Jumaat, Disember 28

How to Handle Conflicts in Relationship


*credits to google.com and Calvin and Hobbes' creator.


  No matter you are or you are not (or already not) in a relationship, that does not mean you should not give a care about how to handle conflicts in relationship. If you’re single, you will face conflicts when you are in a relationship, either engaged or married. If you are, already in a relationship, right now, I bet you probably have dealt with countless of conflicts. Be it over where or what to eat to even serious conflict that threatens your relationship. The art of saving a relationship is how you deal wisely with conflict(s).

                Conflicts are inevitable. It is unavoidable. You don’t have to be in a relationship to have a conflict. You can also have conflict with yourself. Conflict is a problem, rather a state of uncertainties. You are undecided of what you want or what you really want and what you actually need. For example, you are having a conflict either to bathe or not when waking up to freezing tap water in the morning. Or you are considering what to eat when the money you have right now is needed for house rent and you can’t afford to ask for more from your parents when it will be the third time asking. See? That’s internal conflict; conflict within yourself. Also, you could also be having conflict with others, particularly with your partner, be it your girlfriend/boyfriend or fiancĂ© or husband/wife. Say you wanted to dine in at KLMNOP Restaurant but he/she does not think so because he/she feels like having western food that day. Or both of you disagree on your wedding theme where one party wants a fantasy wedding but the other wishes a Bollywood-themed wedding (just for example). This is what we call external conflict. Both types of conflict create tension. That is why external conflict is a bit dangerous because it usually causes arguments and fights. Those unwanted circumstances are what you want to avoid.

                When there’s a conflict, there’s an impact. At least, an impact. And the impact is definitely on your relationship. Small conflict can lead to serious damage to your relationship. So you have to deal with it carefully. As I was saying, conflicts are likely to cause tension. When you are disagreeing over a mall to go shopping, let say, then you debate or rather quarrel. After that, one or both get carried away and bring up irrelevant issues which trigger another’s anger. Then, both of you start yelling (or probably cursing). The next thing you know, you could end up being mad at each other for as how long as your ego stands. This kind of scenario should be avoided. In fact, it can be avoided. The more serious impact is mostly people break up over what was (initially) small thing. That is so sad, so not worth it. That’s why you need to handle conflicts wisely. It is very important when you are particularly in a relationship.

                So, how to handle conflicts? As far as conflicts are inevitable, it is solvable. Mind that. There are plenty of ways to handle conflicts. Of course you can Google it (but I did not, really). But can you Google the tips when you are in the middle of a conflict? Of course you won’t or you don’t even think of doing it. So, numero uno, when conflict breaks out between you and your partner, one has to remain quiet. Let one party talks or yell or babble. Sometimes, remain silent is an effective way to be calm. By being calm, you can think wisely and respond only what is necessary. Well I know you just can’t stay quiet, can you? Especially when you get yelled at. But trust me, give it a try. Keep calm and let one party bursts. It will help, hopefully.

Number two, try to be the ice when the other is as flaming as fire. What I mean is, stay cool when the other is boiling. Act as cool as you like. But just don’t be annoying. Take note, acting cool and acting cold is different. Turning cold means you don’t care. It hates even more.  So, listen and care what the other is mad at. Calm him/her by making a joke (do not care if your joke sucks. The suckier the joke, the more likely it will make your partner laugh or at least smile), or even give him/her a surprise kiss (only applies to legal couples). Again, this is also not easy. But why not give it a shot. It doesn’t cost a sweat.

Next, number three, when conflicts happen between both of you, try not to quarrel with emotions. Arguing with emotions usually heats up the tension. Mostly, women tend to make judgment with emotions. That’s normal. It is not a sexist remark, okay. However, do your best to argue objectively. Let me explain how. Let say both of you are having a conflict of which type of house to move in after your marriage where one prefers an apartment and another wants a terrace house. No matter how hard you explain the pros and cons, and line out the winning points, the other still debate about her preference just because she likes her choice, just because she is emotionally attached to her choice. That’s an example of emotion-related argument. In simple words, deal it with brain not emotion.

Also, at number four, forget the conflict as soon as possible and act as normal, like before. The art of putting a stop to a conflict is not to prolong it. What happened should remain what happened. Get back to your usual mood quickly. Don’t drag the conflict for hours or days or weeks or even months. It is bad for your relationship. What’s worse is when you bring up previous conflict when the current one still needs a breather. That is so incorrect. Forget and move on. But, learn not to repeat the mistakes which lead to the conflict. Do you get me so far? If you don’t, reread this particular passage, at least three times. And think. You’ll get it.

At number five, a very important one is, never ever like ever curse or use foul words when you’re in the middle of a conflict. First, you cannot curse your loved one. Yes, things maybe out of your control but as long as your mind is conscious, avoid using foul words. Second, cursing shows that you’re a pathetic lover. Be a gentleman/be a respectable lady and argue what is necessary. Third, it does not help instead it worsens what is already worse. You don’t want to drag the conflict for too long. Therefore, avoid making it even worse. Fourth, no one likes to hear foul words and to be cursed. That includes you. Fifth, because I forbid! Enough said.

At number six, consult another reliable party if your conflict seems to reach a dead end. Serious conflict sometimes cannot be solved especially when both parties avoid each other or simply too egocentric. Or sometimes, a dragged conflict has gone too far to be handled by both of you. Therefore, you need a third person who can be trusted to help. You can meet your parents and ask for their opinions. Most likely they know how to help. Or you can opt for professional person like counselor for that matter. It is the most efficient solution. The only thing needed is your will. Both of you should be ready to bring the conflict to the counselor. You don’t need to wait for it to be serious to meet counselor. This solution is best for married couples who always deal with conflicts. It is for the good of their long lasting marriage.

Lastly, at number seven, just say sorry. No matter it is your fault or not, just say sorry. Ask for an apology honestly. The most honest and humble you can be. Sorry does not cost any cent. Sorry makes sense. By saying sorry, heart could melt. By saying sorry, anger disappears. By saying sorry, everything can turn to normal. Do not wait to ask for an apology. Do not wait until you’ll be sorry. By that time, your relationship may already end.

Like I said, you can’t avoid conflicts much like you can’t avoid falling in love. When it happens, it just happens. The way you handle it shows how wise and matured you are. Conflicts are not supposed to be an excuse for ending a relationship. The truth is it is a lame excuse to simply end a relationship just because you fail to deal with the conflict. There are plenty of ways to successfully deal with it. You just have to think and act in correct manners. Or you can practice what I have preached above. All in all, we are all not perfect. We quarrel, we make mistakes, we get angry and we are emotional. But the most important quality a person should have is, forgiving. 

Khamis, Disember 27

Kitab Terfaktab 3

Asalamualaikum w.b.t,

Setelah mendapat perkenan dari penyimpan rahsia-rahsia besar majlis tertinggi Terfaktab. Maka patik dengan ini sukacitanya mengumumkan buku ketiga Kitab Terfaktab.






Kitab Terfaktab : Sarkastik Cinta. Dijangka akan berada di pasaran pada 26 Januari 2013. Pre-order akan dibuka pada 1 Januari 2013. 

Stay tune with us for any new update!

Rabu, Disember 26

Oh Lelaki Oh Perempuan 3.0



Lelaki oh Lelaki
Tak semua perempuan tu pandang hati
Jadi kau siap-siapkan lah diri
Dengan harta berguni-guni
Dah kau sendiri nak muka macam Angelina Jolie
Maintanance tinggi
Setakat pakai kereta Kenari
Makwe kilang sekarang pun demand tinggi
Mintak-mintak perempuan gini dapat dijauhi.

Perempuan oh Perempuan
Tak semua lelaki berperangai setan
Masih ada yang siuman
Yang jenis tak pandang kau punya cutting badan
Yang prefer muka keibuan
Jadi tak payah la kau asyik nak buat perbandingan
Muka kau dengan Emma Stone bagai langit dan lautan
Jadi jaga la perangai jangan jadi murahan.

Lelaki oh Lelaki
Tak semua perempuan pandai luahkan rasa hati
Jadi kau tengoklah kanan kiri
Mana tau hint-hint dah diberi
Jangan lah kau asyik buat tak reti
Makwe sakit hati pun kau boleh lepak Ameer Ali sampai pagi
Siap pulak kau bermention-mention dengan Nani, Hani, dan Abby Abadi
Nanti aku takut kau makan kaki
Baru kau tahu erti hidup ini.

Perempuan oh Perempuan
Tak semua lelaki jenis yang kau idamkan
Jenis apa kau mintak semua dia lambak penuh satu taman
Kau ni pun beragak agak lah kan
Kerja baru nak masuk 3 bulan
Kau dah mintak cincin berlian
Kau ingat kau kawan dengan jutawan?
Atau anak Sultan?
Come on la, pakwe kau tu pun tak cukup makan
Siap paw kau hujung bulan.

Perempuan oh Lelaki
Harap kau semua mengerti
Hidup bercinta tak manis hari-hari
Ada masa orang akan pergi
Ada masa kau sendiri lari
Harap kau tak makan diri
Harap kau tak rabak serupa ada orang mati
Setakat baru bercinta 3 bulan dah sampai nak bunuh diri
Kau nampak aku punya kaki?



p/s: Ini nukilan terakhir dari ER di Terfaktab. Dengan ini aku mengundur diri dengan menyusun 10 jari, semoga kata-kata kesat, sinis, dan kurang menyenangkan dapat di maafkan. Sekian, terima kasih. 





Isnin, Disember 24

Diorama Eksisten



Terfaktab Media dengan ini berbesar hati untuk menerbitkan karya tulisan Nami Cob Nobler (Alumni Terfaktab) berjudul Diorama Eksisten. Buku ini akan berada di pasaran pada awal Januari 2013. Bila tarikh yang betul, tidaklah dapat dipastikan. Tentang harga pula, masih menjadi misteri. Namun secara rasionalnya, harganya adalah harga mampu milik, berbaloi dan sempoi untuk di beli. 

Diorama Eksisten adalah kesinambungan dari novel Lelaki EksistenSial yang dikatakan mendapat rating 4/5 bintang secara purata oleh pembaca-pembaca urban di Kuala Lumpur. Untuk Diorama Eksisten ini, kami target dapat 6/5 bintang. Cewahh. 

Jadi, apa lagi? Pastikan kalian mendapatkan novel Diorama Eksisten pada awal Januari 2013 nanti. Lai ya lai yaaa!

When You're Gone

Berikut ialah kiriman dari Ree (amirahree96@yahoo.com.my). Malang betul bila kena jadi macam ni. Pasrah je lah.


Dia cakap dia suka aku, hmm okay. Sila bina tembok untuk diri sendiri ye. Aku tak hadap lelaki, lepas sekali kena dump. Aku takde nafsu tengok lelaki, sungguh tak tipu. Dia betul-betul masuk dalam bulatan hidup aku, keluarga aku. Cuba menyentuh isu-isu peribadi aku. Wei apek, aku rimas. Please don’t cockroach my life.

At the same time, hati ini mula melting sebab aku ini antara pemegang tegar hashtag #ForeverAlone haha. Aip, aku masih ada iman pada tuhan. Aku mula buka ruang untuk dia tapi dengan sombong dan angkuh. Nampak cool aite?

You, who always make my heart waver. I hid my true feeling again, I hate you.

Awak, I’m sorry for all the harsh word that I use on you to reduce my true feeling. Waving goodbye without looking at you. Nampak macam aku ignore kau? Boleh faham tak tu maksudnya “jaga diri iloveyou”. When I hear the honk sound, the sun, the birds, the cloud aren’t breathing anymore. The rain pours heavily, cat and dog bahasa omputihnya. The things that I really want to protect. It’s you, who should be walking behind me. I dunno how you’re left at the back and being so clumsy.

Idiot, kereta bukan main besaq hang tak nampak? At that moment, apa yang aku tahu, you have to be alright. At first, everything seems running very smooth. Aku jadi penghuni hospital, ya, kau tak sedar pun, kau koma ngek. Aku jadi pencinta setia untuk tebus kesalahan mungkin. 10 hari kau koma, kena lenyek dengan MPV. Subuh, aku terjaga kerana tangan kau begerak. Mamai mata sepet, tiba-tiba kau pergi.

Aku jadi kebodohan and tekan button panggil nurse tu. Kau betul-betul pergi, aku hilang kata. Keluarga kau meletakkan seluruh kesalahan atas kematian kau di bahu aku. Beban bertenggek atas bahu, air mata tak kering lagi. Ini balasan buat pengajaran. Kamsahamnida kerana sudi menampung sisa beban ini. Al-Fatihah buat kau di sana. Usah bimbang, aku kuat kerana dah dua tahun berlalu kan sayang.

Percaturan Rindu Seribu Tahun

Berikut ialah kiriman dari pengguna Twitter @ShinaDaniella. Salah langkah. Bawa padah.


Silap sungguh percaturan ini. Perhubungan kita semakin hambar. Mungkin lemau tak disimpan rapi. Atau kering tanpa baja. Bila mana cinta yang disemai semakin kurang berbuah tahun demi tahun. Bila mana cinta berzaman itu disumpah menjadi hanya sekadar tanggungjawab. Lafaz I love you, I miss you, gudmorning, gudnyte sweetheart. Itu semua menjadi satu kata wajib dan bukan lagi terucap dek cinta dan kasih sayang. 


Bukan kita tiada sefahaman, bukan antara kita pernah berlaku curang. Mungkin kerana kita tidak pernah dipisahkan. Lantaran sentiasa bersama siang dan malam. Setiap hari aku hanya menghadap engkau. Dan engkau hanya menghadap aku. Dan titik bosan itu mulai tercipta. Silap sungguh percaturan kita. 

Lantas timbul usul supaya kita menjauh. Mencari semula titik cinta yang entah kemana diterbangkan. Memberi ruang dan masa untuk kita menilai kembali. Kerna kita sebenarnya memang berjodoh, tapi jodoh itu terkabut dek masa yang meribut. Keyakinan kita utuh. Engkau untukku. Dan aku untukmu. Dan dalam kalut mencari sesuatu yang semakin pudar, kita masing-masing mabuk dengan benda melalut. Membuat kita lupa seketika pada janji mencari jodoh yang dikabut. Akhirnya kita sesat semakin jauh. Leka dan alpa menerjah tanpa disedari. Silap sungguh percaturan kita. 

Kita masing-masing semakin jauh membawa diri. Dengan hala tuju yang entah ke mana dan langsung tak terbayangkan. Aku si burung bebas dari sangkar emas. Engkau si rerama yang pantas menarik perhatian. Sedang aku terbang ke utara selatan mencari hala tuju arah hilangnya jodoh kita. Engkau pula dengan tanpa sengaja mengganti permaisuri baru. Hilang sudah sangkar emasku. Tanpa kerelaanku dan juga tanpa kerelaanmu. Silap sunguh percaturan kita. 

Aku hanya mampu menunggu. Akan bilakah munculnya detik itu, di mana sangkar emas itu tidak berpenghuni kembali. Ketaksengajaan itu aku maafi, dan untuk menggoncang sangkar itu bukanlah aku orangnya. Biarlah pemilik itu bertakhta buat seketika. Asal engkau masih menyimpan ruang untuk aku. Walau kita sedar rindu seribu tahun itu sukar nak dibayangkan namun aku yakin. Percaturan yang pertama kita itu silap. Aku menunggu percaturan yang kedua walau perlu diharung sepanjang hayat. Percaturan kedua kita tak mungkin silap lagi. Aku mohon.

Isnin, Disember 17

Sosial Media yang Gagal ke, Awak yang Gagal?


“Gadis dirogol lelaki yang ditemui dalam facebook”
“Anakku dilarikan rakan facebooknya”
“Jejaka kasanova mencari mangsa dalam Facebook”
“jerat facebook mamat Afrika”
“Hilang dara kerana Facebook”
“Facebook membawa kepada keruntuhan akhlak”

Apa lagi? Apa lagi? Banyak betul kisah pasal Facebook dan gadis yang tertipu cinta ni. Daripada guru, selebriti, ustaz, hinggalah menteri semua sibuk membincangkan isu ini. Sampaikan media cetak, dan forum dalam TV juga membincangkan isu yang sama. Sehinggakan ibu bapa zaman sekarang cepat mencegah anak-anaknya daripada mencari jodoh dalam Facebook. Bahaya, banyak penipu katanya.

Apakah benar Facebook ini satu alat yang kejam dan membahayakan? Yang direka khas oleh Zuckerberg dengan hanya keuntungan di minda tanpa memikirkan natijahnya kepada anak gadis seluruh dunia?
Cukup tinggi kebencian golongan bukan-muda (cara sebut yang lebih berhemah) kepada laman sosial Facebook. 

Tapi betulkah ia salah Facebook, atau salah anak gadis itu sendiri?

Zaman saya dulu- masa Mark Zuckerberg masih dalam boxer dan main Mario World dalam bilik tidur dia- tak ada Facebook. Tetapi anak gadis masih hilang dara. Masih ditipu sang kasanova. Berita-berita macam ini selalu ada;

“Gadis dirogol lelaki yang ditemui dalam MIRC”
“Jerat lelaki kasanova dalam Chat Room”
“Hilang dara kerana #kampung chat”
“MIRC membawa ketagihan dan keruntuhan akhlak”

Dan entah banyak lagi.

Isu sama, masalah sama.

Cuma gantikan perkataan MIRC dengan Facebook.

Zaman sebelum itu lagi—zaman senior-senior saya—zaman anak gadis dan jejaka menulis biodata ke ruang sahabat pena dan bertukar-tukar surat. Dan pada zaman itu juga, ada penipu; dan ada juga orang yang ditipunya.

Secara logiknya, makin ramai orang dalam satu komuniti, makin ramailah juga penjahatnya. Tetapi bukan bermakna tiada orang yang baik, yang jujur, yang bertatasusila. Sedangkan ada juga pernah berjumpa jodoh melalui Myspace, Friendster, MIRC malah email, jadi mengapa tidak Facebook?

Mungkin orang zaman “lebih makan garam” lebih curiga terhadap inovasi zaman sekarang—seperti ibu bapa mereka juga pernah curiga tentang inovasi pada zaman mereka.

Biarpun jenayah terang-terangan berlaku dalam landas sosial media namun, bukan salah ia sepenuhnya.

Tetapi salah para manusia yang belum cukup matang, yang mengharungi media ini tanpa membawa sekali common sense mereka.

Dari zaman 'Sahabat Pena', ke Myspace, Friendster, MIRC, hinggalah Facebook.

Pemangsa dan mangsa akan sentiasa ada.

Mana-mana zaman pun ada gadis yang kurang akal tetapi dahaga cinta, dan lelaki yang kurang adab tetapi dahaga senggama.

Bak kata orang putih;

 There’s a sucker born every minute.



Rabu, Disember 12

Jom lah kahwen

Majlis perkahwinan tuan punya gambar untuk Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti. Sekalung tahniah kami ucapkan dan semoga berkekalan hingga ke akhir hayat! Kredit buat Ruang Waktu, Azri dan Nina serta Tok Kadi Cikgu Ghani. Peh cikgu ghani pernah lempang aku dengan pengantin lelaki masa time kami sekolah dulu kot. Bisa bisa.. tapi bermakna!

Ahad, Disember 9

Romanticism


On a silent, dark night, I was asked,
What kind of guy that you wish to like,
I giggled a little, and put on a smile.
“Very intellectual, moderately political
But no romantic guys, no not at all.”
——————————————————
“Well I’m sorry to hear that, I can’t fulfill your wish,
For I am romantic, as romantic as I can be.
Flowers and serenades, are all known to me,
I would jump a bridge for a lady so lovely.”
——————————————————
The guy was sad, I reckon he spouted a frown,
As he had never met a lass, principally profound.
——————————————————
Romanticism doesn’t pay the bills, honey
Neither does it makes you forever happy,
Also, have you lived so long and seen it all,
You’d see that romanticism is just a clay mask.
It hides the flaws with rose-tinted glasses,
Just feeding the drugs of euphoria to the lasses,
until they can’t see no more, between the diamond and the glasses.
——————————————————
I’d rather see some real faces,
Real conversation—advices and debates,
and get high over the truth
then over the facade of the temporary gold glass,
for when the truth come out, and the tricks are spent,
what more you have, than your real soul instead?
——————————————————

Rabu, Disember 5

Seorang ayah yang terfaktab.

Assalamualaikum.

Setiap anak perempuan pada hakikatnya adalah kesayangan dan kerisauan seorang ayah. Percayalah, tiada ayah yang tidak mahukan yang terbaik buat anak-anaknya lagi-lagi anak perempuan. Dan makin meningkat dewasa seorang anak perempuan, kerisauan seorang ayah semakin menebal. Demi memikirkan siapalah yang bakal mengambil alih tanggungjawab menjaga amanah sepenuhnya ke atas anak perempuannya, seorang ayah yang selain makin memutih rambut di kepala, rasanya juga makin menyesak dada.

Dan apa yang sedang berlaku pada aku masa ini adalah apa yang juga dilalui oleh anak-anak perempuan lain.

Aku membesar sebagai anak perempuan tunggal yang jika mengikut gejolak jiwa seorang remaja, aku acap kali memberontak. Mahukan ini, tapi ayah mahukan itu. Tidak mahukan itu, tapi itulah yang dimahukan ayah. Apa yang aku rasakan sering sekali bercanggah dengan kemahuan seorang ayah. Tapi sebagai seorang anak yang menggelodak jiwanya, segala kemahuan ayah sering aku anggap sebagai ayah-memang-tak-faham-jiwa-anak.

Bohong kalau aku katakan aku membesar dengan langsung tidak membetah kata ayah. Sampai satu tahap jika difikirkan balik, boleh jatuh hukum anak derhaka aku ni. Tapi, syukur Tuhan masih sayang. Diberi kesempatan untuk aku sedar sebelum ayah pergi tanpa sempat aku tagih kata ampun.

Dan pada tahap sekarang, kerisauan ayah terhadap aku adalah tentang calon suami aku. Walau ayah tak pernah bersuara secara terus dengan aku berbicara soal pilihan hati dan sebagainya, tapi aku tahu jauh di sudut hati ayah sebenarnya bimbang melihat keadaan aku.

Satu stigma yang perlu masyarakat kita perbetulkan adalah; Kahwin bukan pengukur kegatalan.

Kalau nak kata bila anak nak kawen dianggap gatal, gatal lagi orang yang gasak bercinta tapi taknak kawen. Dan dalam kes aku, bukannya aku yang beria gatal sangat nak kawen. Secara jujurnya, aku masih belum punya calon untuk diangkat sebagai suami. Dan dah lama aku terapkan dalam diri sendiri untuk mengikut kata ibu dan ayah, termasuk pilihan suami. Tambahan pula, aku sendiri tiada calon.

Jadi, untuk keadaan ini, seorang ayah (baca: ayah aku) risau dengan keselamatan hidup aku dan akhirnya berkata pada ibu jika ada calon yang sesuai, kawenkan dia dengan aku. Kiranya ayah aku yang gatal ke sebab nak kawenkan aku? Tak kan. Kalau nak kata aku gatal pun tak adil jugak, sebab bukan aku yang mintak nak kawen. Calon pun takde kot.

Yang sbnanye seorang ayah yang tahu tentang pancaroba kehidupan mengharapkan ada lelaki yang dapat menjaga aku kerana dia juga tahu bahawa hayatnya tak lama untuk terus menjaga aku seumur hidupnya. Ayah takut aku terjerumus dalam perkara yang tidak-tidak, lalu dia mahu aku dikawenkan. Bukan dia cuba lari dari tanggungjawab, tapi dia mahu tahu aku selamat dalam jagaan seorang suami.

Ibu pernah cakap, aku ibarat berada di bawah bukit dan ibu ayah sudah pun berada di puncak bukit tersebut. Apa yang ibu dan ayah nampak dari puncak bukit tersebut aku hanya mampu pandang secara sama rata kerana perkara tersebut telah pun dilalui oleh ibu ayah tapi tidak aku.

Aku memandang lelaki untuk dibuat calon suami dengan ayah sebagai benchmark. Susah nak cari lelaki yang betul-betul mahu bertanggungjawab ke atas kita. Sebab tu usaha dan doa kita kena selari. Tahap kebergantungan yang tinggi kepada Tuhan adalah perlu. Kerana kita hanya hamba yang mampu meminta tapi Dia yang punya kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

Pernah seorang teman berkata alangkah bertuahnya aku mendapat ayah seperti itu, yang mahu jaga aurat anaknya, mahu jaga batas pergaulan anaknya, mahu jaga anaknya serba serbi. Kerana katanya, ayah dia tak pernah menghalang baju apa pun yang dia nak pakai sedangkan aku, baju sentiasa hendaklah dilabuhkan. Kata-kata dia membuatkan aku berfikir. Lama. Dalam.

Lalu, aku keluarkan satu kenyataan; Kenapa kita suka nak sesuatu yang kita tak punya? Sebab kita belum tahu apa rasanya jika kita punya sesuatu tersebut. Dan kenapa kita susah nak hargai apa yang kita punya? Sebab kita belum pernah rasa kehilangan apa yang sudah kita punya.

Jadi buat ayah yang sedang terfaktab, maafkanlah anakandamu ini. Sesungguhnya apa yang aku ingin lihat adalah senyuman dan hati ayah menjadi tenang. Kahwinkanlah aku bila-bila masa kau sudah bersedia melepaskan aku daripada tanggunganmu. Hanya anak yang terfaktab memahami ayah yang juga terfaktab.

Annyeong~

Isnin, Disember 3

Dia



Perjalanan hidup kita tidak pernah mudah. Kita diuji dengan berbagai cara, dan setiap dari ujian itu sebenarnya untuk menjadikan kita kuat. Lebih kuat dari yang sebelumnya. Perjalanan hidup kakak sendiri tak mudah. Koyak rabak punah ranap bersepai-sepai. Pernah. Sampai penat. Sehingga pernah bersumpah untuk kebumikan setiap cebis hati yang bersepai sepai.

Tapi hidup tak seronok pun.
Sepi.

Kakak mula sedar bahawa penat dan putus asa itu sebenarnya lebih membunuh. Namun untuk bangkit kembali dan berjalan seperti tiada apa yang berlaku adalah sesuatu yang sangat sukar. Barangkali hampir kepada mustahil. Namun sebenarnya tidak ada yang mustahil kalau disandarkan setiap perih dan pedih kepada tuhan.

"Hasbunallah wani'mal wakeel"

Allah (alone) is sufficient for us, and He is the best disposer of affairs (for us) - Al Imran 3:173

Jadi untuk mendapatkan bahagia, minta kepada Dia.
Untuk ditemukan dengan teman hidup, minta kepada Dia.
Untuk diberi kekuatan membina semula jiwa yang ranap, minta kepada Dia.
Jangan minta sekali.
Jangan minta dua kali.
Minta berkali-kali.
Semakin kita minta, semakin kita dekat dengan Dia.
Semakin dekat kita dengan Dia, semakin kita menemukan hikmah dan nikmatnya.

Jangan dikeluhkan sangat akan hati yang bersepai sepai.
Kalau dikongsi dengan seluruh isi dunia sekali pun, tak akan mempu merubah apa apa.
Cari Dia.