24 September 2011

Tak Nak Membelakangi Tunang

27 ulasan:

M. Faiz Syahmi berkata...

Tak tahu ke?
Tunang memang sama dengan kahwin. Tanggungjawab tu dah ada atas bahu.

Lulz.

Dorky Guy berkata...

aku baru tahu. fak! mahu delete entri ini~

Tanpa Nama berkata...

ouh so not true M. Faiz Shaymi...

Tanpa Nama berkata...

Betullll..tunang tu booking je kan. Bukannya dah kahwin.

zey berkata...

tunang tuh sama cam couple, takde beza.

LaDy DeLLaZ berkata...

tunang n couple beza la..
tp dia bkn la sama cm da kawen.. :)

nurdani berkata...

walapun tunang, tapi masih bukan sah lagi. kalau dah sah jadi suami tu ok la tak nak membelakangi si suami. hee. pndpt sndiri je

kaizen berkata...

mane punyer mazhab daa ajar xleh membelakangi tunang??

Clara berkata...

Apa punya oranglah. Baru tunang bukan kahwin. Kalau kahwin lain citelah. Boleh je kan belakangi tunang asalkan bukannya nak buat benda yang bukan2.. tolong adik beradik pown kena tanya tunang ke?

Eyka berkata...

untgg laaa ade tunang dah..macm pak turut..fuck! haha:P

AIEN NOT ALIEN berkata...

baru tunang...

dah kawen lain cerita..

Fara Zakaria berkata...

aishh , kalau setakat tunang tapi dah sebok nak kene mintak izin plak , payah la camnie .

cam ade lah pulak kan disebut suruh mintak izin tunang sebelum wat ape2 , haihhhh .

cik eijau berkata...

is it ? haha i still ta berminang dgn tunang2 nih . .

ErnieFaizal Siti berkata...

What!!!oh pliss....

Tanpa Nama berkata...

yup.. dlm islam, bertunang tu mcm sesi pengenalan je..

nur bella berkata...

antara bakal isteri yg memeng taat suami..
aish...ade jugak ye cm gini...

Terbang Bersamaku berkata...

tunang belum nikah lagi, tunang masih perlu jaga batas2 pergaulan even dah bertunang..sbb blum sah lagi sbgai suami isteri lagi..

~apa2 pun setia tue memang perlu...

Erzarita Scarlet berkata...

LOL.....izin mak ayah kekdg lupa nk mintak dulu...

eh..x leh membelakangi tunang je...heh..

**Bila Comel Jadi Comot** berkata...

Karut ni sy xstuju huhu

Akulah Aqilah Itu berkata...

oh macam tu pon bolehh... -_-"

Tanpa Nama berkata...

Tunang je pon.bkn kawin.bkn nye berdosa pon kalo wat something without telling our tunang tue.tp kalo nak bg tao sbb nk jaga hati,munasabah jugak..

Tanpa Nama berkata...

pendapat aku:
depends pada kes yang nak tolong tu jugak.

-kalau berpotensi memudaratkan perhubungan (contoh: kes melibatkan ex-boyfriend)= better tanya pendapat or at least bagitahu tunang.

-kalau setakat tolong biase2 tu tak perlu le.

p/s:
# bercakap berdasarkan pengalaman. pastikan pakai akal. kalau main aci redah je macam pengkomen2 atas tulis, ape pun yang jadi lepas tu, tanggung sendiri la ye dop?

# nice artwork.

TheBentPencil berkata...

I disagree dengan tanpa nama 11:14am.

tolong ex bf ke, ex-boyfriend ke, jiran sebelah ke, tak perlu minta izin sesiapa, kecuali ibu bapa yg sah2 bertanggungjawab kepada kita.

ingat bahawa tunang itu bukan muhrim. kapasiti hak dia pada kita sama je levelnya kapasiti member baik kita yang lain.

maksudnya di sini, si awek boleh "minta nasihat" si tunang sebelum buat apa-apa. bukan "minta izin". kalau tunang tak kasi tolong, tapi awek nak tolong gak, tunang takde hak nak halang.

just my tuu senn!! (nak gak tiru budak2 blogger skrg, hoho)

Piah Becok berkata...

mintak izin? baru tunang je pun.. belum nikah jadi suami isteri. isk isk isk...

Tanpa Nama berkata...

hah? hahaa... nonsense lar.

Tanpa Nama berkata...

true! nonsense nak kena mintak izin. lagi nonsense komen cik abang yg 1st skali tu.

bertunang = sesi perkenalan antara pihak lelaki & perempuan (fmily&friend included) bukan sesi utk mengongkong pasangan

Berkahwin/telah bernikah = baru menggalas tanggungjawab as a spouse.

anyway, sy sgt2 bengang dgn tunang kawan sy, die halang sy drpd b'cakap dgn kawan tu. ape hak tunang die nak larang? bukan isteri/suami pun. plus sy kenal kawan tu 5tahun awal drpd tunang die tu. grrr!

#rakan yang tersinggung dek tunang rakan lelaki.

Tanpa Nama berkata...

@M. Faiz Syahmi tunang xsama ngan kawin lol..
xde tanggungjawab seperti kawin..
tlgla pikir btol2 sblm tulis.
mentang2 hang lelaki