12 Januari 2011

Gaya Dump Paling Kejam Dari Seorang Lelaki Yang Gua Nak Ajar

Sepanjang hidup gua mengalami kisah-kisah epik percintaan. Gua melihat proses dump berlaku dengan aneka susun silang kata(variasi). Ada yang cara baik seperti straight to the point buat confession elok-elok pada pasangan kata nak putus. Ada yang cara kurang baik seperti memberi pesanan paling ringkas 'Kita break-up' di henset kemudian terus diam membisu tanpa penjelasan. Ada yang cara annoying seperti menelefon radio Sinar FM dan meluah kan kata-kata nak break-up dengan di selaputi madah berhelah bagi satu Malaya dengar.

Namun, ada cara yang paling kejam sekali. Ini gua nak ajar. Dengar baik-baik.

Lelaki yang berkarisma. Kerap menggunakan cara ini untuk lepaskan diri.  Sapa yang ajar gua cara ni? Takde sapa ajar, ia berdasarkan pengalaman pemerhatian gua saja.

Kalau gepren lu tu memang dah tahap menyemak gila babi. Annoying dan lu memang tak suka sangat-sangat. Dan dia pun banyak sakitkan hati lu. Lu nak dump dia. Dan lu ada secebis sifat dendam dan sarkastik level five point four. Gunalah cara ini. Namun, gua nak bagitau. Cara ni hanya efektif pada cinta long-distance relationship mengikut pemerhatian yang gua lihat.

Step pertama minggu pertama : Create satu pergaduhan remeh. Seperti pergaduhan yang melibatkan 'janji' yang tak di tepati. Contoh nye, janji nak top-up ke, janji nak bank-in ke, janji nak datang ke. Dalam step ini, lu boleh semai sedikit ayat tuduhan seperti 'awak dah ada boipren lain kan?' Kasi panas skit.

Step kedua minggu kedua : Puji lah dia, merayu dan minta maaf salah silap. Gunakan ayat manis seorang lelaki untuk bagi ilusi pada gepren lu macam dia rasakan yang lu adalah masa depan dia. Minggu lepas bergaduh, minggu ni bersayang-sayang. Ini semua permainan psikologi untuk meyakinkan hati perempuan.

Lain macam? Abaikan.

Step ketiga minggu ketiga : Step paling sukar. Senyapkan diri. Jangan telefon, jangan mesej, jangan kontek gepren lu walau apa sekalipun di twitter, fesbuk dan sebagainya. Elakkan diri berjumpa dengan dia. Step ini akan berlanjutan selama 3-4 bulan. Dalam step ini, lu sebagai lelaki yang berkarisma, boleh lah cari gepren lain untuk geli-geli sepam dua. Dalam step silence ini. Gua yakin gepren lu yang tadi tu mesti dah menggelabah tak tentu hala. Tak keruan. Seperti di gantung tak bertali. Jangan risau, takde kes bunuh diri. Melainkan kalau gepren lu bukan Islam. Orang Islam ada sedikit paranoid dengan bunuh diri kerana telah di didik dengan pemikiran 'bunuh diri, Tuhan tak terima bumi, masuk neraka, kubur asing dan memalukan keluarga'.

Step keempat setelah lepas 3-4 bulan : Dalam 3-4 bulan ni, lu mesti kena ada gepren baru. Untuk show-off pada gepren lama lu. Time ni barulah baru boleh balas kontek dari gepren lama. Bagi dia tercengang. Bagi dia rasa dalam pemikiran, lu berada di atas bukit sedang melambai-lambai kegembiraan dan dia berada di bawah terkapai-kapai kesedihan yang sangat pedih. Sudahlah digantung tak bertali, bila dapat kontek, sudah ada yang baru. Pedih beb. Macam ada pemutar skru philips di cucuk kat belakang badan, kemudian pemutar skru itu di putar-putar bagi tambah rasa sakit. Ouchh! Best sungguh kau dapat permainkan dia. Har har har (gelak jahat)

Step kelima step penutup: Barulah bagitau. Yang lu sebenarnya dah lama nak dump gepren lama lu tu. Dah lama nak clash. Bagitau sebab nya. Beri sebab yang sarkastik, paling pedas, seperti alasan 'saya dump awak sebab awak busuk'. Ini semua untuk menambah kesakitan dan kedukaan. Bagi dia meraung segala-segilu. Padan muka dia.

.......................................

Dan itulah cara dump paling kejam yang gua nak ajar. Cuma gua nak bagitau satu benda yang lu orang kena faham mengenai penulisan gua ini.

Ia hanya sebuah dedikasi pada peristiwa yang gua lihat. Jangan lu orang ikut dah ler. Jahanam dunia. Buat gurl, jika korang terkena step macam ni, be careful. Sengaja gua elaborate bagi lu faham betul-betul cara kejam ini.

Apa-apa sekalipun, kalau gua jumpa lelaki yang guna cara ni pada perempuan yang baik. Memang gua nak ambik kayu snoker, tonjol dia sampai lunyai. Barua punya jantan, menyusahkan orang!

p/s : Aku dedikasi kan entri ini pada teman baik aku yang menghadapi situasi sebegini. Be strong girl!

63 ulasan:

rozy asrawaldo berkata...

itu lelaki. perempuan punya style macam mana pulak?


gahh sekali kena batang hidung gua. tak pasal2 gua fobia couple kahkah

Naqib Mohamad berkata...

gua terkena lebih kurang mcm ni la. gua noob. gegirl buat kat gua beb!

eszol berkata...

ek eleh

x kejam sgt pon

common la

da la tutorial lu bg period sampai sebulan lebih

klau da couple tahun2 boleh la guna

klau couple one two three one nite stand x bpe nak menjadi

nak lagi kejam

lu senyap gila,delete fb,twitter,mespes,prenster n sume

sruh mmber lu kencing itu pompan ckp da mati

pastu lu g bwak karo mana2 pastu gi kongkek biar kantoi dpan gepren lu tu

tu baru boleh consider kejam

confirm 37.77% lu kene simbah acid,x acid gula2 getah,tak pon cuka getah

that's all

redbean berkata...

kalo ppuan pn, maybe guna cara sama kot. harus bersiap sedia..haha

atikah berkata...

time nk couple pndai terhegeh-hegeh
da nk putus pusing2 lak
pegi dpn la ckp
JOM CLASH!!

loser gile

afrohead berkata...

gilababi kejap step ni

hentakbelipat berkata...

gua takut kalai girl yang kene tu bukan bunuh diri..die bunuh lu..hehehe

diari.seorang.gadis berkata...

tanx alexiaaqram
u make me realize sumthing..

mybe skg ni die ngah wat step mggu ketiga kat aku..mcm layang2 putus tali dah ni..haha sedih nak mati tah nape die buat aku camni..puas tye..xberjawab..
rase terfaktab gile (pinjam ayat jap)

xtau la bile smpai mggu keempat nti..kot2 die cube tjuk awek baru kat aku..aku xmo tgok..aku akan pesan die satu je..'semoga dia bahgia ngn pilihan dia'

mood : sedih nk mati...
prasaan skg : tgok laki lain depan mate pon..cam xde ape..xde mud..xde prasaan..dems~

bile pikir2 balik aku xptot nyesal n mrh die..sbb aku sniri pnah pilih die dlm idop aku..n aku pnah bahgia ngn dia..
jodoh je mgkin xde..so nk xnk..kene accept..

p/s lgi : entri alexiaaqram kali ni mmg aku tacing siut..bahahah..T_T

Elena Reeney berkata...

pada gua nak paling kejam, tetiba je lu buat buat tak kenal gf/bf lu okay tak? mau tak meroyan plak nnti. konon habis ilang ingatan. maknanya tak bayah delete fb segala bagai. biar je. kalau dia tegur cakap 'do i know u? gf? sorry lah, i xkenal u and i xde gf. u ni salah orang kot?'.

haaaaa.. mesti best gila. tetiba rasa nak praktik kan boleh?

Bro Framestone berkata...

he..23x sengal punye entry.. 5 minit bro habiskan masa untuk membaca dari atas sampai kebawah dengan penuh berperasaan

pe2 pun memang menarik

bro pernah je buat depan2 benda nie... xpayah pun percintaan jarak jauh huhuhu

zyra j berkata...

ahh dah pernah kena camni. demmit!

ikan berkata...

ok.
da penah terkena!
bengang gile
nasib aku baik.
kalau tak,
aku santau ex bf aku
aku bikin patung voodoo,
aku kentut2kat patung tu.
bia dia mati sesak napas!

gantung bertali,tak best!
kau buat org,esok tuhan balas balik.
*ok i emo T.T*

jijie berkata...

bapak kejam.. haha..
aku penah kene camni. tapi yg best aku kuar dengan lelaki lain dalam tempoh sebulan saje lepas tu.. so sape dump sape? haha

AlexiaAqram berkata...

@rozy

perempuan? tunggu entri len dari penulis len. mesti diorang akan terangkan punye.

@eszol

cuba kau tanya kat orang yang pernah terkena. aku gerenti dia akan cakap

'kejam weh dia buat aku mcm ni'

lu tak pernah kena mungkin lu boleh cakap.

@redbean

betul betul betul.

@atikah

JOM!

@afrohead

gila bai. gila.

@hentakberlipat

haha. itu memang mungkin. cepat tangkap!

@diari seorang gadis

be strong babe. be strong. jangan mengalah.

@elena

cara tu tak di panggil kejam. mungki perkataan sadis lebih sesuai. tapi, series cara tu memang nak kena hentak jugak lah.

@bro

ye ke? hahahah!

@zyra

yang lepas, biar di jadikan pengajaran.

!

sarahunny berkata...

EX aku guna few of these kaedahs yg ko bagi ni. berkesan. sbb tu lah EX..

aNNa maRdHiaH berkata...

pergh ! memang sadis ar ..
aku tak penah kene camni tapi aku yg kenekan owang de la ...

padan muka laki tu . hahaha ...
sebelum die dump aku,aku dump die dulu ...bile die online fb,aku cepat2 sign out . selisih pun aku buat2 tak nmpk die .sekali die antar msj ..
"xpela kalo i dh xde dlm ati u . semoga bahagia ngn bf br ." hahahaha ...

ziema zain berkata...

wahhh...
wahai penulis blog, cara lu tulis macam wa kene je skang ni. bf gua tetibe je buat2 diam kan.??? tp xpe la, pe dehal, wa leh je Cari laki lain, dia pun bukan baik sgt pon. hahaha mmg wa xleh bla la kan, long distant relationship, depan mata pun xleh nak trust, pekan lg long distant. mmg wa cari lainla kan. hahahah
btw, thanks la wahai penulis blog, sbb b4 dia dump wa, wa dump dia dulu... hahahah ( gelak evil ) !

nursyafiqahjamaluddin berkata...

saye rase sedih plak kn bace bnde ni. bkn per. skarang ni mmg becinte ceni eh fesyen nyer? mintak jauh... cinte tu kan perkara yg baik. nape la nk cemarkan nyer.. mintak2 crite cinta aku tak le tragis ceni.. amin.

Elena Reeney berkata...

cara terlampau kejam:

tinggalkan awek bershwal sebab nak kat anna raffali.

*apsal dieorang ni asyik menggaanggu tidur malam aku ah?

kahthankxbai.

Elise Sallehudin berkata...

hahhaha..aku kena dump cmnih r.last2, bile diorg naik status "in relationship" kat fb, aku siap komen"tahniah"..tgk2 esok, gf baru ex aku bg mesej kat fb, mintak maaf..cam sial..mmmg mintk lempang kan? hahhaha...

Penulis.Sahaja. berkata...

tolong ingatkan aku, penyeluk masa saku, geli geleman tidurku,

dump cara lagu. nice.

MATAHARI berkata...

tu telus punya pengajaran nak bagi ajaran kat sesiapa yang nak terkena.
perit tekak kena telan tak pe ye dak?

iZaTy kHaiRiNa berkata...

maaakkk aaaiiihh..memg kejam...kalu nak break, ckp je la trus trang..kan senang..x de la sakit ati sgt..hehehhe...

Tanpa Nama berkata...

salam semua..

kepada makwe2 kat sini yg single dan mencari bf, meh kita berkawan.. hahaha
kalau mahu, respon sy. saya tiada blog.
terimakasih!


-sayalelaki-

Elena Reeney berkata...

-saya perempuan-

kthnxbai

apsal aku terikut cara @bukan penggoda ni? haiiyoooo

SangDaraPujangga berkata...

laki2 yg guna cara nih bila dorg dah bosan dgn awek sedia ada dorg tu.....dan at the same time dorg dah jumpa pompuan yg lebih baek dan ada something special yg takde pada awek dorg....sorry ayat sampah.

Mira berkata...

pergh
aku pernah kena kot cm ney
tapi aku tau reason dia buat cm tu 3thn kemudian
tp dia xde ar ckp aku ney busuk an.hahah

mmg kejam lah spe buat cm ney !

tira azhar berkata...

sumpah kejam. agak-agak memang terputus jantung aku dengar....

Shareeza berkata...

this 1 is fucking true!!! dh lama gua xcarut... but i hv to admit... this steps are really happen in my r/ship with my ex... cuma step nu 5 lom lg la.... bru kna dumped sebulan ps 4 thun aku setia kt die.... tp aku tau die dh de gurl len, half a month after we broke off.... shit... no wonder la memula nk gdh ngn aku,pastu baik plak... jnj nk date la... then tetiba xjd, nk clash salahkan aku ckp aku ego la. n mcm2 shit lg!!! the best part,putuskan hubungan ngn aku dlm sms je... 'mulai arini,sy lepaskan awk.. sy xleh thn ngn sikap ego awk'... bullshit!!!! aku call xnk jwb.... guys... be gentlemen k... nk mintak putus or nk dump awek korg,ckp dpn2 r... biar btol2 brani,ade teloq!!! ni x,stakat dlm sms,budk 2 tahun leh type ayt putus cmtu!!! patutla aku xnmpk die sedih lgsg... aku je cm org giler nangis tiap2 mlm... emosi xstabil... xdpt tido mlm.... n mcm2 lg krana die.... tp die syok bahagia ngn org baru...

Misshy Innz berkata...

okay .
gua pernah kena.
dem !

AlexiaAqram berkata...

buat mereka yang pernah terkena. aku ucapkan semoga tabah dan cekal menghadapi percintaan yang lebih baik. tak sangka plak ramai yang pernah kena benda mcm ni.

@elena

nasib baik alexia muka macam anna rafalli. eh? ke sebenarnya alexia adalah anna rafalli? eh?

@penulis sahaja

dan-dan time ni lah ang nak mula nyanyi pulak dahhh.

TheBentPencil berkata...

@Shareeza

kepada anda dan diari seorang gadis, be strong. Bukan takdir anda nak dapat that flaming hot pile anyway. eh nak dengar satu cerita tak?

sorg rakan ku kena begini. tapi bukan 2-3 bulan. enam bulan! lepas tu dump pakai msj. biasalah.

LIMA TAHUN KEMUDIAN,

awek sudah ada pakwe baru. dah bercadang nak 'ikat' dah pun.

si lelaki? sudah jadi gemuk, single sampai sekarang. sekali sekala contact awek lama balik konon-konon rindu.

Baik punya karma.

Bak kata Azwan Ali, kau hado?

Fiq Vertigo berkata...

cara2 ni boleh wujudkan ex yang sgt2 evil macam citer scott pilgrims ko tahu??

AlexiaAqram berkata...

@fiq

aku tahu. malah aku sendiri ada ex-evil. heheheheh.

Fieha berkata...

dem ah!
mcm aku tkena skrg!mcm2 alasan dier bagi!asyik carik gado pastu nk salahkan aku plak!
konpem ah dier dh ade betine laen
puake betol!buang mase aku la weh becenta dgn jantan mcm ni!! (emo melampau)


xpe2..ALLAH itu maha adil, ALLAH sentiase mndengar doa org yg teraniaya

Artoone berkata...

bumi itu bulat.

nurliani ahmad mustafa berkata...

terbaik aqram! hehehhe.tq!

seorang mamalia berkata...

aku kena macam ni. cuma dia tak ada awek laen je. tapi aku tak tau lah kan. pergilah mamp* sama dia.

cik helena berkata...

kenapa exactly the truth eh??


tu lah yang jadi kat aku setahun lepas.yang paling perit dia kapel ngan dak opis aku jugak n kawan aku jugak so semua satu opis.agak2 kalau ikut sakit hati aku mau aku bunuh 2-2..tp macam ko cakap,sebab aku islam =)

sekarang aku ok..tp jangan harap aku nak maafkan lelaki tu.titik.

Cik Bucken berkata...

perghhhh~ terkesima bace..kejam sgt nih!nk tonjol2 ngan poolstick jugak!

AlexiaAqram berkata...

benda nih realiti, cuma jarang orang dedahkan. sebab sedih sangat kot?

Shareeza berkata...

jangan pernah katakan bahwa
cintamu hanya untukku
karna kini kau telah membaginya
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
* maafkan bila memang kini
harus kutinggalkan dirimu
karna hatiku selalu kau lukai

** tak ada lagi yang bisa ku lakukan tanpamu
ku hanya bisa mengatakan apa yang ku rasa

reff:
ku menangis membayangkan
betapa kejamnya dirimu atas diriku
kau duakan cinta ini
kau pergi bersamanya

ku menangis melepaskan
kepergian dirimu dari sisi hidupku
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

repeat *, **
repeat reff

ku menangis
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

Shareeza berkata...

bodoh btol... lagu tu mmg kna ngn jiwa aku skg~

piNky LuCiA berkata...

alhamdullillah. aku tak pernah kena macam ni. huhu. haru dunia kalau jumpa lelaki macam ni. haha.

s h a f i q h a s h i m _____ berkata...

pergh bapak kejam :p

siti berkata...

erm.. xpernah kena lg mcm ni..

tp if i kena dumb..i will make sure he suffer gak, suffer mcmana?

dia akn sakit sbb tggalkan i..sbb dia xkan jumpe dh yg sm sperti i..

kalo kte baik, jujur n ikhlas dlm perhubungan xyah sush ht ditinggalkan, sbb nnti Allah gnti yg lbh baik.. lantak dia la..

biar dia jahat dgn i, dumb i ke ap ke.. tp i will never do the same..
i serah pd tuhan tuk menghukum dia.. and he will suffer, sbb he never meet the same girl like me.

sbb tu kalo nk cr, cr lah yg beriman..no couple2 k..xde pekdah pun...

kalo nk ad perhubungan biarlah kerana Allah, sbb nk mendirikan masjid.. niat baik pasti ad pengakhiran yg baik...

i really have a nice story to share..tp x muat lak kt sini..

Tanpa Nama berkata...

jgn berdendam sgt lah. huhuhu.

diari.seorang.gadis berkata...

@TheBentPencil

tanx bent..
ex dah gemok..pastu kontek2 awek lame balik...?konon2 rindu? adoi.. what the fish..haha..erm

farah berkata...

pernah kena macam ni.., rasa mcm dh lama giler., tp bile kire2 blk, baru 6 bulan lepas.

but past is past. malas nk dikenangkan benda yg sedih2. time jadi tu pun ramai kawan2 bg semangat, suruh jadi strong.,

biar la dia bahagia ng pasangan dia, biarlah dia nk kata ape pun pasal aku, biarlah dia terus gembira dgn band dia, yg penting gua ada impian gua sendiri.

baik teruskan hidup, kejar cita-cita2 dari terus igtkan lelaki cam dia. heee ;D

chaya^aine berkata...

STEP 3 : SANGAT KEJAM..!!! tak berperikemanusiaan..pentingkan diri sendiri..kalau ari ni lu buat orng satu hari nanti lu pulak yg akan kene..ingat pompuan takde pasaan ke..ckp direct tu the point lau dah tak suke..tp lau pompuan yg mmg jenis tak le time koo mintak putus..kene kot wat camtuh..huhuhu..tp kejam sangat la..tak baikkk...ishh ishh ishh...

Tanpa Nama berkata...

penah kene cmni....hmmm
dan plg xleh blah....dia akan sentiasa ade dlm hidup aku pon... .sbb dia bestfen bf aku skrg....dan gf dia skrg pon kwn dgn aku....
siyes aku xleh hadap kot benda ni memula sbb gf dia semak dlm relationship aku dgn bf aku....dan aku carut mengamuk bagai kat fesbuk dan twitter.... lepas tu da baik balik....dan bf aku xtau pon sal aku dan bestfen dia....
utk mamat tu....sume kisah hidup dia dlm tangan aku n dan ex gf dia before ni sume aku kenal.... tunggu mase aku nk heboh kecoh je....tapi aku masih waras lagi...walaupon bertahun macam nak gila aku hidup dgn air mata dan pegang janji manismu dulu....x apa la...janji ko dan awek ko skrg x semak menyemak dlm hidup aku n bf aku sudahla....mmg aku cincang2 la ko....

zey berkata...

gwa sokong 150%!
cara ni mmg efektif utk long-distance-relationship!

can u spell? :) berkata...

aku kena la dgn girl mcm ni

Tanpa Nama berkata...

skang kat step no 3. so need to stanby dari segi fizikal, mental, jiwa raga ni ! WTF !

yaya berkata...

yang ni lagi laa species laki tak guna haha. telah meng sharekan di fb.

Wahida Nasution Thakhrim berkata...

saya adalah mangsa ditinggalkan dengan cara yuang sebijik macam diatas..

misz Qahirah berkata...

saya mangsa step yg ke 3 (T_T)

Tanpa Nama berkata...

sedih r laki wat gurl cam ni..km pn ade perasaan taw..sbnrnyer baru terkna.pling sediy die wat mcm2 spy aku yg mintak putus padahal die da ade gurl len..smpai mak laki tu pun ckp perempuan perampas xsemestinya bahagia. syukur at least mak my ex still ok ngn aku..huhu..but life must go on..trust to Allah..org bek tuk org bek..mgkin die bukan terbaik..

Tanpa Nama berkata...

waktu nk kapel sggup wat pe je..nk putus tggalkn cam tu jer..klu tau, xde la setia smpai 4 tahun ngn die..what u give u will get back..syukur kna b4 get engaged o married. actually km da rancg tuk get engage..hhhuuuhuhu..learn from mistake..

dot dot berkata...

saya sakit hati ah dgn entri ni. agak tertusuk ah.

x baek la korg wt gini.
kite pn ada prasaan.
sampai mkn nasik x leh nk telan.
tengok ayam golek dpn mata bli la konon2 arini nk makan. tp x leh telan.
korg x tw prasaan kite.
klu x nk berhbg ckp terus trg ah. x yah nk disappear mcm buih.
ktorg buleh trima lah klo ckp.
klu wt mcmni ssh tw. gntg x brtali.
2 3 4 bln x kontek tiba2 muncul balik. x ke sakit der. menangis.

entah. x leh nk discribe dgn word lah. ssh.

tapi ape2 pn ingt wahai hamba ALLAH
jgn ingt nk senang dunia je. ingat akhirat jgk ah. sakit kn hati org korg kene mtk maaf ngn die sndri. slgi die x maaf. x snng kmu hidup.
klo mmg x nk xyah ah respon awl2 lg.

saya doakn beliau bahagia walauapa jua keadaan.

Tanpa Nama berkata...

hahaha. aku dah kena kott. mmg bangangla ex aku nii. ade ke mse dating pnyela hepy2, bahgie gila. pastu dua hari kemudian die call aku, ckp dah xboleh syg aku, dah xnk pk psl aku n so on. padahal bru je jmpe. mse jmpe xdela plak nk tnjuk sign clash, saket hati or ckp jela I NAK CLASH. dalam phone bukan mainn maki2. dasar pengecut.

tp xkesah ah, citer lame, ko idop ke mati ke gua malas nk kesah. sbb ko pn mmg xpenah nk kesah psl idop gua.

buat ape nk syg n kesah kt org yg dah DUMP kiter kan?

hadoii mmg menusuk ke kalbu sungguh penangan kekejaman ex ku itu. huh!

kumbang bukan sekuntum wei!

| Lucy Heartfilia | berkata...

ok..so how plak cara girl nak balas balik bila dah terkena mcm ni?..
:D faiir square ouh..

Revorepublic berkata...

Ayat poyo.. skali org buat kt lu, baru nangis tepi sudut bilik.