6 Mei 2011

Post Mortem Relationship

Tak ramai yang cuba muhasabah diri and try carik kat mana silap diri sendiri. Sebab manusia memang akan end up cari kesalahan orang lain. Well, thats what i'd love to call as ESCAPISM. Salah satu cara senang untuk tak rasa bersalah dalam relationship. I bet, confirm ramai yang buat macam ni. Its because we don't want to take the blame and being the reason of a break up, if and only if thats happening.

So, I'd love all of you, no matter if u are in a relationship or baru je nak being in relationship or asyik2 kena dump or asyik2 tukar2 gf/bf for god knows what reason, Lets make a Post Mortem on You yourself and your relationship.

1. Cuba carik masalah yang menyebabkan lu orang bergaduh.

Bila masa nak mengorat, masing2 dah macam cipan kena pelali. Kanan kiri depan belakang lu orang tak ambik port. Masa ni dunia nampak warna warni. Hasil dari angau yang diri sendiri hasilkan. Tapi Masalah berlaku bila dah start kapel lama. (cerita lain) Or bosan macam apa yang AA dah tulis dekat sini.

2. Cuba Jangan cepat terasa atau Jeles dengan persekitaran pakwe/makwe lu orang. Kadang2 manusia ni paranoid sangat. Rasa tak selamat setiap masa. Rasa macam diri tergugat. Walaupun memang la ada banyak benda yang menggugat. Tapi Kat sini la TRUST main peranan. Kalau rasa memang tak pernah ada trust dari dulu sampai sekarang, baik blah jela. Tak guna dating lama2 tapi tak pernah caye satu sama lain

3. Cuba cari punca masalah yang selalu berlaku between both of you. Shit happens, i know. But shit happens for a reason. So. start find the reason why and set them shit right. Tapi kalau masalahnye duit duit duit gwa tak mampu nak cakap lebih la. Mungkin gf lu orang tu jenis High Maintenance macam yang ER cakap dekat sini, lu orang kena la kerja keras cari 5 kerja + kerja mase weekend bagi menyara perempuan2 high maintenance tu kasi kekal. Kalau rasa2 tak sanggup, dah boleh blah awal. Takut lu orang bercinta sebab duit je. Useless. Worthless jadinya nanti.

4. Tengok persekitaran. Tengok dekat semua benda. Adakah keadaan tu yang buatkan lu orang gaduh hari2?  Cuba cari sebab and fix it. Kadang2 banyak benda yang kita terlepas pandang sebab tu benda2 kecik ni jadi masalah di kemudian hari.Even alasan tak ingat birthday pon boleh buat gaduh. See, to man, its a lil thingy. But to wimmenz, thats a big thing to brag/continue even after u have get married. Srsly.

Last but not least, gwa nak nasihat semua orang harini.
"Jangan rasa senang sangat fallin in love. Lagi2 dengan manusia. Ini adalah penyakit moden yang tak ramai dapat rawat. Ramai yang rawat diri sendiri bawah jambatan or bunuh diri. Since thats the best solution they think, is available.

Jatuh cinta kat kereta takpe. Kumpul duit banyak2, angkat kereta sebijik, kita main kat highway esok malam ok?
Ciao...

15 ulasan:

Akulah Aqilah Itu berkata...

tu lah. dah lama kapel. tapi dengan mamak nasi kandar pon nak jelez. Ntah pape...

Elena Reeney berkata...

dah lama couple gua rasa cam dah takde sparkle. tak salah kan kalau gua mintak masa untuk diri sendiri?

Johan "Champ" Radzi berkata...

Haha. Bila dia dah takde feelings then lepaskan je la en?

Even pedih pun?

:(

Aslina berkata...

post-mortem:

1- takde masalah penyebab gaduh. tak penah gaduh pun. cume tetibe je senyap. tatau la sentap ke apa...

2- overtrusted kot. sebab tak amik kisah sangat pun life masing2 sebab blom terikat.

3- takde masalah kot. cume kurang komunikasi. masing2 busy. tapi pelik plak mase mule2 kapel macam takde keje lain asik call je. dah declare terus terabai.

4- dah cakap awal2 tak penah gaduh pun.

ke selama ni aku ngan ex2 aku sedap2 je declare couple padahal masing2 anggap diri masing2 mcm kawan2 je?

why?

huhuhh...

Kembali Senyum berkata...

aku selalu rasa aku tak couple ngan die. tapi mcm aku rampas die dari membe die. membe jeh.. mmg tu betul2 punca cari gaduh.

wink wink berkata...

bila kurang komunikasi..tu yang paling takut.

perlukan keceriaan dalam satu perhubungan tu. try sesuatu yang baru. yeahhh !! =D

AlexiaAqram berkata...

yang part last tu gua suka.. jom! second-link.

ada bran?

keh keh keh!

cikpia berkata...

aku rasa kapel dengan kawan baik sangat best sebab waktu kawan memasing dah paham pe'el memasing.....

aQi + GenGkey berkata...

aku jatuh cinta kat motor je..
haha..:D

myra yusreena berkata...

alahaii..makin lame kapel,makin memuncak2 perasaan jeles kowt..haha

♥c!k Ann♥ berkata...

macam ader sket2la kan..hahha

vampire's lovex berkata...

gaduh2 manja sudaaa...


dah tua2 ni,tak berfaedah sgt rasa nya kalau asyik nak jeles,cemburu tak bertempat.

yana r berkata...

slalu dah syok2 mesej..end up die mesti gadoh..tp aku ase menda tu asam garam la.sweet ape :)

TheBentPencil berkata...

Orang selalu salah faham. Bila romantik-romantik dan bunga2 angau dah takde, diorg ingat cinta tu dah hilang.

salah.

cuma korang dah terbiasa dengan significant other. Macam tangan kiri dah terbiasa dengan kewujudan tangan kanan, dia hanya merasa susah bila tangan kanan terseliuh atau patah.

nice entry! saya like sikit. yeah

suck the nectar of life berkata...

Mata lelaki suka tengok perempuan sexy sampai tak sedar mata hitam dia membesar

tapi ada org tua cakap mata perempuan suka tengok.......

gambar _ _ B _ sampai tak sedar mata hitam dia membesar

maksud saya baby