24 Januari 2011

Lu Kejar Gua, Gua Kejar Lu. Cer Citer Cer Citer.

Hi Geng,

Bersama lagi dalam entry oleh ER. Sebenarnya gua dah lama nak tulis pasal benda ni. Biasalah, gua kan tulis pasal 'percintaan dalam dunia urban.' So, hari ni gua nak berbual pasal aksi 'kejar mengejar dalam percintaan.'





Pernah tak lu orang sendiri atau orang yang dekat dengan lu orang, jenis yang suka kena kejar dalam menjalinkan hubungan. Maksud gua, ada satu mamat ni suka lu, lu pun suka jugak, tapi lu buat buat jual mahal sebab lu suka tengok mamat tu terkejar kejar dekat lu. Pada lu macam,

'Biar ah mamat tu kejar kejar gua, best apa. Kita tengok berapa lama dia boleh tahan.'

Pada gua di zaman serba moden lagi pantas ini, semua benda bergerak laju. Gua rasa memang tak salah kalau lu orang nak jual mahal sikit tapi agak agak ah weyh. Kalau stock tunggu bertahun tu memang tak dapek la den nak nolong weyhhhh.. Boleh tapi setakat seminggu dua tu okay la kan? Kalau hati dah suka, nak tunggu apa lagi? If perasaan tak berapa nak sure, how can you know if you dont give it a try honey?

Lagi satu, gua rasa dunia sekarang ni dah cukup complicated so tak payah nak complicated kan life lu orang. Kalau suka ON, kalau tak suka, jangan gedik nak layan, nak bagi harapan. Kalau tak suka, confess, blah. Kalau rasa suka, gembira, stay la sampai mati walaupun hari hari kena makan plempang se das dua.

Face the fact. Pastu mamat tu dah give up, baru lah rasa terkitai kitai macam left out. Nak menyesal pun tak guna. Mamat tu dah ada gf baru. Then rasa nak sedapkan hati, cakap lah yang minah baru tu easy gila. Hellooooooo? Sape suruh lu nak tarik tarik tali bagai. Kejap nak, kejap taknak. Last last lu habuk pun tarak.

Kenal seminggu dua kalau lu orang nak terus couple pun boleh apa. Lepas tu lu explore la each other. Okay what, interesting apa. Habis kalau semua benda pun dah tau, after declare apa je tinggal? Terus lu rasa keseronokan masa mengejar tu dah habis. Last last hampeh.

So hipotesisnya ialah: Semakin cepat kita mengenali seseorang, semakin cepat kita mengetahui sama ada dia untuk kita ataupun tidak, jadi semakin senang kita membuat keputusan sama ada nak meninggalkan mereka atau tidak, so semakin kurang masa yang terbuang.

Mana tau lu orang punya terlari lari stock 6 tahun, bila dah rapat baru tau mamat tu hampeh. Cehhhh.. terbuang masa 6 tahun tu dok lari sana sini. If betul lu orang suka tapi belum bersedia, confess depan depan. Suruh mamat tu teruskan hidup dulu. Kalau jodoh kuat adalah. Ni kesian gila kat orang yang tertunggu tunggu.

Last sekali bagi gua:

Perempuan: Tak suka jangan layan!
Lelaki: Dah try 3 kali still takde good respond, sila angkat kaki.
Perempuan/ Lelaki: Sudah sudah la tu nak jual mahal sangat, takde ke mana la. If u think that ure worth to wait, then u better be damnnnnnnn goooooodddddd okay?

Kita hidup tak lama mana pun, penuhilah dengan kasih sayang dan jadikan lah hidup kita semudah yang mungkin. By the end of the day, it still depends on u. Ure the one who make decision.

Last but not least,

There is no bullshit thing that MEN ARE FROM MARS, WOMEN FROM VENUS.



 MEN AND WOMEN ARE FROM EARTH. Thats it!

22 ulasan:

Mr. Swift berkata...

Haha, siape yg kate Men from Mars? Kuang ajag betul. 0.O


Psst! : HURRY GIRLS! The Most Unacceptable Contest Ever In 2011!
Psst! : Opocot! Girls Favourite Quotes.
Psst! : Kawan? Ada ke yang lebih baik dari yang terbaik?!

theBentPencil berkata...

err....

I read that one book, the title is "why men love bitches." I can't remeber who the author is, but I kinda agree on what she says, that men's intrest will go away real fast if the girls seem to easy.

so jual mahal is apparently the 'in' thing now.

and oh, yeah, first?

Indah Fallen berkata...

Aku sangat setuju dgn hipotesis ko ER..
Semakin cepat kita mengenali seseorang, semakin cepat kita mengetahui sama ada dia untuk kita ataupun tidak, jadi semakin senang kita membuat keputusan sama ada nak meninggalkan mereka atau tidak, so semakin kurang masa yang terbuang.
Terasa sengal bru tefikir skng..
membazir 2 taun aku je slame ni..
last2 Terfaktab!

Elena Reeney berkata...

mr swift: entah orang planet mana ntah:

ze: hmmmmm.. i lebih refer this thing pada orang yang suka main tarik tali then last last melepas. btw, it still up to individual kan?

indah: kannnnnnnnnnnnnn? last last terfaktab jugak! demmmmm!

sicomot-comel berkata...

hahaha...
jom maen kejar2 ! hahaha...

lawak giler la law ada drama hindustan dalam zaman maju neyh..
hohoho..

owh,, tak suka jgn layan. ;)
baekk boSs

eiffel berkata...

byahahahahaa..tips bercnta ke hapa ni wey xP

ingt tuh wahai pompuan...xsuka, jgn gedik2 nk layan...

er, cmne lak klo dilemma?

Wahida berkata...

"Men are from Mars, Women are from Venus" is currently outdated. Please refresh your mind. Hehe :)

Gosh! Girls' Language

nuhus berkata...

kenapa bila straight to the point,orang kata selfish?

diorang lagik suka rugi masa/duit/tenaga ka?

Along Usop berkata...

hahah tu la masalahnye..
bile kasi hint dok tarik tali..
pastu org dah slamat ngn org lain..
baru taw yg die mmg nak..
gr.. sesal dulu pendapatan.. kendian.. pasrah jele..

kc kasedah berkata...

huahuahuahuahuahua kes kejar mengejar n main tarik tali mmg ada dlm relationship gua masa mula2 tuh.
ala now gua ngn dia still bersama jugak. ok la. tp jgn jual mahal sgt.

aizati azman berkata...

love this !

2 thumbs up !

eszol berkata...

love is game

so play it wisely n skillfully

Akulah Aqilah Itu berkata...

hahahaha! betul2.. sume makhluk bumi gak. datang mana marikh nya. =P

alienwithouthename berkata...

ada ke patut nk men kejar2. kalau aku tackle someone yg jual mahal ni. aku x stay lame. bek aku blah je...

*owg ke 1001 follow this blog :)

Lee Yna berkata...

alienwithouthename: like100x

nih kes pompuan jual mahal..kalo lelaki jual mahal? da la lelaki xramai sekarang..tteeeetttttt~~
hehehhee...

bukan penggoda berkata...

inilah pasangan entri 'Jual Mahal' gua dulu. kehkeh.

Hellioz berkata...

ok la.
gwa nk konfess ni
gwa suka lu ER
jom kawen nak?
kahkahkah~



































*trollface.jpg

vampire's lovex berkata...

ikut pasaran semasa sudaaaaaaaa....takyah nak jual mahal2 sgt...agagaga

nadia berkata...

sumpah aku suka entri ni

Fieqa berkata...

best2..entry ni..

farah berkata...

sorry.. x berapa setuju dgn ayat ni. "There is no bullshit thing that MEN ARE FROM MARS, WOMEN FROM VENUS"
ya. mmg kita semua from earth. tp perempuan dan lelaki mempunyai sifat yg berbeza n amat ketara. buku MEN ARE FROM MARS, WOMEN FROM VENUS ni membincangkan tentang perbezaan yg ketara tentang lelaki n perempuan. lgpun itu hanya 1 perumpamaan tntg betapa besar perbezaan pmpn n laki. sy pnh bc buku "Aku terima nikahnya" by Saiful Islam. dia pun sarankan kita bc buku tu ntuk lebih memahami pasangan sbb tuhan dh jadikan lelaki n perempuan itu dgn sifat yg berbeza.

Tanpa Nama berkata...

laki yg gua knl still lg terkejar kejar kt gua even dh 2 taun gua jual mahal.tp xpnh give up.. pas hbs stdy nnt gua bru nk sruh dye msuk minang trs..biar suprise skit..haha..

siyes gua ckp, laki skrng lbh prefer yg jual mahal sbb nk cr yg btl2x blh bt bini..