9 Februari 2011

Klise Yang Nyata.

Salam. Dan, oh hai! Macam dah lama kan kita tak bersua mata since we are seeing the same thing right here, as in I'm the one who writes, and you, the readers.

Gua sbnanye dalam mood leleh skang ni. So, bertahan jela dengan entri yang macam haram throughout this entry. Jangan tanya lebih kalau taknak kena sekeh.

Penah tak lu orang terfikir kenapa dalam dunia ni, tak semua benda yang kita nak kita akan dapat? Tak semua yang kita sayang akan jadi milik kita. Tak semua yang kita benci akan musnah. Penah tak terfikir? Gua yakin semua orang penah rase kecewa. Sape yang tak penah rase kecewa memang rugi. Sebab dia takkan penah tahu ape nikmatnya kecewa. Sumpah.

Tapi, dalam lu orang kecewa, penah tak lu orang try to look back of whatsoever you might have done? Kalau tak, bagus. Kalau ya, pon bagus. Well, hidup kita perlu ada keseimbangan, adanya yin adanya yang, adanya hitam, adanya putih, adanya baik (gua) adanya jahat (lu orang isi sendiri). Klise bukan mengaku diri sendiri baik? Kahkah! Tapi, dalam keklisean tu, mesti ada terselit kenyataan. So, bila lu orang kecewa, sangat klise! Tapi, nak buat macam mana. Seklise-klise pon keadaan tu, ia tetap kenyataan yang lu orang kena hadapi dan tempuhi.

Gua skang nak spesifikkan kecewa yang berpunca daripada cinta. Baru betul-betul klise kan. Asal sebut kecewa je, mesti pasal cinta. Asal tules kecewa je, mesti sebab putus cinta. Adakah persamaannya; KECEWA = CINTA ? Then, janganlah semua orang bercinta, sebab takde cinta yang takkan kecewa. Semua pasti akan kecewa! Bahagialah macam mane pon, pasti akan terselit kekecewaan di mana-mana. Kahkahkah! Kenyataan beb!

Tak percaya? Sila scroll down. Jangan nak malas sangatlah woi. Kehkeh.

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Kes #1
Hidup bersekedudukan, bergelumang dalam maksiat, tak kenal dosa pahala, hilang cinta pada Sang Pencipta, maka di pengakhirannya, lu orang pasti akan kecewa. Kecewa bila lu orang eventually found out yang lu orang kufur nikmat cinta yang terbesar. Untuk mencintai yang Maha Mencintai, Sang Pencinta. Yang mempunyai rasa cinta yang paling agung, yang mana hanya cebisannya dipinjamkan untuk lu orang rasa mencintai dan dicintai oleh insan yang sama tak sempurna.

Kes #2
Rasa cinta yang menghampar bak 7 lautan, yang meluas bak langit terbentang 7 lapisan, yang menggunung bak gabungan 7 gunung tertinggi di dunia, klise bukan? Hiperbola bukan? Meluat bukan? Kahkah! Bila lu orang bercinta, ayat-ayat ni akan menjadikan perasaan lu ditumbuhi segala macam jenis bunga, dari bunga mawar warna-warni sampailah bunga tahi ayam. Cuba masa lu orang kecewa sebab cinta, ptuih setepek untuk ayat-ayat jiwangtaik macam ni. Masa tu, baru lu orang sedar yang lidah lu diciptakan tak bertulang. Flesksibel gitu untuk korek sisa makanan yang terselit kat celah-celah gigi lu. Kahkah!

Kes #3
Kawan gua penah cakap, (bukan gua yang cakap) kalau kita tak mampu nak mencintai keluarga kita terutama sekali ibu dan ayah kita, janganlah kita harap (berangan pon tak boleh) untuk kita mencintai orang lain. Dan lu orang mesti penah dengar kan, belajar untuk mencintai diri sendiri sebelum mencintai orang lain. If you can't appreciate and love those who you should, apekes nak hegeh mencintai orang yang takde kaitan dengan lu? Bagi gua, for those yang buang famili, buang sedara semata demi cinta ni adalah orang yang bodoh. Maaf tules. Tapi memang gua rase macam ni. Kalau lu orang nak settle down with someone you love the most to the top la orang kate, make sure that person boleh terima famili lu seadanya! Kalau tak, sila bersedia untuk kecewa. Please please please, kamu jangan bodoh. Kahkah!

Kes #4
Gua tengah leleh sebab tengok citer sedih. Mostly citer mestilah berkaitan dengan cinta kan. Sebab makna cinta ni luas. Bukan terhad hanya untuk rasa cinta seorang perempuan kepada laki ajnabi atau sebaliknya, tapi lebih daripada tu. Sangat lebih daripada tu! Cuma, jalan citer berbeza-beza mengikut tema cinta yang dibawak. Kalau citer thrill macam mane pon, mesti ada selitkan pasal cinta. Citer hantu macam mane pon, mesti akan ada cinta. Sebab ini adalah lumrah yang klise. Kita tak boleh nak lari. Sebab bila kita lari, kita sbnanye bukan lari daripada keadaan yang klise ni, tapi kita lari berarus songsang. And yes, citer yang gua tengok tu pasal cinta, and yes once again, gua kecewa lah woi! APESAL ENDING DIA TAK MACAM GUA HARAPKAN?

See? Okay fine. Point gua sangat clear. Gua kecewa tengok citer tadi. Well... Tak semua benda yang kita nak, kita akan dapat. Macam gua skang ni. Ok. Gua pasrah. Gua cuba nak amek port terbaik nak tido since gua dah penat bersedih dan kecewa. Kahkah!


p/s: gua malas letak gamba sebab malas nak kredit. klise tak?

14 ulasan:

mariea berkata...

hidup memang klise. kekadang tuh bila dah dapat yang nak tuh pun tetiba jadi tak nak sebab baru sedar ada gak yang tak complete. so, kecewa lagi... huuuuu

eszol raar berkata...

arghhhh

culup cukup la cliche

Mainur Hasnah berkata...

yeap sebab setuju hidup ni cliche sangat tu yang buat blog pun url selit cliche..hehe..

MATAHARI berkata...

kes #1 aku dah try. tak la kecewa sangat sebab dapat V.

kes #2 ohhhh.

kes #3 tak buat.

kes #4 nak cerita yang betul2 dalam tak? tengok buried. bukan burit.


sekian.

Naqib Mohamad berkata...

aku paling suka number 1.

sicKo^ berkata...

aku rasa, lu buat entry ni sebab lu keciwa dgn cerita yg lu tengok tadi.. ending tak macam yg lu nak..
terus lu jadi emosi... haha. tapi gua suka post nih...

Amni berkata...

aku pernah putus cinta.. tapi mungkin sebab aku ni rasional (ececeh.. cakap nak up je), aku rasa dia tak layak untuk dapat aku walaupun dia tu macam ustaz.. wahahaha.. apahalllllllllll? Sebab dia tu bangang benda aku tak buat dia tuduh ikut suk hati dia. dah tu skang nak aku balik. p rahhhhh.... dah bertunnag ngan orang len pon aku..eh? apasal aku emosi nih?

serius aku bukan minah jiwang.. tak reti cakap bunga2.. sampai tunang aku cakap aku langsung tak romantik. ada aku kesah? =p

betul lah tu.. kalau tak upaya nak sayang diri sendiri, camne nak sayang orang lain...

apapun, kalau kita kecewa sangat sekalipun, rasa macam masalah banyak sekalipon, ingat orang lain... ramai lagi yang masalah lagi dasyat dari kita..

fine! komen aku boleh buat satu entri.


p/s: weyh! bila masa plak ko de komen entri aku? satu je la aku tengok hari tu...

LiNdA ZaiN berkata...

aku sokong cinta=kecewa...its true babe...

ayue! berkata...

Sape yang tak penah rase kecewa memang rugi. Sebab dia takkan penah tahu ape nikmatnya kecewa. Sumpah.

main sumpah3! so klise! LOL!

CNEN AFI (dream chaser) berkata...

setuju! buang fmly tu sgt bodoh lah. kenal baru lagik, compare lah mase kite idup dgn fmy kite tuh.

p/s: aku tak penah nangis tgk citer cinta yg sedih. except cinta berkisarkan mak bapak atau fmly.

TheBentPencil berkata...

Ada seorang tulis dalam twitter tadi.

kalau cerita yang ada bad ending, maknanya cerita itu bagus.

sebab kita akan rasa macam tak mahu ia tamat.

er. deep sungguh.

Tanpa Nama berkata...

missja :erm.....i nak share yer???kat fb...ni fb i :jaja_sakura90@y.c

bukan penggoda berkata...

ok. credit k? :)

Tanpa Nama berkata...

first of all, aku terpaksa pakai tanpa nama (aku ada nama, tapi nak rahsiakan gak)..sbb apa yg ak nk gtau ni ade kena mngena ngn family, tp nk wat iktibar pd rakan2 yg laen..

ok..kakak aku kawen ngan suami dia yg skang tnpa restu mak ayah ak (dia da kawen dua tahun baru mak ak cte ngan ak n da ade anak dua org pn)..so smpai skang ak cm xleh trima suami dia 2, dia pn cam ak sush nk brckp balik..ak rs mcm dia da buang family hnya kerana llaki 2..so wat rakan2 suma, nk kawen rahsia2 ni, pkir leklok..cmne prasaan org tua yg bsarkn kita, adek bradek suma..xpyh nk kjar org yg kita baru knal, yg x pnah ade budi ngan kita, kalo nk dibandingkn ngan parent kita 2..jgn trlalu ikutkn prasaan..bwk brbincang ngan parent, diorg nk kita hepi gak..cuma kna la wat cara yg elok..sruh bakal2 suami 2 amek ati bakal mertua..itu namanya effort..skadar berkongsi pengalaman wat pedoman suma~