Rabu, November 28

Love.














Let us talk about love. 
Love is like a rose with thorns (whatever colour the rose is). 
It is beautiful yet it can hurt. 
Love hurts, love also heals. 
To love is to give commitment. 
To love is to build trust.
To love is to sacrifice.
To love is to be responsible.
To love is to be dependable.
To love is to be flexible.
To love is to be respectable.

Love means sharing, love means caring.
Love is accepting, love is understanding.
Love is when you pay attention to the smallest of things.
Love is when you care for everything.
Love is when you (force to) like what she/he likes.
Love is when you'll be there when she/he needs you.
Love is when you offer your shoulder to cry on to.
Love is when you lend you ears to listen to her/his issues.

Love is when you're my doctor when I'm sick.
Love is when you're my BFF whenever I need.

Love is when you're the one I'd hope to die with.
Love is when I'm the one you'd hope to die with.







Sabtu, November 24

Belon

Berikut ialah kiriman dari Khairul Ismat (Khairul.Ismat.Zakaria@akersolutions.com) yang menceritakan analogi yang menarik tentang kehidupan dan cinta. Deep orang cakap. Enjoy!


Life is not always be the same. It’s like a balloon that u blow.

There’s one competition. Where’s a person need to blow his balloon and release it. The first balloon that reach the end line. He’s the winner. A lot of man participate in that competition. When the game started. Everybody blow their balloon and release it.

Ada belon yang ditiup kemudian dilepaskan. Ada yang berpusing-pusing ke udara kemudian jatuh semula di hadapan tuan-nya. Ada yang terus terbang ke depan dan tuan belon itu juga ke depan untuk sampai ke garisan penamat, tetapi belon nye heading to left side of him. Ada yang pada awal nya using a Red ballon.

At the end the person who using the Red balloon ambil balloon Biru yang dah terjatuh berhampiran dengan garisan penamat. (main sebat je belon orang lain, nak menang punya pasal). Ada orang yang jujur gunakan belon nya sendiri hingga garisan penamat. Tapi lambat skit menang.

This is life. There’s a lot of things that u want it to be like what u want. But at the end. The things doesn’t goes like what u want..

Perca-Terabur

Berikut ialah kiriman dari Adi (bknmlkt@gmail.com). Sebuah artikel yang sangat 'kena' dengan konsep idealisma Terfaktab. Menarik menarik. 

Mohon bertenang dan senyum baca ini karangan, wahai zombi cinta sekalian.
Babi kan bercinta ni?
Dulu, kalau masa single mingle lagi, rilek je hati yang nak kena jaga cuma hati sendiri. Atau kalau kau ni manusia sosialit, beberapa hati yang lain. Itupun, kalau ikut satah pandangan aku, cuma beberapa kerat je yang layak dijaga. Yang jumlahnya boleh dibilang dengan jari sebelah tangan saja. Yang lain? Boleh cari leprechaun dan pergi meninggal.

Itupun, di dalam mod single mingle ni, banyak kali jugaklah hati koyak, rabak dan berdarah sebab kena rodok dengan manusia lain. Yang tahap celakanya memang sudah sampai neraka jahannam. Tapi yang bagusnya, sebab kena rodok tu adalah sebab eksternal, takde kaitan dengan hal-hal internal pun. Jadi, kesannya tak berapa nak deep, bak kata indie boys and girls.

Misalannya, Team Member tugasan yang kerjanya jadi parasit. Kita duk sibuk struggle nak kasi siap tugasan, time tu jugaklah dia dengan alasan sepanjang Tembok Besar China terbentang dengan tema : Aku tak dapat buat sebab.... Kang kena tarik nama dari muka depan laporan, ternganga kau. Lepas tu mengamuk, duk kabor kat orang lain, aku ni pulak yang parasit, lepas tu hijack dari belakang sampai nama kau kena buang.

Bodoh tak beralas, sial tak berlipat.

Nasib baiklah dia cuma satu lagi manusia dari sekalian 6 biliona manusia dalam dunia ni, yang tak ada signifikasi dalam hidup kita. Cuma habuk yang menempel pada pipi, tinggal kita jentik ke hembusan angin, supaya dia hilang jauh dari hidup kita.
Atau,
Kalau seorang kawan surface, buat taik dengan menghijack dari belakang, mengata mengumpat pumpangpumpang pasal diri kita yang tak betul pun faktanya. Dan dia lakukan semua itu, atas sebab yang kita tak pasti asal usulnya. Mungkin kita pernah terpakai spender dia di masa-masa genting alias semua spender dia dah mahshem dan cuma tinggal itu jelah spender dia dan KITA jugaklah yang terpakai – kamon bro, spender kita sama kaler kot, aku nak cepat masa tu! Maka atas sebab marah tak berpenghujung dia ceritalah semua pasal kita yang tak ada fakta itu. Atau mungkin ada sebab lain. Entah, karanglah sebab dia sendiri. Jadikan karangan ni milik semua. Cewah. Cumanya, slack dia, dia tak berani berdepan.

Kawan surface begini, memang konfem bikin rabak hati jugak. Sudahlah hubungan antara kita-kita cuma ditahap surface je. Yakni tidak rapat dan tidak juga renggang. Cuma bila bersua di tengah jalan, berhentilah kejap borak sikit-sikit lepas tu chalo buat hal masing-masing. Tapi sebab tak puas hati, atau sebab apa pun tak tau, dia canang hal kita yang tak berfakta ittew ( demmit, aku dah bosan ulang hal ni, dah tiga kali kot kena sebut)

Kawan macam ni pun, sebab sekadar di surface saja, boleh saja jadi habuk macam parasit tadi tu. Kita kasi rilek.

Tapi, kalau pasangan kasi hati rabak?
Peh peh peh.

Itu yang babinya bercinta tu.

Rabak tu boleh jadi perca-perca yang takde bekas lagi dah. Dah terabur atas lantai. Nak pungut satu-satu dan tampal balik supaya jadi seperti semula, akan jadi usaha yang memenatkan dan menjerihkan. Dan bila penat dan jerih kuasai jiwa, segala usaha akan jadi tidak relevan, segala fikiran jadi tidak rasional. Dan masa itulah, yang kita nampak cuma ratapan, dan putus asa.

Kita cuma mampu jadi robot. Yakni tetap jalani hidup seperti biasa – ketawa, gembira, senyum, marah, tak puas hati, join Bersih, tumbuk Adam Adli, kutuk bini Bik Mama, layan Ustaz Don dekat YouTube, atau stalk Facebook Ustaz Aj-har, tapi hakikatnya, dalam hati kita ada lohong hitam. Suram, kelam, dan menyedihkan. Kita nak jadi seperti semula, seperti masa kita bercinta sakan dulu, nak rasakan kembali perasaan semasa dia ambil berat pasal kita, bagi mesej yang jadikan kita rasa kitalah pemilik dunia, jadi pengharap masa tak akan berhenti dan segala yang cliche tapi hakikatnya kita suka. Kita nak yang itu. Atau setidaknya perasaan sebelum dia wujud dalam hidup kita sebagai pasangan. Kita nak sangat rasa balik perasaan tu semua, bak kata Bobby Singer, you want it so badly you will kill for it. Masalahnya, kita dah kena bunuh dulu.

Oleh perangai celaka pasangan kita.

Dia sudah tiup helium cinta baik punya dalam hati, tapi bila dah sampai Marikh, dia jugaklah jadi asteroid yang hentam hati tu, dan sekaligus bikin helium-helium cinta tu lari jauh dari kita. And god know how painful gravity is.

Kemudian, macam aku sebut tadi, kita jadi rabak. Hati jadi perca – terabur tak terpungutkan.
Lalu jadilah kita, manusia bertopeng yang hatinya sudah jadi lohong hitam. Yang orang lain nampak cumalah sesuatu (bukan seseorang) yang kita ingin mereka percaya adalah kita. Andai saja mereka tahu, kita sudah mati.

Second Choice

Berikut ialah kiriman dari Iffa Zalila (lady_effazalila@yahoo.com). Ni orang cakap menulis itu terapi. Kena dengan jiwa perempuan kan? Hayati.


Seriously aku tak pandai menulis sangat. Bolehlah kalau nak tulis suka-suka, fen-feeling sengsorang sebab aku jenis tak suka sangat cerita direct dengan orang apa yang aku tengah rasa. Aku lagi suka express kan feeling aku melalui tulisan. Bila aku menulis aku rasa macam aku tengah bercerita dengan orang secara ikhlas lagi telus. Puii. Ayat gebang. Serius aku cakap. Menulis bagi aku lagi baik dari cerita face to face. Kang kalau face to face aku tak sempat habis cakap orang dah potong line. Menyampah aku. Sebab itu orang sekeliling banyak tahu kisah aku pun dari blog aku. Almaklum, aku pernah jugaklah bercita-cita nak jadi penulis. Tapi haram tersasar entah ke mana. Mengutuk aku. Mengutuk. Mentang korang terror menulis nak kutuk aku lah tu. Kang kaki makan dia.

Merujuk kepada identiti Terfaktab, article mesti related dengan cinta. Ye, selaras dengan tagline Cinta Infiniti. Tagline kemain. Aku ni takdelah hebat sangat macam bak hang nak cakap pasal cinta yang sampai boleh buat movie 7 Petala Cinta. Tapi bolehlah. Article ni pun ditulis sekadar nak kongsi pendapat and kisah aku. Korang suka tak suka belakang cite.

Actually aku nak cakap pasal 'second choice'. Apa yang aku cuba nak maksudkan second choice kat sini adalah ada orang approached kau, tapi dia approached orang lain yang terdekat dengan kau dulu atau couple dengan kawan kau dulu atau flirt-flirt dengan kawan kau sebelum kau. Faham tak? Meh aku aku bagi contoh kisah aku.

Dulu, aku ada sorang abang angkat ni. Dulu lah time baru nak up. Biasalah, orang ada abang angkat aku pun nak jugak. Gatal. Entah macam mana aku dengan dia masing-masing macam ada satu feeling towards each other. Tapi kitorang tak pernah confess benda tu. Nak dijadikan cerita, bestfriend aku tetiba masuk line dia and diorang couple. WTH?! Tapi aku buat cool je. Jodoh diorang pun tak panjang, diorang clash (kalau aku cakap padan muka jahat sangat tak rasa?). Lepas diorang break up, si mamat yang bukan lagi abang angkat aku ni boleh pulak approached aku. Kau rasa aku nak terima dia?

Hatta, disinilah bermulanya kisah terfaktab aku. Celaka.

Sambung cerita balik. Bukan sekali dia try aku. Banyak kali tapi haram satu pun aku tak terima. Sebab aku rasa yang dia buat aku ni macam second choice. Kejadah hape dia setiap kali lepas break up nak cari aku. Agaklah kalau nak buat aku jadi crying shoulder pun. Aku pun ada perasaan apa. Aku cakap kau, 5 ex-girlfriend dia pernah ada, 5 kali jugaklah dia pernah approached aku. Kau rasa kalau dia couple 10 kali apa cerita? Stop jap. Aku dah start emo. Ini pun keyboard aku dah start bunyi kuat lain macam aku hentak.

Tinggalkan cerita pasal aku.

Serious aku tak faham dengan orang yang macam mamat tadi tu (tak nak mengaku abang angkat dah) dengan diri aku sendiri. Aku tak tahu orang lain macam mana, tapi bagi aku bila ada lelaki buat aku macam tu, aku rasa macam aku ni second choice eventhou lelaki tu cakap tak. Bro, lu tau wa suka lu dulu, lu pun suka wa. Tapi lu couple dengan kawan baik wa. Lu rasa wa nak terima lu ke bro. Otak letak mana? Alasan dia takut nak approached aku sebab aku nampak serius instead of kawan aku yang lagi senang nak tackle. Bila dia cakap macam tu aku rasa macam nak cakap balik;

"Kalau kau dah tahu aku susah nak di tackle, kau approached aku lagi kenapa?"


Tengok, aku dah marah lagi.

Aku percaya ada segelintir umat kat luar sana yang ada prinsip macam aku which is tak kan couple dengan ex kawan. Ah, tak kira ex kawan ke, bf/gf tak menjadi ke, scandal ke. Once kau pernah flirt-flirt dengan kawan aku, tetiba kau datang kat aku, aku kategorikan benda tu as second choice. Fyi, I've never dream to be the second choice. Get it? Tapi aku jugak percaya yang ada jugak orang yang takde masalah nak deal dengan second choice ini. Orang-orang macam tu bagi aku adalah sangat positive. Kalau kau boleh terima orang yang pernah duk flirt-flirt and berkasih sayang dengan orang terdekat dengan kau depan mata kau, aku sangat-sangat salute kat kau. Sumpah bukan senang.

Benda ni sama jugak macam bekas abang ipar kahwin dengan adik ipar. Jap berbelit. Contoh macam kau kahwin dengan bekas suami/isteri kepada abang/kakak kau. (jangan cakap tak faham lagi). Bagi aku benda tu macam second choice jugaklah. Again, bagi aku. Bagi korang aku tak tahu lah. Tapi kalau dah sampai kahwin tu orang kata jodoh. Betul. Tapi entah. Aku boleh terima kalau dia ex orang lain, tapi bukan dengan orang terdekat dengan aku.

Sakit sebenarnya kalau jadi second choice ni. Let me tell you, bila dia ada problem dengan pasangan dia dan hubungan dah retak menanti belah dia cari kau. Time tu dia layan kau baik punya sebab dia tengah tak baik dengan gf. Sampai masa dia dah okay dengan gf dia, dia blah gitu je. Dia tinggalkan kau terkontang-kanting gitu. Biadap tak biadap lah kan. Tapi aku tak lah kena sampai macam ni sekali. Haha.

Bagi aku, lelaki pun kena lah stay and keep try kalau kau betul sayang kat perempuan tu. Kalau setakat suka tu cukuplah sekali lepastu blah. Ni tak. Kena reject sekali, lari kat minah lain. Dah break up datang balik try. Reject lagi. Cari lagi perempuan lain. Try lagi. Eh, dah kenapa kau. Biasalah tu. Perempuan kekadang memang menggedik sikit reject lelaki. Nak tengok lelaki tu betul ke sayang kat dia. Kalau baru kena reject lepastu terus cari minah lain kau rasa macam mana? Aku tak nak jawab.

Pasal bekas abang angkat aku ni entahlah. Jauh mana pun aku lari, lama mana pun aku hilang, dia still akan cari aku jugak. Tau-tau kang muncul. Susah. Bukan aku tak nampak usaha dia tu cuma aku still tak dapat terima yang dia tu ex kawan baik aku. Bukan kawan biasa weyh. Tahap terfaktab aku dengan terms second choice ni kalau 10 tu aku level 9 lah. Haih.

Dalam cinta mungkin takde istilah second choice, tapi terpulang kepada diri masing-masing. Setiap individu ada pendirian dan prinsip hidup. Kalau rasa benda tu tak mengganggu and korang selesa just go on. Tapi kalau tak, better jangan. Nanti kalau terima cinta sebab terpaksa lain jadinya.

"Choose me or lose me. I'm no one's second choice."

Ganja Love

Berikut ialah kiriman entri dari Shahira Nabila (shutup_she@yahoo.com). Terdapat sesuatu yang menarik dalam entri ini hingga buat kami tersenyum. Layan!




Rindu terbang ke bulan setiap hari, setiap malam dengan awak. Rindu terbang ke bulan, kita fikir jauh, bawak balik idea, dapat markah tinggi untuk semua kerja kreatif. 

Rindu kita masak sama-sama, makan bertambah sebab lapar yang amat. Ingat dulu setiap hari makan sedap? Rindu kita duduk berdua, saya dengan ukulele, awak kadang-kadang main ukulele jugak, kadang-kadang main gitar. Pastu kita nyanyi sampai penat. Kita rasa kita macam cool gila bila dapat main lagu sampai habis, siap rap laju-laju. Rindu tak? Rindu bila kita dah terbang jauh, kita tengok cerita-cerita kelakar. Fail compilations dekat youtube tu kita dah khatam dah. Sambil tengok, sambil mengunyah.

Bila dah penat, saya tidur bau ketiak awak sampai esok pagi.

Bangun pagi, awak senyum. Saya buat kopi. Kita pergi kelas, dapat markah tinggi. Balik nanti ke bulan lagi.
Ada orang cakap, “A couple that smokes weed together, stays together.” Betul la jugak tu sebab awak la yang paling lama dengan saya.

Tapi tu semua dulu. Sekarang ni dah jarang awak bawak saya ke bulan macam dulu. Kesian saya. Markah pun menurun. Eii kedekut.

Selasa, November 6

Lagu Cinta Hari Ini



Cinta zaman sekolah jika difikir-fikir semula, sangat seronok dan ada warnanya. Walau sudah dewasa sekalipun, jadi terlalu seriuuuus pun tak boleh juga sebenarnya. Mahukan hubungan yang matang serius atau hubungan matang tapi ada warnanya?

I choose love with color. Not black and white like others.

"Yes no yes no, itu tak boleh, ini tak boleh. Jangan pergi sana, jangan pergi sini. Keluar dengan kawan ke tempat ini boleh pula, keluar dengan I tak boleh? Kalau nak keluar, kena ada I. U tak boleh keluar dengan kawan kalau takde I."

Seriously, kejadah apa seyhh? Hitam putih gila hubungan macam tu. (weh, dah nak 2013 wey)

Inb4, "Hidup ini tak bererti, jika tiada cinta dihati"

Kau single? HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHHAHAHHAHAHHAHA!








p/s : Cakap ke diri sendiri nampak yang part single tu?

Khamis, November 1

Permasalah Cinta?


Permasalahan Cinta.

Kadang-kadang aku tertanya. Itu babi apa? Termenung tepi tangga, bucu katil, luar jendela. Makan tak lalu, mandi tak basah. Rabak tak sudah. Ditinggalkan, meninggalkan itu perkara lumrah. Sama ada kau yang akan blah, ataupun dia yang akan pergi. Tak kesah lah kalau kau dah berkahwin, untung sangat lah kau mati sekali dengan pasangan. Tapi sebenarnya, salah satu akan pergi dulu.

Tapi aku meninjau sekeliling, pandang kiri kanan. Orang putus cinta pun boleh terjun bangunan. Aku tak tau nak kata bangang ke meroyan. Bila tanya balik baru 3 bulan berkenalan. Kau nak aku terajang kau dari belakang? Kena tinggal macam kau dah mengandung 5 bulan, macam kau ada kongsi anak sampai 8. Orang lain masalah cinta dan perhubungan lagi besar beban. Tak ada pun nak pisang 24 jam.

Bila kau rasa kau patut sedih selama 5, 6 bulan, aku rasa akau kena pikir balik tentang diri kau. Adil atau tidak kau biar benda tu pengaruhi diri kau, emosi kau, mak cakap pun kau nak melawan, dengan kawan-kawan pun kau nak pinggirkan. Setakat bercinta setahun jagung tu tak payah la nak melarat sangat. Masalah orang lain lagi complicated pun takde sampai nak tulis buku 600 halaman.

Kadang-kadang aku tengok budak sekolah pun kemain lagi perangai. Putus cinta sikit dok kelar-kelar tangan. Aku kalau dapat jumpa depan depan memang aku buat senyum setan. Apa benda la masa kecik-kecik kau makan? Dunia ni bukan end sebab masalah cinta kau tu je kan? Jadi cuba buat perangai elok sikit. Orang bercerai berai pun tahu erti kehidupan.

Aku cuba nak nasihatkan, tak salah nak rabak bagai tapi biarlah berpada, biarlah bersesuaian. And jangan biar kisah lama kau drag kepada hubungan baru. Tak salah kalau kau buat fresh start macam kau tak pernah bercinta sebelum ni. Jangan bawak hukuman dulu ke perhubungan yang akan datng. Jangan jadikan cinta tu complicated sangat. Tak kesah lah kau dah umur 35 tahun seklai pun, if jodoh tu bukan untuk kau, jadi maknanya memang tak ada harapan.

Biarlah sampai 5000 news feed Facebook pasal gambar kahwin kawan-kawan pun, enjoy la sementara hidup single ni. Kau boleh buat apa yang kau nak, masa untuk diri kau sendiri, semua duit pun hak kau seorang. Ada je orang yang dah kahwin beranak pinak merungut tak ada masa untuk diri sendiri. Jadi persiapkan lah diri sepenuhnya.

Tak kahwin awal bukannya mati pun. Bela lah kucing.



p/s:  Buku gua nak keluar awal tahun depan. Gua saja je nak promote.