1 Mac 2011

Realiti Seks Dalam Percintaan

Salah satu realiti yang kita tak boleh tepis dalam kehidupan, yang kita sering risau terjadi pada diri, ataupun satu keadaan yang sukar di elak ialah SEKS. Pemahaman masyarakat Malaysia mengenai seks sebenarnya bersifat kelompok. Contohnya, mereka yang terbuka, mahu mereka yang orthodoks menerima keterbukaan. Manakala mereka yang melarang, mahu mereka yang terlalu terbuka kembali kepada skop yang taboo. Aku rasa, topik ni boleh buat masyarakat pening kepala. Yalah, kalau beri topik ini pada #serbanitas, di keluarkan fatwa mutlak. Kalau di beri topik ini kepada golongan moderate, ada yang kata 'pentingnya kahwin awal'.

Namun, bila mengkaitkan seks dengan hubungan pasangan, terutamanya pasangan bercinta yang belum berkahwin atau 'couple', berat pemahaman dan penerimaanya dalam masyarakat. Jadi, biarlah aku ringkaskan kes ini melalui time-line.
  • Permulaan bercinta. Timbul perasaan kasih. Memberanikan diri mendekatkan diri antara satu sama lain. (jantung berdegup kencang)
  • Peringkat awal perkenalan. Timbul perasaan 'care'. Mula berpegangan tangan. Bermain jari (Konon jiwang)
  • Peringkat pertengahan. Timbul perasaan sayang dan pengorbanan. Mula berpelukan. Si lelaki memaut di bahu, perempuan memaut di pinggang. Tak lupa juga ciuman ringkas di pipi, kening, etc. (Romantis lah ye?)
  • Peringkat pra-lengkap. Timbul perasaan ingin mencuba yang lebih mendalam. Mula berciuman berat. Oral seks. Meraba alat sulit. (LOL!)
  • Peringkat lengkap. Timbul perasaan serasi. Gelodak yang tak tertahan. Maka bermulalah, hubungan seks yang pertama, dan seterusnya. (OH EM JAY!)
Time-line di atas mungkin bukanlah merujuk kepada semua pasangan bercinta. Masih ada pasangan bercinta yang masih lagi kuat hati dan berdisplin dalam bercinta. Mereka yang sebegitu seharusnya kita berikan tepukan kerana bertahan dalam arus kehidupan yang semakin mencabar ini. Tapi, selalukah kita berperasaan begini ;

"Apakah teman lelaki/teman wanita ku masih suci?"
"Apakah kawan lelaki/perempuan aku suci/tak suci seperti aku?"


Ironinya, terdapat banyak pendapat dalam menerima gadis/lelaki yang tidak suci. Ada kelompok lelaki yang memang tidak berkrompomi di mana gadis yang tidak suci, tidak layak di jadikan isteri. Ada pula kelompok lelaki yang terbuka, tidak kisah sama ada gadis itu suci atau tidak, yang penting ialah hati, akhlak dan komitmen. Mereka berpendapat kesucian atau 'dara' bukanlah suatu yang penting. Manakala ada kelompok lelaki yang berpendapat berkecuali, di mana mereka mahu takdir, dan perjalanan masa yang menentukan. Kiranya mereka redha dengan jodoh sama ada gadis itu suci atau tidak suci.

Itu lelaki, bagaimana perempuan? Apakah penerimaan perempuan terhadap lelaki tidak suci? Perempuan ada tanda dalam ketidaksucian mereka. Lelaki? Tiada! Jadi, apakah penerimaan mereka?

Kebanyakkan perempuan lebih menyerahkan kepada sikap kejujuran lelaki dalam soal ini. Ada kelompok perempuan dalam zaman moden ini tidak kisah dalam hal ketidaksucian lelaki. Tetapi, meletakkan syarat biarlah tanggungjawab boleh di pikul dengan baik oleh lelaki. Tetapi, terdapat kelompok perempuan yang juga tiada kompromi. Mereka mungkin terdiri dari latar belakang keluarga yang kuat prinsip agama.

Maka, pentinglah untuk kita bawak berbincang antara sesama pasangan dalam hal ini. Kawan aku ada bagitau, nak teruskan hubungan lebih jauh, kenalah bersikap jujur dan sedia lakukan sesi confession. Baru boleh tahu tahap kesediaan kita dan pasangan kita. Hmm? Mungkin boleh, korang rasa?

Tapi bagi aku, kalau teman lelaki atau teman wanita kau sewaktu kau sedang bercinta boleh khianat terlanjur dengan orang lain. Tinggalkan saja jangan banyak soal. Kalau boleh bagi penerajang pun takpe. Sedih memang sedih. Hal macam ni jangan bagi kompromi. Jangan bagi can untuk ingat balik. Lupakan terus, buang semua connection yang ada termasuk gambar, hello kitty, even Iphone pemberian dia dan jangan lupa remove dia dalam facebook. Setel.

Sebab? Hari ini dia menipu kau, lain hari anytime dia boleh repeat balik kesalahan dia bukan? Pisang boleh berbuah dua kali kot. 

Chalo, asalamualaikom!

p/s : Aku harap entri ini boleh menjawab soalan seorang gadis yang bertanyakan hal ini kepada aku tempoh hari.

50 ulasan:

Akulah Aqilah Itu berkata...

SOKONGG!!!!!!!

tu je nak cakap.

hari ni dia cheat. Esok mintak maaf.
Lusa mula cheat semula. Its an endless cycle.

=(

Chuck berkata...

Dah jadi biasa dalam negara kita. Masih tak cukup faham dengan negara sendiri. Sigh~

Chuck berkata...

Jom join kami. :) Komuniti blogger kecil yang masih perlukan perhatian.

MATAHARI berkata...

love this topic. n i do confess to my lover and she confessed to.

Fatin Razali berkata...

topik yang agak berat ye.

ada yang dah open dengan benda-benda neh, sampai aku konpius, aku ni duduk dekat Malaysia ke tak. *sigh

tira azhar berkata...

topik ni berat, untuk orang-orang yang tak pernah lalui benda-benda ni. aku tak kisah pun kalau lelaki tu dah pernah buat tapi sekarang ni dia dah repent dan menjaga hubungan dia dengan Tuhan dan ibu bapa.

nak cari lelaki yang betul-betul suci pun susah. nak cari perempuan yang betul-betul suci lagi susah..

tira azhar berkata...

@MATAHARI

confession itu bila perlu betul-betul serious kan? macam dah kahwin baru confess?

cik ciput berkata...

emm satu soalan..kalau perempuan / lelaki tu memang dah betul2 menyesal dan bertauat atas kesilapan lalu mcm mna? perlukah diterima? confession yang dibuat sudah semestinya sangat berat, dan org yg mendengarnya pasti berasa sangat kecewa..well, tak semua orang boleh terima keadaan macam tu kan?

Solahuddeen berkata...

tahniah golongan #modernistasss
aku tak heran pun. bende lagi BARAT pernah aku dengar dari post kat atas.


part yang aku sokong bab terajang tuh. ahaha. jangan terajang je. kasi katok sket. baru pening lalat die. kah kah kah.

eiffel berkata...

lol~

cm ne plak kte nk tau laki tuh suci ke x?atau jujur ke x?

RastaMat berkata...

sume soal hati..

bujal X berkata...

harrommm~~~

~sambil membetulkan serban.

*yang haram itu tetap haram tahu!
cuma realiti memang begitu.

~menegluh.

PointBlankShot berkata...

pada aku relationship ni kena ada banyak give and take.

trust, honesty, respect.

3 benda ni penting.

kalau tak boleh nak percaya gf/bf kau, kau rasa kau bukeh kekal ke?

kalau kau tak reti nak jujur dengan gf/bf kau, kau rasa dia akan jujur dengan kau ke?

kalau kau tak reti nak respek gf/bf dia, kau rasa kau layak nak suruh dia respek kau?

nuff said.

p/s:
pandai makan, pandai simpan

Didyajustsaytht berkata...

I aint Westernized, nor I aint too conservative. anyway, I'd like to share you a conversation with my pals:

x: J and H is living together now y'know. I mean, same bedroom.
y: REALLY OMG? Did they--you know...
x: OF COURSE.
y: don't just speculate, x.
x: let me put it this way...

if you want to buy a shirt, you must wear them first to see how it fits.RIGHT?

y: *speechless*.

Tanpa Nama berkata...

@cikciput: kalau dah betul2 bertaubat tak apa la.
pastikan cukup syarat taubat, iaitu menyesali apa yang dilakukan, dan tidak lagi mengulangi aktiviti lama.

dan part confession, menurut pendapat, tak perlu confess pun tak apa. sebab dah bertaubat, hal itu dengan Allah.

matahari berkata...

@tira azhar
yeah, n i do serious with her.

Tanpa Nama berkata...

errrrmm..perempuan suci tetap ada cuma kena cari btul3..umpama mencari permata dalam timbunan kaca...hehehhe...eerrmm..laki kalu prnh terlanjur pun, x de effect...so pompuan, jaga la diri anda... =)

miss aisya berkata...

hurmm yg penting perempuan kena kuat utk tinggalkan lelaki yg lahanat..tak payah simpan2..

the GirL berkata...

kejujuran tu penting...
zmn skg ni kalo dpt wife/ husband yg suci memang sgt2 lucky.. tp susah kot nk cari...
btw,, dis is a nice entry... aku suka. =)

yeye berkata...

emm..btul2.ak pn penah ad bf yg canni.actually, sgt la appreciate yg dia brani confess, tp once dh tau reality, ak plak kept thinking bout it. memang dia ckp dh nyesal, x wat sume tu lg dah, tp die contact lg gadis tu apahal? baik ak tggl jek beliau..wuuhhuu...tp takes time la. meroyan jgk ak ni hooo....move on je la.

Cik Cammy Lia berkata...

hahaha nape lah ke pelik sgt gambor tuh wei..

tuh lah kalo laki2 xsuci pompuan xleh detek melainkan dia sndiri yg ngaku.tp aku rasa zmn skrg ni.. org kate lelaki lebih sikap terbuka kot.

AISHA INANI berkata...

hahahak.
aku selalu terpikir, dia nih penah ehem2 tak ng bf diaa. i mean buat more than what they can do. cth: pgng tgn or blabla.

friend of mine penah citer, mustahil kapel tak pegng2 tangan. so it's make me wonder.

maap ler saya kolot sikit, pegang tgn pon dah nmpk berdosa. grr~

Mainur Hasnah berkata...

sekali dah buat.. insaf macam mana pun manusia pandang serong -situasi masyarakat kini

afrohead berkata...

memaafkan itu tak apa, tapi macam kau cakap kalau waktu tengah bercinta boleh terlanjur dengan orang lain? siapa yang maafkan itu bodoh namanya.

ms. cha berkata...

my friend ade ckp, die kate beli keta pong kene test drive dulu. ni plak bab kawen nk sampai ke mati. then die ckp, if xpuas, then how? then die relatekan skali ngn idup zaman skrng yg bercerai berai sbb xde kepuasan & im speechless~

ms. cha berkata...

my friend ade ckp, die kate beli keta pong kene test drive dulu. ni plak bab kawen nk sampai ke mati. then die ckp, if xpuas, then how? then die relatekan skali ngn idup zaman skrng yg bercerai berai sbb xde kepuasan & im speechless~

Alexandriana Alia berkata...

yep, pisang boleh berbuah dua kali. jangan bagi muka.!

ururules berkata...

oh! adekah korang tak tau atau buat2 tak tau?

once men starts masturbating.. they are not suci anymore. that's a fact. so pompuan dont need to have faith if guys are suci or not. they are not. well.. mungkin ade segelintir yg masih suci.. tapi 99% guys tak suci dah. lol.

anis rohaiza a.k.a azah berkata...

yup...
saya sgt sokong...

crayon berkata...

dahsyat.. jujur dan telus! aku nak tulis camni tapi takut orang kata aku pleboi! hahahaha.. nanti aku akan tulis gak

mira berkata...

sangat realiti.

dara tu penting tapi dlm msykt skrg,bnd tu jadi rare.pupus.

dara bukan untuk pmpn je,laki pon.

Linglung berkata...

sedap ke main? sila jawab.

AlexiaAqram berkata...

aku dah cuba menulis ayat yang paling berlapik dalam entri ini. harap memuaskan hati and tak terlalu kontroversi. aku dah pening melayan XUXU punya hardcore-fanz.

haha!

soalan linglung tak bley blah. mestilah sedap. kalau tak sedap takkan ada family sampai 16 orang anak!

Tanpa Nama berkata...

time line yg lu bg sejibik macam ex aku aja kat membe dia..
mungkin kah lu juga ada pengalaman.. hakhak

ieka darlink berkata...

aku pernah buat entri pasal ni.
bila baca entri kau. i'm speechless.

tapi bagi aku, suci ke tak itu tak penting. yang penting hati. dan redha Dia.

kau kahwen dengan pompuan takde dara pon. kalau itu jodoh kau. kau boleh happy. merasa nikmat yang sama macam kau kawen ngan anak dara.

Honnie berkata...

hemm.. nasib laaa.. pndi buat pndi tangung.. pndi pikir sendiri la.

Hellioz berkata...

this shit happens everywhere dude.
haha~

AlexiaAqram berkata...

@helly

yup. kau ada lubang mana nak cari virgin girl lagi dak?

heheh!

TheBentPencil berkata...

@ururules

++1 for you!

that's right.
once they start, they can never stop.
after a few years, you'll find that their HD is full of "cannot unsee" videos.

and that's why, according to a research in japan, #1 secret most men are afraid of telling their GF is...what's on their computer.

TheBentPencil berkata...

@AlexiaAqram

I am dissapoint.

does that mean we virgins are endangered species?

daftarkan kami dalam World Wildlife Fund y'all!

hahaha

Tanpa Nama berkata...

amu tatau ak dri kump yg mne..tp bla my bf confess y dy da xtruna..sgt xley trima..cit! take tym gla ah.tp bla tbca stu tazkirah.. im sori tatau nk xplain cane then bwu ley trime dy pln2..

alien from mars berkata...

i'm not virgin..
benda ni yg buat aku takut tuk fallin luv again sebab bila sam1 da sukakan aku or aku sukakan org tu aku takot dia x dapat accept who i was...
n aku x dapat mulakan hubungan yg baru without telling dat person d truth...
but somtimes being honest doesnt worth at all...

una berry berkata...

erm, agree with alien from mars

a friend of mine said u don't have to tell the whole truth abt ur past because it's already done. nothing much u can do abt it.

tapi rasa macam ada benda xlepas lah..takut dia terdgr2 drpd mulut orang lain ke..apa ke..

tapi bila dah confessed, takut dia xboleh terima pula..ah,kdg2 org ckp je xkesah tapi sebenarnya amat kesah

sampai kesudah dok ungkit2..hu, baik single je lah.

Nisa Woo berkata...

actually , kalau kita betul betul sayang and nak jadikan si lelaki @ perempuan tu jadi pasangan hidup kita , kita akan terima segala sejarah silam dia walaupun hati kita dah terluka dengan pengakuan dia .

Siti berkata...

Yeah, does a thin membrane created in front of a woman's vagina THE ULTIMATE reason 4 a happy marriage? Think again. Marriage is more than just sexual pleasure, it comes with commitment to someone,tolerance, resilience, responsibilities etc etc. :)

*Adalah tdk elok bg seseorang utk membuka aib sendiri apatah lagi memberitahunya kpd org2 lain*

*Semua hamba Allah tidak terlepas dr membuat kesilapan, baik yg kecil mahupun yg besar, bertaubat nasuha lah..nescaya jika kita jadi manusia yg baik, pasangan kita pn org yg baik2 belaka*

Ara berkata...

Kdg2 pasangan yg still virgin tu bole turn out jadi penipu / curang pas kawen.

Manakala yg dah xde dara/teruna kdg2 bole jd pasangan idup yg plg setia pas kawen.

Pokok pangkalnya bkn dara/teruna msg2, tp personaliti, agama dan hati msg2.. :)

Tanpa Nama berkata...

betul la..
pada aku salah lain aku masih bole pk lagi,
tapi masuk bab tlanjur ngn org lain no kompromi la weh....
suke suki kau je kan...
kalau aku buat gak bole kau trima?
ishh geram aku..
eeh emo lak..
peace;)

Nys Zairee berkata...

paling xley blah bila laki yg da rosakkan anak dare org tapi nak kawen ngn pompan yg suci

aku sedih berkata...

@Tanpa Nama

aku pon penah alami mnde yg same.sungguh berat nak terima realiti..ye lah bf aku mugkin lar masih teruna tapi dulu dy siap main raba-raba,ramas-ramas ngan ex dy.tolong larh aku dh lar virgin yg masih tak ternoda..apetah buat mnde pelik-pelik camtu.SEDIH GILER time dy mgaku tapi paling kurang dy dh bertaubat kan. Yang penting, toksah nak try mnde gatei cmtu ngan aku larh..i'm not that type yg senang je ! *emo*

Lady Caca berkata...

@aku sedih
dia cerita ke dia buat camni? dia sebut raba2 ramas2?
ewwww. betul ke tu dah bertaubat? orang bertaubat bukan macam tu bahasa dia?