25 November 2010

Jangan Suka Seseorang Hanya Kerana Dia Suka Kat Anda.

Assalamualaikum

 The Otai.

Okay-okay tajuk lebih sesuai rasanya kalau "Don't love someone just because he/she loves you". but nevermind. Lets get this thing straight to the point. Lets talk about cakap orang tua-tua yang ni. But lah kan, bila di fikir-fikir balik, dah agak lama aku tak tulis pasal love-love ni. Readers aku pun dah banyak yang tak tanya pasal love-love dah. Mungkin takut aku sound kot. Ah korang. Selagi korang comel, aku tak akan sound punyalah. Jangan risau. Oh, bila aku cakap 'comel', aku maksudkan perempuan sahaja yea. Lelaki, jangan nak mengada-ngada.

So, you guys believe on "Love the one who loves you. Not the one that you love."? Well, personally, i am not really into this quote. Quote ni biasanya di lemparkan kat seseorang yang dah reject korang, mungkin? Love the one who loves you, not the one that you love is really just like "bertepuk sebelah tangan"


Contohnya

"I don't get it, why would you want to force yourself to love someone that loves you (where you clearly don't have any feelings for that person)? That just makes you a selfish bastard. That person sebok dok nak make you happy, you on the other hand pulak, sebok TRYING to make yourself into liking/loving him. What happens if you just can't? Kan dah rugi masa/tenaga orang tu. Relationship is a mutual agreement." ~ I R Awesome

Here is the situation. You are a beautiful girl. An ugly guy came and confessed that he loves you like forever. And you must accept him just like that? Accept him and forget your so-long-Mr-Right that you are just wanna work it out? Just like that? Oh if yes, then you are a good liar.

 I am always a single boy, girl

Love, is the things that you can't force. It's damn no right if you are hoping you can. Pernah dengar tak pepatah "You are beautiful. But when he doesn't love you, then, he is not love you". Yes, its something like you are forcing someone to love you by using this quote but its not gonna be work.

You can force someone to 'be with' you. But you can't force them to be really love you. Believe me you are not going to be happy even you are 24/7 with the person that you love. Its all because he/she didn't feel the same way. And you gonna be look really pathetic. Pathetic.

Ianya sama bila korang couple hanya di sebab kan kasihan. Dan, seperti Ayie cakap, perempuan akan rasa annoying bila lelaki yang dia tak suka tak habis-habis mengurat. Well, seriously, lelaki pun akan rasa sama bila perempuan yang dia tak suka/ bukan taste dia asyik gangu dan cuba buat kita suka kat dia.

Satu lagi sebab aku rasa 'we-should-not-love-someone-just-because-he/she-loves-us' is 'the rhythm'

Aku bet la. You guys yang used to couple, break and flirts mesti dah perasan pasal the rhythm. Benda ni biasanya terjadi kat lelaki. Situasinya, seorang lelaki mengurat kaw-kaw perempuan tu. Kira macam best gila la main tarik tali. Sampai bertahun-tahun lelaki tu mengurat. Last-last, bila dapat, its nothing. Kenapa nothing? Ye la, masa sebelum couple, gila-gila perangai. Tapi bila dah couple, nak kena jaga perasaan lah, kena kongkong la, kena tu lah kena ni lah. Tu menyebabkan rhythm dah berubah (Aku belajar dalam Greek Season 3). Sebab tu la ramai complaint "Lelaki bila masa mengurat romantik je. Selepas dah dapat, terus rasa lain". Yes its all because you can't  follow the rhythm. Also, one of you can't get into another just like bertepuk sebelah tangan.

Your Prince Charming does not exist

Gadis A suka kat lelaki B. Lelaki B suka kat Gadis C. Gadis C suka kat lelaki D. Lelaki D pula suka kat Gadis A. Okay now tell me how the hack you gonna apply this "Love-the-one-that-loves-you.-Not-the-one-who-you-love" thing? Everybody needs to give up and live the love with the 'sympathize' feeling? With the person that he/she did not love?'


Actually, quote ni adalah terbaik di gunakan hanya untuk orang yang di kahwin paksa atau di kahwin dengan pilihan keluarga. Kalau tak faham, just baca novel Aa+Bb. Dan hal ni dah di cakap oleh Adziim juga dalam;
Aku percaya tetapi dalam situasi terus kahwin sahaja. Bina perasaan cinta itu semasa sudah bergelar suami isteri. Dalam kes kata orang tua ini, lebih ditekankan kepada pihak perempuan aku rasa. Kalau dalam konteks couple nasihat ini tak boleh pakai sangat, nak-nak kalau couple bertahun-tahun. Kerana love itu akan jadi jemu. Love dalam kahwin ini lain. ~ Adziim

Kan?

Korang nak ke seseorang yang korang suka, suka kat korang balik hanyalah sebab dia takut orang lain tak mampu sayangi dia (Based on the quote)? Dan lebih menyedihnya, korang nak ke seseorang tu 'pretending' sayang kat korang hanya semata-mata korang sayang kat dia?

Nobody is perfect.

Aku pernah baca satu buku motivasi tulisan HM Tuah kalau tak silap aku. Buku dia bagus. Walau pun tak sebagus penulis Jangan Bersedih, Mencari Makna Hidup dan Follow Your Heart, still, buku dia bagus. Dia ni selalu jadi Kaunselor Keluarga (agaknya). Katanya ada seorang isteri complaint sebab dia (si Isteri) tak boleh terima perangai Si Suami yang dia tak kenal (Kahwin pilihan keluarga). And HM Tuah ni suggestkan supaya si isteri belajar untuk sayang si suami. At the end, si isteri boleh terima si suami and live happy ever after. The End.

So, aku rasa memang quote ni lebih sesuai kalau di tujukan ke pasangan yang dah kahwin.

And, quote ni adalah better kalau ianya "LEARN to love someone who loves you".

But in the end, bila you guys still can't love the one who loves you even you tried it out, just drop off. Just stop and let he/she knows that you can't love him/her. And yes, 'that' one who loves you will suffer like hell after you dropped him/her off. Why? Because you gave him/her the false hope at the first place. You act like you 'like' him/her but the real is you don't. Its all because of this "love the one who loves you" quote.

So, thats why Im not agree if this 'love the one who loves you' concept is applied to couples.


17 ulasan:

Jerung Tempang berkata...

terbaiklah Mr.K. thumbs up!!

muhamadsufian89 berkata...

dah macam Dr cinta dah..hehe

nursarah puteri biru berkata...

by Mr.K?



patutla.. patutla.. mmg leh perasan aura penulisan dia nih. ekeke

Tipah berkata...

ye, aku setuju dengan pendapat kau.

you are kind when you are honest, even when the honesty hurts.

pikir long term derr... tak payah la nak jaga perasaan orang just because lu rasa lu ni baik, xsampai hati nak lukakan perasaan orang...but in the end you just complicate things further and hurt deeper...macam bodoh juga.

The Poyo Me berkata...

Aku agree (lah kot) sebab aku pernah kena.

tapi aku faham, love will never be both sides mutual. kalo ade tu mmg hebat la. sebab dalam satu relationship,either one must like more than the other. and the other person will be like 'biasa-biasa' saja--ataupun tak like langsung.

that the end of the day only time will tell--whether the other person will like as much as the other, or will it be gone like the wind and they move separate ways?

J. Abdullah berkata...

setuju dengan the poyo me.

love ni boleh di develop. sebab it's a feeling, and feelings can change based on the actions taken by both parties to make it work.

i have some friends yang learn to love their partner sebab time kene ngorat dulu, tak suka sangat or tak suka langsung jugak. depends je kat diri orang tu.

sebab throughout the r/ships nnt, being faithful, understanding and responsible are just as important as the love itself. or maybe even more important.

syfq amr berkata...

Sometimes gurl pun perlu sedar yang prince charming dia tu tak akan datang. haha. Love those who loved you tu ada asasnya.

Once a dissapointed friend maki camni :

Stop being a choosy prick you girl. Kau tu pun bukan cantik sangat pun. Just go to hell FGS. Next time you felt needed, just go find a dildo and f ck yourself.

Haha kami ketawa. Padan muka dia.

AlexiaAqram berkata...

fuck yeah syfq amr!

and mr k, thumbs up!

░♥si lampu neon♥░ berkata...

WAAA SEDIH ;(

miiSyahida berkata...

memg best entry ni. wlpn i ade suke some1, i xkn pakse die suke i. bg i, i lg bhgie tgk die bhgie wit d other girl drpd die BUAT2 nhgie ble dgn i

izzie berkata...

aku pernah buat kat orang mcm nie and it sucks for both of us~ kesian kat dia and kesian jugak aku ~

mmg feeling tue boleh developed tapi kau takkan pernah rasa puas sbb kau mmg tak terima dia seadanya pun in the first place~ dah tue ,lu lagi mahu try~

pastu seyesly,lepas kejar bertahun2, bila dah dapat terus hambar tak appreciate~ kalau aku tahu jadi mcm nie ,takdenye aku nak serahkan hati kepada second best~


lesson to myself " never buy clothes bcoz they are on sale . Buy the one which u really like although it's expensive~"

I N D A H berkata...

bila baca Tajuk entry
aku kenal
sure Mr K
and aku akan skip Baca
sebab aku dah baca kat TheOtherKhairul
hehe

Tanpa Nama berkata...

nice + good job..keep it up.. =)

beL cLoud9 berkata...

xtau bila nak sedar sbb stil nk cari org yg diri sendiri suka or yg suka sama suka.bukan salah sorg ja suka then terpaksa berusaha untuk menyukai dan disukai.hehe

mE berkata...

yeah...the best point..cinta pas kawen jer..my friend said adventure kot..

Tanpa Nama berkata...

oh. macam pernah alami. tapi aku xsure lelaki tu sebenarnya nak apa. apa dia cari dalam aku dia tak jumpa kot. mmg dia 'nampak bosan' dengan aku. hoho. aku membosankan ke? dulu beria ria sgt .

diana bahijah berkata...

haha penah jadi camni.... dipaksa suka kat org tu setelah dia ngorat saya asyik tak dapat haha last2 sekali dah tak boley go on, tinggalkan dia ja