Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2012

How to Handle Conflicts in Relationship

Imej
*credits to google.com and Calvin and Hobbes' creator.

  No matter you are or you are not (or already not) in a relationship, that does not mean you should not give a care about how to handle conflicts in relationship. If you’re single, you will face conflicts when you are in a relationship, either engaged or married. If you are, already in a relationship, right now, I bet you probably have dealt with countless of conflicts. Be it over where or what to eat to even serious conflict that threatens your relationship. The art of saving a relationship is how you deal wisely with conflict(s).
                Conflicts are inevitable. It is unavoidable. You don’t have to be in a relationship to have a conflict. You can also have conflict with yourself. Conflict is a problem, rather a state of uncertainties. You are undecided of what you want or what you really want and what you actually need. For example, you are having a conflict either to bathe or not when waking up to freezing tap wat…

Kitab Terfaktab 3

Imej
Asalamualaikum w.b.t,
Setelah mendapat perkenan dari penyimpan rahsia-rahsia besar majlis tertinggi Terfaktab. Maka patik dengan ini sukacitanya mengumumkan buku ketiga Kitab Terfaktab.





Kitab Terfaktab : Sarkastik Cinta. Dijangka akan berada di pasaran pada 26 Januari 2013. Pre-order akan dibuka pada 1 Januari 2013. 
Stay tune with us for any new update!

Oh Lelaki Oh Perempuan 3.0

Lelaki oh Lelaki Tak semua perempuan tu pandang hati Jadi kau siap-siapkan lah diri Dengan harta berguni-guni Dah kau sendiri nak muka macam Angelina Jolie Maintanance tinggi Setakat pakai kereta Kenari Makwe kilang sekarang pun demand tinggi Mintak-mintak perempuan gini dapat dijauhi.
Perempuan oh Perempuan Tak semua lelaki berperangai setan Masih ada yang siuman Yang jenis tak pandang kau punya cutting badan Yang prefer muka keibuan Jadi tak payah la kau asyik nak buat perbandingan Muka kau dengan Emma Stone bagai langit dan lautan Jadi jaga la perangai jangan jadi murahan.
Lelaki oh Lelaki Tak semua perempuan pandai luahkan rasa hati Jadi kau tengoklah kanan kiri Mana tau hint-hint dah diberi Jangan lah kau asyik buat tak reti Makwe sakit hati pun kau boleh lepak Ameer Ali sampai pagi Siap pulak kau bermention-mention dengan Nani, Hani, dan Abby Abadi Nanti aku takut kau makan kaki Baru kau tahu erti hidup ini.
Perempuan oh Perempuan Tak semua lelaki jenis yang kau idamkan Jenis a…

Jauh

Ku utus surat cinta ini kepada kau yang jauh.
Hatiku meronta kerana satu perkara. Kau mahu aku lepaskan kau pergi. 
Gesekkan viola pada kali pertama kita bertemu. Kau dengan kemerduan suara. Aku dengan viola ku. Kita dendangkan lagu tentang janji cinta kita bersama. Pada setiap bait-bait yang dinyanyikan. Pada setiap melodi yang aku hasilkan. Tertulis satu makna ringkas ;
Kita sedang jatuh cinta bersama.
Tahun kedua kita bersama. Masihkah kau ingat sewaktu aku mengalunkan organ lama di rumahmu dengan lagu tentang betapa bermakna kau di sisiku selama ini? Kau menyanyikannya. Aku mengiringinya. Kita duduk sebelah menyebelah dan bermain organ bersama. Dari lagu kisah lama kepada lagu hilai tawa. Kau dan aku percaya pada satu makna ;
Kita akan terus setia bersama.
Bila aku datang kepadamu dalam kering kontang. Kau isikan dengan kasih sayang. Bila kau datang kepadaku dengan seribu permasalahan. Aku isikan dengan jalan penyelesaian. Apakah itu bukan saling lengkap-melengkapi? Aku suka begi…

Diorama Eksisten

Imej
Terfaktab Media dengan ini berbesar hati untuk menerbitkan karya tulisan Nami Cob Nobler (Alumni Terfaktab) berjudul Diorama Eksisten. Buku ini akan berada di pasaran pada awal Januari 2013. Bila tarikh yang betul, tidaklah dapat dipastikan. Tentang harga pula, masih menjadi misteri. Namun secara rasionalnya, harganya adalah harga mampu milik, berbaloi dan sempoi untuk di beli. 
Diorama Eksisten adalah kesinambungan dari novel Lelaki EksistenSial yang dikatakan mendapat rating 4/5 bintang secara purata oleh pembaca-pembaca urban di Kuala Lumpur. Untuk Diorama Eksisten ini, kami target dapat 6/5 bintang. Cewahh. 
Jadi, apa lagi? Pastikan kalian mendapatkan novel Diorama Eksisten pada awal Januari 2013 nanti. Lai ya lai yaaa!

When You're Gone

Berikut ialah kiriman dari Ree (amirahree96@yahoo.com.my). Malang betul bila kena jadi macam ni. Pasrah je lah.

Dia cakap dia suka aku, hmm okay. Sila bina tembok untuk diri sendiri ye. Aku tak hadap lelaki, lepas sekali kena dump. Aku takde nafsu tengok lelaki, sungguh tak tipu. Dia betul-betul masuk dalam bulatan hidup aku, keluarga aku. Cuba menyentuh isu-isu peribadi aku. Wei apek, aku rimas. Please don’t cockroach my life.
At the same time, hati ini mula melting sebab aku ini antara pemegang tegar hashtag #ForeverAlone haha. Aip, aku masih ada iman pada tuhan. Aku mula buka ruang untuk dia tapi dengan sombong dan angkuh. Nampak cool aite?
You, who always make my heart waver. I hid my true feeling again, I hate you.
Awak, I’m sorry for all the harsh word that I use on you to reduce my true feeling. Waving goodbye without looking at you. Nampak macam aku ignore kau? Boleh faham tak tu maksudnya “jaga diri iloveyou”. When I hear the honk sound, the sun, the birds, the cloud aren’t b…

Percaturan Rindu Seribu Tahun

Berikut ialah kiriman dari pengguna Twitter @ShinaDaniella. Salah langkah. Bawa padah.

Silap sungguh percaturan ini. Perhubungan kita semakin hambar. Mungkin lemau tak disimpan rapi. Atau kering tanpa baja. Bila mana cinta yang disemai semakin kurang berbuah tahun demi tahun. Bila mana cinta berzaman itu disumpah menjadi hanya sekadar tanggungjawab. Lafaz I love you, I miss you, gudmorning, gudnyte sweetheart. Itu semua menjadi satu kata wajib dan bukan lagi terucap dek cinta dan kasih sayang. 

Bukan kita tiada sefahaman, bukan antara kita pernah berlaku curang. Mungkin kerana kita tidak pernah dipisahkan. Lantaran sentiasa bersama siang dan malam. Setiap hari aku hanya menghadap engkau. Dan engkau hanya menghadap aku. Dan titik bosan itu mulai tercipta. Silap sungguh percaturan kita. 
Lantas timbul usul supaya kita menjauh. Mencari semula titik cinta yang entah kemana diterbangkan. Memberi ruang dan masa untuk kita menilai kembali. Kerna kita sebenarnya memang berjodoh, tapi jodoh i…

Sosial Media yang Gagal ke, Awak yang Gagal?

Imej
“Gadis dirogol lelaki yang ditemui dalam facebook” “Anakku dilarikan rakan facebooknya” “Jejaka kasanova mencari mangsa dalam Facebook” “jerat facebook mamat Afrika” “Hilang dara kerana Facebook” “Facebook membawa kepada keruntuhan akhlak”
Apa lagi? Apa lagi? Banyak betul kisah pasal Facebook dan gadis yang tertipu cinta ni. Daripada guru, selebriti, ustaz, hinggalah menteri semua sibuk membincangkan isu ini. Sampaikan media cetak, dan forum dalam TV juga membincangkan isu yang sama. Sehinggakan ibu bapa zaman sekarang cepat mencegah anak-anaknya daripada mencari jodoh dalam Facebook. Bahaya, banyak penipu katanya.
Apakah benar Facebook ini satu alat yang kejam dan membahayakan? Yang direka khas oleh Zuckerberg dengan hanya keuntungan di minda tanpa memikirkan natijahnya kepada anak gadis seluruh dunia? Cukup tinggi kebencian golongan bukan-muda (cara sebut yang lebih berhemah) kepada laman sosial Facebook. 
Tapi betulkah ia salah Facebook, atau salah anak gadis itu sendiri?
Zaman saya dulu- ma…

Jom lah kahwen

Imej
Majlis perkahwinan tuan punya gambar untuk Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti. Sekalung tahniah kami ucapkan dan semoga berkekalan hingga ke akhir hayat! Kredit buat Ruang Waktu, Azri dan Nina serta Tok Kadi Cikgu Ghani. Peh cikgu ghani pernah lempang aku dengan pengantin lelaki masa time kami sekolah dulu kot. Bisa bisa.. tapi bermakna!

Bab lamar makwe untuk jadi kahwen kena ada ayat power. Contoh;

Saya ingat nak ajak awak makan malam, tapi kalau awak macam okay, saya ingat nak ajak awak kahwen sekali.

Mwahahaha.

Romanticism

On a silent, dark night, I was asked, What kind of guy that you wish to like, I giggled a little, and put on a smile. “Very intellectual, moderately political But no romantic guys, no not at all.” —————————————————— “Well I’m sorry to hear that, I can’t fulfill your wish, For I am romantic, as romantic as I can be. Flowers and serenades, are all known to me, I would jump a bridge for a lady so lovely.” —————————————————— The guy was sad, I reckon he spouted a frown, As he had never met a lass, principally profound. —————————————————— Romanticism doesn’t pay the bills, honey Neither does it makes you forever happy, Also, have you lived so long and seen it all, You’d see that romanticism is just a clay mask. It hides the flaws with rose-tinted glasses, Just feeding the drugs of euphoria to the lasses, until they can’t see no more, between the diamond and the glasses. —————————————————— I’d rather see some real faces, Real conversation—advices and debates, and get high over the truth th…

Seorang ayah yang terfaktab.

Assalamualaikum.
Setiap anak perempuan pada hakikatnya adalah kesayangan dan kerisauan seorang ayah. Percayalah, tiada ayah yang tidak mahukan yang terbaik buat anak-anaknya lagi-lagi anak perempuan. Dan makin meningkat dewasa seorang anak perempuan, kerisauan seorang ayah semakin menebal. Demi memikirkan siapalah yang bakal mengambil alih tanggungjawab menjaga amanah sepenuhnya ke atas anak perempuannya, seorang ayah yang selain makin memutih rambut di kepala, rasanya juga makin menyesak dada.
Dan apa yang sedang berlaku pada aku masa ini adalah apa yang juga dilalui oleh anak-anak perempuan lain.
Aku membesar sebagai anak perempuan tunggal yang jika mengikut gejolak jiwa seorang remaja, aku acap kali memberontak. Mahukan ini, tapi ayah mahukan itu. Tidak mahukan itu, tapi itulah yang dimahukan ayah. Apa yang aku rasakan sering sekali bercanggah dengan kemahuan seorang ayah. Tapi sebagai seorang anak yang menggelodak jiwanya, segala kemahuan ayah sering aku anggap sebagai ayah-meman…

Dia

Imej
Perjalanan hidup kita tidak pernah mudah. Kita diuji dengan berbagai cara, dan setiap dari ujian itu sebenarnya untuk menjadikan kita kuat. Lebih kuat dari yang sebelumnya. Perjalanan hidup kakak sendiri tak mudah. Koyak rabak punah ranap bersepai-sepai. Pernah. Sampai penat. Sehingga pernah bersumpah untuk kebumikan setiap cebis hati yang bersepai sepai.

Tapi hidup tak seronok pun.
Sepi.

Kakak mula sedar bahawa penat dan putus asa itu sebenarnya lebih membunuh. Namun untuk bangkit kembali dan berjalan seperti tiada apa yang berlaku adalah sesuatu yang sangat sukar. Barangkali hampir kepada mustahil. Namun sebenarnya tidak ada yang mustahil kalau disandarkan setiap perih dan pedih kepada tuhan.

"Hasbunallah wani'mal wakeel"

Allah (alone) is sufficient for us, and He is the best disposer of affairs (for us) - Al Imran 3:173

Jadi untuk mendapatkan bahagia, minta kepada Dia.
Untuk ditemukan dengan teman hidup, minta kepada Dia.
Untuk diberi kekuatan membina semula jiwa yan…