Jumaat, Disember 30

Penceraian dan The Janda's

Sejak dari dulu aku lihat kalau orang kita sebut pasal janda mesti lain tak bukan pasal kisah seks main dengan janda. Asal sebut pasal janda, mesti pasal skandal dengan politik ni lah, skandal dengan datuk ni lah, tan sri ni lah. Dan yang popular kalau sebut pasal janda ialah pasal merebut penjagaan anak atau merebut Jejai misalnya. Mau rileks skit, aku peminat Cinta Elysa. Pergi jahanam sama Tentang Dhia. Pergi jahanam sam Ombak Rindu.

Kiranya sekarang ni, gelaran Janda menjadi satu tafsiran kurang enak dalam kehidupan bermasyarakat. Apasal ha?

Kadang-kadang aku terfikir. Nasib baiklah Tuhan tak jatuhkan penceraian itu sebagai haram. Kalau tak, mesti dah ramai buat kerja haram mengikut statistik penceraian terkini. Kan? Ada hikmah dan maslahat tersirat mengapa penceraian tidak diletakkan sebagai sebuah subjek yang 'strict to harom'. Sebaliknya hukum penceraian hanyalah sesuatu perkara yang dilaknat (tidak disukai oleh Tuhan) namun diharuskan jika mempunyai sebab tertentu. See? Islam bukanlah agama sekadar halal dan haram saja beb. Islam adalah sebuah agama yang unik dalam menyelesaikan permasalahan manusia. Melainkan kalau kau Azhar Idrus dan pengikutnya. Semua benda nak halal-haram. Pelik aku.

Sebenarnya dalam penulisan kali ini aku ingin menyentuh topik penceraian sebab itu hari aku dapat perkhabaran tentang statistik penceraian terkini. Sebelum Utusan Malaysia keluar berita statistik penceraian kat muka depan, aku dah dapat dahulu dah. Itu pasal masa aku update status facebook pasal penceraian kerana darjat pelajaran, kemain ramai emosi aku tengok.

Beb, aku bercakap atas dasar statistik dan penyelidikan. Lu kalau nak sembang pasal agama untuk mematikan topik. Semua orang boleh buat. Tapi, perkara itu takkan menyelesaikan masalah kerana semua yang berlaku (penceraian dan punca penceraian) adalah kerana sikap. Lu cakap macam mana pun ayat-ayat dakwah macam manapun, lu cakap berdegar-degar hadith dan suruhan macam manapun, jika sikap masyarakat kita dan kita sendiri yang tak berubah-ubah. Masalah penceraian ini takkan selesai. Sembang keindahan agama hanya elok di permukaan permasalahan, tetapi masih, masih lagi dalaman permasalahan itu huru-hara.

Surat khabar Utusan Malaysia hari ini lagi hentak dia punya tagline muka depan ;

"Jabatan agama buntu. Ekoran peningkatan kes penceraian pasangan Islam"

Peh, kalau jabatan agama pun sendiri dah mengalami sebegini punya hal. Di manakah lagi tempat yang sesuai utnuk pasangan-pasangan Islam bermasalah ini mahu mengadu nasib dan menyelesaikan masalah? Jika jabatan agama sudah tidak mampu, bermakna pihak apa lagi yang mampu membantu? Kementerian Wanita? Yang itu balik-balik cerita pasal poligami (akan kami adakan minggu untuk poligami nanti).


Terfaktab? Oh. Aku rasa belum cukup sepenuhnya untuk Terfaktab menjadi tempat penyelesaian masalah perkahwinan. Kami masih muda (baru berusia setahun lebih), masih belum mendapat kepercayaan meluas dalam masyarakat terutamanya golongan muda. Walaupun aku ada juga menyimpan hasrat mahu kedepan dalam masalah ini, namun aku rasa, yang terdaya sajalah untuk aku dan lain-lain membantu. Oh, jangan lupa email ya.

Jadi, apahal dengan melambaknya kes penceraian ini? 

Secara peribadi, aku lebih suka katakan kerana sikap tidak matang. Sekarang ini, kita selalu diperdengarkan dengan cerita galakkan berkahwin muda. Ustaz ini kata macam ini, ustaz itu kata itu. Tapi, apakah mereka semua bercakap atas dasar realiti, nafsu atau keseimbangan? Aku (walaupun bukan ustaz), lebih suka bercakap mengenai keseimbangan. Berkahwin muda bagus hanya jika pasangan itu telah matang dalam kehidupan. Tapi, untuk berkahwin muda tanpa kematangan dalam era ini? Faking shait. Memang tak berhasil. Aku bet ramai akan bercerai dalam tempoh 5 tahun. 

Tak matang itu macam mana? Tak matang lah. Masih lagi menghadap facebook melebihi 9 jam. Masih lagi pegang telefon bimbit bermain game, social networking dan sebagainya. Masih lagi nak berhibur seolah-olah tiada esok menjelma. Aku beritahu awal-awal lah. Kematangan dalam hidup hanya akan dapat jika kau meluas dalam bergaul dengan orang secara realiti. Kau mengenal manusia, kawan dan musuh satu persatu. Kau bergaul dalam pekerjaan, pelajaran, komuniti, kejiranan dan sebagainya dalam menyelidiki sifat-sifat manusia itu sebagaimana. Kalau kau setakat bergaul dengan manusia dalam alam maya, ianya terbatas. Ianya tidak akan mematangkan diri kau sepenuhnya. Lambat. Itu tak masuk lagi terkejar-kejar keduniaan. Nak kahwin grand-grand. Nak bertunang pun kalau boleh nak grand macam berkahwin. Lepas kahwin kalau boleh nak lengkap segalanya. Mustahil beb. Mana boleh kau nak lengkap segalanya. Tak semestinya berkahwin maka kau kena ada sebiji kereta proton dan sebuah rumah mampu milik ataupun simpanan duit beribu-ribu. Kalau macam itu kau pegang, alamat tak berkahwin lah gamaknya. Perkahwinan adalah satu level hidup perkongsian. Sebuah peraturan hidup yang Tuhan ciptakan untuk kau survive secara dual/couple. Kita sebagai manusia mana boleh hidup sorang-sorang dalam dunia ini. Itulah keseimbangannya.

Semua sifat mengenal manusia ini yang akan mematangkan diri kau tentang kehidupan untuk survive dalam perkahwinan. Trust me. Itu sahaja langkah awal. Untuk langkah seterusnya dalam mengelakkan penceraian ialah bertolak ansur. Dan sikap bertolak-ansur itu hanya kau akan dapat bila kau hidup mengenal manusia dalam masyarakat.

Bercinta kena berilmu. Berkahwin pun kena berilmu. Kalau tiada ilmu, kau akan mudah ditipu. Even dengan pasangan sendiri. Tak perlu cakap banyak, ada saja kes pak lebai depan isteri bukan kemaen baik, belakang isteri lepas habis ceramah pas, pergi lepak warung dangdut layan belen. Ini realiti okayh?

Ada banyak lagi sebenarnya bagi aku punca penceraian di usia perkahwinan tak sampai lima tahun ini. Terus-terang aku cakap, secara purata dan secara keseimbangannya. Untuk seseorang lelaki berkahwin umur yang paling tepat di era kini ialah 27-32 tahun. Manakala perempuan pula pada umur 25-30. Ya, itulah umur matang tepat secara purata keseimbangan untuk berkahwin. Kalau ada yang kahwin muda dari itu. Aku lebih anggap ia sebagai kes terpencil, kahwin sebab adalah kes dia buat, mak bapak atur atau paling tepat, kurang cerdik.

Semua orang pasang nafsu untuk berkahwin awal, tapi semua orang tak sedar kena laknat dengan Tuhan sebab bercerai awal. Jadi, mana yang kau pilih? Nafsu atau Laknat? Misi kita ialah memudahkan perkahwinan untuk orang-orang yang layak berkahwin. Bukannya memudahkan perkahwinan untuk orang-orang yang tak matang berkahwin. Ada beza itu, fikirkan.

Akhir kata, bertahan-lah mengawal nafsu berkahwin itu. Dan yakinlah bahawa Tuhan itu Maha Pengampun. Chalo Asalamualaikom.

p/s: Eh, lupa pula nak bercerita pasal Janda. Aiseh, next time lah.

It’s dead and gone baby! Dead and gone!


(As per Nami’s request over this issue, I shall dedicate this to the little princess up in Brunei. So here's to you--from the lowly, 1987-born Aries southpaw in Malaysia).

Kim Ung Young--pemegang rekod budak paling bijak di dunia dengan IQ 210.
We have similarities, you and me. Kita berdua dididik supaya rajin belajar—kerana tiada yang lebih menggembirakan mak abah daripada melihat tanda A biru dalam kad laporan saban tahun. Kita berdua dididik supaya anti percintaan zaman sekolah—supaya tidak membazirkan intelek kita pada cinta monyet. Supaya meneruskan pengajian ke menara gading;  bak kata nenek “kau harus pulang dengan ijazah. Rugi orang seperti kamu tidak diisi dengan ilmu.”

Rugi, rugilah sangat tanpa ilmu itu. Tapi lebih rugi lagi, kalau hidup tanpa cinta. Bukan begitu puteri? Jadi tika saat ibu saya finally melepaskan saya ke dunia sebenar—saya terbang tinggi dan jauh untuk mencari cinta itu.

Namun cinta itu tak adalah cukup dibaluti gula seperti yang diceritakan dalam movie romantika. Aku untuk kau, dan kau untuk aku. Atau the stars are right; it is aligned, where we are destined to be. Ada masanya, sesempurna manusia yang kita mahukan, semestinya bukan untuk kita.

No, i’m not kidding. I’ve been there, done that. Yakin macam mana pun kita dengan ketinggian intelek, keperibadian diri, dan segala rupa tatarias wajah kita, all these things in the whole wide world—wouldn’t make this person fall head over heels for us. And isn’t it weird—the more we try—the more they move away from us!

The more they cringe at us on every meeting. The more they make excuses when we ask them out. The more they refused our gifts. The more they talked about us behind our back. The more they shout at us for those littlest things. It seems like every single thing that is on those 101 dating guide books can work on everybody—except us.

Apasal dunia ni tak fair? Apasal cuma kita saja yang kena (ya, ada lagi kawan saya begini)? Apakah kita tidak berhak mencinta? Are we destined to be loners and bitter old cat ladies for the rest of our lives? Why does our heart has to be chained to that person who’d rather have us dead?

Faking kan macam tu?

Entahlah dik. Tengok-tengok balik, mungkin manusia ni macam pieces of puzzle. Kalau main puzzle yang ada 1000 keping tu, walaupun ada 38 kepingan sisi menegak dan 27 kepingan melintang, rupa dekat-dekat sama pulak tu—tapi cuma satu kepingan boleh sepadan dengan kepingan yang lain.

Macam konsep soulmate kan?

But why do I always get rejected?
Well, simple answer, but very tough one to swallow: 
because he isn’t the one.

Apa nak kita tunggu lagi, really? Kalau dia bukan untuk kita? For me, tak guna bazirkan resources kita—duit, masa, tenaga, dan airmata—sedangkan orang yang perfect untuk kita mungkin sedang menunggu di hujung sudut jalan sana. All we need to do is keep walking forward.

“I can feel it, I can feel it, the personality is perfect, the stars are aligned, he’s the one for me.” Well scrap that shit. I’ve heard that, from my best friends, and from myself too. A day wasted with a man who does not love us—however perfect he is for us—will not do us any good. You may think I'm dissing your loved ones right now but mark my word—I'm saving you up for that person waiting up for you.

You may also think that I am just spewing crap out here—but I am talking from experience. I malu beb, malu. Malu dan ralat sebab habiskan berbulan-bulan mengejar malaikat turun dari langit entah keberapa—lepas itu direject macam kita ni makhluk tak ada bermaruah—dan lepas itu baru tahu ada humble human di bumi ini yang lebih sepadan dan sedia menunggu dengan tangan terbuka.


And then I was like thinking—why didn’t I see this before? Why didn’t I? He was just right there—right there all along, for so many faking years, and yet I am chasing this hurtful, emotionless angel who kept building a brick wall between me and him.

I don’t know about you girl, but I’ve come to this age when I’m tired of chasing a fruitless chase. Scrap that guy who can’t even appreciate the uniqueness that is us –the flaws, the beauty, the shortcomings, the strengths. I don’t wanna live my live as a sucky, limp, lifeless Mary-Sue in novels—who lets herself get stuck in a winningless love predicament that won’t get her anywhere.

So this year, I took the leap. Azam baru. Tak mahu lagi terikat dengan emosi angau yang entah ke mana. Tak mahu teringat dengan mimpi-mimpi kosong. Nak luahkan rasa cinta pada dia, silakan. Tetapi bila dia tolak, move on. Lupakan.

Kerana dia bukan soulmate saya.

Kerana, soulmate saya, sedang menunggu di luar sana.

Move on, move on. They’re dead and gone, at least to me.


gambar: credit to google. 

Selasa, Disember 27

Kekasih Berbau? Awwww...

                                                                                                                                                                                 
              Ye dik non-dik non sekalian, mak tahu mak dah lama menyepi gitu. Mak bukannya apa, mak busy sikit dengan bapak gula dan jugak anak-anaik ikan mak. Mak ni jenis kasih sayang melimpah ruah tahu? Haruslah di bahagi sama rata kepada orang-orang yang memerlukan. Kasih-sayang yang lebih tu nak simpan buat pekasam buat hape? Tak mendatangkan hasil.

Hari ni mak nak bercakap pasal 'KEKASIH KAU BERBAU?'

Ohhhh tidakkkk!! *pengsan* *dah tersedar* *pengsan semula*

Mak bukannya apa dik non- dik non sekalian. Kalau kau tu ha, dah pandai nak ber gf/bf sehidup semati jadi mak assumed yang kau tu dah besar panjang, boleh berpikir secara kreatif dan kritis gitu, jadi haruslah kau memahami kepentingan kebersihan diri. Takkan benda basic pun nak kena ajar? Nak ingatkan sesangat. Jadi bagi mereka yang diluar sana kemain lagi gigih bersama mereka, mak memang bagi kau standing ovation noksss.. Kelas kau, Jeton. Jenis-jenis orang yang berhidung tabah gitu. Jenis feeling-feeling senyum memanjang bila dekat dekat dengan kekasih hati yang berbau tu.

Orang macam ni dik non oii, kau kena tegur. Hint-hint dah tak jalan dik non. Kemain lagi kau bagi signal bukak tingkap leluas sambil keluar kan kepala, dia tengok kau plak sambil senyum lebar.

*Ali dah tak tahan dengan bau si Siti, lalu beliau memberi hint dengan membuka tingkap kereta seluas mungkin sambil menghidu angin sepoi-sepoi di luar*
*Siti mengikut perbuatan Ali seraya berkata "Sedapkan angin luar ni yang, beralun indah macam cinta kita" sambil memegang erat tangan Ali di tombol gear.

FAKING!!

Haa, nampak tu? Cara hint bagai ni dah lapuk la sayangku intan payung. Harusnya sound tepek sekali. Kalau kau tak tembak tepat ke muka kau Osman oii, hadaplah kau ke anak cucu. Tak tau lah busuk busuk macam tu pun kau nak buat anak kan?

"Siti, wangiiiiinyaaaaa awak niiiii!" *tangan ke dada, mata ke atas*

Hint bagi deodorant, minyak wangi, aromatheraphy, sabun Dettol semua kalau dah tak jalan Jijah oi, haruslah kau hadiahkan aje KAPUR BARUS. Moga mereka-mereka ini berbahagia ke anak cucu gitu. Kalau la kau jenis hisap rokok tu, bawak la spare chewing gum ke gegula ke sentiasa. So takde lah gf-gf kau tu nak komplen banyak sangat. Yang perempuan tu bawaklah spare body mist kejadah apa ke kan? Takkan la itu pun Mak nak sergah baru nak buat? Malu la sikit kat kaum Mak yang berketerampilan anggun lagi jelita ini.

Tak guna jugak lah kau Timah oii kalau bergaya sakan tapi jenis mandi seminggu 2 kali je. Haritu Mak feeling-feeling insaf, naiklah KTM, merasakn lah jugak. Bosan jugak ada driver memanjang kan? Mak kan ala-ala model kaki panjang serupa ratu K-Pop, haruslah Mak tinggi menonjang. Adalah satu minah comel lote kemain hayuuu lagi memakai tudung berwarna hijau. Haruslah Mak hingat tudung tu sampai mati. Dagu Mak masa tu betul-betul la hatas kepala dia dik non oiii.. Haaa. Hambek kau! Bau kepala dia tu mengalahkan ketiak Bangla karpet tahu? Sumpah Mak tak tipu. Kemain lagi Mak tercingap-cungap serupan hanak ikan emas. Pandang-pandang jugak la sekeliling mana tahu boleh dapat bantuan pernafasan dari mulut ke mulut oleh abang-abang askar ke. Harammmm!! Rupanya Maka dalam coach wanita sajork. Bosannnn..

Jadi, tak kira lah kau pakai tudung ke, tak pakai ke, apa kejadah la, ingat, haruslah menjaga kebersihan diri hokayyyyy? Kalau kau jenis tgak kesah dengan bau bauan kau tu, kesian la kat orang sekeliling yang masih lagi penuh dengan adat timur, segan-segan nak bagitau kau. Terseksa hokay jiwa raga. Kalau kau cakap kau memang born that way, pakai apa pun berbau, mak nasihatkan kau minum je lah minyak wangi barang sebotol dua setiap kali lepas makan, 3 kali sehari. Moga lekatlah bau nya nanti.

Bagi kau, kau yang rasa bau gf/bf kau yang berbau ala-ala meriah gitu mendatangkan ghairah, Mak tak boleh nak kata apa lah kan. Just jangan keluar di khalayak ramai je lah. Takut nanti memudaratkan orang ramai atau menanggung malu seumur hidup.

Okay sudah lah. Mak nak sambung menunaikan kewajipan isteri solehah ni. Jumpa lagi ye. Salam peluk cium gitu. Jaga laki kau ye Peah, takut nanti tergoda dengan mak pulak nanti. Awwww...

Ahad, Disember 25

Kau Faham Ke Tak, Sign Of Rejection?



Pernah memburuh di sini selama dua bulan sebelum berangkat ke UK.

Aku harap kau baca tulisan ni dan faham tulisan ini betul-betul. Aku dah malas dah nak bersimpul-simpul, berkias-kias dan bersembunyi. Kali ni aku cakap terang-terang.

Aku faham masa djaman kau sekolah rendah ke menengah dulu, mak bapak kau tak kasi kau bergaul dengan lelaki. Aku tahu kau anak orang atasan, pergi berhantor balik berhantor. Takde pergi tuisyen - cikgu tuisyen yang datang ke rumah kau. Takde masa senggang untuk berpacar-pacar. Pagi Ahad kau berlatih piano. Pagi Sabtu kau berlatih main tenis. Petang Sabtu kau practice belajar naik kuda. Petang Ahad kelas lukisan. Isnin sampai Jumaat sekolah, balik sekolah buat kerja sekolah. Takde masa kau nak berfriendster hinggalah bermukabuku. Kau dapat result cemerlang di sekolah. Kau dapat tawaran universiti di Australia. Bapak kau kaya, petik duit je boleh datang. Kau pergi Australia.

Bila kau ke sana, mak ayah kau cakap kau tak boleh berkawan dengan mana-mana lelaki. Kalau perempuan pun kawan sebangsa kau je. Sebab kau adalah keturunan waris so and so. Sampai satu hari, kawan kau bukak muka buku, kawan kau bukak blog, kawan kau bukak Tumblr. Kau pun bukak. Bila kau bukak, kau blog walking. Somehow kau jumpa Tumblr aku. Bila kau jumpa Tumblr aku, kau baca blovel aku. Tak kisahlah - sebab bukan kau sorang, ada 153,000 orang lagi viewers baca blovel tu.

Lepas tu kau curious siapa aku. Kau follow Twitter aku. Kau mention aku. Lepas tu kau DM aku. Kau mintak nombor phone aku. Kau call aku. Tak kisahlah. Lepas kau call dengan nombor phone pelik kau, kau cakap kau jatuh cinta dengan aku. Beb, lu tak pernah jumpa gua lagi. Lu tak tahu siapa gua ni? Entah-entah serial killer ke, perogol ke, perompak ke, lu pakai redah. OK, gua bukan serial killer atau perogol, tapi gua tak kenal lu.

Bila mintak couple dengan aku, aku tolak. Cara baik. Bukan cara macam Tasha reject aku dengan infamous "kau kencing kat tempurung, lepas tu kau cermin muka kau kat tempurung macam tu taraf muka kau". Aku tak reject kau macam tu. Aku cakap kita boleh jadi kawan baik. Aku beritahu kau tiga perkara kenapa aku reject kau.

1.Aku tak kenal kau.
2.Kau tak kenal aku.
3.Aku dah berpunya.

Pastu kau ungkit keturunan kau. Kau cakap aku ni republikan. Kau cakap aku ni judgmental. Kau tuduh aku ni tak faham perasaan kau. Kau nak aku buat apa lagi?

Lepas tu, tak puas hati, kau serang kawan aku. Kau cakap kawan aku yang sorang tu control aku dan sekeliling aku. Sebab dia berfikiran femme fatale, dan kau tak puas hati, kau serang dia. Kau serang kepercayaan dia. Kau serang penyakit kanser dia. Kau serang dia atas apa dia buat dengan arwah adik dia. Kau tuduh dia gila talak.

Kau tahu tak, masa aku merempat dulu, dia hantar duit untuk aku untuk terus hidup? Kau tahu tak, dia tolong aku cari kerja merata, tanya kawan-kawan dia kat sini? Itu kau cakap dia cuba nak hancurkan hidup aku?

Lepas tu kau marah awek aku. Kau cakap awek aku tegur-tegur lelaki lain, tak setia dengan aku. Mention lelaki ni, lelaki tu. Jarang mention aku. Apa guna BBM kalau nak berborak dalam timeline? Kau ingat orang suka baca tweet cintan-cintun couple dalam timeline? Aku fahamlah awek aku macam mana. Tak payah nak tell off ke apa cakap itu ini.

Then kau pertikaikan nama dia Erica Micheal. Sebab dia ada aliases nama lain supaya dia boleh mengorat lelaki lain pakai nama sebenar. Apa paranoid sangat kau ni? Kau ingat nama betul aku Nami ke? Kau ingat nama betul Obefiend dalam I/C - Obefiend ke? Kau ingat nama I/C Hellioz memang Hellioz ke? Sukati dia la dengan aliases dia.

Sebab kau cuba nak gugat kepercayaan aku kat dia. Woit, kau tak nampak ke sign of rejection yang aku dah bagi? Kau call malam-malam buta, aku cakap "hmmm, aahh, ehh, ohh". Pukul tiga pagi kau call aku, apa kau ingat aku tak kerja ke apa? Apa kau ingat aku ni macam kau ke, duit tak putus-putus dari mak ayah? Woit, aku kena halau dari rumahlah. Segala apa aku kena buat sendiri. Sakit perit kawan-kawan yang tolong. Awek aku yang tolong.

Lepas tu, kau start tak puas hati dengan semua kawan baik aku dalam timeline. Kau cakap dorang tolong aku sebab nak kat aku. Kau ni gila ke apa? Masing-masing kawan aku tu semua dah berboyfriend berlaki semualah.

Disebabkan paranoid kau ni, aku hilang satu kawan. Mana aku tak mengamuk.

Jadi macam nilah, aku dah bagi peluang kau untuk jadi kawan baik aku. Tapi macam ni kau buat kat aku. Kau belum pernah jumpa aku, entah-entah lepas kau jumpa, kau terus menyesal seribu bahasa. Daripada kau marah aku, baik kau marah parent kau kenapa diaorang kongkong kau. Bila kau dah dapat akses internet dan kau dapat sedikit kebebasan kau macam kera dapat cincin. Kau dan ilusi kau semua boleh pergi mati. Dan bila kau samakan diri kau dengan arwah Elly, dan awek aku macam Ez - aku rasa macam nak loya. Tolonglah pergi dari hidup aku.

Baik lepas ni, kau carilah lelaki yang lagi sesuai. Ramai lagi yang single mingle yang sudi jadi pakwe kau. Tak payah kau kacau aku. Aku tau kau boleh get over this. Kalau kau nak nasihat pasal cinta ke apa, kau boleh bukak blog Terfaktab. Kalau kau segan nak tanya sesiapa dalam Terfaktab ni kau boleh tanya aku. Tapi kau tak perlu jadi ultra jealous sedangkan aku bukan pakwe kau. Tolong faham, aku tak mahu kau. Pergilah kau.

Kalau kau tak faham jugak ni, tak tahu nak kata apa. Jangan malukan nama keluarga kau, nama negara kau. Kau pun bukan bukak kecik lagi. Kau boleh faham apa aku cakap.

Satu hari nanti, kau akan faham tak semua benda boleh dibeli dengan duit. Dan kau harus terima - kadang-kadang orang terpaksa cakap "tidak".

Sabtu, Disember 24

“Hey woman, go make a sandwich!”


Assalamualaikum wbt. Ya, Tora datang lagi eh! Bent Pencil datang lagi, membawa post baru! Haha. Maaf, bukan tak mahu menulis, sebenarnya ada la dua tiga post dalam draf, tapi tak pasti kalau sesuai untuk bacaan umum. (eh bau kontroversi benar!)

Anyway, sebenarnya hari ni nak cita kat hang (awat la dah kluaq loghat utagha ni), pasai ceq tengok cita kat tv tadi. Ha, cita Amazing Race tu. Episod tadi pasal dia nak buat cabaran, kena hiris itik masak Peking. So mai la dua ekoq merpati dua sejoli ni nak buat cabaran. Si lelaki tu cakap, “Ha, engkau la buat, engkau kan perempuan, mesti biasa masuk dapur.”
Maka si awek tadi dengan muka cengil dia, hah! Potong, potong, potong itik tu sampai hancur. Pastu kena denda masuk dapur potong sayur oleh tauke chef dia. <link>
Lepas tu bila diinterview si awek ni cakap, “bila awak sebut perempuan biasa masuk dapur, saya terasa sangat....” sambil jeling pakwenya yang buat muka inesen ala-ala Jehan Miskin. (Eh kenapa Jehan Miskin pulak yang kena?)

Satu persoalan: Hinakah Wanita Duduk Di Dapur?

Ah, tu la pasal. Bukan orang Barat je fikir macam ni, orang kita pun. Ye lah dapur tu kan basah, berasap, panas, berbau macam-macam—belacan, cili, ikan masin bagai—macam tempat yang hanya layak untuk bibik dan tukang masak tahap kuli je. (Tukang masak yang tahap tinggi, dia macam Gordon Ramsey—order suruh masak itu ini lepas tu jerit kuat-kuat “THISISMOTHEREFFINGSHIT!” sambil buat acara lempar pinggan).
Sejujurnya—ceq kalau dapat lelaki macam Gordon Ramsey tu, memang pakat lempar dengan dia-dia sekali keluar garbage chute. <link>
Oh wait, bukan dia saja—mana-mana lelaki yang tahu masak hatta nasi goreng USA sekalipun—memang bukan pilihan ceq. Sebab apa? Sebab dapur itu tempatnya perempuan.

Sebab juga, siapa kawal dapur, dialah kawal isi rumah.

Makan—semua makhluk yang ada mulut akan makan. Even hang tau dak, obor-obor pun tak ada otak, tapi ada mulut. Awat lagu tu? Makhluk boleh hidup tanpa perlu berfikir (termasuklah manusia, muahaha), tapi akan mati kalau takde makanan.

Suami hang cakap la macam mana pun—boleh tahan makan mamak hari-hari,  rasa KFC Zinger Dominos Pizza tu sedap menjilat siku sekali pun—tapi tetap akan muak. Suami hang tetap akan cari masakan rumah. (Eh, cemana boleh jilat siku? Ace terai, ceq pun tak tau) Dan rajin ke diorang nak keluar cari lauk setiap kali perut berwiggle-wiggle-yeah? Kalau dah pukul 2-3 pagi, camne?

Tu la ceq cakap, siapa kawal dapur tu, dialah yang kawal rumah tu. Kalau dapat lelaki jenis tak tahu masak si perempuan kenalah belajar masak. Kalau si lelaki tu reti masak pulak, perempuan dia mesti 56979809 kali lagi reti masak dari dia. Tak pun halang dia dari masuk dapur. Muahaha!
Tak payah la nak bayang-bayangkan adegan romantik bagai kat dapur. Tu menganggu je tu. Kalau sibuk berasmara dana di dapur, kari ke mana, nasi ke mana. Dua-dua kebulur. <pic source>
No, bukan ceq ni tradisional sangat, anti feminis ke apa. Tapi ceq habaq mai, kalau hang dah nikah, macam mana lagi hang nak kontrol rumah hang kalau hang tak ada “kawasan kekuasaan” hang? Kalau hang kawal duit dia semua mak pak menakan chop hang Queen Control. Tapi cuba hang kawal makan minum dia—kawal cara halus. Kalau hang hari-hari dah masak kat family hang, dia akan dah biasa dengan lauk yang hang masak. Lepas tu bila pergi makan kat luar, semua rasa tak sedap. Lebih gula la kurang garam la kurang lemak la....tak caya? Itu namanya proses conditioning. Dia dah biasa dengan masakan hang, dia tak luak yang lain.

Sebab tu jugak la ceq tak berkenan dengan lelaki pandai masak. (pandai in this sense bukan takat masak megi dan goreng ayam, tapi masak creme brulee dan cordon bleu sambil uli tagliatelle sendiri. Hang tak tahu apa itu tagliatelle? Baguih!). Biaq la ceq sorang yang pumpang pumpang kat dapur tu masak lauk 4-5 periuk. Asal ceq tau ceq ada tanggungjawab dan kuasa kat dalam rumah tu.

Pendek kata, say no to lelaki ala2 Jamie Oliver, Robert Rainford tak pun Anthony Bourdain! Tak payahlah susah-susah nak belajar masak nak tambat hati kita bagai. Biar kita yang tambat hati dia dengan masakan kita. <link>
Jadi, kalau orang habaq kat hang “Hey, go make a sandwich!” senyumlah dan kata “Yeah I will. But I’ll only give it to you if I want to.” Woha! The power of cooking baby!

Assalamualaikum...ceq pi dulu naa....

Jumaat, Disember 23

Baca ni bila mak dan ayah tak ada kat rumah (part 3)

Pre-marital sex. Do or don’t?


Adapun suatu hari itu, kawan saya pernah menceritakan,


“Izzie, pakwe I tu suruh I main dengan dia. Nak buktikan cinta I pada dia, katanya.”


Sambil ketawa sinis mengingatkan rupa rempit mamat tersebut, saya turut memberitahu si gadis ini bahawa ayat itu adalah ayat ciplak dari novel kejiwangan Melayu. Janganlah percayakan sangat kata-kata itu. Lagipun baru kenal sebulan dua, pandai pula hendak demand macam menteri. Kehkehkeh.

Kita semua saling maklum apa keuburukan seks luar nikah. Tapi begitulah, kalau kita sedang angau, rasionaliti kita akan terbang keluar tingkap. Adapun saya di sini bukan nak preach secara moralis. Kalau moralis, letak satu dua hadis, fullstop, tamatlah post ini. Tapi post ini lebih kepada bentuk rasional untuk para agnostik, ateis mahupun bukan islam—sekadar pendapat saya saja. Jadi, kenapa seks luar nikah itu tidak boleh? Ini top 5 jawapan dari saya.

5)Kena  STD. Sakit woo!


Ah, ini sebab yang paling common orang tidak melakukan seks luar nikah. Dan juga sebab yang paling valid. Daripada penyakit-penyakit simple seperti Chlamydia sampailah kepada HIV. Ya, kondom ada. Tetapi ia tidak 100% foolproof (and baby-proof too, really). Kadangkala seseorang itu berjangkit tetapi tanda-tanda dan sakit tidak akan muncul selama bertahun-tahun. Dan pada tempoh itu bayangkan entah berapalah yang dijangkiti, jika korang sexually active!
Kau Kunci...Cintaku. eh. (link)


Also, are you sure your partner don’t have STD? Kalau ada mesti dia bagitau kan? Well, tak semestinya. Sama ada dia tak tahu (kurang pendidikan mungkin) ataupun dia tahu tapi dia ego sangat tak nak bagi tahu. Dan anda pula dengan yakin menjalankan “kerja” anda tanpa menyedari anda mendedahkan diri kepada benda itu.


Satu hal fasal STD ni, inilah penyakit yang paling susah nak dibawa ke doktor. Bukan kerana ia sukar diubati (walaupun benda macam HIV contohnya, tak ada penawar), tapi, kerana ramai malu dan trauma kalau nak jumpa pakar sakit puan/tuan. (pelik juga ya bila berani mendedahkan aurat kepada pakwe/makwe tetapi dedah benda yang sama kepada doktor, segan pula. Haha!)

4) Children


Ya, anak. Klise bukan—kalau cakap tentang seks bebas mesti ada anak. Anda pun menjawab “Ala, kita kan pakai kondom, makan pill, sure lah tak ada anak?” Well, fakta mengatakan bahawa ada 14% kemungkinan untuk mengandung EVEN semasa pemakaian kondom. Lagi-lagi kalau semakin kerap pakai semakin tinggi la probability tu—up to 50%. Ish, sama la macam tak payah pakai.
Bristol Palin. kenal tak? (source)
Anak-anak—sama ada hidup atau mati—akan “bond” anda dengan seseorang seumur hidup. Tahukah anda bahawa oxytocin akan dihasilkan apabila orang jatuh cinta, seks, dan akan berterusan selama mana anak itu hidup hingga dewasa? Maknanya jika anak ini adalah “accident”, anda akan “accidentally” habiskan usia anda  dengan seseorang! Bagaimana kalau seseorang itu tidak sesuai untuk menjadi ibu/bapa? Naya je kan?



3) Your secret is out!


Satu lagi hal, perhubungan intim ini mendedahkan aurat kita. Aurat tu dalam kes ini, ialah bahagian tubuh yang biasa kita tutupkan dengan pakaian semasa kita keluar rumah. Lainlah kalau kita pesen keluar rumah tak berbaju. LOL!


Janji Simpan Rahsia? (sumber)
Lepas malam itu, semua inci tubuh anda mereka tahu. Kalau si pasangan yang jenis menyimpan rahsia, ok lagi...kalau jenis mulut tempayan macam mana? Lagi-lagi kalau breakup baik punya gaduh. Maka habislah semua benda diceritakan. Berapa inci, berapa besar, berapa kecik, kudis di mana, kurap di mana. Malu oii malu! Daripada diri “ada market” terus jadi tak laku. Kejam bukan?

2) Lose out on a relationship


What if—you met a perfect girl/perfect boy. Good job, good character, very loyal. Then, you mess it up by asking for sex. And she/he, out of love for you, agrees. And then sex happens. And then...it wasn’t good. Tak best. Tak syok seperti yang dibayangkan.


And then, apa jadi? Ya, lepas tu jadi awkward. Dia tak nak reply mesej anda lagi. Miscall tak jawab. FB tak online. Ajak jumpa nak mengelak. Kalau jumpa pun cakap sepatah dua. Ya, banyak terjadi macam ini.


Tak pure lagi dah? (link)
Rugi! Rugi! Rugi! Rugi bila anda merosakkan perhubungan yang berpotensi berjaya dengan perkara yang macam ini. Kalau selepas kahwin tak apalah, susah sikit nak berpisah sebab ada ikatan halal. Kalau sebelum kahwin, tak memasal je kena tinggal. Habis madu sepah dibuang juga? Tapi dalam kes ni madu pun belum habis disedut, sepah dah masuk tong sampah. Ahaha....

1) Cuz it will blind out your eyes!


Ni yang paling penting. Cuba ingatkan kembali apa yang anda biasa nilaikan dalam relationship yang terdahulu: Penampilan. Profesion. Karekter. Ideologi. Keagamaan. Dan banyak lagi. Anda ambil masa mungkin berbulan-bulan, bertahun-tahun untuk menilai karekter tersebut. Dan belum tentu lagi selepas 10 tahun penilaian, anda akan 100% sure yang kamu berdua ada “connection”.


Jadi apa akan berlaku jika anda berhubungan intim?  One night stand? Semua sedap, semua best. Yes, immediate connection. Immediate connection walaupun baru kenal sehari dua. Esok lusa rasa nak jumpa lagi. Tak jumpa rasa bungkam. Rasa rindu.

TAPI adakah dia mempunyai karekter yang baik? Keperibadian yang mantap? Sifat caring dan setia? Semua tu anda tak fikir lagi dah, sebab anda dah “feel connection” daripada seks. Tak perlu dah nilai karekter dan perwatakan, semua nampak sempurnaaaaa saja. Tapi, keadaan ini takkan tahan lama. Apabila dah kahwin (kalau sempat la), semua sudah longgar, seks sudah boring, baru anda nampak perangai-perangai dan karekter yang tak sepadan itu. Krisis berlaku, dan anda ditinggalkan. Habis madu sepah dibuang!

Lebih Madu dalam Menunggu? (Link)
Kesimpulan saya di sini: perhubungan TANPA seks akan memaksa kita mempelajari dan menilai tentang personaliti dan perwatakan seseorang sebelum dia diterima masuk ke dalam hati kita. Tambahan pula seks sebelum kahwin tidak memberikan anda cukup perlindungan undang-undang, serta sokongan kewangan dan  emosi di masa hadapan. Jadi apabila anda diajak....fikir-fikirkanlah. Berbaloi tak?

Rabu, Disember 21

Syarat Percintaan Di Sekolah

Lagi seminggu dua sekolah dah nak buka semula kan? Sedaplah budak sekolah, berapa lama memendam rindu dendam dengan pakwe/makwe sebab cuti sekolah lepas ni boleh jumpa semula kan? Boleh dating dekat kantin, dekat library, dekat padang, tunggu depan gate sekolah, balik jalan kaki sama-sama..Mesti feeling macam filem Sembilu kan? Haah, Sembilu tengkorok lu! 

Gua tahu ramai pembaca Terfaktab datang dari kalangan budak sekolah. Gua sebenarnya takde halangan pun kalau budak sekolah bercinta ni tapi ada dua tiga benda yang gua jadi tak berapa sedap hati. Satu, budak sekolah yang bercinta mengalahkan orang kerja kerajaan, dua, kemain lagi frust tertonggeng bila clash macamlah cinta dia yang paling abadi dan ketiga bercinta bagai tapi belajar bersepah.

Lu orang nak bercinta, lu orang bercintalah tapi gua ada beberapa syarat. Kalau lu orang boleh penuhi semua syarat ni maka teruskan lah percintaan lu orang, gua sendiri akan mendoakan berkekalan sampai ke jinjang pelamin.

Syarat pertama ialah selagi ada orang yang tua dari lu tapi masih single lu orang tak boleh bercinta. Paham tak? Orang-orang ni merangkumi semua individu yang ada kat kawasan sekolah, tak kisahlah cikgu ke pengetua ke tukang kebun ke jaga sekolah ke abang kantin ke asalkan diaorang tak kahwin lagi lu orang tak boleh bercinta. Sebabnya senang je, jagalah sikit perasaan diaorang tu, diaorang yang tua dari lu orang pun single lagi, ni lu orang kemain lagi tayang percintaan depan diaorang. Apa ingat diaorang tak terluka ke?

Syarat kedua ialah jangan bercinta kalau lu orang tak dapat A dalam subjek Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains, Pengetahuan Agama Islam dan Sejarah. Kalau nak bercinta ayat kena power, macam mana nak faham lirik lagu omputih yang makwe kasi kalau lu bongok BI? Bahasa Melayu tu pulak adalah alat komunikasi dalam percintaan, kalau Bahasa Melayu lu pun tunggang langgang, ada hati lagi nak bercinta? Sains pun lu orang kena skor A jugak sebab kalau power sains barulah tahu pasal anatomi badan manusia jadi takdelah lu buat benda pelik-pelik dan bukan-bukan. Subjek agama pun cukup-cukup markah macam mana nak jawab kalau bapak makwe tanya apa beza idgham bila ghunnah dengan idgham maal ghunnah nanti? Sejarah pulak sebab..err..sebab..err..sebab gua minat subjek Sejarah..ikut gua la ye dak? Kahkahkah. Kalau semua subjek ni dapat A baru boleh bercinta..

Syarat ketiga ialah jangan SERIUS kalau nak bercinta sekalipun. Anggap je lu orang bercinta sebab fun dan nak mendapatkan pengalaman. Jadi bila lu orang clash takdelah lu orang rasa rabak apa semua bagai. Kalau rabak pun takla sampai nak telan panadol 5 papan ke terjun bangunan ke, buruk sangat kalau budak sekolah buat perangai camni. Ok, bukan budak sekolah je, sebenarnya budak umur 50 tahun pun still nampak buruk kalau buat kerja bangang ni. Jadi kalau lepas ni ada budak lelaki nak tackle lu, kabor je ke dia, "boleh je nak bercinta tapi jangan serius sampai nak reka-reka nama anak, pikir-pikir pasal kaler pelamin boleh?".

Syarat keempat dan yang terakhir, mintak persetujuan mak bapak lu orang. Cakap je ke ayah/mak lu orang, "agak-agak kalau orang bercinta, abah kasi tak?". Kalau mak bapak lu orang bersetuju, gua sebagai orang luar takkan masuk campur. Tapi kalau mak abah lu kabor, "lipat baju pun tak pandai, pergi kedai pun liat ada hati nak bercinta!" lu orang faham-faham sendiri je la.

Mudah kan syarat-syarat gua? Gua rasa gua takdela kasi syarat-syarat yang kejam pun. Syarat pertama gua hadkan individu yang lagi tua dalam kawasan sekolah je, bukan dalam daerah lu. Syarat kedua gua tak letak subjek susah-susah macam Add Math ke, Fizik ke, Prinsip Akaun ke, semua subjek basic je gua kasi. Syarat ke tiga pulak ialah untuk mengelakkan lu tak menyesal lu buat kerja bangang macam lagi banyak menangis dari baca buku. Syarat ke empat ialah takde orang yang lebih faham tentang lu dari ibu bapa lu sendiri.

Jadi semua faham kan? Tapi kalau ada yang pesen degil mengalahkan anak askar dan still nak bercinta tanpa penuhi syarat gua kasi takpelah, gua harap percintaan lu orang berjaya dan semoga lu tak menyesal di hari tua nanti. Akhir kata dari gua, selamat kembali ke sekolah! Jangan lupa kapur kasut!


Ahad, Disember 18

Lagi-Lagi Hari Ahad Bersama Abang Borhan

Asalamualaikum.

Hari ni pendek je salam abang. Biasalah, engko macam tak tau pulak yang sekarang abang kat Jepun. Salam pendek, jadi abang nak tulis ni pun pendek jugak. Buat syarat bak orang kata sebab memang hari Ahad adalah slot abang hendaknya. Abang tahu ada orang yang suka, ada jugak orang yang tak suka dengan tulisan abang ni. Mentang-mentang lah abang paling tua, kena sisih abang engko kerjakan ye? Cis. Nanti engko, tengoklah nanti bila abang parking helikopter depan rumah engko, baru engko tahu erti kekayaan dalam percintaan. Boleh?

Baiklah, sebut pasal kekayaan dalam percintaan. (Sebenarnya memang abang nak cerita pasal ni pon, saja bagi intro. Sorilah kalau tak sedap). Ok, sebut pasal kekayaan dalam percintaan. Bila abang kat Jepun tengok bola ni. Tengok Neymar sekor gol bukan main cantik lagi dengan pompuan-pompuan Jepun bukan kemaen lagi terjerit-jerit, terjerit-jerit tengok jambul Neymar. Abang tiba-tiba dapat idea yang mungkin jejaka-jejaka kat Seremban, Bukit Lenjan, Kinabatangan dan seluruh Malaysia boleh praktikkan untuk mendapatkan kekayaan dalam percintaan.

"Jangan cepat tergoda dengan kecantikkan pompuan"

Itu pesan abang kepada engko-engko semua.

Cepat tergoda ni maksudnya, tengok yang ni lawa, nganga. Tengok yang tu lawo, terbeliak mata. Tengok yang situ cantik, nak ngorat. Tengok yang sini lawa, nak ajak dating. Mule lah nak gatal-gatal geli geli dah serupa berok abang perhati.

Sebab apa. Sebelum mata engko kaku tengok kecantikkan pompuan, eloklah engko tengok benda celah kangkang engko tu cantik ke tidak.

Dah serupa hutan Amazon? Patutlah engko sampai sekarang tak dapat-dapat lagi kekayaan dalam percintaan. Membute je kerjanya.

Organize yourself first before you want get rich. Gile la berd, abang tersepiking pulok dah.

Wassalam.

Sabtu, Disember 17

Cinta dan Sang Waktu.


Apa pernah kamu dihadapkan dengan irinya sang waktu yang mengalir dalam nadi orang yang sangat kamu cintai? Dan saat itu kamu akan berpendapat kalau waktu itu sungguh tidak adil buat kamu, buat dia, dan buat kalian berdua.

kredit foto


Benar, aku sedang bicara tentang seorang yang bernama cinta yang sedang sakit di hujung sana. Dan sering persoalan ini dihadapkan dari teman teman, dari orang sekeliling.

“Kenapa masih mau bertahan kalau nyatanya kamu tau, dia tak akan ada selamanya untuk kamu?”

“Kamu benar cinta sama dia atau cinta kamu ini cuma atas dasar simpati?”

“Bodoh, buang buang waktu gantung cinta atas sesuatu hal yang tak pasti”

Kalau kamu dari dasarnya tulus cinta satu sama lain, kenapa rasa itu harus dibuat garis perbatasan hanya gara gara karena dia sakit?

Mungkin kalian tidak punya kesempatan untuk menggambar, mewarna masa depan kalian, tapi selama mana waktu itu masih ada, kenapa harus disiakan? Kenapa tidak kalian menggambarnya sekarang? Kenapa harus tunggu? Kenapa tidak mewarnainya sekarang untuk dijadikan cerita buat masa depan kalian?

Mungkin ini tidak berlaku buat orang kebanyakan, tapi untuk minoritas sebilangan kita yang pernah rasa cinta seperti ini. Kalian adalah pejuang besar untuk hal yang bernama cinta, setidaknya di depan mata seorang aku.

kredit foto

PS: Hargai mereka seperti mana kamu menghargai orang yang pertama mengajarkan arti cinta dalam hidup kamu. Kita tidak jauh, kita tidak pernah hilang. Tali yang menghubung kita masih tegar di celah lapisan sang kabut awan di langit sana. Foto itu buktinya. Kita tak punya kuasa untuk tentukan kapan terakhir perjalanan kita. Tak ada yang tidak bisa kalau dalam rangkai kerja tangan Tuhan, kan?

Jumaat, Disember 16

Gadis Gadis Semasa

Selamat sejahtera ke atas kamu kamu! Sebelum aku menulis lebih panjang, aku sajikan dua daripada 20 episod siri Scarfgals yang tak berapa popular dalam blog aku, Stabbedmiles. .





Okay, sketsa di atas hanya hiburan, bukan cerminan peribadi aku. Mamat bangang ignorant dua orang tu tentu sekali tidak mencerminkan aku. ha ha ha. Bagi aku pakai tudung ke tak ke, pakai shawls ke tak ke, kalau dah segak tu tetap segak, kalau dah comel tu tetap comel. Cumanya, kalau dah bertudung tu, eloklah hormati etika bertudung. Bukan setakat nak jadi Ultras Yuna, or Ultras Tajima or Ultras Dian Pelangi. keh keh keh. Alah, yang perempuan ni kauorang tahu sendiri lah kan.

Bagi lelaki, tipulah kalau takda citarasa. Ada yang masih suka gadis bertudung bawal. Sebabnya ada banyak. Mungkin lelaki pesen ni sukakan kecantikan yang klasik ataupun simply sukakan gadis(isteri) yang cepat siap. Tak payah tunggu lama-lama nak pakai tudung pun. keh keh keh. Bukan apa, ada sesetengah bentuk muka perempuan ni, nampak lebih sesuai bila kenakan tudung biasa. Ini pendapat peribadi aku lah. Bukannya terer sangat bab-bab tudung ni.

Ada juga lelaki suka perempuan berpashmina, bershawls bagai semua ni. Jadi, kauorang yang perempuan ni pakai tudung ikut suka hati kauorang, bukan ikut suka hati lelaki. Bagi yang masih belum bertudung, teruskan tidak bertudung kalau kau bukan Islam lah. Bagi yang Islam tuh, insyaAllah satu hari nanti anda akan bertudung.

Jadi, soal adab, akhlak dan perhubungan yang lebih utama sekali jika nak dibandingkan soal pemilihan jenis tudung. Betul kata orang, kalau bertudung sempurna pun, buat maksiat jugak apa guna. Kalau tak tutup aurat tak semestinya jahat. Tapi kalau tak tutup aurat, buat maksiat jugak, Astaghfirullahallazim.

Sekian, terima kasih.


Rabu, Disember 14

in love with a stranger?

Hai semua! Dah lama aku tak tulis entri hal ehwal cinta ni. Dah tak ada hati pada cinta agaknya aku ni. kahkahkah! Ok back to the topic. In love with a stranger.. Aku boleh bet kau kau kau yang tengah baca ni 99% mesti pernah suka minat cinta whatever lah dengan stranger. This does happens to me like a lot of time.

Kalau kau suka kat seseorang dan kau kenal orang tu macam nama dia dan selalu hang out dengan kau, tak boleh dikategorikan dalam "in love with a stranger". Ni kau suka dengan stranger. Kau langsung tak kenal dia, dan dia pun tak kenal kau pun. Kau dengan dia tak pernah ada apa-apa conversation langsung. Cuma kau selalu nampak dia contohnya masa kau jalan kaki pergi kelas atau selalu nampak dia kat kedai runcit yang kau selalu pergi. Lama-lama kau pun suka dia. Suka tengok muka dia I mean.

Ahahaha! Situasi macam tu yang aku katakan in love with a stranger. Pelik bukan. Dengan stranger pun boleh suka. Bahaya betul kau ni moi. Selalunya stranger yang kau suka tu kau awal-awal lagi dah tahu dia tak akan jadi milik kau nyahh *sedar diri*. Dia terlalu hot untuk kau. Nak mulakan conversation pun malu. Tak kan tiba-tiba kau pergi kat dia and say hi kan lepas tu tukar-tukar Facebook.. dulu tukar-tukar nombor sekarang "awak ada Facebook?" Tak kan tetiba nak buat macam tu TT_TT

Nak-nak lagi kau selalu lalu depan rumah dia. Lepas tu berdoa dalam hati harap-harap nampak lah dia keluar rumah. Tapi hampeh. Tak ada pun.. Kalau nampak dia pun, kau cuma boleh renung puas-puas susuk belakang badan dia sahaja sampailah dia hilang dari pandangan kau. Nak renung depan-depan malu takut dia perasan *blushing* kahkahkah!

Tapi semacam jodoh pun ada. Yela selalu terserempak. Either masa kau jalan kaki pergi kelas atau dalam lif. Dalam hati aku selalu fikir "dia ni ingat aku ke tak?" . Oh! Semestinya dia tak akan ingat *kata hati aku sendiri*. Kalau dia ingat dah tentu sudah berbalas senyuman at least kan.. Tak tahu kebetulan apa ni. Satu hari tu aku nampak dia dengan awek dia. Lah.. dah berawek rupanya :'( Agaknya Tuhan nak tunjukkan aku suruh lupakan laki ni tapi aku degil. haha~

Oh cerita ni tak ada happy ending atau sad ending. Sebab akhirnya kita semua move on dengan kehidupan kita dan akan lupakan stranger tu kan. Stranger yang kita suka tu cuma satu persinggahan dalam hati kita. Bila dia dah nak berlabuh, dia akan pergi dan tak akan kembali. Kita pun tak akan harapkan apa-apa lagi :) Oh lepas tu akan ada stranger baru muncul dalam hidup kita. Benda ni dah macam cycle dalam hidup kita.

Maaflah jika entri ni lebih kepada pengalaman aku sendiri. Kalau tanpa pengalaman sendiri tak adanya aku mampu tulis entri macam ni. Dan agak boring kan entri kali ni? HEHE

P E R O M O S I

Gua kena paksa sebenarnya nak buat entri ni dengan LejenPress. Namun, gua akur kerana demi menegakkan unsur kapitalisma yang bersih dari cengkaman freemason dan illuminiti. Gua tulis jugak demi kesejahteraan umat manusia yang dahagakan ilmu dan kasih sayang. Ya, kami-lah hero sebenar. Kamilah penyelamat minda kamu semua yang semakin hari semakin dijerluskan dengan program-program realiti dan siri Cinta Elysa. Nasib baik dah tamat siri itu.

Layari laman LejenPress di www.lejenpress.com

LEJEN PRESS - Sebuah syarikat penerbitan buku yang berlagak dan angkuh. Tetapi tidak menerapkan semangat Umno mahupun Pas. Sebaliknya syarikat yang diterajui dua anak muda, dan bakal tiga tak lama lagi dengar ceritanya adalah satu-satunya syarikat penerbitan buku yang mempunyai masa depan cerah dalam menumbangkan monopoli Alif 21 (abaikan typo) kerana hanya yang terbaik dari yang terbaik sahaja akan diterbitkan oleh Lejen Press untuk selera anak muda kini. Dengar khabar Ben Ashaari juga berminat hendak menerbitkan buku bersama LejenPress. (Ang percaya, ang bodo).

LIMA BUAH BUKU TERBARU - Setelah kejayaan menerbitkan tiga buah buku iaitu Kitab Terfaktab, Awek Chuck Taylor dan Sperma Cinta. LejenPress mengorak langkah lagi dengan menerbitkan bukan tiga, tapi lima buku baru yang berjudul;


  • Angus, Himself by A.B Hashim. - Gua dengar A.B Hashim ni member baik JohnHafiz. Lu tak kenal JohnHafiz? Nampak sangat lu memang tak lejen. JohnHafiz adalah lejen, jadi kawan-kawan John macam A.B Hashim mestilah juga lejen. Penulisan dalam buku ini haruslah juga lejen ye dak? 
  • Hero by Leplep, Bozu, Zara, Fikri, and Shahir. - Apa boleh lu nak katakan lagi kalau dah puaka-puaka berkumpul dalam satu buku yang bertajuk Hero di mana pekerjaan Hero itu juga adalah cita-cita para puaka? Ini buku puaka kepada para puaka. 
  • Heroin by Amal Hamsan. - Jika Najwa Latif menjadi seorang penulis, mungkin dia sendiri tak boleh celen Amal Hamsan. Gua dah jumpa dengan Amal Hamsan ini. Adalah sikit-sikit iras macam Najwa Latif muka dia. Tu yang gua saja tibai analogi macam tu. Buku ini remaja sungguh! :-D
  • Pompang Pompang by Jarr Nadjmudden - Sebenarnya penulis buku ini misteri orangnya. Yang gua tahu, tak ramai orang berani nak guna tajuk pompang-pompang sebab kali terakhir gua dengar orang yang cuba guna tajuk tu pun baru lepas baik demam badi mayat. Disebabkan keberanian Jarr, gua letak 5/5 untuk buku ini. Steady.
  • Kontrol Histeria by Team Kontrol Histeria - Yaa, inilah buku yang bakal membuatkan anda tak berani lagi nak kencing malam ataupun hendak makan meggi dengan garfu sebab mengikut terma Kontrol Histeria, apa-apa benda, masa dan situasi. Pembunuhan boleh berlaku. Buku thriller yang akan menjadi best thriller book tak lama lagi. Gua yakin!

Kesetiap-satu buku ini beharga RM20. Jadi, memandangkan mungkin ada antara lu orang rasa nak beli semua buku ini sebab best. LejenPress ada menawarkan pakej-diskaun yang power!, iaitu ;

Promosi RM94
Pembelian lima buku terbaru iaitu Hero, Heroin, Kontrol Histeria, Pompang Pompang dan Angus, Himself pada satu harga pakej iaitu RM94 (tidak termasuk pos laju)
Lu orang boleh dapatkan promosi ini dengan ke link --> http://lejenpress.com/shop/promosi-94/

Oh, kebetulan pulak. Buat mereka yang masih belum mendapatkan Kitab Terfaktab dan ingin mendapatkannya. Lu orang boleh beli dengan pakej baekkk punya sebab boleh dapat tiga buku dengan harga diskaun. Pakej itu ialah;

Promosi RM52
Pembelian tiga buku iaitu Sperma Cinta, Kitab Tefaktab dan Awek Chuck Taylor pada satu harga pakej, iaitu RM52 (tidak termasuk pos laju).
Lu orang boleh dapatkan promosi ini dengan ke link --> http://lejenpress.com/shop/promosi-52/

Dan yang paling penting sekali, disebabkan LejenPress memang terbukti angkuh dan berlagak. Dengan selamba diorang nak bagi HADIAH. Cilaka betul. Ini betul-betul power woi. Ni ha hadiahnya;

"Bagi pembeli salah satu pakej ini, mereka berpeluang untuk menyertai cabutan bertuah yang mana hadiahnya ialah percutian 4 Hari 3 Malam ke Bali atau Phuket. (tertakluk kepada terma-terma dan syarat)."

Hamacam? Kalau lu orang tak terbakar dengan benda cam gini gua pun tak tahu lah. Ah, kalau ginilah. Gua pun nak bagi hadiah jugak. Cuba lu kira berapa kali perkataan lejen di sebut dalam entri ini. Lu dapat lu memang lejen! Ha, lejen! lejen! lejen!

Isnin, Disember 12

Kepada Awak, Ya - Awak Yang Delete Twitter Tu.



Alix of Hesse, atau dikenali sebagai Alexandra Feodorovna, Czarina Russia terakhir sebelum kerajaan Alexander Kerensky dari Menshevik menggulingkan kuasa pada March 1917, sebelum Red October dari kerajaan komunis Bolshevik Vladimir Illyich Lenin.

Kepada awak, ya kalau awak baca tulisan nilah.

Saya pohon maaf sekiranya saya mengguriskan perasaan awak Ahad lepas. Saya rasa saya perlu tulis benda ni, sebagai tanda saya ikhlas nak berkawan dengan awak.

Pada mula awak follow saya dalam Twitter, terus-terang sekarang ni saya jarang sangat nak follow orang. Kalau orang tu saya rasa interesting, baru saya follow. Tapi awak serius bertanya tentang novel Awek Chuck Taylor, dan saya kata, ok - why not kalau saya follow awak. At first saya cakap - buku Awek Chuck Taylor awak boleh je masuk kat lejenpress.com. Mereka boleh uruskan - kalau saya yang uruskan mungkin berkurun lama baru boleh dapat. Sebab saya kerja, 11 pagi sampai 10 malam. Dan balik malam tulis novel baru. Tak sempat nak menyinggah pos.

Tapi awak kata awak nak juga hubungi saya. OK, saya beri nombor saya kepada awak. Saya ingat awak ni duduk dekat-dekat sini je. Bila telefon keluar nombor depan +673 ditambah dengan nombor pelik yang tak pernah wujud dalam Malaysia. Kali terakhir nombor pelik muncul dalam telefon saya semasa saya di UK bila kawan saya telefon.

Awak kata awak jumpa blog saya melalui Teh Tarik Gelas Besar Tumblr. Saya tanya, ni nombor mana ni. Awak cakap awak berada di sebuah negara yang definitely bukan Malaysia (gi cari sendiri nombor start 673 dari mana), dan awak kata awak nak borak-borak. Dan tiba-tiba awak cakap macam ni.

"I think I fall in love with you."

Peh, agak-agaklah. Awak tu orang macam mana. Saya ni kuli angkat kotak je kot. Kerja pukul 11 balik pukul 10 setiap hari. Awak tu strata lain. Tapi awak cakap, saya ni judgmental sebab status, saya reject awak.

Bukan. Bukan macam tu. Ada banyak sebab kenapa saya enggan terima awak - dan faktor jarak dan status bukan faktor utama. Faktor pertama ialah saya dah ada kekasih. Erica Micheal - dia sangat baik untuk saya. Dia terima saya masa saya berada di bawah. Ketika saya menganggur dan mencari kerja - dia, dan kawan-kawan lain yang sentiasa bersama saya. Saya rasa dia dah banyak berkorban untuk saya. Redah motor hujan-hujan, malam-malam semata-mata bila dengar saya demam teruk.

Saya tak sanggup nak berlaku curang - seperti yang awak cakapkan, "let her don't know". Tak boleh. Takkan boleh macam tu. Berbohong dengan kekasih saya bermakna saya berbohong kepada Sherina Ellyana. Saya tidak mahu itu untuk berlaku.

Kedua, awak tak kenal saya. Awak tak pernah nampak muka saya pun. Gigi rongak badan kedebab badan berbau rambut beruban. Saya bukan lelaki ideal yang para wanita inginkan. Terus terang masa mula-mula saya nak approach Erica Micheal pun berdebor-debor. Saya ni lelaki yang paling hampeh kalau awak nak tahu. Awak jangan judge saya ni intelektual ke, pandai ke, genius ke apa macam awak cakap tu. Saya ni kalau belajar power dah lama dah saya kerja gaji empat lima riban. Dah tak payah kerja memburuh.

Kalau awak kenal saya, awak takkan nak saya. Even kalau saya single sekalipun. Bukan nak rendah diri ke apa, saya rasa ramai lagi orang-orang dari golongan awak yang lagi tampan, pakai kereta Lambourghini ke rumah agam besar gila. Mungkin awak rasa tu semua awak tak nak pandang, tapi cuba fikir, katakan saya ni single dan awak accept saya, ibunda dan ayahanda awak tu nak terima ke? Cuba fikir.

Lagi satu, awak masih muda lagi. Dan awak cantik. Dan awak mampu dapat lebih baik dari mat susun kotak macam saya ni. Saya yakin awak mampu jumpa orang lebih baik dan handsome dan stabil dari saya. Bahkan butler awak lagi hidup senang dari saya sendiri.

Kita tak pernah berjumpa. Tolonglah jangan percaya sangat cinta muka buku ke cinta twitter ni sangat. Dah jumpa baru awak tahu macam mana.

Tapi saya memang benar-benar nak kawan dengan awak. Tapi bila awak bengang sampai delete Twitter sebab tak dapat terima, tu saya tak boleh buat apalah.

Good riddance. I hope you had your time of your life.

p/s: Don't imagine "Hafiz ACT" too ideal like Aaron Aziz sangat. Sebenarnya "Hafiz" dalam cerita tu pun - bukan siapa-siapa pun. Cerita novel itu adalah cerita orang biasa, tentang orang biasa, untuk orang biasa. Jangan bayang bukan-bukan. Please.

Ahad, Disember 11

Hari Ahad Bersama Abang Borhan, Lagi.

Asalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh

Hari Ahad macam ini elok rasanya abang cuit sikit laptop untuk bagi laptop tak sejuk dimamah kesejukkan di negara orang. Abang sekarang berada di Vienna Austria menjenguk perniagaan abang kat sana. Bisnes apa tak payah lah engko nak tahu, sebab abang lebih suka berahsia dalam bisnes abang. Bila kita berahsia, bisnes akan jadi lebih misteri, dan bila misteri, bisnes akan menjadi mahal.

Macam mana pulak kalau pakwe dan makwe bersikap misteri? Misteri kastemer, misteri perezen. Kat sini abang nak menerapkan kepentingan menjadi misteri kadang-kala kepada pasangan engko. Ada orang cakap misteri, ada orang cakap sepraise. Mana-mana lah janji bersangkut paut.

Sesekali ni abang nak pesan kat engko agar kalau nak memberi hadiah perezen misalnya, buatlah dengan cara seperaise. Buatlah macam pura-pura sakit kena demam denggi ke, lepastu bila makwe engko datang hospital, satu hospital nyanyi lagu selamat hari jadi dan bagi teddy-bear sebesar katil. Menarik memang menarik, tapi itupun kalau engko buat kat hospital gila lah.

Bab menjadi misteri pulak, abang juga ingin pesan bahawa adakalanya segala kelebihan engko tu molek juga kau rahsiakan sikit-sikit. Mana tahu contoh kalau engko pandai main saidina, asyik-asyik orang lain langgar tempat kau, asyik-asyik dapat rebat dari bank, sampai bank pun duit lagi sikit dari engko. Baiknya kau simpan sedikit kelebihan engko tu dengan memisterikannya agar bila engko dah kahwin, kelebihan kau pandai main saidina boleh digunakan untuk membuka perniagaan menjual sarang burung walid. Kaya woi.

Abang sendiri suka bermisteri. Sebab misteri itu seksi. Orang lelaki Malaysia sebenarnya seksi jugak abang nak kabor. Ada beberapa cerita abang pernah dengar pasal lelaki Malaysia yang makwe-makwe Austria ada kabor kat abang.

Diorang ada cakap lelaki Malaysia bila diranjang selalu 'cum late'. Diorang kagum sebenarnya walaupun saiz taklah besar mana. Jadi, abang cakaplah kat diorang benda tu biasalah bagi lelaki Malaysia sebab bila ada temujanji ke, datang tempat kerja je, 'we always come late'.

Ok. Jam kat tangan abang sekarang dah 9.30 pagi waktu Austria. Celaka, lambat meeting pulak dah. Kalau gitu abang beransur dulu dan pesanan abang. Biar lambat asal selamat. Biar misteri asal seksi. Biar lambat datang kerja asalkan jangan pancut awal. Hehehe.


p/s : Kalau engko rasa entri abang ni terlalu dewasa. Engko jangan baca buat kali kedua.