aku makin sukakan kau. Sebab kau bakal laki orang.

Yang paling aku tak faham, kenapa kau terlalu buat aku mcm kau punya? Kau tak tunjuk dengan perbuatan, kau tak laungkan dengan suara, tapi kau lakukannya dengan cara kau sendiri yang buat aku rasa mcm baik kau pergi jauh dari aku. Lain kali kalau kita jumpa atau terjumpa. Just buat buat tak kenal macam at first we stare each other.

Betullah kata orang, lelaki dan perempuan mana boleh jadi kawan baik. Kan?

46 ulasan:

confused berkata...

memang lelaki dan perempuan xboleh jadi kawan baik ek?

nEuR0 shEwAzni berkata...

yang last aku macam tak setuju . aku ade je kawan baik lelaki ??

sukasuki berkata...

terbalik pula dengan aku..dah break dia semacam nak jd besfren aku la pulak...takble dey XD

Cik NurulZaty berkata...

mmg pun. laki n pompuan..susah nk jdi kwn baik... bila satu pihak je anggp kwn..tpi pihak satu lgi mngharapkan lebih dri kawan..

therefore, kawan pun kena berpada2..so lelaki pun..jgn lah buat prempuan tu mcam lebih dri kawan..
tpi tu la, pompuan pun sama gak..bila baik sikit.. kita dah mula rasa bunga2 kan.. :)

aQi + GenGkey berkata...

ayt last tu.. -.-

wannurfazrini berkata...

aku terasa dgn cite ni sebab aku tgh laluinya :(

Puteri Biru berkata...

lelaki dan perempuan boleh jadi kawan baik..!

Tanpa Nama berkata...

aku paling tak paham, kenapa perlu menapak dan datang dalam hidup orang, bagi mcm2 kenangan dan harapan and tinggalkan macam tuh je. *aku pun emo skali. haha.

please,
"dont touch their heart if u are not going to love them"

monsterblog berkata...

Sorry, but this is not an insult ok?

If one of you guys tu hodoh, the probability of nak falling in love tu kecik, and barulah korang boleh jadi kawan baik.

Get what I mean?

Bulan Ali berkata...

ada je kwn baik laki. rapat je. okay je

Cik Nursya berkata...

aku x ske sgt bkwn ngan laki.. x tau nape

NuryBella berkata...

Hahaha..mmg ssh lelaki dgn pmpuan nk jd kwn baik..one of them mst menyimpang ke perasaan chenta...klu elok bestfriend pn org sekeliling lak fikir dorg ade smthing together...ssh kn...huu

Wadi AR berkata...

better kawan sesame jenis. lg mesra alam

Tanpa Nama berkata...

monsterblog is being cruel to 80% of world population

haha

love just ntok yg lawa je kan?
kalo tak it's called desperate2findpeople4u2shagwithregardlessoftheirlook
yeahh

Tanpa Nama berkata...

monsterblog is being cruel to 80% of world population

haha

love just ntok yg lawa je kan?
kalo tak it's called desperate2findpeople4u2shagwithregardlessoftheirlook
yeahh

KiD berkata...

aku rasa macam betul.melainkan kawan baik tu rupa macam mak lampir.

Diana Zainal berkata...

ouch! writing ni superb! ok bye.

sepahit gula berkata...

rasanya bukan x bley jadi kawan baik tapi... susah lah dah lumrah alam... mesti ada gak yang terfeeling nya tapi nk cover...

Danbo berkata...

opposite attracts :-)

“A guy and a girl can be just friends, but at one point or another, they will fall for each other...Maybe temporarily, maybe at the wrong time, maybe too late, or maybe forever”

*cik madu* berkata...

imho, si lelaki tu macam tamak :).. takpe lah, dah tiada jodoh.. semoga cik norashimah jumpa someone yang lebih baik dari si lelaki.. ^^

evagurl (podshop) berkata...

lelaki dan perempuan boleh jadi kawan baik, dengan syarat kamu da expert dlm mengawal perasaan + mindset :)

bab nak control tu yg pyh sket.

Tanpa Nama berkata...

aku selalu konfius dgn statement tu. lelaki dn perempuan tkleh kwn baik.

kc kasedah berkata...

aku harap perempuan ini simpan saja rasa itu.


dan kalau percaya apda keajaiban, segalanya mungkin, :)

Huda Luna berkata...

aku ade je kawan laki yang kawan baik sampai skrg tanpa ada feeling ape2

tOyO berkata...

laki n puan leh jd kawan baik..selepas dorg setel dgn perasaan masing2, buat kptsn utk jd kwn..

menyayangi x semestinya memiliki..asalkan insan yang kita syg bahagia walanpun ketiadaan kita disampingnya..aku selalu ckp kat perempuan yg aku care, syg..harap dorg paham ketulusan menyayangi seseorang...

Annabella Noor Azman berkata...

Lelaki dan perempuan boleh jadi kawan baik. But, at one point they will fall for each other. Seriously. :)

Noreen Natasha berkata...

in my point of view, lelaki dan perempuan boleh jadi kawan baik kalo yg lelaki dan perempuan tu masing2 dah ada kekasih hati.

tp mana bley kekasih hati diorg nak terima if bf/gf diorg ada kwn baik yg berlainan jantina kan.

Tanpa Nama berkata...

Aku break ngn balak aku sbb nk jd Kawan baik. bodo kn? HAHA

Tanpa Nama berkata...

wah..sy pernah mengalaminya..berkawan "rapat" dgn seorang lelaki yang mana akhirnye menjadi suami saya..emm..skrg ni kami da ad anak sorang..

Balqis Riza berkata...

i politely disagree..laki n pompn boleh jd kwnbaik tp perlu ada batas..
especially kalau one of them is already in a relationship..
i have 3 male-besfrens..all of them are in a relationship..and alhamdulillah, their gf are also my besfrens..kalau nk keluar dgn kwnbaik laki, i make sure i ask permission from the gf..if i want to buy a present, i'll make sure i ask permission gak..there are boundaries and rules..dont break it, the frenship lasts long..

yes, i agree, theres a thin line between frenship n love..but if u know where u stand, that thin line will be so thick that u do not dare to even touch it..

come one..feelings are from God, but God never says u cant control it..bebaskan hati drpd rasa terikat dan memiliki..

GadisKampung berkata...

hmmm,, kekadang jadik confius ngan dak laki ni.. xto pe motif dy beriya nak kawan n caring terlebey ngan kite. padahal dy da ad someone and maybe bakal laki orang. arghh xsuke r laki macam ni. ( emo (!-!) )

GadisKampung berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Terfaktab berkata...

banyak pendapat.

ternyata topik ini unik!

fatheyn berkata...

sy mgalami situasi yg sama. kdg2 lelaki nie die xperasan pon. die anggap kite kwn baik. sume bende cite. gelak. kutuk. conclusion easy to get along with. tp die terlupe kdg2 perempuan nie cepat tersentuh. kata2 dia, caring die, perbuatan die membuatkan perempuan 'terperasan'.haha! tp best way is to tell him yg kdg2 batas itu perlu antara lelaki n perempuan.

Qaseh dalia adelia berkata...

itu lah cinta ... tidak mampu diluahkan cuma mampu merasai ..

Syazwan Che Deraman berkata...

aku sokong.
lelaki dan pompuan mana boleh jadi kawan baik..
si lelaki patot avoid awek dia berkawan baik dengan laki.

banyak maslah nanti.

kang ada plak kes bunuh sebab cinta.

Bat berkata...

benda pling sakit adlah jatuh hati dkt kwn baek sendirik.,.,

kwn baek yg da ade cinta hati.,

"i love you sayang"
fak!,, kalau die ckp mcmni sumpah 3 hari aku sanggup x mandy.,

♥nitnot abc berkata...

laki perempuan = X boleh jadi best friend . that's rite ! nanti rasa lain daripada yang lain . *sometimes lah . (:

asyiqeenMdNor berkata...

just recently made a post pasal lelaki n perempuan can be just friends.

http://ithoughtyouloveme.blogspot.com/2011/08/tiada-lagi-selepas-itu.html

maybe tak sama dengan tema nya.

but still, boy and girl can't be just friend easily.

seriously, no doubt.

KimiCnoL berkata...

lelaki kawan baiknya perempuan! ;)
cara mudah buat doodle??

TheBentPencil berkata...

ah, same here.but for me it happened both ways.

ada yang macam boleh je jadi good friends.

ada yang tak boleh.

yang sorang boleh jadi good friends sebab dia satu kepala, tapi satu kepala sangat, kalau berpasangan memang konfirm boleh bergaduh la.

yang sorang ni susah nak jadi best friend saja sebab sikap dia lain daripada saya. lain, tapi melengkapi kekurangan saya.

get what I mean?

er...maybe this should be a topic to talk about someday, eh boss?

liyana berkata...

Kawan baik yang terbaik bagi lelaki adalah isterinye sendiri.

Itu lebih baik. =)

Maria James berkata...

aku boleh je berkawan baik dengan lelaki. tetapi lelaki sengal sgt nk ngorat padahal kawan jeh kahkahkahkah. ok tipu* actually aku x tau nak komen apa. hmmmm. ^-^

romlah berkata...

Bagi aku lah kan.
Kalau dari kecik dah berkawan
memang boleh nak jadi kawan baik.
Tapi kalau dah umur tua-tua
tahap dah boleh beranak ni payah.

Antara kita yang akan ter-jatuh chenta,
atau dia.

Sebab bila rapat korang akan lead
kepada show concern to that buddy.
and that show concern,
bring you guys somewhere else.

my personal opinion only.

CodeJoker berkata...

kesian......move on

Tanpa Nama berkata...

actually,
aku penah alami situasi nih.
besfren dgn kwn lelaki. kamceng gler ah.
tp tu laa,
lumrah manusia.
perasaan tu boleh datang
tiba tiba.
dan sekarang sebolehnya n
sampai bila2 aku nak elak dari jmp dia. pedihnya hati bila suka kat kwn baik sendiri. pheww -.-