Ahad, September 30

Forgiving.

(all deserved credits go to Kevin Spear)

 Everyone makes mistakes. Some people repeat the mistakes. You and me, we make mistakes. Mistakes mature us, when we learn not to repeat.

 At this very moment, you may be the dumped, or the one who dumped. Or even both. Either which, it could be one of the biggest mistakes of your life, to have had a fated relationship. The dumped is usually not very keen to forgive, forget and move on. They just can't. Forgiving is harder than the rocks from Mars.

 Yes, your past may be bitter. But the present you're living should be sweet and better. To successfully move on is to forgive (even unwillingly). It helps to cure the bitterness in your heart. You and me, neither of us is as perfect as any of Allah's Messengers. You may find it's hard at times to forgive, forget, and move on. Well, that just shows you're human anyway. Human with bitterly-torn heart.

 Give yourself some time, but you can't have all the time in the world. Afterall, it's not worth to hold grudges and carry it to the afterlife. You can just forgive all the wrongs, the painful wrongs and it's all settled here. The art of forgiving is, never hold grudges.

 Remember, anytime is the best time to forgive.


Sabtu, September 29

Ini Mungkin Artikel Penulis Jemputan Yang Jarang-Jarang Ada dan, Selamat Hari Jadi!

Berikut ialah artikel dari penulis jemputan. Penulisnya ialah Mohd Jayzuan, pasti kalian mengenali beliau yang pernah tampil dalam faktab-cara di Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti. Bersempena dengan hari lahir beliau baru-baru ini, dan pelancaran video muzik Di Matamu Ada Hantu, kami berbesar hati menerbitkan cerpen beliau di dalam blog ini. Menarik untuk dikongsi. Selamat membaca. :)
__________________________________________________________________________________________________________________________

Aku tak tahu kenapa mulut gatal cakap kat bebudak Terfaktab nak tulis untuk depa. Yang bebudak ni pun, setuju plak, apahal? Sekarang, aku tengah memikirkan apa yang perlu aku tulis. Kalau tulis untuk Terfaktab, maknanya pasal cintan cintun la, kan? Kisah cinta memang kisah yang tak akan pernah habis. Jadi takda istilah overrated di situ, okey arsehole?

Ini ada satu cerita.

Imagine, korang dah tua, lewat 50an. Satu hari, korang pergi ke sebuah pulau untuk bercuti, bercuti seorang diri sebab korang tak kahwin--nak menenangkan fikiran dan cari sedikit keamanan dalam hidup yang berserabut. So, memang fukced up. Alone, old, mad and spending your time on an island without orang yang boleh korang panggil ‘Sayang’ dan makan ais krim vanilla sesama. Sure, sangat depressing dan buat rasa macam nak hantuk kepala kat muka couple-couple yang sedang bercintan. Hantuk, tendang kepala depa and spit on them; that’s how bitter you are.

Bila dah puas buat tu semua, korang cari sebuah kedai minum. Sebuah kedai betul-betul di tepi pantai jadi pilihan. Ada satu kerusi putih dan meja bulat kecil. Korang ambil tempat di situ. Pesan air kelapa, korang bagitau, “Air kelapa kena manis! Sebab I’m too bitter.” Pelayan mengangguk malas, korang rasa macam nak bagi penendang. Korang benci orang malas.

Sambil menunggu pesanan tiba, korang melangut layan nostalgia, memandang jauh ke tengah lautan. Matahari senja kelihatan nak melabuhkan tirai. Korang tau kan camna perasaan layan emo-blues time senja macam tu? Yeah, betul, macam gils babs lonely nak mamps! Korang keep on bernostalgia, wajah pakwe/makwe yang paling disayang, paling dirindui, paling bagi impak pada diri korang muncul tak habis-habis. Berputar-putar seperti reel filem. Rindu, dendam, suka, marah, manis, pahit, masam semua bercampur jadi satu; complete pakej. Jiwa korang start merana kerana merindu; korang adalah manusia yang paling sepi dalam dunia.

Kemudian, korang dikejutkan dengan teguran pelayan yang membawa pesanan. Terkejut memang satu perasaan yang menyirap, kadang-kadang rasa macam nak lempang orang tu bila korang dikejutkan dan macam tu la korang rasa pada petang yang melankolia sepi sunyi. Rasa macam nak lempang muka pelayan tu. Normal behaviour manusia, sendiri fucked up, sendiri bermasalah--kemudian cari excuse untuk buat benda fukked up pada orang lain. Lepaskan kegagalan kita dalam bentuk yang selalunya bodoh terhadap orang lain.

Pelayan blah, korang hirup air kelapa. “Ptuihhh!” Korang meludah dan mencarut-carut. Air kelapa masam. Potong. BLOODY POTONG!

Korang mula nak marah dan memaki-hamun, tapi terus berhenti apabila ternampak di meja depan, ada satu pasangan membelakangkan korang dan hanya anak kecil mereka yang berhadapan dan memandang korang. Anak kecil tu memerhatikan korang dengan wajahnya innocent yang sangat comel. Mata bulat, pipi gebu--anak kecil kemudian ketawa melihat korang. Korang selamat. Anak kecil adalah penyelamat. Hari kembali aman.

Tak lama, beberapa minit lepas tu je, pasangan di depan bangun dan anak kecil masih memerhatikan korang. Mata korang tak lepas daripada memandang anak kecil tersebut. Ibu bapa anak kecil tersebut terus berjalan, tangan anak kecil dipimpin. Mata korang masih tak lepas menatap pada anak kecil. Kemudian perlahan-lahan korang dongakkan kepala mahu melihat wajah ibubapa anak kecil yang sangat bertuah tu. Yeah, tu dia. Ex-pakwe/makwe korang rupanya. Macibs.

Jumaat, September 28

Banyak Dugaan Percintaan = Hubungan Tidak Berkat?

Assalamualaikum


Soalan dari Formspring. :

Hi Mr. K. Saya nak tanya pendapat kau sikit. Aku dah tiga tahun bercinta dengan boyfriend aku. Kitaorang memang nak plan kahwin pun. Tapi lately memang banyak sangat dugaan yang kitaorang terima. Betul ke itu petanda yang aku memang tak ada jodoh dengan dia. Help. Thank you.

Sedih sebenarnya bila aku dapat soalan macam ni. Dan soalan macam ni, confirm-confirm perempuan je yang tanya. Tahu kenapa? Sebab perempuan ni pesen overthinking. Boyfriend reject call sikit, terus fikir bukan-bukan. Dah la pesen fikir luar kawalan, ada tu, sampai kaitkan dengan agama. Contohnya macam. "Aku nak beli kasut la." Tup-tup, dekat mall ada sale beli 10 pasang kasut percuma berus gigi. Pastu mesti perempuan tu akan fikir "Ini mesti sign dan takdir dari Tuhan untuk aku beli 10 pasang kasut". Padahal kat rumah dah ada 20 pasang kasut dah. Tapi satu pun tak pakai. 

So, berbalik kepada soalan, betul ke sesuatu perhubungan itu menjadi perhubungan terlarang bila banyak halangan or bab kata orang putih, obstakel?

Sebenarnya, ada jawapan untuk soalan ini. Dan jawapan dia terbahagi kepada dua.

1. Yes, perhubungan anda adalah hubungan terlarang. You both suck. Banyak buat dosa semasa bercinta. Sebab tu banyak halangan. Supaya korang putus dan tak buat dosa lagi.
2. No, hubungan anda memang sweet. Halangan yang tiba hanyalah sebagai ujian untuk lihat betapa kuatkan anda berdua untuk meneruskan perhubungan. Practice untuk perkahwinan bak kata orang.

Wait Mr Kay yang bajet pandai. Apasal pula jawapan terbahagi kepada dua?
Sebenarnya hampir semua benda di dalam dunia ni tak ada yang fix. Tak ada yang tetap. Dan kita biasanya tidak akan lari dari masalah. The issue is, macam mana kita handle masalah tu?

Secara general, manusia terbahagi kepada dua bahagian bila berada dalam certain situasi. Bahagian itu adalah pemikiran yang positif dan pemikiran yang negatif. Dan ini juga merujuk kepada Persimis serta Optimis.

"Bagi gua, orang persimis akan nampak kesukaran di dalam setiap peluang. Dan orang optimis pula akan nampak peluang di dalam setiap kesukaran" - Winston Churchill

Cuba anda bayang kan. Kalau korang kata hubungan tu banyak halangan sebab tidak direstui, then ada itu bermaksud anda patut bercerai bila rumah tangga dilanda badai dan ombak?

Hubungan banyak halangan sebab Allah tak nak bagi anda dapat dosa.
Ada certain ketika yang kadang kalau anda buat la macam mana pun anda tetap tak boleh selamatkan hubungan korang. Korang jumpa mak mertua bincang elok-elok, juga kaunseling bincang dalam-dalam. Jumpa isteri bincang lembut-lembut. Semua nya tak jalan.

Tapi korang still tak nak putus asa. Korang still sayangkan hubungan ni. So, korang paksa supaya ianya berjaya. Tapi since korang paksa, semuanya jadi makin teruk. Time nak jumpa suami isteri, kereta accident. Time nak beli hadia untuk isteri, kena sama. Time nak masak untuk suami, gas habis. Well, dalam hal ni, tak mustahil ianya adalah ujian semata-mata. Tapi tak mustahil juga yang ianya adalah hint bahawa hubungan anda telah hampir sampai ke penghujung dan akan diakhirin oleh takdir Tuhan.

But why Allah nak putuskan hubungan ni?
For those yang dah berkahwin, maybe sebab jodoh anda tidak lama. Maybe, selepas anda dapat anak, suami akan mula buat hal. Sebab itu lah Allah putuskan. Lebih baik janda tak ada anak dari janda anak satu kan? Dan bagi yang bercinta or bertunang, maybe anda masih jauh dan belum layak (Dari segi agama) untuk berkahwin. Sebab itu lah Allah putuskan. Mana la tahu kot-kot baru sebulan kahwin, si suami dah pasang baru. Ye tak?


Dan, juga tidak mustahil hubungan percintaan anda diputuskan semata-mata anda belum layak bercinta. Bila anda bercinta, anda mungkin membuat dosa. So, hubungan anda diputuskan melalui halangan dan tidak mustahil ianya akan disambungkan balik bila both of you guys dah bersedia untuk berkahwin.

Simple kan? And please, jangan fikir korang dah berkahwin 5 tahun dan bahagia, tahun ke 6 juga anda akan bahagia. Banyak masalah yang berlaku dan akan berlaku. Dan itu membawakan kita kepada halangan dalam percintaan, untuk menguatkan lagi perasaan.

Halangan dalam percintaan, untuk menguatkan lagi perasaan.

"Nothing great comes easy"
"Easy come, easy go"
"What worth, fight"

Pernah ke anda nampak businessman yang betul-betul kaya naik dengan mudahnya? No, most of them adalah dari keluarga yang miskin. Kalau tak miskin pun, dia mesti pernah jatuh bankrupt. Bankrupt pula dua tiga kali. Tapi at the end of the day, dia jadi jutawan. Why? Sebab dia usaha.

Macam tu la juga dengan relationship. Tak akan la sebab ada beberapa halangan, anda (Mostly girls) dah start fikir  untuk give up. Sikit-sikit give up. Sikit-sikit give up. Kalau dalam kehidupan biasa, kita nampak halangan dan kepayahan sebagai satu ujian untuk tengok kita punya kekuatan. Tapi kenapa bila it comes into relationship, halangan dikata sebagai tak ada jodoh?

Tak mustahil halangan yang berlaku hanyalah sebagai cara untuk kuatkan balik hubungan korang. Contohnya, sebelum ni hubungan korang hambar je. And then, masa pergi dating, korang accident. And sejak accident tu, dia jadi lebih caring. Hari-hari ulang alik ke hospital. Siap bawa masakan lagi dari rumah. Pastu makan sambil gegurau sesama. Kan sweet tu. Maybe, ada hikmah disebalik accident tu. Ianya satu halangan. Dan ianya juga satu ujian. Tapi tak bermaksud untuk memutuskan hubungan anda. Kan?

But the most important part is, bila dalam masalah, jangan sekali-kalai lari atau menyerah kalah. Sebab, once dua-dua pihak menyerah kalah pada sesuatu masalah, then hubungan anda akan berakhir, soon.


Rabu, September 26

Men are from Mars. Seriously?

I feel so sexist today. So keep calm, and read.

Perempuan secara umumnya selalu dambakan lelaki sempurna. Tall, dark and handsome adalah ciri-ciri kualiti rupa yang selalu didambakan perempuan.  Badan sedap, figure tegap. Ada juga yang selerakan K-Pop style sampai menjerit jerit tengok poster kerana terlalu obses dan mendambakan teman hidupnya juga sebegitu. Lagi-lagi bila masuk club, pergi kenduri, atau keramaian yang dilimpahi lelaki, maka acara scanning pun berlaku. Scan from head to toe dengan harapan ia mungkin jodoh. (Ya, bukan lelaki sahaja yang ada sifat semulajadi ini, perempuan juga)

Disebabkan sekarang musim abang-abang bina badan, semua nak jadi sado tak bertempat, maka demand untuk gym-gym sekali masuk RM5 pun bertambah. Dan mengharapkan para gadis akan menjerit melihat bila nampak bicep yang berketul-ketul. Dude please, do not expect the girls will drool at you macam nampak Aaron Aziz. Kalau over do it sampai badan nampak macam batu bata apa jadahnya? Badan besar kepala kecik? We don't want boys with too much steroids. As you don't want girls with silicons. Cukuplah sekadar sedap mata memandang.

Ada sesetengah lelaki selalu mengorat perempuan, lepastu bila tak dapat, kutuk. "Eleh, kau ingat kau ingat kau cantik sangat ke?" You were wrong at the first place. Kalau tak cantik, masakan abang mengorat? Ada lagi yang suka mempertikaikan kenapa perempuan cantik dijodohkan dengan boyfriend hodoh. "Pergh perempuan tu cantik gila. Bazir je dapat boyfriend muka pecah rumah". Dan kebanyakkan yang non-stop complain pasal benda ni rata-rata pun sebenarnya mungkin hodoh physically atau selalu kena reject. Jadi dia tak boleh terima mengapa kehodohannya kalah dengan kehodohan lelaki lain. Ironinya, ada sebab kenapa Tuhan jodohkan. Remember, opposite attracts.

Ya, perempuan suka lelaki sweet talker. Sangat suka lagi-lagi untuk melegakan hati yang lara. 

"Hey, I've lost my number, can I have yours?"
"Awak nampak manis. Kopi saya pun tak perlukan gula"
"I'm looking for a future wife, can I have your resume?"

Persoalannya sampai mana manis itu boleh dibawa? Ya, sweet talker selalunya wujud at the first phase at early relationship. Untunglah, kalau lelaki boleh jadi sweet talker sepanjang hayat dia bersama perempuan yang dicintainya. Dan untung juga kalau dia boleh konsisten jadi sweet talker untuk seorang perempuan sahaja. Sweet talker selalunya merbahaya. Indah khabar dari rupa. Just so you know, sweet talker is so 2010. Action speaks louder than words, bro. Effort itu yang penting. Jangan asyik sembang buat orang bimbang. Too much sweet can cause a decease.

Player and kasanova? Macam mana you label lelaki sebegini? Do we really have a direct definition? I pun confused. Ada jenis lelaki yang semua perempuan dia nak try, semua dia nak sapu, kalau bagi lembu pakai skirt pun dia nak sodok. Player selalunya handsome. Kalau tak handsome pun kaya. Ini dahlah tak handsome, tak kaya, mainkan hati perempuan pulak tu. Sungguh keji sekali. Pergi flush muka dalam jamban!

Ada juga lelaki yang suka ambil kesempatan dalam kesempitan. You tahu perempuan tu baru dijandakan, you cuba-cuba nak masuk line. The question is, are you ready to pick up the pieces? Ya, kalau ikhlas, cinta 5 tahun pun boleh berubah sekelip mata dalam masa 3 hari. Tapi kalau setakat nak menambahkan jahanam, you better think twice. Cinta datang dari hati, bukan dari puki.

Intelligent boys are hot. Lelaki yang boleh memasak lagilah, meleleh. Macam Nik Micheal Imran dalam 'Hello bro.. tolong masak!', masa sekolah handsome sikit je. Bila boleh masak, lagi bertambah handsome sekarang. Why am i saying this? Just because aku selalu nampak lelaki complain and demand intelligent girls instead of bimbos untuk jadi teman wanita. Bro, if you're not intelligent enough, macam mana kau boleh expect intelligent girls boleh datang bergolek ke dalam dakapanmu dengan mudah? Fikirkan.

Tapi apa-apa pun sebenarnya, lelaki adalah lelaki. Lelaki akan tetap jadi lelaki (selagi dia tak jadi maknyah). Lelaki diperlukan untuk mendidik dan membimbing. Sebagai ayah, abang, adik, teman lelaki, bakal suami dan teman sepanjang hayat. Janganlah sesekali pandang perempuan sebagai objek. Yang kau boleh manipulasikan sesuka hati. Janganlah jadi lelaki yang kau taknak anak kau kahwini. We need you to protect us, to guide us, to feel us. That's what we will give in return.

Jadilah lelaki yang menyempurnakan untuk perempuan yang tak sempurna.






Isnin, September 24

Hari Ahad Bersama Abang Borhan Entah Ke Berapa

Asalamualaikom warahmatullahiwabarokatuh.

Long Island, New York. Bangun pagi tadi, di negara orang, buat abang rasa rindu dengan Manjoi, Perak. Kampung yang abang telah tinggalkan selama sepuluh tahun itu apa ceritalah agak-agaknya? Makwe abang malas nak cerita. Karang kalau abang cerita engko mungkin tak percaya dulu abang memang takde makwe kat sekolah. Abang dulu budak-budak sekolah abang memang benci ke abang. Sebab abang pengawas sekolah yang suka catit nama budak-budak ni dalam buku tiga lima. Ha sapa suroh engko datang lambat?

Abang nak bercerita pasal lelaki yang ramai peminat. Tapi abang rasa abang tak layak nak cerita sebab abang tak pernah ada ramai peminat masa sekolah mahupun taim unibersiti. Jadi, abang cuma boleh ceritalah dari pandangan abang yang tengok dengan mata kepala sendiri, pada kawan-kawan abang yang jenis banyak peminat.

Nama dia. Aliff Aziz. Bukan penyanyi tu. Bukan.

Aliff ni kalau tak iye abang rasa mungkin dia akan ada bini banyak sebab amboi kemaen kepak dia kat unibersiti dengan makwe keliling pinggang. Sorang budak enginiur, sorang budak kimia, sorang ni budak meskom, bahasa, seni dan apa saja kos yang ada kat unibersiti tu dia ada makwe. Atau bahasa lembutnya, ramai peminat.

Hari ini dengan budak ni, hari esok dengan budak lain study sama-sama kat perpustakaan, hari esok berendut kat tepi tasik dengan budak ni pulak. Tulat abang tengok jalan pimpin tangan dengan lecturer janda. 

Baik baik. Yang lecturer tu abang saja tambah. Astaghfirullah nambah-nambah cerita pula ye dak? Sebenarnya abang jeles sikitlah. Ada sikitlah jeles. Engko macam tak paham pula naluri lelaki jeles tu macam mana ye dok?

Tapi tapi tapi!

Semalam kan abang bukak fesbuk. Abang jumpa budak yang banyak makwe ni masih tak kawen-kawen lagi walaupun umur dah tiga puluh ****. Abang kengkadang pelik jugak, adakah lelaki jenis banyak makwe memang kahwen lambat atau susah nak kahwen atau tak payah nak nikah sebab dah puas kahwen?

Cuba engko yang ada pengalaman benda ni cerita sikit ke abang. Abang nak dengor juga.


Ha kabor sikit kabor sikit!

Wassalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh.


p/s : Ni Ahad belah New York. Engko apa tahu?

Ahad, September 23

Gelabah Sangat. Kenapa?

Ada satu lagi sindrom yang saya perhatikan di Facebook. Ya, sindrom aneh biasanya banyak ditemukan di Facebook, laman sosial yang membenarkan kita menjadi pengintai setia tanpa tertangkap.

Cuba perhatikan Wall teman-teman anda yang ada pasangan. Atau Wall anda sendiri pun boleh.

Untuk memahami sindrom ini, katakan kita sedang melihat Wall seorang gadis jelita, namanya Alya. Suatu hari, Alya kemas kini status Facebooknya:

It was fun! We should do it again, guys.

Kemudian seorang demi seorang teman Alya akan memberi komen kepada status ini. Mungkin, berkongsi gembira selepas aktiviti, katakan, berkelah di air terjun.

Sindrom yang saya maksudkan adalah di celah-celah timbunan komen itu, akan terselit komen teman lelaki Alya. Kalau boleh, dia cuba untuk balas setiap komen teman Alya - terutamanya dari kawan-kawan lelaki.

Dia akan sedaya upaya memunculkan diri dengan gaya tak-payah-nak-komen-status-makwe-aku-sangatlah tapi dalam bentuk paling cool, yakni komen penuh gelabah.

Not cool, you idiot.

Saya kasihan dengan manusia seperti ini. Sungguh. Kalau ramah, lain caranya. Bukan dengan menyampuk tanpa hala dalam perbualan yang you are not even in it. Itu hidup pasangan kamu, tak perlu menyibuk sangatlah. 

Pernah tak kamu dengar perkataan: P E R C A Y A ?

Saya harap pernah. 

Sudahlah. Saya pun tak tahu apa yang saya taip di sini. Nak sambung mengintai di Facebook. Babai.

Jumaat, September 21

Jualan Murah Kitab Terfaktab Kembali Ke Kolej!

Kembali Ke Kolej? Yes, jualan murah untuk kawan-kawan kita yang mungkin asyik pinjam buku kita tapi tak pulang-pulang kan buku. Sedih kan bila buku tak dipulang atau bila pulang, buku itu jadi astaghfirullah.. rabak rabak dan koyak.

Jadi, jualan murah Kembali Ke Kolej ini memang sasarannya kepada kawan-kawan kita yang masih belajar di kolej dan universiti. Sebab budaya pinjam meminjam buku banyak di kolej kan? Apa lagi, beritahu pada kawan-kawan anda yang kaki pinjam itu supaya beli saja dengan Terfaktab secara by-post terus sebab harga buku sedang murah! Cakap saja pada mereka supaya layari terfaktab dan isi borang pembelian, bayar kat bank dan email bukti pembayaran. Lepas tu tunggu dalam 2-3 hari buku akan sampai. Ha, bacalah, simpanlah jangan pinjam-pinjam lagi. Hihihi. Ala yang tak kaki pinjam pun boleh beli. :P

Jualan murah ini berlangsung 10 hari dari 21 September 2012 hingga 30 September 2012. Jom beli! Isi borang kat bawah ni tau!


Rabu, September 19

Terima Kasih dan Salam Kemaafan

Assalamualaikum warohmatullah wabarokatuh.

Ini bukanlah sebuah pengumuman mahupun ajakan. Dalam entri ini Terfaktab ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih yang tak terhingga ukurannya untuk mereka yang membantu menjayakan JB Readers and Writers Festival di Bukit Timbalan, Johor Bahru baru-baru ini.

Sebagai orang baru dalam dunia penulisan dan penerbitan, kami yang masih lagi tidak mempunyai panggilan haiwan liar sebagai nama timangan, amat berbesar hati dijemput oleh pihak penganjur yang telah bersusah-payah menyediakan segala jenis komoditi untuk kami yang ada yang datang dari jauh, semata-mata untuk mengisi ruangan booth dan juga slot promosi. Ternyata sambutan yang diberikan peminat-peminat di JOHOR memang antara yang terbaik pernah kami dapat sepanjang roadshow dan event-event yang kami pergi sebelum ini.

Walau apa pun, niat kami ke sana tidaklah dengan rasa ingin menjadi terkenal atau berasa terkenal atau ingin meraih segala jenis perhatian yang kami inginkan. Maafkan kami jika kehadiran kami sedikit-sebanyak telah mengganggu pandangan mata kalian. Maafkan kami juga jika lagak gaya kami serupanya lagak gaya seorang rockstar ataupun memcapap secara tidak sengaja. Seperti yang dilihat, kehadiran kami beserta para puaka yang keseluruhannya 6 buah kereta, sudah pasti akan menggamatkan sedikit sebanyak suasana di sana. Lagipun namanya satu festival, haruslah kemeriahannya dirasai bersama para penerbit buku yang lain, peminat, pengunjung dan tak lupa Remy Hakimi (eh datang kewwwww?). Apabila suara kami yang jumlahnya lebih 20 orang, tambahan bersebelahan dengan pentas, mungkin ada mengganggu sebarang perbualan sinis, menggangu proses mengurat, perbualan telefon, acara mengumpat berlainan booth, mengganggu tetamu terhormat abang Faizal membuat promosi atau pun bacaan buku yang berhelai-helai-helai-helai-helai di atas pentas. 

Oleh itu, kami ingin memohon maaf jika kehadiran dan kelakuan kami di sana agak kebudak-budakan (come on! we are one of the youngest publisher over there, and we are full of excitement!) sehingga menimbulkan rasa tidak senang hati sesetengah pihak. Akhir kata, kami memohon maaf sekali lagi jika telah menimbulkan ketidak-puasan hati beberapa pihak. 

Terima kasih yang tak terhingga juga pada yang menjemput kami turun ke JB Readers and Writers Festival kali ini. Terima kasih juga pada yang datang untuk sesi ‘Meet and Greet’ bersama penulis-penulis Terfaktab. Tidak lupa kepada kaum puaka yang selalu bersama kami, membuat riuh rendah, meniup belon sebesar gajah dan menyertai road trip ini serta menjadi punk! Anda semua memang ekselen!


 Sekian,
 Terfaktab Media




p/s : Kami nak jadi NYAMUK la. Nampak tak liar kan? But the biggest killer in the whole world.... is the mosquito. Kecik je tapi jangan main gila. Eh? Eh?

Tentang keseriusan hubungan.

Assalamualaikum.

Fuh! Laaaaaamaaaaaaaaa gilaaaaaaa rasanyaaaaaaa tak update entri kat sini. Nyeynyeynyey. Ya, aku tahu takdak orang yang heran pun aku update ke tak, tapi saje jela nak kabo yang aku bizi menyekolahkan kanak-kanak tak cukup umur kat tuiter nun.

Okay habis mukadimah. Mari teruskan pembacaan dengan perasaan dan emosi yang lebih serius berbanding nyeynyeynyey. Tinggalkan nyeynyeynyey emotion di belakang, on kan mode serious anda sekarang!

Dalam hidup ni, kita akan sampai satu fasa yang kita panggil sebagai looking forward to a marriage. Belum sampai tahap berkawen lagi, tapi ini adalah satu fasa sebelum berkawen. Fasa ini biasanya kita akan mula tercari-cari siapakah yang sudah pun dituliskan namanya bersama kita di Luh Mahfuz oleh Allah. 

Pada fasa ini jugak kita akan didedahkan dengan pelbagai macam pilihan. Ada yang kita berkenan tapi dia tak berkenan kat kita. Ada yang kita tak berkenan tapi dia berkenan kat kita. Ada yang kita tak berkenan dan hekeleh macamlah dia berkenan kat kita. Bajet hotsetap pahal? Nyeynyeynyey. *lempar bola kristal*

Mungkin akan ada yang kata "Eh kau ni dah macam desperado sangat kenapa? Rilek ah. Muda lagi kot." Personally, aku sbnanye tak berapa setuju untuk statement tersebut. Bila kau sembang pasal soal jodoh dan pilihan, bagi aku tak semestinya kau desperate nak pakwe. Dan perlu diperjelas, yang aku cari adalah suami bukan kekasih. Kalau setakat nak pakwe buat stok geli-geli, memang bukan aku la. Plus, sekarang ramai kot yang kawen muda. Muda tak muda, kalau dah ready, apa masalah?

Aku tak peduli kalau orang kata aku muda-muda dah gatal fikir nak kawen. Lebih baik fikirkan tentang menghalalkan hubungan daripada menjadikan hubungan yang haram tu halal ikut kepala kau. Aku nak tanya, yang engkorang bercinta tu stok geli-geli ke stok nak buat laki/bini? Aku fikir kalau nak kawen atau dalam erti kata lain, fikir tentang tanggungjawab yang perlu dipikul selepas bergelar isteri. Aku lebih kenal diri aku. Jadi, aku taknak bercinta sebelum kawen, lagi. Maknanya, aku pernah lalui zaman anti-graviti perasaan disayangi dan dicintai dan aku juga pernah lalui zaman graviti teruk menghenyak bumi.

Bila aku berjumpa dengan seorang lelaki yang cukup serba serbi membuatkan aku berfikir dengan LEBIH serius tentang hubungan dan hala tuju hidup. Sayangnya, mungkin saje dia belum cukup bersedia untuk lebih serius seperti aku. Kemahuan kami sama ; Tak mahu bercinta sebelum kawen. Tapi, cara kami berbeza. Aku menunjukkan keseriusan untuk membina hidup bersama sedangkan dia tidak which actually made me faktab more.

kosong kosong ong ong ong ong gedek gedek

Nasihat aku untuk engkorang yang berada pada fasa yang sama seperti aku, jangan bagi harapan bila kau tahu kau belum bersedia. Kau mungkin tak tahu yang kau sudah pun melukakan hati orang lain. Tapi kalau kau tahu yang kau dah buat orang terluka, kau patut rasa bersalah. PATUT rasa bersalah. Nak-nak lagi kalau pergi tanpa penjelasan. Blergh.

Nasihat aku lagi, kalau mahukan yang baik, jadilah yang baik itu pada diri kita dulu. Ini bukan janji manusia, tapi janji Tuhan. Betul, jodoh sudah pun ditetapkan. Tapi seperti saje rezeki. Kalau betul rezeki kau RM 10 sehari, kenapa kau masih bertungkus lumus untuk menjadikan RM 10 itu, RM 100? Soalnya sebab kau tahu nasib kau, rezeki kau boleh berubah kalau ada usaha dan doa. Sama je konsep dia diguna pakai untuk jodoh. Jangan sombonglah nak mintak pada Tuhan. Bagi ke tak, itu hak Dia. Part kau, mintak.

Aku pernah lalui zaman payahnya rasa nak move on. Tapi, aku tahu aku sudah pun boleh berlapang dada menerima segala yang ditentukan untuk aku. Dan untuk itu, aku hanya akan setia, kasih dan cinta pada insan yang bergelar suami.

Akhir kata, hanya yang terfaktab mengerti hati yang terfaktab. Annyeong~

Khamis, September 13

The Perks of Loving a Brilliant Girls


Ehlo.

We meet again.

I'd love to start this piece of articles with Be Careful.

As y'all know, terdapat banyak jenis perempuan yang telah sejak azali dia stereotype-kan oleh kita, kami, anda, kamu, dan semua orang. Bimbo, successful women, nerdy, club goers, study-sampai-mati girls, the responsible one, the irresponsible, the i need your attention girls and all.

If you love challenges, you can start by hooking up with them, brilliant girls.

I'll sum up my article today in numbers.

1. Brilliant girls tend to have their own say, their own words n action although someway somehow they want us to guide them. Most of the times, they don't need anyone else who's not dominant enough, to tell them what to and what not to do. But still, even if you have the upper hand on them, you'll have to consider a lot of things. You can't catch a tiger using your bare hands (if you know what i mean).

2. They also have this egoistic thingy happening in them. If you think only guys have bigger ego, wait until u meet them or having the experience of being in relationship with them. For example, they don't like an indecisive man. Make sure u can schedule yourselves and make a quick decision making so that they'll see you as another weaklings amongst their species. haha

3. They knew your moves, 10 times ahead of them. That's the risk of having a relationship with them. This indicate that they are not the type of women that every men can take advantage of. They knew where you are, what you do, when you did it and all. Some might say they're stalkers of the highest calibre, but nayh, they're not just stalkers, they're the fox masquerading in the  lamb's wool.

4. They will easily dump you whenever they think you are not on the same level of them. They do have this imaginary class they've to cope up with. So, if you've ever think of dating them, suit up, and make them think u're ahead of them. hahaha

5. They have tons, by tons i mean, TONS of excuses. They can make the impossible excuses becomes valid and whatnot. So, you (men) have to verify the validity of their excuses so that you're not blindly fooled by it.

6. They will make you listen to them, make you think twice of who's the man or who's the boss around here. I know, men have ego too but if you've high ego, you'll think of the possibility to let them go, be dominant, or keep on listening to them, and OBEY. god bless.

But, no matter how strong n resilience they are, they still need men in their life. If you've met the situation where the wife is having more than just the final say, that's how they keep up with their ego and all.
That's all for today. If you have the strength to keep up with them and be dominant, keep it cool. If you can't, wait until they make the final decision and make you a slave, whatever type of slave u had in your mind lah.

So long,
Ciao.

Isnin, September 10

Sialan

Paling sialan dalam cinta
Namanya masa
Dia menghukum saat kita lupa
"Ini hari lahir saya,
mengapa tiada ucap selamat dari dia?"

Paling sialan dalam cinta
Namanya masa
Dia mengejek andai kita ternanti terlalu lama
"Lihat dia kini gembira,
bersama sang lain kerana kau penangguh alpa."

Paling sialan dalam cinta
Namanya masa
Dia membunuh waktu rindu bernyala
"Semakin ditunggu saat bersua,
semakin aku sengsara."

Siapa yang bersuara dalam tiga rangkap tadi?
Ini manusia sarat bangga diri
Betapa aku dipanggil sialan, dicaci
Betapa kau lebih durjana berasa lebih tuhan berbanding Ilahi
Hanyut dalam kasih dan saat tak dihitung lagi
Aku sang masa akan kekal di sini
Sehingga Dia mahu putar dunia berhenti
Sialan itu bagi yang tak mengerti
Bahawa aku cuma penanda gerak hati

Jumaat, September 7

Cinta Buatan Twitter



1. Hari ni gua nak bincangkan tentang pro dan kontra Cinta Buatan Twitter. Gua syak semua orang pernah rasa, takpun ada crush kan?

2. Cinta Buatan Twitter ialah cinta yang bertemu, berlangsung dan mungkin putus di Twitter.

3. Supaya tak rasa faking dan rabak cepat sangat, gua cerita apa yang pro tentang Cinta Buatan Twitter dulu.

4. Untungnya Cinta Buatan Twitter ni ialah tak banyak kerja sangat. Follow, mention, DM. Kalau dah benci pun ada unfollow dengan block je.

5. Cinta Buatan Twitter menambah keyakinan pada orang. Ya, lagi mudah sweet talker menggunakan taipan dari ungkapan.

6. Cinta Buatan Twitter juga berkesan untuk hubungan jarak jauh. Jimat. Kini semua orang boleh dating dengan hanya bukak laptop atau henset.

7. CintaBuatanTwitter berkesan untuk mewujudkan makwe imaginasi. Create satu akaun, letak avatar makwe comel, haa borak la dengan diri sendiri.

8. Kalau tetiba cinta tu berjaya sampai ke alam perkahwinan pun senang nak jemput orang makan kenduri. Takpun kahwin kat Twtup. Jimat.

9. Ada lagi kot kelebihan Cinta Buatan Twitter tapi banyak tu je yang gua terpikir. Ok, kita beralih tentang apa yang kontra.

*cucuh rokok*

10. Indah Twitter dari rupa. Tengok avatar macam kacak, tweet macam power tapi jumpa depan depan, lari 360 darjah.

11. Cinta Buatan Twitter juga mudah disailang. Letak tweethandle makwe kat bio lagi!

12. Bila dah kena sailang, benda yang biasa terjadi akan berlaku pada kita. Kena troll pulak. Cilake, simpati memang tak wujud kat twitter ni.

13. Kenapa gua kata lari 360 darjah dan bukan 180 darjah? Alaa, esok esok jumpa kat twitter semula. Peh, genius betei gua cover.

14. Menyampah. Bayangkan ada couple hari hari berdating depan rumah kita. Menyampah kan tengok? Berdating hari hari kat twitter pun sama jugak.

15.  Gaduh pakwe makwe kat twitter lagi havoc dari gaduh kat luar atau kat henset. Semua orang boleh baca, silap-silap boleh trending.

16. Dan benda kontra terakhir yang gua boleh pikir ialah Cinta Buatan Twitter tak thrill macam Cinta Buatan Bus Stand.

17. Tapi balik semula pada cinta takde law, tak salah pun nak jatuh cinta, bercinta atau putus cinta kat twitter.

18. Engko orang punya cinta ikut engko orang la ye dak? Karang tegur, kabor kita menyibuk. Jadi pikir sendiri la apa pro dan kontranya.

19. Jadi akhir kata, teruskanlah percintaan selagi boleh diteruskan. Persetankanlah percintaan yang boleh dipersetankan.


p/s : sebab nama pun cinta buatan twitter, gaya tulis pun bior macam tweet ye dak?

Rabu, September 5

Long distance relationship.


 Distance, is a thorn in this kind of relationship. It could also be a sweetener, depends on certain factors. Long distance relationship (LDR) is only for the tough: those who can turn the hurt of missing each other into a sweet feeling.

 The core of a successful LDR is trust. However, trust is like glass, it’s fragile. When you choose to have LDR, you don’t only give your heart, but trust comes in as well. However, trusting each other isn’t a license to flirt around or having scandal(s).  Trusting each other comes with respect. Even though he/she doesn’t see you, you still have to respect the relationship. That’s the art of any relationship; respect.

 Long distance relationship teaches you the sweetness of missing each other. As much as missing each other is sweet, it hurts too in distance. The point of being in a relationship is to be with each other, through rain or shine, blizzard or hurricane, at all time. Therefore, when you are separated (by distance), missing him/her hurts. In this kind of age, distance is just plain numbers. We have technology to cure. We have technology to kill the distance.

  Technology helps to cure, and technology too can be useful tool to track dishonesty. So, if you're in LDR, respect is the most important thing. Then, you can love and trust each other so the relationship can last to the next level.

 Not everyone suits LDR. You can either ask yourself whether you suit it, or you can experience it on your own. But, relationship shouldn't be an experiment. The other side will suffer. You don't wanna hurt or be hurt, do you ?

*all deserved credits go to www.phdcomics.com. This is clearly neither mine nor Terfaktab's.



*Our (past) experience may vary. So does our view.
  

Isnin, September 3

heart.break.


kalau hati ni laku jual kat bundle, aku nak jual dan teruskan hidup.