2 Mac 2011

Perempuan Insecure Cemburu Buta

Bagi gwa, relationship based on trust. Bagi orang lain mungkin based on benda lain. Boleh je based on sex, money et cetera et cetera. Tapi bagi gwa, trust. Kalau trust takde  at the first place, baik tak payah ade relationship terus. Sebab rasa insecure tu mampu membunuh manusia yang sedia ada curious dari hujung rambut sampai hujung jari kaki.

Dalam banyak2 relationship antara manusia berjantina jantan and perempuan, gwa dapat nampak satu flow yang ketara. Perempuan selalu rasa insecure. Sebab tu ramai perempuan yang risau dengan penampilan diri luaran n dalaman.

I can't blow the fact that lelaki pon ramai yang insecure. Tapi kalau nak buat perbandingan perempuan and lelaki yang insecure, perempuan mendahului graf dengan 70% berbalas 30%.

Contoh yang paling senang gwa boleh bagi ialah social networking. Social networking banyak tolong kapel2 get in touch walaupun jauh berjuta batu. Tapi semua benda yang ade pro mesti ada cons. Itu law of nature. Kereta yang tolong singkatkan perjalanan dari A ke B jugak mampu membunuh orang dengan satu rempuhan ringkas.

Gwa nampak ramai yang mempergunakan social networking yang ada seperti twitter, facebook, myspace, friendster, hi 5 dan semua social yang pernah wujud sebagai satu masalah yang sangat ketara bagi manusia2 insecure. Medium2 ni digunakan untuk stalk pasangan masing2 mostly sebab insecure walaupun hari hari text sayang2 muah2 bagai.

Gwa tak nafikan, penggunaan social network jugak membantu mengkantoikan aktiviti aktiviti makan luar yang banyak berlaku dalam era yang moden ini. Tapi penggunaan social network semata-mata untuk stalk pasangan anda disebabkan rasa insecure yang menebal adalah sangat tidak digalakkan. Sebab ini selalunya mengundang kepada perpecahan yang sumpah mampu buat kusut kepala, walaupun sekejap.

Aktiviti add semua member2 kepada member2 pasangan lu juga adalah salah satu faktor yang agak menjengkelkan kalau dipandang dari satu sudut yang berbeza sebab aktiviti ni dah mengundang satu pencerobohan privacy seseorang.

Jangan ingat bila dah kapel tak de privacy2 dah. Dah kawin pon masing2 mungkin akan ada sikap nak privacy dengan certain aspect. You know where u put that boundaries at.

Aktiviti lain yang melibatkan penggunaan perkataan insecure juga sering berlaku dekat cellphone masing2. Sebok nak cek inbox sent item etc etc pasangan masing2. Insecure gaya ni selalunya merimaskan and menjengkelkan at the same time.

Kalau lelaki/perempuan tu nampak macam flirting terang terangan dekat social networking dia, tu maknanya dia jujur. Dia tak sembunyikkan ape ape dekat belakang lu orang. Alahai, jangan nak ambik semua conversation pasangan lu orang serius sangat lah. Unless confirm2 esok lusa lu orang nak kawen. Ni belum kawin lagi masing2 paranoid macam khinzir. Chill a bit lah. Jangan tutup ruang social lu orang bila dah kapel. Patutnya luaskan lagi. Sebab hidup lu orang nanti bukan circulate between lu dengan pasangan lu orang je bila dah kawin nanti.

Solusi
Insecure tu sebenarnya bagus kalau dipandang dari satu sudut yang comel. Tapi kalau penggunaan insecure tu dititipkan setiap masa tanpa hala tuju, ia mungkin bakal mengundang nestapa dan celaka kepada penggunanya. Pandai2 la budget bila nak guna insecure tu.

Kepada perempuan perempuan yang selalu rasa insecure kat luar sane, belajar lah saling percaya mempercayai (muntah) antara satu sama lain. Sebab bagi gwa, trust is an essential needs in a relationship. Kalau taknak percaya gak, jangan involved in relationship at all. Pergi bercinta dengan kucing yang duduk dalam sangkar tu, confirm2 dia tak flirting and main social network ngorat kucing betina lain.

Semoga gembira hendaknye, sebab gwa dah jumpa banyak sangat kapel yang break up sebab perempuan ni kaki stalker tegar yang terlalu insecure.

31 ulasan:

intan.maisarah berkata...

hahah.
penah dirasai sebegitu
inbox, email. fb. blog
semua dia geledah.
lepas tu, gadoh gadoh ~.~"
sabar aje la :)

Solahuddeen berkata...

hmm. betul gak kan.

well seriously.
post ni aku kasi 4/5 bintang.
terbaik.

mira berkata...

betol.

aku pun insecure gk.
tp depends la kan..xkan nk add sume kwn blainan jantina si bf/gf kite kan?kan?kan?

cewek.medusa berkata...

bukan stalk arr..tu namanye 'prihatin' :)

kang kalo x prihatin, sidia ckp ko xamik peduli la, xamik tahu la, hati ko kering la...he3 jd tuk mjaga hati dia, ko buat2 la 'stalk' wall dia hari2...

okeh, selamat bekerja

TheBentPencil berkata...

Lagi satu kalau si lelaki tak nak reply mention/comment/status ppuan lain sebab takut kena marah awek.

padahal soalan biasa je pun.

cis.

MATAHARI berkata...

LOL, kucing. haa haa.


sebab takut kehilangan sebenarnya.


then gaduh


then pujuk.


then nak ehem,


then berulang kembali,

Indah Fallen berkata...

kdg2 xleh bia gak hell..kene ah ade kawalan
nty makin lame menjadi2..
last lu yg ditinggalkan sendirian sambil membaca blog terfaktab hari2..

Alexandriana Alia berkata...

aku tak add FB bf aku...tak masa nak stalk2 ni banyak lg keja lain. plus dia pun relax layan FB depan mata aku je kat coffee house yg ada wifi.

bab bercinta ni, percaya selagi boleh percaya. buat apa nak cari ruang tuk gaduh pastu break. alahai.

Tanpa Nama berkata...

Salam..maaf la nk mencelah sikit..
dalam perhubungan mmg perlu saling mempercayai..tapi kite perlu jgk memantau kadang kala partner kita..sbb zaman skrg macam2 boleh berlaku..pantau ada batas la..tak salah kalau gf/bf nk berkawan dgn laen jantina tapi ada batas..dan hubungan kawan tu diketahui oleh pasangan utk mengelakkan salah faham..bknkah lebih baek berterus terang??
kite tentunya tanak ditipu hidup-hidup kan?? "makhluk perosak" kebahagiaan orang mmg ada..so, percaya boleh..but not 100% for sure..

iris...

RastaMat berkata...

benar belaka..

fizalinolie berkata...

Perkongsian yang menarik.. Good Job... Dalam hubungan, kita sepatutnya saling percaya-mempercayai. Hubungan yang atas dasar curiga pasti tak akan ke mana... Alamatnya tak kawin lah yer... :)

Amni berkata...

@cewek.medusa

aku setuju ngan ko... tu namanya prihatin.. jap lagi si lelaki ni cakap kita tak amik berat.. dah buat rimas plak.. hahahahah....

dulu aku tak sibuk.. tunang aku yang sibuk segala.. tapi skang, aku lak sibuk.. sebab dia dah tak sibuk dah benda tu semua pasal aku..

but still.. jangan sampai melebih2 la.. kadang2 laki ni memang kita perlu tengok2 jugak... bukan apa.. kalau suka sangat main2 makan luar segala tu, sok2, dia jugak merana kan.. haa.. lagi2, kalau kena ngan popuan yang daring giler nak kat dia.. yang tak nak lepaskan dia padahal niat awal nak main2 je.. sapa gak merana nanti?


=P

Tanpa Nama berkata...

sometimes bukan je gf yg rasa insecure tapi bf tu juga ada perasaan mcm tu yg lebih dari gf.stalk gf sendiri. annoying gila. but. i like ur post. :)

Linglung berkata...

tapi insecure tu apa? mcm gua pernah dgr..

XIX Dragunov berkata...

wa sokong 100%, kalau rase tak boleh put in trust in relationship, x payah nak kapel... stay single je lagi elok...dem~!

M. Faiz Syahmi berkata...

satu lagi hellioz.

kongsi id social network., dan bertukar-tukar telefon. (skali simkad dia tukar.!)

eh jap jap.

babi memang always paranoid ka..? >.<

AISHA INANI berkata...

opocot tergigit lidahhh.
demmmm, sebab rasa insecure mcm haram ler aku terclashh.

tapi takpe laaa, i take it as lesson for today lepas nih tidakk lagik! TRUST, TRUST, TRUST!

Tanpa Nama berkata...

terasa~~
aku percaya ex ak dlu tp ble tbe satu2 mse aku rse tak sedap ht, aku syak dia mmg wat salah.
n yes dia mmg salah..

* apebende la aku ckp ni

ayue! berkata...

opsss terasa. and dah terima akibatnye. padan muka aku.haha

Tanpa Nama berkata...

stuju sgt2 ngan entry kali ni walaupun aku pompuan...eermm...aku sering diklasifikasikan sbg pihak ketiga dan owg tngh..pelik2..chill la..kalu ada jodoh, ada la..hehehhe...

Nava.K berkata...

one of the reasons for being insecured is there's no trust in the relationship, the other is low self esteem.

bluebrownayeisa berkata...

this post is exactly what i need now. bg kena sket batang hidung sendiri. :)

nn berkata...

dah berapa kali gaduh besar pasal benda ni sampai delete FB. ok last-last dah malas nak friend dengan couple sendiri kat FB. haha

yan berkata...

bkn nk bangkang ape yg lu ckp,cume nk share ckit pndpt la..aku bkn xpcaye kat laki aku,cume bile aku dh beri kprcayaan kat die,pastu die dh musnahkn kprcayaan 2,so salah siape??slh aku kah???aku ke yg xreti nk jage die???sdgkn spatutnye die yg kne jage aku sbb aku ni ppuan..tp dsbbkn aku syg kat die,aku bg die pluang lg..klu ppuan laen,aku rs dh blah dh...satu prinsip je yg aku pegang,klu skali die maenkn aku,next time die akn dipermainkn lg byk dr yg aku kene...dan aku slalu ckp kat laki aku cam2..llaki sbnrnye mmg ssh nk dipercayai,even si ppuan dh pcaya bulat2..so jgn talk psl percaya la bro,klu lu sndri xtaw ape 2 erti kprcayaan..sekian~~

Naqib Mohamad berkata...

serius aku tak suka nak memperkenalkan kawan2 aku kepada awek aku. who ever she met, that will be her friends.

sebab aku tak suka kawan2 aku dok tikam belakang, takel awek aku. sekali dah kena cukup lah...

zey berkata...

ni yang tak best neh, dah kahwin pon still ada boundaries ke? adehhh.... '-_-

Que berkata...

naqib mohamad: aku ase kalo ko knalkan awek ko kt kwn2 pon xslah..mase ni la ko nk tgk awek ko tu setia ke tidak...kalo kwn2 ko takel dia pon,,kalo dia setia...xde hal la beb...

♥c!k Ann♥ berkata...

=_+
hahahha....
aku jenis setia!
so tuh bley jd sebab untuk raser insecure x??
hahhaha

missy tj berkata...

haha.. ok... its true,mst ada trust in relationship kalau tak hari2 keja gado jak... been that done that... but its ok if insecure tu control,not too over.. sepa x jelas pakwe dok flirting dgn gadis lain.. in other words,kena laa blajar earn distrust...... even in business needs trust...

missy tj berkata...

*jeles

Tanpa Nama berkata...

hahahaah
perlu ke insecure,
x perlu lah wahai perempuan..
kalau dia nak, wat cara nak,
kalau dia da xsyg, lantak dia la..
hahahaa~
insecure ni mcm penyakit influenza jgk ye.. haha

widdy~ツ