2 Disember 2011

Mana Satu Korang? Reacher or Settler?

Assalamualaikum


Hello lovebirds and angrybirds sekalian. Skandal sihat?

Aku bet yang some (most) of you guys bila baca je tajuk entry ni, mesti korang akan teringatkan cerita bersiri How I Met Your Mother kan? Yeah, How I Met Your Mother (HIMYM) adalah one of my favorite TV show all the time. And korang tahu tak kenapa cerita tu famous gila? Sebab cerita tu bukan cerita sitcom bodoh-bodoh. Cerita tu is about life, suka, duka, gelak ketawa dan sebagainya. Dan most of the issues, adalah betul. Sampaikan masa korang tengok cerita tu, korang akan terasa seolah-olah cerita tu cakap pasal korang. But, dalam entry ni aku bukan nak fokuskan pasal citer tu. Aku nak fokuskan pasal isu yang ada dalam episode 13 season 5 HIMYM which is pasal The Reacher vs The Settler dalam love relationship.

Hold on Kay, what the fuuuu is The Reacher and The Sattler?

Dari buku motivasi yang aku pernah baca dulu, katanya dalam satu perhubungan, adalah mustahil yang both of you ada level of sayang dan cinta yang sama dengan pasangan. Aku ulang, mustahil. Dengan kata lain, kekasih korang mungkin sayangkan korang lebih dari korang sayangkan dia dan mungkin, korang sayangkan dia lebih dari dia sayangkan korang. And if, korang sayangkan pasangan korang gila-gila dan sanggup buat apa saja demi dia, then korang adalah The Reacher. And if korang jenis yang cool, love your pasangan but not that really into mesra-mesra and jiwang-jiwang, then you are The Settler.

The Reacher.
  • Someone yang not hot, not cute and not handsome. Kaya pun tak. Tapi di atas nasib baik, dia berjaya dapat someone yang above of his/her league and level which is lagi cantik, or handsome.
  • Ada keyakinan diri yang rendah.
  • Mudah jealous dalam relationship.
  • Selalu clingy terhadap pasangan dan mudah berasa insecure.
  • Sanggup buat apa je demi pasangan.
  • Selalu di control.
  • Kalau dia merajuk, pasangan tak akan pujuk; Kena pujuk diri sendiri.
  • Tapi kalau pasangan merajuk, dia cepat-cepat pujuk.
  • Susah untuk marah pasangan walau apa pun pasangan tu buat.
  • Kalau pasangan buat benda-benda yang boleh mendatangkan kecil hati, The Reacher akan tutup sebelah mata.
  • Sebelum start in relationship dulu-dulu, dia lah yang buat first move dan luahkan perasaan. 

The Settler.
  • Someone yang hot, top, cute and handsome tapi in relationship dengan someone yang bawah dari level dia which is someone yang tak handsome dan tak cute dan low confident.
  • Ada keyakinan diri yang tinggi.
  • Teramat-amat-amat-amat susah untuk berasa insecure.
  • Selalu relax-relax sebab tahu pasangan tak akan curang. 
  • Jealous terhadap pasangan amat jarang berlaku.
  • Ego yang tinggi.
  • Kalau pasangan merajuk, dia tak akan pujuk.
  • Mendominasi perhubungan.
  • Nak makan kat mana, pergi mana dan sebagainya adalah based on kemahuan The Settler.
  • Kalau The Settler kata "NO", The Reacher tak akan banyak cakap.

Aku bukan nak kata rupa paras dan fizikal amat penting dalam perhubungan. Tapi aku nak bagi tau yang biasanya, rupa paras lah yang melahirkan self confident. Dan self confident lah yang penting untuk lahirkan perasaan percaya kat pasangan. For example, korang ni girl. Melayu. Alah, awek melayu, apa lah sangat. Harap make up je tebal. Then korang kahwin dengan celebrity yang handsome macam Neal Caffrey or Damon Salvatore yang ada berbilion lemon of fanatic fans. Sure korang akan rasa insecure gila kan? Mana tak nya. Asal dia keluar pergi shopping je, beratur awek-awek oversea yang hot-hot dan sexy-sexy nak tangkap gambar bersama. And then, korang sebagai wife, apa perasaan korang? If korang ada keyakinan diri yang tinggi, then it is okay lah. Tapi kalau dah muka korang penuh dengan lapisan bedak yang tutup jerawat plus badan tak mantap, kulit pulak tak cerah, sure korang akan rasa insecure dan tergugat kan? If yes, then, you are The Reacher and he is The Settler.

In another case pulak, korang ni tak hot. Korang berkulit gelap. Tapi korang adalah penulis buku yang amat terkenal di serata dunia. Sampaikan JK Rolling pun kalah dengan korang. Korang ada segalanya. Korang ada rumah besar. Korang ada kereta mewah. Dan korang ada pendapatan yang tinggi even muka korang tak cantik. And yang paling penting, self-confident korang amat lah tinggi.

Then entah macam mana ketika perlancaran buku terbaru korang, korang terserempak dengan seorang peminat fanatik korang. Peminat fanatik korang tu lelaki. Dia pulak handsome sikit dari average guy. Dan yang bestnya, dia amat-amat tergila kan korang. Semua majlis perlancaran korang, mesti ada dia. And setiap kali jumpa, dia mesti bawakan bunga dan tunjukkan sixpacks dia untuk memikat korang. And last-last, both of you guys ber-in relationship. Dan dalam relationship tu, aku boleh kata yang si lelaki tadi tu sure akan jadi The Reacher which is, dia mungkin akan ikut apa je yang korang cakap. And tak mustahil dia akan mudah rasa jealous kalau ada fans lelaki lain yang mendekati korang.


For The Settler, dia jarang berasa jealous bila pasangan dia borak-borak dengan someone yang berlainan jantina sebab deep inside of her/him, dia berkata

"Dia tak kacak. Mustahil lah akan ada orang lain yang suka kat dia kan? Then, tak perlu lah aku takut kalau dia spend masa kat luar lama-lama dengan kawan-kawan perempuan dia pun". 

And don't get me wrong. Itu tak bermasud yang dia tak sayang kat korang. Dia cakap macam tu sebab dia ada keyakinan diri yang tinggi dan dia percaya kat pasangan dia hampir seratus peratus. Thus, The Settler tak akan mudah berasa jealous and pada masa yang sama, relationship dia berjalan dengan smooth dan aman.

Biasanya, The Settler juga tak akan ada masalah dengan jealousy bila pasangan dia berchatting di Facebook, tak ada masalah dengan orang ke tiga bila pasangan pergi bersosial dan macam-macam lagi. Sebab tu lah kadang-kadang, korang akan nampak perempuan lawa update status macam

"Saya tak nak dapat suami yang handsome-handsome. Nanti ramai bitches nak mengorat. Lelaki makin kan tua makin tinggi saham."

Ya, lelaki ni macam harga tanah. Makin di makan usia, makin bernilai. Perempuan pulak, macam kereta. Makin di makan usia, makin jatuh harganya. Ye tak?


And biasanya, The Settler akan membuat pilihan tanpa minta pendapat dan persetujuan dari The Reacher. Contohnya, boyfriend korang yang handsome dan digilai ramai tu nak beli motosikal baru. Dia bagi tau korang yang dia nak beli motor tu. But then, korang kata "Alaa, kan dah ada kereta. Nak beli motor buat apa lagi? Wuwuwu". But then, sedar-sedar, dia datang rumah korang dengan motor baru dia. Ya, dia still beli juga sebab dia tahu yang dia mendominasi hubungan dan awek dia tak akan berani control dia.


Tapi Abang K. Macam mana kalau saya bukan The Settler dan The Reacher? Boleh tak kalau saya di antara The Reacher dan The Settler? Sebab saya kadang-kadang jealous gak tengok boyfriend-boyfriend saya pandang perempuan lain.

Actually, The Settler dan The Reacher ni boleh berubah-ubah. Sekejap si perempuan jadi The Settler. Sekejap, si lelaki pulak jadi jadi Reacher. Ia mungkin tidak tetap. And, ada je pasangan suami isteri yang tak wujud istilah The Settler dan The Reacher dalam hubungan dieorang ni. Biasanya, pasangan tu adalah pasangan yang suka sama suka tanpa perlu banyak usaha. Tak pun, pasangan yang tak ber-in relationship based on "Crush", "Secret Admire" dan suka diam-diam.

Contohnya, masa balik dari kelas, korang rushing nak pergi ke makmal komputer. Tengah-tengah on the way tu, korang terlanggar seorang brader ni. And then, macam biasa lah. Bila mata bertentang mata, hati terus terpikat. So, both suka sama suka-sama suka at the first place and both of them adalah dalam league dan level appearence yang sama. Dengan kata lain, both of them sama rata. Bila aku kata sama rata, maksudnya both of them mungkin akan jealous tentang sesuatu perkara sahaja, bergaduh atas satu perkara sahaja dan mungkin mengalah terhadap sesuatu perkara sahaja. Dan aku rasa, ini lah yang paling ideal dalam setiap relationship.
 
Well, self-confident tu amat penting. Dan most of the cases, orang yang ada high confident ni adalah orang yang ada penampilan yang bagus dan cantik dari segi fizikal. Itu fact.

So, which one are you. The Reacher or The Settler? Or both, maybe?


8 ulasan:

e4ezzati berkata...

im the reacher. =='

Tanpa Nama berkata...

im the reacher too.

lelakiboys berkata...

since 1st relationship, i always be the reacher. sick of being reacher.shit! how can i be the settler? find low level appearence girlfriend, maybe?

perempuan berkata...

im not hot not rich tak putih gebu takde la lawa mana.but him, he is handsome,putih and tinggi with money and car.he buys me expensive gifts.boleh kate aku senang la dgn die.makan pun tak penah bawak pegi gerai.but somehow, yeah im the settler.aku boleh dgn lantang cakap,baby you can hangout with your friend tu(yes 'the friend' is a she not a he), go grab some drinks and have a chat.but die tak penah pun.instead he ask those 'friends' to not contact him anymore. and aku tau ade some girls yg try to tackle him,and yea dorang jauh lagi hot dan lawa dri aku,i hate those miss professionals with mini skirts and mini cooper :p haha tp entah lah wether aku terlebih self confident or aku kurang sayang.he tend to get jealous all the time.pasal bende kecik like facebook wall posts and chats pun boleh jd issue.org tegur aku tumpang tanye arah jalan pun die gusar gentar.its sounded rough but he is the settler though.ble aku kate A, A lah, ble aku kate B, B lah.jarang nak bantah pandangan aku.sometimes i feel like im being sooo unthankful for what i have now.but being a girl whose her whole life been dictated by guys,those ex's yg extremely control freak,nak keluar rumah pun tak boleh, i do need air to breath too.aku ingat ble aku dgn die, things will be different but it turns out aku jadi rimas ble die 'super setia'.lepak dgn kwn pun jarang sekali.kalau ade pun mesti die akan on call and text aku sepanjang die kat luar, pegi keje balik keje, aku xpenah risau keberadaan die.yeah i could say he's out of my league, im super young,masih menelaah di uni, while he already got everything figured out.kalau mcm situasi aku ni macam mane? should i switch place and be the settler ke?aku postpone our engagement dgn selamber.and aku dah buntu to think wether patut ke aku settle down with this settler and go on with the engagement yg die dah plan habis baik the hantaran the ring the ceremony ape sume or just teruskan hidup aku cari org lain yg bg aku ruang utk 'bernafas'? :(

shandye. berkata...

most of the time aku tergolong dalam kategori the reacher. aku tak mengaku yg aku ni agak pasif kalau berada dalam sesuatu perhubungan sbb aku rasa sesuatu relationship tu sacred dan mestilah dijaga dgn baik.

jadi rasanya klu rasa insecure most of the time sepanjang berada dlm relationship tu adalah normal bg aku dan ia meningkatkan kadar berwaspada dan sayang aku terhadap orang yg berada dlm relationship tu dgn aku.

eh. apa yg aku taip ni?

hehehe...

=)

i said berkata...

Mr K is alwass Mr K . So, which one are you . the Reacher
or the Settler ?

Tanpa Nama berkata...

gua, forever alone.

TheBentPencil berkata...

kepada perempuan yang tulis panjang2 tldr tuh, well anda ni sebenarnya settler walaupun fizikalnya macam reacher.

anda yg mendominasi relationship ni walaupun anda perempuan. mungkin ada kelebihan anda yg dia nampak, menyebabkan dia gila-gilakan anda, wallahualam.

oleh itu menjawab soalan ini,
since anda settler, gunakan "kuasa" anda untuk mengawal relationship ni. anda boleh setkan rules dalam relationship anda cthnya minta dia hanya call berapa hari saja sekali, benarkan anda keluar dengan kawan-kawan baik, berfacebook twitter etc. Kalau betul dia reacher, nak tak nak dia akan patuh walaupun dalam hati sebenarnya dia nak ikut cara dia gak. wooha!

<--tapi ingat, this rule will not apply once you get married...so think about it...