Declaration-lah

Apabila sudah menjangkau usia pertengahan 20an. Nampak gayanya ramai yang seakan sudah tidak percaya dengan declaration. Bahasa geli-gelinya ialah declare untuk jadi couple. Atau confess. Mungkin kerana sudah rasa penat dengan pengalaman lalu yang kalau declare; Siap pilih tarikh dan buat ulang tahun anniversary. Geli juga bila kenang balik.

Dulu aku siap tulis tarikh bila kami declare kat wang kertas RM10. Ada dua keping RM10 yang ditulis dengan tarikh dan nama kami berdua. Masing-masing simpan sebagai tanda ingat pada tarikh declare. Kahkahkah. Aku nak cerita balik pun aku nak muntah.

Cuma mungkin, ada sedikit sweet untuk yang merasa ia satu perlakuan yang sweet lah. 
Romantik? Sedikitlah. Teruk juga gaya romantik sebegini.

Baiklah. Aku akui bahawa declaration sudah tidak releven untuk mereka yang mahukan satu hubungan itu nampak lebih terbuka dan simple. Cukup dengan hang out dan mengaplikasi rasa hati dengan senyuman, pandangan dan kata-kata manis antara pasangan pun sudah cukup diterjemahkan;

"Aku cintakan kau tapi aku tak nak cakap, tapi aku yakin kau cintakan aku melalui apa yang kita telah lalui.  Lebih baik kita terus begini. Diam. Enjoy the silent kerana aku yakin yang kau yakin satu hari nanti aku bukan ajak kau couple. Tak, aku akan tanya bila kau free kat rumah supaya aku boleh datang dengan mak ayah aku untuk meminang kau."

Declare ni untuk budak-budak.
Bila sudah dewasa. 
Enjoy the silent relationship lah beb. 

Ulasan

Shazwan: berkata…
style beb..angkat ibu jari ke atas
drheartymza berkata…
Cool . Nice .
dari sisi hidupku berkata…
nak kahwin terus, rasa buang masa je couple bertahun-tahun, tapi takde hala tuju.
fara malek berkata…
da btahun bsama tp xpnh smbut anniversary sbb xpnh declare couple.and we still together.insyallah
TheBentPencil berkata…
team #kamimasihmember #terusjumpamakbapak #pilihtarikhkahwin lulz
Rokiah Wandah berkata…
selama aku ingat aku sorang je dalam menikmati silent relationship. heh.
AsyieqiN Rkey berkata…
nicely written

enjoy the silent!
l a d y d i l a berkata…
seriously aku rase ini yg aku perlukan. nsib baik ade yg memahami..
AkuOsi berkata…
yeah, enjoy the silent.
leeyajay berkata…
not bad jugak la declare-II ni. senang nak kira usia perhubungan. amboi. hahahaaa. btw, thumbs up for this entry :D
Ein lollybiess berkata…
just so nice..keep it silent
laila latif berkata…
true! ramai kawan2 aku macam tu. aku pun sama jugak la. tak pernah declare,masing2 tau feeling masing2. declare ni mcm budak2 sekolah la. hahahaha.
Mohd Islam berkata…
Assalamualaikum,

Kenapa biarkan laman web dan blog anda yang baik dan berpotensi ini tidak diketahui orang?

Sebarkan dan tambah pengunjung dengan bertukar iklan laman web di

Produk Muslim Ads Network

Baru dilancarkan.. Daftar segera ia percuma!!.. kelulusan serta merta...

Terima kasih
Ais ketoi berkata…
betol..tak perlu kot dok pulun2 declare in relationship bagai ni...ikot flow ja..ada jodoh, ada lah...takdak jodoh, takdak la... buat rilex sudah
Ais ketoi berkata…
betol..tak perlu kot dok pulun2 declare in relationship bagai ni...ikot flow ja..ada jodoh, ada lah...takdak jodoh, takdak la... buat rilex sudah
NourrHanz Ismail berkata…
Two thumbs up...terbaik...tahap kematangan ditunjukkan dalam bab2 macam ni laa..
sheAYANG berkata…
Ini baru betul... Gentle beb!
AlexiaAqram berkata…
Yakinkan diri untuk berkahwin. Semua orang boleh kan?
na ni berkata…
Mcm ni bru dikatakan matang...loving statement
CikJa berkata…
yeah! itu yang paling sweet ko tahu.. aku tahu.. tapi kadang2 kalu tak tahu.. dia jadi syok sendri pun ya juga.. ermm
fatimazahara berkata…
yessss. sokong. declare? tak perlu kot. silent relationship is better rasanya. ada jodoh tak ke mana. tak lari gunung dkejar.
Deyla Adnan berkata…
aaaaa gua setuju! sejak masuk zaman 20an ni, memang otomatis minda dah set camtu. kakaka

Catatan popular daripada blog ini

Cara Hendak Contact Balik EX Lama.

Perempuan, Perhubungan dan Seksual.

Cara Memikat Amoi (Jika Kau Seorang Lelaki Melayu)