26 September 2012

Men are from Mars. Seriously?

I feel so sexist today. So keep calm, and read.

Perempuan secara umumnya selalu dambakan lelaki sempurna. Tall, dark and handsome adalah ciri-ciri kualiti rupa yang selalu didambakan perempuan.  Badan sedap, figure tegap. Ada juga yang selerakan K-Pop style sampai menjerit jerit tengok poster kerana terlalu obses dan mendambakan teman hidupnya juga sebegitu. Lagi-lagi bila masuk club, pergi kenduri, atau keramaian yang dilimpahi lelaki, maka acara scanning pun berlaku. Scan from head to toe dengan harapan ia mungkin jodoh. (Ya, bukan lelaki sahaja yang ada sifat semulajadi ini, perempuan juga)

Disebabkan sekarang musim abang-abang bina badan, semua nak jadi sado tak bertempat, maka demand untuk gym-gym sekali masuk RM5 pun bertambah. Dan mengharapkan para gadis akan menjerit melihat bila nampak bicep yang berketul-ketul. Dude please, do not expect the girls will drool at you macam nampak Aaron Aziz. Kalau over do it sampai badan nampak macam batu bata apa jadahnya? Badan besar kepala kecik? We don't want boys with too much steroids. As you don't want girls with silicons. Cukuplah sekadar sedap mata memandang.

Ada sesetengah lelaki selalu mengorat perempuan, lepastu bila tak dapat, kutuk. "Eleh, kau ingat kau ingat kau cantik sangat ke?" You were wrong at the first place. Kalau tak cantik, masakan abang mengorat? Ada lagi yang suka mempertikaikan kenapa perempuan cantik dijodohkan dengan boyfriend hodoh. "Pergh perempuan tu cantik gila. Bazir je dapat boyfriend muka pecah rumah". Dan kebanyakkan yang non-stop complain pasal benda ni rata-rata pun sebenarnya mungkin hodoh physically atau selalu kena reject. Jadi dia tak boleh terima mengapa kehodohannya kalah dengan kehodohan lelaki lain. Ironinya, ada sebab kenapa Tuhan jodohkan. Remember, opposite attracts.

Ya, perempuan suka lelaki sweet talker. Sangat suka lagi-lagi untuk melegakan hati yang lara. 

"Hey, I've lost my number, can I have yours?"
"Awak nampak manis. Kopi saya pun tak perlukan gula"
"I'm looking for a future wife, can I have your resume?"

Persoalannya sampai mana manis itu boleh dibawa? Ya, sweet talker selalunya wujud at the first phase at early relationship. Untunglah, kalau lelaki boleh jadi sweet talker sepanjang hayat dia bersama perempuan yang dicintainya. Dan untung juga kalau dia boleh konsisten jadi sweet talker untuk seorang perempuan sahaja. Sweet talker selalunya merbahaya. Indah khabar dari rupa. Just so you know, sweet talker is so 2010. Action speaks louder than words, bro. Effort itu yang penting. Jangan asyik sembang buat orang bimbang. Too much sweet can cause a decease.

Player and kasanova? Macam mana you label lelaki sebegini? Do we really have a direct definition? I pun confused. Ada jenis lelaki yang semua perempuan dia nak try, semua dia nak sapu, kalau bagi lembu pakai skirt pun dia nak sodok. Player selalunya handsome. Kalau tak handsome pun kaya. Ini dahlah tak handsome, tak kaya, mainkan hati perempuan pulak tu. Sungguh keji sekali. Pergi flush muka dalam jamban!

Ada juga lelaki yang suka ambil kesempatan dalam kesempitan. You tahu perempuan tu baru dijandakan, you cuba-cuba nak masuk line. The question is, are you ready to pick up the pieces? Ya, kalau ikhlas, cinta 5 tahun pun boleh berubah sekelip mata dalam masa 3 hari. Tapi kalau setakat nak menambahkan jahanam, you better think twice. Cinta datang dari hati, bukan dari puki.

Intelligent boys are hot. Lelaki yang boleh memasak lagilah, meleleh. Macam Nik Micheal Imran dalam 'Hello bro.. tolong masak!', masa sekolah handsome sikit je. Bila boleh masak, lagi bertambah handsome sekarang. Why am i saying this? Just because aku selalu nampak lelaki complain and demand intelligent girls instead of bimbos untuk jadi teman wanita. Bro, if you're not intelligent enough, macam mana kau boleh expect intelligent girls boleh datang bergolek ke dalam dakapanmu dengan mudah? Fikirkan.

Tapi apa-apa pun sebenarnya, lelaki adalah lelaki. Lelaki akan tetap jadi lelaki (selagi dia tak jadi maknyah). Lelaki diperlukan untuk mendidik dan membimbing. Sebagai ayah, abang, adik, teman lelaki, bakal suami dan teman sepanjang hayat. Janganlah sesekali pandang perempuan sebagai objek. Yang kau boleh manipulasikan sesuka hati. Janganlah jadi lelaki yang kau taknak anak kau kahwini. We need you to protect us, to guide us, to feel us. That's what we will give in return.

Jadilah lelaki yang menyempurnakan untuk perempuan yang tak sempurna.






21 ulasan:

yong propaghandi berkata...

yes I will ;)

nitnot berkata...

"Jadilah lelaki yang menyempurnakan untuk perempuan yang tak sempurna"
yeah!

"Jadilah perempuan yang menyempurnakan untuk lelaki yang tak sempurna" ehems

fifie berkata...

Tiada pasangan yang sempurna. Lumrah lah perempuan cantik lelaki tak berapa hensem. Tapi as long as lelaki tu baik bagus berakhlak cukup lah semua nya kira okay dah. Rupa bukan lah tiket penting mana pun. Tua2 nanti hudoh jugak. Haha

missina berkata...

skg ni bnyk pompuan yg lebih sempurna dr lelaki,,,nk jadi pembimbing?hermm,,,

Marie-Anne Bennett berkata...

"We don't want boys with too much steroids. As you don't want girls with silicons."

Hands down, this is so true! Muscularity can be attractive, but not when you look like you've just had tons of big rocks implanted into your muscles.

MsCoffeeCat berkata...

Choosy itu harus..suami is like saham dunia akhirat. Jangan main redah at the end, tak last long pun..it'll be a waste..tak perlu yg mcm aaron aziz sgt la..biasa2 je sudah..good personalities, agama and chemistry is important too.

Myra.KS berkata...

wow! memang emosional habis baca entry ni. hahaha. u got the point! and men are seems really suspicious when they become sweet talker. scary~~

just becarefull,and differentiate them wisely. :)

SaddLone berkata...

emm betul lah tu..rite2!

uchica berkata...

setuju sangat...tengok diri sdrik jgk la kan.ini dah la tak soleh...nak yg solehah...ngaaa~~~

4feet8 berkata...

sokong..

AzaliFirdaus berkata...

sweet talker sepanjang hayat? :) cari UAI lepas ni hahaha

cikya lah berkata...

I know one. For this 4 years. Status: unknown.
But I pray he would the best complemente for him.

mizsrieyna berkata...

"Ini dahlah tak handsome, tak kaya, mainkan hati perempuan pulak tu. Sungguh keji sekali. Pergi flush muka dalam jamban!" ayat ni sumpah funny! haha

Imi Bucuk berkata...

Dari hati ok bkn dari puki. Yeay.

Len Inouie berkata...

Yeah~ I loooike!!!!
Sexism is my game. Hahaha...

Izwanie Eynia berkata...

so true...haha

greek goddess berkata...

girl power!

Suraya Noor berkata...

yes..u r rite..

Enki berkata...

flush muka dlm jamban! haha..gdsjht mmg rawk! dah la plg cun dlm ramai2 penulis terfaktab.hahah ('',)

Piqah Bagus berkata...

Stylo gila artikel ni..haha

Mier Ar berkata...

i fall for sweet smiles. dem!

read: plural