22 Februari 2012

Cinta #VanillaCoklat derr..



Ahhh.. Cinta cinta, kahwin muda,
Kononnya nak elakkan berzina,
Kalau rasa nak cegah dosa,
Dari awal tak payah nak mengada,
Duit takde, nak perjuangkan cinta,
Ya, cinta tu suci dalam agama,
Tapi tak salahkan kalau kau ambil langkah berjaga,
Ni tak, belajar ke mana cinta je ada,
Kau ingat kahwin muda tu setakat sweetnya pergi kelas bersama?
Nak halang nafsu bergelora?
Apa kata kau berpuasa,
Kau ingat masa belajar tu dah masuk syarat wajib bersenggama?
Cuba kau kejar dulu impian masa muda muda,
Dah kerja, bayar balik jasa ibu bapa,
Senangkan mereka, travel satu dunia,
Baru kau berumah tangga,
Ni nak nikah gantung aja,
Lagilah nanti nak support keluarga,
Habis mak bapak lagi macam mana?
Lain lah kau tu jenis kaya gila,
Cuba bukak mentaliti tu kasi luas punya,
Banyak lagi benda patut di dahulukan sebelum cinta,
Ni aku tengok bersepah semua bermesra-mesra,
Duit nak top-up pun bergantung kepada keadaan semasa,
Diri sendiri tak terjaga,
Rasa dah boleh pikul tanggungjawab bawak ke syurga?
Pelan-pelan kayuh dulu saudari serta saudara,
Nilai diri sendiri dah takat mana,
Kahwin tak semestinya sweet sahaja,
Kalau rasa tak boleh, tak payah gatal nak bercinta,
Ni orang bercinta, dia nak juga,
Last-last miangnya je yang ada,
Kalau kau betul nak ikut suruhan agama,
Lepas dah kerja nanti, kau suruh la parent kau pinang sesiapa,
Kau dah ready, pilihan mak pun bahagia,
Ni tak, PTPTN pun tak sambung sebab kantoi satu semester,
Assignment lebih pun kau jadi gila,
Nak makan nasi lemak ayam pun berkira-kira,
Nak cerita pasal nafsu bergelora,
Kau tahu puasa?
Puasa lah puasa.
Biar nafsu kau kurang dan otak kau pun clear.
Moga-moga otak kau lagi cerdik hendaknya.

*senyum sinis*







48 ulasan:

Shazney Shamsuddin berkata...

mantap giler entry nie..

Carroll berkata...

Nice one...

laskar pelangi berkata...

Perghhhh! Pedas gila ER kali ni. Hihi:)

Betul tu kata ER. Setuju!

laskar pelangi berkata...

Perghhhh! Pedas gila ER kali ni. Hihi:)

Betul tu kata ER. Setuju!

Tanpa Nama berkata...

ada betul post ko ni,tp part yg suruh keje dlu,bantu mak ayh,travel 1 dunia dlu,aku krg stuju.smpy bile pn ko xkn kawen,xpon umo 35 bru dpt sorg ank,dan cinta ni ftrah mnusia tuhan jadikan.aku cuma pgg prinsip klo org tu mampu zahir batin,mmg lyk kawen,keje klang gji 1ribu,umo bru 20,blh jd imam kre da mmpu ko taw.jgn kolot sgt pk sblm kawen j leh tlg parents,klo ank tu btl2 tgjwb kt parents,slps kawen pn leh bgi jasa. stdnt stdy jordan msir UK,rmy j yg kwen time stdy,tp bile cuti sem dyrg keje sbb nk tggung bini. see,klo btul mampu and lyk,ilmu ckp di dada,sdr tggjwb msng2 xslh nk kawen sbb kawen leh ubh idop ko jd lg mtang. tp klo jns dr fmily berada,mmg smpy ke ank cucu pon dk hrp kn mak bapak j hlur duit.

aydah ahmad berkata...

nice one . kahwin awal elak maksiat :)

ワサビ berkata...

sarkasis dah terfaktab :D

AAA berkata...

A meaningful rhymes (:

yeye berkata...

tanpanama di atas,saya setuju kata-kata anda. =)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Diyana Munira berkata...

Bagi aku, simple je.

Kalau masing2 dah tau tanggungjawab masing2 and dah ready spiritually, physically, mentally and psychologically and family kata okay, by all means, kahwin je lah.

If it's otherwise, prepare yourselves first.

Elena Reeney berkata...

aku malas nak bidas balik. kalau kau betul paham apa aku tulis, takkan ada situation lain yg termasuk. baca dan faham situation yg aku debatkan. tu je.

Tanpa Nama berkata...

bab ni aku setuju 100%. Aku tak bercita2 nk kawin awal. Nasib aku pun takde bf. bg certain org, ikut lah. boleh je. kalau parent kaya mmg senang. and some people do not come from a rich family. bukan diri sendri je kena fikir. mak bapak yg dah tak keja, adik2.

SangDaraPujangga berkata...

kalau akulah, biar lambat asal selamat. aku taknak kawen muda tapi lastly menjanda, dah tu apa pun takda. baik kumpul ilmu, harta baru kawen, kalau ada smthg happen at least im ready to face the odds. sapa tak setuju silakan pergi mampus ;)

SangDaraPujangga berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
SangDaraPujangga berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

From certain point, aku setuju entry ni, sebab budak2 sekarang fikir ''alaaa sweetnye la kahwin awal, boleh dating2, boleh blablabla''. tp sedar tak kahwin bukan masa 6 bulan je macam dlm cite vanilla coklat tu, sampai mati nak kekalkan. ingat senang ke nak pikul tanggungjawab, ingat senang ke wei? aku ni masa mula2 kahwin dulu menangis tau sebab tak boleh buat tanggungjawab dengan baik, tp learn from experience la. jgn fikir sweet je, Elak maksiat, elak zina, tapi kena fikir macam mana nak maintain cinta sampai mati.

Kahwin muda tak salah, tapi pandai handle la. jangan bagi orang nampak fitnah dalam perkahwinan kita. 1 je aku nak pesan. kalau kau nampak keburukan kahwin awal ni dekat individu, jangan salahkan perkahwinan asbab individu itu gagal. salahkan individu itu sendiri. samalah macam tanggungan, kalau kau tengok orang yang kahwin awal tu masih harap kat mak bapak lagi, masih tak reti2 berdikari lagi, kau salahkan individu tersebut.

for me, kahwin awal sangat terbaik kalau kau pandai handle tanggungjawab, studies and hidup kau sendiri. kau tak boleh kata kalau kahwin muda tak boleh tanggung mak bapak, sebab ade je orang yang tak kahwin muda2 ni, kerja n tak tanggung mak bapak dia, dah la macam tu, boleh pulak mintak duit mak bapak lagi.

aku tak cakap melulu, aku dah rasa kahwin masa belajar, n aku tak harap duit mak bapak aku, aku boleh je melancong pakai duit sendiri.
Pokok pangkalnya niat, and cara kau bawa/laksanakan perkahwinan tersebut.

nitnot berkata...

superb !

wanie_mn berkata...

sarkastik tapi meaningful!!! caiyaa la!

Swit Mango berkata...

asal tak nyusahkan org lain, ko nk kawen, ko nyer pasal la. hehehe

TheBentPencil berkata...

Agree to this very, very much.

Kahwin pada usia 20-an -- saya tak kira itu sebagai kahwin awal (melainkan memang jenis budak tak matang)

tapi...kalau bagi usia belasan tahun--saya tak galakkan sangat. malah kalau boleh elakkanlah. dari segi perubatan, memang sangat bahaya la sebab badan belum tamat membesar lagi. google "dangers of teen pregnancy" untuk lebih faham.

TheBentPencil berkata...

oh ada lagi.

orang bercakap tentang kahwin awal untuk mengatasi nafsu seksual sebelum nikah--well, korang lupa ada lagi satu cara yang disyariatkan islam. iaitu Puasa.

Orang tak minat nak buat ni sebab tak banyak galakkan. lagi2 takde cerita bersiri dalam TV yang glorify puasa untuk mengekang nafsu. apa best buat cite pasal orang puasa nafsu ye dak?

TheBentPencil berkata...

@Tanpa Nama

oh ya, tanpa nama. Mak saya tidak suruh saya kumpul duit untuk kahwin, malah dia suruh kumpul duit untuk pergi haji. dan tahun ini dia desak "kalau boleh kita gi sama-sama, umrah pun jadilah." mungkin Mak hendak suruh saya mempersiapkan jati diri dulu, sebelum settle down. wallahualam.

fitrah manusia tu satu hal, tapi kita kena pandai bezakan samada apa yang dalam minda kita itu adalah keinginan fitrah...atau sekadar layanan nafsu.

Mamimo ♥ berkata...

*baca sambil ternganga*

hanaahmad berkata...

er, bebudak zaman sekarang jenis nak kahwin awal eh? dulu (nampak sangat dah tua) masa zaman aku belajar, nak bercinta tu rasa macam apa je, apatah lagi nak kahwin. banyak benda yang aku nampak membazirnya. duit makan hari2 pemberian mak/ayah, duit ptptn tu pun macam tak cukup makan. adik-adik, tolonglah jangan terpengaruh sangat dengan vanilla coklat tu. setakat menggedik nak kahwin, bukan kahwin sebab tanggungjawab dan Tuhan, tolong lupakan niat.

Ez Puella Sapiens berkata...

Marriage is for sake of the state controlling penises and vaginas to control the population for economic sake. Human being, as Homo Sapiens as I said, are the agent of economy. We create economy which is matters to whole human beings. To control "baby making machine" is to control human beings. To control human beings is to control economy. Simple as that.

It's nothing sacred in marriage except we have to spend more money for wedding reception, for pleased everyone to say "hey, we're married, we can fuck together now". Simple as that.

What is matters to me, is the mindset of people, bonding with conservatism and keep saying "the importance of human being existence is to get married". Bullshit.

What's after marriage? Got pregnant send your wife to hospital, bills bills bills. When kids grow up send to school, and indoctrine the system by our fucked up education and creating more consumers, more market.

And as the world getting crowded with Homo Sapiens, this creature keep destroying the planet, put all the plastic bottles to the ocean, and kill thousands of species that endangered, and all you bloody care is faith is above everything?

Think about it, more and more useless people get born, become bandwagon and consumer slave so there's more profit for big companies to sell shit we don't need. And again, this kids when they're born - joining reality show and be a stupid people, what is purpose of marriage once again?

Not a thing.Nothing at all. And somehow talking about marriage is a part of religion discourse, pardon me, marriage is for the state controlling you, to tell you what to do, what to think, and to tell off to you work work work and buy buy buy until you die.

Elena berkata...

Kikiki... Tu yg silapnya. Org terlalu obses dgn 'aktiviti bercinta'. Nak sweet2, nak mabuk2, nak khayal2, nak jiwang2. Dlm perkahwinan pun, itulah expectation nya- obses dgn cinta duniawi "i lap tu", "awak suka saya tak?", "kiss2"...

Novel2 & drama2 bodoh mcm Vanilla Coklat, Ombak Rindu, Bicara Hati dll yg terus2 terapkan benda2 cintun ni secara halus. Boo!!

Mawar Khayalan berkata...

Ya,aku setuju bahagian kahwin awal cegah maksiat.No doubt.

Semua bermula dari diri,mentaliti to be precise.Balik-balik cinta.Apa kau tak ada cita-cita? Tak ada sesuatu yang kau ingin capai dan mungkin suatu hari nanti dapat kau ceritakan pada cucu kau?Huh?Tak dapat tahan gelodak rasa cinta?Tak tahan lonely? Tak cukup kasih sayang? Huh.

Aku setuju bab capai cita-cita,travel satu dunia,menstabilkan kewangan,diri - mental dan fizikal.

Aku nak buat anak cucu aku bangga suatu hari nanti.Dear writer,I'm on your side.

Miss Loser berkata...

zaman sekarang macam trend gila nak buat cerita 'ter'kawin lepas tu baru 'ter'cinta. selain vanila cklat, cerita bicara hati pon macam tu. cerita bff (teman tapi mesra) pon macam tu jugak. aishiteru pon sama. apa lagi? *aku tak tengok sangat drama2 ni so tatau sgt. yg penting, tapayah nak 'ter'kawin sangat lah kot.

Tanpa Nama berkata...

kadang2 aku pon jeles tgk org bercinta, kahwin. tp masa bercinta pun dok pegang2 tgn, pdhal dah nak khwin. di manakah logiknya nak elak dosa? & aku rasa at the age of early 20's(for me), banyak lagi kekurangan diri. sometimes I can't even handle myself. So it's okay for me to be single walaupun kwn2 dah berpunya kebanyakannya. :)

"Everyone I know is getting married or pregnant. I'm just getting more awesome"-Barne Stinson :D

Sam berkata...

Haha, kerja nk memangkah je.
Dalam kes drama ni xpe la. Ada kebaikan ada keburukan.

Ni sampai ade yg nk maki2 agama sekali pehal?
Sampai ade yg pertikaikan konsep perkahwinan dalam Islam ape cer?

"And somehow talking about marriage is a part of religion discourse, pardon me, marriage is for the state controlling you, to tell you what to do, what to think, and to tell off to you work work work and buy buy buy until you die."

aku tak tau kau agame ape tapi yang pasti kalau mak bapak kau pn fikir mcm tu sampai bile pn kau x wujud dlm dunia ni. or maybe kau pn terlahir secara tidak sengaja, opps!

Puasa? Cakap senang, ada yang puasa pn still tak mampu menahan.
Kau hebat mampu kawal nafsu, mampu puasa,kan bagus kalau semua org sama mcm kau .

Tapi tak, Tuhan jadikan manusia berbeza2.

And aku rasa parent sepatutnya lagi bersyukur anak kahwin hidup susah daripade anak terjebak dalam zina.

Bila akal fikiran melebihi pegangan agama lahirlah entry seperti ini.

Ni ke tujuan faktab ditubuhkan?
Sikit demi sedikit menghakis akidah secara tidak langsung.

Tanpa Nama berkata...

sangat setuju dengan tanpa nama 3:56
tak semua orang leh jadi sebagus kau untuk berpuasa tahan nafsu.lantak p la kalau diorang nak kawen awal pon.bukannye guna duit ko pon.atleast kalau dah kawen takdelah buat dosa bagai mase bercinta..ke ko nih jeles sangat dengan orang kawen awal?ataupun aku rase la mungkin takde orang nak kat ko sebab bagi aku ko ni berlagak sangat untuk menerime yang disarankan.
p/s aku rase macam dah menyampah lak dengan terfaktab nih.

Tanpa Nama berkata...

***sam dan tanpa nama

Slamdunk berkata...

wahh negatif sungguh gayak penulisannyaa.. kesian kat penulis.. aku ade bertimbun member kawin awal yg bahagia, dan memang diorg sweet sbab kongsi masalah bersama dgn cara yang halal...

travel the world, lagi bagus travel the heaven in after-world life... so tukarla minda ko yg negatif tu dan keluarlah dr kepompong manusia2 yg rosak di sekeliling kau... ataupon gunakanlah kata2 yg manis kalau nk menasihat.. ni cara ko pon dua kali limah lah! aku rasa kalau
org2 menasihat cara camni kat ko, ko pon panas kan, lebih pada pendekatan mencari gadoh je ni..

Salam!

firdaus.9898 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Elena Reeney berkata...

why la people are so bitter bout this honey, dont u get it?
what i wrote is based on that situation. can u read it? my debate on this are when urself dont have enough money to eat, still owe money from ptptn, how u want to get married? common sense people. grow up!

Tanpa Nama berkata...

Ruangan komen kat sini lagi best dari drama 'gigit2 cuping telinga mu'.

keep it up!

firdaus.9898 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

Pabila opinion logik akal melebihi hukum agama, makin terhakis lah akidah agama. Entry nie lebih kpd pemikiran org barat. Why don't u just ketengahkan isu kahwin berkaitan mampu ke tak mampu dgn hukum agama ; mampu nafkah zahir dan batin, tidak mampu menahan nafsu syahwat. Sampai tahap nie, kalau tak kahwin dikira sbg berdosa tahu walaupun kahwin itu satu sunnah. Kurang didikan agama, lebih kpd logik akak barat

Tanpa Nama berkata...

setuju....

firdaus.9898 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

setakat nak cegah zina ja tak boleh jugak...kawen 3 bulan.lepas tu cerai...bagus sungguh ya

Tanpa Nama berkata...

dah menyampah boleh bermbus la ya...cakap tak guna otak......

Jimie The Hollow berkata...

sangat setuju dgn entry nie.. kawen mmg sunnah.... tp kalo stakat ckp nk elak zina bagai xpayah la.. xde pulak aku dgr kalo xkawen berdosa.. abis lusy bastard mcm aku nie xkawen2 lagi kire bdosa la ye... bg aku la kawen muda bkn sesuatu yg digalakkan....xperlu la kita nk jadi wakil tuhan untuk judge org nie hakis akidah or ape.. dan cukup2 la fantasi vanilla cokelat tu... aku nyampah cerita2 mcm tu... ape guna kalo kawen pastu cerai ?? statistik sdri menunjukkan kes2 cerai makin bertambah.... and for the record aku byk bkawan dgn2 janda2 muda.. kebanyakan sumer kawen muda... bila tnyer sbb ape cerai... jawapan simple je "jodoh x panjang" utterly bullshit... bagi aku enjoy la hidup sementara masih bujang... nt sok bila dh kawen dh xboley nk enjoy... so kalo korg kawen muda la kan korg rase la boleh ke korg enjoy dgn kawan2 korg yg bujang ?? maksud aku bkn enjoy gi clubbing or bende2 lain.. boleh ?? belum tentu lagi... tambah lak bila dh ade anak... lagi la... for me suitable age utk berkahwin 24 dan ke atas... nie br 20 dh heboh nk kawen... duit top up pon mak bapak bagi... nk isi minyak motor pon mintak kt emak....

Jimie The Hollow berkata...

and lagi satu kahwin nie bkn la semata-mata pasal nk chocolate starfish and hotdog flavoured water je... bkn la stakat nk ngelak zina ikut sunnah... kawen ialah satu komitmen...

Tanpa Nama berkata...

Alahai kawen tu kan sunnah. Kalau rasa diri dah mampu nak pikul tanggungjawab kawen jelah. Yang cakap nak bg anak bini makan apa..

“Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. (Muhammad : 7)

Kahwin tu kan tolong agama Allah juga. InsyaAllah, Allah tolong kita. Allah kan Maha Pemurah :)

alif haris berkata...

memang rasulullah sndiri menyerankan kepada mereka yg belum mampu, silalah berpuasa inysaAllah dpt kawal nafsu ;) didik nafsu tu :)

Azizah Alwi berkata...

Awesome and cool.Mantap! :)

aina mardiah berkata...

Totally agreed with ur statement

janga disebakan nak orang puji entry nih, lupe apa yang Allah tu ciptakan.

Imam manusia tu adepasang surutnya