17 Februari 2013

Citarasa Perempuan


Beberapa purnama yang lalu, aku ada berborak dengan kawan aku.

Aku dengan selambanya mengeluarkan satement bahawasanya perempuan lagi suka memilih lelaki lelaki yang bermuka jambu sebab, hell yeah, lelaki pun suka pilih perempuan yang selalunya mempunyai warna kulit yang cerah. This happened almost everywhere, tak kisah la siapa yang bercakap pun walaupun aku tau tak semua macam tu. Aku saja nak tengok respond yang dia akan berikan. Sebab aku tau, tak semua perempuan macam tu. I've heard the same statement from another lady with another reasons why she objected my statements above.

Dia pun berkata dia tak memilih lelaki muka jambu dengan fair skin.

Sebenarnya aku nak ketengahkan isu manusia suka memilih pasangan berdasarkan warna kulit. Kan manusia area asia ni ada masalah inferiority complex. Tengok je layanan orang tempatan dengan mat saleh. Kebanyakan kita masih lagi dijajah dengan ketuanan eropah. Memang betul negara eropah kebanyakannya maju, tapi aku tak rasa kita perlu amalkan double standard antara satu sama lain sebab dekat situ kita dah buktikan kita orang asia lagi worthless daripada caucasian.

Antara contoh apparent perempuan suka lelaki muka jambu and whatnot ni adalah kpop.
Aku tak rasa budak budak kecik (yang kebanyakannya minat kpop) akan suka kpop tu kalau muka depa serupa snoop dogg atau seal henry.

Ditambah lagi dengan stereotype yang media ketengahkan. Baik di Malaysia mahupun di Indonesia. Kalau hampa perasan la, muka muka yang berlakon kat cerita sinetron indonesia, satu pun takde muka betul betul menyerupai rakyat kebanyakan di indonesia. Kat Malaysia pun sama, lagi banyak kacuk, lagi laku.

So, dia pun bagi aku hujah dia yang memang berisi. Dia kata dia tak suka pun lelaki muka jambu, fair skin semua. Dia lagi suka lelaki yang tanned. Sebab orang lelaki yang tanned ni biasanya hardworking, lagi bertanggungjawab and usually is independent. Lelaki lelaki jambu ni selalunya anak emak, tak boleh diharap.

Tapi, berapa ramai yang mempunyai pandangan sebegitu rupa? berapa ramai perempuan yang berfikir macam tu?

End up, aku respect her opinion sebab she is entitled to it.
Patahkan statement aku kat atas, sebab aku nak tau berapa ramai yang fikir lagi jauh dari mata yang memandang.

Hakikatnya, perempuan memang akan menjerit jerit macam orang gila bila nampak justin bieber, zayn malik, mamat2 kpop dan lelaki lelaki lain yang mempunyai ciri ciri sama seperti di atas.
HAHAHA!

Ciao

20 ulasan:

Mysara Newrie berkata...

Yup ~ setuju dengan cakap mmber kau tu. Bukan macam tak suka tapi aku lebih prefer dengan lelaki yang tanned and the reason is same with her :) Dats it

shafizah berkata...

aku suka je tengok drama korea tapi tak bermaksud aku suka lelaki specis gitu. aku pun tak nak bersanding nanti laki aku lebih LAWA dari aku kot

dindingkosong berkata...

Eh? Yeke? Tp kenapa aku tak suka lelaki jambu ni? Aku ni bkn perempuan kah atau mcm mana kah?

Abstract of Life berkata...

xsemue... aku gurl yg suke lelaki gelap tp manis wehoo

nabihah berkata...

same with me. lelaki jambu ni dh serupe pompuan plak,hehehe

Atikah Honey Bee berkata...

aku mmg suka lelaki muka jambu or chinese look lah..kpop kurang berkesan kat hati tp end up aku kawen ngan lelaki tanned jugak..
dah jodoh aku kan...

Merok berkata...

Tapi ramai je terpikat dengan awang afrika.

Ais ketoi berkata...

Suka sangat lelaki mcm K-Pop..sebab kemas sangat..janggut misai semua buang habis..rambut pendek ja..kulit cerah, kurus elok ja...perghhh....cair gila beb

hime s berkata...

prefer lelaki kulit gelap and x jambu. kalau korean, aku suka style lee byung hyun. and if japanese, takuya kimura

lelaki jambu honestly nice to see, nice to watch, tapi tak trigger perasaan suka atau cinta.

TheBentPencil berkata...

saya nak tambah sikit.
kalau ikut saintifik, biasanya perempuan akan cenderung ke muka mskulin (muka ketak, kulit tak pucat, jambang janggut semua) adalah semasa waktu subur dia. di luar waktu subur pula dia minat yang muka sedikit feminized, cerah2 sikit, comel, bulat gitu.

tak tahu betul ke tidak boleh apply ke makwe2 malaysia tapi begitulah kata research tersebut

♥♥szumika sakni♥♥ berkata...

bg sy, sy lbh suka lelaki yg besar....even bf sy bdn besar n gemuk n xhensem heheh...tp sy syg kt dia...sbb sy fkr utk jgka pjg...bla dia kta nk kurskn bdn..sy bangkang 100% sbb sy xnk dia kurus t beralih arah huhu....sy lbh suka lelaki xhensem...bek tuk msa dpn :)

cikya lah berkata...

huh.

semestinya stok lelaki jambu bukan selera.
tak best ah,
nanti orang ingat laki kita tu adik pulak.
lagi pulak dia lagi comel fotogenik dari perempuan.

Oh lala. makin stress.

dan sebenarnya, macam sinetron, kdrama, drama melayu, kebenaran,
rakyat kebanyakan takde se hensem se cantik yang dipaparkan.

ilusi semata..

mentega^^terbang berkata...

lain orang lain cara lain orang lain citarasa.. eh eh.

bagi aku la satu2nya reason aku tak suka lelaki jambu sebabnya ialah aku lebih "maskulin" dari mereka. thats it. so suka lelaki yang sama-sama tanned dgn aku.

terasa kalau jumpa lelaki jambu nak je cakap apsal bibir ko lagi merah dari aku? opss yelah aku jeles mereka "cantik".

khai mustafa berkata...

satu persoalan yang membelenggu diri aku smpai sekarang. kenapa pompuan ni suka sgt jerit2 smpai pecah pitching bila nampak artis kesayangan dorang. even aku ni pompuan, aku tetap tak paham. okey, sori lari topik. aku tak tau aku suka laki atas ape. both kulit gelap & cerah aku suka. kadang2 tgk pd peribadi mereka. aku ni jenis peka & suka memerhati, so aku boleh tgk laki ni jeis yg mcm mane dgn memerhati dorang. aku bukan stalker cuma aku suka perhatikan sikap & ragam manusia ni. ;)

acai.ho berkata...

Aku suka doh perempuan kulit kelam

sakuraspicelife berkata...

suke laki kulit sawo matang.gelap skit.bkn gelap gulita.cm remy ishak,adie putra.nmpak macho.saper yg brkulit sdemikian sile cal 019-1111111.ahaks smpt lg

fayad berkata...

secara umumnya memang perempuan suka tengok lelaki yang jambu @ fair skin tetapi pendapat kita, lelaki yang mempunyai ciri-ciri kelakian akan dipilih untuk dijadikan suami. bila dah kahwin, perlu lebih berdikari dan perlu saling membantu. kalau pilih anak mak kita pulak terpaksa bantu dia

pemburu.cinta.ILLAHI berkata...

a tanned man is just awesome :)

nuratika aziz berkata...

tanned man lagi macho

Fadhlan Hamid berkata...

Macam mana pula dengan lelaki gemuk kulit gelap
Masih ada harapan kaum wanita suka?