18 Mei 2011

Being Yourself is More Than Enough



Perasan tak kita sebagai kaum Hawa selalunya beriya - iya nak impress kaum Adam ni haaa.. Segala serba serbi kalau boleh nak mereka teruja. Kalau boleh setiap kali nak date, setiap kali tu lah korang nak beli baju baru. Nak pakai sewangi yang boleh, segala gala nya memang nak bagi perfect lah kalau boleh,.

And kalau boleh, mamat ANON dekat dunia maya buat listing pun kau sanggup terikut ikut. Untuk apa? Supaya kau pun turut tersenarai? Supaya kau rasa kau ada harapan? Tak guna jadi diri mereka yang bukannya ada ada diri sendiri. Apa kau dapat? Kepuasan?

Pada aku, setiap perempuan adalah special, tak kira apa pun cara kita cuba sampaikan. Peduli apa kalau kau bangun tidur, tiba tiba rasa nak colour rambut warna HIJAU. Peduli apa kalau kau rasa contact lense warna BIRU buat kau lagi nampak COMEL? Peduli apa kalau kau jenis mudah jatuh cinta. Serious shit, PEDULI APA? Kau adalah diri kau dan kau yang decide what is the best for yourself. Bukan datang dari siapa siapa yang bukan darah daging kau apatah lagi suami kau.


Wanita hari ini, lebih terbuka dan bijak membuat penilaian. Tak kira lah kalau kau duduk selonggok cerita pasal PRADA atau GUCCI dan bukannya merancang untuk menyertai reformasi jalanan. Buat apa nak jadi orang lain? Do whatever that you are best at, honey. Then you will get the best result.

Persetankan mereka, mereka yang kata muka kau bukan NATURAL BEAUTY. Habis yang cakap tu natural habis? Kalau mamat tu pun stok pakai TANCHO sampai rambut pacak pacak, kulit kepala pun berkerak, apa kes? Kalau kau duit pun cukup cukup makan, lagi nak pikir pasal orang lain, apa kes? Kalau mamat tu pun stock pakai pun selekeh selekeh, pandai plak cakap,

" Ni cara saya, saya suka makan tepi jalan je. Saya memang jenis pakai baju bundle, jeans koyak ngan selipar jepun. Awak kena terima saya seadanya."

Pandai pulak cakap kannn..

Kalau dia betul sayang kau, dia sayang kau seadanya. Bukan nak mengubah kau jadi apa yang dia nak. Kalau lelaki semua taste sama, tak guna cari LELAKI TIPIKAL. Mereka nak yang RARE, habis kau, kau, kau nak campak kat mana?

Tak kira lah kau perempuan rambut lurus, kerinting, pandai masak, tak pandai masak, perubahan will come naturally. Tak kisahlah kalau kau admit kau tak tau apa apa pasal bola. You have your own special thing. You are out the list? Heyyy, trust me,

When love strikes you, he/she always be an exception

Let men eat their own words. Every girls ROCK!!


p/s: gua tau takde siapa tongkat dagu dan kepala guna tangan kiri baca post gua, Kbai!

61 ulasan:

Johan "Champ" Radzi berkata...

GIRLSPOWER!

Peh, aku over pulak -,-

saye.mejai berkata...

p/s: gua tau takde siapa tongkat dagu dan kepala guna tangan kiri baca post gua, Kbai

act, i'm doing this while reading.LOL

mye berkata...

taw xpe knapa perlu nk cover2 blew brhdpan dgn org rmai sdangkan itu bkan diri anda..
huhu..
i like u..

Si BungaPopI berkata...

Pergh. cant agree more.hidup ER for women!

lagi satu. x bole blah dengan lelaki yang cakap seseorang perempuan itu cari lelaki kaya sebab dia MATERIALISTIK.

KEMON AH GUYS! kalau aku mampu untuk pakai kereta paling busuk pon SWIFT,boleh shopping handbag paling cikai pon COACH, da start mula househunting at the age of 25,aku makan kat restaurant memahal semua tu pon guna DUIT AKU SENDIRI,and monthly savings still reach 4 digits, kau apedehal nak kata aku materialistik.

kompom2 ah aku tanak carik boyfriend yang less earned dari aku. wutdefak nanti deting, semua bende aku kena bayar. akhir bulan duit aku yang kau mintak.

at least ak nak carik yang sama2 bole contribute for the relationship la. or to be exact for the family.

and of course, perempuan2 y BIG SPENDER ni bole berjimat for the sake of the family, kamon ah, big money comes with big brain. we can think okay!

tapi for those girls y mmg nak goyang kaki kikis duit laki tu mmg seswai hukum SULA je.

:P


amek kau panjang berjela!

out.

Marlina :) berkata...

hahaha. betol kot benda alah neh. cess.. abaikan cakap lelaki2 2. ceh!

p/s: aku tertongkat tangan plak time baca entry neh. huahaha

kc kasedah berkata...

aku setuju neh! haha :)

Ren berkata...

nice entry..


p/s: gua tau takde siapa tongkat dagu dan kepala guna tangan kiri baca post gua, Kbai!

ak mmg tgh tongkak dagu time bce post ko..

Amni berkata...

aku baca sambil cekak pinggang... ekekekkekekek..... lama aku tak baca tulisan ko... aku setuju kena jadi diri sendiri.. tapi kalu popuan tu jenis serabaik, elok la kemas2 sikit.. bukan apa... popuan ni cantik.. bila nampak selekeh, bukan setakat pakwe, laki, tunang yang susah ati... orang sekeliling pun susah ati.. haha...

Elena Reeney berkata...

aku percaya perempuan semua tahu jaga diri. susah nak jumpa perempuan selekah skang ni. btw, kalau dah selekeh, xberkenan dek hati yang sampai bertunang tu apa hal? haha

MisZ inSZAiNS berkata...

kelas kaw maria..slalu dgr kan..neway klu la entri ni wt perbahasan,,konpem aku akn bgn smbil tepuk tgn

Elena Reeney berkata...

okay okay. siapa maria ni?

-cikhannah- berkata...

p/s: gua tau takde siapa tongkat dagu dan kepala guna tangan kiri baca post gua, Kbai

haha terus alihkan tangan kiri yg menongkat dagu

MisZ inSZAiNS berkata...

haha elena reeney<-- maria??bkn kamu maria or maria mane2 yg sewaktu dgnnye..ayat td tu tgh 'in' wt mse nih..rsenye dorg2 ni amek dlm cite dlu2,cite ape ntah,lupe laaaaaa :)

miss mush berkata...

jyeah!setuju!being ourselves is more than enough.

hidayahshariff berkata...

kikikiki. gila direct. kena sebijik pulak dekat ehem ehem. hahaha.

damn suka entry ni. at least kau buat perempuan buka mata. bukan nak ikut apa lelaki tu cakap and buat benda ikut diri sendiri. bukan orang suruh.

adottBusuk berkata...

err. ape signifikan nya tongkat dagu ke tak tu?

Indah Fallen berkata...

Haha..TANCHO terbaek tu!

Elena Reeney berkata...

@johan - GIRLS POWER. aku rasa ni bahana aku sekolah perempuan dulu.

@mejai - btw, most of the girls buat mcm tu. xde lah sweet mana pun kalau lelaki petik benda tu kan?

@mye - kannnnnnnnnn? gua menyampah perempuan cover cover ni

@si bunga - haaaa.. aku pun setuju apa kau cakap. serious kau boleh baca apa dlm otak aku

@marlina - tongkat je lah. tongkat motor pun bolehhh..

@kc - thanks :)

@ren - aku tau mmg korang tongkat dagu. saje je petik. aku kan sweet. haha

@misz inszains- tapi nama maria maria ni aku sensitip sikit noksss.. maklumlah. sejarah hitam. #LOL

@cik hannah - okay. sila tongkat dagu atas meja. haha

@mush - bagusss!!

@hidayah - ehem ehem? *sakit tekak* haha

@adot - ntah. aku pun xsure. aku saje petik, rasa mcm sweet. kahkahkah

@indah - eh? aku xsure. xpernah pakai.

aku.bingung berkata...

aq juz nk ty..dulu aq pernah suh ex bf aq ambik lesen kete tapi dye tros labelkn aq seorg yg demand.izit relevan?buknkah tu satu keperluan?utk kemudahan diri dye jugak kan??

Elena Reeney berkata...

apa aku maksudkan agak mendorong kepada satu cabang. xde lah aplikasi dalam semua perihal hidup. haha. cuba dah kahwin dia suruh kau masak. kau ckp dia demand okay?

laskar pelangi berkata...

wah! suka entry nie. memang jadi bahan jer kalau si girl berubah demi utk si boyprend. ohmai !

watdefak kalau si boyprend tu siap nak suh ubah segala. kalau dah tak sayang. tak kisah apa apa kan.. kalau berubah dari baik pada yg lebih baik tu takpe gak..

ni si boyprend nak ubah jadi apa yang dia nak. macam dia tu bakal suami nnty. lain lah dia dah jadi suami. macam dah ter-kongkong pon ada kan. kejam kot boyprend tu. mesti meluat ! HAHA.

salah ke si boyprend nak terima yg seadanya kan. nak demand lebih. walhal diri sendiri banyak tak lengkap mana jugak.

cikpia berkata...

aku sokong dari tajuk sampai ke p/s. he he.....

shasha berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
shasha berkata...

hmmm...actually masa saya baca entry ni saya tongkat dagu dan kepala guna tangan kiri...

rekbing berkata...

panas punggung Mr K baca ni. hehe

Nadia berkata...

terbaek la entri nih!! XD
kepidup! *thumbs up*

Aslina berkata...

hahaha...

aku kene dump ngan ex aku sebab tanak berubah untuk KURUS.

dia cakap kalo aku kurus, aku lawa.

aku plak pikir, kalo aku dah lawa, pejadah aku nak kapel dengan orang takde mase depan dan keje tetap mcm ko, samdol!!

bahaha... kene setepek kat situ.

Elena Reeney berkata...

btw, xde kena mengena dengan mana mana lelaki atau penulis. just nak ingatkan certain perempuan untuk tidak terlalu taksub dengan wishlist sesetengah lelaki.

RastaMat berkata...

i did it..

s1t1 2uL41k4 berkata...

yeahhhh.. persetankan mereka.. eh, tanagn aku kat dagu la..!!

cik aletheea : berkata...

'gua tau takde siapa tongkat dagu dan kepala guna tangan kiri baca post gua'


eh...aku tgh buat mcm tu smbil bc entry nie ;p

liyanna berkata...

couldn't agree more.

everyone you fall in love with is an exception.

julie"anne berkata...

this is a real good piece. sama macam yang aku fikirkan.I just don't get the point of making such wishlist. bagi aku sama macam list yang kanak2 pompuan buat at an early age of 7. wow, men don't grow that much huh? hipokritnya lelaki, buat list panjang berjela kutuk perempuan sini sana, awek sama macam perempuan yg dikutuk or even lebih teruk. it's just he doesn't see it because he's head over heel in love with her. just happen to know a guy yang buat such list, nak awek cantik, tinggi lampai kulit cerah. and his gf now is, well, totally opposite to what are on the list.

paling tidak tahan apabila (wah, amik ko) ade girls yang akan rasa bangga termasuk dalam list tersebut? what? xmekap? gincu mascara bertahun2 xabes? pakai tudung simple je? come on, wake up!he doesn't want you. entah2 gf lelaki itu sendiri pakai mekap n tudung belit2. contoh macam blogger laki yg curi gambar blogger perempuan terkenal and kutuk pasal tudung belit2 and he even admits awek dia pn pakai camtu. so yang perempuan kau nak gabung tenaga dengan lelaki kutuk perempuan lain apehal? sebab kau rasa kau ade dalam list, and you wonder lelaki still xpilih kau? kau tau kenapa? because at the end, lelaki akan pilih perempuan yang cantik pada pandangan dia je. superficially or not. takde masak2 dah weh, makan kat kedai je.

btw, i tengah baring masa baca ni, and i found it interesting, malas nak buat entry macam ni lagi, tu yang komen panjang gile. sekian terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

kepada:lelaki

wishlist yang melampau,sangatlah mengarut.



dari:perempuan.

MisZ inSZAiNS berkata...

@Elena Reeney la ye ke nok..sory la..mak x taw la nyah,,haha,,ampun deh..tp siyes aku suke bace psl isu nih..sesuka ati kite la nk gayakan cmne..ko nak ko sebat ko xnak mcm la yg laen2 tu nk kt ko sgt..haha <--ni aku tjukan kt laki2 yg cm gud2 je nk sesedap rse tekak die nk gugurl cmne..huk huk ;p

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ berkata...

ER sayang~

Gua tongkat dagu guna tangan kanan.

Aci tak?

Cinderella Rapunzel berkata...

He once said "...kalau perubahan tu kepada yang lebih baik, apa salahnya kan?"

Tapi masa mula-mula nak kenal, dia kata "Just be yourself"

WTF

Nazatul Fatiha Musa, berkata...

Alahai. Lelaki cuma nak nampak benda cantik je. Dia tak pernah fikir usaha perempuan yang sayangkan dia untuk puaskan hati dia. I shall say, MOSTLY. Okay serabut -.-

roxanne de maria berkata...

nice entry.. wohaaa.. aku suke..


"Tak kira lah kau perempuan rambut lurus, kerinting, pandai masak, tak pandai masak, perubahan will come naturally. Tak kisahlah kalau kau admit kau tak tau apa apa pasal bola. You have your own special thing. You are out the list? Heyyy, trust me,

When love strikes you, he/she always be an exception"

aku suke sangat..

tapi tertongkat dagu gune tangan kiri jugak. acane?

shahirahkhairudin berkata...

*baca sambil gigit kuku*

zaman dulu-dulu... masa zaman jahiliah boleh lah aku ikut. budak baru nak naik. tak matang pun lagi..

sekarang?

sorry berkati-kati
lebih gemar jadi diri sendiri
lepak mamak makan capati pun jadi
heels masa kerja, di luar selipar japang je mesra di kaki.

Cik Miera Aziz berkata...

Serabut lelaki demand itu ini dari kita walhal kita terima jee dia buncit ke, hitam ke, janji hati tu baik.

Pe jadahnyaa wishlist bagai. Dang!

Nice entry sist! Keep it up! ;)

Minda.Kritikal berkata...

agree! most men are just not right to have such demand when women can accept them for who they are. no offense, learn to give and take la, guys!

missy tj berkata...

bukan ak bangkang pemikiran korunk.. just nak tambah jer.. bf ak bukan suruh ak berubah,dia cakap ini improvement. deserve yg lebih baik,ak setuju juga. tak kan kita terus nak jd camni,sometimes change to someone yg baru boost up kita nya confidence. plus,im in a journey to find my self. jangan laa berubah ke arah negatif pula

Tanpa Nama berkata...

mcm nk balas blk je entry Mr K hahaha XD

sicomot-comel berkata...

hahahhaa...

laki ingt, dia jek yg ade list????

sicomot-comel berkata...

hahahhaa...

laki ingt, dia jek yg ade list????

yana berkata...

nicely said lah..:)

DidyaJustsaythat berkata...

terbaik babeh!

dan saya petik lagu yuna greek godess: "if eveybody is perfect like you, then I'm special after all."

heh.

DidyaJustsaythat berkata...

Dan siapa nak budak selekeh no mekap, pakai selipar, mengeteh teh tarik dan roti canai setiap hari, call me.

#bajetfemes

orang kurang rajin berkata...

ER yang ni aku setuju.
aku tengok kalau lelaki post pasal jenis2 perempuan ayu, memikat, menarik etc kemainla semua perempuan nak mengaku dia mcm tu. macam hape je. jadi diri sendiri sudahla tayah tetiba nak berubah watak. ugh!

y-A-n-A berkata...

yeah! jd diri sendiri utk dikenali. xDD pakwe tak suka tinggalkan je laa. ngee~ :DD

y-A-n-A berkata...

yeah! jd diri sendiri utk dikenali. xDD pakwe tak suka tinggalkan je laa. ngee~ :DD

Miss Dee berkata...

nice entry!! suka-suka..haha..

btw, aku mmg tgh tongkat dagu guna tgn kiri :P

shida berkata...

tq 4 the nice post. hi3~~
trus follow your blog after read this entry...nway nk pinjam quote nie leh??tq
When love strikes you, he/she always be an exception

Adib berkata...

betul2..aku tak kesah pun kalau lelaki ckp dia xsuka aku pakai contact lens..buat ape nak nmpk cntek dkt mata org lain kan..yg penting nampka cntek di mata sendiri dulu..

suka diri kita dulu baru org laen akan suka kita

misz aisya berkata...

hye! i baca entry u sambil:

letak tgn atas meja, letak dagu atas tangan..huhu nampak mcm budak2yg sgt suka dan fokus kat apa yg dibaca. it means, you rock girl!

cikmistry berkata...

serious terbaek! :D

SaYaLiYaNaSaiDi berkata...

@Si BungaPopI

lu memang terbaek!

SaYaLiYaNaSaiDi berkata...

aku suka dari atas smp bawah. sbb aku pernah kena macam ni.
first date pegi makan kedai tomyam (budak U kan) ak pakai t-shirt,tudung pin kat dagu ja and suar trek. slipar pink. mmg lari tema org berdating lah. bf aku rilek je.dia ada tegur tp dia cakap aku rocks! yelah kedai tomyam kau nak aku berlilit, bermaskara bagai buat apa? ikut keadaan la.kalau aku pegi makan kat hotel mana2,makes sense jugak la.
elok2 macam ni, bf aku pun x kesah, jantan2 lain pulak nak menilai aku itu ini. aku tak kesah kalau bleh buat improvement tapi macam haram bila dowg suruh bf ak tinggalkn aku. he deserves better kata dowang. macam2 lah dowang kata. jantan tuh yang mengata. kalah kita pompuan pun tak gosip macam ni.
aku down jugak la bila orang kata macam2 tapi betol la kata kau, when love strikes you, he/she always be an exception, he stand up for me. aku bergaya macam mana pun, wallpaper hp dia still gambar masa aku bulat, candid muka bosan tggu mknn x sampai.

tapi itu lah, aku terfikir jugak, dalam ramai2 pompuan apasal aku jugak yang dowang sibuk2 nak taw macam2.

aku syak aku sangat outstanding, menarik minat mereka dan they just can't resist me.

ahaha!
pegi mati semua wishlists tu.

Tanpa Nama berkata...

eh...aku mmg tongkat dahi guna tangan kiri tadi.

sentap aku baca..haha
menn
baru tau kewujudan blog ni..haha..lame!

Tanpa Nama berkata...

p/s: gua tau takde siapa tongkat dagu dan kepala guna tangan kiri baca post gua, Kbai

sentap seyh..
memang tiba2 jek aq tongkat dagu.. hahaha
act, i'm doing this while reading.LOL