25 Februari 2011

Memahami Wanita Memang Leceh


Jika kau ada girlfriend, apakah 3 perkara yang terlintas dalam kepala otak kau saat kau ingat pada dia?

Muka dia? Ketawa dia? Mungkin tetek dia yang bersaiz 33B? Pinggul dia yang berlemak? Kebaikkan dia? Happiness experiance dengan dia? Atau sex moment antara kau dengan dia..? Wowowo.. Kau memang naughty.

Ketahuilah bahawa kita sebagai lelaki bukanlah di ciptakan untuk memahami wanita. Series leceh nak faham perempuan. Kau takkan boleh. A little mungkin tapi tak berapa accurate.

You need realize that.. As a man, we are born to loving and caring a woman. Absolutely not to understand, mate.

Kau tak percaya? A'ha. Pernah tak girlfriend kau tanya simple question macam ni,

"Sayang, nak makan kat mana?"

Dan kau mungkin menjawab dengan endah tak endah, ataupun tak serius.

"Mana-mana je lah, ayang nak makan kat mana?"

Dem, girlfriend kau tanya kau, kau tanya dia balik? Em.. Ini bukan satu masalah sebenarnya. Memang majoriti lelaki tak kesah atau tak endah bila di ajukan pasal soal makanan. Kami peduli apa sangat nak makan apa. Tolak batu dengan kayu je. Lelaki lebih suka kalau perempuan yang decide. Bukan lah nak cakap lelaki tu tak boleh buat keputusan. Tetapi, bagi lelaki, bertanyakan soalan makanan adalah satu yang sangat remeh dan simple. Lainlah kalau di tanya soalan nak selamatkan orang excident ke, pelaburan bersama ke, atau maybe soalan pengetahuan. Ada la nampak series lelaki itu.

So, macam mana lelaki nak mencintai wanita?

Orang perempuan bukan lah complicated sangat sampai nak mintak kau bunuh diri untuk dia. Oh tak, alasan bunuh diri hanya banyak terdengar kat golongan pengkid sahaja, menurut observation aku lah. Kaum lelaki yang buat ayat bunuh diri tu, jangan banyak cerita, mereka adalah lelaki yang pondan, tak tentu hala dan korunk jangan segan untuk menembak mati lelaki seperti itu.

Perempuan mahu kita sebagai lelaki mencintai mereka dengan;

1. Believe
Lelaki haruslah mempercayai wanita seadanya. Ini terlinkung dalam erti 'menerima', kerana bila kau menerima sesuatu, kau kena ada kepercayaan kan? Ianya termasuk dalam frasa ayat cinta "Harap awak boleh menerima saya, seperti saya menerima seadanya awak" Kalau perempuan tu tak kaya, janganlah kikis lain macam. Kalau kaya pun, jangan ambil kesempatan. Kalau dia tak cantik, jangan rendahkan dia. Kalau dia cantik pula, jangan mempergunakan kecantikkan dia.

2. Honest
Ini perlu ada. Kalau takde duit, cakap takde duit. Terlambat? Cakap saja kenapa kau terlambat, tak kesahlah kalau tertido ke, apa ke. Yang penting kau meminta maaf. Perkataan maaf adalah magic words dude. Manusia akan lembut hati bila mendengarnya. Apakan lagi perempuan yang lembut. Cuma, aku letakkan honest sebagai yang kedua, kerana kita sebagai lelaki tak boleh jadi straight honest. Jangan lah jadi bengong nak jadi jujur sangat. Ada masanya bai. Kita kena pandai bahagikan masa untuk jujur. Kata nak hubungan yang lama. Ada benda yang secret society, janganlah bagitau awal-awal. Perempuan tak suka kena direct-impact, nanti diorang cepat pressure. So, beritahu mereka slow-slow. Takpe, biarkan diorang ternanti-nanti. Ianya akan buat perempuan lebih serius terhadap kau. So, tempoh hubungan akan lebih possible menjadi panjang.

3. Gentleman
Oh, ini yang paling best. Aku harap kalau kau lelaki, jangan jadi bacul sangat. Kalau ada pintu, bukakan untuk dia. Kalau dia nak duduk, jemput dia duduk dengan menarik kerusi untuk dia. Kalau dia sedang bersedih dan tertekan, pegang bahu dia. Kalau dia gembira, cubitlah pipi dia atau usap muka dia dan katakan kepada dia "I love you". Simple kan? Dalam gentleman, ada juga caring. Kita tak perlu sangat lah nak spend hadiah mahal-mahal untuk senangkan hati dia. Just a little touch-up and magic words. Perempuan akan lebih melekat. Tapi, nak gentleman pun, ingat lah sikit batas-batas ye dak? Jangan plak bila kau dah cubit pipi dia, terus kau nak french kiss. Oh, shit. Itu hanya di bolehkan bila ada waktu yang tertentu. Karang, kena penampar free baru tau.

Ok, itu saja psychological fundamental for love lesson untuk kali ini. Kalau tak faham, jangan segan bertanya. Sekian.

28 ulasan:

MATAHARI berkata...

pertamaxxx.



oh. ini memang komen #jilaka.

AlexiaAqram berkata...

keduaxxxx.

amek la matahari. ameklah..

MATAHARI berkata...

1. ya.mereka memang.
2. ya. mereka memang.
3. ya, mereka memang.


teringat dengan alvin yang bunuh diri terjun bangunan. memang kelakuan pondan.

Wan Ahmad Nabil berkata...

hahaha ! memang betul pun ! -___-' kadang saket hati jugak

Amni berkata...

betul! kan senang.. tak yah la ko bazirkan duit banyak sangat.. benda simple tu pon dah buat aku bunga2 hati.. hahahahha......

p/s : aku masih tak puas hati tak dapat jadi pengkomen 1st. =P

nama.aku.lynn berkata...

pestime masuk sini.;)
anyway,nak copy je la dr matahari..sebab totally like%agree komen dia..;)

1. ya.mereka memang.
2. ya. mereka memang.
3. ya, mereka memang.

eiffel berkata...

ye, aku setuju!

xyah nk bazirkn duit...ingt smua pompuan ni materialistik sgt ker?

ko bg memacam, tp xtau nk hrgai dia..sama jerk...

Tanpa Nama berkata...

" man are born to loving and caring a woman, not to understand "....absolutely agree wit dis statement...<3

SHAHIRAH TERMIDI berkata...

AWWWWWW!

suka baca ni!
:P

miss aisya berkata...

yeahh suka entry ni!! setuju ngan you..just a little touch and simple magic words, perempuan akan cair..masalah nye, laki tak penah pikir cmtu..adehhh

**Bila Comel Jadi Comot** berkata...

lelaki sangat sukar memahami wanita itu pendapat saya,setiap kali lelaki hanya akan buat xtahu pada wanita,dan bila memerlukan sesuatu di situ ia mula mencari.
selalunya lelaki mula menyedari bernilainya seorng wanita bila ia sudah tida depan mata.

Akulah Aqilah Itu berkata...

nak jugaaakkk!!

1. ya.mereka memang.
2. ya. mereka memang.
3. ya, mereka memang.

hahaha.

mudah cair dengan gentlemen. sangat2 bahaya...

PointBlankShot berkata...

pernah melaluinya kehkehkeh

memang soalan pasal nak makan kat mana tu dah jadik FAQ

mcjust.lol berkata...

waahh aku sukaa! ;D

LORD ZARA 札拉 berkata...

Mana ada saiz 33B?

Semua saiz genaplah.

:p

mira berkata...

agak comel cuit pipi then say i love you.

aku tau,perkara itu takkan terlintas dekat kepale otak laki aku.demm =.='

AlexiaAqram berkata...

@pointblank

FAQ? hmm, lepas ini mungkin boleh buat satu kajian interaktif mengenai soalan2 lazim hal percintaan.

@lord zara

mata seorang cikgu memang pantas meneliti kesalahan. cis! haha!

Raihana Izzati berkata...

ko xyah rsau la dude.

ak pompuan pon,ak sndri xphm otak pompuan.

xyah la figure la.

buat pening kpala.

intan.maisarah berkata...

alahai.

Joni berkata...

wanita lagi complicated dari rocket science. macam sains, wanita pun ada buku dia gak, cuma different women different books.. hahaha..

anith khamaruzaman berkata...

ok la. tp mcm mana pulak kalau si lelaki dah declare dgn girl lain, at the same time dia still igt ex-gf dia. hipokrit kan? apa kes guys mcm ni?

Amni berkata...

@anith khamaruzaman

girl dia skang kena la buat bf dia tak ingat yang lama lagi... huhu... dan mana tau yang baru ni sebenarnya tempat untuk dia lupakan yang lama je... huhuhuhuhhu

Amni berkata...

@LORD ZARA 札拉

ye ke? serius aku tak tau.. bodoh betul! hahahahahahahha.....

TheBentPencil berkata...

Saya teringat cerita Narita divorce.

Ayat si wife (sebelum minta cerai):

Abang ni, kalau waiter tanya nak makan apa, abang selalu cakap "sama je la dengan ayang." tapi lepas tu abang komplen yang ayang makan tak sedap pulak! GRRRRR

VA berkata...

i beg to differ sebab bf saya adalah antara orang paling cerewet bila pilih tempat makan. walaupun dia akan tanya nak makan kat mana.

saya pun tak paham dia. dia pun tak berapa paham saya. walaupun perangai sama. entah macam mana nak describe.

Alexandriana Alia berkata...

tang honest tu seswai tuk pempuan gak. takyahla jujur sangat. jujur dengan berotak ada bagusnya. huhu

♥ zoe ana ♥ berkata...

semuanya btul2 tambah2 tang honest tu. bagi aku laki(tak semua) ni kadang2 telampau jaga ego, taknak mengaku tengah takde duit ke tgh susah ke, tak reti buat ke sampai sanggup nak tipu. mmglah tipu kecik je tapi bila dah byk2 kali naik meluat jugak.

and satu lagi aku rasa patut tambah. tolongla jangan buat assumption yang pompuan tu okay dan kau buat taktau je wahai laki2 di luar sane tu.sbb kadang2 tu kitorang ckp okay tapi kitorng tak okay pun, mengharap nak dipujuk je. HAHAHAH.

ok, telebih emosi plak di sini. :D

MamatKalut berkata...

maksalahnyer banyak kali kalau gado ayat first dr pompuan "Tolonglahhb paham i, pls iu je i mintak".... hadoila