11 Jun 2012

Early Stage of A New Relationship : Menerima Perangai Pasangan

Assalamualaikum

Hello lovebirds sekalian. What's up?


Siapa kat sini yang pernah bercinta kurang atau sekitar satu bulan je? Tak kisah lah cyber love ke, pena love ke apa ke. Yang penting sekejap je hubungan tu. Iye lah. Masa mula-mula bercinta dulu, rasa macam awesome gila. Rasa macam heaven je. Bila ada kawan-kawan sebut nama si dia, hati terus berbunga-bunga. Bibir terus tersenyum. Nak cuba jugak tahan senyum tu tapi tak termampu. Biasalah, awal bercinta kan. Semua nya dirasakan macam berada dalam novel dan movie romantis je. 

But then, bila dah dua minggu melalui keindahan pelangi di puncak awan, guruh dan petir mula sampai nak cari pasal. Well, ni adalah time korang lovebirds bergaduh dengan pasangan masing-masing buat pertama kalinya. Masa ni lah baru si lelaki tahu betapa annoyingnya si dia bila merajuk. Call 50 kali tak angkat. Hantar SMS, tak reply. Bukak Facebook kena block. And si perempuan pulak, ni lah time dimana hilang semua Prince Charming si dia. Kehenseman semua hilang. Ke-cool-an pun hilang juga. Apa yang ada hanyalah baran dan ayat makian dari si lelaki.

Kenapa semua ni berlaku? Yeah, sebab bosan. But then, kenapa bosan? Sebab dia sebenarnya tak sesuai untuk kau? Not really. Cinta boleh di pupuk you know. Tak kira lah betapa peliknya perangai pasangan anda, tapi kalau dah ada usaha dan cinta, sure akan terpikat juga. Ini adalah konsep yang di amalkan oleh pasangan yang bercinta selepas kahwin. Anak-anak muda sekarang, bila bercinta and dapati si perempuan tu macam out of taste, si lelaki terus tinggalkan. Tapi dalam case bercinta selepas kahwin or berkahwin dengan pilihan keluargan; seteruk mana pun perangai isteri/suami korang, korang kena stay in that relationship sebab korang dah berkahwin. And cara ni secara tak langsung ianya akan memaksa korang untuk terpikat dan menerima segala kekurangan pasangan kan?

Compromise dengan Kekurangan / Bad Habits / Sifat Buruk dia. 


Setiap orang akan ada perangai dan sikap buruk masing-masing. Ada yang suka makan sambil bercakap, ada yang suka gelak macam langsuir dan ada yang suka buat lawak hambar. Dia cerita lawak yang tak kelakar kat orang, tapi dia yang dok sibuk gelak. But as long kita nak stay in relationship dengan si dia, kita mesti lah belajar menerima not only kekurangan but also keburukan sifat dia. There is a story about this you know. Every now and then, semua orang suka permulaan perhubungan di mana semuanya amat indah.  Tapi secara slow-slow, korang akan perasan beberapa habits yang akan buat korang rasa annoying dengan pasangan tu.

Kalau masa mula-mula bercinta, tengok si dia makan dengan makanan penuh dimulut macam awek Korea, korang akan rasa comelll je. Tapi sekarang, kalau tengok si dia makan dengan makanan penuh di mulut, sure rasa macam nak tampar pipi tu kasi keluar balik semua makanan. Kalau dulu masa mula-mulu bercinta, sure rasa sweet je si dia buat suara baby pelat manja-manja. Tapi bila sekarang, dia buat suara macam tu sure rasa macam nak kaki je. Lagi-lagi kalau yang buat suara pelat tu adalah lelaki.

Well, most of us, ingin kan pasangan yang perfect. Tapi korang kena ingat,

Pasangan yang perfect tak bermaksud pasangan yang ideal.

Kekurangan dan kelebihan akan selalu melengkapi. Korang tahu tu kan?

So, kalau kita rasa annoying dengan perangai pasangan kita, apa yang kita patut buat? Patut ke kita ubah perangai dia?


Macam yang aku dah cakap kat atas, tadi, setiap orang ada sikap buruk dia kan? So, here is the deal, kau ada sikap buruk yang dia tak suka dan dia ada sikap buruk yang kau tak suka. And then, kalau kau nak ubah sikap dan perangan dia, adakah kau pun willing untuk kasi dia ubah perangai kau?

Andai kata kalau korang start berdialog
Suami       : Bayyybiee. Baybiee tengah masak apew tueww.
Isteri         : Eww. Kenapa cakap macam tu? Annoying gila.
Suami       : Iye keww annoyingww. Bukan kew baybiee suka keww. :D
Isteri    : *Mengeluh* We need to talk.*Isteri memandang suami sambil membasuh dan mengelap tangannya*
Suami      : Tapiw saye tak curang pownn :(
Isteri       : Awak tahu tak saya rasa annoying gila dengan awak? Nak nak bila awak ber mushy-mushy bajet manja macam tu?
Suami      : Tapi...
Isteri        : Cukup! Cukup dengan semua ini. Tidak ada tapi-tapi lagi!
Suami      : Tapi awak tu, bila buang air dalam tandas, tak pernah reti tutup pintu. Annoying jugak.
Isteri        : Eeeee. Apa kena mengenanya? Lagi pun saya baca dalam majalah, lelaki suka je?
Suami      : Well, itu lelaki lain. Not me. Duh.

Nampak tak? Nampak tak permainan dia disitu? Once kau cuba untuk tukar perangai or bad habit si pasangan, si pasangan pun akan buat benda yang serupa.


Perangai Buruk vs Kekurangan vs Jahat.
Pernah tak korang terfikir apa beza antara perangai yang teruk, kekurangan yang nyata dan jahat? Most of us sedia tahu tentang apa itu kekurangan. Tapi ramai je yang salah faham dengan perangai buruk dan sifat jahat. Sebenarnya dua benda ni adalah amat berbezaPernah tak masa korang jalan-jalan sambil cuci mata melihat mamat indon dan bangla yang wangi korang nampak diaorang asyik dok kacau gadis-gadis ditepi jalan. Bukan kacau teruk sangat pun. Kacau gitu-gitu je. Buat bunyik "Swiiiit. Swiiit. Haii". Well yeah, the perangai is a lil bad. Tapi tak lagi masuk ke bahagian jahat. So, a lil harmless flirt tak jadi masalah kan?

For your information, bad habits, kalau ianya bertentangan dengan adab dan Islam, then ianya patut di ubah. Anda patut marah kat pasangan korang tu. Kalau dia buat tak layan, kau try buat muka garang sikit. Lelaki ni sebenarnya takut kalau orang yang dia sayang marah. Okay maybe tak. Tapi boleh cuba. Sebab ianya adalah normal bila seseorang tu berubah jadi lebih baik untuk pasangan dia. More to love, right?



And kalau korang really nak stay dengan dia for the rest of your life, then better korang belajar bertolak ansur dengan semua perangai dia. Korang boleh belajar tolak ansur dengan hampir semua perangai buruk seseorang KECUALI kalau si lelaki adalah jenis suka pukul pasangan. There is no reason lelaki boleh pukul perempuan di dalam dunia ni, unless of course that bitch slept with someone else. I am not saying dia patut di pukul, buat dia deserve it. You know, nak masuk mahkahmah takes time. Or, easiest way, just tinggalkan dia. Banyak lagi gadis comel di luar sana. You just need to a new love. Might be hard but, good luck.




15 ulasan:

CikMai berkata...

two thumbs up for this entry :)

DZERG berkata...

I wish it could be that easy..nevertheless, its true somehow.. :)

HAdira Kifly berkata...

catatan yang kukira sangat baik untuk dikongsi bersama...

Cara penulis mengolah cerita sangat menarik... :)

Tanpa Nama berkata...

mr k, entri ni ada kaitan juga dengan masalah sy. oh and saya dah email dekat counseling terfaktab dan teruja utk dpt reply. ur opinions are most needed. thanks.

keli menari berkata...

Ok! Sokong !

miza kimbum berkata...

thums up Mr K (Y)

Hakim berkata...

Seperti biasa, Entry Mr. K tak pernah mengecewakan.

- elina - berkata...

truee.

tp susah jugak sebenarnya nk terima prangai pasangan ni.

semutsengal berkata...

hebak betei, mesti ramai awek suka entri ni.


hewhewhew. lelaki jugak mgkin.


HAHAHAHAHAHAHAHHA

nabila berkata...

Lelaki pukul perempuan?aku pukul balik.laki tu!

Tanpa Nama berkata...

time kenal,time nak usha semua manis..
bila awek cakap,saya jenis yang suka tengok bola,lepak mapley..
pakwe terus cakap 'takpe,itu cool'..

bila dah dapat,
awek lepak mapley sekejap pun terus nak marah..
tengok bola euro pukul 2 dekat mapley pun kena sound..
what theeeeeeeeeeeeeeee???
mana perkataan cool kau?

time nak usha kejut awek pagi2 sembahyang subuh..
bila dah dapat,kejut subuh pun taknak..
kalau awek sembahyang pukul 7 siap perli2 lagi..
what theeeeeeeeeeeeeeee??


aku penat dengan lakonan2..penat dengan fake person!

Tanpa Nama berkata...

ape punye blog la ni...

Tanpa Nama berkata...

aku pernah pkul pasangan aku.. but bukan sebb dia slept ngn laki lain.. tp sbb dia seksa aku.. aku syg sgt kat dia... ak kejar dia.. tp knapa dia layan aku macam anjing.. smpy aku ase aku tak nk hdup.. ak skit sgt... stu hari.. ak tak tahan.. ak terpaksa.. tp dy dh tgglkn aku.. ak syg dia sbnye.. tolong lah.. aku tak penah pkul pmpn seumur hidup aku..
kawan2 doakan aku

Tanpa Nama berkata...

rasa malas ja nak kawen camni...bosan ka kena tengok muka dia ja selama 40 taun ni.... kena hadap dengan peel dia yg buruk tu...

cik tasha berkata...

sangat2 suka entry ni. thank you Mr K!! boleh ambil pengajaran utk tasha yg baru nk kenal hati budi si dia. walaupun bukan first love. tp tak salah mencuba sesuatu yg baru ;)