3 September 2011

Salahkah Menyukai Lelaki Lain Walaupun Dah Berpunya?

  • Sebelum ini aku menyentuh tentang cara seorang BF hendak explain kepada GF bila BF tu suka pada seorang perempuan lain di sini. Kali ini, aku hendak menyentuh cara bagaimana seorang GF hendak explain kepada BF bila GF suka pada lelaki lain.
Topik cinta : Salahkah Menyukai Lelaki Lain Walaupun Dah Berpunya?

  • Ada dua jawapan. TAK SALAH kalau BELUM BERKAHWIN. Dan, SALAH kalau SUDAH BERKAHWIN.

  • Tak salah kalau belum berkahwin kerana perempuan pun manusia jugak. Ada pilihan apa yang mereka mahukan. Siapa yang nak pertaruh masa depan macam tu je? Kalau setakat cinta sahaja, tak guna jugak.
  • Tapi, kena fikir jugak. Nak ke di cap playgirl? Nak ke bermusuhan? Sanggup ke nak melukakan hati seorang lelaki yang mungkin dah banyak berkorban untuk kebahagiaan? Kalau kau tanya mana-mana typical perempuan. Jawapannya mesti tak sanggup.
  • Tapi, kalau sekadar suka 'just kawan' atau 'teman tapi mesra'. Ada caranya, takde masalah. Ha, teruskan membaca. Yelah, kengkadang kawan lelaki yang perempuan suka tu, dia kenal lebih lama dari BF sendiri. Tak adil lah plak nak buang member macam tu je.

  • Salah kalau dah berkahwin kerana memang kerja bodoh pun. Bila dah berkahwin, duit kau dah dapat, 'sedap' kau dah dapat, kasih sayang tanggungjawab kau dapat, maybe anak pun dah dapat. Apa lagi yang perempuan nak? Lelaki pun manusia larhhhh.
  • Satu benda yang cukup pantang pasal perempuan bila dah berkahwin. PEREMPUAN JANGAN SESEKALI SHARE MASALAH DENGAN LELAKI LAIN WALAUPUN SEDARA SENDIRI. Benda ni penting. Dan sila lekatkan dalam otak sampai bila-bila.
  • Nak share masalah rumah tangga ke atau apa pun, SHARE dengan PEREMPUAN SAHAJA. Especially, mak sendiri, mak mentua sendiri atau kawan baik perempuan. Ayah sendiri? Selalunya ayah kau akan dapat cerita dari mak kau. Jadi, kalau bagitau mak, tak bagitau bapak pun takpe.
  • Sebab nya apa? Bila dah berkahwin, lagi lah banyak cubaan lelaki lain nak meruntuhkan rumah tangga kita. Bila bini share masalah dengan lelaki lain, apatah lagi suka. Macam boleh percaya je lelaki tu nak tolong atau dengar masalah dengan ikhlas. Come on lah, jangan jadi naif. Bukannya boleh tahu hati-budi lelaki tu 100%. Aku berani gerenti, mesti ada 'serampang dua mata'. Di seduce nya sedikit demi sedikit. Menangis di pangkuan bahu. Lagi teruk bila time suami bukak pintu, tengok-tengok bininya 'tengah' dengan lelaki lain. Selisih malaikat 44.
  • So, kesimpulannya. Perempuan dah berkahwin memang di elakkan untuk suka dengan lelaki lain. Kalau suka sebab 'just suka', mungkin di bolehkan seperti 'I suka lah dengan Orlando Bloom'. Itu takpe, Orlando Bloom tak kenal kau pun.
  • Dan aku rasa, lelaki berkahwin pun tak patut share masalah dengan perempuan lain. Kan?


Ok, kalau tak berkahwin. Macam mana nak explain dengan BF? Bincangkan.

  • Kalau GF terus bagitau kat BF yang dia suka lelaki lain 'in direct'. Mau dapat sumpah-seranah perempuan tu. 'Awak ni dah mabuk ape?' Itu untung. Kalau penampar sulung? Kalau dapat yang cool je, itu gift. Untung.
  • Lelaki tak macam perempuan. Ada satu sifat yang common ada pada semua lelaki. PANAS BARAN. Semua lelaki ada, dan bergantung kandungan panas baran tu. Ada yang sedikit, ada yang meluap-luap. Normal panas baran ni. Bergantung pada cara seseorang lelaki tu boleh kawal atau tak. Warisan dari sifat ketegasan yang ada pada bapa masing-masing.
  • So, sebelum nak bagitau. Fikirkan step ini dulu. Jika suka, LUPUSKAN dulu rasa suka tu dulu. Kalau tak boleh lupuskan, RAHSIA kan dulu. Kalau tak reti nak simpan rahsia, baru lah boleh beritahu pada BF. Okay?
  • Beritahulah dengan cara sedikit demi sedikit. Beri masa. Take a time. Aku rasa perempuan terer bab ni. Mereka ada naluri mengajar yang baik. Jadi, gunakan cara yang sama pada lelaki tapi atas tujuan kes ini. Mengajar dengan ayat pujian dan ayat cabar-mencabar.
  • Contoh, bagi ayat hint awal yang mudah seperti, 'Eh, Ali (contoh nama) tu baik orangnya kan?'. Ni starting point. Korunk kena lihat reaksi BF korunk penerimaannya macam mana. Mesti dia ada sedikit jeles atau sedikit terasa. Tapi, tak boleh nak marah lebih-lebih.
  • Hari yang lain, bagi ayat lain pula 'I suka la dengan cara Ali'. Ayat pujian dan cabaran. Kat sini BF akan rasa lain macam. Kalau dia melenting. GF kena calm down dulu. Kalau BF cool, teruskan untuk step seterusnya.
  • Sampai masa yang sesuai, baru boleh bagitau pada BF 'I suka dengan Ali, u kesah tak I berkawan dengan dia?'. Ok, barulah berterus terang. Dan, kesannya? Teruskan membaca lagi.
  • Ada juga cara lain. Tapi, suicide thing. 50/50 chance. Caranya ialah show off. Seperti meletakkan gambar beramai-ramai dalam FB. Gambar beramai-ramai, pastu tetiba ada gambar berdua dengan lelaki lain dalam gambar ramai-ramai tu. Ha, ni psikologi skit. Setakat ni, banyak jugak lelaki yang cool je terima. Memahami bahawa GF nya just kawan. Dan suka sebab berkawan je.
Kesan. Apa Yang Dapat?.

  • BF akan cuba merebut takhta hati GF balik. Nice one.
  • BF buat cool memahami dan biar je lah. 'Lantak lah awak nak kawan dengan siapa-pun, awak kan dah besar, saya nak halang pon, saya bukan suami awak, boifren je, yang penting, saya sayang awak, awak sayang saya tak?'. Ok. Terus-terang. Ni cara aku.
  • Perang saraf sumpah seranah. Blame sana sini. Kena lah hadapi. Siapa suruh memandai suka lelaki lain kalau dah tau BF panas baran?
  • Clash. Setel masalah. Ada sesetengah lelaki malas nak serabutkan kepala. 'Dah suka orang lain, pergilah amek orang tu'
  • GF bakal kena konkong. Ha, ni memang tak tau nak cakap apa. Lelaki tegas-sayang-cinta abes akan buat macam ni.
Tu je lah. sekian.

38 ulasan:

Wadi AR berkata...

SERBA SALAH kalau buat mcm tu

fatin syahirah :) berkata...

nasib baik bf aku macam kau. COOL jek. muahaha

kira kekuri berkata...

tak salahhh..ehehhehe

monsterblog berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
monsterblog berkata...

*The most inconsiderate entry i ever read.*

Selamat hari raya, mohon maaf zahir & batin.

No matter either way pun, that is the most ridiculous thing ever. Even if both of you not related with such pure commitment pun (husband and wife), is there a need to tell your current bf that you like someone else? or worse LOVE another guy? Just tell him you want a break up dah enough kot.

Perhaps you are saying better telling the truth than he knowing from someone else or it will be fair for him knowing the real reason you are breaking up with him. But sayang, you are being a bitch by liking/loving someone else along your relationship. Telling him the truth makes you even worse than a bitch. Be faithful. If you dont try to practice to be faithful, how do you think your so-called relationship with the new guy ends up? For real, either he will cheat on you or you end up with another new guy. It would not end with happy ending. Like, seriously.

Aqram berkata...

@monsterblog

ahaa, that's your mistake gal. u don't see the bright-side of being honest.

and its like, u can't accept that people have many method in love. what? being straight like you said? hadam dalam hati dan jangan bagitau. practice faithful always? what? are you serious? being perfect every-second, every-time? what the fuckin boringgg.

some couple, they have their own ways. and i write this article after i hear/understand other people in relationship.

u may not believe it. but, i want to tell you, there are couples out there had practice this method and succeed.

thank you for your comment. cheap thrill. :)

monsterblog berkata...

'hadam dalam hati dan jangan beritahu'?

Being loyal and being stupid is so hard to tell ke?

Well, i accept that everyone loving in their own ways. you perhaps hearing the side of the one who did the betrayal. But I mostly hearing the other side, at which they were being hurt because their partners cheat on them. I dont condemning you for encouraging people who are currently in relationship yet they have fallen for someone else of being honest when it comes to the matter of heart.

Perhaps I dont see the bright side of being honest, (like you said I didn't), but do you ever think about the other way around? I believe in fact, instead of assumption. And yet, science doesnt do any help in love, does it? And do you see? How many things we count in, and yet too far and beyond our limit? And if you could tell me, where is the source you go once you have, a love problem, for example, I might believe in you for trying to show us how you face with this matter once ur gf is cheating right through your eyes. If you have one.

Aqram berkata...

@monsterblog

tell me, do you understand clearly this article? why i'm feel that i'm now debate with the soooo naive ladies huh?

do u understand the interpretation between marriage and unmarried are different?

nevermind, i think you're too young to understand this or, maybe u think relationship = fairy tales. haha. ok, hear this.

this article is about giving an options. you can see the style of writing. question and answer. see? where is my reference? not from experience with my ex-gf. definitely NOT. this article had been produce on my personal blog before this on 2010. so, what the fuckin hell you said i'm show-off about matter with my ex-gf while i'd breakup with my ex last 2 month? shame on you monsterblog. main rambang je kau tuduh kan?

ok, let me recall my mind. this article i write when i'd got a few question from many ladies who read my past article titled 'salahkah menyukai perempuan lain walau dah berpunya?'.

so, i'm asking this question to my friends. lot of friends, and my friends who had marriage. then, i collect all the opinion, and i write it up. the answer is simple, i'm giving an options, and i don't care if readers want to follow or not. it's just an options, rite? but, for a God sake, i want to tell you. it just only a feel of 'like/suka'. not love babe. why you so serious? you like your classmate because he's helped you on your assignment. is that wrong?

hanya boyfie yang gila saje yang akan marah sebab cemburu tengok gf dia study-group dengan kawan2 lelaki. lol.

thank you, please grow up. selamat hari raya maaf zahir batin.

monsterblog berkata...

LOL. I dont see the reason why u need to be angry over this matter. I love debating and I suppose, if I read an entry, and I have question in my mind, I should voice it out right? And here is my opinion. I didnt relate ur relationship with ur ex-gf or what. What I meant was, for what u wrote, 'I suka dengan Ali, u kesah tak I kawan dengan dia'. For god shake thats mean cheating on his face man!

And yeah, not shame on me, I never did mention about ur ex-gf, why u take this thing so hard? ( U better reread my comment dude. )And I never read ur article before on your so called post in 2010. And I pass my teen years pun dude, u dont have the right to tell me that im being naive, I being sensitive towards others, that u clearly miss when u wrote this article. Im just writing out my opinion. For god sake!Next time I have an opinion I kept it all by myself like I living in fucking North Korea.

Thank you, please grow up too. Before u grow up, make sure u know what the hell is meant by the tolerance in debating and giving away to accept others' view.

Hellioz berkata...

aqram use the wrong choice of word.

i myself would feel mad if my girl tell me he likes someone else, and its a guy.

monsterblog is stating the opinion of its wrong to tell d boyfie that his gf likes someone else.

Senang cerita, xpayah bagitau.

a friends affair is a friends affair. shouldn't go further than that

dont ever tell your loved one how u like someone else. its just plain wrong. its like saying i love u to everyone she met.

correct me if i'm wrong

chillio monsterblog
there's no wrong nor right.
anyho, good discussion.

chill peeps!

Topek berkata...

selalu aku dengar orang sebut selisih malaikat 44.

so alang-alang ko dah sebut, ak nak tanya malaikat 44 tu apa? macam mana? boleh terangkan?

lari tajuk tp ak nk tahu sangat kenapa. hahaha. sila jawab.

Adib berkata...

aku pun selalu jek ada crush dgn lelaki lain time ada bf dulu, tp tak pernahlah nk ckp dgn bf aku, sbb kena respect dialah kan. simpan dalam hati je. aku tak percaya kau boleh jatuh cinta sekelip mata, jadi kalau dh ada bf lepas tu ada crush dgn lelaki lain, kena pandai jaga pergaulan, jangan melarat jd benda lain dan lukakan hati org lain.

ringo berkata...

telling your partner that you like someone else is just plain wrong dude. im aware that lain orang lain cara, hati lain-lain, cara sayang lain-lain. but that just doesnt seem right to me. just my opinion anyway.im an open minded person, but if you are being too open minded, your brain will fall out

Tanpa Nama berkata...

tergelak baca komen monsterblog. suka berkawan pun kena label bitchy ke? bior betul? tak hairan aqram kata kau naive. tambah pulak komen kau double meaning, mau tak melenting si aqram. hahahaha. chill aqram, bukan semua orang faham motif penulisan kau. tp, kalau org nak cari kesalahan penulisan kau, memang ramai. keep writing.

buku bila nak keluar? berkata...

pasang spare-part. kes ini macam pasang spare-part.

nampak macam salah pasang spare-part. tapi, ada kegunaannya untuk prepare mana yang patut. tapi, khas untuk yang belum berkahwin lah.

nampak macam salah kalau jujur bagitau bf/gf, kita suka berkawan dgn org lain. tapi, ada kegunaannya untuk meramaikan kawan. sebab ramai couple skrg mcm suka buang kawan bila bercinta. tapi, pun sama khas untuk yang belum berkahwin lah.

pasangan kena cool and jangan nak marah sangat lah.

righto?

Maisara Roslin berkata...

GF bakal kena konkong. Ha, ni memang tak tau nak cakap apa. Lelaki tegas-sayang-cinta abes akan buat macam ni.

aku buat cani pon. aku dapat sakit sampai arini. hah.

Qaseh dalia adelia berkata...

erk ...
dah bercinta tapi suka kat laki lain pulak dah , dah nape bercinta dengan si dia ..ooo tiba2 kot perasaan suka tu hadir ..hek3x


for me jgn lah menyakiti hati org lain , huhuhuhu ~ kalau suka jugak ngan laki lain maknanya dah tak suka dgn pakwe sendiri erkkk.. ?

kalau just suka berkawan its ok .. terus terang ngan bf pun ok gak kalau pakwe tu bukan jenis baran n bertindak melulu kang makan penampo hahaks

Tanpa Nama berkata...

in my experience,this is a sensitive issue..cthlah bf u tu memahami tahap paling tinggi pun,if you told him you 'like' someone else mestila sedikit banyak dia simpan dalam hati..so kita ni kenala la pandai melihat situasi..sebab perasaan sakit tu lambat laun akan kena kat dia bila dia sedar gfnya tu suka kat orang lain.benda gini org simpan dlm hati lama punya..
and this applies also to the other article where the bf likes another girl..
for me lah,kalau dah suka org lain apa kejadahnya nak gitau bf/gf you..cari nahas saja tu wei..

-rabi'ah aminuddin- berkata...

okay..sgt berat sebelah..knape klo perempuan dicop playgirl,tp klo laki xde pn play boy?hahah


hmm..cmne kalo memula je kwn,then,lame2 laki tu bley suke btul2 plak?smpi rupanya dh couple sume..tp tipu gf die..memula mmg bley honest..tp,lame2?

EZAN IDMA berkata...

Nak cakap soal cinte memang takkan habis. Senang crite kalo rase hati tu takleh setia, takyah bg harapan kat org. So, bile dh sedia nak kawen bru cr calon yg sesuai. Huhu

-rabi'ah aminuddin- berkata...

can i know wat guys mean by just friends???haha..msg2 slalu,bnda2 yg xpnting,then,kuar berdua..cmtu e istilah friend???

Tanpa Nama berkata...

memang fuck teori aqram ni!!! semua tak ley pakai! hahaha

ayun berkata...

agree with monsterblog.

both entries are morally insulting. haih.

Tanpa Nama berkata...

agree with monster blog..dalam hal ni, it dont matter wether u r maried or not,kan salah kalaw menyukai seseorang yg lain ..kalaw belum berpunya x pe r..mcm ko ckp menyukai artis ,itu adalah perkara berbeza dgn menyukai seseorang kawan yg kita kenal..thats mean ,si gurl tu lebey berminat pd kawan dy rather than his bf rite..n of course kureng rasa sayang d situ ye x??? soal hati x ley men2 ..law ko immature n naive aqram , boley la ko berfikiran mcm tu..n one more thing,for 'aqram' n 'tanpa nama berkata' , korang patut faham betul2 apa yg ditulis monster blog..ada benda yg korang salah faham..tibe2 je ko mention psal ex ko? x paham aq..padahal dy x ckp pun psal ex ko..yg 'tanpa nama berkata' ni lak lagi la salah faham definition si monster blog ni..apa pun x boley..baca dulu la bro..zzz

Tanpa Nama berkata...

lg satu, jgn sesedap hati kata org naive n young person, cermin diri ko dulu..lagipun, ko 'sepatutnya', 'u should' ,kalaw nk berdebat tu check la dulu profile monster blog ni..men langgar je?

miSz tUna berkata...

Normal lah kita ada perasaan tertarik pada seseorang. memang itu fitrah dijadikan lelaki dan perempuan. sebab tu dalam Islam ni dianjurkan jangan bergaul bebas. untuk yang beragam islam, pasti faham. untuk yg bukan islam, anggapla ni hanya satu pendapat. sebab masalah macam ni akan timbul. orang kata cinta/kasih/sayang tu akan lahir jika dibaja. mana datang baja? dah tentu la dengan masa yang diluangkan bersama dan layanan yang diberikan. cuba kalau perempuan/lelaki tu, dah tau diri sudah berpunya, bataskan layanan/masa dengan orang lain jantina? tak payah la ber-'abg'/'dear' sewaktu dengannya kalau berbicara. tak perlu la tiba-tiba bosan ambil hp dan text org tu. kalau nampak org tu duduk sorang2 ada je alasan nak jin. atau dah nampak org tu ada hp terus minta no. hp.

pada saya, bergaullah, berkawan lah, berkenalan lah mana yang perlu. tapi, tak perlu la gambar berdua dengan pose mulut muncung, bahu gesel2, duduk rapat2 dan sewaktu dengannya. atau pun tak perlulah dah jumpa di kem motivasi minta no. hp atau sewaktu dengannya. kalau pun perlu minta no. hp atas urusan networking dlm kerjaya dll., tak perlula pukul 3 pagi tak boleh tidur mesej2 orang tu. bataskan sebelum hati jatuh sayang.

sebelum buat apa-apa, fikir kan lah. berbaloi ke kita kehilangan pasangan kita sekarang ni, hanya kerana thrill/sedap/seronok yang sementara? kita tak tau pun, rasa tarikan yang ada tu adakah kekal atau hanya hinggap kerana tarikan kimia semata2.

tapi, kalau dah memang tak bahagia dengan pasangan sekarang, apa salahnya putus kan dulu kemudian baru 'test the water' dengan orang lain? tak ada siapa suka diduakan kan? dan tak ada siapa suka menjadi "backup plan" bilamana kalau ade yg lebih baik, ditinggalkan, tapi kalo takde, jadilah "last resort" kerana itu lebih baik drpd jadi andartu atau bujang terlajak..

ye kan?

maaf atas kesalahan ejaan. ngantuk dah ni. sekadar berkongsi :)

Cooleustary berkata...

kadang2 kite keluar bergrup and dlm grup tu ade lelaki pon bf da jeles, ni pulak nk ckap kite suke kat laki lain... haha

fara berkata...

dulu aku suka je apa2 article dari aqram. skrg hmmm. macam kerek lah kau. menyampah pulak aku

Tanpa Nama berkata...

haha...brtuah la dpt wat cmni gak....bf aku ngan spupu ak sndr pm die jeles...ngan laki len lg2 la.ayt yg slalu die ckap die nk jaga aku n hubungan sebaiknyer...tp kdg2 rs btol jugak,dh ok2 wtpe nk cri bala kn??

zatyfeena berkata...

aku tak paham napa semua nak attack Aqram . aku setuju laa jugak sikit2 ape yg Aqram ckp :)

terus terang tuu bagus jugak. aku sendiri buat mcm tuu and suruh bf aku terus terang jugak. aku tak suka kene tipu and menipu.

truth hurt.

Nurul Atiqah Yazid berkata...

aku ada pakwe, tapi aku TERsuka dekat orang lain. and orang tu pun da ade awek, and orang tu pun suka dekat aku jugak. sekarang aku rase mcm nak hentak kepale dekat dinding. biar lupe masalah... hehh!

TheNewMe Overrated berkata...

Whoa. What a drama.

Well, my opinion, you need to read your bf/gf right.

I admit, I do like other guys.

1 I like my boss because he's being so nice to his employees. (but he's married)

2 I like Hellioz. LOL. (Not LOVE - like)

Tell or not to tell the boyfriend. Hurm. You have to know him.

For example, now I'm with my Extreme Eight (wa malas nak cakap sape nanti orang sibuk serang wa cakap wa cari populariti bagai), wa cakap je ngan die. For the sake of being honest.
And I know somehow he is jealous, but he is mature enough.
Sometimes, I even troll him about helly. LOL.
But then, he understand. I could never be with Helly, and of course, we don't even know each other.
I made it clear to him I LOVE HIM - NOT HELLIOZ.

If given this situation with my ex, say #07, I will never gonna tell. Coz he's too much of a jealous person, nanti gua bagitahu gua kena maki, silap haribulan gua kena pukul.

Fikir la mana lagi baik, bagitau atau tak. Adoiyai.
Kalau buat gaduh, merosakkan hubungan, nak bagitau buat ape?

Harap teddy tak marah aku komen ni. Hahaha.
Kang jadi rival plak.

No, I don't think he's that low.

What matter is we love each other.

LIKE other guys?
It's normal, but well, control it, guys!

Nuff said.

For everyone, good luck in ur relationship!

Cob Nobbler berkata...

@Erica:

I like Elena Reeney's nasi goreng - Aqram pun suka kan kan kan?

kehkehkeh!

TheNewMe Overrated berkata...

@Cob Nobbler : Dem. Terbakar hati gua. Sape suruh main api.

Baru tau ape itu cemburu, kan?

Hihihi.

*buang cemburu jejauh. Tanam cinta.

Kita dah bincang panjang lebar pasal ni semalam, kan?

As long as we trust each other, no one can come in our way.

I love you my precious teddy!

Cob Nobbler berkata...

baby got trolled :p

Tanpa Nama berkata...

chill la dia suka kawan je..tp jgn la sbb bf/gf jns yg cool gtu kt amek kesempatan plak kan..tu mmg kuangajo nama nye tu..mmg awl2 bf sllu nye akan x leh trima..mmg btol la idea kau tu explain btol2..come on la..klu kt x syg bf x kn kt p couple dgn bf..lg2 kwn yg kt suka tu kt kenal lg lama dr bf kt tu..tup2 kt couple dgn bf kt..mst la kt syg dia x gtu.??klu x dr awl2 dlu dh couple dgn kwn yg kt suka tu ye x? n kwn2 baek2 ak yg laen very supportive sllu igt kan bf ak yg ak mmg jns sng rapat dgn org2 yg satu kepala dgn ak..tp stkt tu je la..kwn..not more than dat..so lama2 bf ak pn chill..dia plak mmg sllu rasional la pemikiran dia..dia pn ckp dia bkn husband ak yg blh halang ak nk kwn dgn sape2..slagi ktorg x kawen ak de hak nak plh yg terbaik..so hub ktorg pn ok tanpa sebarang mslh jeles x tentu fasal..sbb msg2 jujur dgn sape ktorg kwn..(insyaAllah)..

Tanpa Nama berkata...

tak salah sebab lelaki pun mcm tue...tp jan la pulak alasan bodo tu nak cover penipuan tu hohoho.... nak lg phm reply jer....wa nak wat stori true stori sape leh tlg blh bukukan hohoho

my Secrete Blogger... berkata...

Solat istikarah jelah.. sbb hati kite perasaan kite kan Allah yg pegang.. die jgk yg hadirkan perasaan cinta tu tanpa diduga.. siapa kite yg nk halang rase cinta yg hadir..

Betol.. salah kite menduakn ape perasaan bf kite klo die tau n apa pulak perasaan laki yg kite suke klo die x tau kite de bf dah..

Solat je istikarah n mohonla pada Allah mane kah jodoh yg terbaik untuk kite kerana dlm islam sendiri kite perlu memilih pasagan yg terbaik.

Pertemuan n jodoh tu adalah ketentuan ALlah.. pasangan yg baik untuk org yg baik dan sebaliknye..