Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2012

Forgiving.

Imej
(all deserved credits go to Kevin Spear)
 Everyone makes mistakes. Some people repeat the mistakes. You and me, we make mistakes. Mistakes mature us, when we learn not to repeat.

 At this very moment, you may be the dumped, or the one who dumped. Or even both. Either which, it could be one of the biggest mistakes of your life, to have had a fated relationship. The dumped is usually not very keen to forgive, forget and move on. They just can't. Forgiving is harder than the rocks from Mars.

 Yes, your past may be bitter. But the present you're living should be sweet and better. To successfully move on is to forgive (even unwillingly). It helps to cure the bitterness in your heart. You and me, neither of us is as perfect as any of Allah's Messengers. You may find it's hard at times to forgive, forget, and move on. Well, that just shows you're human anyway. Human with bitterly-torn heart.

 Give yourself some time, but you can't have all the time in the world. Afte…

Ini Mungkin Artikel Penulis Jemputan Yang Jarang-Jarang Ada dan, Selamat Hari Jadi!

Berikut ialah artikel dari penulis jemputan. Penulisnya ialah Mohd Jayzuan, pasti kalian mengenali beliau yang pernah tampil dalam faktab-cara di Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti. Bersempena dengan hari lahir beliau baru-baru ini, dan pelancaran video muzik Di Matamu Ada Hantu, kami berbesar hati menerbitkan cerpen beliau di dalam blog ini. Menarik untuk dikongsi. Selamat membaca. :) __________________________________________________________________________________________________________________________
Aku tak tahu kenapa mulut gatal cakap kat bebudak Terfaktab nak tulis untuk depa. Yang bebudak ni pun, setuju plak, apahal? Sekarang, aku tengah memikirkan apa yang perlu aku tulis. Kalau tulis untuk Terfaktab, maknanya pasal cintan cintun la, kan? Kisah cinta memang kisah yang tak akan pernah habis. Jadi takda istilah overrated di situ, okey arsehole?
Ini ada satu cerita.
Imagine, korang dah tua, lewat 50an. Satu hari, korang pergi ke sebuah pulau untuk bercuti, bercuti seoran…

Banyak Dugaan Percintaan = Hubungan Tidak Berkat?

Imej
Assalamualaikum

Soalan dari Formspring. :

Hi Mr. K. Saya nak tanya pendapat kau sikit. Aku dah tiga tahun bercinta dengan boyfriend aku. Kitaorang memang nak plan kahwin pun. Tapi lately memang banyak sangat dugaan yang kitaorang terima. Betul ke itu petanda yang aku memang tak ada jodoh dengan dia. Help. Thank you.
Sedih sebenarnya bila aku dapat soalan macam ni. Dan soalan macam ni, confirm-confirm perempuan je yang tanya. Tahu kenapa? Sebab perempuan ni pesen overthinking. Boyfriend reject call sikit, terus fikir bukan-bukan. Dah la pesen fikir luar kawalan, ada tu, sampai kaitkan dengan agama. Contohnya macam. "Aku nak beli kasut la." Tup-tup, dekat mall ada sale beli 10 pasang kasut percuma berus gigi. Pastu mesti perempuan tu akan fikir "Ini mesti sign dan takdir dari Tuhan untuk aku beli 10 pasang kasut". Padahal kat rumah dah ada 20 pasang kasut dah. Tapi satu pun tak pakai. 
So, berbalik kepada soalan, betul ke sesuatu perhubungan itu menjadi perhubunga…

Men are from Mars. Seriously?

I feel so sexist today. So keep calm, and read.

Perempuan secara umumnya selalu dambakan lelaki sempurna. Tall, dark and handsome adalah ciri-ciri kualiti rupa yang selalu didambakan perempuan.  Badan sedap, figure tegap. Ada juga yang selerakan K-Pop style sampai menjerit jerit tengok poster kerana terlalu obses dan mendambakan teman hidupnya juga sebegitu. Lagi-lagi bila masuk club, pergi kenduri, atau keramaian yang dilimpahi lelaki, maka acara scanning pun berlaku. Scan from head to toe dengan harapan ia mungkin jodoh. (Ya, bukan lelaki sahaja yang ada sifat semulajadi ini, perempuan juga)
Disebabkan sekarang musim abang-abang bina badan, semua nak jadi sado tak bertempat, maka demand untuk gym-gym sekali masuk RM5 pun bertambah. Dan mengharapkan para gadis akan menjerit melihat bila nampak bicep yang berketul-ketul. Dude please, do not expect the girls will drool at you macam nampak Aaron Aziz. Kalau over do it sampai badan nampak macam batu bata apa jadahnya? Badan besar kepala k…

Hari Ahad Bersama Abang Borhan Entah Ke Berapa

Asalamualaikom warahmatullahiwabarokatuh.
Long Island, New York. Bangun pagi tadi, di negara orang, buat abang rasa rindu dengan Manjoi, Perak. Kampung yang abang telah tinggalkan selama sepuluh tahun itu apa ceritalah agak-agaknya? Makwe abang malas nak cerita. Karang kalau abang cerita engko mungkin tak percaya dulu abang memang takde makwe kat sekolah. Abang dulu budak-budak sekolah abang memang benci ke abang. Sebab abang pengawas sekolah yang suka catit nama budak-budak ni dalam buku tiga lima. Ha sapa suroh engko datang lambat?
Abang nak bercerita pasal lelaki yang ramai peminat. Tapi abang rasa abang tak layak nak cerita sebab abang tak pernah ada ramai peminat masa sekolah mahupun taim unibersiti. Jadi, abang cuma boleh ceritalah dari pandangan abang yang tengok dengan mata kepala sendiri, pada kawan-kawan abang yang jenis banyak peminat.
Nama dia. Aliff Aziz. Bukan penyanyi tu. Bukan.
Aliff ni kalau tak iye abang rasa mungkin dia akan ada bini banyak sebab amboi kemaen kepak…

Gelabah Sangat. Kenapa?

Ada satu lagi sindrom yang saya perhatikan di Facebook. Ya, sindrom aneh biasanya banyak ditemukan di Facebook, laman sosial yang membenarkan kita menjadi pengintai setia tanpa tertangkap.
Cuba perhatikan Wall teman-teman anda yang ada pasangan. Atau Wall anda sendiri pun boleh.
Untuk memahami sindrom ini, katakan kita sedang melihat Wall seorang gadis jelita, namanya Alya. Suatu hari, Alya kemas kini status Facebooknya:
It was fun! We should do it again, guys.
Kemudian seorang demi seorang teman Alya akan memberi komen kepada status ini. Mungkin, berkongsi gembira selepas aktiviti, katakan, berkelah di air terjun.
Sindrom yang saya maksudkan adalah di celah-celah timbunan komen itu, akan terselit komen teman lelaki Alya. Kalau boleh, dia cuba untuk balas setiap komen teman Alya - terutamanya dari kawan-kawan lelaki.
Dia akan sedaya upaya memunculkan diri dengan gaya tak-payah-nak-komen-status-makwe-aku-sangatlah tapi dalam bentuk paling cool, yakni komen penuh gelabah.
Not cool, you i…

Jualan Murah Kitab Terfaktab Kembali Ke Kolej!

Kembali Ke Kolej? Yes, jualan murah untuk kawan-kawan kita yang mungkin asyik pinjam buku kita tapi tak pulang-pulang kan buku. Sedih kan bila buku tak dipulang atau bila pulang, buku itu jadi astaghfirullah.. rabak rabak dan koyak.
Jadi, jualan murah Kembali Ke Kolej ini memang sasarannya kepada kawan-kawan kita yang masih belajar di kolej dan universiti. Sebab budaya pinjam meminjam buku banyak di kolej kan? Apa lagi, beritahu pada kawan-kawan anda yang kaki pinjam itu supaya beli saja dengan Terfaktab secara by-post terus sebab harga buku sedang murah! Cakap saja pada mereka supaya layari terfaktab dan isi borang pembelian, bayar kat bank dan email bukti pembayaran. Lepas tu tunggu dalam 2-3 hari buku akan sampai. Ha, bacalah, simpanlah jangan pinjam-pinjam lagi. Hihihi. Ala yang tak kaki pinjam pun boleh beli. :P
Jualan murah ini berlangsung 10 hari dari 21 September 2012 hingga 30 September 2012. Jom beli! Isi borang kat bawah ni tau!

Loading...

Terima Kasih dan Salam Kemaafan

Imej
Assalamualaikum warohmatullah wabarokatuh.

Ini bukanlah sebuah pengumuman mahupun ajakan. Dalam entri ini Terfaktab ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih yang tak terhingga ukurannya untuk mereka yang membantu menjayakan JB Readers and Writers Festival di Bukit Timbalan, Johor Bahru baru-baru ini.

Sebagai orang baru dalam dunia penulisan dan penerbitan, kami yang masih lagi tidak mempunyai panggilan haiwan liar sebagai nama timangan, amat berbesar hati dijemput oleh pihak penganjur yang telah bersusah-payah menyediakan segala jenis komoditi untuk kami yang ada yang datang dari jauh, semata-mata untuk mengisi ruangan booth dan juga slot promosi. Ternyata sambutan yang diberikan peminat-peminat di JOHOR memang antara yang terbaik pernah kami dapat sepanjang roadshow dan event-event yang kami pergi sebelum ini.

Walau apa pun, niat kami ke sana tidaklah dengan rasa ingin menjadi terkenal atau berasa terkenal atau ingin meraih segala jenis perhatian yang kami ingink…

Tentang keseriusan hubungan.

Imej
Assalamualaikum.
Fuh! Laaaaaamaaaaaaaaa gilaaaaaaa rasanyaaaaaaa tak update entri kat sini. Nyeynyeynyey. Ya, aku tahu takdak orang yang heran pun aku update ke tak, tapi saje jela nak kabo yang aku bizi menyekolahkan kanak-kanak tak cukup umur kat tuiter nun.
Okay habis mukadimah. Mari teruskan pembacaan dengan perasaan dan emosi yang lebih serius berbanding nyeynyeynyey. Tinggalkan nyeynyeynyey emotion di belakang, on kan mode serious anda sekarang!
Dalam hidup ni, kita akan sampai satu fasa yang kita panggil sebagai looking forward to a marriage. Belum sampai tahap berkawen lagi, tapi ini adalah satu fasa sebelum berkawen. Fasa ini biasanya kita akan mula tercari-cari siapakah yang sudah pun dituliskan namanya bersama kita di Luh Mahfuz oleh Allah. 
Pada fasa ini jugak kita akan didedahkan dengan pelbagai macam pilihan. Ada yang kita berkenan tapi dia tak berkenan kat kita. Ada yang kita tak berkenan tapi dia berkenan kat kita. Ada yang kita tak berkenan dan hekeleh macamlah dia b…

The Perks of Loving a Brilliant Girls

Ehlo.

We meet again.

I'd love to start this piece of articles with Be Careful.

As y'all know, terdapat banyak jenis perempuan yang telah sejak azali dia stereotype-kan oleh kita, kami, anda, kamu, dan semua orang. Bimbo, successful women, nerdy, club goers, study-sampai-mati girls, the responsible one, the irresponsible, the i need your attention girls and all.

If you love challenges, you can start by hooking up with them, brilliant girls.

I'll sum up my article today in numbers.

1. Brilliant girls tend to have their own say, their own words n action although someway somehow they want us to guide them. Most of the times, they don't need anyone else who's not dominant enough, to tell them what to and what not to do. But still, even if you have the upper hand on them, you'll have to consider a lot of things. You can't catch a tiger using your bare hands (if you know what i mean).

2. They also have this egoistic thingy happening in them. If you think only guy…

Sialan

Paling sialan dalam cinta
Namanya masa
Dia menghukum saat kita lupa
"Ini hari lahir saya,
mengapa tiada ucap selamat dari dia?"

Paling sialan dalam cinta
Namanya masa
Dia mengejek andai kita ternanti terlalu lama
"Lihat dia kini gembira,
bersama sang lain kerana kau penangguh alpa."

Paling sialan dalam cinta
Namanya masa
Dia membunuh waktu rindu bernyala
"Semakin ditunggu saat bersua,
semakin aku sengsara."

Siapa yang bersuara dalam tiga rangkap tadi?
Ini manusia sarat bangga diri
Betapa aku dipanggil sialan, dicaci
Betapa kau lebih durjana berasa lebih tuhan berbanding Ilahi
Hanyut dalam kasih dan saat tak dihitung lagi
Aku sang masa akan kekal di sini
Sehingga Dia mahu putar dunia berhenti
Sialan itu bagi yang tak mengerti
Bahawa aku cuma penanda gerak hati

16 September Nanti

Imej
Untuk Hebahan Umum

Cinta Buatan Twitter

Imej
1. Hari ni gua nak bincangkan tentang pro dan kontra Cinta Buatan Twitter. Gua syak semua orang pernah rasa, takpun ada crush kan?

2. Cinta Buatan Twitter ialah cinta yang bertemu, berlangsung dan mungkin putus di Twitter.

3. Supaya tak rasa faking dan rabak cepat sangat, gua cerita apa yang pro tentang Cinta Buatan Twitter dulu.

4. Untungnya Cinta Buatan Twitter ni ialah tak banyak kerja sangat. Follow, mention, DM. Kalau dah benci pun ada unfollow dengan block je.

5. Cinta Buatan Twitter menambah keyakinan pada orang. Ya, lagi mudah sweet talker menggunakan taipan dari ungkapan.

6. Cinta Buatan Twitter juga berkesan untuk hubungan jarak jauh. Jimat. Kini semua orang boleh dating dengan hanya bukak laptop atau henset.

7. CintaBuatanTwitter berkesan untuk mewujudkan makwe imaginasi. Create satu akaun, letak avatar makwe comel, haa borak la dengan diri sendiri.

8. Kalau tetiba cinta tu berjaya sampai ke alam perkahwinan pun senang nak jemput orang makan kenduri. Takpun kahwin kat Twtu…

Long distance relationship.

Imej
Distance, is a thorn in this kind of relationship. It could also be a sweetener, depends on certain factors. Long distance relationship (LDR) is only for the tough: those who can turn the hurt of missing each other into a sweet feeling.
 The core of a successful LDR is trust. However, trust is like glass, it’s fragile. When you choose to have LDR, you don’t only give your heart, but trust comes in as well. However, trusting each other isn’t a license to flirt around or having scandal(s).  Trusting each other comes with respect. Even though he/she doesn’t see you, you still have to respect the relationship. That’s the art of any relationship; respect.
Long distance relationship teaches you the sweetness of missing each other. As much as missing each other is sweet, it hurts too in distance. The point of being in a relationship is to be with each other, through rain or shine, blizzard or hurricane, at all time. Therefore, when you are separated (by distance), missing him/her hurts. In…

heart.break.

Imej
sumber
kalau hati ni laku jual kat bundle, aku nak jual dan teruskan hidup.