12 Julai 2011

semua orang ada temporary feelings.

I have no idea what should I write on Terfaktab. So I present you my writing on my personal blog ; rojakstory here. Enjoy!
I often fall in temporary feelings. Because of long term of loneliness deep inside my heart.

Macam mana yang dikatakan temporary feelings? Bila someone new yang kau kenal dalam kehidupan kau and you become so interested with him. Itu dipanggil temporary feelings. Teori dia macam ni. Bila kau beli barang baru. Kau sangat excited mula mula masa pakai. Bila dah lama lama tu kau akan rasa bosan. Semua orang macam tu kan? Baru je beli barang baru sangat excited sangat teruja mula mula sampai satu hari satu malam explore barang tu. Bila dah lepas 3 - 4 minggu terus bosan dengan barang baru tu. Faham teorinya?
[Tumblr]: That's why we often called our temporary feelings as crush.

Aku tak nak panggil temporary feelings is a love. Temporary feelings is more to suka. Suka dengan cinta lain tahu? Kau suka dia. Kau suka kawan dengan dia. Sebab dia sorang sahaja yang baru muncul dalam kotak hati kau. And that's the problem. Temporary feelings ni kau hanya rasa kepada seorang sahaja. Susah nak pindahkan kepada orang lain. Jadi kau akan avoid untuk berkenalan dengan orang lain. Ya temporary feelings boleh berubah kepada orang lain tapi it will takes a lot of time.

Sekali you fall with temporary feelings dah susah nak merangkak balik bangun semula dari this feelings. Macam biasa it will takes a lot of time untuk kau surpass the temporary feelings stage. Tapi if you surpass pun, nanti lepas kenal dengan orang baru it will happens again. We can't actually control our feelings towards a person. Kalau nak jadi, it will happens. That's the problem.


I even scare with my feelings bila dealing with temporary feelings. I am not unsure about my feelings. I do like him. Kalau berdasarkan suka sahaja memang hubungan tak akan bertahan lama lah. Sebab itu nak jadikan perasaan suka menjadi cinta is too hard. But most of the time perasaan suka akan jadi suka sahaja last last dan tak akan berubah kepada cinta sebab when time goes this temporary feelings will gone too. Dan akhirnya perasaan kau terhadap orang tu will be back to normal.
[Tumblr]: Fikir sampai masak masak sampai dah cukup rasa baru buat keputusan untuk kapel ok? It might be only your temporary feelings.

Temporary feelings also occur masa kau baru lepas break up. Kau senang suka kat orang lain sebab kau lonely. You are lonely and you needs someone just like your past to care about you. But dear, this is not the way are. You will hurting someone else heart too if you decided to have a relationship with him after short term of break up moment. Just give your heart a space. It's okay to be in long term single moment. That's nothing to be ashamed of. And remember don't try to flirt with someone else if you still have a feeling to your past ex.

How to deal with temporary feelings?

It's never easy to deal with it. Nak halau perasaan yang dah sebati dengan jiwa is too hard to do. Trying to knowing someone else it's not a good way because you already have a crush on him. And you can only see him in someone else eyes. Biarkan sahaja temporary feelings ini dalam hati kau. Lama lama nanti when times goes, it will gone. Dah nama pun temporary. It will gone sooner or later.

So, good luck in surpass your temporary feelings :)

29 ulasan:

strawberrycincau berkata...

HAHA. nice entry. yeah! guwa sdg menghadapi temporary feeling. dan semua yg tertulis dlm entri tuh mcm 99% tepat. kehkehkeh

buDAK keCIK berkata...

benda ni la yg ak tgh rasa skrg. sakit tahu!!

but yeah. it is juz temporary feelings. bila2 masa je ak bley buang. dgn syarat, jgn trlalu dkt dgn dia kalu nk that feelings hilang dlm sekelip mata...

delarocha berkata...

pernah 'crush' dengan seseorang pada 2 tahun yang lepas. sampai hari ini teringat ingat. jatuh cinta ke?

walhal itu je skali bertentang mata. lepas tu tak jumpa lagi.

nak panggil apa ni?

Wadi AR berkata...

absolutely yes amoi. susah kalo dpt laki menaruh hrpn kapel ni beb.

Tanpa Nama berkata...

bende nie... ak selalu kene.. damn!!! really hate dis feeling... kdang2 bkn sorg je... lbih pd satu2 mase... gile la...
cm ne ek?
g situ jumpe.. g sne jumpe... mmg giler terok la....

yup @budak kecik... dgn syarat jgn t'lalu dekat... nnt merane duh... so better amik langkah selamat.... ignore... hahahahaha

cx's berkata...

yeah. dat's 100% true! thumbs up! already down cuz of this temporary feeling. huh. i'm here

zt-zati berkata...

so true..
lagi2 ble pas break..
~now i t'ingt my ex..
sigh**

Najla Aklili berkata...

best best best !!! kena dgn jiwa gua lah ! serius suka gilak dgn entry ni . salu jugak lah menghadapi masalah seperti ini ! ^^

EKA AMIN berkata...

sangat tepat!

Adziim berkata...

8 bulan aku kerja tempat baru,tak ada kawan, tiba-tiba terapat dengan seorang amoi. Dalam tempoh temporary feeling lagi ni. Harap2 tak bosan.

Wid Skyline berkata...

AMOI!!!
gua sayam lu la! ^^,

pergh~
bagos single kan than hurting someone for our own's sake.. :)

Engku Sofea berkata...

nice. suka rojak story :D

shida berkata...

hopefully rasa ini bukan temporary feeling...i love him!!!ho3~~
jmput sggah ke blog shida korang semua!!
denga lisa surihani nyanyi sat..best pe sore die..~~
http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/lisa-surihani-buat-album.html

Aslina berkata...

temporary feeling gua selalu dalam 2-3 bulan je.

hehe...

selalunya memang aku menghadapi mende macam ni... tapi aku tak kisah pon. normal la kan...

cuma kalo orang yang aku ada temporary feeling tu pon ada temporary feeling sama macam aku jugak... tapi dia over2 siap janji macam2 sampai aku jadi confuse...

memang nak kena pukul...

♥c!k Ann♥ berkata...

so, maknenyer aku mmg in love??hoohhhohohoh~

♥BELLALICIOUS♥ berkata...

terasa. sbb mmg tgh mengalami temporary feeling ni pun. smpai tahap menghadkn pergaulan dgn lelaki lain.
benda ni dah lame since bln 12 last year. well mcm amoi ckp sbb lonely after bru break and needs some1 just like my past to care about me. and rse dri ni teruk gle skrg. smpaikn tahap i rse once dia ade gf nnt then bru nk move on.

Cik Miera Aziz berkata...

Saya sedang mengalaminya sekarang. Ahh. I hate it! :/

Tanpa Nama berkata...

Amoi, I love ur ideas & writing, but please, do improve ur english. There are too many mistakes & its really bad, bukan kesalahan yang kecik2 yang boleh dimaafkan. If u wanna write in english, make sure u ask someone who's good, to check & edit ur words for u. Sorry, Im just saying ;)

langit biru berkata...

aku dah kenal laki ni dlm 1 week at first mmg mcm best la kan sbb aku single..pastu die start guna syg2 bagai mula2 mmg macm best..tapi skang sumpah aku dah boring gile..help me how to avoid this guy..

ezral Sya berkata...

Permission to copy paste for quoting purposes, with credits of course, please? :-) Sebab sangat dekat dengan jiwa saya, sangat boleh relate la benda ni hihi, thank you!

cik aimi berkata...

betol2. tapi kalau dah terlanjur kapel sbb tak tau plak yg perasaan tu temporary?? cmne?? saya skg tga mngalaminya, and pas setaon, tetiba rase mcm kitowg sesuai jd kawan je, and not as kapel bagai.. wuarghhh!! pening cmne nak settle. takkn nk biar je..ke sbb saya tga melalui fasa selesa?? demm! susahnya nk fhm love ney. =(

y-A-n-A berkata...

kadang2 sedar yg semua tu cuma temporary feeling, jadi cuba berhenti. tapi susah sangat2. ==' nak tak nak, kena relakan je feel tu dalam hati.

nurul berkata...

that's great dude.. what u talk, is 99% happened..

Amoi berkata...

@ezral Sya orite. share it. but with credits ya!

Tanpa Nama berkata...

yeah ! i did that mistake.. i breakup ngan my ex bf and that guy is always be side of me.. nice guy.. then tetibe had feeling ngan dy.. maybe like u said, that is temporary feeling jer.. but to me, is more like suke2 will turn to love.. im tryin to love him.. walaupun rite now i feeling like be friend with him is more happier than couple..

if i think deeper, bercinta dgn orang yg mencintai kita lebih bermakna an dari kita mencintai dy.. yup, i try to built my love for him every single minute of my life rite now..

i think i going to love him.. 'aim'

Ara's Darlings berkata...

i ade temp feelings kt guy A da nk masuk 2 taon da...i pnh kapel kjap dgn guy B tp i msh tringat kt guy A ...acane tu? is it true love? :p

@dealrocha : wow! itu mcm love at 1st sight! :p

Ara's Darlings berkata...

*delarocha

:p

.m.u.h.a.m.a.d.n.a.j.m.u.d.d.i.n. berkata...

kalau kurg dr 4 bulan?..dipggl apa pulak?

Explode berkata...

@.m.u.h.a.m.a.d.n.a.j.m.u.d.d.i.n.
thumbs up!!!