21 November 2010

On The Rebound

Kebanyakan articles kat sini banyak cerita pasal lelaki itu, perempuan ini (ceh, macamlah dah banyak entries pulak kan?). So, siapa nak cater manusia-manusia yang baru got out of a relationship? Yang tengah dok nangis, dok pening, dok rindu pada ex masing masing? In other words, those who are on the rebound.

Fret not. Fasten your topi keledar. I am taking you out.

Sebagai seorang perempuan yang dah beberapa kali tercampak/dicampak keluar dari a few relationships dengan makhluk bernama lelaki, gua akui susah sebenarnya nak completely ignore that emptiness yang kita rasa bila dah break. Dulu, ada juga orang yang nak wish "good morning sayang", or "dream of me tonight baby" - tapi, sekarang handphone tu dah boleh buat penyendal pintu. Tak ada orang nak hantar message lagi.

Oh sedihnya. Lepas tu air mata pun mula mengalir. Oh sedihnya oh sedihnya oh sedihnya.. Kenapalah dia buat maca.... panggg!

Sorry, naik motor macam ni jangan nak lentok lentok. Gua lempang sekor sekor kang.

So gua nak propose satu solution yang in my opinion, actually akan bantu lu orang move on; rebound relationship.

Ada orang argue benda ni tak bagus sebab generally, bila kita start going out with someone new riiiighhhttt after breaking up with someone/being rejected by someone, pelbagai spekulasi akan mula keluar.

"Eh before break dengan si polan tu diorang memang dah couple dah."

"Cepat betul ada partner baru. Nampak sangat memang dia tak sayang si polan tu dulu."

Fuck this shit lah. Orang nak cakap apa pedulikan. If it could help you get over someone, why the hell not? Tak semua orang perlu tahu what's really going on. You control your life, not others.

Mari gua cerita sikit how rebound relationships can actually save your unlucky ass.


Satu:

Waktu gaduh gaduh time before break tu, kita punyalah ego nak tegakkan benang basah sebab biasanya dalam argument, kita akan cuba nak menang. Or at least nak tunjuk, pergaduhan tu bukanlah berpunca dari kita. Sekali tup tup, kena tinggal.

Perghh. Calar balar ego lu!

Dan kita mula persoalkan, salah siapa sebenarnya? Self-esteem pun mula hilang sebab dah kena reject.

By dating someone totally new, ini akan bantu kita heal our broken spirit. It saves your face. Kenapa? Lu ingat tak the early stage of your relationship dengan ex lu tu? Indah bukan?

Rebounds or not, the effect of the early stage of a relationship is always the same. You just feel the excitement all over again.


Dua:

Dalam relationships, biasanya, kita fikir pasangan adalah orang paling important dalam hidup. Lu orang message or call pasangan lu orang pun tak sekerap lu orang message or call mak bapak lu orang.

So, lepas breaking up, rasa macam dunia ni upside down, inside out. Wow so much power dia ada sampai buat lu orang rasa macam tu skali! Betul ke dia ada that much power over lu orang?

Not!

A great new person akan buat lu nampak what a pussy your partner was waktu lu orang dalam relationship dulu yang led to the breakup. Time ni lah, lu orang akan terfikir betapa banyaknya flaws dia ada, yang lu orang tak nampak/disregard sebab dulu dialah intan payung lu orang.

Dulu kalau dia marah lu orang, lu orang diam aje sebab dia kemungkinan besar betul. Padahal, lu orang diam sebab taknak prolong the argument. Now the new person has all the love and praises for you!

Dulu kalau dia cakap jangan pakai skinny jeans sebab itu nampak bentuk kaki, lu orang ikut. Padahal, lu orang nampak macam model kalau pakai macam tu. Now you can wear whatever you want!

So why not date someone new?


Tiga:

Lu akan dapat keluar dari your comfort zone.

Dari lu orang dok grief over the breakup, nangis sana, dengar lagu sedih, tengok movie sedih, menangis lagi, tak nak bercakap dengan even your parents, tweet about revenge - hey, why not revenge?

Tapi janganlah amalkan bunuh membunuh, simbah asid tu semua. Tak cool langsung.

The fact is, kalau lu orang tak get your lazy ass out to get a life, no one knows the existence of the great qualities in you. Kalau muka macam sial dengan mata bengkak 24/7, nak tengok pun takde selera. Macam mana nak get someone new? Ex lu orang sendiri mungkin tengah berseronok seronok kan? So, buat apa nak sedih lama-lama?

Being with someone new means you got a new person to learn about his/her likes and dislikes. That someone mungkin akan turn out to be totally different dari ex lu orang. Sampai bila nak stuck kat limited zone saja kan?


Empat:

A new relationship waktu lu orang dalam rebound ada probability untuk bloom into a long-term relationship.

Contohnya macam kawan gua. Dia break dengan one guy she had been together with for years yang dia found out, ada makwe lain behind her back. So dia sedih gila sebab mereka dah kenal family masing masing, terasa nak kahwin bila dah cukup duit, bla bla bla. Tapi akhirnya tak menjadi.

Tak lama lepas tu, dia kenal dengan another guy yang turn out to be a decent man, and sebab this guy kena station kat Jakarta sebab kerja, this guy wants to marry her. Serious beb! Bukan takat cakap je. This January, they're gonna get engaged first.

So janganlah anggap it's just a rebound relationship. He/She might be the one!


Lima:

Kebaikan kelima ni maybe tak berapa nak baik sangat as I myself wouldn't recommend, tapi gua ada sorang member yang selalu selalu gaduh dengan boyfriend dia, and disebabkan dia selalu cuba keluar dengan orang lain lepas break, ex-boyfriend dia akan contact dia to get her back. Dan mereka pun get back together balik.

Beberapa kali gua tengok sampai gua pun naik muak dengar cerita diorang getting back together. Kalau gaduh dan broke up, within a week or paling lama, dua minggu, mereka akan get back together. All thanks to perasaan cemburu. Moreover, mereka memang sebenarnya masih saling menyayangi lah. Sometimes, it takes a little threatening situation nak realise yang kita sebenarnya masih in love. Kan?

So there you go folks. Persoalannya sekarang; WHO THE HELL YANG KITA NAK DATE LEPAS DAH BREAK UP NI?

"Senang cakap aje J. Love ni. Ingat senang ke nak cari someone new?"

Hey come on lah. The perfect person would be guy/girl yang lu orang slalu flirt innocently dalam FB or Twitter tu. Kalau tak kerana ada pasangan, itulah orang yang lu orang nak buat pasangan kannn? Why else lu orang stalk FB dia? Jangan cakap gua, tak ada langsung. Sorang sorang gua dak kang!


Lagi mahu tanya.

9 ulasan:

penulis.sahaja. berkata...

rebound relationship jugak buat kita lupa relationship lama.
xlaaa duduk bilik teghiak smpai bah satu kampung. hehehe.

Diloz berkata...

True.
Lepas teriak 24jam sehari,jumpa rebound memang sengeh 24jam pulak lepas tu depan PC.
Dah lupa dah janji-janji like 'I tetap akan sayang u sampai bila-bila walaupun kita tak ada jodoh' atau 'I tak akan jumpa pengganti sebaik u'.

Pang!
*kat diri sendiri*

Apa-apa pun rebound akan melibatkan ramai orang 'sakit'.
Apatah lagi bab #Lima.
Dan benda ini akan ulang over and over again selagi tak puas main.

After all, Innocent Flirt. That's the word yang aku cari dari dulu. Damn.

Aku rasa macam kau tulis pasal aku pula.

Pang! *kena lagi*

J. Abdullah berkata...

penulis.sahaja,
ehem. berdasarkan pengalaman ke? hikhik!


Diloz,
alamak! macam mana lu tau gua citer pasal lu ni?

kahkah!

sebenarnya kita hanya perlukan medium untuk terus bergerak. benda dah lepas tu sikit sebanyak akan affect our behaviors and whatnots dalam r/ship maybe, tapi once we're ahead, persetankan lah ex ex lama tu. they won't mean shits.

:)

AlexiaAqram berkata...

Handset gua ni mungkin tak sesuai jadi peyendal pintu, lebih elok kalau di buat lemparan cakera ke muka lelaki yang buat gua menangis. take a revenge bak kata kau lah.

anyway, kadang2 gua pikir gak, ada mereka yang rebound ni, bila dates dgn someone, diorang jadi addicted dan kemudian terus dating dengan banyak lelaki for fun plak. haih, mcm mana plak tu?

J. Abdullah berkata...

Alexia,
itu terserah pada diri memasing la hun. whatever it takes to move on. or, to live.

selagi belum jumpa apa dia nak, dia terus macam tu. dah sampai waktu, dia stop lah kot. i think it's normal.

Diloz berkata...

Betul,
Sebab tujuan asal cari rebound sebab nak lupakan ex(s) sahaja.

Macam ubat tahan sakit lah kiranya.

The Poyo Me berkata...

tapi gua kesian dengan mangsa2 rebound. kadang2 beliau ni tidak lebih dari penghilang sedih je. lepas tu kena buang macam wrapper cikedis. padahal dalam hati tu kekadang penuh perasaan cinta. ahakss...ever heard of the term "rebound guy" anyone?

+luvly ada+ berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Suraya Noor berkata...

Ok,sy dh faham knp org mudah sgt dpt pengganti walaupun baru seminggu clash..ok..ok..dah tau....