16 Mac 2011

Bercinta?

Seawal umur gwa 10 tahun gwa dah terdedah dengan benda2 cinta monyet geli2 ni.
Terima kasih kepada member gwa yang dari dulu sampai sekarang kaki perempuan. Sampi gwa sendiri terjebak kena pasang dengan member awek yang dia nak tackle. seesh. Jadik watak sampingan ni menyampah jugak kadang2.
"Dude, u're only 10 years old! What the fuck are thinking back then?"
Thats what i had in my mind now. I don't really know how the adrenaline rush back then, but now i know.

Kanak2 zaman sekarang (anyone under 18) lagi senang nak bercinta. Gwa syak masa tadika pon kanak2 ni dah start suka2 satu sama lain. Yeah, tak tau la ape dah jadik but itu semua memang fitrah manusia. Who am i to blame. But thats what i wanted to talk about.

Actually, masa gwa kecik2, memang dalam kepala hotak xde priority. Kalau kecik2 dah start kena p tuition and all, memang la sakit otak though i've been going to tuition since i was 11. And it helps. Though i hate that tutor much.

Kanak2 zaman sekarang lagi senang terdedah dengan persekitaran buas yang selalu mengajak nafsu untuk berkompromi. Kalau kanak2 sekolah rendah lagi dah pandai romen2, ni mesti ada silap dekat mana2. Seriously. Dibantu dengan gadget gadget yang semakin murah and affordable, anything can happen. Thats why banyak 3gp terhasil dan ramai pornstar2 local dihasilkan. Dari yang pakai baju sekolah pakai tudung blowjob kote belum sunat sampai la pasangan umur tahap bapak2 orang yang suka sangat rakam aksi2 18SX tak tau la untuk tatapan siapa. Simpan jelah dalam kepala. Ape yang desperate sangat nak rakam2 bagai? Dah kantoi padan muka. Nothing much i can say bout it.

Sebenarnya, bercinta tu tak salah. Gwa dah cakap dah. Ini fitrah manusia. Tapi kat mana kita letak priority tu yang penting. Lepas dah beberapa kali bereksperimen dengan relationship, i found a fine line between whats important and all.

Now, i'm in my 20's. And i can surely tell whats important and whats not.

Cuba fikirkan. If u are in a relationship with anyone muda2 ni, apa objektif yang lu orang nak capai? Nak geli2? Nak kahwin? Suka-suka? Sebab kawan ade bf/gf? Sebab gatal pelir/vagina? Sebab nak ada orang kisah 24/7? Objektif ni la yang gagal kanak2 zaman sekarang tumpukan.

Kalau setakat nak suka-suka, better of single. Being in a relationship is a mess. Srsly if u can't even take fucking good care of your own self.
Kalau setakat nak ikut trend dimana semua kawan2 anda dah ade bf/gf, thats utter bullshit. Itu masalah besar. Nanti kalau dah tak suka, boleh je cakap macam ni,
"aku couple dengan kau sebab semua member aku ade kekasih, aku sorang je takde" Cukup?

Sebab tu gwa cakap, tak ramai yang ada objektif khusus and alasan cukup kuat untuk bercinta.
Ramai sangat bercinta bukan sebab nak bercinta, tapi faktor persekitaran yang mengundang seseorang untuk berada dalam fasa bercinta.

Kalau komitmen dengan hidup sendiri pun tak ada, baik tak payah nak ade relationship bagai. Sebab tu gwa suka sebut pasal priority and all. Benda tu lagi penting dari lu orang hidup dalam khayalan.

Bercinta bagai nak rak, kalau betul2 nak sampai ke jinjang pelamin, lu orang dah fikir nak bagi bini lu orang makan ape? Kalau dah kawin confirm nak bertelur bersenyawa bagai. Dah fikir nak bagi anak makan apa? Dah cukup duit nak beli kereta, beli rumah, bayar bill semua?

Bagi gwa, benda2 kat atas ni lagi penting. Lets say lu orang dah bercinta sejak dari kecik, kalau takde jodoh, u'll be flat. Trust me. Benda2 jodoh bagai ni kerja tuhan. Bukan kerja manusia.

Oleh itu, dapatlah gwa simpulkan bahawa lu orang kena ada pegangan. Pegangan agama and stuff tu tanya diri sendiri la. I aint gon talk about religious thingy here. I wanna talk about Love. Pegangan tu maksudnya objektif lu orang bercinta. Kenapa bercinta? Dah dapat jawapan?

Objektif ni penting, sebab itu la matlamat yang lu orang nak commit. Kalau beli kereta tapi tak tau sebab apa, baik tak payah. Baik beli makanan. Nak buat semua benda kena ada objektif, lain la kalau lu orang saje buat suka2. And kalau lu orang rasa bercinta ni semata mata nak suka suka, lebih baik tak payah kusutkan kepala hotak dengan beban2 and excessive baggage yang lu orang tak mampu nak pikul.
Sekian.

-Hellioz Triquetra-




16 ulasan:

Cik Nursya berkata...

becinta x salah.. pandai2 la jage batas pergaulan.. jgn wat pkara yg bkn2...

Nur Aini Khairuddin berkata...

yang ni gua setuju..kalau xmampu nak jage komitmen dengan diri sendiri..jangan gegatal nak komitmen ngan anak dara orang..haihh..
-single lg bagos lol-

TeratakAzmi berkata...

komen org single?:

yes! aku setuju gle ngn apa yang dtulis neh..skang ramai couple sebab persekitaran.. yea memang last2 tu cinta berputik jgk..bile dah besama, tapi pada permulaan, apa tujuan utama couple.. sebab kawan2 semua dah ada couple, dah ada pasangan.. haaa..

Miss Munighah berkata...

setuju sangat hellioz.aku pernah try kapel sebab aku jeles tengok orang lain ada bf, disayangi.rasa syiok bercinta tu bes. but then aku dapat tahu dia terlanjur dengan orang lain masa ngah kapel ngan aku.sedih.nampak sangat dia lebih pentingkan nafsu.kalau setakat ikut trend, saje suka suka tengok kawan bercinta. baik tak payah kapel.banyak komitmen nak kena pikir.

Cha Gloxinia berkata...

Kadang-kadang menyampah dengan budak-budak bawah umur yang bercinta. Tulis macam-macam pasal partner diorang kat status sampai penuh homepage fb aku! Aku sabar je la, tunggu la beberapa minggu lagi. confirm clash. Wehoooooooo ! :D

Amni berkata...

LOL! Gelak je aku baca komen Cha. hahahaha... gila jahat dia punya doa.. doa la tu weyh kalau dah terfikir dorang tu akan clash.. ekekeke..

Republic Aku berkata...

buat macam biasa ,semua itu keperluan tiada cinta tiada indah...cinta ikut suka dan nasib,kalau nasib baik ,baik la,kalau tidak ,tidak la.
kalau takut jgn bercinta,buat bodoh jer...habis cerita.

Ren berkata...

ak setuju ngan pe yg ko tulis bro..kalo komitmen kt diri sendiri pun xdpt nk tanggung xyah pikir la lgsg nk bcinta..ingat sng ke nk tanggung ank org..

Single is better, relationship is just a mess if you dont know the meaning of commitment.

zt-zati berkata...

diakui memang ade gak rse nak bercinta sbb tgok mber2 kapel..
kdang2 jles tgok dorg..

roxaneroxia berkata...

setuju.sangat setuju.


kbai.

TheBentPencil berkata...

betulll...
teringat apa Jlove cakap dalam twitter tadi.

nak kahwin tapi financial tak stabil. buat personal loan kat bank.
hantaran sepapan fererro rocher 28 inggit.

cheapo much?

pergi puasa dulu adik2. ni bukan nafsu nak berumahtangga, ni nafsu seks ni.

redbean berkata...

bercinta sbb ikut org, ikut trend=peer pressure

:)

anOOan berkata...

cousin aku 6 tahun bertumbuk dengan classmate dia sebab dia nampak budak lelaki tu kiss pipi awek dia. eh? what? did i said awek? grr. 6 tahun tu!

Alexandriana Alia berkata...

bercinta-bercinta gak, hidup sendiri kena bangunkan gak.

kalau masih student better takyah bercinta..

bercintalah bila rasa dah mampu ke arah rumahtangga. kalau niat bercinta suka-suka nak geli-geli, mana nak datang berkat.

Hannah Haykhall berkata...

well said..
aku pun selalu fikir macam apa yang kau tulis itu...
kenapa nak bercinta??
kenapa perlu bercinta bila hati kau bukannya nak sangat dgn si dia itu??
sebab peer pressure, nak geli-geli, stock berfoya-foya, sebab kesian,pasang spare tyre...
kalau tak ada objektif yang kukuh, baik tak payah la. Buang masa, tenaga, dan perasaan je..
Niat mesti mau betul oooo...

Dale berkata...

gua setuju dengan lu hellioz