Selasa, Julai 31

Artikel Pagi

"Nak bercinta, tak perlu rujuk Terfaktab. Waste of time. Just go with the flow. Ada jodoh, ada lah. Takda jodoh, jangan jadi bodoh."

Aku sering nampak quote ini di retweet ramai orang kat Twitter. Ia hanya mampu buat aku tersenyum. Tapi bukan semudah senyuman setuju atau senyuman tak setuju. Senyuman yang ada ialah; 'Yarabbi ada jugak orang macam ni?'

 Ok. Itu senyuman kurang setuju. Mengaku sajalah Aqram.

Sebenarnya aku tak nak bercakap pasal 'bercinta tak perlu rujuk terfaktab'. Ya, dalam mempelajari kehidupan terutamanya hal cinta, tak semestinya kamu semua kena rujuk Terfaktab sahaja. Tapi tidaklah sampai tak perlu rujuk langsung. Setiap orang ada idea dan pandangan tersendiri. Seperti aku, kadangkala aku rujuk pandangan dan nasihat skuad Terfaktab. Kadangkala, rujuk novel dan lirik cinta. Kadangkala rujuk Utusan Malaysia (eh, serius tahu?). Mungkin juga tak salah aku rujuk blog-blog lain sebagai jalan menerima pandangan orang lain. Aku cuma tak rujuk blog Pipiyapong sahaja, sebab aku rasa dia player. Aku tak nak jadi player. Hehehe. Eh?

Berkenaan pula 'just go with the flow' pula. Dulu aku setuju dengan ayat itu. Namun, sebenarnya ia valid untuk sesetengah orang yang ada kehidupan baik. Yang mempunyai kehidupan kurang baik seperti kena buang universiti atau bercinta dengan perompak pam minyak misalnya, takkanlah nak terus ikut flow? Mestilah kena berubah. Kena keluar dari flow dan usaha yang terbaik untuk mendapatkan sesuatu yang lebih baik.

Dan akhir sekali berkenaan 'Ada jodoh, ada lah. Takda jodoh, jangan jadi bodoh' pula, aku setuju untuk katakan ia selaras dengan konsep kun fa ya kun. Kalau Tuhan kata jadi, maka jadilah. Cuma, bercinta bukan sekadar kun fa ya kun, bercinta perlu mengejar sesuatu yang lebih baik dari kun fa ya kun..





I will love you till Jannah misalnya..




K.

Jumaat, Julai 27

Moving-on.

  This is a motivational entry. Not an angel or a perfect man tryna give sweet things for you to be floating on air. In order to motivate, we had to be in it, to have faced it. It's like been there, done that.

  Moving-on phase comes after fucked up phase. You have to be fucked up to be ready to move on. We all agree, moving-on isn't easy. Hey, you don't deserve the one life Allah has granted just to weep forever. Get up and seek happiness. Life is worth more than weeping all your sadness. Yes, it's easier said than done. Well, being negative will just give you none.

  Moving-on doesn't really mean you're getting a new one. Yes, it might work or it might just worsen. You might just fail again. Three easier-said-than-done steps of moving-on are, forget, walk on and open a new path of life. You have to remember, people can always support and teach you how to move on, but you have to help yourself first. Trust yourself that you can do it. Redha, other than staying calm and positive is one hard thing to do while in moving-on phase. However, that's the key. Accepting Allah's fate, is the key to move on.

  The cold truth is, nothing beats the feeling of successfully moving-on, either with or without a new partner. What makes it even sweeter is the existence of a new partner (could be friends or family) helps you to be a much better and stronger person. That's what we call, you have got to lose badly to be paid handsomely. When you finally manage to move on, that's when you realize you can actually love someone else and commit too.

  The art of moving on is don't try too hard to erase. Instead, write new story.

Khamis, Julai 26

Iman dan Ikhlas.

Nah, topik hari ini adalah tentang paksa. Rasa yang dipaksa. Force and feelings. Ini biasanya datang setelah putus. Yang lagi iman (baca: ingat mantan), dan akan berusaha dengan cara apapun untuk memaksakan diri melupakan sang mantan. Banyak yang mikir kalau dengan cara memaksa hati untuk melupakan masa lalu itu adalah pembuka hati untuk bisa move on, dan berapa orang yang sukses lewat cara seperti ini ? Mungkin ada, tapi ga banyak.

Kalau buat saya, tips untuk bisa move on itu adalah ikhlas. 



Maaf - untuk segala salah yang pernah datang dari diri dia dan maaf untuk diri sendiri, jika anda ngerasa yang salah itu adalah dari diri anda. This is the simple part.

Lupa – kalau ga bisa lupain dia, setidaknya melupakan memori yang pernah ada di antara kalian. Yang ini perlu waktu dan perlu kekuatan luar biasa. Tenang saja, saya tau this is the tough one.

Saya tau akan ada banyak yang akan bilang:

“Huh. Yaa sok tau lo, ngomong doang emang gampang!”
(arti: Huh, kau cakap memang la senang. Kalau dah kena dekat diri sendiri baru kau tau.)

Mulut boleh bertutur, mengungkap bicara. Hati boleh merasa, mengatur pergolakan jiwa. Kalau pesan dari mulut boleh didengar, kenapa tidak pesan dari hati? Lagian, hati itu milik sendiri, bukan?

Rumus hari ini:

Memaafkan + Melupakan = Hati Ikhlas
Memaafkan – Melupakan = Hati Rapuh
Melupakan – Memaafkan = Hati Batu

Pilih sendiri aja mau jadi yang mana.


Rabu, Julai 25

Kalau Sudah Suka.


Kalau sudah suka.
Apa lagi mahu tunggu lama?

Kalau sudah suka.
Kenapa mahu tunggu sampai hilang haba?

Kalau sudah suka.
Kenapa mahu tunggu hingga hilang rasa?

Kalau sudah suka.
Kenapa tidak diluahkan rasa cinta?

Kalau sudah suka.
Kenapa mahu disembunyikan jiwa?

Luahkan sahaja.
Mana tahu ia adalah titian bahagia.

http://farm7.staticflickr.com/6207/6139122922_9f74ecd183.jpg
[Sumber gambar]

When someone rejects you, don't be sad. Because now they can keep their bag of rocks, while someone else has a beautiful diamond.

Selamat tinggal sumpahan.
Itu hanya mitos kumpulan.

Selasa, Julai 24

Crush.

  Crush. Everyone has one (or many). It is normal between you and me. Mainstream crush is having crush on celebrities. While exclusive crush is liking someone whom you place a (slight) hope of getting her/him.

  Well, how do you know you're having a crush ? It comes unnoticed, at the beginning. You simply like the person, either in real or virtual world. You could like him/her for the good look he/she has or you could crush on that person's writing, the way he/she talks, his/her wealth, or the way he/she laughs. Yes, sometimes, people crush on people for weird or absurd reasons like his/her signature, or his/her 'hot' body etcetera-etcetera.

  However, the expression of excitement is different between men and women. Usually, men do not (really) show or make it evident when they have a crush on any woman. They probably just share with some close male friends. For some, they just have the balls to approach their crush. That's what men (usually) do. Women treat their crush feeling differently. Generally, they don't (simply) approach. Most women reserve that feeling to themselves, or tell to some close female friends. Probably, they like it better as nice little secret for having a crush on any man. However, for whatever reasons you crush on someone, remember, crush is feeling and feeling is fragile. Handle it with care.

  We are not talking about falling in love here first. Having a crush is the first step to seriously fall in love. To crush is to gamble with your feelings. If you're seriously crushing on someone, the failure will bring serious hurt, too. (Only if you place hope). Some of us, they just have that feeling to almost anyone. Well, that maybe is just liking somebody. There's a fine line between simply liking somebody and crushing on someone.

  All in all, you just know when you crush on somebody.




[ My point of view is not 100% for you to agree. There is a quarter for disagree. There's always your point of view.]

Isnin, Julai 23

Perihal Kahwin Muda dan Sirkulasi Pergaulan.





Tahukah anda akan kewujudan video ini? Video montaj majlis perkahwinan seorang Teruna dan Dara dari Rompin, Pahang. Makanan yang disediakan katering yang sungguh menggiurkan, penuh dengan hiasan. Bentara-bentara juga semuanya punya t-shirt hitam yang serupa, bercorak bunga-bungaan ditatahkan nama kedua mempelai. DJ yang menghiburkan tetamu juga tidak terkecuali dari mengisi majlis kenduri yang diadakan. Berapa agak-agak bajet yang perlu dikeluarkan? Adakah ia dijalankan dengan kutipan dana qariah ataupun hasil kumpulan duit keluarga masing-masing? Ataupun ia direalisasikan dengan hasil durian runtuh diberi Perdana Menteri Malaysia? Namun, isu yang aku hendak sampaikan di sini bukanlah isu wang atau politik atau kemampuan mereka dan kita.

Isu yang aku hendak sampaikan di sini adalah isu Kahwin Muda dan Sirkulasi Pergaulan.

Kahwin muda, atau nikah muda seperti disebut #hijabster, adalah satu perkara yang dibincangkan ketika ini. Termasuk aku. Termasuk kau, mungkin.(?) Ada perkahwinan muda yang aku lihat pengantin lelakinya berumur 20-an dan pengantin perempuan bawah umur, yakni berumur 16 tahun. Ada perkahwinan muda yang aku lihat kedua pengantinnya bawah umur, seperti pasangan Syafiq (16 tahun) dan Yana (14 tahun) ini. Aku langsung tidak kisah kau atau dia atau mereka mahu kahwin muda, kerana perihal kahwin ini selalunya dipersetujui oleh kedua ibu bapa selepas diperhatikan pasangan lelaki itu matang dalam menjaga hubungan yang bakal dibina melainkan perkahwinan muda ini dilakukan di sempadan Utara Malaysia.

Kau matang, kau rasa kau boleh jaga pasangan kau, kau rasa kau mampu untuk tidak sentiasa membuat isteri kau kelaparan di malam dan siang, apa lagi yang kau tunggu? Jika kau rasa kau mampu untuk sentiasa memberikan nafkah batin dan zahir di samping mampu mengawal emosi ketika amarah, tidak menjadikan isteri dan anak-anak sebuah beg pasir, apa lagi yang kau tunggu? Jika kau rasa kau mampu untuk memberi segala jenis bantuan dan kasih sayang yang diperlukan isteri dan anak-anak, apa lagi yang kau tunggu? Semuanya berdasarkan kematangan yang kau miliki. Lagipula, perkahwinan muda ini bagus untuk mengelak dari terus pasangan muda pengejar nafsu menghias akhbar tabloid yang berunsur lucah dalam membuka lagi pekung di dada bangsa kita, bukan? Setakat mulut orang mengutuk pasangan muda, apadahal. Mulut tempayan memang begitu. Alamiah seorang manusia yang tidak mampu menutup mulutnya sendiri.

Namun, sejauh mana pemikiran kau akan pergi selepas kau berjaya mengikat hubungan kau sebagai suami isteri? Adakah kau masih lagi berada di tahap ‘berfikir gaya bawah umur’ ataupun ‘berfikir gaya bapa-bapa’ ataupun ‘berfikir melebihi usia’?

Pemikiran adalah sesuatu yang kita peroleh hasil dari sirkulasi pergaulan kita. Samada kita duduk di takuk sebuah pemikiran bangsa Melayu yang sentiasa memikirkan cara menjatuhkan bangsa sendiri dalam iri hati dan hasad dengki, atau kita berhijrah dan berevolusi kepada sebuah pemikiran bangsa Melayu yang sentiasa memikirkan cara bagaimana menaikkan lagi bangsa dan negara untuk lebih bangun dari modenisasi negara sebelah (*baca: Singapura). Kau perlu ingat apabila kita kahwin, komitmen terhadap keluarga sudah merubah sirkulasi pergaulan kita dari sirkulasi besar kepada sirkulasi kecil, yakni dari ramai kawan-kawan kepada ramai adik-beradik.

Mengapa aku katakan sirkulasi besar dalam kalangan kawan-kawan mampu membuka minda kita dari sebuah pemikiran takuk lama kepada sebuah pemikiran yang membuka mata? Hal ini kerana dengan pergaulan minda bebas (*atau tidak, terpulang kepada dengan siapa kau bergaul), ramai kawan-kawan dari pelbagai jurusan dan pengalaman hidup, mampu memberikan hasil perbincangan yang kadangkala mengetuk pintu hati, membasuh otak, menusuk jantung, dan mensodom dubur. Iya, mereka adalah dalam sirkulasi besar yang kita sendiri tidak perasan akan kewujudan mereka.

Manakala dalam sirkulasi kecil yakni dalam sirkulasi adik-beradik, kematangan dan pengalaman pemikiran masing-masing termaktub dalam kotak kecil dipanggil minda cetek yang tidak mampu lagi dibuka untuk pandang dunia. Jika katak itu katanya tidak ketahui akan perihal dunia luar dipanggil katak di bawah tempurung, yang ini aku katakan mereka jenis manusia sombong. Sombong dalam membuka minda, sombong dalam memerhati dunia. Segala jenis kata orang tua-tua dimakan buta-buta, segala jenis kata kawan yang disanjung ditelan semua.

Komited akan keluarga, maka sang suami hanya mampu bergaul dalam sirkulasi keluarga, dan paling besar pun hanyalah sirkulasi masjid dalam qariah rukun tetangga. Tidak lebih dari itu. Itu belum masukkan lagi sang isteri yang cemburu akan perhatian sang suami terhadap sirkulasi pergaulan rakan-rakan berbanding sirkulasi pergaulan terhadap keluarga. Kebanyakan sang isteri tidak mahu sang suami lebih bergaul dengan rakan-rakan kerana mahukan lebih perhatian, sedangkan sang isteri tidak sedar pergaulan suami dengan rakan-rakan itu kadangkala memberikan sang suami beberapa tips untuk lebih mengisi tangki keperluan emosi sang isteri. Jadi, sirkulasi pergaulan yang kecil tidak lagi mampu membuka minda sebuah pasangan suami isteri. Lebih-lebih lagi dalam perkahwinan muda yang begini.

Siapa lagi yang mahu kahwin muda selepas ini? Aku tak menghalang perkahwinan muda, akan tetapi perkahwinan muda itu haruslah bukan sekadar mahu halalkan hubungan seksual semata-mata. Lepas puas, lepas habis madu, sepah ditinggal-tinggalkan. Yang merana, kaum wanita dan anak-anak. Ingatlah, sekuat mana pun mereka, setinggi mana pun karier mereka, mereka tetap insan yang lemah. Sentiasa perlukan kehadiran seorang lelaki yang mampu memberi kasih sayang hakiki. Wehu!

Nak jumpa mak saya?

Sepanjang gua berkasih sayang atau melalui sesi percintaan, gua tidak begitu cepat memperkenalkan makwe gua pada keluarga. Motifnya, tidak mahu memberikan harapan dan tidak mahu juga menyimpan harapan. Dalam hati gua tanamkan, andai kata hubungan itu benar benar serius seperti lagi dua tiga minggu nak pergi beli cincin tunang barulah gua kenalkan makwe gua pada mak.

Gua risau kalau hari ini gua kenalkan pada keluarga tetiba esok putus cinta apa gua nak jawab pada mak. Nak jawab "takde jodoh" mungkin logik kalau sekali dua tapi kalau berulang kali gua kasi alasan yang sama dah tentu mak akan ingat gua mempermainkan jodoh.

Raya tahun lepas gua bawak seorang kenalan berjumpa dengan mak. Tujuannya ialah kerana makwe itu ingin datang beraya. Makwe yang juga seorang doktor ini telah lama gua berkawan dengannya. Namun orang tua kadang kadang mudah menyimpan harapan, gua tak salahkan sesiapa. Hati mak manalah yang tak teringin bermenantukan seorang doktor berwajah manis, bertudung rapi dan bersopan santun ye dak? Namun kadang-kadang, kita mesti tahu siapa diri kita. Bulan takkan mampu berkawan dengan rumput di bumi..Ceeewaahhh..

Pada pendapat gua, apabila melibatkan keluarga ia adalah suatu perkara yang serius. Maka atas sebab itu, selagi tidak menemui makwe yang serius dan hubungan yang serius lebih baiklah ia tidak melibatkan keluarga. Berkeliaranlah di luar dan andai kata menjumpai seorang berlandaskan perasaan yang serius barulah bawa dia pulang ke rumah untuk berjumpa keluarga. Jika tidak, bawa sahajalah dia berjumpa dengan kawan kawan dulu untuk test market orang kabor. 

Apapun, ini adalah pendapat peribadi gua. Lu orang nak bawak makwe jumpa family pun gua peduli apa ye dak? Bawak je lah tapi jangan sampai jiran sebelah kabor "anak bujang jiran sebelah ni dah 23 kali bawak calon menantu lain lain tapi tak kahwin kahwin jugak" cukuplah..

Oh ye, selamat berpuasa semua. Semoga ramadhan kali ni kita dapat menjumpa seorang yang serius untuk dibawa berkenalan dengan keluarga bila syawal menjelang nanti. 



Tapi jumpa makwe yang serius tapi puasa tak serius gua boleh geleng kepala je la.

Sabtu, Julai 21

Perutusan Ramadhan Tahun Ini

Asalamualaikum w.b.t

Ramadhan yang dinanti-nantikan telah sampai dengan berkoyan-koyan makwe menukar profile picture ke gambar bertudung mahupun berbaju kurung. Mungkin juga baju raya tahun lepas. Juga tak dilupakan ramai pakwe menukar gambar profile picture ke gambar tahiyat akhir, takbiratul ihram, gambar berdoa lepas solat juga tak lupa gambar pakai songkok dan kopiah.

Alhamdulillah. Perkembangan yang serba Islamik dalam bulan mulia ini amat dialu-alukan agar kita semua sentiasa beringat untuk berbuat baik pada Ramadhan kali ini.

Kami di kumpulan Terfaktab Holdings dan anak-anak syarikat ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua yang boleh berpuasa dan ingin berpuasa (mana tahu ada orang bukan Islam yang nak try belajar berpuasa). Semoga dengan puasa ini boleh mencegah dari kita melakukan perkara-perkara tidak baik. Baik dari segi realiti mahupun maya.

Syukur ke hadrat ilahi kerana kita diberi peluang sekali lagi untuk berpuasa. Buat mereka yang berpasangan sama ada berkahwin atau belum berkahwin. Jadikan Ramadhan ini sebagai landskap untuk belajar mengawal nafsu. Berzina di bulan puasa, gantinya amat berat tahu? Kena kaffarah. Sama ada kena bebaskan seorang hamba (ada lagi ke hamba zaman ni?), atau berpuasa 2 bulan tanpa selang, atau beri makan 60 orang miskin setiap sorang dengan secupak beras.

Maka dengan itu. Janganlah berzina atau jangan bersetubuh di siang hari. Aku hentak kepala kau dengan kerusi ni karang kalau aku jumpa korang buat benda bukan-bukan macam ni.

Sekian, selamat berpuasa dan wassalam.

Jumaat, Julai 20

Lelaki Exsistensial, #2


Hai, selamat pagi. 
Ya, entri ni bukan dibuat oleh Nami, dia baru sahaja meninggalkan skuad Terfaktab minggu lepas. Tapi sengaja nak ambil istilah tersebut, atas sebab isu yang sama akan diutarakan pada pagi ini.

Kita mulakan cerita, dengan kawan bernama Wawa, rakan sekolej dulu. Wawa ni cukup lawa dan peramah. Mata sepet-sepet ala Elena Reeney tapi tak garang, tough chick ala-ala Maria Natasha, sporty girl dan aktif ala-ala Lord Zara juga cuma sayangnya dia katik macam The Bent Pencil. Kehkehkeh.

Maka adalah seorang lelaki bernama Farid minat ke dia. Farid ni rakan sekolej jugak la dulu. Hensem bolehlah hensem; mata bundar macam Disney, tinggi-tinggi macam Brader Leplep, putih-putih  macam The Other Khairul gitu. Dan orangnya memang peramah dan cepat mesra lah.
bukan Farid presiden blogger ni. Beliau tak jual serunding. 
Kali pertama jumpa Wawa terus terpikat, apatah lagi selalu pula jumpa dalam group latihan yang sama. Berusaha benar dia takel-mentakel degan semua skill dalam buku—call, mesej, belanja makan, kasi ayat jiwang, semualah. Namun Farid ni silap sikit je—pada hari dia confess ke Wawa, dia lambat beberapa jam sebab kawan dia Syazrul dah confess dulu. Syazrul ni pulak satu hal, dia jenis crush dalam diam, dia pakai skill stalk-and-attack. Mula-mula kawan dengan Wawa macam biasa, pastu tunggu masa yang sesuai terus sergah dengan confession. Nasib baik Farid lambat beberapa jam, kalau tak kesian si Syazrul ni masuk dalam foreverfriendzone. Untung Syazrul, dia kapel dengan Wawa lebih enam tahun. Wah!

Oh ya, Syazrul dalam cerita ni bukan Syazrul dalam gambar ni, harap maklum.
Ah, apa pula jadi pada Farid? Hari tu rakan-rakan sekolej reunion semula dan adalah kami borak fasal Farid. Rupa-rupanya dalam masa enam tahun Syazrul steady, enam tahun Farid bertukar-tukar girlfriend tanpa henti.

“Awak tahu tak sekarang Farid dengan siapa?”

“Anak Pengarah Urusan syarikat tempat dia kerja ke?”

“Eh, ingatnya nurse tu.”

“Yang nurse tu sebelum yang cikgu tu lah...”

“Eh ada cikgu pulak? Yang dengan Maria tu bila? Aduuuuh banyak betul aku pun dah lost count!” kata kawan kami keliru sebelum kami ketawa ramai-ramai.

“Apalah Farid ni. Kapel break kapel break. Apa yang dia nak sebenarnya? Umur pun dah tua,”  Azman menggeleng, dia walaupun sebaya Farid, sudah pun melamar aweknya dan akan kahwin akhir tahun ini.

Mick Jagger-Lelaki Extensial yang lejen. Dikatakan meniduri lebih 4,000 gadis (dan pemuda)

Bila keluar novel Lelaki Exsistensial –fasal “pengembaraan” Wan dalam mencari cinta—baru saya teringat tentang kisah si Farid dan Syazrul ni. Back then I can’t put a finger to it. Tapi sekarang baru saya faham, Farid adalah Lelaki Extensial.

I mean, bukan Farid saja, ada lagi beberapa orang kawan sekolah berperangai serupa. Skill mengorat memang tiptop—daripada mengorat awek high-class rambut auburn berkasut Loubutin sampailah ke awek alim-alim yang berbaju kurung yang rajin quote Hadis—kalau korang nampak diorang mengorat awek korang, korang berhenti berharap dan cari awek lain je lah. Hitung hari je awek tu nak sujud ke beliau. Semua proses pentakelan awek macam satu game arked yang dia boleh menang; awal main terus dah tahu combo secret moves, menang siap dapat high score lagi tu.

Cuma satu je lah, lepas dapat high score hilang macam tu saja. Sekejap—tak lama—dia akan dump perempuan tu dengan seribu macam alasan. Jauh dalam hati, alasan utama ialah kerana dia rasa leceh untuk komited dengan awek lama-lama. Kadangkala, perempuan tu pulak akan dump dia dengan seribu macam alasan. Tapi dua-dua pun sama sebenarnya—walaupun anda kata anda malang di’dump’ awek, sebenarnya awek tu takkan dump kalau dia nampak effort anda untuk menyemai komitmen secara jangka panjang.

Gene Simmons. Also #LelakiEksistensial yang lejen sebab meniduri 4800 gadis. Tahun lepas barulah dia kawen, pada usia 63.
Tak lama dulu Nami pernah mengeluh “kenapalah cinta agung saya selalu gagal?” jawapannya, bukan anda sorang saja Nami, tapi semua lelaki Exsistensial pun endingnya macam tu, Skizo tak skizo. Farid’s a normal guy, and so does the other two or three that I know since school. Dalam forum-forum relationship pun ada cerita tentang lelaki macam ni (although dia tak panggil “extensial”, dia panggil “bad boys”). Kemahiran mengejar awek yang diperfectkan selama bertahun-tahun gagal membayangi skill mengekalkan awek yang tidak pernah dipelajari sampai khatam--kerana selama ini kemahiran dan skill hanya ditumpukan pada proses pencarian awek saja. Sucess hanya diletakkan pada titik pengofficialan couple, dan lepas tu dia expect awek dah “fully bonded” dengan dia dan akan provide semua keperluan emosi yang dia nak tanpa perlu dia buat apa-apa.

Hakikatnya (menurut buku John Gray, Dr), wanita itu, walaupun dia naturally akan provide semua keperluan emosi secara rela hati, tapi kalau everytime cuma dia seorang saja yang memberi, lama-kelamaan “tangki” dia pun kosong juga. Nak kekalkan relationship tu untuk jangka panjang, si lelaki sepatutnya pun kena beri sedikit keperluan emosi juga. Walaupun sedikit (ye lah lelaki kalau part emosi memang tak banyak pun), tapi bila bagi, tangki keperluan emosi tu akan penuh balik macam asal. Tu lah sebabnya kadang kita tengok perempuan yang punyalah baik tahap malaikat , lama-lama dia buat “shocker” dan dump dengan gaya saitan. Awal-awal panggi bebi, last-last panggil babi. Kehkehkeh.

Kalaulah saya ada peluang ketemu si Farid dan para lelaki Exsistensial lain, ingin juga saya beri nasihat sepam dua. Next time you break-up, instead of chasing another female, just stop for a while and just observe them. Kali ini, telitikan kaum wanita—kenal dengan mereka, kawan dengan mereka, pelajari mereka. Anda akan tahu lama-kelamaan apa sebenarnya yang mereka nak dalam relationship. Take notes and learn.

Tak payah nak mendewi kan perempuan sangat okay? If you make a woman into your muse, do know that women come and go. But make the whole world as your muse, you will remain a lover forever.


Rabu, Julai 18

Solitud Si Carik Rupa

Kau adalah antara orang yang bangun paginya sentiasa melihat cermin kerana kurang yakin dengan wajah diri. Sejak kau mengenali apa itu mimpi basah dan datang bulan, seringkali, kau ke mana-mana, menghias badan dengan pakaian cantik-cantik dan mewah-mewah, tidak dipandang oleh mana-mana yang berlainan jantina. Walaupun kau berpakaian indah-indah ketika hari ulangtahun kelahiran, kenduri kahwin dan hari perayaan, langsung tiada mata yang memandang. Kau fikir, apa yang salahnya pada wajah kau. Hanya sedikit berlainan dari orang lain.
Hidung pesek tidak terletak di tempat yang betul, gigi tidak sama rata antara baris, mata bulat besar sebelah, telinga capang dengan cuping besar, pipi dahi hidung dagu berjerawat jeragat, kepala berkelemumur yang tidak terkawal adalah antara sifat-sifat pada diri kau. Itu baru sifat yang berada di kepala, belum lagi sifat di bawah kepala. Entah apa lagi kecacatan yang dimiliki kau, segalanya menjadi rahsia milik kau buat selamanya. Malu jika diketahui orang lain.
Dalam pada itu, selalu juga kau berdoa pada Tuhan. Malah doa kau kadangkala berubah menjadi permintaan, menjurus rapat ke garis rayuan melutut menghinakan. Iya, memang kau hamba Tuhan yang hina. Akan tetapi, kau tidak sehina binatang sehingga perlu membuatkan kau merayu melutut mengubah ciptaan-Nya yang penuh dengan rahsia dan perancangan-Nya.
Kau melihat orang lain yang sama bersifat seperti kau (*malah kadangnya lebih teruk dari kau) berpasangan. Kau mengejinya. Kau mencacinya. Kau tidak percaya, malah sampai saat ini kau sanggup memaki Tuhan yang memberi ketidak-adilan pada dunia. Terutamanya dunia di sekeliling kau. Mengapa tidak orang seperti kau punyai pasangan? Mengapa susah benar orang seperti kau dipandang-pandang? Sampai masa ini, kau seperti makin tidak percayakan kehidupan berpasangan.
Kau malah menjadi semakin bencikan hubungan percintaan. Kau menghukum hubungan percintaan sebagai sesuatu yang tabu padamu. Kau sebolehnya tidak mahu rakan dan sahabat berhubungan di hadapanmu. Apabila ada yang bermesra-mesraan, kau ludah mereka dengan kahak paling dalam yang boleh kau tarik tanda kau mengeji sikap mereka itu. Semakin hari hati kau semakin tutup untuk dibuka pada mana-mana berlainan jantina yang ingin memilikimu. Sehingga kau buta, sehingga kau jadi tamak.
Kau mula fikir kau layak untuk mendapat sesuatu yang lebih baik dari kau. Sedangkan orang lain yang bersifat sama seperti kau pun boleh dapatkan pasangan yang cantik molek wajah dan tubuhnya, kenapa tidak kau? Kau tidak lagi nampak hati manusia. Kau tidak lagi peduli budi manusia. Kau tidak lagi celik menilai manusia. Yang paling penting untuk diterima kau adalah paras rupa. Budi bahasa, hati murni, persetankan semuanya.
Lalu akhirnya kau terdampar kesedihan hingga ke hari tua, menanti dengan solitud ke penghujung usia.



Racun Diam

Saya sudah beberapa kali minum racun ini dan mati tanpa simpati sesiapa. Percayalah, diam sebenarnya racun penuh berbisa.

Jangan pernah anggap orang lain tahu perasaan kamu. Walau sepedih mana kamu fikir rasa yang bakal menimpa saat mulut dibuka, barahnya lebih subur andai kamu pendam segala mahu dan cuma akur.

Find a way to tell him/her whatever you feel. Especially when you start to feel that he/she is the one. Kalau bukan dengan bertentang mata, barangkali dengan susun kata dalam warkah tanpa suara. Atau zaman kini, di belakang tabir dunia maya.

Persetankan berani dan gentleman. Chivalry is not dead just because you confessed your feeling via Facebook post, Twitter direct message, or a blog post. Kelelakian kamu, baik yang di dalam seluar mahu pun di hati tidak akan tercalar walau sedikit. Ini kalau kamu memang jenis yang semerta bisu saat berhadapan gadis idaman.

Hah, entri ini pun saya tulis sambil menghadap cermin. Entah sampai bila saya mahu berselindung di sebalik smiley dan "hahaha" untuk menyatakan sebenarnya "aku suka kau". Bodoh. Saat menaip ayat ini pun saya mereguk racun diam penuh rakus.

Tak mengapa. Bukan kali pertama saya mati sebegitu.

Tinggalkan racun ini. Spit it all out. Sesaat kamu diam, bermakna sesaat kemungkinan indah kamu bakar tanpa sisa. Segalanya sia-sia. 

Selasa, Julai 17

Usia Pasangan Muda : Itu Bukan Isu Kan?


Salam sejahtera.

Orang kata, kita memerlukan orang paling rapat dengan kita untuk buka mata tentang sesuatu yang bisa membuatkan kita tahu apa yang mahu dibuat dalam hidup ini (dan kematian bukanlah satu pilihan - itu cerita lain). Apabila benda sedemikian terjadi dalam hidup kita, kita mungkin akan tersentak dengan kenyataan bahawa impian yang kita bina selama ini mungkin hanya omongan kosong (dan kalaulah manusia-manusia sekarang ini tidak perlu melagukan si Najwa Kosong Kosong Kosong setiap kali sebut perkataan kosong). Mimpi yang tidak akan terjadi.

Kita kongsi satu kisah manusia yang rapat dengan aku. Dia mempunyai kekasih (lelaki) yang muda 6 tahun daripada dia. Dia sendiri berusia 26 tahun, jadi dalam erti kata lain, lelaki itu berusia 20 tahun. Dia sudah memulakan kerjaya dan lelaki itu - seperti anak-anak yang sebaya dengannya, dia masih di universiti tempatan - melanjutkan ijazah pertama. Perempuan dan lelaki itu merancang untuk mengadakan majlis pernikahan pada hujung tahun ini, tetapi ditentang keras oleh keluarga perempuan tersebut dengan alasan bahawa tiada keluarga yang gila (pada pendapat mereka) - yang beri anak mereka berkahwin sebelum sempat menamatkan pengajian. Apatah lagi, jurang usia yang agak ketara dan itu boleh membuatkan mereka agak segan dengan saudara mara lain. Mereka beri tempoh (memandangkan lelaki dan perempuan ini berkeras) - sehingga lelaki itu tamat pengajian sekurang-kurangnya, dan selepas itu baru mereka dibenarkan bernikah. Akur dengan keluarga, walaupun masih memberontak, perempuan itu bersetuju.

Tetapi, sesuatu berlaku sebulan yang lepas dalam keluarga perempuan tersebut. Sepupunya yang berusia 20 tahun (lelaki) melangsungkan pernikahan dengan pasangannya yang berusia 28 tahun. Sebagai sepupu paling rapat dan membesar bersama, dia dalam diam menyertai kakak-kakak sepupunya serta makcik-makcik lain yang mengomel dibelakang tentang bagaimana sepupu itu yang masih belajar - berkahwin dengan perempuan yang selisih usianya lapan tahun. Dan, kawan itu, Aza (bukan nama sebenar tentunya sebab kawan-kawan aku ramai baca Terfaktab)  menelefon aku untuk berkongsi cerita. 

Aza : Sepupu aku kahwin dengan perempuan umur 28.
Aku : Umur sepupu kau?
Aza : 20.
Aku : Belajar lagi eh?
Aza : Baru habis first year.
Aku : Oh, mana dia kenal perempuan tu?
Aza : Budak Masters tempat dia belajar.
Aku : Dah jodoh, apa salahnya. Perempuan tu dah kerja?
Aza : Dah, tapi cuti belajar.
Aku : Jadi apa masalahnya?
Aza : Sepupu aku muda lagi. Belajar pun tak habis lagi. Tapi dah kahwin.
Aku : So?
Aza : Kau faham tak? Lelaki muda, kahwin dengan perempuan lebih tua.
Aku : Orang lain boleh je.
Aza : Orang lain kahwin muda pun, at least lelaki tu dah kerja, dah ada duit sendiri. Ni budak lagi kot? Dengan perempuan tu cuti belajar lagi, camne nak hidup?
Aku : Why don't you ask them?
Aza : Why should I? This is nonsense. He's still a boy, not yet a man!
Aku : Kenapa kau marah sangat?
Aza : Aku membesar dengan dia. Dia masih budak lagi. I know him too well. Kalau dia matang sekalipun, pada aku dia tetap sepupu aku yang manja.
Aku : Rasanya perkahwinan takkan mengubah dia kan?
Aza : Maybe. Cuma dia muda sangat.
Aku : You make me laugh.
Aza : Why?
Aku : Kau bersama lelaki yang sebaya dengan dia. Kau rancang nak nikah dengan lelaki tu hujung tahun ni. Apa yang membezakan kau dengan perempuan yang sepupu kau nikahi? Ada beza ke?
Aza : Lain. Aku tak dapat nak nikah pun.
Aku : Sebab kau tak dapat. Kalau kau dapat nikah, sama kan?
Aza : (diam)
Aku : Itu namanya jodoh, rezeki mereka. Aku tak rasa kau patut memberontak kan?
Aza : Still, he's young.
Aku : Kau fikir sendiri lah.


http://farm1.staticflickr.com/155/352094639_1088b2d5e4.jpg
[Sumber gambar] - Simbolik betul gambar ini. Ceh!

Aku orang yang tak menolak jika jodoh itu datang dengan pakej manusia yang lagi muda. Dah kalau yang datang adalah itu - ambil sahaja. Eh. Tapi, aku rasa setiap daripada kita perlu sedar apa yang mahu dipertaruhkan dalam menjalani hidup ini. Jangan bila kau mahu sebat sahaja apa yang datang, kau sendiri kena rembat dalam keadaan tidak dijangka.

Cuma, kalau nak bercinta dengan pasangan lagi muda sekalipun, mohon jangan bawa lari budak sekolah untuk berkahwin. Sabar sikit boleh?

Jangan gelojoh!

Perempuan Memang Naif atau Jantan Memang Desperado?

Hai readers!!

Wahh. lama betul rasanya aku tak menulis. Last entry aku adalah 5 bulan lepas. Rasanya ramai dah tahu yang aku tak fokus kepada penulisan lagi sebab lebih kepada pengurusan Terfaktab bersama big boss. Aku bagi laluan kepada penulis baru untuk memeriahkan blog ini. Tapi ini tak boleh jadi! Aku gian jugak nak menulis bagi membakar hati dan perasaan korang semua. Asyik nak hidang kisah cinta dapat awek hot dan menang loteri lalu happily ever after pun tak boleh jadi jugak. Oppss! Sesekali korang kena balik ke alam realiti tahu?

Mari kita kembali kepada tajuk utama. Kesedaran terhadap dunia penulisan yang hipster telah berubah kepada mainstream sejak akhir-akhir ini. Sebut sahaja nama seperti Nami (contoh) dan sebagainya terus dah rasa kehangatan buku-buku dan penulisan beliau. Ada beberapa lagi nama yang aku tahu tapi aku tak tahu sangat pun sebenarnya. NizamBakeri tu pun aku baru tahu lepas big boss rekrut.

Jadi, apabila dunia online kita ni kecik sahaja, ada sesetengah orang yang akan merasa bahang famous. Pergi sana sini, awek suka, mintak autograf buku, buku terjual 500 unit pun dah boleh kira power. Betul tak? Sebenarnya apa yang aku cuba sampaikan ini general, tapi aku guna contoh yang terdekat lebih mudah untuk korang fahami. Apabila keadaan ini berlarutan sepurnama atau dua, akan muncul mamat-mamat desperado dari golongan famesnya-aku-ini yang akan cuba buat test market. Terjadinya ini semua juga terbit daripada perempuan naif atau sedikit bangang yang terlampau memuja golongan sebegitu. Supply tu ada bila demand tinggi. Kan?

Dinasihatkan dengan berlakunya fenomena macam ni, perempuan akan menjadi lebih cerdik dan berupaya untuk menyimpan sifat bangang ke tempat lain. Bagi yang tidak mampu, mereka akan menjadi terlebih berfantasi dengan apa yang mereka baca. Mula jatuh cinta dengan watak atau karakter dalam buku lalu menyimpan segunung harapan yang konon penulisnya adalah sama dengan projection dalam otak mereka. Mereka akan menjadi extra seronok apabila ditegur (secara online) oleh penulis yang memang suka remain misteri.

Apabila angau secara obsesi, mulalah percintaan online tanpa pernah bersua muka, proses pemberian top up secara berjemaah, dan sebagainya. Jangan terkejut apabila ada orang yang fames dipuja ini akan mengambil kesempatan kepada perempuan-perempuan yang bangga gila di sukai penulis kononnya, akan lead kepada jalan yang salah. Jantan desperado sebegini akan menggunakan ayat-ayat buku mereka untuk mencairkan perempuan yang akhirnya akan leading ke bilik tidur. Jangan kata tak ada. Berada dalam dunia ni, aku dah boleh nampak kemungkinannya. Jantan desperado akan mencurahkan kata-kata sakti mereka kepada perempuan yang konon memuja mereka, kalau sangkut apalagi, kita angkutttt!!

Oleh hal yang sedemikian, berharap perempuan yang membaca buku-buku ni masih lagi meletakkan kaki ke alam realiti. Berapa banyak yang aku tahu meletakkan harapan kononnya penulis itu se-handsome atau se-cool watak mereka tapi akhirnya hampa. Bila jumpa, kau dah garu-garu kepala. Haaa.. mula lah kau naik geli-geleman kan? Siapa suruh kau bangang oi? Penulis tu pun biasanya yang tulis berdasarkan imaginasi ni nak jadi se-cool watak mereka. Tapi tak cool kan? Buat cerita pun jadi lahhhh.. Jadi jangan samakan mereka dengan watak yang mereka cipta. Dan para penulis di nasihatkan mengorat perempuan atau berdiri atas nama sendiri, bukannya menumpang populariti watak-watak anda.

Jadi siapa perlu dipersalahkan? Jantan desperado? Pengejar orang fames? Perempuan naif? Atau memang jenis bangang? Sama-sama lah kita renungkan.



p/s: Aku akan bagi laluan kepada penulis lain untuk involve dalam Kitab Terfaktab 3 sebab aku tak akan menulis untuk KT yang akan datang ini. Mungkin aku akan keluar dengan buku sendiri, khusus kepada ayat menusuk hati tapi berdasarkan realiti sebenar. Kau berani baca?


Sekian.


Isnin, Julai 16

Kata Satu.


Laman taman pagi itu terisi dengan ramai umat melakukan aktiviti bercucuk tanam. Dengarnya seperti ramai, tetapi yang hadir pada pagi itu hanya lima orang. Yang lain-lain, entah ke mana-mana. Masih membuta, melakukan aktiviti lain seperti membaca, beribadah dan memasak sarapan. Di laman taman itu, seorang gadis awal dewasa mengesat air matanya yang mengalir deras tidak berhenti. Aktiviti menggembur tanah dan mencarik-keluar rumput di sebuah pasu bunga tertanamnya pohon Cili terbantut. Kura tangannya lebih sibuk mengesat air mata berjatuhan di pipi dari menggembur tanah. Seorang wanita empat puluhan umurnya datang mendekati gadis yang menangis tadi. Wanita itu menepuk-nepuk bahu gadis yang lebih muda darinya sebaik meletakkan serampang tangan di dalam pasu bunga pohon Cili.
            “Yang sudah tu sudahlah, jangan dibawa kenangan yang lama,” tegur Cik Da. Nama mesra, nama panggilan wanita itu di situ. Nama asalnya Hasmidar, tetapi lebih selesa dipanggil Cik Da. Langsung seperti usianya belasan tahun, seperti dipanggil rakan-rakannya dahulu.
            Gadis itu mengangguk-angguk. Dalam cangkung duduknya berubah menjadi bersila, sama seperti Cik Da, mengikut duduk bersama gadis itu. Umat lain yang bercucuk tanam hanya memasang telinga. Mereka sudah mangli dengan peristiwa ‘seorang gadis menangis ketika melakukan aktiviti bercucuk tanam kemudian Cik Da merapati gadis itu dan memberi sebutir dua nasihat untuk dituruti lalu gadis itu semakin lama hidupnya semakin baik dan semangatnya pula semakin pulih.’
            Panas terik mentari menyilaukan dan menghabakan. Peluh bercucuran di leher gadis itu di samping tangisnya yang kering di pipi dan dagu dibiarkan. “Cik Da..saya.. tak boleh lupa,” ujar pendek gadis itu. Selepas beberapa ketika Cik Da masih tidak berkata apa, dia menyambung lagi, “Saya bukan taknak lupa, tapi saya tak boleh lupa. Cik Da pun tahu kisah saya. Kan?”
            “Tak, Cik Da tak ingat. Cuba awak cerita balik satu per satu,” Cik Da bangun, menyuakan tangan pada gadis itu, lalu dibawa gadis itu ke sebuah gazebo kecil di laman. “Haa, kat sini selesa sikit. Cuba awak cerita,” sambung Cik Da lagi.
            Gadis itu melihat awan di balik pohonan yang merimbun. Nafas ditarik dalam, dihembus hempas. “Pada suatu masa tak lama dulu, orang mula berhijrah ke hutan batu, ada lelaki, ada wanita, ada yang cari nama dan cari harta. Saya tak terkecuali dari mereka.”

***

“B**i si*l anak ha**mlah siapa yang main minum tapi tak reti simpan ni! P****ak! Ni jenis mak bapak tak reti ajar masa kecik ke apa ni hidup kurang ajar macam ni? Menumpang rumah orang, tapi sampah tak reti buang! Bodoh punya hamjad!” leter Qaliph di pagi hening. Memang rumahnya seperti sarang tikus. Tin kosong, daun pakau, semua berpeleseran seperti manusia-manusia yang berketiduran di sana-sini ruang tamu rumahnya. “Oi b**i-b**i, bangun! Selagi korang tak kemas, jangan mimpi nak tidur sini! Kemas, kemas!” Qaliph mengejutkan seorang demi seorang dengan kakinya. Dia hanya berbokser belang kelabu pagi itu. Ringkas dan padat.
Kejutannya tak berjaya. Masing-masing masih mengular. Yang seorang berlingkar memeluk diri, yang seorang mengalih ke dinding memeluk pasangan, yang seorang lagi, tidak diketahui apa lakunya. Qaliph geleng kepala melihat laku yang seorang lagi.
“Oi keling! Bangun la sial! Dah serupa Hindu Yoga Murtad aku tengok!” Qaliph tampar-tampar pipi seorang yang tidak diketahui lakunya selepas dikejutkannya tadi.
“Huh..nate gapo mu ni.. Woi beghok! Jange kaco kawe nok tidolah!” dia menepis-tepis tangan yang menampar pipinya.
“Ni sejak bila kau ‘panda’ cakap Kelantang ni? Beghok, beghok. Dahlah hitam macam keling, lepas tu panggil orang beruk. Aku sepak jap lagi baru kenal mana satu Syurga Neraka. Mau? Woi bangun la, tolong aku kemas ni. Semak nak mampuslah kot? Amendelah korang buat semalam? Tau la dapat cikaro, tapi tak payahlah buat parti kat rumah aku ni sampai dah jadi macam rumah kongsi eventhough memang rumah ni pun kongsi-kongsi,” Qaliph tarik tangan seorang itu. Yang ini saja yang boleh diharapkan membantunya. Yang lain-lain, haram.
“Yelah, yelah. Aku bangunlah ni. Siallah kau ni. Tak boleh tengok orang tidur aman sikit. Aku baru nak merendek dengan anak Pak Mali kau tau? Baru nak kasi bunga raya yang entah kenapa tetiba muncul kat tangan aku, tetiba muka anak Pak Mali jadi muka kau. Mau terkejut beghok aku! Puiii! Taknaklah aku kapel dengan kau! Tak hengeeeeennnn!!!” laju Amin bercerita. Penuh semangat. Siap menolak bahu Qaliph kasar di bahu lelaki yang mencangkung di depannya ketika mengucapkata ‘tak ingin’.
“Peh, keling memang bangun pagi cargas macam ni ke? Nah, kau pungut semua sampah-sarap masuk dalam ni. Aku nak ambik penyapu jap. Mangkuk-mangkuk ayun semua ni kalau kau boleh muatmasuk diorang dalam plastik hitam ni, lagi bagus. Hidup menyusahkan orang!” Qaliph menyerahkan kepingan-kepingan plastik hitam kepada Amin. Qaliph ke dapur.
“Keling, keling. Nasib baik kau kawan aku, kalau tak memang dah lama aku siat lapan belas macam dalam Kontrol Histeria tu. P****ak punya kawan. Aku sikit punya hensem macam Rajni Khan boleh kata aku keling?” geleng kepala Amin sambil mengutip tin Tiger dan Carlsberg dan Stout dan Budweiser dan Kickapoo masuk ke dalam plastik hitam di tangannya.
“Rajni Khan putih, kau hitam, macam arang. Lain weh,” kedengaran suara seorang gadis menyampuk dibelakang. Suara yang bergumpal dengan kantuk dan mamai.
“B**i,” carut Amin sambil menoleh. “Ah, kau diam, kau diam. Yang kau pakat dengan Qaliph kenakan aku ni apahal? Eiii aku geram betullah betina ni. Aku rogol gak kang!” daun tembakau digumpal dan dilempar ke arah gadis yang terkekeh-kekeh ketawa.
“Ah, kau ni keling. Penis pun tak ada, ada hati nak rogol aku? Kau nak rogol pakai apa? Dildo? Batang carrot? Terung? Timun? Kahkahkah!” terguling-guling gadis itu ketawa di dalam pelukan lelaki kesayangannya.
“Ini baruah! Ini kurang ajar! Qaliph! Kau kemaslah sensorang! Ajak si budak kurang ajar ni sekali! Mulut macam sampah, eloklah tu tolong kau kutip sampah! Baru adik-beradik, ye dak la**au?” Amin hempas bungkusan plastik hitam ke lantai. Dia lantas bangun selepas mengambil kotak rokok Nusantara dan pemetik api di meja. Terus dia masuk ke bilik Qaliph dan hempas pintu kuat-kuat.
“Apa daa kau ni Anisah! Mulut tu jangan c**ai sangat boleh tak? Kawan tu dahlah sensitif, baru break-up dengan anak haram tu. Kau cakap macam tu, lagi sakit hatilah dia. Heishhhhh!” Qaliph tegur Anisah. Anisah tersenyum sambil terjelir sedikit lidah. “Oi Amin! Awek aku tengah tidur tu kau jangan kacau pulak!” laung Qaliph ke arah pintu biliknya. “Yang budak-budak ni apahal tidur macam Cina mampus ni? Hidup lagi ke tak diorang ni, Anisah? Stone berapa banyak semalam?” sambung Qaliph lagi.
“Adalah dua tiga butir. Heheheheh,” Anisah garu kepala tersengih sambil mengutip gumpalan daun tembakau dimasukkan ke dalam plastik hitam. “Eh, bukan dua tiga butir. Dua tiga.. dua tiga..” Anisah cuba mengingat kembali berapa jumlah sebenar Marijuana dan ais yang diguna mereka semalam.
“Tak kisahlah berapa pun, tapi dah pagi ni bangunlah kemas. Ataupun terus jangan sepah-sepahkan. Walaupun memang mustahillah kan korang tak sepah-sepah? Hish, menyusahkan aku betul,” leter Qaliph dalam menyapu ruang tamu rumahnya.
“Hahaha. Aku pelik betul dengan orang tak stone ni. Memahami sungguh. Macam selalu je stone,” Anisah mengomel sendirian. Gadis itu kini sama berdiri seperti Qaliph, cuma kadang membongkok kerana mengutip tin kosong. Selepas dikira-kira, termasuk yang dikutipmasuk Amin, semuanya berjumlah dua puluh lima tin. Hairan, bagaimana sikspek boleh terlebih satu. Rasa-rasanya mereka membeli empat sikspek saja. Anisah garu kepala lagi. Lagi menggaru apabila turut sama seperti Qaliph, hairan dengan boyfriend dan rakan-rakannya yang masih ketiduran ketika ini. Bukan tadi bising nak mampus ke? Kenapa boleh tidur aman lagi? Takkan masing-masing tengah mimpi anak Pak Mali? Eh, boyfriend aku ni kalau mimpi anak Pak Mali jugak memang siaplah malam ni! Memang tak dapat akulah jawabnya! Monolog Anisah sendirian.
Di dalam bilik Qaliph, Amin sedang menghisap rokok di birai tingkap. Dalam hembusan asap nikotina, dia terkenang kisah-kisah lalunya. Kisah yang menghampiri ke arah bahagia. Kisah yang menghampiri ke arah Syurga. Kisah yang menghampiri ke arah sempurna.
“Bee?” tegur satu suara kecil di belakangnya. “Bee hisap rokok tak ajak Honey ek.. Sampai hati Bee,” rajuk kata gadis itu yang masih terbaring dalam manjanya. Mata dikesat-kesat walaupun selimut masih membaluti tubuhnya. Gadis itu bangun, menyandar tubuhnya di dinding. Selimut menuruni dadanya. Mata dikesat-kesat lagi sambil tangan kiri menggagau mengambil cermin mata di atas meja. Sebaik matanya jelas melihat yang berdiri di tingkap bukanlah siluet Bee atau kesayangannya, matanya sedikit terbuntang. Dadanya! Laju dia menarik selimut menutupi dadanya.
“Rileks Iffah, aku Amin,” Amin mengenalkan diri dahulu sebelum jeritan membingit telinga.
“Fuh, Amin rupanya. Mujur. Aku ingat Latip tadi,” Iffah memeluk tubuhnya. “Kok tang,” sambungnya lagi sambil menghulur tangan.
Kotak Nusantara hijau dan pemetik api purpel bertukar tangan. “Berani ke Latip masuk bilik ni dengan kau ada dalam ni? Tak kena kerat lapan belas dia nanti? Kahkahkah,” kata Amin sambil menghela nafas berbaur asap nikotina.
“Tu lah. Kalau tak aku yang kerat lapan belas, memang confirm Bee yang potong lapan belas,” Iffah ketawa selepas mencucuh menghisap dan menghembus batang Nusantara. Dalam dihisapnya. “Yang kau, aku tengok macam orang mati bini tadi kenapa? Semalam kalah judi ke?” tona suara Iffah bertukar serius.
“Tak ada apalah,” jawab ringkas Amin sambil melihat ke luar tingkap. Merenung awan yang berarak bergaul dengan langit.
“Ah, kau tak payah nak berahsia-rahsia dengan aku. Aku cucuk mata kau dengan batang ni mau?” tunjuk Iffah tepat ke mata Amin.
Amin ketawa tidak lama, lalu wajahnya kembali bertukar serius. “Aku teringat anak haram tu je,” jawabnya.
“Ish. Apahal kau ingat anak haram tu lagi? P****ak tu takpayah ingatlah. Menyusahkan hidup mak bapak betul lahirkan dia ke dunia ni. Berpeluh kot mak bapak dia nak bikin dia tu,” hela nafas Iffah bercampur dengan asap nikotina.
“Siapa boleh lupa cinta pertama? Dia yang ubah hidup aku. Dari kosong, ke penuh, dari tak ada siapa kepada ada korang semua. Dari aku hidup biasa-biasa, ke hidup luar biasa. Cuba kau beritahu aku, macam mana aku nak lupa benda-benda macam tu? It gives me a big impact to my life. More like a bigbang to my galaxy. I hate to admit it, but I do still care what he did to me,” kata Amin dengan nada kecewa.
“What he did to you, are lots. One of them, he fucked you all up exterior and interior. Inside and outside. Physical and mental. Tak ingat ke?” Iffah bangun, mengetik batang rokok ke ashtray dan menyarung bokser brief dan baju Qaliph. “Tak ingat?”
“Siapa yang boleh lupa, dia memang genius,” jawab Amin.
“Aku suka dengar kau cerita. Ceritalah,” Iffah duduk di katil sambil memegang ashtray. Amin turut mengambil tempat di sebelah Iffah. Amin menarik nafas dalam. Dihembus hempas.
“Lima tahun lepas, masa tu aku baru lepas grad highschool. Peh, memang rasa merdeka tak ingat. Kau bayangkan, lima tahun tungkus-lumus jadi robot. Studi dua puluh empat jam, latih-tubi dua puluh empat jam, makan minum tidur tak sampai sejam. Biasalah, budak sekolah. Lepas grad je, terus pergi mall sana-sini. Merendek dengan memember kan? Aku pun tak terkecuali. Masa tu, aku ingat lagi. Dekat MidV, tengah line-up nak tengok movie. Tetiba ada seorang mamat kacak entah turun dari langit ketujuh mana, tegur aku. Rileks je dia cakap, ‘Nak tengok movie apa? Abang belanja,’ depan muka aku dengan kawan aku. Ingat aku apa? Cikaro rempit? Ups, sorry. Aku tak kata dekat kau. Kau jangan offended pulak,” Amin letakkan tangan di paha Iffah, meminta maaf. Iffah geleng kepala. Amin sambung lagi, “Tapi kawan aku tergedik-gedik macam beruk kena belacan. Apa, dia ingat orang macam aku tak ada orang nak ke? Ingat kulit dia putih, gigi tersusun elok, dia tu lawa? Kiut tu adalah sikit. Tapi kalau nak kata lawa, huh. Simpang malekat empat puluh empat. Beria-ia dia pujuk aku setuju dengan ajakan mamat tu.
Aku tenung atas bawah atas bawah je mamat tu. Nampak macam baik, tapi lelaki zaman sekarang, bukan boleh percaya sangat, kan? Luar nampak baik, pakai kopiah semua. Siap jadi imam masjid. Tapi liwat anak sendiri jugak. But then kitorang setuju jugak. Sampai je kat kaunter tiket, mamat tu bayarkan tiket kitorang. Padahal seat langsung tak dekat dengan dia. Aku macam dah pelik dah. Apahal tetiba mamat ni belanja kitorang, tapi tak tengok movie sekali kan? Aku pun tanyalah mamat tu, ‘Tak tengok movie sekali ke bang?’. Kau tahu dia boleh jawab apa? Peh, sampai sekarang kalau aku dengar mamat tak kenal mana lagi jawab macam tu, memang kaki aku naik ke muka dialah! Rileks je dia jawab, ‘Movie ni abang download je kat rumah, dik. Tak mainlah tengok movie kat panggung. Tak feel. Takboleh la**ap sensorang sampai part best.’ Pehhh! Mulut dia tu kalau aku taruk Cili pun tak boleh hilang dia punya kurang ajar! Lepas tu, aku apa lagi. Terus pijak je kaki dia kuat-kuat. Tiket aku terus kasi kat member aku, aku terus blah dari situ.
Tapi mamat tu tak bagi aku blah. Dia pegang tangan aku. Dia tarik aku. Tiket movie tu, dia kasi kat kawan aku, lepas tu mamat tu minta maaf dekat aku. Mujur, dia minta maaf. Sejuk sikitlah hati aku. Dia kenalkan nama dia. Ahmad. Orang panggil Emmett. Kemain nama nak omputih kan? Teringat pulak aku dekat Emmett Butterfingers. Muka mamat tu pun dah lebih kurang dengan Emmett Butterfingers. Gigi jela, tak teratur sikit. Tapi, apadahal kan? Once dia minta maaf, dia cakap dia nak belanja makan pulak. Aku lagi tambah hairan. Hari ni hari belanja sedunia ke mamat ni belanja aku? Dia cakap, dia akan explain once dah set-up makanan nanti. Beria member aku tanya nak belanja makan apa. Dah lupa niat sebenar datang MidV-lah tu. Padahal tadi tak sabar nak tengok movie. Mamat tu tanya aku nak makan mana. Aku cakap aku tak kisah. Member aku cakap nak makan Tepanyaki. Aku on je. So kitorang pun ikutlah entah stranger mana entah pergi kedai Tepanyaki tu. Peh, ni kalau jadi kes culik ni memang aku blame kawan akulah kan?
Dah sampai kat kedai makan, dah set-up semua makanan, perut pun dah berbunyi, kawan aku pun dah suap makanan, mamat tu dengan serius dia cakap dekat telinga aku, berbisik, ‘I dah lama suka dekat you. Dari dulu lagi I perhati, dan MidV ni memang you datang tiap weekend kan? Hah, see? Sampaikan MidValley pun I tau you sebut MidV. Nampak tak betapa I sangat sukakan you?’
Fuck-ing. Mujur dia bisik kat telinga aku. Kalau member aku dengar tu mau tersembur air liur dia ke belanga mamat Tepanyaki tu. Aku tak percaya. Aku tak percaya. Aku tak percaya. Suka amende kalau dah stalk sampai macam tu sekali? Bila aku fikir balik, bila aku ingat balik, memang ada aku perasan seorang mamat muka macam Emmett Butterfingers yang selalu ada ke mana aku pergi dekat MidV ni. Tak terfikir pulak aku masa dia tegur dekat GSC tadi. Dia rupa-rupanya. Tapi apsal loser sangat? Follow aku ke sana ke sini tak tegur-tegur? Takde telur ke apa? Berkali-kali dia cuba convince aku supaya percaya cakap dia. Dia siap kasi nombor phone dia kat aku dengan pesanan, ‘Taknak call tak apa, kalau call lagi bagus.’ Bodoh punya laki. Ingat aku nak call?
Sebulan lepas tu, dari lepak MidV, aku pindah ke lepak Pavi. Peh, dia punya ramai dekat situ memang tak agak-agak. Masa ni lah, aku jumpa si Emmett tu sekali lagi. Dia tanya aku, kenapa aku tak call dia. Aku tak jawab apa-apa. Kali ni, dia bagi aku phone free. Gila weh! Siapa tak suka orang bagi phone free? Aku ambik. Tapi dia ingat aku bodoh agaknya. Aku ambik, aku bawak balik dan tukar kad sim. Eh, kau tak kisah ke ni Iffah? Cerita aku panjang pulak,” tanya Amin selepas sedar dari ralit bercerita.
“Tak apa, aku suka dengar kan? Tapi ikut kaulah. Pendekkan cerita pun boleh. Rokok pun nak habis dah ni. Berbatang-batang dah kita hisap. Hahahaha,” jawab Iffah.
“Tak apa, kalau rokok habis, kita boleh sebat rokok Bee. Heheheheh,” kata Amin. Sambungnya lagi sambil mencucuh sebatang lagi rokok, “Hmm. Sampai mana tadi? Oh, ahh. Lepas aku bawak balik phone dan tukar kad sim, mamat Emmett tu tak putus asa. Entah dari mana dia dapat alamat rumah aku, terus terpacak depan rumah masa aku tengah sidai kain. Hahaha. Gila klise kan? ‘Mamat mencintai datang ke rumah ketika seorang gadis menyidai kain di ampaian.’ Tapi, tu lah yang terjadi. Dia bagi salam, aku malas peduli, aku masuk ke dalam duduk depan TV. Berkali-kali dia bagi salam, sampai ibu aku yang dari dapur pun boleh dengar. Kalut-kalut ibu aku keluar jawab salam mamat Emmett tu. Bila ibu aku tanya siapa, aku cakap ‘Entah mamat jual karpet mana.’
Aku jeling ke muka pintu. Ah, sudah. Ibu aku keluar pulak. Entah apa benda yang mamat tu explain kat ibu aku, ibu aku boleh jemput dia masuk ke rumah. Alih-alih, ibu aku cakap, ‘Apalah kamu ni Aminah tak cakap dekat ibu kamu dah ada boifren? Kamu tunggu kejap ya Emmett? Ibu masakkan air kejap. Oren Sunquick bolehlah ya?’ terus ibu aku ke dapur. Aku apa lagi, terus jeling tajam je mamat Emmett tu. Yang mamat tu boleh tersengih-sengih macam kerang busuk. Bodoh betul muka dia masa tu.
Ibu aku dah berkenan dengan dia. Memang masa hari tu, Emmett ada cakap dia nak ambik aku jadi isteri. Dia tengah kerja sekarang ni, kumpul duit. Cukup je duit, terus dia masuk meminang aku. Katanyalah. Ibu aku pun percayalah kan? Tapi dalam percaya ibu aku, dia mintak Emmett sabar sekejap dulu. Ibu nak aku habis belajar dulu. Sambung universiti, lepas tu baru masuk meminang. Emmett dah tak sabar. Dia takut aku melepas ke tangan orang lain. Dia cakap dia nak bertunang dulu. Ibu aku tak kisah. Ibu aku cakap datang je dengan rombongan bila dah ready. Aku tak faham betul orang dewasa ni. Tambah-tambah ibu aku. Aku muda lagi kot? Apa yang kalut sangat nak kahwinkan aku entah? But then, kitorang dah makin rapat. Ibu aku banyak kali tanya aku setiap hujung minggu, bila Emmett nak datang makan dekat rumah. Tiap-tiap minggu, kau bayangkan! Nak tak nak aku terpaksalah contact Emmett. Start dari hari tu lah kitorang dating.
Bagus Emmett ni kau nak tau? Dari aku tak bertudung, dia beli aku tudung, kasi aku pakai. Aku pakai jugak. Time keluar dengan dia jelah tapi. Tu mula-mula. Lepas tu, lepas dah biasa, aku dah mula pakai tudung ke mana-mana. Emmett pun hantar aku mengaji al-Quran. Bukan hantar yang macam bapak hantar anak mengaji tu, tapi dia kenalkan aku dengan seorang ustazah ni. Baik jugak ustazah tu, lembut je orang dia. Dia ajar aku sampai aku grad, sampai aku fasih baca al-Quran. Dari surah-surah lazim ke satu al-Quran. Baguslah kan? Kadang-kadang, Emmett bawa aku dengan ibu aku ke masjid. Amboi, memang menantu pilihan betul kan? Aku pun dari perangai huha-huha keluar malam sana-sini dah tak keluar. Memang betul berubah jadi muslimah sejati. Terasa sebelah kaki dah masuk ke Syurga gitu. Heheheh. Tapi, lelaki memang lelaki. Ustaz macam mana pun dia, alim macam mana pun dia, warak macam mana pun dia, tetap kalah dengan nafsu.
Satu hari tu, dia mintak dekat aku. Puihhh! Kalaulah kau ada masa tu, Iffah, mesti kau dapat tengok betapa desperatenya dia. Masa tu dalam movie, on the way balik rumah dari tengok movie. Well, unfortunately it is a romantic movie and when the couple in the movie cuddling and kissing, I can see that his p**nis erected within his legs. Gosh, what an embarassing moment! Dia cuba cumbu leher aku. Aku jauhkan diri. Dia cuba pegang paha aku, aku gerak-gerakkan. Tapi bila dia cuba seluk tangan dia ke dalam baju aku, aku dah tak tahan. Aku terus keluar. Dia kejar aku. Kahkahkah! Kau boleh bayangkan tak? Erected p**is in the pants, while he is standing in the hallway with me? Memang macam badut sarkis kepala dongga! Lawak habis! He said sorry. He really meant it, he said. Aku dah takde mood nak tengok movie, terus ajak balik.
Dalam kereta, tak berhenti-henti dia ucap kata maaf. All the serbanists bullshit. ‘Tak tahan nafsu, tak tahan bisikan syaitan, walaupun ramai macam tu tapi masih ada syaitan di antara kita,’ all that bullshits. Siap bersumpah tak buat lagi!”
“Tapi lepas tu dia buat lagi,” potong Iffah.
“Betul. Banyak kali. Banyak kali dia buat macam tu, Iffah. Sampai yang last sekali tu, aku terpaksa serah diri pada dia sebab dia dah nampak macam nak bunuh aku kalau aku tak ikut cakap dia,” air mata Amin mengalir. Iffah memeluknya.
“Amboi, sampai berpelukan,” Qaliph muncul tiba-tiba di muka pintu sebaik membuka daun pintu. “Eh, apsal ni Amin? Honey?” baru tersedar akan tangisan Amin yang teresak-esak sebaik menutup daun pintu kembali.
“Takde apa, Bee. Stay out of this, please?” Iffah mengusap-usap kepala dan bahu Amin.
“I’m not here, I’m not here,” Qaliph cucuh rokok di birai tingkap. “Woha! What’s that voice? Come out, you pretty little angel! Y’comin’ to give bless to me and my honey?” gaya Qaliph tiba-tiba seperti seorang pesilat mat saleh. Amin ketawa dalam pelukan Iffah.
“Bodohlah kau ni Qaliph,” Amin masih ketawa dalam katanya. Iffah turut ketawa melihat telatah kesayangannya.
“Now that is Amin that I know,” Qaliph tersenyum, kembali ke posisi berdiri seperti biasa. “Rokok nak?” soalnya sambil menghulur kotak Mildseven Charcoal.
“Of fu**ing course!” Amin dan Iffah menjawab serentak.
Kucar-kacir kedengaran di luar. Bunyi tapak kaki menghentak lantai seperti orang berlari-lari di dalam rumah. Qaliph bengang dengan bunyi bising lalu membuka daun pintu.
“Honey! Amin! Lari! Keluar!” seru Qaliph sebaik menghempas pintu kuat lalu keluar. Bunyi kucar-kacir di luar kembali membingit. Pintu bilik itu terus dikunci. Iffah dengan pantas menyarung seluar jeans ke kaki.
“Apa dah jadi?” Amin yang turut sama berdebar bagai mahu pecah jantungnya tertanya-tanya dalam cemas.
            Daun pintu diketuk kuat. Kemudian bergegar seperti dilanggar-langgar.
            “Cepat Amin!” Iffah tarik tangan Amin keluar dari tingkap. Birai tingkap dipanjat. Sebaik terjun ke luar, tiga orang yang amat dikenali mereka menunggu di situ. Seorang dengan pedang samurai, bilah batang besi dan batang aluminium besbal.
            “Jangan! Jangan sentuh diorang!” Muncul Qaliph dari tingkap. Kepalanya, hidungnya dan bibirnya berdarah. Tiba-tiba lehernya dicekik seorang dari belakang. Qaliph terus tarik kepala orang itu dan menjatuhkannya keluar dari tingkap. Qaliph lompat keluar. Terus berdiri di hadapan Iffah dan Amin. “Langkah mayat aku dulu kalau nak apa-apakan diorang. Lagipun, aku yang korang nak kan? Bukan diorang. So, lepaskan diorang,” sambung Qaliph sambil menyarungkan buckle di tangannya.
            “Bee..” Iffah bersuara. Dia tidak menangis. Dia tahu hidup Qaliph bagaimana. Dia juga harus berani.
            “Honey, Amin, call police! Pedulikan kita masuk lokap ke apa. Yang penting, bebudak ni dulu!” seru Qaliph tanpa menoleh.
            Amin menekan-nekan punat dan terus letakkan telefon di telinga. Sebaik gagang telefon di hujung talian diangkat, terus Amin bercakap kalut. Ketika ini, Qaliph dan Iffah sedang bertarung dengan tiga orang bersenjata. Walaupun Iffah ditegah Qaliph, Iffah turut mahu membantu. Mana boleh tengok orang kesayangan kena serang? Sebaik Amin meletakkan gagang, lehernya dipaut seseorang.
            “Berhenti! Bodoh! Aku cakap berhentilah p****ak!” seorang lelaki dengan cutter heavydutty diletak tepat di leher Amin menjerit lantang.
            Qaliph dan Iffah melepaskan habuan terakhir buat mangsanya. Ketiga-tiga lelaki terbaring di tanah.
            “Bro, rileks bro. Benda boleh discuss,” Qaliph lempar buckle ke longkang dan angkat tangan menyerah. Iffah turut sama mengikut.
            “Siapa bro kau? Kau mahu discuss, kan? Ni discussionnya. Aku just nak kau ambik pedang tu, penggal leher betina kau, lepas tu kau boleh tikam perut kau sendiri. Boleh macam tu? Kalau tak budak ni aku penggal! Kau yang cakap kitorang nak kau kan? Yang lain boleh lepas?” kata lelaki itu. Amin di peluknya cuba melihat siapa yang memeluk.
            Mujur, bukan Emmett.
            Amin lantas melompat dengan tiba-tiba, menghentak kepalanya ke dagu lelaki itu, lalu dia menendang celah kelangkang lelaki itu.
            “Owwwwww my balllsssssssss!!!” jerit Iffah dan Qaliph serentak. Amin turut mengundur diri ke belakang, bersama dengan barisan Iffah dan Qaliph. Qaliph meluru laju ke arah lelaki itu lalu menendang dagunya, membuatkan lelaki itu pengsan terus.
            Ketika inilah kedengaran bunyi siren kereta polis merapati rumah mereka.
            “Good grief, bantuan dah sampai. Honey, Amin, best of luck,” Qaliph mengangkat ibu jari lalu hanya menyerah pada polis yang menggari lengannya. Sama, turut sama pada Iffah dan Amin. Mereka digari dan dibawa ke van paramedik untuk bantuan perubatan.

***

            “Lepas tu, saya terus dihantar ke sini dan bertemu dengan kalian semua. Syukur, saya rasa diselamatkan kembali,” tutup kata Aminah dalam sesi mereka pagi itu. Bihun goreng di hadapannya hanya disentuh sedikit. Umat lain yang tadinya bercucuk tanam duduk berkerumun di gazebo yang sama.
            “Lepas tu, apa jadi dekat Qaliph dengan Iffah?” tanya seorang lelaki yang berusia lingkungan Aminah.
            “Qaliph killed in action. Masa jadi undercover entah dekat mana. Iffah still there, somewhere, with her and Qaliph’s son, in a safehouse,” jawab Aminah.
            “Ah, aku tak percayalah cerita kau ni! Epik sangat,” tegur seorang lelaki berusia.
            “Boleh dipercaya atau tidak, itu semua pengalaman Aminah. Kita yang tak pernah masuk campur kehidupannya, mana boleh kata apa, kan? Tapi kita kena ingat, cinta boleh terdapat di mana-mana. Di celah gerombolan ramai, di celah busuknya homles, dan di celah kebingitan pasar ChowKit. In the end, all of us have to experience love, because we are human, as created by God, has feelings to each other,” sampuk Cik Da. “Dah, sambung makan. Kejap lagi ada aktiviti lain pulak,” sambungnya lagi.
            Masih tidah menyentuh makanannya, Aminah hanya memandang ke langit sambil terkenangkan seorang gadis yang melawatinya di situ minggu lepas. Dia tersenyum lebar.

PS: Terima kasih tak terhingga buat semua yang menyokong dan menjemput saya ke famili Terfaktab! InsyaALLAH, saya akan cuba apa yang terbaik dari saya! Mana salah silap dan ketidakpuasanhati, sila terus khabor dan jangan simpan dalam hati ya?