Rabu, Februari 29

Makwe vs Rokok



Smokinnnnn'!

"Kalau abang Rosyam nak couple dengan Effa, satu je syarat Effa bagi kat abang Rosyam, abang Rosyam kena berhenti hisap rokok, boleh tak?"

Sepanjang aku bercouple dengan gadis-gadis - girlfriend aku yang hisap rokok cuma dua orang - out of 10. Erica dan Ez - itupun si Ez tu givap lepas tengok aku dengan abang dia kemain hisap rokok, givap nak jadi suci dari rokok.

Anyway, aku ada satu persoalan yang tak pernah terjawab: Kenapa gadis-gadis prajudis sangat dengan lelaki perokok sedangkan hampir 90% lelaki adalah seorang perokok? Kenapa, warum, pourqoui, tim kay yah? Kenapa aku tanya soalan ini? Sebab nenek aku seorang perokok, mak aku seorang perokok - jadi bagi aku adalah okay untuk awek aku hisap rokok. Jadi kalau awek aku hisap rokok, automatiklah prajudis terhadap perokok dari makwe aku itu akan hilang.

Antara sebab-sebab yang aku dengar kenapa makwe prajudis dengan perokok:

1.Rokok merbahayakan kesihatan.

Terima kasih kepada iklan Kementerian Kesihatan Malaysia, yang sampai sekarang aku masih anggap yang mereka ini sebenarnya berkonspirasi dengan syarikat rokok untuk menaikkan harga rokok apabila KKM yang mewakili kerajaan mengatakan bahawa kerajaan mengurangkan import tembakau maka wajar harga rokok dinaikkan untuk tujuan percukaian dan kesihatan. Banyak yang berhujah bahawa bahan kimia dalam rokok, terdapat 4,000 kimia yang membunuh ada dalam rokok.

Mana-mana awek yang menggunakan hujah ini - tapi pakai make-up, blusher, eye-liner, tak jalan kaki atau naik basikal, dan juga kaki McD dan KFC - bermakna anda hipokrit.

Tahukah anda dalam make-up, blusher, eye-liner etc anda ada lagi banyak bahan kimia yang boleh membunuh dari rokok. Way over 5,000 chemicals. Lagi up 1,000. Kalau nak kata rokok mengandungi karbon monoksida, apasal makwe-makwe ni semua okay bila balak naik kereta? Mana pergi health conscious kau? Bukan ke asap kereta tu lagi mencemar alam? Karbon monoksida dalam enjin kereta tu lagi banyak dari asap rokok. By right kau secara tak langsung, paru-paru kau akan hitam juga kalau kau tak hisap rokok. Sama je.

Dan kalau nak cakap pasal health conscious lah, apasal kau okay bila makan McD atau KFC? Kenapa kau tak nak fikir makanan seimbang atau dating kat restoran vegetarian? Tau tak kau setiap satu set Big Mac mengandungi at least 5 kali ganda bahan pengawet dari yang dibenarkan? Kau tak pernah tahu sebab kau main ngap je, kan?

2.Rokok itu membazir.

Ini alasan kepala bana. Bila selalu kita tengok makwe pada hujung bulan(contoh pada hari ini) - akan menghabiskan masa mereka di shopping mall, beli beg terbaru Charles and Keith, beli kasut Christian Louboutin - kenapa kau nak kata hisap rokok itu membazir? Aku rasa bershopping beli benda macam tu lagi membazir. Sebab aku rasa ketagihan shopping lebih merbahaya daripada ketagihan rokok. At least ketagihan rokok, kau paling-paling spend RM10 sehari - RM300 sebulan. Tu pun kalau kau ni sejenis manusia hisap rokok 20 batang sehari. Ada pernah aku kenal seorang kawan perempuan - dia ketagihan shopping sampai gaji dia RM2k - tinggal RM200 je dia nak hidup setiap bulan. Nasib baik dia duduk dengan mak dia. Lagi bahana.

Put it this way, kau beli baju, dress, atau handbag mahal-mahal untuk apa? Untuk kau kelihatan cantik? Yang kau pergi refer kat billboard Federal Highway - kau pergi refer dengan model minah salleh kaukasia rambut blonde buat apa? Kau bajet dengan kau pakai macam tu, kau boleh nampak cantik macam tu? Contohilah awek aku dimana dia beli baju sepuluh ringgit pun masih nampak elegan dan cun-melecun. Kau beli baju mahal pun - kalau kau dah tak cun tu, tak cun je lah. Terimalah hakikat.

At the end of the day - mother of all pembaziran ialah perkahwinan Melayu. Bila ramai manusia Melayu tengok Nona, tengok kahwin Dato itu artis ini, maka lepas tu semua nak tiru. Contoh, bila Yusri dengan Lisa ni kahwin aku rasa akan lebih ramai yang terpengaruh dengan perkahwinan mereka. Sebab tu perkahwinan mereka ini ditaja dan disiarkan siaran langsung - ini adalah marketing strategy. Mereka tahu minda Meleis ni lemah maka dia taja kahwin artis juta-juta lepas tu ramailah Meleis yang nak mengikut. Profit.

3.Syarikat rokok ialah penaja kerajaan Israel.

Biasanya komen ini datang dari awek-awek hijabster mozlemmah serbanistas yang sering aku anggap Jar Jar Binks yang datang dari Planet Naboo menjajah planet Bumi. Come on, apa tahi yang tak taja Israel? Kau pakai handphone Nokia, dia taja Israel jugak. Kau isi minyak kereta, Shell, Exxon Mobil - penaja paling besar Israel. "Tapi saya isi minyak Petronas" - kau ingat Petronas takde deal ke?Come on, Petronas ni cuma jenama je - pengeluar minyak semua kautim dengan Israel, kau nak phobia apa? Akhirnya Microsoft yang kau guna ni pun - penaja Israel. Lagipun bagi aku, ada 22 negara Arab yang lain, apasal tanah sekangkang kera tu jugak kau nak rebut?

Bagi aku lah, kenapa kau nak sibuk sangat pasal Israel kejam, sedangkan kau ok je beli barangan dari negara China yang menindas warga Tibet dan Uighur, kau boleh hantar anak kau ke Russia belajar medic sedangkan Russia sibuk mempelangkung warga Chechen, dan kau boleh enjoy tengok sinetron Indonesia sedangkan TNI sibuk mempelangkung warga Papua, takkan Israel-Palestin je kau kecoh?

4.Mulut jadi busuk.

Haha ini aku tergelak. Mulut jadi busuk sebab tu kau tak kasi pakwe kau hisap rokok? Macam tu hilanglah nikmat dunia - tempoyak, cincalok, petai, budu, formaggio marcio - semua makanan yang enak-enak dan sedap-sedap menjadikan mulut berbau. Lagipun, mulut berbau adalah normal, kenapa kau nak jadi judgmental dengan mulut berbau? Bagi aku mulut berbau busuk lebih baik dari hati busuk. Sebab tu aku tak judge orang. Kau ingat kalau orang judge kau macam-macam, kau suka tak? Tak kan?

Kenapa kau taknak mulut berbau? Kau nak cemolot 24/7?

5.Nanti bila dah kahwin, merokok akan mempengaruhi anak-anak.

Sebagai perokok dari form 3 aku boleh cakap ini adalah bullshit. Mak bapak aku seorang perokok sejak aku dari azali lagi - tapi kenapa aku harus tunggu sampai form 3 baru aku nak hisap rokok? Kenapa masa aku berusia tujuh tahun aku tak curi-curi rokok abah aku, dan bapak aku selalu suruh aku beli rokok masa aku kecik, kenapa aku tak rembat sebatang senyap-senyap ke apa masa tu?

Sebab aku hisap rokok - sebab aku tengok filem Fight Club, aku tengok Tyler Durden lakonan Brad Pitt sungguh cool menghisap rokok. Lepas tu bila tengok kawan-kawan hisap rokok, baru aku hisap. Aku hisap rokok bukan sebab mak bapak aku hisap rokok, tapi sebab aku memang nak hisap rokok. Dan mak aku hisap rokok pun bukan sebab nenek dan atuk aku hisap rokok. Bagi aku, hisap rokok adalah pilihan diri sendiri.

6.Imej tak baik.

Ini paling lawak - imej tak baik. Apakah imej tak baik ialah menghisap rokok? Bagi aku imej tak baik ialah seorang YB yang ditangkap kerana rasuah RM200 juta untuk membina lebuhraya. Atau seorang ahli politik yang menggunakan ugama untuk kemajuan politiknya. Bagi aku ini lagi hina dari seorang perokok yang jujur dari hatinya sendiri. Lagipun, siapa yang menetapkan imej tak baik ini ada pada seorang perokok? Inilah manusia pasca moden - terpengaruh dengan iklan, filem, drama - selalu nak cerita samseng je hisap rokok, walhal aku tengok member aku yang skema pun hisap rokok. Filem, drama Melayu ni selalu tak mewakili imej realiti yang sebenar - dia distortkan informasi melalui imej visual supaya kau tangkap dalam pemikiran "oh, hisap rokok ialah jahat". Bullshit. In b4 aku tau ada ramai YB yang tak hisap rokok tapi hisap duit rakyat. Yang tu lagi hina.

Kesimpulannya - aku bukan suruh korang hisap rokok, atau lepas ni makwe-makwe terus hisap rokok. Aku takdelah enforce orang hisap rokok. Macam aku, aku hormat orang yang tak hisap rokok - aku akan hisap rokok jauh dari mereka. Tapi untuk seorang makwe menghalang cinta seorang pakwe terhadap rokok, ini melampau.

OK, gua light rokok sebatang. Calo.

p/s:By the way gua menyampah iklan di radio - makwe bimbo kutuk mat hisap rokok - iklan radio tersebut, mendengarkan suara annoying makwe bimbo tu - menyebabkan aku lebih kuat hisap rokok. Sebab aku menyampah.

Ahad, Februari 26

Kesukaan Wanita Versus Kesukaan Lelaki


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


  Sudah sekian lama agaknya Isaac Ismael (II) tidak muatnaik artwork baru di Terfaktab ni kan. Kini, aku kembali dengan artwork ringkas berkonsepkan humor. Itupun kalau kelakar lah. Bagi aku tak kelakar pun.

  Memang tak dinafikan tak semua perempuan adalah tipikal seperti di atas. Kartun di atas pun bukanlah generalisasi terhadap semua wanita.

  Pesanan seterusnya, jangan lupa miliki Kitab Terfaktab 2 April ini kerana sudah tentu karya II ada di dalamnya.

Sekian, itu sahaja dari II.

Jumaat, Februari 24

Dari Pejabat Terfaktab 6

SUBANG JAYA, 24 Feb - Terfaktab, sebuah kumpulan penulis-penulis blog yang berbakat kini boleh menarik nafas lega dengan satu perkembangan terbaru yang bakal memberikan impak positif terhadap hala tuju Terfaktab pada masa hadapan. Terfaktab kini secara rasminya telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dengan nama TERFAKTAB MEDIA bagi melicinkan penerbitan, penjualan dan pemasaran produk-produk penulisan kreatif dari skuad penulis Terfaktab khususnya pada produk Kitab Terfaktab dan blog Terfaktab.
          Disamping itu, dengan permulaan sebagai sebuah kolonial media, Terfaktab juga akan menghasilkan produk-produk yang bakal memberi pulangan memuaskan kepada pengikut-pengikut dan pembaca-pembaca blog, facebook, twitter dan kitab Terfaktab diseluruh negara. Antara produk-produk yang bakal dipasarkan ialah t-shirt Terfaktab edisi terhad, cenderahati, aksesori dan sebagainya. Pihak TERFAKTAB MEDIA juga berkenan untuk mengembangkan perniagaan di dalam bidang pengiklanan di web dan khidmat kaunseling.
        "Kita mahu memastikan Terfaktab kekal fleksibel dalam dunia penulisan kreatif", ujar Ketua Pengarah Terfaktab Media, Alexia Aqram hari ini.
        Mengenai perkembangan Kitab Terfaktab Edisi 2 pula, beliau mengatakan perjalanan pembikinan sedang berjalan rancak dengan para penulis giat memberikan karya kreatif yang terbaik.
       "Saya yakin dengan kemampuan penulis-penulis yang akan memberikan nafas baru dalam penerbitan Kitab Terfaktab 2", tambah beliau. Difahamkan juga bahawa AlexiaAqram akan bercuti sabatikal selama 6 bulan dan tempat beliau akan dipangku oleh Pengarah Urusan Terfaktab Media, Penulis.Sahaja yang juga merangkap Ketua Editor Kitab Terfaktab kali ini. Beliau juga berasa komited dalam penerbitan kali ini. 
           "Saya menjanjikan sesuatu yang lebih segar dan teratur untuk Kitab Terfaktab edisi 2. Saya juga telah mengerah skuad terfaktab untuk mengeluarkan idea yang lebih bernas dan memberi semangat yang jitu kepada pembaca. InsyaAllah lebih memuaskan semua.", ujar ketua editor tersebut. Kitab Terfaktab 2 dijadual terbit pada hujung April 2012 akan datang dengan membariskan 17 pengkarya dan penambahan topik yang akan menjadikan kitab lebih tebal serta lebih berinteraktif.
            "Nakal tapi halal", kata Pengarah Koperat Terfaktab Media, Elena Reeney, pada hari ini apabila ditanya mengenai Kitab Terfaktab edisi 2.

Sekian laporan ringkas dari pejabat Terfaktab.

Khamis, Februari 23

(Komik) Suatu Hari di Pejabat Kadi


“Wahai sekalian anak muda, barangsiapa di antara kamu yang mempunyai kemampuan maka bernikahlah, kerana nikah itu lebih menundukkan mata serta lebih menjaga kehormatan diri. Dan barangsiapa yang belum mampu hendaklah berpuasa, kerana puasa itu dapat membentenginya.”

ps. If you are on Tumblr, reblog it!
gambar: Penerangan hadith dari sini, Gambar Mufti dari Rusia dari sini dan gambar awek/pakwe dari sini.

Rabu, Februari 22

Cinta #VanillaCoklat derr..



Ahhh.. Cinta cinta, kahwin muda,
Kononnya nak elakkan berzina,
Kalau rasa nak cegah dosa,
Dari awal tak payah nak mengada,
Duit takde, nak perjuangkan cinta,
Ya, cinta tu suci dalam agama,
Tapi tak salahkan kalau kau ambil langkah berjaga,
Ni tak, belajar ke mana cinta je ada,
Kau ingat kahwin muda tu setakat sweetnya pergi kelas bersama?
Nak halang nafsu bergelora?
Apa kata kau berpuasa,
Kau ingat masa belajar tu dah masuk syarat wajib bersenggama?
Cuba kau kejar dulu impian masa muda muda,
Dah kerja, bayar balik jasa ibu bapa,
Senangkan mereka, travel satu dunia,
Baru kau berumah tangga,
Ni nak nikah gantung aja,
Lagilah nanti nak support keluarga,
Habis mak bapak lagi macam mana?
Lain lah kau tu jenis kaya gila,
Cuba bukak mentaliti tu kasi luas punya,
Banyak lagi benda patut di dahulukan sebelum cinta,
Ni aku tengok bersepah semua bermesra-mesra,
Duit nak top-up pun bergantung kepada keadaan semasa,
Diri sendiri tak terjaga,
Rasa dah boleh pikul tanggungjawab bawak ke syurga?
Pelan-pelan kayuh dulu saudari serta saudara,
Nilai diri sendiri dah takat mana,
Kahwin tak semestinya sweet sahaja,
Kalau rasa tak boleh, tak payah gatal nak bercinta,
Ni orang bercinta, dia nak juga,
Last-last miangnya je yang ada,
Kalau kau betul nak ikut suruhan agama,
Lepas dah kerja nanti, kau suruh la parent kau pinang sesiapa,
Kau dah ready, pilihan mak pun bahagia,
Ni tak, PTPTN pun tak sambung sebab kantoi satu semester,
Assignment lebih pun kau jadi gila,
Nak makan nasi lemak ayam pun berkira-kira,
Nak cerita pasal nafsu bergelora,
Kau tahu puasa?
Puasa lah puasa.
Biar nafsu kau kurang dan otak kau pun clear.
Moga-moga otak kau lagi cerdik hendaknya.

*senyum sinis*







Isnin, Februari 20

Perempuan Dan Tangan Kaki Pukul.



Harian Metro: Pelakon dipukul suami

KUALA LUMPUR: Angkara cemburu buta, seorang pelakon, Balkisyh Semundur Khan, 25, bukan saja ditampar, kepalanya dihentak pada almari malah turut dicekik suaminya berusia 28 tahun di rumah mereka di Wangsa Maju, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 10.30 malam itu, pelakon yang membintangi filem Diva selain tercalon sebagai pelakon harapan wanita pada Festival Filem Malaysia ke-20 itu bernasib baik apabila melarikan diri dari rumah sebelum membuat laporan di Balai Polis Wangsa Maju, di sini.

Balkisyh yang juga pemenang tempat ketiga pencarian Gadis Metro pada 2004 ketika dihubungi berkata, kejadian itu berlaku disebabkan perselisihan faham kerana sikap cemburu buta suami.

Pelakon berkenaan dikatakan baru menamatkan sesi penggambaran drama bertajuk Landasan Cinta yang akan ditayangkan pada 25 Februari ini menerusi slot Samarinda di TV3.

“Suami saya seorang yang cemburu buta dan gagal mengawal kemarahan menyebabkan saya dipukul. “Namun, selepas mengetahui kebenaran, suami kembali bertenang dan kami berdua berbaik semula,” katanya yang enggan mengulas lanjut mengenai kisah cemburu buta suaminya itu sejak berumah tangga pada 2007.

Menurut sumber, pelakon itu dipukul suami sebaik tiba di rumah.

“Mangsa bertanyakan punca kejadian itu, tetapi dijawab dengan tamparan dan wanita itu cuba menolak suaminya dalam usaha melepaskan diri.

“Bagaimanapun, suaminya menarik baju mangsa sebelum menghentak kepala di almari menyebabkan pelakon terbabit jatuh,” katanya.

Sumber berkata, mangsa kemudian cuba mengambil telefon bimbitnya namun dicekik suaminya itu.

“Suami mangsa yang melihat isterinya itu mengalami kesukaran bernafas berhenti berbuat demikian dan kesempatan itu diambil pelakon terbabit keluar dari rumah bersama anak perempuannya yang berusia dua tahun,” katanya.

Katanya, pelakon berkenaan membuat laporan di balai polis berhampiran kediamannya dan difahamkan, kejadian seumpama itu bukan kali pertama berlaku.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian berkenaan.


Aku pernah berbual dengan @FaridzRidzwan berkenaan dengan Ombak Rindu. Kenapa filem ini mencecah RM10 juta dan masyarakat Melayu amat menggemarinya. Kenapa filem seperti ini cukup laku dengan masyarakat Melayu?

Entah, melihat kepada imej visual, pelakon seperti Maya Karin dan Aaron Aziz, kot? Atau mungkin peminat-peminat Lisa Sughihani nak menonton filem-filem terakhirnya sebelum dia menjadi isteri orang, entah. Sebab dalam seumur hidup aku, aku cuma menonton filem Melayu moden - Kami oleh Sudirman jadi Tookoo, Papadom Afdlin Shauki, dan juga filem Setem, juga Afdlin Shauki. Ada filem yang aku consider bagus - macam Songlap, tapi bila aku dah sampai panggung wayang - Songlap sudah lesap, atau jadual tidak kena waktu. Sayang.

Anyway, kawan aku fikir satu benda yang sebenarnya subconscious kita tidak sedar - wanita Asia memang suka dikawal oleh lelaki. Aku tak tengok cerita Ombak Rindu, tetapi berdasarkan cerita dari kawan aku - watak Izzah itu memang benar-benar dikuasai sepenuhnya oleh lelaki, satu imej visual yang memang disukai oleh lelaki Asia. Simbol keegoan dan simbol kekuatan lelaki dengan otot-otot stoic dan perkasa, membelasah dan memukul wanita yang sedia lembut dan lemah. Tapi malangnya, bukan lelaki je yang suka imej visual ini, tapi perempuan pun ramai yang suka imej ini. Perempuan itu lemah jadi lelaki perlu melindunginya, gitu?

Actually aku pernah ditegur Ez - tentang statement "lelaki kena lindungi wanita" - dia kata siapa yang buat statement itu, dia seorang yang misogynist (anti perempuan). Statement suami kena lindungi isteri adalah misogynist, kenapa? Kenapa nak lindungi isteri sedangkan sepatutnya yang paling penting ialah memperkuatkan isteri itu sendiri? Ayat "melindungi" itu seolah-olah menunjukkan perempuan itu lemah dan tak boleh buat apa kalau tak ada lelaki yang melindunginya.

Tapi bila aku against "koc wanita", perempuan pula tuduh aku seorang misogynist (in fact aku rasa aku lebih feminist dari kebanyakan wanita Meleis), sebab "koc wanita" melindungi wanita. See, that word, "melindungi". Bagi aku, kenapa "melindungi" kalau kita boleh "memperkuatkan" wanita?

Nah, dari sini imej visual Ombak Rindu ini menampakkan segalanya. Wanita di sini sebenarnya lebih suka dikawal lelaki. Keputusan semuanya diserahkan kepada lelaki. Lelaki decide nak beli rumah kat mana, lelaki decide nak makan apa, lelaki decide nak kerja ke tak kerja - itulah perempuan Asia punya pemikiran.

Dalam hubungan aku dengan girlfriend aku - bukan aku tak suka buat keputusan - tapi kalau aku buat keputusan, alamatnya satu hape takkan buat. Sebab 1) aku skizo mental aku tak stabil 2) aku mempunyai memori yang lemah - nombor I/C pun aku tak boleh ingat, sebab tu aku prefer untuk girlfriend aku yang decide, atau at least, berbincang bersama.

Tetapi seperti @FaridzRidzwan kata kepada aku, aku bakal menghadapi masalah jika aku tak boleh buat keputusan untuk perempuan. Ini kerana - perempuan Asia - yang kebanyakan budaya, ugama, adat dan undang-undang bersifat patriachy - akan menganggap aku ini tak reti buat keputusan. Tapi aku, seorang yang menganut kepercayaan "wanita lebih kuat dari lelaki - sebab itu wanita yang lahirkan semua bayi termasuk lelaki", aku rasa sepatutnya kuasa "membuat keputusan itu diserahkan kepada wanita".

Ini ada beberapa sebab kenapa aku rasa "wanita lebih kuat dari lelaki"

-wanita lahirkan lelaki dan wanita lahirkan wanita.
-jangka hayat wanita seluruhnya purata berusia 76 tahun, sedangkan lelaki hanya 72 tahun.
-lebih banyak bayi lelaki mati dari wanita sebelum mencecah usia 2 tahun.
-IQ wanita lebih tinggi dari lelaki(ini fakta sains, bukan statement 9 nafsu 1 akal whatever)
-Apabila usia tua otot dan rambut lelaki lebih cepat rosak dari wanita

Sebab tu bila Hillary Clinton nak jadi Presiden dulu, aku sokong sebab aku rasa, bila wanita memimpin dunia - dunia tidak berminat lagi untuk berperang. Ini kerana lelaki, kerana IQ mereka yang rendah - lebih suka bergaduh daripada mencari damai. Well, kecuali wanita bodoh yang kerja gaduh tarik tudung tarik rambut. Itu bodoh.

Jadi, bila aku fikir macam ni, aku jadi hairan kenapa perempuan tak boleh melawan balik dengan lelaki scumbag macam contoh di atas ni? Apakah perempuan tidak pernah ada daya untuk melawan balik - atau mereka diajar untuk tidak melawan?

Here's my style in relationship. Bila ada sesuatu masalah berlaku dalam perhubungan, aku lebih suka perempuan yang serang aku, sebab aku percaya - bila wanita lebih dominan dari lelaki - masalah boleh diselesaikan dengan mudah. Believe me, masa couple dengan Ez, pernah kena baling botol nescafe, pernah kena terajang, pernah makan penampar, tarik kolar, semuanya - dan aku tak melawan - sebab aku rasa ego is waste of time. Aku tau most of guys akan panggil aku bacul - tapi bagi aku melempang perempuan dan memukul perempuan lagi bacul dari kau biar je tak melawan, gitu.

Dalam hubungan aku dengan Erica, dia lagi banyak suruh aku buat ini buat itu - sebab kalau aku sendiri nak buat alamatnya memang takkan buat. Sebab tu bila dia buat macam tu, although some might say macam queen control - tapi aku suka, sebab dengan cara itu aku akan lebih organized.

Jadi, aku rasa dalam satu hal - lelaki, yang biasanya minta couple dengan perempuan. Masa mula-mula mintak couple dulu, punya lembut, punya baik, punya bodek. Tak boleh ke lembut, baik dan bodek tu kau terus kekalkan sampai ke akhir nyawa? Kenapa bila once kau dah dapat - kau nak control segala-galanya dalam hidup dia? Apa kau ingat awek/bini kau apa? Kereta control?

Jadi, dalam orang "Timur" sering berkata "budaya Barat ni buruk dan teruk, dan bercanggah dengan ugama dan adat" (aku tak percaya dengan konotasi Timur dan Barat by the way - berenang dari Barat California ke arah barat eventually akan tiba di Timur China juga) - sebenarnya sama je dengan conservative Texan rednecks yang banyak mendera wanita. Ini bukan isu Asia atau Amerika atau Eropah, ini isu sejagat. Aku boleh katakan "busted" jugalah kepada member aku ni yang kata "wanita Asia lebih suka dikawal", sebab di Asia jugalah ada adat Perpatih, dan di Amerika jugalah si redneck Stone Cold Steve Austin menstunner bininya Debra. It's not about geographical issues. It's about conservatism.

Aku rasa negara seperti Arab Saudi dan Iran, lebih banyak mendera wanita dari Finland atau Norway - which lead to my question, kenapa?

In b4 - serbanistas boleh cari surah mana yang mengatakan suami boleh pelangkung isteri dan perempuan tak boleh bawak kereta.

p/s:Kemajuan sesuatu bangsa itu boleh diukur dengan bagaimana bangsa itu melayan kaum wanitanya - Karl Marx.

Selasa, Februari 14

Sarka Valentino


Salma mengerling jamnya. Sudah lapan pagi. Ah, hari selasa. Tak ada kelas. Dia berguling kembali memeluk bolster. Cuba melelapkan mata. Tidak berjaya, lalu bangun dan bergerak ke ruang tamu.
Dibukanya sepeket roti yang tertinggal di atas kusyen semalam, sambil TV dibuka menggunakan remote controlnya. Beberapa iklan dimainkan, berselang seli.

“Raikan Hari Kekasih ini dengan himpunan filem-filem hebat khas untuk anda; sepuluh pagi—filem P.S.I Love You, dua belas tengah hari, filem Five Hundred Days of Summer, sembilan malam filem Sweet....”
Salma menutup kembali TV itu, kali ini hanya dengan kaki yang dilunjurkan ke butang Off di TV. Dia pandang ke atas, tarik nafas panjang dan berjalan longlai ke pintu rumah. Oh, ada surat khabar Harian Meat Roll. Tarikh hari ini.

“Aku beli tu, jangan nak memandai buat harta,” kata satu suara dari dapur. Farha rupanya. Sedang memasak telur scramble untuk dimakan bersama roti agaknya. Salma senyum. Boleh minta sikit, lapar ni.

“Farha, nak sikit...” Salma datang dari belakang dengan terkekeh-kekeh. Kemudian dia mengangkat tangan, lalu menguis sedikit telur itu dengan jari.

“Tak boleh! Duk jauh-jauh. Bawa suratkahbar tu sekali. Nanti rosak tak sempat aku baca.” Ditolaknya Salma keluar, lalu dia duduk kembali depan TV dengan surat khabar tadi. Tak apalah, tak dapat santapan pagi, santapan minda pun jadilah.

Diselaknya satu-satu halaman surat khabar itu. Berita Najib di muka satu, penafian Anwar di muka lima, kisah anak digilis lori di muka sepuluh, muka Dr Roshimy di muka sebelas, tiga belas dan seterusnya, dan berpuluh-puluh iklan dan kupon tawaran lunch. Matanya tetangkap dengan rona merah jambu di satu muka surat.

“Hari ini hari kekasih di Basket Robbins! Datang dengan pasangan serta berbaju couple, anda akan mendapat satu skup aiskrim percuma!”

Salma selak lagi muka surat.

“Sushi couple, hanya di Sushi Queen! Sushi khas berbantuk love serta disirami biji sesame, rasanya lebih inzal dari lovebite! Harga istimewa hari kekasih.”

“Wisconsin Fried Chicken menawarkan set nuget berbentuk hati berserta thousand island merah jambu dan hirisan tomato ceri berbentuk ros, untuk sajian dua orang. Cepat dapatkannya, hanya eksklusif minggu ini sahaja!”

Terliur melihat iklan makanan, Salma mengajak. “Jom, Farha, kita pergi makan; aku dan kau”.

“Kau gila? Tengah bulan begini, manakan aku ada duit!” itu saja balasannya, pendek.

Salma menyelak lagi surat khabar. Couple shirt, couple shoes, couple watch, malah percutian couple pun ada. Semuanya pada harga istimewa. Semuanya untuk hari istimewa. Semuanya untuk yang teristimewa. Ah, malaslah. Dia melempar surat khabar itu ke tepi, dan mencapai laptopnya. Alang-alang tak ada kelas hari ini baiklah buka hard disk dan layan satu dua season Dexter. Farha yang sudah selesai memasak, datang dan duduk di sebelah dengan membawa roti telur.

“Apa awak tengok tu...nak join,” pohon Farha.

“Ahh, tadi kedekut,” tempelak Salma sambil menutup skrin dengan dua tangan.

“Hek eleh, dah baca surat khabar kita habis, kita nak tengok movie dia, tak boleh pula,” cebik Farha sambil menarik tangannya. Sambil mereka bertepuk tampar sesama sendiri, rakan serumah mereka Reikha keluar bilik sambil memakai anting-anting.

“Amboi, terkejar-kejar...nak ke mana tu Reikha? Jumpa pakwe?” Salma ketawa mengekek.

“Ikha mana ada pakwe Sal. Erm, Ikha pun tak tahulah nak ke mana hari ni. Tiga orang lelaki ajak Ikha Valentine. Ikha tak tahulah nak pilih mana satu. Ikha nak pergi Coffee Bing makan cheesecake dulu, sambil tu Ikha decide dengan siapa Ikha nak celebrate...” panjang Reikha menerangkan. Sambil itu Salma mengangkat kening manakala Farha pula membuat muka simpati sambil menggeleng.

“Awak ni Ikha, mangsa konsumerisme. Valentine’s Day ni hanya alasan untuk pembuat kad ucapan, teddybear, dan bunga mengaut untung. Buat benda yang ada tema love-love, dan jual dua kali ganda harga asal. Hanya dicipta supaya kita boleh membeli dan mereka boleh untung,” Salma menerangkan panjang lebar. Reikha membetulkan skirtnya sambil menggosok rambutnya yang sedikit bergulung.

“Yalah, lagipun perayaan ini bukankah haram. Valentine itu pun nama saint paderi Kristian. Kita nak raikan amalan agama orang lain ke? Tambah lagi dengan disogok pegang-pengang tangan orang bukan muhrim, berdua-duaan di tempat sunyi, dan membawa kepada zina. Awak tahukan Ikha, kes mengandung anak luar nikah dan membuang bayi semakin meningkat di Malaysia. Kerana apa lagi kalau bukan budaya kebaratan macam ini...”

Reikha mengeluarkan kasutnya daripada kotak di tepi pintu. Kancingnya dibuka dan kaki disarungkan.
“Ah, awak semua. Bercakap berdegar-degar. Jujurlah, awak semua ni bencikan Valentine kerana konsumerisma dan agama....atau kerana awak tiada pasangan untuk diraikan?”

Reikha mengambil kuncinya di muka pintu lalu melangkah keluar. Pada langkah kedua dia berhenti, lalu berpaling.

“Ah, bukan aku tak tahu kau...dulu kau sepertiku juga.”

Vappy Valentine Vay

Hai semua.

Aku di sini mewakili seluruh warga kerja Terfaktab ingin mengucapkan Selamat Hari Kekasih kepada seluruh pembaca Terfaktab khususnya Terfaktab-Lovers di seluruh Malaysia dan di luar negara. 

Jika di ingat semula pada Hari Kekasih lepas, kami skuad Terfaktab menganjurkan minggu Single bukan? Malangnya pada bulan Februari ini tidaklah dapat untuk kami mengadakan minggu istimewa kerana seluruh warga kerja sedang gigih menyiapkan karya-karya untuk edisi kedua Kitab Terfaktab yang dijangka akan diterbit pada April nanti.

Sebelum itu, aku juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas undi-undi yang kalian telah beri pada anugerah Media Social Week 2012 di mana blog Terfaktab ini telah menjadi finalist untuk merebut anugerah Upcoming Blogger Of The Year. Ya, secara tak semena-mena, aku perlu menghadiri summit dan cocktail party bagi menunjukkan komitmen Terfaktab kepada pihak seketariat terutamanya. Tapi, bagus juga. Ada banyak input yang aku dapat dan boleh di aplikasi kepada skuad Terfaktab khususnya. 

Sebenarnya nak cari makwe masa cocktail party. Malangnya, Lisa Suriani jual mahal. Amanda Amani tinggi sangat. Hanie Hidayah dah ada boyfriend, Aida Sue LNJ pula dah kahwin. Gila apa nak rembat bini orang kan?

Apa-apa pun, inilah hari V-Day aku sebagai seorang single. Tak lah teruk sangat rasanya. Sebenarnya, aku tak pernah ambil kisah sangat pasal V-Day sewaktu ada teman wanita dulu. Kalau ada pun pergi dinner makan-makan kat kedai mahal sikit lepas tu balik lah rumah masing-masing. Takdenya nak mengarut-ngarut buat seks lah apa lah. Sebab aku rasa V-Day adalah hari biasa seperti hari-hari lain yang terlalu.... rutin. Jadi, apa jadahnya kalau pergi dinner dengan makwe pada V-Day sampai jatuh haram? Haram jadah kamu.

Ok. aku ingin tegaskan buat mereka yang masih single di luar sana, sama seperti aku. Hari ini V-Day kan? Apa kata kita buat aktiviti dinner ke, makan besar ke, hang-out dengan member-member? Aku rasa itu lagi best. Kan? Jadi, jangan buang masa kamu. Single is not crime. But, I do love crime. Hehe. 

Baiklah, jumpa lagi ya. Aktiviti V-Day aku hari ini ialah menonton wayang. Duduk couple seat dengan member-member lelaki aku, makan pop-corn dan buat gila dalam wayang seperti ketawa berdekah-dekah pada babak sedih misalnya. Peduli apa?

Kalau ada orang kata aku gay, aku peduli apa, pergi jahanam.

Isnin, Februari 13

Puisi Untuk Erica Micheal Dan Sherina Ellyana



Erica Micheal - the coolest girl from East Suez.

Sempena Valentine's Day - sama ada saya ada kekasih atau menjadi seorang gagalist - refer Isham Rais - saya akan tetap merayakan hari ini. Tahun ini bersyukur pada Yang Maha Kuasa - saya tidak tersenarai dalam golongan gagalist. Harapnya begitulah sehingga ke akhirnya.

Saya selalu menulis puisi untuk kekasih saya pada hari Valentines - dan tradisi ini tidak pernah gagal dilakukan walaupun saya seorang gagalist sejak 2005. Bagi saya hari ini adalah hari merayakan cinta - hari merayakan perasaan paling indah dan bila tiada ia menjadi gundah. Ia adalah anak kunci kepada pintu hati.

Bermula dari tahun 2008 - saya menulis warkah puisi ini untuk arwah kekasih saya - Sherina Ellyana. Walaupun menjadi seorang gagalist - tetapi saya tetap menulis untuknya. Tahun ini - saya menulis dua puisi - satu untuk kekasih - Erica Micheal yang anggun berbusana jersi Liverpool bernama Luis Suarez, dan satu lagi untuk arwah kekasih - Sherina Ellyana - yang tak pernah menjadi mantan.

Erica Micheal:Kita Tidak Akan Berseorangan.

Sejarah yang hitam
Awan yang kelam
Kau hulurkan salam
Dan perasaan yang terus diselam
Terus bertaut dan bersulam
Kau buka pintu hatimu untuk aku masuk ke dalam
Sambil rindu menyelimuti kesejukan malam

Aku pimpin tanganmu
Aku seru namamu
Cinta tidak perlu ada ragu
Kau dan aku
Saling mengubati luka-luka silam
Dan buangkan segala dendam
Yang telah terpendam
Dan telah aku buang jauh ke lurah yang paling dalam

Ribut petir
Pahit getir
Kita harungi bersama
Cinta ini kita yang punya

Mari aku genggam tangan
Kau tidak akan berseorangan
Kita tidak akan berseorangan.





Sherina Ellyana:Selamanya

Hari itu mengubah segalanya
Kepercayaan, kehidupan, cara aku menilai apa-apa
Hari lapan Julai dua ribu tujuh
Bermulanya perasaan yang luruh
Gugur segala apa yang aku pegang
Hilang segala yang aku gagang

Hari ini mungkin kau melihat aku
Bukan seperti aku yang biasa kau lihat
Sama ada aku tidak merelakan
Atau sebenarnya ini sesuatu yang ditakdirkan
Tapi sesuatu yang tak pernah hilang
Betapa dirimu aku sayang
Walaupun kau dan aku terpisah dari alam nyata

Aku mahu kau bahagia di sana
Tempat yang aku tak pasti di mana
Aku tidak lagi menderita
Aku telah menemui bahagia
Tapi dia tidak akan membenarkan aku lupa
Cinta antara kita
Dia tahu, cinta kita adalah selamanya

Mereka semua tak pernah tahu
Apa yang telah aku lalu
Membuka mulut lebih mudah dari memasang telinga
Mengutuk lebih senang dari mendengar cerita

Detik itu
Seluruh kepercayaan aku telah berubah
Tapi satu yang masih kekal utuh
Cinta aku terhadapmu

Selamanya, Sherina Ellyana.



Selamat Hari Merayakan Cinta, Selamat bercinta semua.

Rabu, Februari 8

Ai Lep Yu, Yu Pay.

Ah, dah lama tak menulis *regang-regangkan jari*. Ye la maklumlah sibuk naik London turun Paris kan. Kejap-kejap orang kat Milan panggil, kejap-kejap orang kat Amsterdam buzz. Lepas tu kene berulang-alik Bandung-Surabaya-Jakarta jumpa klien-klien, nak duduk menulis pun payah. Eh tipu je lah. Saja je tulis gaya Abang Borhan. Mana tahu jap lagi penuh inbox FB dengan ayat-ayat mengorat para peminat. Hihi.

Ok berbalik kepada isu utama, ni terfikir-fikir juga la. Fasal hantaran. Maskahwin. Ala, time single la kena pikiaq. Kan nanti dah kahwin buat apa nak pikiaq lagi, nasi sudah menjadi congee.  Kalau jadi kari, makan dengan congee pun tak inzal lagi.
Ada ke orang makan congee inzal? <gambar dari sini>

Haa! Nah, ramai sangat lelaki sekarang merungut fasal harga tinggi. 5-6k tak pa lagi (kalau dah kerja la, kalau Boxer pun rembat rumet pastu pakai sampai rabak jangan la memandai nak meminang); tapi kalau dekat 20k 30k parah jugak nak mencari. Nak suruh tunggu lagi lima tahun kang panas hati si bakal mentua. Mapuh anak dara orang korang simpan lama-lama. Nanti dia tension dengan korang, terus pergi cari orang kaya untuk jadi isteri nombor dua. Oh jangaaaaan!

Tapi bakal mentua ni pun satulah. Bukan apa, kebanyakan masalah tu berpunca daripada diorg jugak. Yang letak harga tinggi-tinggi bukan perempuan tu, biasanya mak dia yang gatal-gatal letak harga macam nak beli menara Petronas. Kalau ikutkan hati si perempuan tu, seploh hinggit pun dia orait je. Tapi idoknye. Letak rege tinggi, pastu kalau mintak kurang dia tarik muka "aihh, kalo tak mampu wat pa gatai kahwin..." isk! kalau nak duit banyak pi kawin je dengan peti besi kat bank tu!
Kot ye nak kahwin pakai la baju dulu...isk isk kelabu mata kita noks. <sumber gambar>
OK, jangan la marah adik-adik perempuanku sekalian. Bukan saya taknak defend anda-anda semua yang cun meletup hotsetap ni. Tapi nak kata apa kalau dalam Islam pun takde benda hantaran ni. Ada jugak saya korek sana-sini dalam Zaharuddin.net ke, saifulislam.com ke Iluvislam ke. Takde la jugak. Yang ada ialah maskahwin.  “وَآَتُوا النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً yang bermaksud “Dan berikanlah kepada perempuan-perempuan itu maskawin-maskawin mereka sebagai pemberian yang wajib.” <--saya bukan ustaz, saya kopipes je dari sini tau.


Err...jadi siapa yang reka amalan hantaran ni? Puteri Gunung Ledang ke? Ah, dah agak la dia, mesti dia. Tau la lawa hot meletup mengalahkan Neelofa. Menggedik-gedik bagai nak tujuh dulang itu tujuh tempayan ini. Takpe la sultan yang meminang awok Puteri. Itu pun nak dekat kopak jugak sultan tu cari hantaran tu. Kalau tak dah lama sultan kita kaya raya mengalahkan Sultan Brunei.
Pastu Hang Tuah jugak yang sangkut. Ini tidak adil, tidak adil baginya. <sumber gambar>

Ah, menyusah je kan hantaran ni? Tapi ada je cara nak selesaikan. Nak bincang pun boleh, nak hutang pun boleh, nak tolong tong-tong pun boleh tau! Macam ada member kepada member ni dia “aci tipu” sikit kat mak dia. Camne? Well, dia yang hulur duit kat bakal suami buat jadi hantaran. Suami pun hulurlah kat bakal mentua. Bakal bentua pun senyum sampai ke telinga sambil melompat-lompat arnab ke mesin deposit di Maybank. Eh tu kita tambah je. LOL

Salah ke tak salah? Er...memandangkan dari segi hukum Islam takde sebut pun fasal hantaran (mahupun hantaran dulang-dulang tu), jadi kalau tak bagi memang takde salah. Lainlah kalau awal-awal cakap pumpang nak kasi sepuluh ribu tapi dari nikah sampailah ke cerai tak nampak-nampak duit tu. Oops!

Jadi, tepuk dada (dada sendiri tau, jangan nak memandai kata saya ajar kome cabui-cabui kat sini), tanyalah selera sendiri. Gegadis semua, nanti kalau kome kahwin dan bakal suami korang tak cukup duit untuk hantaran...sanggupkah kome tolong tong-tong bayar?


Ha, ce komen, ce komen. Assalamualaikum!


Isnin, Februari 6

Siri Kalau Kau Nak Pergi Dating 2

Benda simple aku mintak. Tolong..







Jangan k-pop sangat. Maksud aku pakaian k-pop sangat.






dan juga tolong..






Jangan Zahrina Lavocah sangat. Faham?




Aku jumpa member-member yang dating pakai macam ni. Aku sebat, aku rejam. Series.

Khamis, Februari 2

Bukan Hari Ahad Bersama Abang Borhan

Asalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh.

Abang tahu, abang tahu. Mesti engko terfikir-fikir kenapa hari ini abang tulis. Bukan hari Ahad. Kisahnya begini, abang cuti hari ini. Jari manis abang bengkak sebab main golf itu hari dengan Datuk Seri mana entah. Kuat sangat abang hayun agaknya. Tu yang bengkak. Abang ni kalau engko nak tahu, tak boleh kalau jari abang sakit, lagi-lagi jari manis. Gile engko, jari manis nak sarung cincin woi. Sakit jari manis, tak manis lah diri abang untuk terus memikat wanita seluruh dunia. Hohoho (gelak seloroh).

Ini hari pendek je cerita abang. Engko bagi masa abang 5 minit okeh? 5 minit je. Tak lama. Abang bukan nak jual Hai-O. Abang nak cerita pasal

"Bercintalah sebab keperluan, bukan sebab kehendak"

Ini abang ambil dari ku-ot kat fesbuk terfaktab. Ade lah auter-auter yang tulis. Bagus! Bagus ku-ot ni. Sebab memandangkan abang ni pun orang meniaga. Bab-bab keperluan dan kehendak ni memang 'line' abang. Engko yang pakai cermin mata tu jangan asyik nak gelak, karang abang tumbok muka engko, terbenam cermin mata dalam mata. Jadi kontek-mata, bukan kontek-lens.

Bercinta sebab keperluan mestilah abang nak kabor cinta kepada Tuhan misalnya. Cinta pada Tuhan adalah keperluan. Perlu lah untuk kite rasa syukor. Bercinta sebab dah ada bini pun keperluan. Kalau engko tak cinta bini engko, takkan engko nak bercinta dengan peti sejuk pulak? Bercinta pada makwe yang engko nak jadikan isteri pun keperluan. Sebab takkanlah taim kahwin nanti engko nak rasa neves-neves atau tak kenal makhluk yang engko nak jadikan bini? Itulah antara contoh-contoh cinta sebab keperluan. Sekarang kita kalih kejap pada cinta sebab kehendak.

Bercinta sebab kehendak mestilah abang syak cinta sebab nak dapatkan pointer kencang kat universiti. Mengarut lah bagi abang. Itu kehendak. Samalah juga bercinta sebab nak dapat semangat belajor. Lagilah engko mengarut. Itu pun dikategorikan kehendak. Semangat belajor kalau engko tak bercinta pun boleh dapat. Cuba engko berhias sikit masa nak belajor. Pakai wangi-wangi ke, pakai semart-semart ke, pakai gincu ke, pakai topi 4u2c ke, kemaskan bilik misalnya, barulah semangat nak belajor. Bila dah semangat belajor, baru dapat pointer kencang.

Bercinta sebab nak dapat pegang buah dada atau geli-geli atau dapat pegang peha atau meraba lelaki punya pun dah dikira bercinta sebab kehendak. Engko agak-agaklah nak geli-geli je. Benda-benda macam ni kalau mak bapak engko tahu, abang gerenti kalau tak diorang terajang, paling tidak pun cabut gigi engko, buat klip kat grembal motor. Kuang hajo punya budak. Ha, macam gitulah rasa marahnye.

Apatah lagi bercinta sebab nak tunjuk engko ada makwe atau pakwe depan kawan-kawan engko. Abang terus-terang kabor, member-member engko tak hadam lah dengan benda tu semua. Lainlah kalau engko kongsi makwe engko. Itu pulak bukan dikira bercinta, mangkuk. Itu dikira gang-bang, rogol. Engko paham tak?

Ha, begitulah beza-beza antara cinta sebab keperluan dan cinta sebab kehendak. Kalau engko rasa bahasa abang ni kasar sangat. Engko jangan segan-segan koll abang bagitau abang. Abang peree hari ini. Sedap jugak kalau dapat makan eskrem baskin robin petang ni.


Jom?


Wassalam.