15 Disember 2015

Healthy-Toxic Relationship

Entah berapa ramai berada dalam toxic relationship dan masih duduk dalam tu sebab, well, satu, malas ulang proses bercinta. Dua..komitmen.

Aku on the other hand, setiap kali berada dalam toxic relationship, memang akan keluar terus. Termasuk jika akulah penyebab toxic tu.

No I don't want a relationship that makes me angry all the time. No I don't want a relationship that makes me sad all the time. Nope. No.

So, if you live in a toxic relationship bubble, please, for fuck's sake, get out from it. No matter how good the sex is.

Toxic relationship adalah hubungan cinta yang lebih membiak unsur negatif berbanding unsur positif dalam diri (dan hubungan).

Manakala healthy relationship adalah hubungan cinta yang lebih membiak unsur positif berbanding unsur negatif dalam diri (dan hubungan).

Contoh toxic relationship adalah apabila kau tak mampu jaga partner, asyik-asyik menyusahkan kau, bikin masalah sana-sini, kau perlu sapu.

Contoh healthy relationship adalah apabila kau dan partner sama-sama panjat tangga karier-ilmu, berlumba siapa lagi pandai tanpa niat buruk.

Contoh toxic relationship adalah apabila partner asyik tarik kau ke kancah bahaya. Asyik kena lokap atas kesalahan berulang, misalnya.

Contoh healthy relationship adalah apabila sebelum ni kau tak tahu memasak, hari ni kerana ada partner kau bersiul je masak-masak.

Toxic relationship bahaya dari segi graf progress korang sebagai partners, makin lama akan jatuhkan garis graf kau dari positif ke negatif.

Healthy relationship bagus dari segi graf progres korang sebagai partners, makin lama akan tingkatkan garis graf tu ke positif dari negatif.

Pendek kata, hubungan cinta mana yang mampu buat kau jadi manusia lebih bagus dari sebelum ni, itulah healthy relationship.

Manakala hubungan yang buat kau jadi manusia lebih teruk dari sebelum ni, itulah toxic relationship.

Contoh situasi: Kau sebelum ni seorang yang ceria orangnya. Tapi sejak kau bercinta dengan dia ni bukan main murung lagi kau. Bukan saja pakaian kau tak lagi sempat diseterika dibasuh, tapi pakaian dipakai hari-hari adalah yang dah seminggu tak berbasuh. Kenapa murung? Mungkin kau asyik kena marah dengan dia. Mungkin kau tak boleh suarakan pendapat kau. Mungkin mak dia tak suka kau.

Contoh situasi: Kau sebelum ni buat esaimen asyik tak siap. Tapi sejak kau bercinta dengan dia ni, kemain asyik DL. (Aku sebut DL kerana DL memerlukan komitmen yang luar biasa dan jika seseorang mampu dapat DL maka dia seorang yang tahu berkomitmen). Bukan saja sejak bercinta dengan dia kau asyik dapat DL, gaya hidup kau jugak makin sihat. Ketawa sangat ceria. Senyum sentiasa.

Untuk tahu sama ada hubungan kau tu beracun ke tak, kau kena nilai hubungan kau tu. Ingat balik sepanjang bersama tu, happy ke kau?

Agak-agak kalau hidup dengan dia berapa tahun lamanya lagi, kau akan kekal happy ke? Kalau ya, bagus.

Ingat balik sama ada hubungan korang tu menggembirakan kau dan dia tak? Kalau kau sorang je happy, dia tak happy, tak boleh jugak.

Happy in terms of "kehidupan". Bukan happy tengok anime je.

Jika lepas nilai hubungan kau dan dia tu dan kau terjumpa mana-mana bahagian beracun, tengok jugak samada bahagian tu boleh dirawat tak.

Jika dengan kerjabuat kau dah boleh rawat bahagian toxicated tu, silakan rawat secepat mungkin. Jangan tunggu ia merebak.

Toxic relationship yang aku suruh keluar tu adalah apabila intoxicated parts tu makin lama makin banyak sampai positifnya sikit je.

Let say ratio healthy:intoxicated adalah 8:2, makanya perlulah cari jalan keluar. Sama ada keluar dari situasi atau keluar dari hubungan.

Selain tambah lagi banyak bahagian-bahagian positif dalam hubungan, bincang dengan partner mintak dia berubah pun satu cara keluar.

Mintak partner berubah ni perlu ada limit minimum dan maksimum masa kau tunggu. Limit kekerapan pengulangan pun perlu ada.

Tanya partner, dia boleh berubah tak? Bincang secara dewasa. Tak payahlah nak bertekak-tekak maki hamun kau aku.

Kalau dia cakap tak boleh berubah, dengarlah sebab-sebab kenapa dia cakap tak boleh berubah. Kemudian tanya diri kau, boleh terima lagi?

Kalau dah bagi limit minimum-maksimum masa pun tak berubah, asyik ulang salah sama, hmm blah jelah.

Sekian, terima kasih.

Bercintalah secara bijak.

Tiada ulasan: