4 Julai 2011

[Edisi Perkahwinan] : Dah ready belum nak kahwin?

(Today was a fairytale, you were the prince
I used to be a damsel in distress
You took me by the hand, and you picked me up at six
Today was a fairytale, today was a fairytale

Today was a fairytale, I wore a dress
You wore a dark gray t-shirt
You told me I was pretty when I looked like a mess
Today was a fairytale)

Lalalalalala~ Ah. Lagu tu sesuai lah untuk orang yang dah nak kawin.


Perkahwinan ialah ikatan dua jiwa. Marriage is not all about sex tahu? Kalau nak sex, sekarang juga kau boleh buat kan? Tak payah langsung tunggu time kahwin. Berkahwin sebab elak maksiat salah satu sebab dia. Tapi berkahwin juga sebab kita dah yakin "He's the one" or "She's the one". Yes. Kalau pakai mulut "Sayang, jom nikah" "Will you marry me?" is easy to said YES. But nak buat tu susah. YANG PALING PENTING DUIT DAH ADA KE NAK KAWIN DENGAN ANAK ORANG?

Kalau umur kau baru under 18 tak relevant langsung nak cakap pasal marriage bagai. Makan minum pun mak bapak bagi. Gatal sangat kot?

Baru kapel umur pun baru belasan tak masuk tahap usia matang lagi dah pilih nama anak bagai macam kau dah mengandung. Nak tema wedding macam mana lah. Oh siap pilih tempat honeymoon nak kat oversea lagi tu. Semua tu kau boleh mimpikan. Tapi terfikir tak boyfriend kau tu dah cukup ilmu agama ke nak kawin kawin ni? Dah bersedia pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga kelak? Dah ada kewangan yang stabil dan mampu menyara kau dan anak anak nanti?

Umur 20. Seorang manusia biasa boleh hidup selama 70 tahun - 80 tahun. Contohnya kau kawin dengan si dia umur 20. 80 tolak 20. You have to face him like 60 years everyday? Sanggup ke tak tu? Bukan setakat face muka dia. Kau kena hidup susah senang dengan dia selama 60 tahun. Bila dah kahwin, you will feel no more night life. Night life cuma atas katil. HAHA. No more scandal. Jangan nak tipuuuuu yang kau tak nak enjoy this life puas puas dulu sementara masih muda. Hey! Darah muda kan?

Kepada perempuan yang umur dah 26 - 30 belum kahwin tu. Tak payah lah tunjuk diri tu desperate sangat nak boyfriend sekarang. Ok aku tak merujuk kepada semua perempuan yang umur ni desperate ok? Even kakak aku dah umur 29 pun tetap maintain steady tak tayang desperate nak bf. Come on. It's 2011. Kawin lambat is not a weird thing now a days. Jadi kayuh slow slow ok? Mungkin jodoh kamu lambat lagi. Biarkan sahaja mata mata sinis yang memandang kamu sebagai andartu itu!

Tak tahu ke perempuan yang umur 26-30 is more attractive? Korang semua kena tengok Desperate Housewives woi. Bree yang kapel dengan lelaki lebih muda yang hottttttt! Nevermind if you dated a younger guys than you. Maksudnya you masih hot like the teenage girls! Ehh bukan sebab mak ayam anak ikan relationship yaaa.

Yang laki umur 30-40. Usah gusar kawin lambat. Your air mani will aktif until you're 80. Jadi jangan risau yo! Lagipun I found out that lelaki umur 30 very attractive!- HAHAHAHA! Like this one. Hot tak? Auuuum~ HAHA. Jangan nak miang dengan boyfriend orang amoi!

*this is hidney from AKUBUKANSUPERMAN blog*

I, [name], choose you [name] to be my [husband/wife], to respect you in your successes and in your failures, to care for you in sickness and in health, to nurture you, and to grow with you throughout the seasons of life.

Berapa ramai antara kau orang yang sebelum kawin akan berjanji bersumpah lagi tu sehidup semati bagai? I jump you jump lah macam dalam movie Titanic tu? and nak hidup susah senang sama sama. But at the end of the day, some of you will forget your own vows bila badai melanda rumah tangga kau orang. Aku dah kata kahwin bukan setakat nak elak maksiat or sebab dah tua wajib kawin. Tapi sebab kau sanggup hidup dengan dia waktu susah dan senang. Sebab kau sanggup juga tinggalkan kehidupan lama kau and form a new life with the person you married to.


Aku sendiri takut nak kawin. Bila dah kawin lelaki will expect more macam nak anak. Tak bosan ke awal awal kawin dah ada anak. Aku bukan tak nak anak. Nak anak tapi nak lepas setahun kawin boleh? - haha. Yela kang nak bermanja bermesra time malam pun potong stim sebab anak asyik menangis nak menetek. Ini pemikiran aku sekarang ni masa umur 20. I am 20 not into marriage at all. HAHA! Mungkin nanti umur dah 25 pemikiran aku akan berubah kepada anak itu penyeri rumah tangga - haha!

21 ulasan:

i LoiKe TemRotSu berkata...

first...!!!! hohoho

Cik Kamoo berkata...

terbaik!!!! teruja baca....mmg sampai maksudnya! kadang2 kita tak sibuk pun pasal khwin...x kisah pun jadi andartu...tp org lain sibuk!! huh....rasa nak gam mulut depa....heeeee

Artoone berkata...

dem. terasa siut tang umur 26 - 30. Tapi takpe, baru kelmarin budak lepasan uni ingat aku student.

Anyway, perlu kot umur 26 - 30 mengenyam cari bopren, kalau tak cari sekarang...gua nak kahwin umur berapa der?

Gua tanak bila dah beruban anak masih kecik-kecik lagi...sapa nak jaga babe?!?

Halusinasi berkata...

biasanya makcik2 yang duk mencari jodoh untuk kita ni. kononnya takut besnor tak dapat kawin. Hey, aku ni anak kpd Mak...bukan kepada Makcik2...adeh...

rekbing berkata...

hehe. kemain kau amoi xD

PEAH berkata...

nak baca blog ni balik 4 years later..apa pendapat kau pulak tentang perkahwinan...hehe :))

Akulah Pak Lan berkata...

Demm!! entry aku pun mlm ni pasal kawen

Aslina berkata...

ahah. demm... aku 26. agak terasa ah. tapi aku blom la tahap desperate nak cari bf. cuma nak justice je. tak adil kot slalu kene tinggal camtu je.

now my focus is bagi steady life dulu. kah kah kah. kalo kawen, in case divorce, tak ah kalut sangat.

btw, kinda agree 26-30 are attractive. kah kah kah. aku bleh jadik mcm Bree kot. sebab ramai sangke aku still 18 plus quite a number younger man willing to date me. wakakakaka. matilah statement.

so, takyah nak kalut cari bf la ye tak? rupa paras pon tak cecah 20 lagi eventho the truth is my age is 6 year older than the looks.

ex-osmet aku pon 29 and still single and enjoyable. ahahah.

andartu? not relevant ah kot skang.

Tanpa Nama berkata...

i love being single sbb boleh enjoy life...x de org kongkong...amooii, ko sama cam aku..ehhehee...x nak anak awal2..hehhee..

=) berkata...

perempuan umur 26-30 perlu mencari bf..supaya tak terjebak dgn suami orang..huhu my opinion laa..

Wadi AR berkata...

sibbek ko mude lg moi. ekeke

aiko kato berkata...

amoi,(so comel)

so nice la u..ya...it is indeed a trend to go for young guys..kata love is blind right??hee~

well..ya..in my opinion as a 26-30 years old woman, ya..am old..n yes..yet to hav a bf..but it's ok...ALLAH itu ade plan utk masing2..we hav to hav faith n doa.

Cik Miera Aziz berkata...

Hahaha. Yes. Lelaki dan perempuan kena stable everything. Ada duit, ckup ilmu agama, tahan dugaan dan cabaran, baru boleh fkir psal kawen.

Like this entry! :)

Int berkata...

mmg pon.xkan awal2 kawen tros nak dapat anak kot.lek lek r dulu.........hahaha

Dr. Ben berkata...

kalau calon dah sesuai, kawin je jangan pikir banyak.

kimie berkata...

sume org ade pemikiran sendri kan?? =) nway ..mmg btl la kn ape u ckp..haha..sokong 110% ne taw..nway..

kte tk thu kn ble kte akn jupe jodoh kte t..komitment dr 2 pihak mmg kne ade..bkn sng skang ne laki nak kwen lak 1 hal..sbb hantaran pihak pmpn mlambung tinggi..hehe

bLaCk | maWaR berkata...

laki umo 30-an mang attractive+MATANG..saya 22,bf da 34...cool je dya..xpenah agi gado2...

tacha berkata...

gua tak suka kalau org asyik tanya jek bila nak kawen.. lol.. kawen ni kan Allah yg tentukan tak tahu bila, nak menjawab pun kelu lidah.. sama jugak macam mati.. Allah tentukan jugak tak kira bila, bila bila masa jek. tapi kenapa takde org nak tanya BILA NAK MATI? kah kah kah

Dinda yun berkata...

Age is only a number. Soal kahwin awal atau lambat tak boleh dinilai secara general sebaliknya bergantung pada situasi individu tu. kalau kita tgok org yang kahwin awal dan hidup menderita mesti kita kata "sapa soh gatal sgt kahwin awal" tapi cuba kalau kita tengok org yang kahwin awal dan bahagia, tak ke korang terfikir betapa beruntungnya dia sebab masa muda dia tak dibazirkan dengan perkara sia-sia.contohnya mcm bercinta tak tentu hala tuju. Macam tu juga soal umur, lelaki selalu ckp life begin @ 40..then baru terhegeh2 cari calon isteri sedangkan member2 lain dah nak buka cawangan ke dua. Bagi perempuan plk klu umur dah 30 tahun adakah korang akan sedapkan hati sendiri dengan cakap “Ohh.. maybe i’m too cool n attractive for guys out there” ( ~tangan di dada mata ke atas~)
Seriously bg perempuan klu umur dah mencecah 30 ( atas pengalaman melihat kawan-kawan sendiri), mmg susah nak mencari pasangan apatah lagi mencari pasangan yang lebih muda daripada kita (kes 1 dalam 100) unless kalau korang seorang wanita solehah dan secantik wanita-wanita dalam desperate housewives..pastilah org berebut nakkan korg. Tapi kalau perangai cam hampeh, muka lak mcm org gila belacan, sendiri mau ingat la.. Macam tu jugak klu umur baru 22 tapi dah ada kerja tetap dan mampu ( ini bukan soal mampu bagi hantaran 30k), dan ada pasangan yang sesuai dan baik, lebih baik kahwin awal..banyak kelebihan klu diberi rezeki kahwin awal sebenarnya..kekayaan dan kebahagiaan boleh dibina bersama. Itu kalau korang muda dan matang, tapi kalau dok tidoq bawah ktiaq mak lagi toksah gatai ngat nak kawin lah. Sayangi waktu-waktu yg berlalu dalam hidup anda walaupun seminit..Klu soal belum puas enjoy rasanya tak ada apa sangat la nak di'enjoy'kan sgt dalam life ni..
*pernah terbaca : salah satu keberkatan seorang wanita adalah cepat pernikahannya..klu dah berusaha tapi jodoh belum sampai mungkin ada hikmahnya..'=)

Ara berkata...

sy sgt stuju dgn anda dlm last paragraph anda itu...oh, umur sy sudah 24...tp msh xsedia nk kwen...kite enjoy dlu! weehuu! :p

(dlm erti kata lain, jodoh xsmpai lg la..tp i xkisah..hehe)

Zuwairi berkata...

dari segi umur perkahwinan ni.. saya lebih setuju kalau kawin disegerakan, maksud saya kawin ketika muda.. kenapa kawin muda ? Faktor kecergasan amat penting ketika melahirkan anak untuk para wanita.. anda boleh kata boleh jaga kecergasan ketika berusia 35 - 40 .. .. tapi cuba kita tengok atlit sudah.. mampukah rashid sidek sekarang mengalahkan chongwei? walaupun rashid melakukan latihan kecergasan tetapi pada usia sebegitu sudah tentu teruk rashid dikerjakan.. sebab itu orang perempuan kalau boleh kawin lah seawalnya (termasuk lelaki jugak)yang kedua jika kawen lewat bayangkan anak korang umur 20 sok korang umo berapa? katalah korang nak kawen umo 35, dah nak pencen barulah anak yang sulung nak nak abis belaja diploma .. sok pegi konvo orang tanya tengok cucu ke? kecik ati.. bukan apa anak itu adalah bukti kasih sayang, penyambung warisan, diorang la esok yang akan membaca sedekah untuk bekalan kita di kubur.. sekian