29 November 2011

Gatal dan Jodoh.


Assalamualaikum. 안녕...

Aku rase bila dah cecah certain umur, isu kawen-pasangan-jodoh ni sume dah macam minum air. Punyalah kerap orang citer pasal isu ni. Nampak tak? Kalau tak nampak, taknak kawen eh maksud aku taknak kawan. Heh.

Aku pon sbnanye sama je sedang lalui fasa yang kemaen merenyam lagi sikit-sikit je bukak citer kawen. Sikit-sikit je yang rase seronok di dunia ni adalah kawen. Yang rase meriah gila dalam dunia ni adalah kenduri kawen. Lebih-lebih lagi bila kawan yang rapat dengan aku pon dah nak melebihi fasa yang aku sedang berada. Maksudnya, aku hanya berada pada fasa yang 'hanya boleh CAKAP pasal kawen', tapi dia akan melebihi fasa ni dan akan berada pada fasa 'AKU AKAN KAWEN'. Huhu. Tak, tak, aku mane ada jeles pon. T_____T

So, bila orang sekeliling aku dah mula citer sana sini pasal kawen, aku pon ape lagi, haruslah ikuti perkembangan semasa dengan bukak citer pasal kawen-kawen ni jugak. Aku bukanlah nak kawen sangat dalam masa terdekat ni, tapi bila tengok orang kawen, macam best je kan. Tapi aku tahu aku sbnanye belum cukup bersedia untuk pikul tanggungjawab yang besar sebagai seorang isteri. Kof kof. Sorry, terbatuk pulak.

Ada orang penah cakap kat aku bila aku runsing macam mana nak kawen right after blaja sedangkan calon pon takde kan. Dia kata; "Jodoh ni datang tak kira masa. Bukan bila kita bercinta skang, lagi 2-3 tahun, kita kompom akan kawen dengan orang tu." Betul la tu kan? Kan? Kan?

Okay, so aku pon balaslah, "Yeah, jodoh tak kira masa kan. So, kalau jodoh tu datang time orang tengah blaja, takleh la halang ye dak?" Tapi haruslah aku di-smash balik kan. Katanya; "Kalau kawen masa tengah blaja, tu gatal bukan jodoh. Kalau kawen masa dah abes blaja, dah keje sume, baru jodoh." Erk!

Ahh sudah, parah bukan. Tak banyak cakap, aku terus masuk dapur nak masak. Maken banyak parut kena minyak panas kat tangan, maken kasar tangan, harap-harap dapatlah jadi menantu pilihan BILA DAH ABES BLAJA NANTI ye dak. Taknak aku dicop gatal. Dah la tak reti menggoda. Kikiki.

obviously bukan hantaran aku. nak bergambar dengan hantaran sendiri entah bila. 
mwahahahahaha!

28 ulasan:

Anisa Hang Tuah berkata...

jodoh rahsia Tuhan.

GamUHU berkata...

jodoh Tuhan yang tentukan. kawen umo 34 pun jodoh jugak tu. bukan kira abis belajar ja.

Meow Meow berkata...

for me, kawen mase blaja sekolah menengah tu memang kategori GATAL. tapi kawen mase blaja kat kolej/universiti, mungkin tak kategori gatal lagi lagi kalau si pompuan dapat carik suami yang dah keje dan boleh tanggung isteri dan anak anak akan datang. what do u think ?

Shad and Yaya's Own berkata...

arghhh nak kahwennn... HAHA

Aisumi Chan Kawa'i berkata...

termasuk jugak dalam kategori ditanya soalan bertubi-tubi pasal kawin nih.. huhuu..

Liyana Aziz berkata...

jodoh ajal dan maut semua Allah yang tentukan... rahsia Tuhan...

Solihahazahar berkata...

saya baruu form 2. saya nk kawinnn *tibe tibe

kasih berkata...

tips masak kat dapur:
kalau tengah berkungfu tu, tibe2 kena percik minyak, terus letak garam kat tempat yang kena tu. insyaAllah xde parut. letak sikit cukup laa :D

tak pasal2 komen takde kena mengena dengan kawin. hihik.

missina berkata...

lagi bnyk parut lg kurg kot hantaran tu nanti,,hehehe,,just kiddg

the I in me berkata...

tak kisah laa kahwin umur 16 ke, 21 ke, 28, 40... seperti yg sewajibnya kita sbg umat Islam utk percaya... JODOH, ajal dan maut semuanya sudah ditentukan Tuhan... jadi ya, 'timing' untuk kita nikah itu mmg sudah ditentukan sebelum roh kita ditiup ke dalam jasad.

yang isu gatal nak berkahwin hanya penyebab... hehehe. tapi bagus laa kahwin awal ni, dapat mengurangkan dosa bermaksiat, ye dak?

Eyka berkata...

jom kawen! keh keh keh ;p

bukan penggoda berkata...

btol. jodoh itu rahsia Allah. tp, stil timbul kan isu gatal klw nk kawen awal? and x laku ble kawen lewat? huhu.

yg bg tips utk ilgkn parut tu, thankies! :)

Azreen Amran berkata...

pandangan masyarakat sekarang memang makin tipikal.

kahwin awal = gatal
kahwin lambat = tak laku.

sedih betul.

cikpia berkata...

saya dah 29, bujang. saya ok.

Kaki Merapu berkata...

BP- tak xda yg ngorat anda??pelik ni...ctnct kalau nak saya ngorat anda...hahahahahaha...

nurul harnani berkata...

cerita tentang jodoh. rahsia Ilahi..

http://nurulharnanikasmari.blogspot.com/2011/03/jodoh.html

yunZatie berkata...

haha. dulu rsa jugak nak kawen sgt2.. usaha cari calon nih..tapi ade la sebab musabab yng berlaku yg tetibe rasa

"ada ada takda sudah"

sigh.

bukan penggoda berkata...

cewah. kemaen pasrah lagi. ada ada takda sudah eh. tp klw takde, mst sedih jgk en. hehehe.

kaki merapu, gua ni takde org nak. hukhuk.

blog-tips-kurus berkata...

merujuk kepada gamUHU tu-ada yg jumpa jodoh lagi lewat.. ;)

SECRET IN THE HEART berkata...

Jodoh itu ketentuan Allah. Aneh pemikiran masyarakat kita, kebanyakannya akan mengatakan apabila bernikah ketika masih belajar, dianggap gatal.

Memang sukar untuk puaskan hati semua orang. Semestinya topik jodoh, banyak yang boleh dibincangkan.

Polis Karma berkata...

Bile ckp psl kawen ni perkare pertame yg muncul dlm pale otak seorg lelaki ialah sex.

Mmg la ade bnyk lg bende penting lain yg associate ngan kawen. But sex is the upmost important.

So sudah brsediakah anda sexually?
Haha tringat plak lagu In Bloom by Nirvana.

We can have some more.
Nature is a whore.

Miziey berkata...

Hahah. Guwa setuju dengan komen Polis Karma. Upmost important tuu. Huhu~

Tp tu la, lumrah kan semorang akan sampai masanya rasa untuk berpasangan. Cuma setiap orang mempunyai saat dan waktunya sendiri. Heheh. Yang penting, kawen tu bukanlah diatas dorongan dan dasar nafsu semata-mata. Nuff said.
:D

Amni berkata...

ada org jodohnya awal.. tak boleh nak cakap kawen masa belajar tu gatal.. kalau mampu, apa salahnya.. =) ada kawan, masa matrik dah kawen... dia buat bisnes part time.. boleh tanggung suami isteri.. ada kawan kawen masa master.. dia cakap, rugi tak kawen awal sebab kawen tu nikmat.. tapiii.. kalau tak reti tanggungjawab, jangan la kawen even dah abis belajar, dah keje sekalipun.. susahkan diri sendiri dan ramai pihak.. tapi kalau nak kawen jugak, bersedia untuk bertanggungjawab,..

tak kawen lagi.. sedang prepare untuk kawen.. =p

bukan penggoda berkata...

amni, lama x brmesra kan. huhu. dah nak kawen dah ke? bestnyewwwww! hukhuk.

♥ Capital N berkata...

ouh kena ada bekas parut kena minyak panas nanti mak mertua suka ey ? AHAHA , kelakar . ;D

Tanpa Nama berkata...

saya memang takmau kawen nih!!!!hahahha sampai mati...

Ros Anisza berkata...

saya pun selalu terpikir orang yang kawen awal tu, gatal...tapi bila difikirkan balik, semua tu jodoh....ade orang jodoh dia awal, ade yang jodoh dia lambat....walau macam mana pun kita merancang, semua tu dah ditentukan bila jodoh tu akan sampai...

Tanpa Nama berkata...

first line into the last line adelah perasaan aku jue..hehhehehe..