#2 Musalmah dan Kasim -- prequel

[gambar sekadar hiasan]

Hari itu Musalmah ke dewan seminar di bangunan fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan. Esok tarikh seminar berlansung, event yang menentukan lulus-gagal dalam salah satu subjek yang diambil. Setibanya di dewan, yang kelihatan cuma dua orang rakan sekelasnya.

Musalmah berborak sebentar dengan seorang rakan yang juga pengarah projek seminar yang bakal berlansung. Dikisahkan akan perihal dirinya yang enggan menduduki perperiksaan akhir.

"Rugi Musalmah," kata tuan pengarah projek kepadanya. Musalmah tersengih sahaja. Menyembunyikan gelodak perasaannya yang menjadi punca keengganannya menduduki perperiksaan.  Perbualan mereka terganggu dek kerana panggilan telefon yang diterima si pengarah projek. Sementelah tuan pengarah projek melayan panggilan yang diterima, Musalmah berjalan masuk meninjau ninjau keadaan dewan. Kelihatan seorang lagi rakan sekelas tadi sedang mengerjakan sesuatu. Musalmah tidak pernah bertegur sapa pun dengannya, walhal sudah beberapa kali pun mereka sekelas. Nama pun Musalmah tidak tahu. Apalah salahnya kalau diringankan mulut menegur kan, detik hati Musalmah.

"Korang dua orang je ke? Yang lain lain mana?" ujar Musalmah.

Rakan itu mengangkat muka, seraya itu berlalu turun ke pentas dewan seminar, berbuat buat sibuk akan sesuatu tanpa mempedulikan pertanyaan Musalmah.

"Setan betul ! Eksyen ! Orang tanya bukan nak jawab," desis hati Musalmah. Sakit betul hatinya dengan lelaki itu.

Memang jadi kepantangan Musalmah kalau dirinya seperti tidak diumpamakan. Sakit hatinya bukan kepalang. Boleh ditinggalkan dia termanggu manggu sedang dia berniat murni, berhati baik mahu bertegur sapa.

Cis !


... bersambung


Ulasan

Tanpa Nama berkata…
palancau??

Catatan popular daripada blog ini

Perempuan, Perhubungan dan Seksual.

pengalaman bercinta dengan lelaki melayu.

Cara Hendak Contact Balik EX Lama.