20 April 2011

Cinta Internet. Jadikannya Satu Realiti Kehidupan.



Entri copy paste dari blog sendiri lagi. HAHA. No idea lah now a days~

Selamat sejahtera kepada semua pembaca setia Terfaktab :D

Credit Picture: Are you feeling shy to approaches a guy or a girl in reality?

Dulu kalau nak tengok perempuan tegur lelaki punya lah susah. Kemaluan lah. Segan lah. Lelaki pula ingat perempuan ni sejenis virus sampai takut nak dekat. Sampai satu tahap perkahwinan ditetapkan oleh mak ayah. Sebab masing masing takut nak dekat antara satu sama lain. Tak ada yang berani ambil langkah pertama itu.

Lepas tu bila seorang anak yahudi mencipta Facebook. Peribahasa perigi cari timba dah tak ada orang nak ingat. Bermula dengan Facebook anak anak muda berani berkenalan antara satu sama lain. Tak ada rasa malu tak ada rasa segan. Nak nebes apa kan kalau bersembang kat alam maya ni kan.

Sampai kan percintaan alam maya dibawa ke gerbang perkahwinan. Ada juga cinta siber yang kecundang di pertengahan jalan. Ada juga kerana cinta siber, seseorang itu sanggup curang dengan pasangan masing masing.

Ada beberapa sebab kenapa cinta internet menakutkan.

1. Kita tak kenal muka orang tu.
Hanya dengan meilhat gambarnya di Facebook tak bermakna kita akan kenal orang itu sepenuhnya kalau tak pernah face to face langsung. Mana tahu orang tu menipu paras rupa. Gambar lain. Bila jumpa macam jauh ayam goreng daripada oven (baca: jauh panggang daripada api). Dalam alam maya, punya lah sweet sweet ayat dia. Romantik jiwang tak ingat. Sekali nah jumpa je. Boleh bikin pitam lepas tengok perangai sebenar dia.

Tahu tak kenapa lelaki mengurat melalui alam maya. Sebab dia tahu muka dia tak hensam mana. Jadi dia jadikan medium alam maya sebagai tempat dia mengurat. Boleh lah dia bangga nanti kan ada awek cun kat internet.

2. Membosankan.
Sebenarnya cinta internet ni memang bosan. Kau tak pernah hang out dengan si dia macam pasangan kekasih lain. Kau tak dapat reraba si dia. Kau tak dapat nak pegang tangan si dia nak bermadu asmara di tepi tasik. Kalau dapat bermadu asmara pun cuma depan laptop dengan webcam. Apa lah sangat yang kau boleh nampak melalu webcam yang blur blur tu. Lama lama kau bosan dengan hubungan cinta internet ni. Seolah olah kau bercinta dengan laptop kau sendiri bak kata Nami.

Credit Picture: Kadang kadang apa yang kau bayangkan macam mana rupa si dia akan menjadi sebaliknya. Hati hati lah ketika membayangkannya. :D

3. Pervert.
Baru YM dua tiga empat kali. Dah tayang kote depan webcam. Berani sungguh tayang kote. Muka takut plak tayang sebab muka tak seberapa pun. Sebab tu masih stuck dalam Tagged. Tagged tempat untuk pervert je tahu. Yela. Tahu lah semua manusia perlukan sex. But love is not all about sex. Nak ngorat gadis melalui alam maya bukan takat tayang kote kau kat webcam je. Cuba sembang sesuatu yang diminati oleh both of you.

4. Takut hadapi realiti kehidupan sebenar.
No body are perfect babe. Jangan nak percaya sangat si dia tu hensam macam pelakon korea selagi kau belum pernah jumpa dia dengan mata kau sendiri. Kalau kau dah mula percaya sia dia tu sekacak dalam gambar Facebook dia, ini bermakna kau hanya hidup dengan bayangan si dia sahaja. Kau takut nak face to face dengan si dia takut si dia tak turn out macam yang kau bayangkan. Last last ini akan menjurus kepada kebosanan dan akhirnya putus macam tu sahaja.

Credit Picture: Jadikannya satu realiti kehidupan.

Jumpa si dia. Face to face. Kenal hati budi masing masing. Cuba berkawan dulu melalui alam maya dan dalam realiti kehidupan. Jangan nak terburu buru kapel melalui alam maya. Ini pernah terjadi kat aku dulu T_T. Kalau jodoh kau memang tak lari ke mana pun.

Pergi lah jenjalan kat tepi tasik ke. Jenjalan tengok wayang makan Mekdi ke. Do something yang macam pasangan kekasih in real life buat selalunya supaya cinta kau terhadap si dia tak ada expire date. Jadikannya kepada satu realiti kehidupan. Bukan dalam kehidupan alam maya sahaja.

Ini yang paling susah ni kalau dah melibatkan perasaan sayang dan cinta. Kalau si dia tak turn out macam yang kau selalu bayangkan dalam minda kau tu. Cuba hadapi realiti kehidupan yang tak ada nya prince charming dalam alam fana ni. Terima si dia seadannya sebab kau yang sendiri yang pilih untuk bercinta dengan si dia kan. Muka hodoh tak putih macam orang lain. Gemuk 200KG. Itu kelemahan dia.

Tapi setiap kelemahan itu ada kelebihan dia. Tapi love is blind. Cinta itu buta. If kau cintakan dia, jadah kau akan nampak kelemahan kelemahan dia itu kan? Tapi jangan pula kau butakan hati kau sendiri.

Eh tapi kalau kat YM pun dah pervert semacam je baik jangan jumpa babe. Bahaya orang macam ni. Silap silap diri sendiri yang jadi mangsa rogol. Hati hati lah bila berkenalan dengan orang kat alam maya ni. Ada baik buruknya.

Apa apa pun. Satu je persoalaan tak kan sampai bebila pun nak bercinta melalui alam maya. Macam tak ada penghujung sahaja cinta macam tu. Someday you have to face him. Berkawin, have sex and have kids.

Selamat menempuh cinta alam maya dengan jayanya :D!

25 ulasan:

dunia penuh hatred berkata...

aku pernah buat cinta internet tu jadi realiti tp akhirnya gagal.

dan aku kne trime yg aku dah tewas dgn kekasih lamanya

shandye. berkata...

terkadang aku pernah juga terfikir untuk hentikan kegiatan menagih cinta siber ni.

tapi aku akui kerana muka tak segak mana, harta sejengkal cuma. makanya sangkut di sini sudeyh.

sebenarnya aku akui ada juga hubungan aku yg bermula dari ruang siber yg bertahan. agak lama la jugak. setahun. ok la tu.

tak kisah la bermula dari mana pun. stail tradisional jumpa kat bustop mahupun terserempak sebab si dia mutual friend kawan kau jiran sebelah rumah yg anaknya pergi mengaji sekali dgn adik bongsu kau itu. apa yg penting: ikhlas dan mahu berkawan. tak gitu?

lelaki [tanpa] emosi
monyet merah jambu menulis
ngomelsikit.

Jemari MonteL berkata...

ermm...penah alami... tp tak kekal... bile kite ikhlas x semestinye pihak satu lagik ikhlas.. kalo yg pervert laks, haisshhh awal2 lagik ako dah ban org gitu.. baru kenal tak sampai sejam dah nak ajak borak sex??? WTFishhh????

Kembali Senyum berkata...

aku kuno sikit. kenal kat myspace sbb masa tu Facebook x bape nak gah lg.
tp amik mase setahun baru dapat terime BF aku tu. still x boley trust sumone 100% kan. so, cinta alam maya ni, mmg kene jage2. n ade je yg hensem ngorat gune intenet. wee

Dale berkata...

alhamdulillah, masuk tahun ni hampir genap 2 tahun. so how?

hana berkata...

erm..
x pernah pun kenal cinta x kesa cinta alam maya atau pun realiti..
muhahaha

vanilla berkata...

fyi,ak ngan encik pakwe berkenalan tru virtual world jugak.n alhamdulillah ak rase relationship ktorang berkembang dgn jayanya.

dari virtual world ni kite boleh tahu perangai,cara pemikiran sum1 tu n eventually bile kite kwn dgn die,kite leh je rase serasi dgn org tu,tanpe kite amek kire physical appearance die.it is a good thing pade aku sbbnyer in my opinion,look doesn't count at all.

dlm dunia ni ade je golongan keyboard warrior (hari2 24/7 duduk dpn laptop/pc tgk dunia dari situ je)so xkan kau expect diorang jumpe dgn so-called soul-mate kt supermarket?

hmm pade ak,jgn terburu2 la kot if betul nak kawan dlm virtual world nih.try to have a good self barrier dlu.jgn sng sgt pecaya org.pandai2 fikir senirik.

cerita-gadis-ini berkata...

oh NO!..saya pernah hadapi lelaki yang pervert tunjuk kote...giler!..pastu terus block dia..mule2 kat skype ok...2,3 kali dia buat mcm 2...dengan skype2 saya delete..sampai skang tak install skype..jijik ok!

anies anessa berkata...

aku tak penah percaya cnta dunia maya nie...bg aku,org bole mnipu dgn gambar depa,ayat2 depa n mcm2 lg laa

putra87­™ berkata...

dah lali dh ngn cinta siber ni... siyesli sng dapat.. n sng sgt nk ucap kata syg or i luv u or nak mntk kapel... tu yg wat jd bosan...

sbb tu set barrier utk dr sndri n org yg kta knal kt dunia tenet yg kta nak bercinta utk jmpe dlu n ucap sy nak lamar awk scara realiti...

siyes pnh wat.. n xmnyesal pn mncuba... skali jmpe, mmg akn kurg bosan la.. psti mau jmpe lg... lbih drpd bercinta dlm tenet...

RoseHana berkata...

@hana
suatu masa nnt..akan kenal cinta..
skg cinta pada Illahi..insyaallah=)

aku juga kenal dia di alam maya.. dan alhamdulillah..dia membuka hatiku semula..=)
bagi aku tidak kira cinta alam maya atau in real world..
kalau nk jumpe org yg tipu2 ni kat mane2 je..harap2 kite jujur pada diri sendiri..setuju dengan vanilla juga=)
Semoga Allah merahmati semua.amin=)

Cik Nursya berkata...

i pon penah jgk cinta fb2 nih.. tp x penah lah plak webcam ke ape.. huhu

Cha Gloxinia berkata...

AKU DAH FED UP DENGAN CINTA SIBER. SERIOUSLY


=/

puteri_kebayan berkata...

my bf skang, kami kenal mlalui fesbuk. alhamdulillah, dah setahun. family pun ok. dah restu. skang serahkan pd jodoh je...

ada baik ada buruk cinta intnet ni... so, kena pandai2 lah...

little ain berkata...

nice :)

btw, caption kat gambar tu, selepas perkataan 'to' kena jadi root word. jadi 'approach'.

DidyaJustsaythat berkata...

Memang tebaik lah.
post ni betul dekat dengan hati weh.

:'>

~Raihayu Raney~ berkata...

seronot bace bab2 cinte alam maya ni...
sbb ape yg aku lalui, x tersame pulak ngan ape yg org dok kate...

bmule dr YM, bwk ke MYSPACE (zmn kuno) maka hbgn aku dgn si dia dah pun menjangkau 3 thn bln may ni...

smuanye bab cinte ni tpulang pd diri msg2..kne ikhlas, kne respect...

but xde la knl kat YM then tros bcinte dpn lappy x hengat dunia...
bile da mule nk knl hati budi tu, juz branikan diri utk face 2 face...beradalah anda didunia indah percintaan..ewah...

hope,doakn aku dgn sidia bkekalan hgga akhir hayat..amin

Maher berkata...

"bukan takat tunjuk kote"

apakah? jadi maksudnya tunjuk kote is one of the prerequisites?

zzzz

chummy cliche berkata...

ada pro kontra... pandai2 nilai dan yang pasti jaga diri sendiri..

Tanpa Nama berkata...

dh hampir 7 tahun kenal dia...kenal dr YM...tp bln 2 2011 br serius kapel =D...

kc kasedah berkata...

aku kenal ngn boipren aku masa mula2 kwn b4 declare pn dr internet. tapi mmg aku perhatikan boipren aku mmg suka ngorat makwe2 kat internet. mmg tabiat kn? so kalau gado sbb makwe2 kat internet la. how come? HAHAHAHAHAH

eera berkata...

Dulu, kenal bf melalui alam maya. Masa tu YM. Berkawan almost 1 year, then baru ada keberanian nk jmpe. itupun jmpe kt shopping complex.

dia ckp jmpe kt tmpat org ramai, just in case dia nk rogol, aku boleh jerit mintak tolong org ramai. sarcastic gila mamat ni.

anyway, lepas dh jmpe dua tiga kali barulah decide nak go on further.

mmg betul la masa 1st time jmpe, mmg bukan apa yg kita bygkan time ber-YM. Tp dia awal2 dia dh warning yg dia x hensem dan gmbr dia pun aku tgk.. 'bese-bese je mamat ni'.

tp skrg ni, dh almost 5 years in a relationship. Insya Allah hujung tahun langsung la kot. =)

Tanpa Nama berkata...

nak kate cnta cyber ni xelok,x gak..ikut nasib..ade kwn aku bknln kt tagged..n skang dh nk kawen..klu ko jmpe org yg btol2 org,yg btol nk cr jodoh or couple kt internet,ok la..

dina darwina berkata...

nice..ada gak cinta alam cyber ne dn mereka dh kawen sweet kapel

Amoi berkata...

I like to read you all punya cerita.

BEST

:D