17 Julai 2011

Ego Perempuan

Berikut ialah artikel kiriman e-mail pembaca yang bernama Nur Syafiqah Mischa. Sebuah artikel ringkas yang menarik untuk di baca. Kirimkan artikel anda yang menarik kepada kami di terfaktab@gmail.com . Terima kasih kepada Nur Syafiqah atas kiriman artikel yang di hantar. :)

Mungkin sesetengah lelaki akan fikir perempuan yang payah untuk mulakan apa-apa dahulu adalah kerana ego. Contohnya, sebelum couple, the guy did all the works. Dari bahagian meng’usha’, bersusah payah dptkan nombor telefon, ajak keluar hinggalah melamar jd gf. Perempuan pilihan tu hanya tunggu and nantikan whats next. Tapi sebenarnya dalam proses menunggu tu, banyak yg berlaku. Korang dah tahu kan perempuan byk fikir, jadi dalam masa itu sebenarnya perempuan tengok keikhlasan lelaki tersebut, cara dia melayan, kaji latar belakang lelaki tu (kitaorang tak panggil ‘stalking’ kitaorang panggil ‘kaji selidik’ ). Even, baca artikel tentang hubungan (tak semua tetapi bagi yang pernah ada sejarah hitam dlam bercinta), tengah basuh pinggan, basuh baju semua pun fikir patut terima atau tak. Bagi mereka, sebab untuk tak memulakan dahulu takut nampak terhegeh-hegeh, seperti perempuan murahan senang sgt nak dapat sebab tu perempuan berikan cabaran selain tgk sejauh mana kesanggupan lelaki tu untuk dapatkan cinta tulus suci, auwww.


Perempuan bukan ego tetapi berhati-hati. Kalau diorang dah suka, diorang fikir cara tak nak bagi kau bosan tapi diorang masih letakkan benteng supaya tak mudah nak ceroboh hati diorang. Bila dah couple, masih si lelaki yg mulakan semua, lama kelamaan lelaki rasa tak adil, bosan, jiwa kacau, tak disayangi. Memang tak adil tapi itu untuk sementara waktu bila perempuan tu dah betul2 selesa, able to lower their guards. Kenalah bersabar dan tegur secara tak langsung. Keep the communication going. Baru diorang nampak dan cuba untuk berubah. Itu pun tak boleh buat ke? Perempuan tak mesej/sms atau call dulu bukan sebab ego tapi maruah. Bukanlah girlfriend korang langsung tak nak buat dulu kan cuma most of the time korang buat.

Traditionally, biar lelaki nampak macho jadi gentleman, err comel. Perempuan suka macam tu, rasa diperlukan. Sebab diorang takut bila diorang mulakan, lelaki akan rasa selesa (comfort zone) dan serahkan semua pada perempuan, mula untuk ambil mudah, fikir yg apa2 pun perempuan tu tetap akan cari dia, kemudian rasa bosan dan usha awek lain. Takut ditinggalkan bila lelaki feel the urge to chase some other girls. Jadi kenapa masa nak usha tak kisah buat semua kerja bila dah dapat, rasa selesa, kemudian bosan dan kejar perempuan lain? Rutin korang sama je kan.

Sayangilah girlfriend korang, manjakan diorang secara berhemah, setia, komitmen sebab untungnya korang bila berjaya tawan hati perempuan idaman. Perempuan baik-baik yang perlukan usaha untuk dapat. Cabaran yg korang tempuhi adalah untuk kesenangan dimasa hadapan. Tinggi mana pun ego seorang perempuan itu tak kan dapat melampaui ego seorang lelaki. Kalau korang tahu handle girlfriend korang, korang akan tahu cara untuk puaskan hati diorang dan ya, berjaya kekalkan hubungan. Berkorbanlah sikit, dah kahwin nanti balas dendam suruh diorang masak ketam lemak cilia api dan jaga anak-anak yg ramai.

Girls, they build a wall not to let anyone in because they are afraid of uncertainty. When you manage to destroy the wall, you know you are one special guy.

44 ulasan:

Fatin Syahira berkata...

yup! sokong :)
artikel yang santai. nice yaw!

shida berkata...

yup...ego bersebab beb..:P
its not easy to let people in u know~~~

whitelover berkata...

aik..pasal pe xleh nak like ni T_T

miss dynda berkata...

yeah! sy bg sokongan padu plus pluru berpandu! haha. sempoi.. :)

nadiah berkata...

nak pinjam ayat last bole?? =)

frogprincesz berkata...

i lyke this post....

cik aletheea : berkata...

suke.....sangat ;p

Najla Aklili berkata...

niceeee ! suka sangat . a lil bit about my life ! ;)

Suhana Samsudin berkata...

setuju... =)

Wadai Kipeng berkata...

hmmmmm

Cik Ca'ah berkata...

she just damn right.
boys,take note!

Terbang Bersamaku berkata...

sokong 100%...(^______^)

~unlimited love~ berkata...

lebih kurang dengan apa yang aku cuba buat sekarang. hehe. :)

Wadi AR berkata...

aku memang ego tinggi

sams berkata...

haa..rse cm gf ak lak yg bt ni..
sbb die jrg sgt nk msg dlu. ble dtny knp, die ckp die mmg cmtu..ngn spe2 pn.. oke leh dtrima.. tp knp kdg2 ble ak tny sstu yg serious die bt maen2..? "lama kelamaan llaki rse xsygi, jiwa kacau" haa mmg pn ade la sket..~ (1st time komen kt blog ni :D )

azs berkata...

yup, setuju.. perempuan bukan ego tau.. hope, lelaki lebih memahami tpi tak semua sama..so, fahami pasangan anda..

Hayati Hamzah berkata...

mcm masuk dgn situasi je entry ni T_T

roe.labyrinth berkata...

sokong!
lelaki mudah ada dalam comfort zone. but kalau pmpn try sekali je, kononnya nekad taknak contact, sure laki akan menggelabah. eheh.

tp make sure lah die betul betul syg korg. kalau mmg jenis kaki pmpn, "lantak jelah,ramai lg pmpn lain" hee.. ;)

MinahSpekMerah berkata...

best2.setuju sangat.

cikpia berkata...

two thumbs up!!!

Kaki Merapu berkata...

agreed....no doubt :)

Ibnu Saleh berkata...

suka sangat!

afrohead berkata...

difaktab oleh Terfaktab? err siapa penulis kali ini ya?

miss leya berkata...

tang balas dendam after kawin, bagian anak ramai tu yang perit sikit woooo.. adoyaii.. errr, kire same2 jage la ek yang? =P

ntcm von misteriusha berkata...

honest giler entry ni weyh
terbaek!!mmg btol pon
yeah we girls mmg suke buat benteng
sbb kitowg biler bercinta SERIOUS
bukan maen-maen,just nk ltak status fb in relationship or just nk tnjuk kt kwn2 aku ni laku
boys~~
plis lar hargai girlfren korg,
dowg just wanita yg berjiwa rapuh taw!

ntcm von misteriusha berkata...

@roe.labyrinth

okey.saya stuju ngan komen anda :)
dorg biler dh msuk comfort zone
wat bodo je,kang kiter lari..
barular dy reti nk kejar .haissh

aiko kato berkata...

so true..nicely done wahai cih syafiqah...men out there shud know about this...we r not an ego..but we r afraid of uncertainty..we r afraid of being hurt..and knowing lelaki, when they r in acomfort zone they tend to do things out of their norm..n yes..sumtimes they tend to flirt (kunun test market)..so women, protect our heart 1st but like she said, keep the communication going n make sure u now how to keep him hepi.;)

[ afiza* ] berkata...

ego perempuan? seego perempuan pon ibarat sekeras2 kerak nasi.. kalo dipujuk ngan cara yg betul.. cair gak =D

cekpanut berkata...

agree with dis entry !^_^
dats y laki ske ckp pompuan complicated :-)

mr.huhahuu.~ berkata...

tol doe.saba je la.haha

kc kasedah berkata...

begitu juga hati aku. kononnya keras,layan lagu keras, tapi hati rapuh, ego setinggi mana pun akan jatuh kalau encik teman lelaki berjaya pujuk.

watlek sudah!

Mira R. berkata...

nice artikel.
tapi jangan terlalu memanjakan boyfriend/girlfriend korang. nanti naik lemak.

:)

Mekz's! berkata...

so true. AGREED! :)

iEbAmUkHtAr berkata...

dlm situasi yg sma but ktorg dah bpisah.ego lelaki sgt tinggi dan tlalu mudah dia memijak2 maruah seseorg yg pnh disayangi.but aku redha.aku percaya dgn jdoh.sjauh mana aku mcube, kalu dia bkn jdoh aku, x gune jgk...pompuan mmg complicated..sbb pompuan byk bfikir n sgt berhati2.. =)

Tanpa Nama berkata...

semak je perempuan2 ni semua. jadi gay lagi bagus. peace yaww. HAHAHA

Little Miss Ramble berkata...

seego perempuan pun sekeras kerak nasi je, kena air lembutlah balik hati ppuan tu. :)

Solahuddeen berkata...

this blogpost teach me samting.

shahjiehan berkata...

ade borang nak jadi squad penulis x? heheheee

aien berkata...

hehehe sye dah dedicate kan artikel ni kat org yg sye suka :)

aiensamian.blogspot.com

ARIEE DEE berkata...

hoo yeahh , setujuu ! ^^

almighty bongzilla berkata...

bosan. makan kenfucky dgn anjing lagi best

Izzaty Ishak berkata...

Terbaaaaaaek!

Mathew Mike berkata...

Bagus artikel ni..tapi kalau lelaki ego, pompuan akan cakap lelaki itu x baik la itu la..lelaki akan mengalah kalau dgn pompuan yg dia suka..korg buat diri korg selesa, tp adakah lelaki selesa dperbuat korg mcm tu? ego=selfish..prnh merasakan..

jokar berkata...

Apa susah2 trus g masuk meminang jak...klu bcinta2 ni smua manis.... pijak semut pn x mati...dah khwn t bru la tebongkang prangai masing2.....ha....time 2 la bru tau.....allah 2 kn maha adil lg bijak sana........nak crt sal cinta2 100% mengarut.ni smua poyo!!!!