22 Februari 2011

Lelaki Nerd Itu Pervert?

Selamat Pagi dan Salam Sejahtera.

Ohhh, tajuk ni dah hangat rasanya. So, pada lelaki lelaki SEJATI di luar sana jangan condemn I okay? I cakap yang SEJATI je eh. Yang tak berapa nak sejati sila duduk diam diam dan baca je.

Kadang kadang I pelik gila dengan lelaki lelaki nowadays. Susah kan nak jumpa lelaki yang boleh diyakini dan diharap? I tak cakap semua but most of them la. Okay okay, let me be clear. First of all I am 100% sure that I have no issues toward MEN okay? Just menulis thru pengalaman dan keadaan sekeliling.

I ada ramai kawan kawan nerd. I mean seriously babe. I dulu Technical Islamic of JB, Cehhhh sesuka je tukar nama sekolah but seriously ohhh.. Banyak budak nerd kat situ. Okay sorry guys kalau baca. Then I study kat U, I took Biotech so u guys know la if sebut Biotech of course budak budak nya tak macam MASSCOM or TESL or stylo mylo. Except a few la kan. Boleh sangat di kira dengan jari. And ada jugak some of my old friends in JB yang ntah la nak consider nerd ke tak but kinda la I guess. So, my point here, I do talk to them la kan. And I have no idea this kind of 'nerd' guys got this 'IMAGINASI' yang wow!! Gila la dieorang lagi berfikiran ntah la. Tak tau nak cakap.

I have this situation before, I am not dating this guy la but I know he likes me. But I'm not really sure how he defines LIKE kan? He was my previous classmate masa Foundation and all of my batch pergi masuk degree dulu. I lambat satu sem, yeah I know, I berpoya poya je satu sem tu. So, when I moved to Shah Alam, he considered as my Senior la eventho kiteorang sama je kan.  Haha. And after that, I baik jugak la dengan si mamat nerd ni, okay I admit I amik kesempatan, because dia ada kereta and selalu je hantar I amik I balik class. Ahahaha, jahat! This one nite, dia ajak I keluar and I have nothing to do, I pun keluar je la. But I cakap tak payah la pergi mana mana, we just duduk jalan kereta pusing pusing Shah Alam then balik la kan. So dalam kereta tu we talk a lot la bout him. Dia tak pernah langsung masuk cinema. Okayyyy.. Freak guy I guess. I thot dah takde orang macam tu. So we talk and talk and talk, we were like joking and I slapped her arm I guess. And out of sudden this guy freeze and senyap je. I was like WTH? Did I hurt him too much or what? So I tanya apa dia rasa masa I tertampar tangan dia. I agak dia nak jawab sakit or biasa je. Dia boleh jawab yang dia rasa berdebar debar, meremang bulu roma, teruja and want me to touch him more. Weyh budak ni gila ke? If I mix around with lelaki lelaki kuat bersosial I takkan rasa takut macam I rasa time tu. They will act normal and slapped me back. But this one gila tahap kurang kasih sayang perempuan really really make me sick. And ada ke patut dia bawak I malam malam lalu jalan Puncak Alam kat tempat Altantuya kena bunuh tu? Bawak gila slow and I marah gila tau tak?! I am scared of course. He said relax ah mana ada hantu. I cakap la for this time I tak takut hantu but I takut orang. Kena rogol then kena buang kat situ takde siapa jumpa ohhhhh..

Okay, now jangan blaim me kenapa naik kereta dengan lelaki malam malam, which is takde la malam sangat around 9 macam tu. Heyyyy, I selalu je keluar dengan other guy friends then takde pun act macam tu. Selama I know him, I tau dia bersekolah menengah agama, sembahyang tak tinggal and nerd orangnya, so should I be safe when I am with him kan. Arghhhh tak faham. Berada dekat dengan lelaki buaya lebih selamat dari yang baik baik belaka. And  a few guys (my Senior) yang I tak tau pun who the hell they are was like pandang I semacam je. And last last ada sorang tu tegur, "Eh, u ni Reen kan?" Ahaaaaa.... "U dengan ***** eh?" WTF? "Banyak gila gambar u kat locker dia and u la the girl yang jadi wallpaper laptop dia."  I was like GILA KE? I dont even close to him pun. Suka suka print out gambar banyak banyak masa Foundation Nite tu then lekat lekat and orang ingat I tu gf dia. Heyyyy!! Jatuh saham I.

Samalah dengan mamat UITM yang sorang tu, budak Terengganu jugak. Okay, I know u spent a lot to me okay actually my friends because u know I dont have the same feeling toward u, tak payah la nak mengamuk sangat when duit u banyak habis and I tak layan u. Sorry, Siapa suruh jadi baik sangat hati nak melabur duit kat orang, siap kawan kawan aku semua kau tanggung konon nak amik hati. Then nak marah tak pasal pasal duit JPA habis cakap sebab aku. Then padan muka kena sound "Kau ingat kau keluarkan duit tu ni, kau nak dapat balasan? Nak main? Jangan harap ah." Gila tak paham. Muka sumpah baik gila siap berkaca mata plus got a gf yang pakai tudung and pegang tangan pun tak boleh pastu nak mintak kiss bagai dengan aku? Sila lempang diri sendiri 600 kali ye. Terima kasih.

Next, I got lot of guy friends, seriously yang u guys takkan percaya, dieorang boleh berbual that kind of thing with me. Okay okay, I am open minded girl which is u can talk anything and share everything with me. I dont know what really inside their brain. should I buat hipotesis ' Semakin nerd seseorang itu, Semakin tinggi daya imaginasi beliau.' Hmmmm.. maybe?
Lagi la kalau dapat mamat mamat yang gila computer. Mangadap je 24/7. Tu pun sama.

Then, dapat pulak yang super baik, okay pengalaman kan? Ye la, kita kan perempuan jahat (okay bukan la sejahat mengikut semua lelaki masuk bilik ye) Dah cantik dah kat situ. Mengajar kita jangan pakai seksi, jangan hisap rokok, jangan keluar malam. Jangan tu, jangan ni. So as a woman memang kita terpengaruh dengan benda benda macam tu, ada orang jaga kita, nak ubah kita. Kita cuba ikut. Kita cuba berubah. Last last dalam baik baik tu mintak MAIN!! Fuhhhhhhhhhhhhhhhh!! Terbaik kan? kan? kan? I really dont get it. Not once in my life bitches. A few times. And it really really kill my respect toward men. There is no such thing, aku lelaki aku boleh buat and kau perempuan kau tak boleh buat. Arghhhh, I just dont get it.

I know, I am not that baik. But if u guys said that lelaki tu as a leader, how much left that born with that talent? Then ramai la cakap yang I ni macam ni macam tu, perempuan ni perempuan tu. I am not good enough, not perfect enough. Tak sesuci orang lain agaknya. People like me always been put on this level. Not more than that. They just wanna have fun with us. Not really meant what they said. Nak dapat bini super baik macam mak mak dieorang, but look up at urself, MEN, do u good enough to be reward the best woman in the earth? YES. Lelaki baik untuk perempuan yang baik. Lelaki tak baik untuk perempuan tak baik. Fine! Itu yang dieorang cakap. Let say one day I dapat suami Imam Masjid (Alhamdulillah) I nak jugak tau I ni sebaik Imam tu ke atau Imam tu sejahat I?

I dont know la apa dalam otak lelaki lelaki jenis macam ni. Cakap boleh accept u seadanya but put u in this kind of circle and keep remind u who u are. How bad u are. Hey, eventho my friends jenis urban, we are not that kind of perempuan perempuan pakai tudung but perangai mengalahkan prostitutes. We are not buang anak depan tangga masjid. We are not that kind yang joyah joyah kampung punya perangai. We have our own life, our own standard, to live and have fun our own way.

What kind of guys that left? So called Mat Rempit, yeah I know, tak baik menilai sebab orang tu Mat Rempit, but if u got a lil sister then bercinta ngan Mat Rempit what would u feel? Except ure Mat Rempit urself. Lelaki sekarang ni banyak yang EGO. I mean seriously. They are born with it. Okay okay not every single men out there. I know, but most of them. Have u ever experienced when u lepak with guys they will membangga bangga kan diri mereka especially in front of girls? I am really really sick of it. Rasa nak lempang tau tak? Suka gila cakap besar and all. Maybe a few guys out there akan cakap, "Kesian kau, kenal lelaki semua hampeh." But seriously, tu la jenis jenis lelaki yang left out there.

What else, yeah too many nak cerita sebenarnya. I dont know la. Boys banyak la out there. Someone that turn out to be a MAN? I am not sure. Yeah, I look like a bitch that u can sleep with but try me out, sometimes someone pakai tudung are more cheaper than me. Okay, kakak kakak yang pakai tudung kalau tak macam tu jangan terasa ye. Out of sudden teringat lagu Minah Minah Tudung. Ahahhaha. Funny. Ada jugak betulnya. Ramai jugak orang tanya, bila nak pakai tudung? Kalau setakat nak pakai tudung, baju gila ketat, terbonjol sana sini siap pakai jeans low cut baik lupakan je la niat tu ye. Benda benda macam tu kena ikhlas dari hati dan disertakan dengan akal fikiran. Takde la kena tangkap belakang fakulti engineering tengah mecangkung tudung labuh je ada, baju semua dah gone. Pengalaman tu masa belajar dulu dulu. See how bad influenced that girl gave to people yang pakai tudung labuh.

To lelaki lelaki out there, jangan ingat semua perempuan seksi tu tak virgin. And jangan ingat virgin tu hanya ada pada perempuan bertudung. Hello? Virgin tu boleh buat balik okay nowadays. We are in the modern era people. Jangan nanti dok kutuk perempuan perempuan lain last last dapat bini, kena tipu. Arghhh, padan muka (okay gila tak baik ni). Okay, dont think urban girls out there semua jahat, u have to know them first, put in the same level with u, try to know the bright side of her. Maybe they are better. And kalau nak perempuan sesuci embun pagi yang tak pernah disentuh sentuh oleh mana mana lelaki please la jangan nak itchy itchy pegang pegang perempuan lain. Faham?

Okay this entry dah super panjang. I just want to change a few perspectives or negative thoughts that guys think bout girls like me. Lelaki sekarang banyak mengarut dari yang bercakap menggunakan otak. Kebanyakan lelaki sebenarnya banyak memandang luaran dari dalaman. Kebanyakan lelaki cepat menilai dari memberi ruang untuk memahami, dan mendalami. Kebanyakan lelaki taknak belajar dari kesilapan. Kebanyakan lelaki perasan bagus. Fine. Kan I already told u guys most of them. Bukan semua pun. Kalau tak terasa nak melenting buat apa kan? Okay, I memang taknak cakap pasal bad boys sebab memang dah terserlah kejahatan orang orang begitu. kalau nak jugak, sendiri tanggung la kan.

To my guy friends out there, sorry kalau terasa. Fine, I rapat dengan kawan kawan lelaki dari yang perempuan. Hahaha. Rindu nak lepak and dengar cerita gebang korang semua. For them, I ni lelaki. Ahahaha.  KAWAN dengan korang memang best. We have our own way to have fun. <3

Mana nak cari lelaki down to earth and accept u for who u are? And yang tak sarcastic please.. Haha. Nahhhhhhhhhhhh.. I am still happy the way I am. For friends cond, let just stay friends. U are not my cup of tea and we are not in the same page.


p/s: Entry from my PERSONAL BLOG. (February 24, 2010)
I tengah takde idea la :

79 ulasan:

bujal X berkata...

panjangnya~

*mata berpinar kemudian pengsan~

eh~nampak bawah skirt lah~

haha~

i'msosupernotcool berkata...

hai. saya lelaki buaya.

penulis.sahaja. berkata...

woi ER.
tak terbaca aku mcm ni. haha.
boh laa gambar2 penyeri sikit.

eira sakura berkata...

der..
gua pn pnh jmpe guy nerd hbs..
bpe kali ar..
mcm lu pnye cte laa..
dont do that,dont do thiz but do wit me..
wut??!!
pokemon btl nerd guy ni..
pndai da pndai da..
romantik?
lgsung tdak!
tp..
ms ckp i want one nite stand wit u..
fuh~~ direct giler ckp..
even playboya pn pikat gne ayat baek punyaaa..
gua pn bkn gud2 pn..
biasa je la..
on off tudung..
but plz guys..
hormat we all ok..
lg2 yg nerd spek tebal xhengat..
ceh..
tp bkn smua k nerd guy cam g2..
de yg ok..
pe2 pn..
yg baek dtgnya dr yg maha Esa..
yg buruk dtg dr gua manusia biasa..

amirulez berkata...

mostly nerd mmg pervert tp die xbranie wat per. pndg dr jauh je. nasib bek die xwat u pape mse berdua tue.. laki nerd lg bahaya dr laki biasa sbb die xdpt ape yg laki sosial atau laki lain dpt.. tapi kan, laki lbih kurg je sbnrnye.. i laki, i tahu.

Pa'an berkata...

elena,aku suka statement ko,~Berada dekat dengan lelaki buaya lebih selamat dari yang baik baik belaka~..suka gler..sampai terasa nak komen nak ckp suka ..haha..=D

Indah Fallen berkata...

ER..
Post ni dh bleh soh eminem rap kan..
mesti bertambah sdp didengar..
Btol laki kdg2 mulot je ckp bleh terima seadanya..
sbnrnye nk gak amek kesempatan..haha
kpd gadis2..jage ah diri elok2.
kalo dh terlanjur..jgn teruskn..g bertobat..
sbb makin lame makin rugi beb..

Tanpa Nama berkata...

I love this post.

great.haha.^_^

Elena Reeney berkata...

wahhh bagus AAbtambahkan gambar penyeri. aku copy paste entry lama ni. haha.

wateva berkata...

kalau seseorang itu ada 9 keburukan dan 1 kebaikan, pandanglah 1 kebaikannya itu. Dan jika diri kita ada 9 kebaikan dan 1 keburukan, pandanglah 1 keburukan diri sendiri itu. Just let God be The Judge of who goes to Heaven and Hell.

wateva berkata...

oh ye.ble terlbey pnjg rse nk scan membaby bute je.mata pening.

nak baca lg skli.bia lg fokus.isi mantap gal.gud juob ER.<3 ur entries all da time lah!

Ren berkata...

nice entry..
sume yg ko ckp tu mmg btol, wlaupun ak laki,ak suke bce entri ko ni..
coz that is the truth about our kind this day..
ak x provoke sape2 pun..ak sendri pun x perfect..

CtZ berkata...

so thrue..mmg susah nk cari guy yg baek..ntah x tau la. diriku sendiri pun bukan baik sgt..tapi ape yg kita patut ingat x der manusia yg sempurna. sama2x lah ingat-mengingati utk jadi lebey baik..

shafiq ahmad berkata...

terkedu membacanya..dan muhasabah diri.. ^_^

Nina :) berkata...

haha pening weh aku nak bace smpi habis dgn grammar kau tunggang langgang *mesti waktu tulis tgh marah gile kan*. tapi alhamdulillah! aku berjaya jugak.

yg psl org ckp jodoh laki baik dgn pmpn baik je tu jgn ambil boh sgt. cmni sbnrnye, kite tak tau future kite cmne. so wpun jodoh kite dgn imam masjid, insyaAllah kite akan berubah jd baik jgk nnt, wpun perangai cm setan skrg. sbb Allah da merancang segalanya di Luh Mahfudz. tp yang penting, if kite nak jodoh yg baik, kite jugak kena usaha untuk jd yg baik.

n aku pun ade pngalaman bdk nerd gatal nak mampus. mungkin mmg sbb diorg kurg gaul dgn prmpn so bile perasaan yg dah peram bertahun2 tu diusik, mestilah menjadi2 kan.haha..

saudari2 jgnlah gaul2 bebas sgt dgn lelaki..taukan dlm Islam ade batas..aku pun rjin je hangout..tp bg aku, no touching2. so my guy frens know what's their limit. so kalau kite sndri tak menunjukkan yg kite ade limit, diorg pun mule ar jd berani..xgitu..sekian, timekaseh! renung2kan dan slmt beramal.

redbean berkata...

macam casanova(girl). banyak pengalaman. tp penglaman tu la y ajar kita kan? :)

RastaMat berkata...

lelaki nerd adalah psycho..
lelaki nerd ramai yang gay..
lelaki nerd ramai yang biseks..
lelaki nerd tu alien yang pakai topeng..

sape mau kawan sama alien??

Cik Cammy Lia berkata...

ades pnjg nye entry.jenuh nak bace

elle berkata...

double like this entry! =)

wlaupn pnjg, sggp baca smpai abis. good job ER. ^^

Elena Reeney berkata...

ni nama nya MalayEnglish. Masa tulis mmg tak la kan gua nak pikir grammar. More kepada bahasa percakapan. Memang rojak ah kan.

Btw ni sebenarnya entry tahun lepas. Banyak sebenarnya entry2 kat personal blog yg korang mmg xtau.

btw, thanks semua kerana pandangan :)

ururules berkata...

self proclaimed hentai nerd boleh tak? huk aloh.

tapi.. aku bace entry ko nih cam ko samakan 'org alim' ngn 'org nerd'.. org alim tak semestinye nerd.. nerd tak semestinye alim.. kan?

but overall. yeah. u got all the truth you can say about us men. sebenarnye. semua lelaki pun berfikir cam nerd yg nak Main ngn ko tuh..
kawan lelaki ko.. boyfren kawan ko.. lelaki macho.. hensem.. imam ke.. nerd ke.. sumenye pervert..
tapi bezanye.. nerd lebih berterus terang.. haha! they think 'honesty = sexy'. so konon perempuan cair bile derang honest. lol. most nerds adelah penakut. tapi cube berterus terang depan pompuan untuk cuba tidak menunjukkan sikap penakut derang.. EGO tuh.

kan? wei! aku tau. sebab aku otaku cam nerd2 tuh jugak. lol. tapi aku tak nerd. demn!

ke aku nerd? eh! mane aku tau. tapi aku berterus terang. mungkin aku penakut sebenarnye.. hahaaa?!!

TheBentPencil berkata...

Yeah!!

Tepuk tangan kat Elena. *clap-clap*

tabik ah. sebab semua benda ni kebenaran. at least dalam dunia kita la.

DAN lagi satu nak tambah:
Tak semua awek freehair tak sembahyang. I pernah nampak awek skirt yang SUPER pendek, rambut lawa habis, datang surau bawak telekung dalam totebag MALATOPS dia tu. Even I pun tak carry telekung merata-rata ok.
Dan tak semua awek mekap tebal tak sembahyang. ya, ada orang masih berfikir camni especially yang traditionally-taught. dia ingat kita tak pandai bawak cleanser dalam handbag ke? Aduih.

p.s. kawan dgn budak lelaki best. Diorg xbyk drama. Kecualilah yg kwn sengaja sbb nak ngorat (cue TheotherK pye statement)

p.p.s. what's the problem with sarcastic guys? they're very nice what. mind challenging. hahaha

Wahida Nasution Thakhrim berkata...

setuju 100% dengan pa'an.. he3
rasa lebih terjamin.. ha3

unastacco berkata...

NERD is a new SEXY innit baby?

love you too.

xx
UNAGI. (LMFAO!)

I am No Nerd berkata...

fakta lelaki nerd:

yes, they do keep a whole HD filled with your pics from FB.

yes, they have another whole HD filled with good quality porn.

yes, they have strange, strange fetish (because of seeing the said porn)

when they play RPG they will use the female character cuz they like to fap to it

but they will always cry over a good movie like hachiko or one liter nonamida.

juliam berkata...

ER, thumb up ! gila aku bacasamapai habis. peh. btw, kau ada blog sendiri? haha mana mana

XIX Dragunov berkata...

aku pun slalu jugak mengadap komputer...jatuh tahap nerd yg ko describe ni jugak ke? wkakakaka

Tanpa Nama berkata...

maaf, ini kali pertama saya tidak suka, tidak setuju dan langsung tidak ter-angguk (kerna bersetuju) bila baca blog terfktab..
mungkin kerana style penulisan dan pengolahan isi..topik dah menarik habis..dan..hmm

hmmm susah nak terangkan kenapa. tapi saya kecewa dengan entry kali ini. maaf, ER.

-lilin-

Elena Reeney berkata...

Lilin, takpe. Thanks sudi baca. Btw, semua entry ER bukan nak suruh orang bersetuju pun. ER tak tulis ayat super sweet yg semua orang nak dengar dan angguk angguk kan kepala.

AlexiaAqram berkata...

aku cuma memanjatkan kesyukuran aku bukan nerd sewaktu dulu-dulu.

keh keh keh!

LORD ZARA 札拉 berkata...

Laju2 aku baca.
berpinar2 tapi laju2 juga aku tekan butang LIKE.

Yeah.
Nerdy had that kind of symptoms.
Period

khairul hisyam berkata...

ustaz amirul itu hanya mitos. haha

mahirahkamal berkata...

panjangnyeeee ..but it's worth to read. ^_^

erm nk ckp sikit bole, bkn nak ckp perempuan pakai sexy ni semua jahat, tapi dah lumrah manusia, pada first impression selalunya pikir cenggitu ..SEXY MESTI SENANG & MURAH & SO ON. Yang bertudung mesti cam good2 la kan.

Biasalah..mind control..mind set dah cenggitu kan walaupun hakikat sebenar ramai yg tau berlitup ni lagi byk masalah dari yang terdedah sana sini.

Tapi tk bole nk cakap sangat kan ER, who knows yang jahat bole jadi baik, and yang baik bole jadi jahat.Kun Fa Ya Kun~ nak jadi ia akan jadi. Sebaik-baiknya kita just improve day by day tidak kira bertudung mahupun tidak, nerdy atau pun lelaki social. ^_^

NICE ENTRY. HUNGER FOR MORE

Uptown Lady berkata...

Wowoww..100% setuju. Best entry ni walaupun pening nak baca sbb pjg sangat..hee..

eddyminako berkata...

hidup biotech!! woot2!!!

owh yea, sometimes mamat nerd ni mmg scary..

fieza berkata...

yeah2.. sep tgn jom ER.. teringt mse sekola dulu mamat kt kelas aku minat dgn kwn aku.. dr form 1-5 1 kelas ng mamat tu pnye la x byk ckp..maen angguk2 je..skema .. tp tkejot bile budak laki ckp yg mamat tu save gmba kan pompuan aku kt hp die.... siap bg cokelat mse besday kwn aku tu..kahkah.....

Solahuddeen berkata...

chapter yang pakai tudung kene ader keikhlasan.

tutup aurat tu wajib. tak kire laki ke pmpuan. tak payah nak tunggu hidayah ke ustad datang ceramah ke.

ke ko nak jawab ngan tuhan "ntah tak dapat hidayah pn camner nak pakai tudung"

trolololololol.

mE berkata...

panjang........
kena baca slow2 dan paham...huhu..
i got a friend juz like u..dia kata laki hanya nak buat dia jadi awek, tayang jer kat orang dia ada awek cun..tapi nak jadikan isteri..hareeeemmm..

serius saya baca entri ni saya terbayang kawan saya yang sorang tu..hampir sama cite korang..

abaikan kata orang, for me appearance seseorang bukannya 100% sifat atau perangai orang tu. kalau hati tak baik, pakai cemane alim pon tetap tak baik.

juz be urself la..pasal cite laki nerd tu..hoho...memang serammm ah..pernah ada kawan nerd but not that close la..seb baik..dorang ada sket psiko..

Elena Reeney berkata...

Soleh; tu aku yg jawab. Bukan kau. Kau tau tak berapa jenis hidayah yang Allah bagi? Kenapa artis berlakon pakai tudung cerita agama lepas shooting bukak tudung sedangkan apa yg dia lakon kan tu banyak keinsafan? Haaa.. Itu ada jugak jenis hidayah nya. Sila google. Kan aku dah cakap aku bukannya baik sangat. Aku nak biat benda tu bila aku betul betul ikhlas, suka aku la. Macam kau, orang x ikhlas nak bagi kau barang, dia main lempar je, kau suka? So pada aku biar aku ikhlas, so aku buat sebaik mungkin. Takde la nnti aku pakai shawl belit belit dengan jeans low cut plak. Kalau contoh mcm tu, tutup aurat pun org bercakap so kena pikir balik kita ikhlas ke tak buat benda tu. Betul tak?

Tanpa Nama berkata...

hahahahhaa....setuju ngan entry kali ni..hehehhe..kind of creepy jugak la kwn dgn laki nerd ni...hehehe..and sgt2 stuju ngan pndpat ururules..laki sbnr nya x bnyk beza..cuma laki nerd lebih jujur... =)

Solahuddeen berkata...

cik Elena Reeney, saye faham maksud saudari, memang perlukan keikhlasan hatta bersolat sekalipun. tidak saye nafikan. yela, kalau solat tapi niat langsung ntah kemane, memang solat tak lah diterime kan? cumer sekadar lepas perintah solat jek.

cume ape yang saye cube sampaikan kat sini ialah, secara asasnya mahupun konsep mahupun batu asas sekalipun, tutup aurat tu tetaplah wajib bagi mereka yang mengucapkan kalimah syahadah baik laki mahupun perempuan.

saye bukanlah mamat lepasan sekolah agama, cumer banyak bace dan banyak sembang. terpulanglah kepade saudari mahupun saudara mahupun saudaria yang membace komen lantas menyampah terhadap si peng komen, saye hanye manusie biase yang cube rela untuk membetulkan ape yang terpatah (pulak dah).

*fuh, tak pernah aku komen sedemikian rupe.

A.F.A berkata...

LOL
nerd=freak??
I thought so too.

AlexiaAqram berkata...

tutup aurah itu wajib. tapi aurah bukan satu CURSE. dan lebih tepat, jangan jadi kan AURAH sebagai sesuatu yang PARANOID.

let say seorang pesakit perempuan yang membuka aurahnya kepada doktor lelaki untuk perubatan. bukankah ada kelonggaran? di situ sudah termaktub bahawa walaupun AURAH itu wajib, ia masih terdapat budi bicara kelonggaran. tidak semua benda yang HARAM itu SEMATA-MATA HARAM.

jika kita melihat gadis-gadis yang tidak menutup AURAH di jalanan. kita tak seharsunya CURSE seribu macam dengan HUKUM-HAKAM. kita manusia, bukan Tuhan. walaupun mahu menegakkan hukum tuhan, bukan kita yang memegang kuasa MENGHUKUM seperti Tuhan.

dari melakukan CURSE, BLAME dan TUNJUK TERER SHOW-OFF DENGAN HUKUM-HAKAM SEGALA WALHAL BENDA ITU SEMUA ORANG TAHU. lebih baik kita mulakan dengan perbincangan/diskusi bermanfaat yang tidak memecahkan keharmonian sesama muslim.

orang yang menggelabah dengan hukum-hakam bagi aku adalah orang yang cepat panik. tenangkan diri okeh? stay cool and confident.

sekian, terima kasih.

Ren berkata...

ER: yang penting ko jd dri sendri lg baik drpd berpura2..n gaya penulisan ko mmg best..sbb kt ak kot nk bg org fhm kdg2 xperlu kot gune ayat manis..zmn skrg ni byk yg dh xfhm bahasa bebaik ni..n ko kira ok la tau jge dri ko sendiri n fhm sgt perangai ktrg yg laki2 ni..mcm ko ckp ko lg suke kwn ngan laki,ak ade gak mmbr prempuan yg mcm ko..tp mslh nyer die ni xpandai nk selfish lgsg..so mmg manjang kne kikis le ngan kwn2 die sume..baik x btempat sgt..kre ko mmg hebat la sbb ko stay true to ur own belief..anyway just keep believing in urself

Tanpa Nama berkata...

Dah kau xbaek,org baek pun kwn dgn ko,xkan nk wat baek.
pastu,jgn duk slh org je kje.
kambing sungguh.

Tanpa Nama berkata...

tidak semua benda haram semata-mata haram tu berlaku unless kalau terdesak...atau darura..tp seboleh-boleh nya elak kan lah sbb haram tetap haram...MATLAMAT TAK MENGHALALKAN CARA...and psl tutup aurat atau x, depend pada individu....

Tanpa Nama berkata...

*darurat..

AlexiaAqram berkata...

ok, marilah kita bergaduh pasal aurat ini sampai mampos. bergaduh lah pasal CURSE n BLAME ini tak baik, itu tak baik, sampai muntah.

silakan.

aku nak duduk tepi makan pop-corn sambil berzikir.

Tanpa Nama berkata...

hahahhaa..relax la...just my opinion.. =)

Elise Sallehudin berkata...

ER..pinar mate aku bace entry nih..

Fakir berkata...

salam. maaf la jika saya lambat dlm isu ni. betui la kata AA tu 'kita bukan penghukum'.

hum. bila cakap pasal aurat, benda ni jd sensetip bila kita dah tahu, tapi kita tak buatkn. sebab kita kata 'bergantung kpd indv'.hum....

isu buka aurat depan dr tu blh la rujuk fiqh perubatan. kat situ blh jelas lagi sbb tak blh samakn mana2 hukum jika ciri2nya pun tak sama..perempuan yg buka aurat atas sebab darurat iaitu menjaga nyawanya....jika tanpa alsn tu,...hum salah tu..kena tgk sudut lain pula ya..tak sama.. rujuk smla ya untuk elak keliru.. : )

yg penting ada yg betul dlm cite nih, ada sesetengah yg sek agama ni jd setan je. sebab mrk tk faham sebab mrk belajo. sama gak dgn yg pakai tdg tp wat maksiat..sume tu sbb tak fhm dan itu ujian Allah untuk masing la kan. doakn sume org dpt lepasi ujiannya..

yg penting, bila ada ilmu, sedar, tahu..kita blh berubah. kita bukan blh ubah dlm masa sesaat: sume tu keje Allah. Kita usaha sikit2 la sedaya kita. sbb tu ada yg pakai bj baik2 dlu,..then pakai tdg btl2 pnye ikut syariat: rujuk surah an-ahzab: 59
'Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya[1232] ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.'[1232]. Jilbab ialah sejenis baju kurung yang lapang yang dapat menutup kepala, muka dan dada.
ni bukan saya kata, ni kalam Allah..

.. selalu kena bersangka baik dgn Allah la. Dia ada dan Dia adil. kan? dan yg penting dia tahu segalnya..siapa nk nafikn?
so. krn kita Islam, maka kita buktikn dgn usaha untuk berubah dan bukan guna alasan hidayah krn ia ada tapi kita selalu nafikan. kia sedar bermakna kita dpt. cuma kita tak mahu...tkt tak mmpu...doa moga Allah betul2 tak trik hidayah sblm kita sempat berubah kn?..

Saya pun in proses jugak...hya fakir dlm ilmu2 nih. so, mohon tnjk ajar yg laen... :)

Elena Reeney berkata...

yeszaaaa!!

Yang baik tu datang dari Allah, yang buruk dari ER. thanks for all those comments.

*AA popcorn lu caramel ke tak, bak sikit. gua pun seronok nak layan ni.

Tanpa Nama berkata...

Besh.. like2

ER nak email u bleh? i nak share story yg mayb u bleh bg pendapat n nasihat... tq

Solahuddeen berkata...

orait. chillex k,
BTW, aku tetibe jadi fans ER punyer post plak. memang ko pandai menaip la weh. haha,,

Elena Reeney berkata...

@Solahuddeen

thanks weyh. kau sarcastik ke apa ni? haha. tak de hal lah. aku tak amik hati pun :)

Elena Reeney berkata...

@Tanpa Namab

email lah ke terfaktab :)
attn dekat ER okay?

Solahuddeen berkata...

hahaha,
sikit kot.
rajen2 la post ye. best woo.

TheBentPencil berkata...

ni apa hal jadi entri tarbiyah dakwah ni? asalnya entri ni nak ceritakan tentang LELAKI yang luarannya nampak baik tetapi dalamnya tu 'kotor'. adakah anda "lari topik" kerana anda tidak mahu mengaku kebenaran?

apakah korang tak mahu mengaku di bawah baju anda yang menutup aurat itu tersimpan satu kejahatan yang anda rasa selesa dengannya kerana ia terlindung? anda tahu bahawa Allah tahu. dan satu hari akan terbuka jua. di mana akhirnya kalau luar baik dalam hitam, anda tidak ada bezanya dengan mereka yang anda kutuk.

dan pasal Elena dan auratnya, saya rasa dia sudah faham hukum hakam.
dan kalau dia pakai tudung tapi jeans ketat, sebenarnya SAMA dengan tak pakai tudung langsung, sebab DUA DUA masuk dalam kategori TUTUP AURAT.

TheBentPencil berkata...

typo: dan kalau dia pakai tudung tapi jeans ketat, sebenarnya SAMA dengan tak pakai tudung langsung, sebab DUA DUA masuk dalam kategori TAK TUTUP AURAT.

Eim Abey berkata...

who cares, hahaha

Fakir berkata...

@TheBentPencil: yang membezakan usaha tuan, USAHA! walaupun tak dpt nk tutup dgn sempurna, kena ada USAHA~ itu yg cuba disampaikan. bukan terus tak pakai.

analogi:pakai bj jarang tp mcm tak pakai bj. so, adakah mmg tak pyh pakai bj teros? hum...salah konsep ni...

blh rujuk sirah la cite pemuda diukur jarak dia berhijrah dari tempat mksiat ke tempat lain. walaupun tak sempat nk sampai ke tempat yg dituju, tpi Allah ukur yg mana lebih dekat. Allah ukur usaha. maafla kalau fakta saya salah. cumanya kita tak boleh terus jatuh hukum tanpa tgk secara keseluruhannya.. Allah bukan zalim untuk letak @ ukur makhluk dia mcm tu sekali.

namun, dgn tegas saya katakan ianya takkan sempurna selagi kita tak ikut hukum dgn sebenar-benarnya.. tapi, ya la ikut marhalah la. kalau tak, cepat pakai, cepat buka semula.. hum.yes, ni mmg entri dakwah tarbiyyah. maaf.

Elena Reeney berkata...

Hmmm.. Entry ni dah jadi topic lain plak. *sambil makan popcorn share ngan AA*

AlexiaAqram berkata...

pop corn ni aku beli kat daily fresh tadi. kau ameklah. aku nk makan jagung bakar. nyum nyum!

MATAHARI berkata...

*memasukkan tangan dalam popcorn Aqram*

Om Nom Nom.

Om Nom Nom.

lailasloungeunofficial berkata...

First of all, aku xnak masuk campur bab aurat2 ni .

But, berdasarkan your story you just can't blame bdk nerd ni 100%.

Dah la malam, dalam kerete plak tuh. Sejuk je dgn aircond , time2 mcm ni laki just naturally and easily get high and u don't know that. Benda ni mmg xleh kawal. Tell me sape yg tak high bwk keter dengan awek jln2 tempat gelap org xde ape xde? Oh Come on la.

Bdk ni dah la xbiase dgn awek2 ni, ko plak buat mcm tu dgn situasi mcm tu, he just can't think his action and just let it out.

tapi, kalau kau kluar dgn buaye mane2, mmg la dorang x kate mcm tu, name pn buaye , ayat mesti kaw2 pnye tapi dlm otak same je.
buaye2 ni dah biase dgn bende mcm ni so dorang dah tau what step to take to make this girl comfortable with him.

I pn bkan nk salah kan u 100% , but come on. Kau tak paham nerd2 ni dgn low self-esteem , sure la excited ble awek buat mcm tu. It just you should know these people before you can judge them .

Btw berdasarkan ayat laki tu, laki tu mmg bangang.
Die tu mmg confirm a stupid pervert.
Nk kate pervert, semua laki pervert, tak gitu?
It just how they express their self and control nafsu dia.
Lagi pn die sekolah agama , time skolah mmg xde pengalaman dgn prempuan2 ni. kdg2 bdk2 sekolah agama lagi bahaya dari bdk2 biase.

Aku malas nk komen2 byk, nnt kau kate ape plak .
Lagi pn ni first time aku komen blog org sbb aku mmg x setuju sgt dgn entry ni.

mcm yg kau ckp komen je xyah fikir.
ni yg aku try buat.

Thanks.

p/s : there are a word for MalayEnglish which is Manglish.

Elena Reeney berkata...

baik lah encik Sam. thanks :)

AlexiaAqram berkata...

wujud lagi ke laila's lounge?

Elena Reeney berkata...

AA: haha. ntah. opssss

lailasloungeunofficial berkata...

laila's lounge dah tukar jadi Laila which almost all member changed.
Just a fan page to expose people about the band ;)
I still dont have the gut to start my own blog .

k-nda berkata...

its a very super nice entry...frankly saidla..i urban type cuma x free hair...and my ex's used to have a first perception towrds me masa awal perkenalan as im ni clubbing punye manusia and social even i bertudung,,,alasan i bdk urban...so mesti dah buat...bila i ckp i ada prisip and bukan mcm perempuan murahan yg lain...baru die realised...dan mungkin prinsip i...no sex before marriage buat die mula nak cr pompuan lain utk puaskan nafsu gatl die...and what the point of after breakup...my ex's baru nak berubah?even i bdk kl attitude i xderla seteruk mane2 laki n pompuan yg i jumpa...kelantan ke yg mostly perangai mengalahkan bdk kl...so guys..watch out..bukan semua perempuan bandar mcm tu

Elena Reeney berkata...

@lailasloungeunofficial

u shud start back then! blog more bout the band. we all love music!

tiada belog berkata...

@TheBentPencil:
tak semua awek seksi tak sembahyang? wah. statement apekah itu. kan sembahyang tu mencegah diri dari kemungkaran. kalau dia sembahyang, tentu dia tak pakai seksi. or, dia sembahyang untuk show-off semata-mata?

Tanpa Nama berkata...

great..
^^,

KomenPanjang berkata...

@tiada belog maybe awek seksi ketat2 tu x ikhlas kot nk bersembahyang ... just nk tunjuk hey semua makhluk Tuhan aku seksi tau tak tp aku semayang so jgn nk kutuk2 aku okay~~ whateva, i can still club nnt balik umah dalam kol 5 pagi aku smayangla subuh..not a biggie deall barulah balance dunia akhirat!..

astaghfirullah saya dah terjudge awek seksi tersebut.. pokok pangkalnye kite tidaklah tahu apa ada dalam ati masing sebab ditutup dada dan buah dada... so nk komen banyak tak boleh tp stop la blog yg kondem2 org... org yg terkondem tu xkan berubah...

diorang akan lagi panas dan membalas pulak balik point2 penting diorang... ape kata instead nk point finger on certain people buat je topik diskusi yg general , di mana semua org tak kire nerd sosial buaya bitch kaki klabbing mahupon ahli surau mendapat manfaat drpd-nya.. blog kondem2 ni sgt berciri politik kotor ketika di pilihanraya...

atau maybe ini yg pemilik blog nak (sbab mkn popcorn dn enjoy melihatnyer) ... oh ya, maybe this is the blog concept.. ok i blamed on myself baca blog ni.. but pls just stop condemning people.. its not the good way to change people..

shakirabukancekgu berkata...

enjoy gila baca terfaktab ni
satu jelah aku nak cakap
kalau nak taip,taip dlm bm je lah
tak yah campur2
aku ni bukan budak tesl.bukan terer english pon
tapi aku kurang suke la tengok english yang grammar die tunggang terbalik ni.semak la bace.
aku rase mencacatkan terfaktab.
daripade eksaited bace entri macam cool gila ni terus rase nak angkat kening sebelah tgk simple grammar errors kamu.
sumpah takde niat nak kutuk ER tapi ala ER,awak tulis dlm BM full eh.
lebih kemas :)
*no hard feelings plz*

Ara berkata...

Isi utama entri ni aku dpt digest dgn baik cos aku pn pnah date dgn lelaki sebegitu rupa, tengs ER...but, aku pn nk share gak opinion aku nih...

Tentang lelaki nerd lagi kuat imaginasi, dan perempuan bertdg tp buat maksiat, ada persamaan di situ yg aku nmpk, iaitu :

CURIOSITY

So marilah kwn2, kite ketepikan hal2 agama whatsoever, n think secara rasional, logikal dan tuntas...guyz, human beings have curiosity..siape yg xde? kamon, tgk diri korg semua..kalau yg jht skrg, dr dlu ke korg jht? yg baik skrg, pn aku gerenti korg xkn jd baik slame2nye kn?

Lagi2 kite sume ni Generation Y, membesar dlm era MTV, hormones raging, porn is everywhere, and swearing is the norm etc.. but still, in Malaysia, we have tudung-ed girls as much as we have nightclubs (1Malaysia) ...and yes, of course we have the nerds bcos of our stupid rote-learning education system.. *blergh*

From the perspective of a once-tudung-chipsmore-but-now-full-time-tudung girl like me, to me la,yg nerd / bertdung ni, ape kate kite ibaratkan mcm 'nerds' yg mcm dlm most American hi-skool movies.. they were the underdogs, they were the uncool ppl..but they're very fillial sons and daughters..n these kids r usually good n very lurus kids..

Tudung, it's becoming more of the norm in Malaysia...we're not like in the 60s...zmn mak aku remaja dlu, sorg perempuan bertdg tu mmg pure bleh dikategori baik cos she don't go all hijabi bcos her frenz wore hijab...it's bcos she WANTS to don the tudung n wear modestly...so that's how perceptions of tudung were back in the old days (which I prefer, anyway)

Anyway, back to these nerd / tudung kids. Most of them ni sbnrnye budak2 baik la, xdinafikan...jnis dgr ckp makbapak once dorg da akil baligh...and..usually, dorg ni..
1) they want to 'tahan' themselves from certain bad things bcos,
2) they choose to be 'good' in the eye of society (maybe even their friends or parents)
3) they're raised with 'good qualities' by their parents (eg bertudung / jaga adab / study kuat etc)

But as u n i know, being a teen and a young adult these days hv a lot of pressure...yes, when they were younger in high skool, they were the biggest nerd n the most alim muslimah..but...ppl change...we all know that...environment, time, n peer pressure are what change most of us..

After being in their 'comfort zone' 4 some time (in this case, being a nerd - got caught up with only books,studies, and tudung even - not being hot stuff, always jaga adab with guys bla3), b4 u know it, these ppl decide 1 day, 'hey, I'm sooooo gonna change myself, and i'm gonna fit in the cool crowd!' cos they're just TIRED of their good girl / guy image and everyone just kept teasing them 4 being so uncool.

Look, nobody's perfect..it's all nature n science (to me la)...something yg dipendam terlalu lama mmg la akan meletup suatu hari...so mmg normal if a "virgin" nerd guy has an extra imaginative mind and perversion, and the tudung-ed girls suddenly wanna 'menonjol', of course, with her bfs...but, 1 thing they're juz not smart enuf when doing it, is that, they're always got caught red-handed..tu je..

So,these r juz nature... everyone has nafsu, or lust...juz how it's being utilized, how big is it...and to what channel it's being used.. yg lain2 tu kau dgn Tuhan je menjwab ye. Skian karangan form 3 dari saye. :)

Cikya berkata...

truly true and unexpected things from nerdy...

gersang sebab tak persah sosial, bila dah tersosial sikit mula tunjuk belang..

jaga diri lar.. ^^"

admiral berkata...

hey. ak nerd. tp adekah bila satu hari nanti bila ak ade kwn lelaki and he slap my arm, i wud say such a thing? urghhhh. sounds suckk. haha!

Diana Zainal berkata...

hey senior!
kite pon technic islamic jb jugak
and currently taking biotech! hee teruja

btw good entry!thumb up ;)