23 Januari 2011

Let's move on.

Hai! Hari ni kan, gua rasa nak jadi doktor cinta sikit la. Sikit jela tapi. Jangan risau. Dan jangan nak mintak banyak sangat. Baiklah. Apa tugas doktor kawan-kawan? Ya, mendiagnos apakah masalah dan cuba memberikan rawatan yang sesuai, no? So, here I am! Let's start our session.

Kalau kita bercinta, ehh bukan kita, maksud gua lu orang. Kalau lu orang bercinta, pastu putus, kecewa tak? Okay. Tak kesahlah lu orang kecewa ke tak, apa yang gua nak highlight kat sini adalah apa yang lu orang akan buat lepas putus? Bunuh diri? Too cliche. Tak thrill langsung hidup lu orang kalau suicide ni. Straight to the hell dapat. Ekekekeke.

Jadi, apa yang lu orang akan buat lepas putus dan ya, kecewa oskof. Nampak tak? Macam ni la. Gua terangkan dalam bentuk persamaan eh. Jangan nanges eh. Gua terangkan ni. Alolololo.

A + B = <3
A - B = </3
A = :')
B = :'(

Dia ----> 


Lu ----> 

Maknanya, dia lah peluka kat sini. Sebab dia dah mengecewakan lu dan lu dah kecewa teramat. Okay. Kat sini lah sebagai doktor cinta, gua harus mainkan peranan gua. Gua dah diagnos dah penyakit lu ialah kekecewaan akibat putus cinta dan gua nak cadangkan rawatan pemulihan kekecewaan kat lu. Lu nak ke taknak ke, lu kena nak jugak. Huhu.

#1 Rupa bukan segalanya
Penah tengok tak citer 'Beauty and the Beast'? Ok. Gua pon tak penah tengok. Tapi, gua penah dengar. Bila gua dengar je frasa tersebut, (kemaen lagi frasa kan) gua teros terdetik dalam kepala otak gua yang dah sedia genius ni tentang pasangan yang sorang hodoh, sorang bodoh. Eh? Ok ok. Maksudnya, sorang tak bape nak cantik dan sorang lagi memang cantik. Though beauty lies in the eyes of the beholder. Mane pegi prinsip ni pulak? Oh, dalam longkang sudah. So, kalau sebelum ni lu orang dikecewakan sebab rupa paras lu orang yang cantik sikit je daripada gua, pekate pasni lu orang carik someone yang memang kompom hodoh. At least, kalau dia nak tinggalkan lu, lu boleh cakap macam ni kat dia; "Ingat aku hadap sangat muka hodoh macam kau ni? Sedarlah diri tu sikit. Ada hati nak tinggalkan aku. Dah. Sampai sini je hubungan kita." Walaupon hakikatnya, lu yang ditinggalkan dulu.

#2 Aku bukan untukmu
Ini benda yang memang biasa sangat lu orang dengar tapi lu orang tak praktikkan pon kan? Lu orang maseh jugak nak menunggu buah gugur ke dada. Eh? Sbnanye kan, once lu orang dah ditinggal dan dikecewakan, sila terus-terusan percaya dia bukan untuk lu. Dia mungkin baik, tapi bukan yang terbaik untuk lu. Sila percaya. Kalau lu orang nak terus-terusan paksa diri lu orang percaya yang dia untuk lu, jangan cakap gua tak sound awal-awal sudah la. Setiap daripada kita diciptakan berpasang-pasangan, jadi kalau bukan dia yang ditakdirkan menjadi pasangan lu, mungkin ada yang lain yang maseh setia menanti. Lu never try, lu never know.

#3 Be busybody
Hai mami jarum, alahai mami jarum. Ehh, gua bukan nak suro lu jadi busybody sampai tahap jadi mami jarum. Jadi mami benang sudah. Ok tak lawak. Maksud busybody kat sini adalah lu membusykan body lu dengan bekerja dan berfikir. Dengan cara ni, lu akan kurang meratap kekecewaan lu tu sangat. Lu akan cenderung untuk lebih fikir tentang kerja yang patot diselesaikan and put aside benda yang tak penting. Bukannya gua tak concern dengan perasaan lu, tapi perasaan gua pulak macam mane? Kehkeh. Takde la. Memanglah masa tengah frust menonggeng kalah ayam golek tu, macam takleh nak buat satu haram keje pon kan? Tapi, cubalah try test examine bagai. Jangan biarkan cinta yang sia-sia menguasai diri lu, sebaliknya lu lah yang kena kawal perasaan cinta tersebut.

Cukup tak tiga? Amek wuduk pon tiga kali paling afdhal kan? So, gua assume cukuplah ye? Sbnanye banyak je cara lain. Mungkin lu orang boleh share kan dengan kami apa cara yang lu orang guna. But remember, this is NOT literally based on experience. Hehe.

Kamon swit bebi. Yu olwez no det lev dazen panish yu. It onli tices yu hau tu bi sterongger tu fes dis kruel wel. 

Susah nak faham? Ok. My english is bad then. Kehkeh. Since I'm kind-hearted-not-broken-hearted-person, I'll translate 'em for you. Just for you, baby. *muntah sekarang*

Come on sweet baby. You always know that love doesn't punish you. It only teaches you how to be stronger to face this cruel world.

Got it? Good boy/girl. Hihi.

And now, please ask yourself; 'Will I move on?' and answer it by yourself as well; 'Yes, I will. Someday, somehow. When the right person comes, at the right time, with the right condition.'

Hate cannot drive out hate; only love can do that. -Martin Luther King Jr.

Gua nak re-write apa yang gua penah tules kat blog gua dulu.


untuk apa sayang tapi merana?
untuk apa kasih tapi derita?
untuk apa cinta tapi terseksa?

maka, rasa itu hanya akan menjadi ilusi minda mereka yang terperangkap,
dan bayangan igauan mereka yang terleka.

cinta manusia memang berpenghujung,
tetapi cinta Allah jua lah yang paling agung.
wallahualam~

sekian.

p/s: sekadar mencoret rasa, menyembuh luka. :)


Ya, masa ni gua tengah kecewa. Kahkah! Kthxbai.

30 ulasan:

roseate-love berkata...

yes,dats the best thing we can do..'move on'

better then nanges leleh o wateva la.

best post.

1# ke? :)

siti hajar atiqah berkata...

move on..cari y lbh better..

MATAHARI berkata...

move on. no matter how hard life is.

Izzati berkata...

okay. i will move on~ :')

bukan penggoda berkata...

roseate: nanges leleh boleh. tp, janji ye lepas tu move on? huu.

siti: yes, seek for the imperfection for you to complement.

matahari: true. neither staying back nor moving on is easy.

izzati: good for you, babe. :)

MATAHARI berkata...

yeah. depan belakang kanan kiri memang susah. tapi atleast, julur kaki, melangkah satu satu.
serius 2 tahun aku tak bukak hati dan tatap gambar yang sama memang gila. dan lepas ni memang gila nak bangun balik. tapi, satu langkah, tau pun berlari. memang berdarah darah.

bukan penggoda berkata...

matahari: kau terlampau puitis. tak tercapai dek akal geniusku. kehkeh.

Indah Fallen berkata...

Letting go has never been easy,
but holding on can be as difficult.
Yet strength is measured not by holding on
but by letting go..

bukan penggoda berkata...

@Indah Fallen

true. letting go, then only you'll know how to move on. get your feet on the ground and hold your faith tight. all the best. :)

Indah Fallen berkata...

ah..mmg faktab!
haha..payah nk let go sbnrnye BP..
dendam tu mcm dh membusot kt hati neh..ingt nk revenge of the fallen je..naseb ah aku lom tahap sewel lg..

bukan penggoda berkata...

@Indah Fallen

hahaha. that's the purpose of this blog after all. well... letting go never been easy no? take your enuf time, sit back, stay calm and think. think how to move on and hold the faith, not the vengeance or grudge.

Mr. Swift berkata...

Okey! Yang ni best gila dari terfaktab. Muahaha. :p



Psst! : Okay Mamak Mu Jahat! AIK?
Psst! : Dunia Kawan? Ada ke yang lebih baik dari yang terbaik?!
Psst! : YA! Memang Saya Ada Skandal Affair Dengan Isteri Rosyam Nor Pun!

Izaty Khairina berkata...

Kasih manusia sering bermusim~
Sayang manusia tiada abadi~~
Kasih Tuhan tiada bertepi~
Sayang Tuhan janjinya pasti~ ^_^

AlexiaAqram berkata...

ah, silap sikit, gaduh skit, nak move on. bila nak setianye?

Akulah Aqilah Itu berkata...

part dapatkan pakwe huduh tu aku suke. Tapi mana aku nak carik orang huduh dari aku??? Waaaaaa~

bukan penggoda berkata...

mr. swift: thanks yawwww.

izaty: cudn't agree more.

AA: ni bkn kes silap atau gaduh la. ni kes lepas break. ciskek.

aqilah: pegi gugel cpt! kehkeh.

MATAHARI berkata...

aku puitis eh? amma appa.

bukan penggoda berkata...

@MATAHARI

puitis. ptuih. kehkeh. gurau je. puitis la weh. kira sama level la ngn aku. haha.

cik aletheea : berkata...

ya..ya..ya...
mari bergerak ke depan..
mari bergerak ke depan..
mari bergerak ke depan..
~ameen~

Nur berkata...

i am moving on..yeah

Yatre Hayati berkata...

Entry ni memang sesuai dengan aku yang memang dah lama terfaktab dalam cinta dan yang ke 3 tu memang sumpah relevan!

The Bent Pencil berkata...

terbaik

er


busy bodykan diri...

kalau pergi cari pakwe/awek baru boleh dikira membizi bodikan diri tak? hehehe

sicomot-comel berkata...

Brader. Firstly, sorry aku tak sempat baca entri ni.
Cuma nak mintak izin guna nama kau dalam entri aku.
Thx.


http://sicomot-comel.blogspot.com/2011/01/blogger-cap-kopi-yang-terkutuk.html

Zura Omar berkata...

hahahha...wa ok je..tenang sudah..cume skng ni wa jadik agak jahat..wa bg harapan palsu pada mamat2 ni,pastu agak2 die da tgkap lentok sama wa,wa cabut..tglkn die tkapai2...hik3...pastu sndr sedih...wa tipu diri sndri...da move on,tp termove back....~~ ades..

LiNdA ZaiN berkata...

best2..huhu..mohon share..huhu

bukan penggoda berkata...

sila. sila. jgn lupa kredit k. :)

kiko kiki lala berkata...

tenkiuuu. weyhh, quotes hang tu mintak copy. sedap sedap. :)

Tanpa Nama berkata...

did you ever fall for someone you know you shouldn’t? Try hard to fight your feelings, but you just couldn’t? You fall deeper with each passing day. But try to hide it in every possible way. - via tumblr amoi

boleh x bg idea untk ini pulak..how to act if facing this problem?

peduliAPEaku berkata...

Aku sygkan dye la. tp aku ase mcm ati dye bkn utk aku.. mule2 je ok, lame2 pas uh dye da laen.. aku penat pkr, tanye dye mcm2 tp still tadew jwpn.. dye xpena ckp na tgglkan aku or papae jwpn yg mengecewakan aku.. tp, dye cme bg harapan yg tak bole meyakinkan aku.. hurm.. so sad :/

Anis Amira berkata...

true :')