21 Mei 2011

Persediaan perkahwinan


Ok..sekarang ni ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin. Tengok kawan-kawan aku pon ramai dah beranak pinak. Iyelah aku sorang je tak sedor diri umo dah 24 tahun. DUA PULUH EMPAT TAHUN. Okeh Suma orang tahulah kan persiapan untuk kahwin bukannya mudah kan? Banyak persiapan yg perlu dibuat. Yalah perlu ada persediaan mental dan fizikal. eh dah mula nak merepek. Okeh kembali ketajuk. Perkahwinan memerlukan satu perancangan yg cuuuuuukup teliti bagi kedua dua belah pihak.
Kekadang tu ada pasangan yang tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknanya diorang plan nak buat majlis, abis tak boleh agree with each other so that they bergaduh and tak jadi kahwin. So ada orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Adess. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah, eh bukan majilis mak limah maupun hantu kak limah balik rumah. itu lain tu. untuk mereka yg tak tahu, majlis walimatul urus ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimana sanak saudara 
bermaaf-maaf
 sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersama.
Sebenarnya pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripada memikirkan masa depan dan hala tujuan hidup bersama selepas nikah. Betol tak? Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan juga pada yang ingin berkahwin lagi. amboi kemaen nooh.

1. Kadi :

At least 6 months before the proposed nikah date korang mesti kena p register kat jabatan agama islam(eh btoi ka?), and bila korang p register korang mestilah dah tahu tarikh kahwin yg akan diberikan dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book tok kadhi. Sorang je ok! Jangan dua dua p book plak. haru biru nanti! ha ha
kos kadi : $80 + + (masa abang aku dulu tok kadi amek rm150 memula dia ckp upah saksi, aleh-aleh jiran-jiran pengantin jugak jadi saksi. hampeh!)

2. Kursus rumahtangga:

Kena pergi. kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus(eceh). Walaupun kita dah terer dalam bab rumahtangga tapi ada baiknya kalau kita refresh balik apa yg dah bersarang dalam kepala hotak ni kan? Alah, SPM pon dah tinggal lama kan.ha ha
kos kursus : around $80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:

Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak nak owang pompuan. Pilih mak andam boleh makan tahun lamanya. Adess. Of courselah kan, lelaki nak amek mak andam buat apa sey! At least six months misti nak book. Later than that u might have a problem finding one. Kalau ada pun mak andam dari Kereta Ayer Chinese Dance Troupe. Sekali dia kasi tepong gomak hah kau buat la opera cina kat situ.haha
Kos : $ 1200 (tengok baju apa. kalau ada baju batman atau otromen mungkin mahal sikit)

4. Photographer:

Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenalah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai nokkk. Dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor. Gambar bogel je belom owang try.ha ha
Kos : $800 (depend on package lah kan)

5. Kompang / Hadrah / Silat:

Unless korang nak pakai loktang ke geng budak sekolah shuffle ke takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 months notice. Sebab ngah hot musim kenduri kendara.
Kos : $300 (kalau nak mintak buat persembahan silat leh contact aku. Area Penang Kedah dan Perak utara sahaja.)

6. Dekorasi blok dan pelamin

Sekarang sudah canggih ma.. kolong blok pon diorang leh transform jadi macam istana Taj Mahal. Kalau tak pun jadi macam lori cina mampos. Letak kacang samer kuaci sudah original beb.haha tinggal nak campak keranda je kat tengah-tengah. Macam-macam design macam-macam pattern ada.
Kos : $1000 (Family aku ja untung tak ada bersanding tak ada pelamin save 1k)

7. Tukang Masak and Khemah kosi meja :

Tukang masak mesti ada beb. kalau takdak camna owang nak makan? lainlah kalau korang buat majlis kat Mc Donald’s.
Kos : $7000 (tengok kepaler yg datang – Lebih best kalau korang ada gotong royong, save banyak cuma beli hadiah cabutan betuah untuk yang penat lelah menolong)

8. Kereta:

Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereta (naik basikal bleh gak.haha). Kalau nak sewa, kenalah sewa yg special punya. Merc ke?Jag ke? kira yg besau punya kereta lah. Macam cina dok buat tu. Janganlah plak badan korang besau abih sewa Kancil. Sampai besok pun takleh masok!
Kos: $300

9. DJ/Karaoke:

Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band maupon band budak sekolah. At least 6 months mesti nak kena book.
Kos : $850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat:

Kira door gift lah. Yg biasa telur rebus owang kasi. Tapi sekarang dah maju. Diorang lagi kreatif. Ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.
Kos : $3000++

11. Miscellaneous:

Perkara-perkara kecik owang selalu overlook. Perkara-perkara kecik camnilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Benda-benda seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang-barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill, lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan.
Kos : $2500 ++
TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENA KELUARKAN ADALAH : $17,110 MASYUK TAK?
Belom termasok hantaran lagi beb. Korang pandai-pandailah plus sendiri. Dari itu sapa-sapa yg dah nak berkahwin. SELAMAT PENGANTIN BARU dan SELAMAT PENGANTIN LAGI!!

Untuk mereka yang bakal-bakal. Yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnya kan? Sekarang ni kan, hantaran makin naik harga. Maklumlah, kata dorang ikut market price. Walaupun aku sedar muka aku tak market.haha Kalau harga mas naik, naik lagi harga bakal-bakal bini. Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah, sengkek lah, tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah, hai… macam-macam story mory lagi.
Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje. ni semua kerja orang pompan dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga. lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum $6000. Hantaran $5000; $4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okaylah, tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi. Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal.
Hah… korang bacalah sebabnya:
1. Anak pompan sorang
2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat
3. Anak pompan paling jambu dalam family
4. Anak pompan kerja high post
5. Anak pompan biasa pakai barang branded
6. Anak pompan yang tastenya … berkajang-kajang kalau disenaraikan
7. Kakak belum kahwin, jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus
9. Bapak pompan towkay kayu balak, mak pulak bekas eksekutif
10. Anak pompan tu pun jenis “ek” … semacam jer (kira golongan ‘gah’)
Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):
1. “Eh! Nak meniaga anak ke pe?” Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih
2. “Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je.”
3. “Camni bilang dorang, simpan anak tu dalam store buat perhiasan.”
4. “Kalau lawa macam Karishma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lenggek je.”
5. “Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?”
6. “Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Jeniper LopeZ eh?
Kata-kata dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar:
1.”Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet.”
2. “Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment.”
3. “Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor.”
4.”Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je.”
5. “Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi.”
6. “Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin.”
Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya..jawapannya:
1. “Okay setuju. Kita up lagi $10,000. Nothing much ler.”
2. “Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler.”
3. “Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je.”
4. “Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke, Diners ke, boleh kata semua credit card kita ada lah.”
5. “Sebagai hadiah upacara masuk minang ni;kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu.”
6. “Ni korang mintak hantaran ke, mintak duit nak belikan dia baju tidur. Murah nah?”
Haa… tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu, bincang betul-betul antara korang dengan family dalam hal ni. Mak pompan tu pun kalau nak letak harga, berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2. Hati dah suka punya pasal, semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit.(part time le tu kfc, mc donald, bawak teksi ka -__-”) so, good luck la pada semua. Yang dah rasa-rasa tua macam aku tu. Cepat-cepat la ngurat usha awek-wek kat sekeliling sebab depa pun kira terdesak tu. Cuma buat-buat jual mahal ja! hehe sama la dengan yang baca entri ni. kehkehkeh jangan marah aaa..

36 ulasan:

Aar Ossen berkata...

first!...haha, byk nye duit yg kna belanja klau nk kawin

Raksasa Jahat berkata...

seronok eh kau dapat komen first?

kc kasedah berkata...

aku kalau boleh tanak benda2 camnie. aku nak nikah terus! jimat! huh!

cerita-gadis-ini berkata...

sy nk cut cost lg la...hehehehe..rokok rewang pun kn sediakan jugak eh?

LaDy DeLLaZ berkata...

muahahhaha.. XD
huhuhuhuhu.. =.=

nEuR0 shEwAzni berkata...

hee . camne nak kawin neh !

roxanne de maria berkata...

kawen memang pakai banyak duit. lepas kawen lagi banyak.

boleh tak kalau nak mintak hantaran kawen tu setelkan hutang ptptn je?? boleh takkkk

Raksasa Jahat berkata...

@roxanne de maria huahuahua sang suami pon berhutang ngan ptptn camno?

nor amira berkata...

muahahaaa :)

░♥si lampu neon♥░ berkata...

24 tahun. takde la tua sgt kot..lek la beb.haha..tapi ko laki kan..so ko la patut pening pala pk..ngeh ngeh..dunia dunia..

oh nudra berkata...

nk kahwin pn susah. tu yg byk kwen kt siam je skrg. haha

Siti Mashitah Saidin berkata...

buat loan bank untuk kawen.. haha

Asip Hussin berkata...

mcm penah bace. plagiat ek~? hehe. bukan plagiat, just sharing~

HASNORWANI ... berkata...

awalnyaaaaa book tok kadi...dlu sy kawen... lg 2 3 mgu nak kawen p book..xde la awal smpi 6 bln tuh...tp depend ikut tpt memasing kot...

**seronok tengok org yg kawen secra sederhana..duit xmembazir..bdn xpenat..hidup bertmbh berkat**

grand2 sgt ni takut hilang berkatnya..

izyan yasmin berkata...

susahnya nak kahwin . tapi lelaki lah yang susah , perempuant unggu dipinang je :)

IzwanNie Eynia berkata...

susa jg erk nak kawen... byk sgt nak kna prepare t'utama skali duit.. cian jg kt kaum adam...=)

IzwanNie Eynia berkata...

susa jg erk nak kawen... byk sgt nak kna prepare t'utama skali duit.. cian jg kt kaum adam...=)

IzwanNie Eynia berkata...

susa jg erk nak kawen... byk sgt nak kna prepare t'utama skali duit.. cian jg kt kaum adam...=)

Raksasa Jahat berkata...

@Asip Hussin plagiat? haha atau aku lah owner cuma post kat sini plak? atau ada orang lain yang plagiat aku punya?

misz aisya berkata...

hey! agak2 u sempat tak nak kumpul 17 sebelum u kahwin?? dah 24 kan??haha

kesimpulannya: kita kena bertolak ansur kan..utamakan yg wajib. semoga lagi berkat..

Aslina berkata...

ahh... butthurt la aku ngan ko neh. baru 24 kemaen da highlight tang 24 tu capital letter...

tibe2 aku rase mcm nak tendang dinding je. sebab aku dah 26 dan osmet aku dah 29 tapi kami maseh SINGLE. bf pun tarak. sibuk sangat study(dulu)+keje tarak masa nak cari bf. dulu ada bf pun tarak masa nak detim. bf marah lalu klesh.

ape pun aku tetap nak blame ex-bf kitorang jugak sebab tak memahami kitorang tanak kuar detim adalah peluang dia untuk kumpul duit macam apa yang ko list ni. costing wohh...

nowww...malas nak cari dowww... haha...

chill sudaaahh...

Raksasa Jahat berkata...

@Aslina chill.hahaha ini cuma penulisan. betul ke idak ntah la..wahaha

yan azian berkata...

wat takat mne yg mmpu udah le s0p oiii~

Aslina berkata...

ahaha... based on orang2 sekitar aku yg da kawen memang costing tu plus-minus mcm yang ko list ni laa...

except tang keta tu dah tolak awal2 coz bese laa kan keta dah ada siap. cuma kalo nak bagi meriah je sewa bas terus.

hahaha... tapi semua2 tu bukan laa sekali harung sebeban duit kuar. sikit2 aa kuar since dari tarikh plan bertunang sampai ke tarikh majlis meraikan pengantin. so, setahun tu memang molek sangat la tu.

cuma kalo jenis beringat tu memang dia prepare siap2 dah duit since start bekerja. haha. so, orang camni slalu takda hal la nak tunang kurang sebulan terus nikah.

basically kebanyakkannye lebih pade how u manage ur money or salary. just bertuah sangat la kalo parents sponsor semua bende sebab kawen mase blaja mcm kawan2 aku...

kene yg takde parents macam aku ni nak tanak kene la jugak manage duit sikit2 simpan... takkan nak harap kat lelaki je kan... :)

Aslina berkata...

eh apsal komen aku mcm aku ada kaitan dengan AKPK ni?

hahaha...

dandelion kiss berkata...

Perghhhh!
Tak jadi kawenlah camnih!
=)

Eyzan Encha berkata...

adeh..baru 24, dh rase tua sgt. aku yg 27 ni tua bangka kah? huhuu. usah ler rase tua benor, dik oii..hehe

chill.. (^_^)v

Kaki Merapu berkata...

patut aku sampai sekarang tak nikah...semua tu baru aku perasan...hahahaha...

nada hanis berkata...

susahnya nak kawen -_-

milimilo berkata...

haduuuu. kalau walimatul urus ni ade org sponsor, tak payah pk dah. memacam sgt haih. cakap pekataan kawen cm senang tp bile dh senarai, haha, hambek kau. :D

-XaXao- berkata...

hahah sangat banyak nak gune duit kan? berjimat wahai anda-anda sekalian :D

LasKar PelAnGi berkata...

sesetengah org dy letk tggi2 sbb nk tgk llaki 2 mmpu x nk tggung ank dara dorg pas kawen 6t =)

AreYou berkata...

perh...i like this entry....

wie berkata...

padahal yang penting nya lepas kahwin. kalau cut kos kahwin then plan duit utk masa depan lagi best. heheh

TheBentPencil berkata...

peh...kenapa tak terperasan entri ni...ni topik perbualan hangat kitorg geng2 anak dara skrg. LULZ!

Tak paham betul kenapa kos tinggi2 actually. Bagi saya simple wedding, ada nikah, makan2 sikit cukupla.

honestly bagi saya, tak nak lah ajak member2 yang bau2 bacang pastu bagi makan benda2 yang boleh menternak lemak dan kolestrol jahat dalam badan mereka. kan dose tu. lagi2 berlebih-lebihan dalam pelamin yg entah berapa tingkat dan ahidah kahwin yg gedik2 nak bagi kek lapis dan gula2 China yang entah halal entah tidak padahal bagi telur rebus pun dah OK.

actually baru2 ni ada member yg kahwin dgn kos lebih kurang 4k je. percaya tak? nikah kat mesjid, pastu upah AJK masjid tu sediakan makanan. khemah sebijik, upah kadi etc etc dah...4k. TOTAL.

Oleh itu saya nak buat rekod: perkahwinan termurah dalam sejarah Meleis masakini.
sapa mau join?

-zbp

zuzu berkata...

saya, saya...TheBentPencil, cam menarik cara member u kahwin.ce cite lebih sket.