Khamis, Mei 31

Minum




Selasa, Mei 29

Bila Segala Hubungan Gagal, Salahkan Lelaki.

Button merah - bila segalanya hancur - tekan butang ini.

"Nami, saya nak bertanya sikitlah. Semalam saya menangis seharian. Saya tak tahu kenapa tiba-tiba dia telah berubah. Dulu, dia sayang je saya. Tapi dia dah berubah. Saya ada dengar dari kawan-kawan saya yang boyfriend saya curang, cari perempuan lain. Kat twitter pun nampak dia mention-mention perempuan lain, kat Facebook pun dia asyik like gambar-gambar perempuan lain, kenapa lelaki selalu menyakitkan hati? Kenapa perempuan selalu menjadi mangsa? Kenapa?"

-Gadis Kecewa, Kuala Berang.

Sebenarnya aku jarang menulis entry-entry yang bersifat seksis dan chauvinis, terutamanya bab-bab percintaan ni. Bagi aku yang memegang kepercayaan "kesaksamaan gender" - aku percaya kedua-dua jantina adalah penting. Jika tidak, lebih baik anda jadi gay.

Aku juga tak suka lelaki yang suka membuli perempuan. Pernah sekali aku ternampak seorang suami yang marah gila babi isterinya sebab tertinggal LRT kerana si isteri sedang sakit kaki. Bagi aku lelaki seperti ini memang layak dicampak ke landasan LRT. Time tu bukannya LRT malam pun, petang je. Akan ada lagi LRT lagi lima minit, hanya perlu bersabar.

Tapi aku tak suka betul bila perempuan gunakan cara "victim card" dan menyalahkan lelaki atas trajedi antara hubungan cinta mereka. Aku perhatikan banyak yang begitu. Macam-macam, lelaki ni tak setialah, lelaki tak reti jaga hati perempuanlah, lelaki suka mempermainkan perasaanlah, segala-galanya sampai naik cliche mendengarnya. The last time aku nampak di Twitter - worldwide trend - hashtag #LiesMenToWomen. Masa ni aku dah facepalm kepala, eh lelaki je ke berbohong?

Aku tak tahulah kalau mengikut jantina lelaki je yang berbohong sebab bagi aku bohong tak mengenal jantina. Dan quote seperti "when girlfriend cancels her date, she really means it but when boyfriend cancels his date, it means he got another date" - ini quote yang jelas sekali berat sebelah dan crap. Macamlah perempuan tak curang. Macamlah lelaki ni tak ada kerja lain.

Dalam lapan kegagalan cinta dalam hidup aku, aku tak terus menyalahkan perempuan walaupun antara kes-kesnya adalah awek lari ke lelaki lain, kikis duit ASB aku, pindah jauh-jauh dan tak nak balik dan cemburu buta nak mampus dan mengongkong aku suruh tengok Akademi Fantasia daripada bolasepak. Bila lelaki clash atau break up, memang akan ada moment emo, tapi lepas tu sama ada dorang pergi main game FIFA ke, dengar muzik punk rock ke, tidur ke, makan ke, atau cari belen topup di YM ke, main futsal ke, atau mengorat awek kilang tepi kedai 7E ke. Mereka tidak terus-menerus menuduh seluruh bangsa perempuan adalah penipu dan pengikis duit. Tak ada pun lelaki (yang aku jumpa) keluar statement "semua perempuan sama je" ke apa. Mereka tak give-up dan tidak menyalahkan perempuan keseluruhannya, hanya menyalahkan individu dan bukan gender.

Daripada main hashtag #LiesMenToWomen, dan terus salahkan lelaki, ada baiknya kita renungkan mana yang silap dalam perhubungan dan betulkan. Mungkin lelaki tu tak sesuai dengan anda. Mungkin ada lelaki lain yang lebih sesuai dari mamat tu.

Mungkin analogi mudah yang aku boleh kata ialah, oleh kerana perempuan ni power gila shopping, aku bagi analogi shopping je lah. Kalau beli baju yang cantik tapi gagal untuk memakai kerana saiz badan, jangan salahkan baju. Dan jangan salahkan badan juga. Terima je ketentuan Ilahi Yang Maha Kuasa. Sebaliknya, cari baju yang bertempatan dengan badan anda. Sekiranya tak jumpa juga, cari sampai dapat. Jangan salahkan baju. Dan jangan nak samakan badan anda dengan Scarlett Johannsen bila anda hari-hari melantak macaroon dan pavlova dan tidak makan makanan yang sihat seperti sayur dan buah-buahan.

Sama juga dengan mencari lelaki - kalau gagal dalam percintaan - jangan salahkan lelaki. Dan jangan salahkan diri sendiri juga. Terima je ketentuan Ilahi Yang Maha Kuasa. Sebaliknya, cari lelaki yang sepadan dengan diri anda. Sekiranya tak jumpa juga, cari sampai dapat. Jangan salahkan lelaki. Dan jangan samakan diri anda dengan Angelina Jolie dan Brad Pitt sedangkan mereka naik jet peribadi dan memiliki rumah beratus juta di Beverly Hills sedangkan anda kerja makan gaji cukup bulan dan makan megi di hujung bulan.

Mungkin cara yang sebenarnya paling terbaik, just walk on. Kalau asyik nak salahkan lelaki, mungkin lebih baik anda jadi lesbian - tapi kalau jadi lesbian pun kes yang sama juga - baik jadi amoeba.


Ahad, Mei 27

The love pirate, the treasure chest, and the sea of sorrows


Source
We all know.

We all know that somebody; whose his heart that is made of stone, ice and cold. Or maybe, he does not have a heart at all, we can never be sure. He was no bigger than an average human but, everywhere he crosses, a tidal wave of destruction was left in the wake.

His name is legend among the fearful and the hated. His story unsurpassed, unshakable as it is passed by murmur of those survived. But what do we know is that, he desires for the heart of gold, owned by maidens young and pure. Desire--more like a thirst, really—but he has that kind of insatiable thirst that even the universe cannot fulfill.

Thus then, he began his scheme.

The thieving of your heart.

That’s what I call the love pirate—when they come to your home and raid upon your chest, running away with a part of—if not all—your heart. He takes no heed of the consequences that would follow, only thinking of what’s satisfactorily fulfilling in his ship.

Source
Sometimes he would give you a false sense of security, letting you onboard his ship—but at the time you least expected—will gut your hearts out for his to keep. And as he took your heart away, he pushed you overboard, to drown in at bottom of the sea of sorrows.

I know, as you lie undead—not dead, but not actually living either—in the bottom of your sorrow, you began to realize that jackass love pirate is not completely at fault. It was you too—if you hadn’t give the keys to your heart—the keys that keep your heart locked in your treasure chest—would he have easily taken it?

Why do you trust so easily?

Was it that little void in your heart that you think he’d fill?

Or were you clouded with all the glitters and gold he showered you as you were onboard his ship?
Keep your keys in a safe place next time, guard it with your life, or entrust it to someone who would.
Someone other than a love pirate, of course.
Source
And to all of those love pirates out there, who on their enormous vanity would be reading this, I know—karma will come for you. For the more hearts you take, the more your soul fades away. And since soul is irreplaceable, the more your soul disappears, the weaker you’ll get. 

By the time you raided your last maiden‘s heart—you will be as hollow as an abandoned conch shell. And believe me one day, you will meet your match—a bigger, soulless female pirate who will burn your Black Pearl to the ground, and

You will sail no more.
Source

Janda/Duda

Pernah bercinta dengan janda atau duda? Tak pernah? Amboi, tak fun nyaaa..

Kali ni gua cuma nak cakap pasal anggapan kita tentang golongan janda/duda ni. Kebanyakkan dari kita kompem akan lagi banyak pikir negatif dari positif pasal diaorang. Macamlah diaorang tu semua spesies hantu. Gua merasakan orang yang selalu berfikiran buruk pasal golongan janda/duda ni adalah orang yang sampai mati pun akan lihat sesuatu benda tu dari sisi hitam, jelik, hodoh, buruk, berdosa, jahat.

Cuba pikir secara logik, ada tak orang yang mempunyai impian untuk menjadi duda atau janda? Mesti takde kan, kalau ada jugak gua tak tahu nak cakap apa. Kamon, siapalah yang nak jadi janda/duda ye dak? Lagipun apa bezanya janda/duda dengan kita yang single atau tak kahwin lagi ni?

Kalau putus percintaan itu ditakrifkan janda/duda maka kita semua yang pernah putus cinta ni juga tergolong dalam kategori janda/duda. Yang bezanya cuma mereka putus cinta selepas perkahwinan, kita pula putus cinta sebelum perkahwinan. Itu je.

Tapi macammana nak tahu yang janda atau duda tu bukan penyebab kehancuran perkahwinan dia yang dulu? Susah kita nak tahu, sebab macam gua cakap tadi, orang yang bercerai ni sama je macam orang yang putus cinta. Mungkin A putus cinta dengan B sebab A perangai macam cilake tapi tak mustahil A akan jumpa seorang makwe yang buat dia tetiba jadi baik dan happily ever after. Happily ever after? Faking..kakaka.

Gua selalu anggap duda/janda yang bela anak diaorang sendiri adalah duda/janda yang tak salah untuk kita bercinta dengannya. Yela, jika dia mampu besarkan anak sorang-sorang, takdela gua boleh pikir negatif pasal dia kan? Tapi mak gua pernah kata, "Nak jaga anak orang pun dah susah, inikan pulak nak jaga anak yang orang yang dah ada anak". 

Jadi semuanya pasal tanggungjawab dan ikhlas. Kalau lu ada sikap tanggungjawab yang tinggi dan ikhlas pula terima dia apa adanya, maka tak salah lu orang nak bercinta atau berkahwin dengan golongan janda/duda. Serius, sikit pun tak salah. Kalau ada orang kata salah, kabor fakyu dan suruh diaorang pergi terjun longkang.

Apa-apahal pun, gua selalu cakap yang Cinta Takde Law. Jangan kata janda/duda, kot orang tu ketua perompak pun lu akan tetap cintakan dia kalau dah namanya cinta. Jadi fikir elok-elok dan fikirlah dari sisi positif. 

Asyik pikir yang bunga mawar itu berduri, sampai bila pun lu orang takkan sedar yang ia adalah bunga yang cantik. =)

Sabtu, Mei 26

Cinta + Social Network


“Keje ke? Nak tanya sikit”

“Ho’oh. Keje ni. Nak tanya mende? Tanya lah”

“Pakwe kau ni ber- I love you, I love you dengan sape ni?”

“Hah?”

“Ni ha kat twitter ni kemain siap I love you bagai dengan perempuan mane tah. Kalau kau mention dia tak pernah balas pun dengan perempuan lain kemain I love you bagai. Kau tak sakit hati ke? Aku pulak yang sakit hati tengok orang buat kawan aku macam ni”

“Ermm.. perempuan mane? Entah. Kawan kawan dia kott…”


Ape perasaan kau kalau pagi pagi lagi dah dijamu dengan soalan yang menusuk hati macam ni dari kawan kau sendiri? Kalau kau tanya aku, perasaan aku adelah nak terbalikkan semua meja, terajang bunting kat tempat keje aku, hempas muka kat monitor dan baling pinggan mangkuk kakak aku kat lantai. Amboi malunya aku rasa kalau kawan sendiri tanya kat aku macam ni. Malu sampai aku taktau nak sorok muka ni kat mana. Nak jawap sape perempuan tu pun memang kau sendiri pun tak kenal. So, ape lagi kau boleh buat selain mengepal penumbuk ke udara?

Social network. Aku takde masalah dengan social network ni. Dari sini kau boleh kenal kawan baru, jumpa kawan lama, share pendapat dan minat dengan orang lain, jumpa crush atau mungkin jumpa jodoh kau. Segalanya mungkin. Tapi aku ade masalah dengan cara pembawakkan sesetengah orang dalam social network ini terutamanya pasangan kekasih. Aku tak cakap semua tapi some of them, berkelakuan seperti single single sahaja. Liking liking flirting flirting bak kata seorang penyanyi tu.

“Hey, rileks lah. Twitter je kot”

Mungkin benda ni nampak remeh kat mata kau. Yelah sebab semua benda kau taknak amik serius sebab tu semua jadi remeh. Rilek sana, rilek sini. Pada kau mungkin remeh, saja bergurau dengan orang lain. Tapi pada orang lain mungkin tidak. Contoh la, semua orang dah tau kau tu pakwe si A dan semua orang dah tau si  A tu makwe kau. Tapi kau still nak BERGURAU sana sini. Mungkin benda ni takde effect kat kau, cuba kau kaji balik situasi yang aku bagi kat atas tadi. Orang luar yang tau kau bercinta sakan, dah salah faham kat situ. Derang bukannya tahu kau bergurau ke hape ke. Derang assume ape yang derang baca. Dia dulik mende kau serius ke tak.


@abc : Bocan. Sape nak teman ittew mam malam ni?

@pakweKau : *angkat tangan tinggi tinggi* RT @abc : Bocan. Sape nak teman ittew mam malam ni?

@gdssny : I love you sayang…

@pakweKau : l love you too baby.. RT @gdssny : I love you sayang…

@MakweMu : @pakweKau Baby, I miss You!

*bebuat tak nampak tweet makwe sambil bersiul siul*


Haa.. Tu contoh yang aku boleh bagi. Tweethandle dan tweet tu adalah rekaan semata mata. Part inilah yang aku tak berapa suka kat social network. Amboi amboi perempuan lain punye kemain lincah kau balas, makwe sendiri kau buat tak reti je. Haremmmm betul perangai kau. Kalau aku puasa arini, memang pahala puasa aku tinggal paras buku lali ajelah sebab asyik memaki.

Tapi aku tau, korang yang dah biasa buat macam ni akan cakap “Eh makwe aku ni, hehari nak cakap I miss you, I love you. Aku tau lah”, “Tak cukup kat wassap, BBM, kat twitter pun nak cakap jugak ke?”, dan macam macam lagi lah kan. Sakitnya hati aku dengan perangai orang macam ni. Tak respek ke makwe langsung. Sebagai seorang wanita normal macam aku, walau pun aku tau pakwe aku sayang kat aku, aku nak benda tu kekal dan berterusan (sepanjang perhubungan). Dalam maksud lain, kalau boleh (mesti), hari hari aku nak dengar I love you tu. “Ala, satu hari tak cakap bukannya bermaksud cinta I kat U makin kurang”. Aku tau lah sengal, tapi aku nak dengar hari hari. Tak boleh ke? Kena bayar? Tolak kredit henpon kau? Luak gaji kau? Luak PTPTN kau?

Dan kadang kadang aku rasa social network ni dah rampas privilege dan kemanisan dalam bercinta. Ape yang pakwe kau patut share kat kau je atau share kat kau dulu, tapi dia share kat social network. So, the whole world dah tau. The whole world dah dapat privilege tu. Dah tade keistimewaan untuk kau. Contohnya, pepagi kau text Good Morning kat pakwe kau. Instead of dia reply kat kau, dia tweet je Good Morning tu. Terkebil kebil lah kau tunggu pakwe kau reply. 5 minit, 10 minit, 20 minit still tak balas. Kau log in twitter, kemain meriah pakwe kau ber-Good Morning dengan orang lain. Nampak tak privilege yang sepatutnya kau dapat, orang lain dah rampas?

“Ala, Good Morning je koooottttttt”

Memang la Good Morning je. Habis tu buat ape bercinta kalau kau tak dapat ape ape keistimewaan pun? Masa mula mula bercinta dulu, berak pun bagitau sekarang wish Good Morning pun kedekut nak mampus. Sekarang ni, sama je pakwe kau layan kau dengan layan orang lain. Aku tanya ni, buat ape? Buat stok geli geli? Buat tujuan kegunaan peribadi? Benda mudah macam ni pun tak boleh nak paham apetah lagi kalau benda lagi susah. Kalau kau buat semuanya boleh tapi kalau turn makwe kau buat gitu tau pulak sentap. Rasa nak lempar kerusi je kat kau ni.

Aku tau, seronok ber-social network ni. Tapi berpada padalah. Jangan sampai pakwe/makwe kau terguris hati. Sekali kau I love You kat orang, seratus kali pakwe/makwe kau boleh balas benda yang sama. Pastu bila pakwe/makwe kena sailang disebabkan social network, nak salahkan orang lain pulak. Cermin diri sendiri dulu baru tuding jari kat orang. Layan lagi pakwe/makwe kau suam suam kuku kan? Heyyyyy orang lain boleh berganda ganda lagi layan pakwe/makwe kau dengan baik dan elok. Bukan semua gurauan kau tu orang lain anggap gurauan. Jangan nak suka sangat. Remember that.




Jumaat, Mei 25

Entri Gaya Brader-brader #2 - Dah Selamat Dah.


Dalam malam-malam yang bahang ni sambil layan sendu foreveralone gua, tetiba gua teringat dengan member Felda sekor si Azrai. Makwenya si Shedah tu, kawan gua jugak. Dua ekor merpati joli-joli geli-geli dalam geng gua zaman Uni dulu. 

Kenapa gua tetibe teringat? Entah bila punya cerita entah, tetiba gua teringat, bukan otak ni gua boleh kawal sangat pun. Bila datang momen-momen sentimentalis macam ni, gua rasa nak up dalam blog sepam dua, so lantak engkolah baca sampai lebam.

Dulu-dulu, adalah dalam tahun lepas, takdelah dulu sangat macam zaman dinasor, gua terima panggilan dari Shedah.

“Azrai telepon hang tak?” kata si Shedah dalam loghat Penang pekat beliau.

“Takdak, awat?” gua pun join sekali Penang nya.

“Ceq benci, nyampah dengan si Azrai ni. Habaq kat dia, dah takdak papa antara kita lagi.” Hambik engko. Lima tahun mentein bercinta, tiba-tiba tipon gua cakap camtu. Gua tanya kenapa, kot-kot Shedah dah sangkut kat gua ke. Gua kalau boleh taknak la sailang bro gua punya barang. Mampus kena sula denan pemetik kelapa sawit karang.

Oh ya, dia cakap petang tu dia nampak remove relationship status Azrai dah takde dekat FB, tak tau sebab apa. Maknanya nak single la tu, kata Shedah.

“Takpa, takpa, hang bincang dengan dia dulu, awat jadi camtu…” gua pujuk dengan loghat Penang terbaik gua boleh buat.  Tapi gua tak sure pun apa beza loghat Penang dan Kedah. Hang Hang je la gua tau. Dan pelak dengan peliaq dengan pelik, jangan sekali tersilap. Mau free gua dapat lempangan si Shedah tu karang.

Apapun, lepas gua pujuk (entah apa tah gua cakap, gua mana ingat), gua dapat pulak panggilan dari mamat Felda tu.

“Shedah call engko tak?” tanyanya. Gua teringat Shedah suruh gua janji jangan bagitau. Jadi gua geleng ajelah. Lepas tu gua tanya apa jadi, konon-konon gua bersih suci daripada sebarang spekulasi.

“Ni…Shedah kata aku buang status relationship daripada FB….engko tengok betul-betul, ada kan? Tu error je la kot…” kata Azrai. Aku tengok profile dia, memang ada “in relationship” lagi. Ke lepas kena sound dengan awek, dia letak balik, tak tahulah. Wallahualam. Aku bukan iron man.

Aku telepon balik si Shedah, aku habaq mai yang mungkin tu error facebook. dia jawab sepatah. “Mungkin. tapi…”

Haaa, part tapi yang payah tu. tang tapi tu, dia pi tambah semua jenis isu baru, hak isu lama dua tiga bulan lepas pun dia hawan sekali. “tapi minggu lepas dia tak angkat telefon” la, “ceq keluar dengan member dia tak jeles” la, “minggu lepas ajak dating dia kata busy kerja” la, “tak reply mesej pukul 12 tengah malam tadi” la, habih semua dia habaq. Gua syak dia dah siap list depan telefon, tinggal nak pronounce satu-satu kat gua je.

Gua angguk-angguk, gua letak telefon, gua contact si Azrai balik via FB chat pulak. Gua mintak dia explain satu-satu semua benda ni dekat Shedah. Tapi katanya Shedah dah merajuk tahap Powerroot dah, hanset, fb chat, YM, semua menatang dia off. Kawan yang lain ikut sama off jugak, stendet la kalau kapel gaduh, dia tarik semua kaum kerabat member lepak sekali.

“Dah, dia tak mau ada apa-apa dengan aku lagi. Kalau inilah takdirnya, aku relakan ajelah….” luahan si Azrai pada gua. Daaaah sentimental la pulak dengan gua. Nyanyi lagu putus harapan pulak. Gua dah tepuk dahi. Apekebengang bercinta pumpang pumpang lima tahun, semua benda kau harung, satu malam ni pun lu tak boleh handle.

“Engko tak payah nak explain-explain facebook error tu lagi. Tak payah nak defend diri engko lagi. Time ni tak penting dah lu salah ke lu betul. Engko defend, dia bukak cerita lain pulak. Sampai bila la tak sudah bro.” kata gua panjang lebar.

Dia tanya apa perlu buat. Dia ada satu lagu jiwang dalam tangan, yang dia sibuk layan sejak tadi. 

“Engko amik je video lagu jiwang tu, engko post ke wall dia.” gua kasi cadangan.

“Betul ke, tak pe ke, gua tak biasa buat camni…”

“ENGKO BUAT JELAH” sedebik gua kasi.

Seminit kemudian gua nampak post lagu Di Badai Asmara (nasib baik bukan lagu Pelamin Anganku Musnah) up dalam wall si Shedah, dengan ucapan “Sayang, love you so much.”

Hambik engko.

Pastu tak lama kemudian, Shedah komen kat bawah tu “Ailebiuuuu so mach tuuuu.”

Hambiiiikkk engko.

Dah, selamat dah.

Tunang dah pun lepas tu.

Hahaha. Perempuan. Gua tak tau la nak cakap macam mana. Suka gaduh benda yang lekeh-lekeh, dan makin dilayan makin besar pulak jadinya. Tu satu gua nak cakap pada makhluk-makhluk macho di alam semesta ni—jangan dilayan sangat. Kalau dah malas sangat, mintak maaf dan ucap sayang je. Kalau kurang malas sikit call station radio dedikasi lagu ke, beli bunga sejambak ke, kasi jam kapel sebijik ke. Distract sikit kasi dia lupa masalah apa. Dia gaduh pun bukan sebab nak selesaikan isu dengan korang pun, kadang-kadang dia nak dengar engko jawab balik je. Nak attention.

Kepada makhluk-makhluk jelitawan perawan tu pulak, tolonglah jangan semakkan otak makhluk macho dengan permasalahan kecik macam ni. Kitorang ada isu yang lebih besar untuk diselesaikan, contohnya taktik merokok tanpa membaukan baju, atau cara tukar timing belt dengan sebelah tangan. Contohnyalah. Nak cari penawar kanser pun sedak jugak.

Jadi engkorang berdua tengoklah. Adakah berbaloi sesuatu isu tu engko nak panjang-panjangkan sampai berhari-hari. Senang macam ni—kalau member lu ke, adik lu ke (atau sesiapa selain kekasih lu) buat benda yang sama—lu merajuk tak?

Kalau tak, tandanya tak berbaloi la tu gaduhnya.

Ok lah. tu je. gua nak blah dulu. Nak google kejap lagu Sera tu, harap-harap masih ada lagi kat Youtube. Sedak gak layan memalam gini.

Asal Jumaat, turn-on dengan Baju Melayu.



Harini kita bicara tentang ini.























  Soal cerita turn-on, turn off ni, ada orang (dengan tak puas hatinya) kata, "Engkau ni suis ke apa nak turn-on, turn off ?"  Memangla tak. Tapi, soal turn on turn off ni kita bicara tentang sesuatu yang ada pada jantina berlawanan (atau jatina sama) yang buat kita tertarik. Haa, itu yang aku mengerti tentang soal turn-on turn off ni.

  Macam kau, perempuan, suka sangat tertarik kepada lelaki pabila lelaki berBaju Melayu. Nampak extra hensem, nampak macam lelaki Melayu terakhir dan sebagainya lah. Biasalah tu. Selain itu, ada perkara lain juga yang buat kau turn-on pada seseorang lelaki itu. Berkumis lebat misalnya, takpun berkening tebal dan macam-macam lagi la. Apapun, ia akan bergantung kepada individual differences itu sendiri. Apa yang buat kau turn-on, tak semestinya buat kakak, adik perempuan, makcik atau awek kat McD tu turn-on jugak.

  Manakala kau orang lelaki, bukan tak ada perkara yang buat kau turn-on terhadap seseorang wanita itu. Kalau nak disenaraikan, memang banyak. Tebal macam ensiklopedia jadinya. Jadi, aku taknaklah bagi contoh. Get outside, take a look and get turned-on ! Kah kah kah.

Sekian.

Pesan- Turn-on ni tak semestinya sexually-attracted. Dan janganlah ambil serius sangat ye ?

Rabu, Mei 23

Artikel Kotak-kotak Terakhir Penulis Sahaja.

Dalam dunia ni, setiap yang mempunyai hujung, pasti akan ada hujungnya yang lagi satu di satu sudut yang lain. Setiap yang bermula, pasti akan bertemu dengan pengakhiran. Setiap yang ada, pasti akan tiada semula. Setiap yang di atas, dengan kuasa alam, dia akan jatuh juga. Tiada apa yang kekal selamanya di tanah pinjaman Tuhan ini.

Mungkin ramai orang sudah tahu dan ramai orang belum tahu. Semalam ialah hari aku di Terfaktab. Aku sudah tarik diri dari apa sahaja aktiviti Terfaktab sejak semalam. Jangan kata aku buat keputusan drastik. Hasil perbincangan 2 bulan lepas dengan Aqram, ya dia lepaskan aku 21hb Mei. Walaupun sebenarnya aku minta untuk dilepaskan pada 21hb April pada awalnya. Ya, semasa proses Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal sedang disiapkan dan launching tempoh hari, sebenarnya aku masa tu dah hampir waktu-waktu terakhir dengan Terfaktab.

Aku masih ingat kali pertama Aqram tanya aku pasal hal Terfaktab 2 tahun lepas. Masa tu dia rancak membaca blog aku. Tulisan yang meninggi atas langit dan mempunyai tektikal 4-4-2 itu sudah berjaya menarik perhatian Aqram. Aku jujur kurang reti nak menulis untuk buat orang senyum dan gelak seperti Brader Leplep, Bukan Penggoda mahupun penulis yang lain, aku, Penulis Sahaja, lebih kepada penulisan yang kotak-kotak, sistematik, berikan pandangan sendiri berdasarkan fakta.

Aku mula melangkah kaki masuk ke alam Terfaktab sebagai penulis ke 3 blog ini satu masa dahulu. Aqram bersama bekas kekasihnya, dan aku. Kami sama-sama bangun dan mencari penulis-penulis lain yang berpotensi. Sehinggalah pada satu masa, ia menjadi satu hit dan sampai satu masa yang lain, kami sudah punya 2 buah buku hasil tulisan kami. Ehmm, boleh tahan.

Ramai yang tanya kenapa. Kenapa? Kenapa? Bagi aku, sampai satu masa, kalau kau tak bela cinta kau dekat satu-satu benda tu, satu masa ia akan hilang. Begitu juga aku dan Terfaktab. Aku tak bela betul-betul cinta dekat Terfaktab, dan akhirnya, aku rasa Terfaktab ini bukan lagi perjuangan aku yang patut aku menjadi serius. Haa, macam gitu lah sebenarnya. 

Dekat sini aku nak mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua. Aqram yang memberi aku peluang menulis di sini 2 tahun dahulu, kawan-kawan penulis yang lain. Kawan-kawan yang dah banyak berusaha untuk meletakkan Terfaktab di satu tahap sekarang ni. Dan buat pembaca-pembaca setia penulisan kotak-kotak aku, jangan risau, aku masih menulis di blog aku. Dan kepada pembaca-pembaca kurang setia aku dan rindu nak baca penulisan aku, boleh juga jenguk ke sana.

Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih.

Sebelum aku mengakhiri penulisan aku di Terfaktab ni, sini aku nak beri beberapa quotes. Kau boleh jumpa beribu dan jutaan quotes mengenai cinta di dunia ni. Bagi aku, ini adalah quotes yang paling asas dan power yang aku pegang di antara semua quotes tentang kau dan cinta.

"Cinta itu halal, yang haram cuma cara kau lakukannya."

"Bawa bertenang dan bawa berbincang."

"Emosi dan ego tidak layak di depan, ketika kau dan dia rasa tertekan."

"Cinta itu ada. Cinta itu rasa. Cinta itu manusia. Percaya pada masa."

Kau tak perlu quotes yang kompleks dan sakit kepala memikirkan apa yang diterangkan dalam ayat-ayat itu. Sebenarnya benda paling asas sudah ceritakan semuanya. Dan kepada kawan-kawan yang sedang bersedih mengenai cinta tak kesampaian, mari aku kongsi 4 equations mengenai kau dan pasangan sehidup semati yang diajar oleh @abu_dolah.

[EQ 1] orang salah + masa salah = failure.
[EQ 2] orang betul + masa salah = confusion.
[EQ 3] orang salah + masa betul = frustration.
[EQ 4] orang betul + masa betul = successful. 

Melihat dari 4 equations di atas, percayalah, rasa cinta agung tu akan datang ketika dia datang dengan lagak gayanya keluar dari bilik yang penuh cahaya, ketika satu masa yang betul. Ketika kau lengkap, kau sedia. Dan ketika itu lah kau tahu, dia lah orangnya. Jadi jangan pernah membenci dengan cinta. Jangan pernah berputus asa dengan cinta. Walau sudah ditulis kau akan bersama seseorang, tapi macam mana kau nak jumpa kalau kau tak pernah cuba mencarinya?

Jangan sampai saat kau jumpa dia, sebenarnya kau sudah terlepas waktu yang betul, dan masa itu, kau berada dalam fasa confusion iaitu kekeliruan. Tunggu lah lagi masa yang betul tu tiba. Entah bila pula waktunya. Haha.

Sekian dari saya. Semoga kita berjumpa lagi nanti di tempat lain! Teruskan membaca Terfaktab! I love you all! Spread the love beybehhh!

Terima kasih, terima kasih, terima kasih.

Selasa, Mei 22

Cinta The Flash

Lu orang tahu pasal The Flash tak? Alaa, superhero yang pakai kostum merah yang lari kemain laju tapi tak pernah kena speed trap tu? Kalau tak tahu, mungkin lu orang tergolong orang yang takde tivi kat rumah atau golongan yang sibuk sembang MLM kat kedai mamak.

Tahu tak ada orang yang jatuh cinta serupa The Flash ni? Apa orang kabor, cinta kilat? Kemain laju lagi dia jatuh cinta, kemain pantas lagi dia tangkap perasaan, kemain lincah lagi dia dah menyimpan harapan. Amboi, pesen tak menyempat nak jatuh cinta.

Kebanyakan orang pesen camni baru kenal sebulan dua seseorang tu dah jatuh cinta. Pesen mudah mengikut drama tivi. Dalam drama tivi tu memang la tak sampai 15 minit dia dah jatuh cinta, kot nak samakan dengan waktu sebenar, berapa tahun pulak dia punya drama. Tu tak masuk lagi dengan iklan serupa cilake lagi ye dak?

Gua kasi contoh sikit, ada sorang makwe ni baru kenal sorang lelaki. Lelaki ni budak sekelas kawan dia. Baru melepak sekali dua dah jatuh cinta. Tak salah nak jatuh cinta tapi agak-agak la, ni lu orang tak tahu lagi lelaki tu pesen macam mana, jahat ke orang surau ke hipokrit ke bekas banduan ke baik macam gua ke.

Jadi seboleh-bolehnya kenal lah dulu, tak kenal maka tak cinta kan? Tengok dulu berbaloi ke tak jatuh cinta, selagi rasa tak yakin, flirt-flirt je la dulu. Ni dah jatuh cinta apa semua bagai, dah simpan harapan apa semua tiba-tiba orang tu dia layan kita biasa-biasa je, kalau frust pun gua rasa nak baling dengan meja.

Kasi mahal sikit la perasaan tu, jangan mudah sangat jatuh cinta. Faking mende nama ayah orang tu pun kita tak tahu dah nak jatuh cinta. Tak payah nak jatuh cinta pandang pertama sangat la, gua terajang karang. Karang gua kabor terdesak mulalah mencarut ke gua. Apa ingat puaka macam gua ni tak kecik hati agaknya kalau kena carut. Tengok, kan gua dah emosi!

Ambik masa untuk kenal dia sepenuhnya baru la boleh nak tangkap feeling. Tak payah nak kabor lu orang punya perasaan tu memang sejati, deep, true. Hek eleh, apa lu ingat lu Nami ke? Suka memang suka tapi untuk menukar perasaan suka itu kepada cinta, ambillah masa. Andai perasaan lu tu ikhlas, akhirnya akan ada jugak

Jadi lepas ni kalau nak jatuh cinta jugak, agak-agak lah. Jangan cepat serupa The Flash, jangan lambat bebenor serupa serupa siput babi. Tapi lu orang nak dengar, dengar la nasihat gua. Kot lu orang taknak dengar lepas tu mula frust serupa cilake salahkan orang yang lu jatuh cinta tu ambik kesempatan la, tak peka la, saja nak perdayakan la, gua boleh kabor satu benda je.

Pergilah meninggal.

Isnin, Mei 21

Awak Suka Perempuan Macam Mana?

Sejak aku mula bekerja di tempat baru, bekerja sebagai seorang penjaga kualiti barang-barang elektronik yang menjadi pemuas nafsu pengguna gajet berteknologi kini. Aku mulai sedar tentang kualiti seorang perempuan perlu ada benchmark. Ya, dengan kata yang lain, seseorang lelaki perlu ada benchmark (penanda aras) pada wanita yang di ingini.

Kalau ada lelaki yang berkata dia tak kisah nak berkahwin dengan siapa. Dia tipu.
Kalau ada lelaki kata dia tak hensem. Pun sama, dia tipu.

Kaitannya bila bekerja di tempat baru, pastilah aku ditanya oleh sebilangan gadis atau mak gadis yang baru aku kenali tentang; 

'Awak suka perempuan macam mana?'

Jadi, aku ingin jawab secara peribadi dan jujur. Di sini. Sebab semasa ditanya soalan itu kelmarin. Aku menjawab 'entah', sambil senyum tersipu-sipu.

Kita mula dari segi fizikal dahulu ya?

1. Aku suka atau lebih tertarik pada  perempuan free-hair. Simple potongannya dan tidak berwarna. Paras bahu. Tidak gemar pada perempuan bertudung labuh. Tidak gemar pada perempuan over-fashion pada tudungnya (lilit seakan mumia mesir misalnya). Jika suka pada perempuan bertudung, lebih prefer pada perempuan bertudung bawal. Ada sebab kenapa aku lebih prefer perempuan free-hair. Bila aku lihat diri aku yang agak gemar memakai seluar three-quarter, takkanlah aku nak pilih perempuan bertudung?

2. Aku suka atau lebih tertarik pada perempuan yang memakai baju longgar. Tidak gemar pada perempuan memakai pakaian agak atau terlebih ketat dan sendat serta seksi. Cukuplah dengan memakai t-shirt bersaiz M jika sepatutnya badan perempuan itu bersaiz S. Oh, perempuan memakai sweater lagilah aku suka. 

3. Aku suka perempuan yang beratnya dalam jangkaan 38kg hingga 46kg. Tinggi dalam jangkaan 150cm hingga 160cm. Senang cerita, ngam-ngam pada BMI normal. Maaf jika tak terpilih. Hihihi.

4. Ada buah dada. Hehehe. (Kamonn, jangan flat sangat ok?)

5. Berkulit cerah. Definisi cerah ini ada banyak seperti putih cerah, kuning langsat cerah, hitam manis cerah, dan sawo matang cerah. Atau lebih aku ungkapkan, cerah kerana ada sinar pada wajah hasil air wudhu dan kesan bersolat. Zinggggg!

6.  Comel. Definisi comel bagi aku bukan secara keseluruhan. Pada wajah kita mesti ada satu bahagian yang comel. Begini aku bagi contoh; 'Perempuan itu biasa saja wajahnya, tapi dia comel sebab pipi dia rasa geram nak dicubit-cubit'. Atau, 'Perempuan itu taklah cantik sangat tetapi dia comel sebab ada lesung pipit bila tersenyum'. Dan seterusnya-lah yang difikirkan sesuai.

7. Suaranya memang suara seorang perempuan. Aku rasa aku kurang gemar dengan perempuan bersuara kuat dan lantang.  Suara yang lembut dan sopan menjadi keutamaan. Dah serik hendak bercinta dengan perempuan suara speaker 3 Ampere. Lagi-lagi bila jenis takut kucing, jerit sampai satu medan selera dengar. Malunya......

8.  Suka pada perempuan yang gayanya berjalan tidak berterabur, tidak kelam kabut, tidak terhuyung-hayang dan tidak berjalan terlalu lambat. Suka pada perempuan yang berjalan pantas. Tak kisahlah mana-mana. Jalan biar badan tegak.

9. Tidak gemar pada perempuan yang bersolek keterlaluan dan tidak kena dalam solekan. Juga tak suka pada keterlaluan berfesyen. Seperti mengenakan pemerah pipi padahal hanya mahu ke pejabat pos. Atau mengenakan evening dress with eye shadow padahal hanya mahu makan roti prata di kedai mamak. 

10. Suka pada perempuan yang wangi terutama wangian yang berperisa buah-buahan. Bau perfume yang sengit amatlah tidak digemari. Mohon beli pewangi di Body Shop ya?

Dari segi keperibadian pula;

1. Amat gemar pada perempuan yang besederhana-aktif dalam bersukan. Perempuan itu menguasai satu jenis sukan seperti bola jaring misalnya. Namun tidaklah terlalu komited pada sukan itu sampai hendak meluangkan masa bersama pun tiada.

2. Tidak gemar pada perempuan yang bercakap dengan gaya yang pelik. Antara gaya yang pelik pada tafsiran aku ialah;

a. Terlalu manja. Cakap meleweh 'nyeh nyeh nyeh' senyum senyum macam kerang busuk. Yarabbi meremang bulu roma.
b. Kasar dan kurang ajar. Cara bercakapnya penuh dengan sarkastik yang menyakitkan hati. Nak bersarkastik boleh, tapi jangan menyakitkan hati. Mohon bersarka yang humor, bukan bawa kepada kelukaan.

3. Suka pada perempuan yang bercakap dengan fakta. Berhemah dan ada timbal-balik. Iaitu bila kita ber-conversation, ada bergilir-gilir. Mula-mula aku cakap, lepas itu giliran dia, dan seterusnya bergilir. Bukan jenis potong line.

4. Bukan jenis pemarah dan cepat marah. Walaupun dia nampak aku seperti marah bila bercakap, sebenarnya aku tak marah. Nasihat.

5. Tidak suka pada perempuan yang angkuh tak kena tempat. Dan berhipokrasi dalam keangkuhan. Iaini di depan aku berhemah, di depan orang lain bersikap angkuh dalam berkata-kata. Mengapa ya?

6. Aku respek dan sangat suka pada gadis yang menolak jika aku mula tak sengaja atau tak sedar rasa biang dan gatal seperti mengajak naik motor bersama atau mengajak dating di tempat sunyi. Sekali aku ditolak. Aku rasa terpukul. Dan aku secara tiba-tiba berkata dalam hati; 'Perempuan ini layak jadi isteri aku'.

7. Bila dia ketawa, dia tutup mulut dia. Walaupun gigi dia cantik dan bibir dia merah bak delima. Sebab apa? Itu rahsia.

8. Bila dia makan, dia lihat aku makan. Dia juga makan, tapi dia lebih gemar melihat aku makan dahulu, bila puas lihat, barulah dia makan dengan normalnya. 

9. Aku suka pada perempuan yang sedikit comot. Maksud aku, bila aku berjumpa dia dalam keadaan comot, dia tak rasa malu. Jika malu pun, dia pura-pura tebalkan muka. Padahal aku tak kisah. Dan aku suka lihat dia dalam keadaan comot kerana seharian bekerja atau ke hulur-hilir melakukan tugasan luar. Lagi aku suka kalau dia comot sebab dia baru lepas masak. Sudahlah comot, pandai masak pula tu. Luruh  jantung tahu?

10. Bukan dia yang melakukan sentuhan fizikal pada aku dahulu pada perkenalan pertama. Sentuhan fizikal seperti mencubit, atau menggunakan jari telunjuk untuk di cucuk pada pinggang aku, atau tendang-tendang kaki, atau pelempang atau pegang tangan. Sukar untuk aku terima perempuan sebegitu. Biarlah aku yang mulakan ok? Takdelah dalam hati aku berkata; 'Eh perempuan ni pasal apa? tak kena langsung'.

Aku rasa, itu sahaja jawapan aku. Kalau letak banyak-banyak, dikatanya aku ini terlalu memilih pula. Tetapi inilah pilihan aku. Bagaimana pula jawapan jujur peribadi korang?

AlQuran Pink Kaler dan Jodoh

Adakalanya dalam hujung minggu yang agak hening dan membosankan, saya sering juga keluar bersiar-siar bersama rakan atau saudara terdekat. Kalapun hanya melepak di mall berdekatan, bukan untuk membeli belah, tetapi sekadar melihat pemandangan.

Ah, who am I kidding?

Saya kena jadi peneman orang dating la. zzzz. Tau la foreveralone. Keluar pun kalau ada orang mengajak jadi tukang teman.

Adapun, suatu kisah menarik dari gadis yang saya temankan dating haritu. Mengenai AlQuran merah jambu yang ditunjukkannya pada saya. "Nak dengar tak cite pasal AlQuran merah hati ni?" ujarnya manja.



"Apasal?" tanya saya. Kot kot, terjumpa dalam masjid ke, menang hadiah Power Root ke, atau dapat nombor satu dalam Tilawah AlQuran di sekolah. Dia menidakkan, dengan memulakan cerita:

"Adalah satu hari tu--dah lama dah dulu--kite nampak AlQuran tu atas shelf dekat kedai. Cantik sangat, merah hati. Teringin sangat nak ada AlQuran sendiri. Tapi, kite ni budak sekolah. Apakan daya, kite tak mampu nak beli. Duit yang abah bagi, manalah cukup.

Jadi, kite pegang sebentar, peluk sebentar, kemudian letak balik di shelf. Sambil tu kite cakap (dalam hati la, takkan kekuat pulak kang gilo namanya)...Dear Allah, Kite hope kite dapat AlQuran merah hati ni. Tapi bukan dibeli. Dihadiahkan. Oleh seorang yang layak jadi bakal imam untuk kite. Thanks Allah."

Alahai, inesennya budak ni, fikir saya selepas mendengar cerita beliau. Selamba je doa macam tu. Apekedia ingat boleh cakap macam tu je?  Nabi Ayub pun doa bertahun baru dapat lega penyakit dia. Tapi nak buat camno, budak sekolah. OK, saya berhenti monolog kejap-- dia nak sambung cerita dia balik.

"Kite tak cite tau doa kite tu kat orang. Kite cite kat awak je ni. Em pastu kan, kan...lepas berapa bulan tu kita jumpa budak XXXXX ni  (nama dirahsiakan untuk keselamatan bersama, maklumlah kisah benar). Satu hari kan, budak tu bawak parcel kaler cekelat. Pastu dia kasi kite. Pastu dia suruh kite pegang elok-elok. Pastu dia suruh jangan bukak sampai balik bilik asrama. Nak tahu tak ade ape dalam parcel tu?"

Saya dah agak dah.

"Ni la, AlQuran merah jambu ni...."

Gitulah kiranya. Ada seorang pelajar lelaki hadiahkan dia AlQuran sebijik. Lelaki yang alim-alim dan baik budi pekerti. Padahal time di kedai AlQuran si gadis belum ada lelaki lagi di sisi.

Padahal budak lelaki tu pelajar sekolah lelaki.

Padahal budak perempuan tu pelajar sekolah perempuan.

Biaq betoi.

Awak ternganga tak? Saya pun ternganga.

Saya asalnya susah nak percaya benda-benda "petanda" ni. Saya kena sebiji mimpi solat iktikharah pun boleh ragu-ragu sampai sekarang betul ke tidak. Tapi bagi si gadis--yang innocent--yang tak pernah tengok  dunia macam kita--dan tak makan garam cukup macam kita--tapi anehnya, dia faham, dia percaya, dan dia tak pernah berhenti berharap sampai dapat apa dia mahu. Well at least for now, nak jadi imam betul takde la pulak ongkisnya kan, belum SPM gitu. Hihi.

Anyway--kisah dia ini mengingatkan saya untuk jangan berhenti berharap. Dan jangan berhenti berdoa. Kalau ikut orang kita, selalu fikir depan sejadah baru nak berdoa. Kena bahasa-bahasa Arab elok tepat tajwidnya, kalau tak, haramle nak makbul bagai. Tapi kena ingat--doa tu bukan pada nahu dan bahasa, tapi pada hati tu. Hati yang ingat Allah, insyaallah, Allah akan ingat dia balik.

Seperti hadis nabi SAW (dari Anas r.a) Allah telah berfirman:


Wahai anak Adam! Jika engkau mengingati Ku di dalam diri mu, niscaya Aku pun akan mengingati mu di dalam diriKu. 
Dan jika engkau mengingati Ku dalam kumpulan ramai, niscaya Aku pun akan mengingati mu di kumpulan yang lebih baik dari kumpulan mu. 
Jika engkau mendekati Ku sejengkal, Aku akan mendekati mu sedepa, dan jika engkau mendekati Ku sedepa, Aku akan mendekati mu sehasta. 
Dan jika engkau mendekati Ku dengan berjalan kaki, Aku akan mendekati mu dengan berlari."

Gitu.

OK Hadam-hadamkanlah.

Assalamualaikum wbt.

Gambar dari sini, dan hadith dari sini.

Ahad, Mei 20

PHP


Halo. Sekarang udah selesai tugas kuliah, jadi ijinkan saya tulis di sini lagi ya. Oh sebelum saya mulai, gimana review tentang Kitab Terfaktab 2. Udah dibeli belum? Kalau belum tinggal klik bagian merah di atas. Langsung nanti bukunya sampe di depan pintu pagar (yah itu pun kalau ada pagar). 

***

Saya akan bicara tentang PHP. Tidak saya tidak lagi bicara tentang partai politik. Ini tidak ada hubungannya sama sekali dengan gerakan Bersih. Blog ini bukan blog bersih. Blog ini blog merah, blog cinta. Blog hati dan rasa. Ga ada warna kuning sini, yah kecuali kalau hati anda bernanah (euw). 

Kalau di negara seberang, PHP itu kata singkatan buat Pemberi Harapan Palsu. Sebutannya (pey-ha-pey). Buat manusia manusia yang suka menghempaskan golongan hati hati yang cenderung lemah. Buat orang orang yang tau bagaimana mengangkat tinggi seketul hati dan membantingnya sepenuh hati di tembok batu. Dan saya percaya ada antara kalian yang pernah menjadi PHP, bahkan mungkin ada juga yang jadi korban PHP. 

Spesial saya tujukan untuk yang pernah jadi PHP, terima kasih. Cerita cinta kalian memang yang terhebat yang pernah dijanjikan, memang yang terbaik bahkan kalau bisa menang anugrah Festival Filem Sedunia, ga usah masuk nominasi udah bisa menang tanpa harus bertanding. Dan mungkin Aaron Aziz cuma ada kesempatan untuk tunggu di ruang backstage karena anugrah itu bisa dimenangkan kalian. Mungkin juga Aaron Aziz harus ganti profesi. Jadi penulis Kitab Terfaktab mungkin? 

Sejujurnya kalau kamu nanya saya kenapa ada wujud orang orang berlabel PHP ini, saya kurang tau. Entah karena itu cuma suka suka (apa sih kepuasan yang bisa anda dapatkan?), atau karena itu dendam atas pengalaman sebelum ini. 


Persoalannya ini, kenapa tega mencinta kalau nyatanya kamu tidak benar benar cinta?

Sabtu, Mei 19

Setahun Bercinta Dengan Erica Micheal



Setahun yang lepas, aku baru berpindah di Shah Alam selepas tinggal di Bangsar, kemudian Cheras rumah apartment atas bukit. Pejam celik setahun berlalu pergi. Macam-macam aku telah lalui sepanjang setahun ni, sampai aku tak sedar rupa-rupanya aku dah setahun dah bercinta dengan Erica Micheal ni.

Ya - aku akui aku ni mat sejarah. Semua tarikh-tarikh dan tahun-tahun semua melekat dalam kepala otak walaupun aku gagal ingat nombor telefon dan nombor IC aku. Aku tau kadang-kadang follower non-Liverpool kadang-kala menyampah dengan tweet sejarah aku, tapi aku tak pernah komplen tweet cintan-cintun crush ke tweet merapu-meraban, susah-susah aku unfollow je. No warning, no words. Tak payah semak kepala.

Rewind balik 12 bulan yang lepas, aku berpindah dari rumah aku di Cheras yang aku tinggal di situ selama empat bulan. Tapi rumah aku di Cheras tu aku tak berapa kenang sangat, sebab first, rumah itu terlalu jauh sampai aku selalu lewat pergi kerja, pernah kena pau dengan budak Sabah (sorry for Sabahans, that dude really a Sabahan, doesn't mean anything), hari-hari naik teksi kena overcharge sebab midnight baru sampai rumah, rumah yang jauh dari kedai yang aku rasa stress nak duduk. Empat bulan sebelum tu aku tinggal di Bangsar, ada kerja stabil, ada member best, surrounding yang happening - uh well, setiap kali aku balik teater di Bangsar dan bila lalu rumah lama - aku terkenang dan kadang-kadang aku sedih.

Tapi kalau aku tak tinggalkan Bangsar - aku takkan jumpa Erica Micheal, mungkin.

Anyway, aku malas nak recap kisah antara kami sebab karang ada juga aku kena tulis buku novel baru - Awek Yang Bernama Erica Micheal pulak. Kisah cinta kami biar kami sahaja yang kongsi, heh! Tapi entry hari ini aku nak meluahkan perasaan terhadap setahun aku bersama dengan Erica Micheal ni.

Dia adalah girlfriend yang garang dan manja dalam satu masa, kadang-kadang kalut juga bila dia garang. Bila dia garang - terus terang aku berdebar-debar nak dekat dengan dia. Mengingatkan aku dengan Ez, bezanya dia tak naik kaki dan bagi penerajang taekwando straight kat dagu aku. Dia punya style jenis diam dan tak bercakap - dan jenis ini sebenarnya lebih susah nak encounter dari jenis kaki mulut tangan kepala yang bergerak. Kadang-kadang aku ni terlebih pe'el aku - aku tahu, siapa jadi girlfriend aku mesti tension bila aku berpe'el yang tidak semenggah. Uh well, tapi itulah aku. Semua orang inginkan kesempurnaan walaupun semua orang tak pernah sedar yang manusia tak pernah pun sempurna. Tapi dia sabar juga walaupun kadang-kadang dia marah juga.

Dari segi kesabaran dia, aku tabik. Dia ada macam-macam masalah, tapi dia tetap boleh senyum kat aku. Dia boleh lagi gurau-gurau dan bergelak walaupun dia ada banyak problem - di tempat kerja mahupun apa-apa sahaja. Dia ni sangat particular orangnya, jadi memang balancelah dengan orang yang chaotic macam aku ni. Kalaulah aku bergirlfriend dengan perempuan yang chaotic juga alamatnya haru biru jawabnya. Selalu juga dia cakap "kenapa cari girlfriend yang kuat bebel dan organized?" - kalau saya jawab yang pesen saya maka hancurlah hidup saya sayang.

Dari segi kemanjaan dia, kadang-kadang bila 2-3 minggu tak jumpa, dia jadi manja juga. Kadang-kadang time-time aku nak siapkan buku, atau tengah tengok bola, time tu jugak dia call. Tapi aku tak kisah sebenarnya. Sebab dalam hati aku, aku pun boleh rindu dia juga. Buku boleh siap karang nanti walaupun bos dah bising, bola ada siaran ulangan, Youtube pun ada. Moment berborak dengan awek mana sama every now and then, betul tak?

Aku admit, sepanjang aku dengan Erica - banyak benda aku belajar, misalnya grammar English. Ya ya aku tahu ramai yang komplen pasal grammar Awek Chuck Taylor - tapi aku akui English aku ada sikit improved la sejak dengan dia. Selain tu, aku rasa aku punya memori aku kuat sikitlah sebab dia ada mengajar aku teknik mengingat walaupun kadang-kadang memori aku umpama ikan emas dalam balang. Entah, tang sejarah, geografi, fakta-fakta ni aku boleh ingat, bab nombor IC, nombor phone aku gagal.

Pejam celik dah setahun dah aku dengan Erica ni. Macam-macam dah berlaku, banyak perkara berlaku, dugaan pun banyak, tapi aku nak bersama dengan dia. Aku tak tahulah dia, tapi walau macam mana pun aku nak dengan dia. Bagi aku, dia betul-betul faham aku (dan sepuluh ekor lagi kat belakang ni ha). Tak semua orang boleh faham aku, dan tak semua nak faham aku. Termasuk parents aku.

Sepanjang setahun ni, kalau ada salah dan silap, saya ini manusia yang penuh dengan kekhilafan. Kalau ada perkara yang awak buat salah, saya dah lama maafkan. Sebab saya sayang awak, saya tak kisah tu semua. Sebab tanpa awak - lepas 21 April 2011 saya dah tiada, maka tiadalah buku Awek Chuck Taylor, tiadalah artikel saya di Kitab Terfaktab, tiadalah buku Bayang, tiadalah projek Buku Cerita Pemain Bola Islam dan tiadalah Rokok Nan Sebatang. Kerana awak saya terus menulis, sebab awak dah selamatkan saya.

Kadang-kadang saya akui, bila saya merindui arwah Elly, bukan semua mahu berkongsi rasa kasih, bukan? Kadang-kadang perasaan saya dengan arwah Elly tu seolah-olah macam menduakan awak, tapi hey, awak juga mensepuluhkan saya (sengih yang lain). Saya harap Elly gembira lihat kita berdua. Mungkin akan ada masalah sini dan sana, tapi pasangan yang baik bukannya pasangan yang akan komplen bila ada masalah, tetapi pasangan yang memberi komitmen untuk membetulkan masalah.

Oh by the way, masak lemak cili api ikan patin Erica Micheal sangat padu!

Erica Micheal, happy our first anniversary, you'll never walk alone. :) You're always my first lady.

Jumaat, Mei 18

Kahwin : Friends and Family

Bila usia dah menjengah ke suku abad, soalan yang lebih kerap ditanya dari “apa khabar?”  adalah soalan berkaitan kahwin and everything revolves it. Lebih lebih lagi kalau kawan kawan kau yang sebaya dengan kau sorang demi sorang bertukar status dan kau, kau dan kau pakwe pun takde. Kalau ade pun masing masing baru habis belajar. Duit nak makan pun takde nak menikah apenya. Or even worst, kau dengan pakwe kau dedua pun lum habis belajar lagi.

“Bila nak kawen?”

“Si A dah bertunang dengan anak Dato F kau bila lagi?”

“Ex-boyfriend kau dah ade anak sorang kau tak teringin nak ada anak ke?”

“Kau dengan pakwe kau dah 10 tahun kan? Takkan taknak kawen?”

“Majlis aku bulan 9 ni, harapnya bulan 12 ni kau pulak. Tak gitu?”

“Mak dengan abah ni dah tua, kau sorang je last lum kawen. Bila ni?”

T_T
Kill me. Pretty please.

Soalan soalan ni dah macam peluru bertubi tubi kat telinga aku. Aku pun naik heran, yang asyik tanya ni tak penat ke mulut engkorang? Everytime orang tanya soalan ni kat aku, aku dapat rasakan muntah aku dah sampai ke tekak, tinggal nak hamburkan je. Kalau boleh, aku nak muntah kat kaki setiap orang yang tanya soalan ni kat aku. Haptuih.

Kalau kawan kawan tanya boleh lagi la nak elak elak. Jangan pegi majlis kenduri kendara yang melibatkan kawan, jangan pegi reunion, jangan pegi majlis cukur jambul anak derang, semua jangan. Duk jela menghadap keje kau kat opis. Or kalau lum habis belajar, duk jela menghadap assignment korang. Biarlah kawan kawan korang nak cakap korang sombong ke, lupa member ke, biarlah yang penting kau tak payah mengadap soalan soalan cepu cemas derang tu.

Yang masih belajar tu aku rasa tekanan pasal kawen ni agak kurang even umur korang dah setengah abad kot. Masih boleh guna alasan yang setiap pelajar akan guna. “Aku lum habis belajar lagi. Rileks lah dulu. Belajar pun pinjam PTPTN, nak kawen amendenye..”. So, kau sambung la belajar sampai PHD tak payah kerja langsung. Senang. Every year pun kau boleh bagi jawapan yang sama.

Masalah terbesar adalah bila mana kau dah lama habis belajar dan dah lama bekerja. Steady pakwe/makwe pun dah ade tapi masih jugak belum kawen kawen. Setiap kali balik kampung emak, abah, kak ngah, kak long, tok cik, tok wan, semua tanya soalan yang sama “Kau bila nak kawen?”. Sekali dua mungkin kau boleh jawab “Belum sampai jodoh mak…” Then emak kau pun senyap. Tapi kalau dah lebih dari 10 kali tanya, kau ingat emak, abah, atok nenek kau tu nak terima alasan belum ada jodoh tu?

Sila bermimpi.

Nak marah, family sendiri. Nak cakap elok elok, dah habis ayat. Nak angkat punggung blah, kang orang cakap biadap. Nak belasah, kau gila ke nak belasah emak sendiri. Nak lari dari umah, nanti masuk paper. Nak tak nak, tadah jela telinga sampai berbuih kat situ. Kena serangan bertubi tubi dan takde sesiapa pun nak back up kau. Semua pakat hentam kau. Lagi pulak kau ade 13 orang adik beradik, semua dah kawen, semua hentam kau. Rasa macam nak cepuk je mulut sensorang. Kau paham tak macam mana perasaan dia nak menghadapi situasi ni? Tekanan siot. Tekanan.

“Kau ni dik, asyik beli baju je, bawak bawak la kumpul duit kawen”

“Mak, adik ni asyik merayau ke hulu ke hilir, bercuti sana sini, suh kawen jela. Senang”

“Bila pakwe kau nak masuk meminang? Senang sikit hati mak abah”

T_T
Kill me now. Pretty please.

So, kepada siapa siapa yang berada di situasi ini moga bertabah. Doa doa lah jodoh kau cepat sampai. Doa doa lah jodoh kau dengan orang yang baik baik. Doa doa lah supaya family kau tak terlalu mendesak sangat macam risau anak dia tak laku laku. Doa doa lah supaya adik beradik kau lebih memahami situasi kau. Sebab aku percaya kadang kadang kita takde rasa apa apa pun kalau kawen lambat tapi tekanan dari kawan kawan dan keluarga yang buat kita rasa nak terjun KB Mall. Semoga berjaya mengharungi semua soalan maha dasyat ini. Amin!


Ahad, Mei 13

Pick Up Lines atau Ayat-Ayat Mengorat

  Assalamulaikum, Hai. Isaac Ismael kembali dengan entri baharu setelah sekian lama menyepi atas faktor-faktor peribadi dan bukan peribadi. Kali ini, topiknya ialah Pick Up Lines atau Ayat-Ayat Mengorat.
  
 Biasanya lelaki lah yang suka sangat mengorat. Kalau dulu-dulu, bayangkan scene pemuda kampung lepak-lepak tepi jalan, tengok awek lalu, mulalah menggatal nak mengorat. Ingat perempuan suka ke disuit-suit(bunyi macam tiup wisel) ? Diorang bukan burung Tekukur.Tapi, biasanya ayat-ayat kutu-kutu ni tak power. Mengundang kebencian ada la. Tak kurang ada jugak yang berjaya. Jangan main-main dengan skill kutu kampung. Zaman dah berubah. Sekarang ni mana main dah mengorat dekat bus stop (sebab bus stop pun dipenuhi bangla dan mat Indon kat KL tu), mana main mengorat kat tepi pagar rumah Makcik Senah, mana main mengorat dekat tasik tempat joging petang-petang (tak dinafikan memang masih ada, tapi rare la) 

  Namun, orang sekarang ni guna Facebook, guna Twitter, guna Tagged, takpun masa Zaman PraSejarah Internet dulu, Friendster dan MySpace. Sesiapa saja boleh jadi keyboard sweettalker, keyboard kasanova, keyboard machoman walhal kalau in real life, dia nak duduk satu group dengan perempuan pun gemuruh bukan kepalang, apatah lagi nak mengorat. Nak tekel dalam alam maya ni lebih mudah. Kau pun tahu, baik laki mahupun perempuan. Kau mesti pernah menekel dan ditekel, bukan ? Dengan menaip di chat box, private message, Direct Message atau apa-apa aja medium pengantar dalam social networking sites, semuanya lebih mudah. Tak perlu bersemuka, tak perlu malu gila kalau tak dilayan, tak perlu self esteem yang tinggi pun. HANYA TAIP. Ya, mungkin memerlukan sedikit keberanian dan skill mengayat.

  Entri ini bukan nak mengajar cara-cara nak mengorat. Aku saja mahu kongsi buah fikiran yang menginspirasikan entri kali ini. Bagi yang laki-laki, kau search aja di Google, taip Pick Up Lines, bercambah website keluar. Salin dan hafal. Pastu try la. Try betul-betul in real life. See if you got any balls ? HAHAHA. Bagi yang perempuan tu, don't easily fall for sweet words. Ah, pesan memang mudah, tapi bila ayat-ayat manis tu diluah, tetap terasa diawang-awangan jugak, ye dak ? Be sure to differentiate copy-pasted pickup lines and truly-created ones. You can see the sincerity behind it when you know the difference. (Ah, sudah ! Termengajar pulak.)

   Makanya, selamat mengorat dan dimengorat. Jangan sampai terjerat.
(Wow, it rhymes.)

Khamis, Mei 10

Manusia Manusia Steady






Mereka dah dapatkannya. Lu orang bila pulak?


Amboi amboi siap ada mug dan pad tetikus!

Beli secara pos pon bolehhhhhh! 

Untuk pembelian secara pos;


Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti -> www.shop.lejenpress.com

Selasa, Mei 8

(comic) I'm always like this.

*
So hard lah.

Got any tips?
*

Sabtu, Mei 5

Korang Semua Memang Power!

Ada dua benda sahaja aku nak sampaikan kali ini;

1. Sahaja aku ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada mereka yang datang ke soft-launching Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal pada 29 April lepas di Dewan Tun Hussein Onn PWTC Kuala Lumpur. Terima kasih tak terhingga kepada pihak Lejen Press dan FIXI kerana sudi memberi pihak kami iaitu Terfaktab Media menumpang barang sekaki dua melancarkan buku kami di booth korang. 

Meriah wehh!

Ucapan budi kasih juga aku ucapkan kepada semua warga skuad Terfaktab dan komplot Terfaktab kerana melibatkan diri, menonjolkan diri dan memalukan diri sewaktu soft-launching. Seperti Mofasad misalnya, perut dia je dah makan space dua orang. Elok-elok booth tu boleh muat 200 orang, masuk dia, jadi 198. Ini tak adil. Hehehe. (gurau je)

Skuad Terfaktab yang hadir ketika soft-launching ialah Penulis.Sahaja, Elena Reeney, Mr Kay, Brader Leplep, Nami Cob Nobbler, Lord Zara, The Bent Pencil, Isaac Ismael, Husky Pusky, dan Hellioz (dia datang weh!). 

Buat semua pembaca dan peminat yang hadir pada kejadian tersebut. Thank you thank you love you love you sebab sudi datang memenuhkan ruang legar booth. Aku terus-terang bagitau, aku tak berapa reti sangat nak beri ucapan depan crowd. Tapi, sokongan korang buat aku sexcited. Walaupun sekali-sekala aku merepek bukan-bukan depan korang sewaktu ucapan. Hehe, sorry ya! Apa-apa pun terima kasih! 

Terima kasih juga pada yang sudi membeli. Dapat green bag, bookmark, mug dan pelapik tetikus komputer tahu? 

Ada sorang makcik ini nak beli Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti. Tapi malangnya, buku tersebut telah sold-out semasa hari kejadian. Sorry lah banyak-banyak, tapi yang pasti pihak Lejen Press dah cetak lagi untuk penjualan hari ini, esok dan seterusnya. Bermakna Kitab Terfaktab Definisi Cinta Infiniti dah sampai ke cetakan ke-empat dalam tempoh 7 bulan! Perghhhhhh, rekod! 

Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal pula laku macam keropok lekor panas pada seminggu penjualannya. Dijangka Kitab Terfaktab Nakal Tapi Halal akan memasuki cetakan ke-dua dalam hujung bulan ini. Insyallah. Syukurlah. Sokongan korang, pembelian korang amat kami semua hargai.

Aku rasa itu sahaja aku nak cakap pasal launching dan buku. Next thing ialah;

2. Sahaja kami pihak Terfaktab memperkenalkan penulis baru kami, yang menulis entri Lelaki dan Sifat Mereka lepas, dan penulis baru tersebut namanya;

Maria Natasha.

Selamat datang kepada cik Maria Natasha ke skuad Terfaktab. Semoga cik Maria Natasha sudi menabur karya yang power bersama kami. Tahniah! Clap clap!




p/s ; Penulis baru dah mai, ni lah masanya boleh suruh dia sapu pejabat. Hehehe...

Khamis, Mei 3

Awak, Kita Sayang Awak...



"Abang! Tunggulah... Janganlah jalan laju sangat." Puas Kina mempercepatkan langkah untuk mendekatkan jarak dengan abangnya yang hendak ke padang.

"Eh, Kina tu perempuan. Orang perempuan mana main bola kat padang. Pergi tolong ibu kat rumah la. Jangan ikut abang!" Masam mencuka terus muka Kina ditempelak sebegitu rupa.

"Abang ni... Sampai hati... Orang nak ikut pun tak boleh. Takpe, takpe. Kina bagitahu ayah, abang rosakkan printer ayah hari tu." Taktik ugutan saje yang berkesan setakat ni.

"Ish, diam ah! Kalau nak ikut tu, jalan jauh-jauh sikit. Huh!" Pantas Kifli berlari meninggalkan Kina yang sentiasa cuba mendapatkan abangnya.

*****
Oi, kata nak training petang ni. Tak nampak pun batang hidung kau kat padang.

Satu mesej daripada nombor yang tak dikenali menerjah masuk ke dalam inbox Xperia Ray kepunyaanya. "Eh, aku ada janji dengan bebudak ni ke nak training debat petang ni? Tapi, sejak bila pulak aku nak training kat padang?" Kina berperang dengan ingatannya sendiri. Terus, kepala digaru kasar. Jejari pantas menekan keypad.

Weh, sorry. Aku baru bangun tido. Aku tak ingatlah yang aku ada janji nak training petang ni. Kau ada mana sekarang? Aku solat jap.

Pantas butang 'send' ditekan. Henpon bijak dicampak ke atas katil dan dia terus ke bilik air untuk mengambil wudhuk.

Selepas solat, Kina membuka inboxnya untuk melihat balasan dan hanya ada satu huruf saje yang terpampang - K.

"Emmm. Aku paling meluat orang balas K je ni tau. Siaplah kau. Eh, sape yang bagi mesej ni ek? Takkanlah Rini pulak. Bila masa dia tukar nombor?" Kina hanya mengomel sendirian sambil membetulkan letak tudung bawalnya. Handbag kain cotton dicapai. Pen hitam sebatang, buku nota sebuah dan kunci bilik dicampak ke dalam beg. Kasut bertutup polka dot disarung dan langkah disusun laju ke arah padang.

*****
Memandangkan sekarang musim pertandingan ragbi antara kolej, maka ramailah lelaki-lelaki gagah lagi perkasa yang sedang bermain ragbi di padang. Xperia Ray dikeluarkan dari poket dan nombor orang yang menghantar mesej kepadanya didail.

Selepas beberapa kali talian tidak dapat disambungkan, Kina sudah mula hilang sabar. "Pfffttt. Amendeeee call masuk voicemail. Aaaa. Ini mesti nak prank aku la ni! Siot betul sape punya angkara ni. Heh."

Malas mahu melayan perasaan geram, Kina terus menonong berjalan di tepi padang untuk pergi ke kafe. Marah-marah macam ni, sedak jugak kalau dapat makan aiskrim. Dalam sekejapan, senyuman diganti dengan kerutan. Kina terpaku melihat sesusuk tubuh yang sangat dikenalinya. Qusyairi. Spontan bibirnya menuturkan sebaris nama yang cuba diluputkan dari ingatan. Perasaan yang ingin menikmati aiskrim lenyap begitu saje dan diganti dengan perasaan walang tak terperi. Tanpa sedar, tangannya menyeka pantas pipi yang kebasahan dan terus berlari meninggalkan padang.

*****
"Assalamualaikum Kina. Tengah buat apa tu? Kina tak sihat ke?" Suara ibu memang menenangkan di saat perasaannya sedang rawan.

"Taklah, bu. Penat sikit. Biasalah, banyak keje." Kina cuba menyembunyikan kenyataan sebenar tentang perasaannya kala itu.

"Ohh. Ni abang Kina baru je balik rumah. Sibuk tanya kenapa Kina tak balik minggu ni. Dia dah rindu adik dia la tu."

"Eleh abang tu. Masa orang ada, asyik suruh orang pegi main jejauh. Bila dah jauh, tahu rindu." Kina mencebik. Kedengaran ibu dan Kifli mengekeh ketawa.

"Kina, ni abang Kina suruh bagitahu yang kawan dia nak masuk minang Kina."

"Eeeee apa abang ni! Dia tu pun tak kawen lagi, ada hati nak carikan orang jodoh. Boooo."

"Abang tu lelaki. Takpe kawen lambat. Kina kan perempuan..." Lembut ibu menutur bicara, memujuk.

"Eeee asyik tu jela dari kecik. Abang boleh pegi main bola sebab dia laki, Kina tak boleh. Abang takpe kawen lambat sebab dia laki, Kina tak boleh." Kina seakan berjauh hati dengan alasan yang sudah muak didengarnya. Tiba-tiba, kedengaran Kifli melaung dari jauh, "Eleh, cakap jela yang kau sbnanye suka ada kawan aku nak kat kau kan."

"Eeeeee abang!!! Ibu, tengok abang tuuuu..." Kina merengek, disambut dengan ketawa ibu dan abang kesayangannya.

*****
Berulang kali Qusyairi menuturkan ayat yang sama. Sampai naik jelak Kifli mendengarnya. "Ish kau ni. Rilekslah. Macam tak ingat je kan nama adik aku tu. Dari kecik kemaen lagi kau dah sebut nama dia, ni nak nervous mende," Kifli mengusik.

"Kau rasa Kina terkejut tak bila tahu dia akan menikah dengan aku?" Qusyairi terlampau bimbang sehingga tidak mampu disorok lagi.

"Entah. paling tak pun, mungkin dia cubit kau la kot. Tapi nanti kau cakaplah kat dia, tak baik cubit suami. Tak cium bau syurga. Kekeke."

"Hampeh ah kau ni." Qusyairi membetulkan letak duduk butang baju melayunya dan terus memakai songkok. Kifli belum puas mengusik Qusyairi yang sedang gabra itik. "Hengseng jugop adik ipar aku ni..." Malangnya dibalas dengan, "Diam ah, Kif!"

*****
"Kina taknak tahu sape bakal suami Kina. Biar kitorang jumpa buat pertama kali masa menikah nanti. Kina takut kalau Kina jumpa dia sebelum menikah, Kina buat perangai taknak kawen dengan dia. Boleh kan bu?" Anak mata Kina sudah mula bergenang.

"Sure Kina tak menyesal?"

"Ibu dengan ayah memang kenal kan orangnya macam mana? Dan Kina paling percayakan ibu dengan ayah daripada semua orang dalam dunia ni."

"Don't worry, darling. InsyaAllah, we'll do our best for you. And you'll always be our baby."

*****
Saat bergetar suara menerima akad daripada tok kadi, saat itu jugalah Kina terasa dunianya seakan berpusing. Suara yang sangat dirindui. Suara yang membuatkan tidurnya tak pernah lena. Suara yang sentiasa diharap menjadi imam dalam solatnya. Allah, adakah ini suatu mimpi indah?

*****

"Kita ada satu je nak tanya. Kenapa awak tolak cinta kita dulu?"

"Dulu tu bila? Abang tak ingat."

"Awak! Jangan main-main boleh tak?"

"Bila masa abang main? Bola pun takde nak bawak main ni. Tahulah sayang terer main bola."

"Pape jela. Jawab cepat soalan kita. Kenapa awak pilih kita lepas awak kecewakan kita dulu?"

"Dulu tu bila sayang?"

"Dululah. Masa sekolah dulu. Eeeee malaslah nak cakap dengan awak!"

"Tak perlu cakap, sayang. Abang dah tahu semua isi hati sayang..."

"Isi hati mendeeeeee..."

"Haha. Comel la sayang ni. Geram abang. Simpan lagi tak mesej abang?"

"Mesej apa?"

"Mesej ajak training?"

"Hah? Awak ke tu? Eeeeeeeeeee!"

"HAHAHAHAHA!"

*****
Terkadang jodoh tu datang dalam bentuk yang paling tidak kita sangkakan. Dan bila kita sangkakan dia bukan jodoh kita, mungkin dialah sbnanye yang tercipta untuk kita. Begitu juga sebaliknya. Jangan pernah berhenti berdoa. Kerana doa itulah senjata, doa itulah penghubung. Di saat kita rasa Dia takkan tunaikan doa kita, mungkin di saat itulah Dia sbnanye sedang menguji kita. Sedang diri ini masih gigih mohon dikabulkan doa berjodoh dengan orang yang melabuhkan cintanya kepada Sang Pencipta, lalu anda bagaimana? :)