Rabu, Mac 28

Harapan

"Jadi awak mengalah?", tanya Amni pada Adli yang dari tadi diam membisu.

Adli menghembus keluhan panjang. Tidak, dia bukan mahu mengalah tapi dia sudah tiada harapan. Tanpa harapan, manusia akan mati, pokok akan berhenti berbunga dan burung akan berhenti berkicau. Kita semua perlukan harapan.

"Bukan saya mengalah Amni, tapi kita terlalu jauh. Jauh sehinggakan cinta itu terhalang-halang. Apa saya boleh lakukan kalau suatu hari nanti saya terima berita kecelakaan tentang awak sedangkan saya berada beratus kilometer dari awak?", jawab Adli perlahan.

"Jadi awak mahu tinggalkan saya hanya kerana jarak? Awak sudah ada gadis lain?", tanya Amni sedikit mendesak. Wajah manis itu tidak lagi menguntumkan senyuman. Bukan baru semalam mereka menyulam cinta tetapi sudah begitu lama dan kali ini lelaki kesayangannya itu memberikan alasan jarak untuk memutuskan kasih.

"Saya tak pernah ada gadis lain, saya cuma tidak mahu awak menyesal atau saya menyesal. Demi Tuhan, Amni. Saya tidak akan mengalah sekiranya saya masih mampu pertahankan.", Adli mendongak merenung langit.

"Awak cinta pertama saya Adli. Macam mana saya mampu lupakan awak!", Amni berdiri dan air mata mula menitis dari kelopak matanya. Hatinya begitu berat menerima berita perpisahan ini.

"Amni, cinta pertama tak selalunya berjaya. Bukankah cinta pertama buat kita semakin matang dalam menilai hati?", Adli memalingkan mukanya. Dia tidak mahu hatinya lemah melihat air mata gadis tersebut.

"Awak kejam Adli, awak hipokrit! Saya benci awak! Mulai ini saya takkan jumpa awak lagi!", jerit Amni sambil berlari meninggalkan Adli.

Adli melihat Amni hilang dari matanya. Dia menyeka air mata yang mula tumpah. 

"Ya, saya hipokrit kerana tidak mahu melihat awak sengsara. Dan ya, mungkin saya akan lenyap selamanya dari ingatan awak. Demi cinta kita, ini adalah hari terakhir awak menangis", kata Adli sendirian.

Dua minggu sebelum kejadian itu...


"Encik Adli Irfan, maafkan saya. Kanser awak sudah sampai ke tahap terakhir. Tuhan punya kuasa,manusia punya usaha tapi saya khuatir awak hanya ada masa 3 bulan sahaja."




Kadang-kadang, kebahagiaan bermaksud melepaskan.

Rabu, Mac 21

Kenapa Kawan Baik Bukan Kekasih?


Kadangkala kita akan terfikir sesuatu.
Mengapa kita tidak bercinta dengan kawan yang sangat mengenali kita?
Mengapa kita tidak bersama dengan kawan yang kenal luar dan dalam kita?
Mengapa kita tidak boleh menyayangi kawan itu lebih dari sepatutnya?
Mengapa kita tidak pernah melihat dia lebih daripada sekadar kawan biasa?

Kadangkala kita terfikir bila suatu benda terjadi.
Mengapa bukan kawan baik itu yang kita sayangi?
Mengapa bukan kawan baik itu yang kita cintai?
Mengapa bukan kawan baik itu yang kita kasihi?
Mengapa bukan kawan baik itu, sedangkan dia lebih memahami?

Dan itu semua hanya akan tinggal sebagai persoalan yang tiada jawapan paling kukuh kerana kita akan sering tertanya-tanya benda yang sama setiap kali kita menghadap jalan buntu dalam perhubungan sedia ada. Setiap kali kita lihat hubungan cinta kita terumbang ambing tanpa paksi yang kukuh yang dibina, kita akan berpatah balik pada persahabatan yang setia. Kita melihat bahawa hubungan persahabatan itu lebih kukuh berbanding percintaan, walaupun kita sering terlupa, percintaan kita bermula dengan hubungan persahabatan, cuma si dia itu yang mungkin ditakdirkan untuk bersama kita, dan bukan kawan baik yang setia.


[Sumber gambar]

Kawan baik akan kekal kawan baik.
Itu sahaja yang awak perlu ingat.
Kawan.
:)

Lord Zara : Janji bermaksud segalanya. Tetapi bila janji dimusnahkan, maaf sudah tidak membawa apa-apa erti lagi. Segalanya tidak akan sama seperti kali pertama. (Shafaza Zara, 15 Mac 2012)


Jumaat, Mac 16

tips: nak ubah diri jadi mature di depan perempuan yang kita minat.




Hye hye hye !! SK in the house !

Ah tak payah nak gedik sangat. Terus kepada isi perbincangan kita pada hari ini.
Orang kabo, masa baru-baru bercinta, semuanya wangi. Segalanya indah. Tapi bila dah lama lama, mula lah satu persatu kelemahan pasangan ini tersingkap. Lepas tu mula lah nak mengungkit bagai.

"Dulu abang tak macam ni pun. kenapa sekarang macam ni pulak?"

"People change. So do I"


Kikiki. Cliche !
Sebelum SK pergi lebih jauh, gemar lah SK untuk mendisclaimer kan di sini, bahawa intipati entry ini applied for both gender. Tak ada erti kata bias ke hape. Ngerti?

Kita ni masa baru baru nak tekel perempuan yang kita minat, macam macam kita buat semata untuk meng-impress kan perempuan yang kita minat tu. Betul? Masa ni lah kita nak tunjuk kita tak tinggal solat lima waktu, masa ni lah nak tunjuk yang kita ni pesen pesen lelaki penyabar, masa ni lah kita nak tunjuk yang kenkonon kita ni pemurah-tak kedekut. Nak tarik perhatian perempuan yang kita minat lah katakan. Pulun ! Macam macam kita sanggup.

Tapi.. bila dah masuk setahun bercinta, mula lah reveal sikit demi sikit perangai kita yang sebenar. The true colors lah bak kata orang Bota. Masa ni kau dah mula pandai tinggal solat maghrib sebab nak tengok wayang, showing mula jam enam setengah petang. Masa ni kau dah pandai maki maki. Segala mak nenek, everything under the sun kau sebut. Masa ni pun kau dah mula pandai nak berkira. Kau mula la nak mention selama ni asyik kau je yang belanja makan.

And again, bila dipersoalkan..

"People change. So do I"


Gini lah.
Ekceli, kita tak payah nak pulun sangat nak market diri kita. Tak payah pulun sangat nak tunjuk yang kita ni memang worth to be with sedangkan hakikatnya nanti, hempeh ! Highlight kan kualiti diri yang kita memang ada. Bukan mengada-adakan yang belum ada. Cinta bukan datang dengan pakej - dapat semua lima belas kriteria dalam list pasangan impian. No such thing. Cinta adalah menerima segala kurang dan lebih pasangan tanpa syarat. Kau tanya lah pasangan yang dah kahwen namblas - doplohnam tahun tu. Ada ke dia dapat asben yang betul betul menepati lima belas kriteria yang dia list kan masa zaman bujang bujang dulu? Takde dek non. Tak ada.

Jadi diri sendiri. Pilih lah orang yang boleh menerima setiap kekurangan dan kelemahan diri kita, dan berbangga dengan setiap kelebihan dan keistimewaan kita. Kita boleh berubah untuk jadi baik, untuk jadi lebih baik. Tapi kita jangan sesekali tunjuk yang kenkonon kita ni baik.

Akhir kalam, SK tak ada tips nak ubah diri. Jadi diri sendiri je sudah. Ngerti ?

Kejap Je

Sudah lama juga aku tidak menulis di sini. Saban hari mengira duit dan mengira makwe. Eh maaf, mengira duit dan mengira hari untuk mencerahkan masa depan sendiri. Buat aku terlupa pada tanggungjawab di blog yang aku salut ini.

Hendak bercerita pasal apa ya? Oh. Pasal ini ;


Aku rasa aku lucky person kot. Kehkehkeh. Harapan!

Sebenarnya, lebih baik jadi 'forever alone' person dari menjadi 'forever a loan' person ye dak?

Sabtu, Mac 10

Yang Mana Yang Lebih Perih, Sahabat?


Situasi 1

Kamu sama pacar kamu, relatifnya itu sudah lumayan lama. Sekarang persoalannya bukan tentang berapa lama hubungan kalian, tapi tentang keterbatasan yang menghambat. 

Mau dijadiin cerita, pacar kalian itu biasa saja, tidak perfect, yah tapi karena cinta semua terlihat sempurna di mata kamu. Hubungan kalian awalnya ditentang keluarga, atas dasar orang tua pacar kalian itu sudah ambil kata sepakat buat ngejodohin si pacar sama orang lain. Orang yang pengen dijodohin itu asalnya dari keluarga yang sudah dari dulu menolong sang pacar dari segi keuangan. Mulai dari perbelanjaan hidup, sampe biaya uang buat kuliah semuanya dari dia.

Dan jelas, berhubung keterbatasan itu kalian terhimpit. Pacar kamu harus lebih luangin waktu buat si dia. Karena semua memang sudah aturan dan rencana keluarga dari awalnya, mau tidak mau kamu harus ngerti posisi pacar dan keluarganya. 

Berarti yang sekarang lagi nahan buat nutupin rasa sakit itu siapa, kamu kan? 


Situasi 2

Masih sama, kalian sudah pacaran lumayan lama. Dan tiba tiba entah dari mana kamu tau kalau pacar kamu itu sedang sakit. Sakit ini bukan sakit biasa, tapi yang kritis. Yang memungkinkan diri untuk dioperasi. Kanker (baca: cancer) yang tingkatnya sudah parah. 

Sekarang kamu tinggal hitung hari buat waktu tanggal berapa hari dia dioperasi. Dan itu belum ditambah dengan waktu penyembuhan, dan risiko apa dia bakal sembuh atau tidak, itu sama sekali tidak di tangan kita. Itu kerja Tuhan. Pasrah? Iya tapi jujur aja, apa kamu sudah siap buat kehilangan dia?

Berarti yang rasa sakit itu siapa, kamu juga kan?



PS: Sekedar pengen tau, kalau ternyata situasi ini bisa dipilih, kalian akan milih jalan yang mana untuk ditempatkan posisi sakitnya? Sakit harus terpaksa diselingkuh, atau sakit karena bakal bertemu dengan waktu terakhir? 

Jumaat, Mac 9

Tukar Kepada Hari Jumaat Bersama Abang Borhan

Asalamualaikom warahmatullah hiwabarokatuh.

Engko semua ape kabor?

Abang harap engko semua sihat walafiat disamping orang-orang yang tersayang. Tujuan abang menulis ini bukanlah hendak mengutus surat cinta, apatah lagi surat rekemen kerja. Tapi sekadar mengisi masa lapang abang yang kadang-kala tak secerah pelangi petang bersinar sewaktu hujan mula rintik-rintik membasahi baju-baju, seluar-seluar dan anderwey yang abang sidai hari ini. Hujan je memanjang sejak menjak ini. Kesian para makwe dan pakwe yang baru nak mendetingkan diri. Namun abang yakin, atau abang syak bahawa deting waktu hujan itu romantik juga kadang-kala. Lagi-lagi bila tengok sepayung sehujan. Baju yang putih dibasahi dengan menampakkan susuk tubuh badan.

Amboi, bernafsu betei.

Baiklah, ini kali abang nak menyentuh pasal topik yang ada abang baru terpikir kejap tadi. Pasal ;

Tak main lah dikler-dikler, kawan dengan ramai orang dulu. Dah sampai masa baru pilih.

Abang secara diam-diam kecil, setuju dengan perinsip serupe ini. Lagi-lagi kalau engko masih dalam pengajian tinggi mahupun tak berapa nak tinggi. Abang paham kemuncak syahwat cinta engko tu membuak-buak. Apatah lagi engko tengok banyak lelaki-lelaki kacak, banyak perempuan-perempuan kemain cantik di depan mata. Mestilah bila engko terjumpa seorang yang berkenan. Kau nak jadikan dia teman wanita atau teman lelaki engko.

Tapi, abang terus-teranglah kabor. Kalau engko rasa susah bercinta ini. Engko tengok kiri-kanan engko, maksud abang ialah kawan-kawan engko yang asyik asyik putus cinta, asyik asyik tak muv on, asyik asyik mengadu kat engko tentang masalah dia je. Engko pun rasa naik fedap. Dalam pada masa yang sama, engko pula tetiba rasa seram-seram koma macam risau nak ada makwe atau pakwe.

Bolehlah engko guna perinsip yang abang sebut tadi.

Abang jamin, perinsip begini sesuai diaplikasi pada semua orang. Bahagia untuk diri engko, dan boleh dikatakan tak jugak menyusahkan orang lain dan keluarga mereka.

Cuma bila sampai masa sesuai untuk dipilih tu. Ha itu je yang abang risau. Bagi abang lah, perinsip ini boleh diubahsuai sedikit. Kalau engko bukan pada masa yang sesuai, takkanlah engko nak terus sepi menunggu bintang jatuh dari langit kena setepek kepala engko? Misalnya lah, mak bapak engko dah petik suara satu-dua-tiga tentang takde gepren atau bopren ke? Makcik sedara belah ayah engko dah kemaen nak kenen-kenenkan dengan anak pakcik Rohizal yang jadi seketeri kat Kilang Fendi dan Rakan-Rakan. Tapi engko pun tahu engko tak berkenan dengan budak tu sebab budak tu ada tahi lalat kat bawah mata. Engko tak suka. Sebab engko suka perempuan tahi lalat kat dada. Bukan kat mata. (Ni abang bagi contoh situasi je, bukan kisah betul).

Ha, takkanlah engko nak tunggu masa sesuai dan teruskan perinsip tadi? Mesti nak taknak engko kena cari. Prezer jugak engko tahu? Macam ada batu besar duduk atas kepala dia punya tertekan. Hamboih.

Memang nak tak nak, engko kena pasang jugak makwe atau pakwe. Kena cari jugak. Pandai-pandai lah engko cari. Setiap kali melangkah kaki keluar rumah. Abang nasihatkan engko amalkan doa-doa mustajab mencari jodoh yang pernah di-'surah'-kan oleh Imam Muda Aqram, iaini bos abang tu ha. Hehehe. Jangan marah bos.

Engko tak payah riso lah, kat blog terfaktab ini banyak tips cara-cara nak dapat makwe atau pakwe. Pergilah baca sampai khatam.

Nampaknya, itu sahaja coretan dari nukilan abang pada hari ini. Molek kalau abang bagi sedikit tazkirah Jumaat sebagai renungan mengakhiri penulisan abang kali ini.



"Barangsiapa yang mengecewakan hati orang yang mereka sayang, nescaya hati mereka sedikit-demi sedikit hilang rasa sayang pada orang lain" - Riwayat Ibnu Borhan Al-Bogiba




Wassalam.

Selasa, Mac 6

Should I set fire to the rain?


Assalamualaikum. And oh hai. 안녕! :)

Penah dengar lagu Set Fire To The Rain by Adele tak? Penah kan? Mesti penah punya. Bukan apa. Lagu tu macam stuck dalam kepala kita sekarang. And it seems taknak keluar. Jahat kan? Macam ex kita jugak lah. Suka sangat stuck lelama dalam kepala kita. Pastu buat kita meroyan sengsorang. Kekeke. Okay, stop being mengada Zulaikha! Hehehe.

Sbnanye kan, lagu ni memang kena dengan orang yang sedang terfaktab. Macam kita. I mean, kita tu as in kita - awak dan saya - us. Kita dah lama dah putus dengan ex kita. Tapi, macam biasalah, still takleh lupa. Ahh, sbnanye kita pon taktau nak tules ape! Kahkahkah! Sebab ape yang kita nak cter sbnanye dah dinyanyikan pon oleh Adele. Thank you Adele!

Nak tengok ape yang Adele nyanyi? Nah, baca kat bawah ni.


I let it fall, my heart
And as it fell, you rose to claim it
It was dark and I was over
Until you kissed my lips and you saved me
My hands, they were strong, but my knees were far too weak
To stand in your arms without falling to your feet

But there’s a side to you that I never knew, never knew
All the things you’d say, they were never true, never true
And the games you’d play, you would always win, always win

But I set fire to the rain
Watched it pour as I touched your face
Well, it burned while I cried
‘Cause I heard it screaming out your name, your name

When laying with you I could stay there
Close my eyes, feel you here forever
You and me together, nothing is better

‘Cause there’s a side to you that I never knew, never knew
All the things you’d say, they were never true, never true
And the games you’s play, you would always win, always win

But I set fire to the rain
Watched it pour as I touched your face
Well, it burned while I cried

‘Cause I heard it screaming out your name, your name
I set fire to the rain
And I threw us into the flames
When we fell, something died
‘Cause I knew that that was the last time, the last time

Sometimes I wake up by the door
That heart you caught must be waiting for you
Even now when we’re already over
I can’t help myself from looking for you

I set fire to the rain
Watched it pour as I touched your face
Well, it burned while I cried
‘Cause I heard it screaming out your name, your name
I set fire to the rain
And I threw us into the flames
When we fell, something died
‘Cause I knew that that was the last time, the last time, oh
Oh, no
Let it burn, oh
Let it burn
Let it burn

Tu jela untuk kali ni. Saje update sebab macam dah lama sangat tak update kat sini. Hikhik. Jaga diri, jaga hati, jaga iman semua. Sayang semua! <3 <3 <3 XOXO. Kekeke.

p/s: Then, should I or should I not?

Sabtu, Mac 3

Wiken Talk - "Why Arent There Any Nice Girls Around?"

So, #foreveralone guys (and friendzoned, and dumped guys alike) always complain that girls nowadays lack the “My Waifu” (soulmate) quality—all they see are girls who are too outgoing, bitchy, too flirty, too sexy, too materialistic, less religious, more rebellious, etc. etc.

I can’t blame this all on them, really—since most of them are speaking from experience, especially on the girls they’ve met on the Net, on forums, Twitter, Facebook, also in clubs, parks, malls, concerts, social events and stuff.The girls are usually attractive and approachable at first but as they got to know them—woah! All hell breaks loose.

“It’s the environment that we live in—it’s morally corrupted so much that girls are growing with a skewed sense of morality and they become horrible bitchy, emo, shallow machine that they are,” these men would say. So is it true—that good girls are no more?

Nah, I gotta tell you, they still exist. As a matter of fact, probably they are more of them than the ‘bitches’ you claim to have met. Personally I’ve met mild-mannered, well-adjusted girls; those shy, polite ones you’d expect only to find in romance novels and bishoujo manga.

But here’s the catch though—the nicest, nicest girl usually stays off the radar. You won’t find them hanging at the malls all day, they dilligently work a 9-5 job or study all day, and come home to cook and clean and read a book then go to sleep early. And sometimes they don’t even have Twitter and FB!

I swear—I had this friend, the most intelligent, polite single girl you’d ever met—and she doesn’t even have an FB, let alone twitter. She’s only contactable through her work email, and phone—and don’t use it that much either.

And there are a few more that I know, who lurk in social media—they have blog, tumblr and twitter and such—but they get drowned by other attention-whoring females who flood the media with their attractive pics and emotion-grabbing posts. What’s worse, they are around, but they go unnoticed due to their stand on anonymity (usually they don’t reveal themselves so much on the net).

So how do you find them? Well, open your eyes wider guys, and keep searching. Don’t just get attracted to the shiniest, brand-new toy in the box—dig deeper into the places you’d least expect—you know what I mean, right?

And when you’re outside walking around doing your daily life, keep your eyes peeled for them. They don’t stand out very much. They might be on the chair next to you ordering breakfast in your favorite joint, always next to you on the bus, always sitting on the same seat in the lecture halls…why, might even be the girl next door to you!

So when you think you won’t find the soulmate for yourself—don’t fret yet—she just haven’t met you yet. And there’s a lot of these girls out there, believe me; and they are single, just waiting for nice guys like you to sweep them off their feet. Just don’t stop hoping!