23 Oktober 2011

Status & Facebook.


Aneh ya kalau lagi ngomongin soal cinta itu, kaya gak pernah ada habisnya. Gak pernah bisa nemuin titik ujungnya. Belum dihitung yang mana perjalanannya itu panjang, di sepanjang jalan itu juga lho coba deh dihitung sana berapa banyak tuh cobaan yang kalian hadepin.

Berhubung kita lagi ngebahas tentang cinta, yang pada pacaran udah sekian waktu, kalau gak banyak pasti ada dikit tuh perasaan jenuh, bosen ,perasaan “udah ah si dia gak cocok ama gue”. Pengen punya pacar baru yang lebih romantis, yang lebih ganteng, yang lebih cantik, yang lebih segala semua intinya.

Tapi tar kalo udah punya pacar baru. The same cycle goes again. Jenuh lagi. Bosen lagi. Akhirnya cari pacar baru lagi. Ampun deh. Mau kamu apa sih sebenarnya? Nyari pacar kaya nyari makanan. Tiap hari seleranya beda beda.

(sumber foto)

Nah kasus kasus seperti ini nih, suka gonta ganti pacar. Kalo diem mungkin masih gak papa juga. Tapi kalo sampe ganti pacar terus, dan tiap putus itu langsung diupdate ke status facebook.

“In a relationship → single”

Status: Miss you badly *nangis darah*

1 hari…
2 hari…
3 hari…

“Single → In a Relationship”

Status A: Found my true love. I love u with all my heart B.
Status B: Love u too A.
Status A: Love u so much too B.
Status B: Love u so much more A.
Status A : Love you so much more more B

(duh, ni kapan endingnya nih?)

Capeee deh. Baru putus udah found true love? Ngga banget. Paling nggak itu cuma rebound. Cuma buat manas manasin sang mantan. Putus lagi, nangis darah lagi. Again, udah itu same cycle flows over and over again.

Aduh, parah lo. Please deh ya, gak semua orang tu eager to know what are you up to with your boyfriend/girlfriend. Satu dua news feed itu masih ok, maklum kebawa emosi. Tapi kalo udah semuanya bersangkut pacar, apalagi pas diupdate itu in the next few minutes,

Hey mate, are you the only one with a facebook account here?

*Mentally disturbed scrolling at the news feed* (T_T)


PS : Sekedar tanggepan sendiri, mungkin ada yang bisa nerima ada juga yang gak bisa nerima :)


32 ulasan:

Eyka berkata...

gak ngerti omongnya..gua orang malaysia..gak paham sih..
keh keh keh :P

Isaac Ismael berkata...

eh,i thought Vy from singapore..Indonesia ke?

kirana-jun berkata...

seriously?seriously?perlu ke guna bahasa indon??ape terfaktab da kurang penulis malaysia sampai kena import penulis indon??kalau yer pun..gunakan bahasa melayu standard..

penulis.sahaja. berkata...

hahaha. annoy juga benda ni.
mungkin hidup mereka memang bergantung kepada status di facebook kot? haha

Aqram berkata...

bukan setakat bahasa indonesia kami akan tulis, malah kelantan, cina, tamil, terengganu, kedah, champ, tagalog, brunei, siam, jawa dan ya. bahasa inggeris.

bila lagi nak belajar mengenali budaya masyarakat lain kalau bukan sekarang, cinta itu percuma untuk semua. :)

'Ariff Ansaruddin berkata...

Pelik juga kalau bercakap tentang cinta, seperti tiada penghabisan. Tak pernah titik pemanatnya. Belum lagi kalau dikira perjalanan itu panjang, maka cubalah kira berapa banyak dugaan yang kamu hadapi dalam perjalanan itu.

Oleh kerana kita sedang bercakap mengenai cinta, yang dah couple lama, kalau tak banyak pasti ada sedikit perasaan bosan, bosan , perasaan “sudahlah, dia tak sesuai untuk saya”. Mahu dapat kekasih yang lebih romantik, yang lebih kacak, yang lebih cantik, yang lebih segalanya.

Tetapi nanti kalau dah dapat kekasih baru, the same cycle goes again. Bosan lagi. Bosan lagi. Akhirnya cari kekasih baru lagi. Alahai. Apa yang kamu mahukan sebenarnya? Cari kekasih seperti cari makan. Tiap hari seleranya berlainan.

Kes seperti ini, tukar pasangan selalu. Kalau senyap mungkin tak mengapa. Tetapi kalau sampai tukar tukar kekasih, dan setiap clash itu langsung diupdate ke status facebook.

“In a relationship → single”

Status: Miss you badly *nangis darah*

1 hari…
2 hari…
3 hari…

“Single → In a Relationship”

Status A: Found my true love. I love u with all my heart B.
Status B: Love u too A.
Status A: Love u so much too B.
Status B: Love u so much more A.
Status A : Love you so much more more B

(sampai bilakah penamatnya ni?)

Penatnya. Baru clash then jumpa cinta sebenar? Tipu la. Paling kurang itu hanya rebound. Untuk bagi hot dekat ex kita. Clash lagi, nangis darah lagi. Again, itu semua adalah same cycle flows over and over again.

Bahaya tu. Please ya, bukan semua orang tu eager to know what are you up to with your boyfriend/girlfriend. Satu dua news feed itu masih ok, maklum terbawa emosi. Tapi kalau dah semuanya bersangkut kekasih, apalagi lepas diupdate itu in the next few minutes,

Hey mate, are you the only one with a facebook account here?

*Mentally disturbed scrolling at the news feed* (T_T)

PS : Sekedar pandangan sendiri, mungkin ada yang dapat menerima ada juga yang tak dapat terima :)

Puteri Iqa Izyan berkata...

makanya gue ngerasa single itu lagi heaven. daripada terus-terusan menukar status yang gak-gak tiap kali nemui pacar baru. ahaks.

ntcm von misteriusha berkata...

siyes paling menci kat org cmni
mengaku giler sayang kat someone
but then,
clash tak smpai sebulan
dh kapel ngan orang lain
Itu je harga sayang dorang
haishhh~~
sumpah rse nak luku je kepala

♥nitnot abc berkata...

waduh waduhh , berbelit dong lidah gue . ekekeke , nice entry . ni lah yang berlaku kat sekeliling kite > FB .

izzad b* berkata...

xde life..

ANISA berkata...

clishe la perkara ni...selalu ignorekn aje stutus mcm ni...nak komen pun...hahahha...it's ok no thanks..

Tanpa Nama berkata...

ni style..terfaktab makin style..

syaza syahhanna berkata...

Aaaa... tak suka indon...

Isaac Ismael berkata...

ouh,im in love with sofia's stuff here.

heheh

dobot berkata...

Even tak berapa nak faham, but I get it. And, agree with you!

Tanpa Nama berkata...

@syaza whothefuckyouare

g mampos laa indo ke hape
ko dapat tules terfaktab?

stop bitching biatch

chipsmore berkata...

nice one Sofia...and fuckers...bleh x stop jdi racist ke ape...love is universal okay..so doesnt matter if u r malaysian..indonesian or etc..as long as u have something awesome that u can bring to the table..who cares about ur origin??..jgn sbb perangai busuk hati dan saling mendengki, korg nak butakan mata, pekakkan telinga membaca atau melihat karya2 yg bgus...klu xleh trime sgt p dok hutan tggal dlm gua..okay??..******

AsyieqiN Rkey berkata...

wahh..kayak nonton sinetron udahnya....xpe...i can understand sofia...hye~~*lambai2*

Che Pokcek berkata...

kalau rasa tak suka, tak payah la teruskan lagi baca, sebab rasanya ramai lagi pembaca terfaktab ni yang boleh terima benda-benda baru dan gaya penulisan yang segar macam penulis baru ni.. dan tak ada ruginya setakat hilang seorang pembaca yang sempit minda bila ramai lagi yang lebih terbuka akan like terfaktab ni .. ngerti nggak..?

Si Gadis Semasa berkata...

kalau asyik kapel clash kapel clash , baek single je . kenapa nak buang masa dengan mr wrong kan ? hehe :D

Liyana Amalina berkata...

what i can say is...ni la jenis cinta yg sangat murah...

WaNieY berkata...

emmm.. skip je entry ni sbb bahase indun...

diva populer berkata...

EH
SUBTITLE MANA??!!!!
TAK PAHAM SANGAT LAAA

SeliparBiru berkata...

bukan nak racist ke ape.... cuma tak berapa nak faham.. macam mesej tu tak sampai je.... err.....

Tanpa Nama berkata...

kononnya kata tengok sinetron indon gila2 kt tv tp kalo bahasa mudah macam ni tak phm, diam2 sudah tak payah nak poyo macam dah hebat sangat berbahasa melayu yg baik.

apa-apa pun sofia, diorang ni mmng suka buat org rasa down.

♥ MS ♥ berkata...

guwe enggak faham dong ah. ==.

Mia Redzuan berkata...

Well, agreed with love is universal.
Pfftt, another racist malaysian~
*rolling eyes
I'm malaysian and I.DON'T.DO.RACIST.

Aku ngerti kok, kamu terusin aja guna bahasa ini juga gpp. Whatever that's suits you. But,sekali sekala guna bahasa baku pasti lebih seru :)

-she's new aite? Be supportive peeps.

EZAN IDMA berkata...

bile baca entry rasa mcm dh pndai ngomong indonesia. hehe

Ubi berkata...

Bahasa indonesia n bahasa melayu tu bahasa nusantara

mustahil korang x paham..haha

btw, nice writing sofia!

Hamba Allah berkata...

Ofi! Nice entry. Dunia penulisan mmg dah jadi sebahagian dari hidup ko kn? Haha. Nway keep it up! Mana tau one day boleh publish buku pulak.

Don't know if you can guess who I am.

Sofia Vy Nin berkata...

@Hamba Allah Hm. Siapa oh? Confirm sahabat KMS, tapi tidak tau yang mana satu. Anyway terima kasih kamu :)

Jemari MonteL berkata...

hahahahahaahaha LIKE sejuta kaliii... :p