Rabu, Januari 30

An open letter to my future daughter.



If I ever get married one day *cough,cough*, and have a daughter, I will pick a night with her and talk about love and life.  On that night I shall buy her a scarf, sit by her bedside and tell her this.

“My dear daughter, here is a scarf; wear it.

Now I know you are going to cringe and sulk right now, and you are going to ask why. And you are going to expect me to lecture you about the justification from AnNur word by word, noun by noun. But no, I’m not going to do that. You can pick the Book later, anytime, and read it anywhere. But I will tell you this—wear it because you want to, not because you need to.  

My dear daughter,

At one point in your life, you will see your friends in latest trends and fashion. You will see the popular and the pretty, always in their full-faced makeup, tiniest dresses, and colorful tresses. How  they are admired and seemingly loved by many, and you are tempted to follow them.

Don’t.

Wear normal, simple clothes. Dress to cover, not to attract. Use minimal makeup, or none at all if you're still in school. Don’t buy a brand because of its popularity, or to make yourself proud, but buy it because you need to, because of its quality.

Now you may not get hoardes of admirers by being plain, and you may spend many years loveless and lonely. But don’t fret—those who come to you either bearing friendship or courtship—will be the more precious than diamonds and gold. These are the people who see through all the plain clothes, the long scarves, and the unpainted face—and they see you, the real you.

And one more reason to be plain and unpretty that i need to tell you—it is the secret of persona. If you spent your years breezing through the society--who worships your every word and fulfills your every whim—you will never learn how to build character. You will never learn how to be funny, or smart or talkative to impress people you don’t like, or how to be delegating to navigate difficult people, or how to keep strong when people turn you down; because everybody will always bow down to you.

My dear, remember,

Do not feel afraid to go against the flow. If others are promiscuous, let it pass. If others smoke, let it pass. If others drink, let it pass. Don’t go their way just to be accepted. For being a mindless human is worse than being a lemming following its leader jumping off a cliff. Be who you really are inside, let your personality show, be classy not sexy, be polite but firm. Be friends with everyone, no matter how different they might seem.

And while others couple or engaged or married along the way and you are still single—remember—that God save the best for the last. The truth is nobody is ever alone in this universe. Maybe he is a friend you know, maybe he is not ready because of certain circumstances, maybe his proposal is just around the corner and he’s waiting for the right moment! Sometimes it’s better to wait it out and let the relationship grow than just rush in greedily and regret it later. I do believe the easier they claim of love, the easier it goes away. The hardest one to say love, is the one whom love is the strongest.  It’s like a boulder on the side of the road—the bigger they are, the harder to push.

My dear,

Remember that in the end, it’s the journey that matters, not the finish line. I know things like money, popularity, and puppy love seem important now, but believe me, many years later you will see that it’s just an insignificant bump on the path of life. Money will diminish, clothes will go out of style, popularity will wane, friendships and love comes and goes. Don’t lose who you really are—because when all the existential is gone, only what’s inside that will keep you living.

Sincerely,
Your (future) mom

Pesta Buku 1Malaysia

Hai semua. Hanya mahu memaklumkan yang kami akan berada di Pesta Buku 1Malaysia mulai hari ini (30 Januari 2013) hingga Ahad ini (3 Februari 2013), bertempat di PWTC Kuala Lumpur, booth nombor A90.

Buat kalian yang hendak membeli buku terbaru kami iaitu;

Kitab Terfaktab #3 : Sarkastik Cinta
Makan Dalam
Diorama Eksisten

Silalah datang ke booth kami untuk mendapatkan buku-buku tersebut. Juga terdapat buku-buku lain keluaran Dubook Press dan Moque Press di booth tersebut.

Booth di buka pada jam 10pagi hingga 8malam selama 5 hari ini. Terdapat cenderamata iaitu green bag Terfaktab untuk pembeli yang membeli buku kami (selagi stok masih ada).

Kalian juga boleh mendapatkan buku pada harga istimewa kerana kami ada melakukan diskaun (potongan harga).

Terima kasih kerana membaca dan jumpa di sana!

p/s : Hari Sabtu, ramai writers akan datang. :-P

Khamis, Januari 17

Letters to the Editor: A Precious Loss.


How does it feel like to lose a friend? Does it hurt as much as losing a lover, or as much as losing a part of you? Friends are the people who shared a part of you, both good and bad and still accept you the way you are (until the friendship breaks, of course). That's why to some, the pain of losing a friend is indescribable. Here is one, written by @moimori from Rojakstory.


I have lost a wonderful friend.

She is someone whom I met few months ago through an online forum by random; and a blossoming friendship was created between us. It is amazing how we, two people who have never met in real life can talk like a real-life friend, over the Internet.

Both of us came from two different worlds. She is an amazing woman leading an awesome life meanwhile I am a student, still struggling with my studies throughout my Degree year. Nevertheless, I’m convinced that I found another soul mate of mine. Who said soul mates are always your opposite gender? 

I finally met someone that I can talk about everything to. She makes me accept the bitter-sweetness of life. She taught me a lot. She is someone that lends her hand to me and brought me to a new path of life and creating new memories together. We both support and encourage each other. We laughed, we cried—virtually—never actually touching, but our hearts feel the same feel.


But something made us really fall apart this time. And to make it even worse, I can’t even find the reason within myself for anything, anything that have made us falling apart so hard this time.

When it happened, I just don't want to believe that our friendship has gone to its final straw. When I read back those old messages of ours, I feel confused and abandoned. It feels like loneliness keep giving its massive blows to me and the emptiness is giving me a wave of nausea.  

It feels like one of the wings of my heart is damaged. There is so much history between us that dates back to you. The memories are like a record, playing perfectly in our mind. Sigh. Why are we suddenly off the radar this time, sweetie?

Losing a close friend is worst than losing a lover. We always believe that a lover can walk away when he cheated/insulted/played tricks on you. When it’s done, it’s done. You move on, and find another lover.

But we never really implemented the thought of losing friends in our mind. We always think that a true friendship isn’t supposed to fade away. They will stick with you forever. I never expect that she will really ask me to please walk away, this friendship is over. It’s like a huge stone just hit my head. I am spinning in pain, in a state of denial. I kept convincing myself that it’s never over. Get some sense into my head. Wake up! Over. Now. No. I don’t want to wake up.

Right now, I still can’t move on. I kept looking back, kept extending my hand, hoping to lead her to a new path; to a new memory. Keep giving myself a fake hope that one day this friendship will blossom again like it used to be, like a true friendship should. Will it work?

Friend, maybe we will talk some other time again. And no, I won’t say goodbye. 

Sigh...


“The hardest part of losing a friend is having them there with us through the storms of life, but they are not longer there when it is our turn to dance in the sun.” – Anonymous.


Jumaat, Januari 11

Umar (3)

Cuaca petang itu sungguh baik. Kanak-kanak berlari berkejar-kejaran, tupai-tupai melompat keriangan, burung-burung terbang di awanan, pemuda-pemudi duduk kegersangan. Suhu pada waktu itu sekitar 23 darjah celcius iaitu lebih kurang menyamai suhu bilik. Suhu badan normal pula sekitar 37 darjah celcius. Jika melebihi dari itu, bolehlah dianggap manusia itu sedang demam. Suhu badan Umar pula adalah lebih kurang 41 darjah celcius, ini bukan kerana dia sedang demam tapi ini kerana Umar sedang marah. Seperti biasa.

Ibunya sedang ralit mesin kelapa. Telatah anak bujangnya yang sedang menterbalikkan almari itu tidak diendahkan oleh wanita tua berumur awal 50an itu. Kerja mesin kelapa memerlukan fokus. Jika hilang fokus buruk padahnya pada jari-jemari. Apabila dia menjeling sekali lagi, kelibatnya anak bujangnya itu telah hilang. "Oh Tuhan, berikanlah hidayah pada anakku, Umar", katanya sambil memegang erat kelapa.

Umar menuju ke arah rumah Tok Ketua. Dia harus bertanya mengenai cinta dan marah. Betulkah kalau cinta jangan marah? Betulkah jangan marah kalau cinta? Soalan-soalan itu bermain di ruang minda Umar. Sekali sekala dia menjerit apabila sesuatu menaikkan amarahnya seperti daun yang jatuh ke atas kepalanya tanpa sebab yang kukuh.

Tok Ketua Deraman memang dikenali oleh penduduk kampung. Seorang pemimpin berjiwa rakyat, bijaksana serta tidak pernah meminta rasuah. Tok Ketua Deraman jugak sering kali memenangi pertandingan Ketua Kampung Kebangsaan iaitu satu pertandingan yang memerlukan fizikal yang cergas, minda yang cerdas dan fesyen yang menarik. Tahun lalu Tok Ketua Deraman hanya kalah tipis iaitu hanya sebanyak perbezaan 2.3 mata dengan Ketua Kampung Seri Gading. Ramai orang tahu Ketua Kampung Seri Gading telah memberikan rasuah pada barisan juri yang mengadili pertandingan itu tetapi Tok Ketua Deraman tetap tenang.

"Dia telah menang di hati juri tapi aku lebih rela menang di hati kalian". Ucapan Tok Ketua Deraman itu telah menyebabkan ramai orang kampung yang menjadi sebak dan mengalirkan air mata. Pemimpin unggul itu memang sukar dicari ganti. Satu dalam seribu, seribu dalam seribu ribu.

"Tok Ketua! Oi Tok Ketua!", Umar menjerit dari halaman rumah Tok Ketua Deraman. Nafasnya agak termengah mengah akibat berlari sebentar tadi. Tok Ketua Deraman keluar dari balik pintu sambil tersengih. Tidak berbaju dan hanya berkain pelikat. Kedua telapak tangannya kelihatan berminyak.

"Kacau ke Tok?", Umar melontarkan pertanyaan.

"Takdelah kacau mana, aku pun baru je lepas urut bini aku ni. Dah setel pun.", Tok Ketua Deraman menjawab sambil tersengih. Tangan kanannya melurut misainya yang tebal itu. Umar beristighfar panjang dalam hati.

Tok Ketua Deraman mengangguk-anggukkan kepalanya setelah mendengar cerita Umar. Mereka berdua duduk di atas pangkin yang diperbuat dari buluh. Pangkin itu terletak di sebelah rumah Tok Ketua Deraman. Tok Ketua membina pangkin di situ bukan saja-saja, jika diselidik dari segi geografi, topografi dan biografi, kedudukan pangkin itu cukup selidik kerana menerima angin yang datang dari Gunung Fuji.

"Aku taknak komenlah pasal kalau cinta jangan marah tu. Yang aku nak kasi nasihat pada engko cuma satu Umar. Sebelum mencari cinta, maka kita kena arif dulu dengan cinta.", jelas Tok Ketua Deraman pada Umar.

"Tapi saya tak pernah bercinta sepanjang hidup saya Tok. Boleh Tok ceritakan serba sedikit tentang cinta", pinta Umar dengan bersungguh-sungguh. Tok Ketua tersenyum.

"Baiklah, oleh kerana aku ingin menolong engko, hari ini aku akan ceritakan sesuatu yang mungkin dapat membantu.", Tok Ketua berkata sambil tangannya disilang ke belakang. Cukup berkaliber.

"Apa dia Tok?", tanya Umar tidak sabar.

"Kejuruteraan cinta", Tok Ketua tersenyum lagi.

Wajah Umar berseri-seri. Perkataan kejuruteraan cinta itu seperti telah memberikan harapan padanya.




Bersambung.

Umar (2)

Umar berlari ke pantai yang terletak tidak jauh dari rumahnya. Hanya berada dalam anggaran 5 batang pokok kayu jati yang tumbang. Pergi ke pantai pada waktu golongan hantu sedang tekun bekerja memang kerja gila tapi bagi seorang Umar, dia memang handal melakukan pelbagai kerja gila.

Sampainya di pantai, Umar menjerit. Untuk menghilangkan stress konon-kononnya. Perangai ini dicedok Umar dari filem-filem yang banyak menunjukkan scene kalau tengah stress, pergi mana-mana lepas tu jerit kuat-kuat sorang-sorang. Bangang. Dia masih memikirkan tentang suara yang menyuruhnya mencari cinta jika ingin megubah sikap pemarahnya. Sebenarnya takde sebab pun dia nak stress tapi anggap je la untuk menyedapkan cerita.

Umar melihat jam di tangannya. 4.32 pagi. Oleh kerana suara itulah, lenanya terganggu. Umar tiba-tiba jadi marah. "Kau menaikkan amarahku!", jerit Umar sambil berlari ke arah laut. Sampai di tengah laut, barulah Umar teringat yang dia tidak pandai berenang. Ombak besar tiba-tiba datang dan menariknya semakin dalam. "Makin saspens nampaknya cerita ni", bisik seorang pemancing dari atas sebuah bot berenjin 5 kuasa kuda. Pemancing itu hanya melihat Umar terkapai-kapai ditelan laut sambil tangannya memasang umpan pada mata kail.

Sinar matahari yang hangat memaksa Umar membuka matanya. Dia meraba-raba seluruh anggota badannya. Ternyata, umurnya masih panjang. Dia bangun dan melihat kawasan sekeliling. Ternyata dia masih berada di kawasan kampungnya. Umar marah. Sepatutnya ombak menghanyutkannya ke tempat yang lebih jauh. Dia memang sudah lama mengidam ingin pergi ke Korea dan menumbuk artis mereka.

Umar mencarut. Ingin berlari ke laut, dia sudah tidak berani. "Saudara Umar, saudara Umar!", satu suara menyebabkan Umar berpaling. Kelihatan Marzuki, salah seorang penduduk kampung sedang berlari ke arahnya. Marzuki seorang yang terkenal dengan sopan santunnya yang keterlaluan.

"Maafkan saya saudara Umar, tapi bolehkah saudara Umar memberitahu saya kenapa saudara Umar terbaring di sini? Maaf kalau pertanyaan saya ini membangkitkan kemarahan saudara Umar", Marzuki bertanya sambil memberikan senyuman manis. 

"Marzuki, betulkah cinta boleh menghilangkan amarah?", Umar menjawab pertanyaan Marzuki dengan pertanyaan. "Maafkan saya saudara Umar, saya kurang pasti jawapannya tapi jika diizinkan saudara Umar, saya ingin berkongsi sedikit pengalaman saya mengenai cinta", Marzuki menjawab sambil tangan kanannya digenggam secara senget, ibu jarinya dikeluarkan sedikit dan dituding ke arah Umar. Umar mengangguk.

"Saudara Umar, sebelum bercinta dahulu saya juga seorang yang pemarah. Pernah seorang lelaki membakar motosikal saya dan saya telah menumbuknya. Kelakuan saya itu amat saya kesali. Tetapi maafkan saya saudara Umar, setelah saya mempunyai seorang teman wanita, saya tidak marah lagi. Ini terbukti apabila saya masih mampu memberikan duit tambang pada seorang lelaki yang merompak rumah saya baru-baru ini, saudara Umar", Marzuki menceritakan sambil tersenyum bangga.

Umar beredar dari kawasan pantai dengan Marzuki sedang terbaring. Darah sedang mengalir dari hidung Marzuki. "Bangang", bisik hati Umar. "Maafkan saya saudara Umar, maafkan saya saudara Umar", terdengar suara Marzuki dari jauh.

Umar memanjat tingkap biliknya dan baring di atas katil. Dia memikirkan tentang apa yang dikatakan Marzuki. Mungkin Marzuki benar. Mungkin apa yang diperlukan olehnya hanyalah cinta dan seorang teman wanita. Umar termenung panjang. 




Bersambung


Khamis, Januari 10

Dari Pejabat Terfaktab : Car-Boot Underground dan Borang Penempahan



Tahun 2013 adalah tahun reformasi untuk kami di Terfaktab menggalas tanggungjawab lebih banyak selepas berakhirnya tahun 2012 yang cukup meriah dan mencabar. Permulaan tahun 2013 ini bakal menampilkan banyak pembaharuan dari segi jenama, produk dan aktiviti untuk semua peminat-peminat Terfaktab di seluruh Malaysia.

Maka, sebuah aktiviti dinamakan sebagai Car-Boot Underground Terfaktab telah diadakan dan telah bermula sejak 13 Disember 2012 lepas. Menampilkan destinasi UiTM Lendu sebagai jelajah pertama.

Apa itu Car-Boot Underground?

Merupakan satu jualan ringkas selama 2 jam dengan menggunakan kereta. Selama 2 jam itu, kereta akan membuka 'bonet belakang' dan menjual barangan kepada pembeli yang berminat.

Mengapa Underground?

Hanya 2 jam sahaja dan ia diadakan secara tersembunyi tanpa dihidu oleh pihak berkuasa seperti pihak majlis tempatan, pihak polis, polis bantuan, pak guard hatta pensyarah yang mungkin gila kuasa suka mengadu buat cerita bukan-bukan. Lebih underground kerana berita kedatangan car-boot hanya diketahui secara minimum dan tidak terlalu terbuka.

Apa yang dijual di Car-Boot Underground Terfaktab?

Kami menjual pelbagai buku alternatif dari pelbagai syarikat penerbitan yang berminat. Antara buku yang kami jual ialah buku dari Terfaktab Media sendiri, Lejen Press, FIXI, Moque Press dan terbaru, Dubook Press. Tidak ketinggalan cenderahati seperti baju dan cawan.

Car-Boot Undergorund Terfaktab sehingga kini telah menjelajah ke lima destinasi iaitu UiTM Lendu, UTHM Batu Pahat, UTEM Melaka, UiTM Segamat dan terbaru di UiTM Kuala Pilah. Sambutannya amat meriah dan menggalakkan. 

Berikut ialah antara gambar sempat ditangkap sewaktu car-boot diadakan;

Di UTHM Batu Pahat

Pembeli di UTEM Melaka

Serbuan di UiTM Segamat

Santai di UiTM Kuala Pilah

Bagaimanakah destinasi di pilih?

Ia dipilih melalui maklum balas peminat yang diadakan di Twitter. Pihak kami akan menilai tempat yang boleh diadakan car-boot haruslah menepati kriteria seperti mendapat permintaan ramai dan berada dalam lingkungan perjalanan 2-3 jam dari pusat kami di Muar dan Subang Jaya.

Ke manakah destinasi car-boot underground selepas ini? Ikuti kami di Twitter Terfaktab dan Facebook Terfaktab. Woha!

*****

Baiklah. Pre-Order dan Penempahan Kitab Terfaktab; Sarkastik Cinta, Makan Dalam dan Diorama Eksisten telah dibuka. Berikut ialah link untuk borang penempahan. Sila klik -> https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGpJU2JTNGdnZTU2SEcwTzU4STZtclE6MQ#gid=0

Untuk promosi ;


Makan Dalam adalah buku penulisan pendapat dari tujuh penulis iaitu ;

Hamka Kereta Mayat
Cik Srikandi Mistisfiles
The Other Khairul
Nizam Archibald
Karl Naim
Penulis. Sahaja
Alexia Aqram

Pastinya menarik dan meletops noks!

Rabu, Januari 9

Umar

"Kau menaikkan amarahku!", jerit Umar sambil menendang televisyen. Hanya kerana satu iklan bangang mengenai amalan sopan santun dalam masyarakat, Umar gagal menahan perasaan. Televisyennya berasap. Ibunya hanya menggelengkan kepala. Anak tunggalnya itu mempunyai sikap yang amat teruk, dia pemarah dan tidak sabar. Sudah berkali-kali ibunya menasihati, sudah berbotol-botol air yassin diminumnya, sudah dua tiga puluh orang pawang serta jurulatih motivasi dipanggil, sudah cukup sudah, Umar masih lekas marah.

Sambil melompat keluar dari tingkap yang terbuka, Umar menjerit, "Keluar kejap mak!". Ibunya terus berlari ke muka pintu. "Umar, apa gunanya rumah kita ada pintu kalau engko masih menggunakan tingkap?", ibunya bertanya lembut. "Pintu dicipta untuk membuang masa, mak!", Umar menjawab sambil membawak keluar basikalnya dari bawah rumah. Ibunya hanya mampu menggelengkan kepala.

Baru sahaja Umar hendak mengayuh, rantai basikalnya tercabut. Umar terjun dari basikal dan menghumban basikalnya ke batang pokok rambutan. Burung-burung yang baru hendak mengupas buah rambutan habis kucar-kacir terbang akibat terkejut. Umar melangkah meninggalkan perkarangan rumahnya.

Tidak sampai 3 batang rokok dari rumahnya, Umar sampai di satu simpang 3. Dia tidak tahu mahu ke kanan atau ke kiri, ini kerana dia masih tidak mempunyai halatuju ketika keluar dari rumah tadi. "Kuasa memilih ini menaikkan amarahku!", Umar menjerit lagi. Beberapa orang penduduk kampung menggelengkan kepala. Mereka juga sudah cukup masak dengan perangai Umar. Malah beberapa orang bijak pandai di kampung itu pernah mengeluarkan pepatah, "Ibarat Umar tidak marah" yang bermaksud satu perkara yang tidak logik. 

"Boleh tak perempuan bersalin dari pusat?", tanya seorang budak kecil berusia dalam lingkungan sekolah rendah kepada kawannya. "Mana boleh, bersalin melalui pusat itu kan ibarat Umar tidak marah", kawannya menjawab. Budak yang bertanya tadi automatik menganggukkan kepalanya laju-laju. "Diam-diam, abang Umar datang", kawannya memberikan amaran. Mereka berdua diam sambil melihat Umar melepasi mereka dengan muka yang bengis.

Umar duduk berehat di atas sebuah jambatan sambil merenung air sungai. Wajahnya sedikit muram, dia juga menyedari tentang sikap buruknya namun cukup sukar untuk dia mengubahnya. Beberapa ekor ikan kelihatan sedang mengambil nafas di permukaan sungai. Umar ralit melihatnya. Tiba-tiba satu pelepah kelapa yang kering jatuh ke dalam sungai dan membuatkan ikan-ikan itu lari. "Kau menaikkan amarahku!", jerit Umar sambil berlari laju membuat satu "jump kick" pada batang pokok kelapa itu.

Waktu bertukar. Siang menjadi malam. Umar sedang tidur lena di rumahnya. Itupun selepas beberapa kali dia melempiaskan kemarahannya akibat beberapa perkara yang tidak logik. Dia menendang kipas anginnya kerana terlalu sejuk walaupun pada speed nombor satu, dia menumbuk seekor cicak kerana berbunyi kuat dan mengoyakkan bantalnya kerana lari sedikit dari kepala, sesudah itu barulah dia mampu tidur.

"Umar, Umar, kalau kau tidak mahu marah, carilah cinta Umar. Cintaaaa. Ini kerana kalau cinta, jangan marah. Carilah Umar, carilah."

Umar terjaga. Mimpinya pelik. Dia masih mampu mengingati tentang nasihat dalam bentuk suara ghaib tanpa visual itu. Cinta? Umar berkata sendirian. Kalau cinta jangan marah? Umar bertanya seorang diri. Adakah itu yang diperlukan untuk mengubah sikap buruknya itu.


Bersambung...


Khamis, Januari 3

Jangan Hilang Harapan.


Aku percaya setiap orang akan sampai lowest point on their relationship in life. Been there, done that. Hati sakit macam kena pijak. Kehilangan separuh jiwa. Atau mungkin seluruh jiwa. Aku pun pernah lalui zaman itu. Hati sakit sampai tak terluah dek kata kata. Dan sedar atau tak, kebanyakan dari kita hanya sedar akan adanya Tuhan bila waktu susah begini. Dia lah menjadi tempat mengadu dan meminta bila mana sudah tiada telinga yang mampu lagi untuk mendengar kesedihan kita.

Sekadar nak berkongsi pengalaman lepas, masa zaman meroyan aku ni, memang setiap hari pun menangis, mengenang nasib dan sebagainya. Aku pun naik menyampah dengan diri sendiri. Tapi perasaan ni memang bukan saja saja buat. Memang tak dapat dibendung. Soalan yang kerap aku tanya kat diri sendiri “Kenapa? Kenapa jadi macam ni? Kenapa dia tak pernah nampak susah payah aku selama ni? Kenapa?”. Aku pun takde jawapan untuk itu. Aku anggap itu adalah karma. Mungkin dalam relationship sebelum ni aku kejam dengan orang lain. Dan itulah apa yang diorang rasa dulu. Padan dengan muka aku.

As the time goes by, aku cuba move on. Sampai satu tahap aku rasa dah immune dengan relationship and all this shits. Aku tak terfikir nak commit lagi dah. Tak kahwin pun tak kahwin lah. Anak buah aku pun dah bersepah. Kalau teringin sangat anak, ambiklah anak angkat seorang bila umur dah 35 tahun nanti. Aku malas. Aku malas dah nak sakit hati, aku malas nak melayan rajuk, aku malas nak berkenalan dengan orang yang bangang, aku malas nak sumpah seranah orang, aku malas asyik kena tipu dengan jantan tak guna, aku malas buang masa+duit+tenaga, aku dah malas!

Tapi tu semua cakap cakap yang keluar dari mulut aku je. Kuasa Tuhan tak sape boleh halang. There’s always a rainbow after the rain, orang kabor. Aku tak harap dapat pelangi. Dapat awan kumulus pun dah bersyukur. Tapi kali ni Tuhan bukan saja bagi aku awan kumulus, Dia bagi aku sekali pakej pelangi, bulan, bintang, beserta planet planet yang lain. Dan aku bersyukur dia datang pada masa yang betul. Macam jatuh dari langit. Dan aku takde masalah langsung nak settle down dengan kadar segera walau pun ada cakap cakap yang suruh aku kenal dia betul betul dulu.

Satu benda yang aku percaya dari dulu, jangka masa kita bercinta dengan seseorang tak menjamin langsung bahawa dia adalah jodoh kita. Bercinta lima, enam tahun pun sudahnya ke laut. So, jangan takut ambik risiko. Maybe this is your destiny. Aku bersyukur sebab aku dah move on sepenuhnya. Alhamdulilah. Dan aku pasti ramai yang masih belum move on. Jangan hilang harapan, jangan putus asa (walau pun aku pernah rasa camtu dulu), jangan berhenti berdoa. Tuhan sentiasa mendengar doa kita. Mungkin korang akan dapat hadiah tunang ikat reben (kinky-nya!) masa birthday korang. Who knows? Time will heals you. Cuma masanya kita tak tahu.


p/s : I love you to the moon and come back.