11 Disember 2015

Babilah Dia Ni. Merajuk Pulak!

Semua orang cakap tak reti pujuk dengan perkataan, kalau sentuhan bolehlah, tapi dengan sentuhan pun tak terpujuk jugak. Macamana?

Bukan masalah pujukan dengan perkataan atau perbuatan pun sebenarnya, tapi masalah apa kau buat tu tak kena gaya dengan dia.

Untuk memujuk seseorang, kau perlu cari kelemahan dia (apa dia suka). Contohnya kelemahan dia; tak boleh terus merajuk jika dibawa ke zoo. So pandai-pandailah kau bawak dia pergi zoo.

Orang selalu fikir nak pujuk orang ni kena guna wang ringgit baru boleh terpujuk. Tak pun sebenarnya. Yang penting tahu apa dia suka.

Aku adalah seorang kaki rajuk dan susah dipujuk. Dan aku paling tak suka dipujuk guna wang. Makin kau guna duit untuk pujuk, makin merajuk.

So, yeah. Different people different cara pujuk. Jangan ingat cara pujuk semua orang adalah sama.
"Macamana entah kau nak hidup dengan aku selamanya kalau baru merajuk sekali dah give up taknak pujuk? Padan muka kena tinggal dengan aku sebab kau tak reti memujuk dan aku pun tak hadap nak tengok kau omel sebab tak reti pujuk."

Logiknya macam tu la. So, kalau ada orang dalam hidup kau merajuk, if kau rasa dia penting, pujuklah sebelum rajuk lebih lama.

Kerana manusia yang tak terpujuk, akan terbiak dalam hatinya rasa tersisih. Walaupun kau tak sisih dia pun sebenarnya. Rasa tetap wujud.

So, kalau dia penting dalam hidup kau, belajarlah fahami dia. Cari apa dia suka, gunakan perkara tu untuk memujuknya.

Kalau betul kau dah takda idea nak pujuk dia, cakaplah yang kau dah cuba, cerita habis apa kau usaha untuk dia, then you give em time.

Dan sentiasalah ingat untuk tanya orang tu apa nak buat kalau dia merajuk, sebelum dia merajuk. It won't hurt you.

Dan kalau tak sempat tanya dia dah merajuk tu, tanya jugaklah. Cakap pada dia, "This is my first time seeing you merajuk. How to pujuk?"

If orang tu taknak beritahu cara pujuk, biasanya orang tu akan bagi hint-hint cara dipujuk.
So sentiasa aware dengan apa dia cakap, apa dia buat untuk tahu apa yang boleh kau buat untuk memujuk.

Tips paling penting: Sentiasa bersabar.

And apa aku cakap ni bukan semestinya untuk orang bercinta pun. Ada orang, mak dia merajuk. Ada orang, kawan dia merajuk.

So, pujuklah.

Sekian maceh.

MFS.

Tiada ulasan: